Saaralle, 30, kävi kuten monille käy: rakkaus jäi väsyttävän arjen jalkoihin, ja lopulta hän tunsi suorastaan inhoavansa aviomiestään. Ero tuntui ainoalta oikealta ratkaisulta, mutta sitten iski katumus.

"Jouluna istuin Thaimaassa hiekkarannalla, kun äkkiä tajusin, että loppuelämäni yksin lasten kanssa olisi aika tylsä. Olin jättänyt mieheni vajaa vuosi sitten ja ensimmäistä kertaa mietin, olinko sittenkin tehnyt virheen", Saara, 30, muistelee.

Saaran ja Mikon suhde oli väljähtynyt vauvaperheen arjessa. Oikeastaan oli tapahtunut vielä pahempaa: Saara oli alkanu inhota ja halveksia miestään. Jättäessään Mikon Saara oli ollut varma päätöksestään, ja eron jälkeen hän tunsi itsensä suorastaan kaikkivoipaiseksi. Uusi elämä tuntui vapauttavalta ja ihanalta.

Katumus iski kesken Thaimaan-loman, kun Saara oli järjestänyt lapset hoitoon ja itsensä pienelle paratiisisaarelle yöksi.

"Riipaiseva yksinäisyydentunne yllätti. Olin kaivannut yksinoloa, mutta en tässä mittakaavassa: saarella ei ollut ketään muita, sen ainoa baari oli kiinni, eikä minulla ollut mukanani edes viiniä.  Istuin mökin nurkassa kuuntelemassa viidakon ääniä ja ajattelin: nythän asiat ovat tosi hyvin, hyvin toimittu, Saara."

Sillä hetkellä hän teki päätöksen: "Ajattelin, että jos pärjään aamuun asti hengissä ja sekoamatta, aion tehdä kaikkeni saadakseni rakkaat ihmiset jälleen lähelleni. Ehjä perhe oli sittenkin se, mitä halusin kaikkein eniten."

Miten Saara oli oikein päätynyt elämässään tähän? Vaikka parisuhteet ovat erilaisia, niiden kaari on usein hämmästyttävän samanlainen.

1. Huoleton alkuhuuma

"Olin 24-vuotias ja eroamassa nelivuotiaan poikani isästä, kun tutustuin opiskeluaikaisella työ­paikallani Mikkoon.  Olimme aluksi hyviä kavereita, ja kesti jonkin aikaa, ennen kuin suhde kehittyi romanttiseksi.

Suhteemme alkuaika oli huoletonta. Tuntui, että olemme vapaita tekemään mitä tahansa, mitään arjen pakotteita ei ollut. Emme vaivanneet päätämme miettimällä tulevaa. Mikko on aika perinteinen mies, ja vuonna 2006 menimme naimisiin, koska hän halusi niin. Pidimme kavereillemme isot bileet. 

Aika pian Mikko alkoi ehdotella lapsen tekoa, ja neuvottelimme asiasta ainakin vuoden ajan. Olen urasuuntautunut ja määrätietoinen ja mietin tätäkin kalenterin kanssa. Tajusin, että olen pian valmistumassa kauppakorkeakoulusta, joten lapsi pitäisi tosiaan tehdä nyt – muuten urasuunnitelmani menevät pipariksi.

Minulle oli selvää, että hankin lapset nuorena, koska halusin sekä perheen että uran. Ajattelin, että jos teen lapset heti alkuun, en joudu tulevaisuudessa katsomaan vierestä, kun miehet saavat ylennyksiä ja itse kasvatan perhettä.

Jälkikäteen ajatellen se on ollut aika hurja päätös, mutta uskon edelleen, että olen saanut vaativia työtehtäviä, koska työnantajan ei ole tarvinnut pelätä minun jäävän äitiyslomalle.

2. Vaippoja ja valvottuja öitä

Huomasin heti tyttäremme syntymän jälkeen, että Mikko oli paljon kiinnostuneempi omista varpajaisistaan kuin vastasyntyneestä vauvastamme. Hän järjesti juhliaan ja kutitti ehkä ohi kulkiessaan vähän vauvaa, kun minä olin ihan rikki keisarileikkauksen jälkeen. Mikko tuntui suhtautuvan vauvaan kuin uuteen koiranpentuun: että kukahan pissittäisi sen.

Parin kuukauden jälkeen arkemme oli muotoutunut niin, että minä hoidin talouttamme, vaikken ikinä ole ollut mikään kodinhengetär enkä tähdännyt siihen roolin.

