Uusi parisuhde on aina ihanaa, vaikka se teettää myös paljon työtä. Näillä vinkeillä teet alusta huomattavasti helpompaa!

Ennen kuin ryhtyy uuteen suhteeseen, jokaisen on syytä rakastua ensin itseensä. Se helpottaa omaa ja toisen olemista parisuhteessa.

Totuus on, että jokaisen täytyy myös tuntea itsensä ja tietää, mitä haluaa. Aina se ei ole helppoa.

Elite Daily on listannut viisi kysymystä, jotka pitäisi kysyä itseltään ennen uutta parisuhdetta.

1. Millaiseen suhteeseen sinä olet valmis?

Monilla on selvä mielikuva siitä, millaisen parisuhteen he haluavat. 

Mutta oletko miettinyt, kuinka paljon sinä pystyt itsestäsi antamaan uudessa suhteessa? Millaisen suhteen olet valmis rakentamaan?

Kun alat tapailla kiinnostavaa tyyppiä, on ihan alussa syytä unohtaa visiot tulevaisuudesta ja haluista. Puhukaa mieluummin siitä, mihin te olette valmiita. Näin voi suojella itseään suurimmilta pettymyksiltä. Vaikka ruusunpunaiset lasit ovatkin kivat, realismi on tärkeää.

Lue myös: Kun opettelet nämä asiat, ne maksavat itseään takaisin koko loppuelämäsi ajan

2. Voitko tehdä aloitteen?

Kumpi soittaa ensimmäisenä? Entä tekee aloitteen treffeille?

Jos mietit tällaisia, et ole oikeasti kiinnostunut parisuhteesta. Kenties haluat vain pelailla?

Parisuhteessa ja rakkaudessa kukaan ei saisi odottaa turhaan.

Jos olet kiinnostunut sitoutumisesta, tee aloite. Kaikki arvostavat sitä, ja samalla otat vastuun rakkaudesta, jonka päästät elämääsi.

Tykkään sinusta ja tykkään minusta. Kuva: Shutterstock
Tykkään sinusta ja tykkään minusta. Kuva: Shutterstock

3. Mitä asioita toivot parisuhteen ratkaisevan?

Jos sinulla on tähän kysymykseen yksi tai useampia vastauksia, olet väärillä raiteilla.

Parisuhde ei voi pelastaa ketään. Se ei voi ratkaista ongelmia. Se voi vain tukea meitä.

Kukaan ei voi myöskään loppujen lopuksi helpottaa toisen yksinäisyyttä tai turvattomuuden tunnetta.

Sinun täytyy itse selättää ikävät asiat ja tehdä töitä sen eteen. Kumppanisi voi auttaa sinua pääsemään ilkeistä tunteista, mutta hän ei voi auttaa sinua peittelemään niitä ja olemaan aina turvana heikolla hetkellä.

Tee kumppanisi kanssa näitä asioita ennen seksin harrastamista – parisuhde kiittää

4. Kumpaan sijoittaisit: siihen, mitä joku jo on vai siihen, mitä joku voi olla?

Onnea on yhteisen tulevaisuuden suunnittelu ja haaveilu. Varsinkin rakastuneena on helppo unelmoida, millaiselta elämä uuden kumppanin kanssa näyttää.

Haaveilu ei ole väärin, kunhan unelmat keskittyvät yhteiseloonne – eivätkä pelkästään rakastettuusi. Jo ensimetreillä olisi tärkeää tuntea, että rakas on riittävän turvallinen ja mukava ja että olet tyytyväinen hänen kanssaan.

Kukaan ei halua hypätä suhteeseen, jossa hänen täytyy kehittyä ja muuttua toisen takia. Tärkeintä on kyky rakastaa ja kunnioittaa sitä henkilöä, jonka kanssa haluaa olla tänään.

5. Miten sinä nautit elämästäsi?

Kuinka eletään täysillä? Jokainen meistä käsittää tämän kysymyksen omalla tavallaan. Toiset meistä janoavat seikkailuja. Jotkut kokevat eniten iloa ihmisten kohtaamisesta, toiset taas etsivät elämää rauhallisemmista paikoista.

Usein parit unohtavat oman suuntansa ja kiinnostuksenkohteensa. Niiden sijaan he takertuvat toisiinsa.

Sinun ei tarvitse löytää henkilöä, joka nauttii elämästään samalla tavalla kuin sinä. Mutta hänen täytyy antaa sinun toteuttaa itseäsi.

Ennen kuin ryhdyt suhteeseen, toivottavasti tiedät, mitä sinä haluat elämältäsi ja miten pidät siitä kiinni maailman ihanimmankin puolison seurassa.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä

Elina Tanskasen mukaan ennen eroa kannattaa kuitenkin punnita tarkasti, voisiko tilanteelle tehdä jotain. 

Suomalaiset harrastavat yhä vähemmän seksiä. Samaan aikaan moni valittelee, ettei kumppania kiinnosta sänkytouhut eikä petipuolella tapahdu asioita, jotka saisivat innostumaan.

Mitä tilanteessa kannattaisi tehdä? Kuinka pitkään ”huonoa seksiä” pitää kestää? Saako toisesta erota sen vuoksi, ettei ole tyytyväinen seksielämäänsä?

