Jep, kesä on romanttista ja spontaania aikaa, mutta kesän viettämisessä yksin on yllättävämpiäkin hyviä puolia. Esimerkiksi se, ettei tarvitse kärsiä toisten hikoilusta.

Kesä on sinkun parasta aikaa, tietää Glamour-lehti. Listaus kesäsinkkuuden eduista pätee täällä pohjoisessa erityisen hyvin, sillä Suomessa kesä on ei vain parasta vaan myös ainoaa aikaa, jolloin uusien ihmisten tapaaminen ulkosalla on helppoa.

Listasimme Glamouria mukaillen viisi syytä nauttia Suomen suvesta sinkkuna.

1. Massatapahtumat

Festarilavan edustan tungoksessa hyppiessä tai iskelmäfestarien pyörityksessä on aivan sama, oletko sinkku vai varattu. Saatpahan tsekata rauhassa kiinnostavimmart kesätapahtumat murehtimatta, missä kultasi sillä aikaa juoksee. Väenpaljoudessa on sitä paitsi helpompi liikkua, kun kukaan ei retuuta kädestä ja vaadi päästä makkarakojulle ja kaljatelttaan silloin, kun sinulla ei ole nälkä eikä jano.

2. Ei toisten hikeä

Kuumalla kelillä on yksinkertaisesti kivempaa, ettei kukaan liimaudu kylkeen. Käsi kädessä käveleminen muuttuu äkkiä romanttisesta vastenmieliseksi, kun kummankin käsi puskee tahmaista hikeä. Seuralaisen kainaloista laajenevien märkien läikkien seuraaminen ei sekään ole omiaan parantamaan rentoa kävelyä rannalla. Myös yö mökin saunakammarin kapeassa sängyssä on miellyttävämpi, jos hetekalle ei tarvitse ahtaa kahta hikistä vartaloa.

 3. Sinä päätät lomasuunnitelmista

Kauniista kesästä on vaikea nauttia, jos on haaveillut yhteisestä lomareissusta ja puolison loma osuu eri ajankohtaan. Koeta siinä nauttia suloisesta kesäyöstä, kun kumppani vaatii hiljaisuutta kymmenen jälkeen saadakseen unta ennen aikaista herätystä. Loman suunnittelu on muutenkin helpompaa ja meno spontaanimpaa, jos ei tarvitse huomioida toisten toivomuksia. Ei anopin kanssa mökille tänä kesänä!

 4. Ihmiset ovat ulkona

Kesällä uusien tuttavuuksien tapaaminen on naurettavan helppoa, kun ihmiset uskaltautuvat ulos kodeistaan. Suomen kesä on valitettavan lyhyt, mutta toisaalta kauniiden päivien vähäinen määrä saa monet hengaamaan aamusta iltaan ulkona silloin, kun aurinko sattuu paistamaan. 

5. Vähien vaatteiden edut

Ei, nyt ei tarkoiteta potentiaalisten treffikumppanien tiirailua, vaikka toki sekin on helpompaa helteellä. Tutustuminen tuntuu luontevammalta, kun ei ole toppavaatekerrosta ympärillä ja ulkona malttaa seistä hetkisen ilman, että täytyy juosta kotiin lämmittelemään. Myös treffeille pukeutuminen on huomattavasti hauskempaa, jos pilkkihaalari ei ole ainoa säätilaan sopiva vaihtoehto.

Ei ole yhtä oikeaa lausetta – eivätkä kaikki masentuneet edes halua jutella.

Tilastojen mukaan joka viides suomalainen sairastuu masennukseen elämänsä aikana. Sairaus kuitenkin vaikuttaa monen muunkin elämään – jos jokaisella masentuneella on vierellään esimerkiksi kaksi läheistä ihmistä, masennus koskettaa valtavaa joukkoa suomalaisia.

Masentuneen läheisen on tärkeää huolehtia omasta jaksamisestaan, ja vertaistukeakin on tarjolla. Silti masentuneen lähellä voi olla vaikea olla. Miten toista voisi tukea niin henkilökohtaisessa kokemuksessa?

Miten valita sanat oikein? Masennuksen kokeneet käyttäjät kertoivat AskReddit-sivustolla, mitä toivoisivat itselleen sanottavan.

Sadoista vastauksista käy ilmi, ettei ole olemassa yhtä mallia, joka toimisi joka tilanteessa. Kaikki masentuneet eivät ensinnäkään kaipaa sitä, että joku on koko ajan lähellä – ja silloin heille kannattaa antaa tilaa.

Mielenterveysseuran sivuilla muistutetaan, että monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta. On tärkeää muistaa kertoa, että toinen on tärkeä itselle.

Monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta.