Kun lapsemme oli neljän kuukauden ikäinen, sain työtarjouksen, josta en halunnut kieltäytyä. Onneksi Mikon eläkkeellä oleva äiti pystyi hoitamaan tytärtämme, vieraan hoidettavaksi en olisi voinut niin pientä lasta jättää.

Minä kävin töissä, jossa halusin näyttää kynteni. Tavoitteeni olivat korkealla. Töiden jälkeen tulin kotiin, hain lapsen, syötin, hoidin ja valvoin öisin, sillä lapsemme nukkui vain tunnin pätkissä. Mikko sen sijaan ei edes herännyt vauvan huutoon öisin. Jos minulla meni töissä vähänkin pidempään, Mikko istui kotona odottamassa minua eikä ollut osannut edes vaihtaa vaippaa tai syöttää vauvaa.

Kaiken lisäksi meillä oli meneillään taloremontti, ja iltaisin Mikolla oli kiire paukutella listoja. Kommunikointimme ei todellakaan ollut mitenkään rakentavaa.

Minusta tuntui, että elän mustassa aukossa ja kaikki ympärilläni olevat ihmiset vain imevät minusta energiaa.

Jos elämä on lammikko, jonka yli pitää uida, miehen pitäisi työntää naiselle vauhtia tai edes uida rinnalla, mutta Mikko veti minua koko ajan pinnan alle. Olin vihainen ja tunsin oloni huijatuksi: olin vuosikausia tähdännyt siihen, että valmistuisin lapsesta huolimatta ja saisin hyvän työpaikan. Nyt kaikki työ oli valumassa hukkaan. Loogisena ihmisenä arvioin omaa jaksamistani ja tiesin, että kohta napsahtaa.

3. Inhoa ja halveksuntaa

Purin pahaa oloani Mikkoon, mutta hän ei ymmärtänyt, mitä teki väärin. Oli aivan absurdia, että jouduin kirjoittamaan aikuiselle miehelle lapulle ohjeita: syötä lapsi tällä ja tällä ruualla ja vaihda vaippa, jos siellä on kakkaa.

Enää hän ei ollut edes entisellä tavalla hauska vaan muuttui vihaiseksi ja niin hiljaiseksi, että saattoi olla kaksi viikkoa puhumatta minulle. Hän ryhtyi totaaliseksi marttyyriksi, vaikka olisin halunnut meidän jakavan kotitöitä. Mikosta tuli minulle riippakivi.

Kotiintulo ahdisti minua joka päivä.

Yritimme korjata parisuhdettamme viikonloppulomalla Islannissa. Ratsastimme, joimme ja tappelimme. Siellä tajusin, miten paljon inhoan tuota kiukuttelevaa, vikisevää, masentavaa, itsesäälissä rypevää kasaa.

Ja varmasti minusta tuli hänen mielestään ylimielinen ja itsekeskeinen narsisti. Olimme ajautuneet tilanteeseen, jossa en voinut enää kunnioittaa ja arvostaa Mikkoa. Hän oli alkanut inhota minua ja pelätä, että jätän hänet.

Niin kuin sitten jätinkin.

4. Helpottava ero, uusi elämä

Minusta tuntui, että sukupuoliroolit olivat suhteessamme vaihtuneet. Ajattelin, ettei tämä ole ihmisen elämää. Eropäätöksen jälkeen pystyimme kuitenkin asumaan vielä saman katon alla. Mikko auttoi minua oman asunnon etsimisessä ja sen remontoinnissa.

Vaikka asuimme erillämme, soittelimme joka päivä ja puhuimme muistakin kuin tyttäremme asioista. Vauva oli aika vähän Mikon luona, mutta oloni oli helpottunut, koska tiesin, että pärjään yksin lasten kanssa. On ihan eri asia joutua tekemään kaikki yksin silloin, kun asuu jonkun kanssa kuin yksin asuessaan.

Kävin kaikkivoipaisuudessani jonkinlaisella supervaihteella. Olin sikahyvässä kunnossa, urheilin joka päivä, tein pitkää päivää ja pärjäsin töissä, kotikin oli tip top -kunnossa.

Siinä ohessa olin tosi hyvä tyttöystävä uudelle poikaystävälleni, kuskasin lapsia kaikkiin harrastuksiin ja jopa leivoin itse. Mikään ei pysäyttänyt vauhtiani, vaikka jouduin työni takia matkustelemaan paljon ja kärsin univajeesta.