Seksuaaliterapeutti (NACS) Elina Tanskasen mukaan saa.

 – Olisi vanhanaikaista sanoa, että parin pitää pysyä yhdessä hinnalla millä hyvänsä. Isot ongelmat seksuaalisuuden alueella heijastuvat muillekin osa-aluille ja lopputuloksena voi olla suhde, jossa on kaksi onnetonta ja omalla tavallaan kärsivää osapuolta. Kun tuntuu siltä, että kaikki kivet on käännetty ja näkökulmat katsottu eikä mikään auta, on ihan hyväksyttävää erota.

Mieti, ennen kuin kaikki loppuu

Tanskanen painottaa, että jokaisen pitää parisuhdettaan punnitessa aina pohtia tilannetta omalta kantiltaan. Joskus toivottomaltakin tuntuva tilanne korjaantuu, kun siihen kiinnitetään oikeanlaista huomiota.

Ennen eroa Tanskanen kehottaa keskustelemaan kumppanin kanssa tuntemuksista ja miettimään ajan kanssa, voisiko tilanteelle tehdä jotain.

– Kannattaa etsiä yhteistä maastoa. Siinä voi auttaa esimerkiksi keskusteleminen seksuaaliterapeutin kanssa. Hän voi tuoda tilanteeseen uusia näkökulmia, Tanskanen kertoo.

”Seksi voi tuntua suhteen suurimmalta ongelmalta, mutta todellinen alkusyy ongelmiin voi löytyä toisaalta.”

Ei ole myöskään tavatonta, että ”huonon seksin” syyksi paljastuu jokin ihan muu kuin itse petipuuhat.

– Parisuhteen muu tilanne ja elämäntilanne ylipäätään näkyy hyvin herkästi seksin ja seksuaalisuuden alueella. Seksi voi tuntua suhteen suurimmalta ongelmalta, mutta todellinen alkusyy ongelmiin voi löytyä toisaalta, Tanskanen kertoo.

Erilaiset halut pöydälle!

Joskus seksi voi tuntua kehnolta sen takia, että kumppaneilla on yksinkertaisesti eri toiveet petipuuhista.

– Toinen kumppaneista saattaa tykätä kinkystä seksistä mutta toinen ei ollenkaan. Siinä vaiheessa pitää miettiä, millaisia kompromisseja on valmis tekemään toisen vuoksi.

Viime aikoina julkisuudessa on puhuttu koko ajan enemmän vaihtoehdosta, jossa yksiavioinen suhde avataan. Silloin kumppanit voivat yhteisestä sopimuksesta harrastaa seksiä myös muiden kanssa. 

”Suhteen avaaminen vaatii paljon keskustelua, mutta samalla siinä on elementtejä, jotka voivat tuoda apua tilanteeseen.”

Tanskasen mukaan osalle avoin suhde voi tuoda avun, kun seksielämä ei tavalla tai tyydytä.

– Se on yksi ratkaisu muiden joukossa, mutta se ei toimi kaikille. Suhteen avaaminen vaatii paljon keskustelua, mutta samalla siinä on elementtejä, jotka voivat tuoda apua tilanteeseen.

Avainasemassa paremman seksielämän saavuttamisessa on muutenkin keskusteleminen. Tanskanen muistuttaa, ettei kumppani saa koskaan painostaa ylittämään toisen rajoja.

– On kuitenkin eri asia, että uudet kokeilut ujostuttavat, kuin se, että kokeilu rikkoo selkeästi omia rajoja. On myös eri asia harmitella sitä, että jää vaille jotain hiukan kaipaamaansa asiaa kuin se, ettei voi toteuttaa itseään seksuaalisesti ollenkaan.

Vastaa kyselyyn!

Antti Tuisku kertoo tänään torstaina ilmestyvässä Me Naiset -lehdessä kärsineensä kateuden tunteesta niin pahasti, että haki apua terapiasta. Haastattelussa Antti muistelee esimerkiksi vuoden 2011 Emma Gaalaa, jossa Jenni Vartiainen voitti ennätysmäärän palkintoja. Silloin Antti ei voinut pidätellä pettymystään.

– Olin ihan paskana, etten taaskaan ollut voittanut mitään. Vielä enemmän olin paskana siitä, että en osannut olla onnellinen rakkaan ystäväni puolesta. Kävin sotaa pääni sisällä. En halunnut olla kateellinen, mutta olin. Minun oli pakko pureutua tunteeseen syvemmin: miksi tunnen näin? Antti kertoo.

Pahimmillaan kateus voi ajaa hirveään kierteeseen, eikä pysty keskittymään omaan elämäänsä lainkaan. Mutta on siinä myös hyviäkin puolia. Kodin Kuvalehden haastatteleman psykoterapeutti Terhi Teräs-Hukan mukaan kateudesta puhuminen auttaa ihmistä usein hahmottamaan, mitä hän oikeasti elämältä tahtoo. Se voi opettaa jotain.

Mistä ja kenelle sinä olet ollut kateellinen? Vastaa jutun lopussa olevaan kyselyyn. Voit tehdä sen nimettömänä. Vastauksia voidaan käyttää Me Naisten jutuissa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.