Jos ei oltaisikaan kahdestaan vaan vaikka kolmestaan... pelottavaa? Kiinnostavaa? Mahdollista vai mahdotonta?

"Polyamoria on väärin! Se on joko multiamoria tai polyfilia – kreikan ja latinan sotkeminen samaan sanaan on väärin!" Tällainen julistus on nähty jenkkiläisessä t-paidassa.

Jos unohdetaan kielioppi, kuinka väärältä kuulostaa itse ajatus siitä, että ei olisikaan vaan yhtä kumppania vaan monta? Kiinnostavalta, vallankumoukselliselta, hurjalta?

Länsimaissa vannotaan yksiavioisuuden nimeen, mutta toisaalta, aikanaan vannottiin myös, ettei naisilla voisi mitenkään ikinä olla äänioikeutta. Tilanne muuttui. Monia on alkanut jo kiinnostaa, voisiko moneen suuntaan avoin suhde sittenkin toimia. Psychology Today -lehden blogissa käydään läpi, mitä tiedetään oikeasti.

1. Kumpi on parempi?

Yksiavioisuutta perustellaan yleensä sillä, että se antaa verrattoman suojan mustasukkaisuutta ja seksitauteja vastaan. Todisteita olettamuksiin ei juuri ole: vertailevat tutkimukset puuttuvat. Meillä on vain kulttuurinen vakaumus siitä, että nimenomaan yksiavioinen suhde lisää onnellisuutta, terveyttä tai tyytyväisyyttä – jonkun pitäisi nyt antautua tieteelle ja testata, onko näin oikeasti. Kuka haluaisi?

2. Pelaako monogamia naisten eduksi?

Harvassa ovat ne länsimaalaiset naiset, joita kiinnostaa ajatus olla yksi miehen monista vaimoista. Mutta toisin päin… entä, jos haaremin valtiaana olisikin Pirkko, Leena tai sinä, ja miehiä monta? Asetelmassa on uutta houkuttelevuutta. Vakavasti ottaen: naisia on perinteisesti pidetty polyamorian vastustajina. Yksiavioisuus on ollut naiselle hyvä juttu silloin, kun vaimon alueeksi on rajattu koti eikä hänellä ollut omia rahoja.

Nykyään turvallisuusperustelu on hiukan murentunut: useimpia naisia kiinnostaa enemmän yhtäläinen oikeus uraan, valtaan, rahaan ja muihin ihanuuksiin kuin takuu siitä, että mies elättää. Niissä, jotka puhuvat nykyään julkisesti polyamorian puolesta, on yhtä paljon naisia kuin miehiä.

3. Entä mustasukkaisuus?

Se onkin aito ongelma, joka pelottaa muuten vapaamielisesti ajattelevia, eikä turhaan. Jonkin verran on tutkittu homoseksuaalisten miesten yhteiseen sopimukseen perustuvia monenvälisiä rakkaussuhteita. Niiden perusteella on havaittu, että ihminen ei ole immuuni mustasukkaisuudelle vapaassa suhteessa sen enempää kuin tiukassa yksiavioisuudessa.

4. Eikö kukaan ajattele lapsia?

Entä, jos suhteet eivät olisikaan parisuhteita vaan monen aikuisen suhteita, joihin syntyisi lapsia? Lapsen paras nousee aina esiin silloinkin, kun puhutaan kahden äidin tai kahden isän perheistä. Moralistien harmiksi näyttää kuitenkin vahvasti siltä, että lapsen onnellisuus ja elämässä pärjääminen ei riipu siitä, minkätyyppistä seksielämää hänen vanhemmillaan on. Tärkeintä on, että asioista on kerrottu avoimesti ja että ympärillä on luotettavia aikuisia.

5. Kenellä on rohkeutta kokeilla?

Houkutteleva ajatus polyamoriassa on tietysti se, että lähettyvillä olisi erilaisia ihmisiä erilaisiin tarpeisiin. Anteron kanssa ei tee mieli seksiä, mutta on kivaa keskustella. Pertti taas on paras ruuanlaittaja ja rakastaja. Jaana kuuntelee aina. Polyamoria voisi ratkaista ongelmia liittyen erilaisiin seksuaalisiin haluihin ja muihin tarpeisiin. Se vain vaatii hyvät kommunikaatiotaidot, kykyä sitoutua sopimuksiin, kunnioittaa rajoja ja rohkeutta olla vastakarvaan muun maailman kanssa.

Ei ole yhtä oikeaa lausetta – eivätkä kaikki masentuneet edes halua jutella.

Tilastojen mukaan joka viides suomalainen sairastuu masennukseen elämänsä aikana. Sairaus kuitenkin vaikuttaa monen muunkin elämään – jos jokaisella masentuneella on vierellään esimerkiksi kaksi läheistä ihmistä, masennus koskettaa valtavaa joukkoa suomalaisia.

Masentuneen läheisen on tärkeää huolehtia omasta jaksamisestaan, ja vertaistukeakin on tarjolla. Silti masentuneen lähellä voi olla vaikea olla. Miten toista voisi tukea niin henkilökohtaisessa kokemuksessa?

Miten valita sanat oikein? Masennuksen kokeneet käyttäjät kertoivat AskReddit-sivustolla, mitä toivoisivat itselleen sanottavan.