5. Katumuksen hetki

Joululomalla Thaimaassa aloin miettiä suhdettamme.

Parisuhteemme oli kärsinyt, koska elämässämme oli ollut liuta muutoksia: talo remontissa, vauva, uusi työ ja Mikko joutui ottamaan harppauksen teinipojasta aikuiseksi.

Ymmärsin, että me kaikki olemme loppupeleissä yksin, mutta tuntui surulliselta, ettei kukaan olisi enää ikinä jakamassa sitä yksinäisyyttä kanssani. Eihän lasten tehtävä ole korvata vanhemmilleen toista aikuista, vaan vanhemman kuuluu antaa lapsilleen tukea, turvaa ja läheisyyttä. Lasten pitää kasvaa itsenäisiksi ihmisiksi, eikä heissä voi roikkua.

Vaikka meillä molemmilla oli muita suhteita eron aikana, kenestäkään uudesta kumppanista ei tullut minulle perheenjäsentä. Tajusin, että vaikka joku mies rakastuisi minuun, hän ei kuitenkaan pystyisi olemaan samaa perhettä lasteni kanssa. Mikko oli koko ajan kuviossa mukana, ja tulimme toimeen paremmin kuin vuosiin, koska meillä ei ollut enää paineita suhteemme takia.

Viestittelin lomalta Mikon kanssa, ja sovimme viettävämme uutta vuotta yhdessä. Jotenkin tiesin koko ajan, että Mikko odottaa minua ja on valmis palaamaan yhteen.

6. Vaikea yhteenpaluu

Olen vieläkin sitä mieltä, että ero oli meille välttämätön. Minulla oli hyvät perusteet ja vahvat tunteet eron puolesta, enkä siinä tilanteessa nähnyt meille yhteistä tulevaisuutta.

Olin silti yllättynyt siitä, kuinka paljon ero kadutti. Kadun tosi harvoin mitään, sillä olen analyyttinen ihminen ja käyn päätöksiä tehdessä aina läpi kaikki mahdolliset seuraukset.

Mutta en osannut arvioida sitä suunnatonta yksinäisyydentunnetta ja sitä, miten tärkeä perhe minulle loppupeleissä on. Kuvittelin, että minä ja lapset riittäisimme perheeksi, mutta ei se ollutkaan niin. 

Alku yhteenpaluun jälkeen ei ollut helppo, koska palasimme samaan pisteeseen, josta lähdimme. Onneksi tajusimme pian, että ongelmat pitää selvittää jotenkin.

Keskustelimme tilanteestamme ja teimme sopimuksen suhteemme hoitamisesta: Mietimme valmiiksi asiat, jotka eniten toisessa ärsyttävät. Sovimme myös, miten toiselle tulee kommunikoida esimerkiksi silloin, kun suuttuu.

Ei pidä sanoa ehdottomana faktana, että 'olet perseestä' vaan, että 'minusta tuntuu, että olet perseestä'. Oma toiveeni oli, että olisimme enemmän tiimi.

Nykyään en yritä enää olla supernainen ja hallita kaikkea. Monesta asiasta en vain tylysti jaksa välittää. Ainoa tapa saada Mikko tekemään jotakin on käskeminen. En jankuta tai kiukuttele, vaan sanon suoraan, ja se toimii. Omatoimisuuteen näissä asioissa on hänellä vielä matkaa.

Mikon on pakko hyväksyä minut ja työni tällaisena. Tiedän, ettei se ole ihan valtavirtaa: ura on minulle tärkeä, samoin omat juttuni. En koe olevani itsekeskeinen vaan ajattelen, että arvostan itseäni ja mahdollisuuksiani ja haluan nauttia elämästäni.

Suhde esikoiseni isään kesti kahdeksan vuotta, ja nyt olemme Mikon kanssa olleet yhdessä kuusi vuotta. En siis varmasti ole kovin hyvä olemaan yksin, mutta minulle tärkeitä ovat myös kaverisuhteet, ei pelkkä parisuhde. En koskaan ajattele me-ajatuksia, ajattelen minä-ajatuksia. Naisilla aivot menevät usein me-moodiin, he alkavat miettiä, että mitenköhän jokin asia sopii meille.

Vaikka olen täysillä mukana avioliitossa ja perheessä äitinä, haluan silti olla minä. Haluan, että on minun työni, minun ystäväni ja minun menoni. Jos niistä luopuu, on vaarallisilla vesillä ja viisikymppisenä elämänkriisin edessä.