Sitten Redditin käyttäjien ehdotuksiin. Vaikka ei saisikaan aikaan näkyvää muutosta masentuneessa, kannattaa muistaa, että millä tahansa sanoilla voi olla silti merkitystä. Vetäytymisen sijaan on tärkeää näyttää, että ihminen on yhä olemassa sinulle, vaikka onkin masentunut.

1. ”Olet tervetullut.”

Masentuneelle on tyypillistä vetäytyä omiin oloihinsa, mutta siltikään ei maksa mitään kutsua häntä esimerkiksi mukaan juhliin – vaikka hän olisi jättänyt tulematta ties kuinka monta kertaa.

– Vaikka en tulisi, jo sen tietäminen, että joku haluaa minut mukaan, voi auttaa, Reddit-käyttäjät Lacerik sanoi keskusteluketjussa.

2. ”Tiedän, että teet parhaasi.”

Ulospäin voi näyttää siltä, että masentunut ei tee juuri mitään, vaikka hän käykin läpi väsyttävää henkistä taistelua. Välittämisensä voi näyttää esimerkiksi kertomalla, että tietää toisen yrittävän parhaansa ja ettei tällä ole helppoa.

3. Kysy jotain

Jos ei ole aivan varma siitä, miten masentuneen kanssa tulisi toimia, oiva ratkaisu on kysyminen! Kerro, että haluat auttaa ja kysy, miten sen voisit tehdä. Muista myös kuunnella vastaus huolella. Masentuneella saattaa olla täsmällinenkin vastaus tai sitten ei. Joka tapauksessa olet kertonut, että olet valmis tukemaan häntä.

4. Anna hali

Aina sanoja ei tarvita. Usein riittää, että on läsnä ja kuuntelee, jos toinen haluaa kertoa jotain. Jotkut saavat sanojakin suurempaa lohdutusta fyysisestä kontaktista.

5. ”Ollaan vaan ja hengaillaan.”

Redditissä ehdotellaan reseptiksi rentoa yhdessäoloa: pizzan syömistä, tv:n katselua, videopelejä ja siinä ohessa jutustelua kaikesta mahdollisesta. Joskus on ihan vapauttavaa, etteivät kaikki koko ajan keskity siihen, miten masennus milläkin hetkellä jakselee.

6. ”Rakastan sinua.”

...sellaisena kuin olet. Rakastan sinua, enkä ole menossa minnekään.

7. ”Uskon tunteisiisi ja niillä on minulle merkitystä.”

Osa Redditin käyttäjistä oli sitä mieltä, että he haluavat kuulla pelkästään sen, että heidät hyväksytään tunteineen – eikä heitä yritetä väkisin korjata. ”On ok olla surullinen.”

Joidenkin elämänohjeiden oppiminen ei ole koskaan liian myöhäistä – vaikka saattaahan se harmittaa, kun neuvoa olisi voinut tarvita jo teininä.

Rakkautta. Unelmia. Arkea. Näihin elämän peruspilareihin nojautuvat Me Naisten lukijoiden aikuisena opitut viisaudet.

Me Naiset kertoi viime viikolla seitsemästä elämänohjeesta, jotka ihmiset oppivat liian myöhään. Kysyimme jutussa myös lukijoiltamme, minkä elämänviisauden he ovat oppineet aikuisena.

Vaikka moni harmitteli, että tärkeimmät ohjeet on opittu vasta vanhemmalla iällä, vastauksista henki kiitollisuus ja armollisuus. Ne ovat hyödyllisiä tunteita opittavaksi missä iässä tahansa.

1. Unelmista

2. Tunteista

3. Itsetunnosta

4. Työstä

5. Seikkailuista

6. Ihmissuhteista

7. Rakkaudesta

8. Kiireestä

9. Nukkumisesta

10. Arjesta

Osallistu kyselyyn ja kerro, puhutko parisuhteestasi somessa.

Yhdelle pusukuvat ovat arkipäivää, toinen ei koe julkista söpöilyä omaksi jutukseen. Miten sinun parisuhteesi näkyy sosiaalisessa mediassa? Kerrotko puolisosi nimen Facebook-profiilissa? Hehkutatko rakkautta vuosipäivänä tai jaat selfieitä aurinkorannalta? Miksi tai miksi et? Kertooko somekäyttäytyminen mielestäsi jotain suhteesta?

Osallistu jutuntekoon ja kerro meille, puhutko parisuhteestasi somessa. Vastauksia käytetään myöhemmin Me Naisten jutussa.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Usein se on jotain ihan arkista, mutta jää ikuisesti mieleen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mikä on kauneinta, mitä sinun kumppanisi tai eksäsi on sinulle sanonut? Kerro kommenteissa!