Sadoista vastauksista käy ilmi, ettei ole olemassa yhtä mallia, joka toimisi joka tilanteessa. Kaikki masentuneet eivät ensinnäkään kaipaa sitä, että joku on koko ajan lähellä – ja silloin heille kannattaa antaa tilaa.

Mielenterveysseuran sivuilla muistutetaan, että monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta. On tärkeää muistaa kertoa, että toinen on tärkeä itselle.

Monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta.

Sitten Redditin käyttäjien ehdotuksiin. Vaikka ei saisikaan aikaan näkyvää muutosta masentuneessa, kannattaa muistaa, että millä tahansa sanoilla voi olla silti merkitystä. Vetäytymisen sijaan on tärkeää näyttää, että ihminen on yhä olemassa sinulle, vaikka onkin masentunut.

1. ”Olet tervetullut.”

Masentuneelle on tyypillistä vetäytyä omiin oloihinsa, mutta siltikään ei maksa mitään kutsua häntä esimerkiksi mukaan juhliin – vaikka hän olisi jättänyt tulematta ties kuinka monta kertaa.

– Vaikka en tulisi, jo sen tietäminen, että joku haluaa minut mukaan, voi auttaa, Reddit-käyttäjät Lacerik sanoi keskusteluketjussa.

2. ”Tiedän, että teet parhaasi.”

Ulospäin voi näyttää siltä, että masentunut ei tee juuri mitään, vaikka hän käykin läpi väsyttävää henkistä taistelua. Välittämisensä voi näyttää esimerkiksi kertomalla, että tietää toisen yrittävän parhaansa ja ettei tällä ole helppoa.

3. Kysy jotain

Jos ei ole aivan varma siitä, miten masentuneen kanssa tulisi toimia, oiva ratkaisu on kysyminen! Kerro, että haluat auttaa ja kysy, miten sen voisit tehdä. Muista myös kuunnella vastaus huolella. Masentuneella saattaa olla täsmällinenkin vastaus tai sitten ei. Joka tapauksessa olet kertonut, että olet valmis tukemaan häntä.

4. Anna hali

Aina sanoja ei tarvita. Usein riittää, että on läsnä ja kuuntelee, jos toinen haluaa kertoa jotain. Jotkut saavat sanojakin suurempaa lohdutusta fyysisestä kontaktista.

5. ”Ollaan vaan ja hengaillaan.”

Redditissä ehdotellaan reseptiksi rentoa yhdessäoloa: pizzan syömistä, tv:n katselua, videopelejä ja siinä ohessa jutustelua kaikesta mahdollisesta. Joskus on ihan vapauttavaa, etteivät kaikki koko ajan keskity siihen, miten masennus milläkin hetkellä jakselee.

6. ”Rakastan sinua.”

...sellaisena kuin olet. Rakastan sinua, enkä ole menossa minnekään.

7. ”Uskon tunteisiisi ja niillä on minulle merkitystä.”

Osa Redditin käyttäjistä oli sitä mieltä, että he haluavat kuulla pelkästään sen, että heidät hyväksytään tunteineen – eikä heitä yritetä väkisin korjata. ”On ok olla surullinen.”

Joidenkin elämänohjeiden oppiminen ei ole koskaan liian myöhäistä – vaikka saattaahan se harmittaa, kun neuvoa olisi voinut tarvita jo teininä.

Rakkautta. Unelmia. Arkea. Näihin elämän peruspilareihin nojautuvat Me Naisten lukijoiden aikuisena opitut viisaudet.

Me Naiset kertoi viime viikolla seitsemästä elämänohjeesta, jotka ihmiset oppivat liian myöhään. Kysyimme jutussa myös lukijoiltamme, minkä elämänviisauden he ovat oppineet aikuisena.

Vaikka moni harmitteli, että tärkeimmät ohjeet on opittu vasta vanhemmalla iällä, vastauksista henki kiitollisuus ja armollisuus. Ne ovat hyödyllisiä tunteita opittavaksi missä iässä tahansa.

1. Unelmista

2. Tunteista

3. Itsetunnosta

4. Työstä

5. Seikkailuista

6. Ihmissuhteista

7. Rakkaudesta

8. Kiireestä

9. Nukkumisesta

10. Arjesta

Osallistu kyselyyn ja kerro, puhutko parisuhteestasi somessa.

Yhdelle pusukuvat ovat arkipäivää, toinen ei koe julkista söpöilyä omaksi jutukseen. Miten sinun parisuhteesi näkyy sosiaalisessa mediassa? Kerrotko puolisosi nimen Facebook-profiilissa? Hehkutatko rakkautta vuosipäivänä tai jaat selfieitä aurinkorannalta? Miksi tai miksi et? Kertooko somekäyttäytyminen mielestäsi jotain suhteesta?

Osallistu jutuntekoon ja kerro meille, puhutko parisuhteestasi somessa. Vastauksia käytetään myöhemmin Me Naisten jutussa.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Usein se on jotain ihan arkista, mutta jää ikuisesti mieleen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mikä on kauneinta, mitä sinun kumppanisi tai eksäsi on sinulle sanonut? Kerro kommenteissa!