Mieheni on joskus ollut vaikea ymmärtää minua, koska hän on matalammin koulutettu ja käy töissä ainoastaan saadakseen rahaa. Itselleni taas on tärkeää onnistua työssäni konsulttina, ja nautin töiden paiskimisesta. 

Koulutusero onkin ollut yksi suhteemme kompastuskivistä. Minulle se ei ole ongelma, mutta mieheni on kärsinyt alemmuuskompleksista. Minun taas on todella vaikea käsittää sitä, jos ihminen ei arvosta itseään. Miten ikinä pystyy olemaan toimivassa suhteessa, jos ei arvosta itseään?

7. Tahdon voimalla uudestaan naimisiin

Minulle tärkeintä Mikossa on, että hän on lapseni isä ja tuntee minut paremmin kuin kukaan muu. Hän on myös kestänyt sekoilujani monta vuotta – tosin aina en ole varma, onko se luettava hänelle ansioksi. Suhteessamme minä olen kuitenkin ollut vaikeampi osapuoli.

Äitini kuoli, kun olin tosi pieni, ja lapsuuteni oli onneton ja yksinäinen. Muistan, miten lapsena katselin Mäkkärissä perheitä, jotka nauroivat yhdessä ja ajattelin, että vau, perheet voivat olla tuollaisia. Toivoin, että minullakin olisi joskus tuollaista. Nyt uskon saavuttaneeni sen perheen.

Lapseni ja heidän hyvinvointinsa menevät kaiken muun edelle, myös kahdenkeskisen parisuhdeajan. Pitkän työpäivän jälkeen ei tulisi mieleenikään hankkia lastenvahtia ja lähteä kahdestaan ulos. Mieluummin vuokraan lasteni kanssa leffan, ja vietämme koti-iltaa kaikki yhdessä.

Yhteinen aika perheen kanssa onkin suhteessamme nyt parasta ja minulle tärkeintä. Saamme pienistä asioista tosi kivoja. Eivät ne suuret lomareissut ole tärkeitä, vaan se, että tiistai-iltana yllättäen kömmimme yhdessä sohvalle ja syömme jätskiä.

Perheemme on hyvä, hauska ja toimiva yhteisö. Kun teemme jotakin, meillä on mukavaa ja rentoa. Myös 11-vuotiaan poikani kaverit tulevat aina mielellään meille.

Puolitoista vuotta yhteen palaamisen jälkeen menimme uudestaan naimisiin. Olimme käyneet läpi jälleen pari rajua riitaa ja tajusimme, ettei tämä tee hyvää meille eikä lapsille eikä kenellekään. Nyt on tehtävä päätös: joko olemme yhdessä täysillä tai sitten emme ollenkaan.

Päätimme, että vanhoja asioita ei enää kaivettaisi uudestaan ja uudestaan esiin. Tajusin, että minun ei kannata sanoa, että 'ethän sä kuitenkaan tiskaa'. Eihän toinen silloin todellakaan tiskaa, ja se muuttuu absoluuttiseksi totuudeksi. Sen sijaan voi sanoa: 'Tiskaa. Minä lähden jumppaan'. Silloin ei voi olla epäselvää, mitä toinen toiselta odottaa. Halusimme tavallaan aloittaa alusta puhtaalta pöydältä.

No, ihan puhtaalta pöydältä emme päässeet aloittamaan, sillä käräjäoikeuden vihkituomari sattui olemaan tuttu edelliseltä kerralta. Purskahdimme kaikki kolme nauruun nähdessämme, ja lupasin tuomarille, etten palaa enää kolmatta kertaa. En ainakaan saman miehen kanssa."

Kuinka pitkän ajan sinä tulet toimeen ihan omassa omassa seurassasi?

Milloin viimeksi olit aivan yksin? Ilman ihmistä vierellä tai somen päässä? Joillekin se on harvinaista herkkua, toisille arkista pakkopullaa. Yksin oleminen on kuitenkin eri asia kuin yksinäisyys ja tekee välillä hyvää kaikille.

Kalifornian yliopiston psykologian professori Bella DePaulo on tutkinut paljon yksinäisyyttä. Psych Central -julkaisussa hän kertoo tutkimuksesta, jossa sadoilta opiskelijoilta kysyttiin yksin olemisen kokemuksista. Eniten arvostusta saivat yksinäiset hetket, joina on mahdollista pohtia ongelmia, rentoutua ja harrastaa vaikkapa itsetutkiskelua.

DePaulon kirjoituksen inspiroimana listasimme kymmenen hyötyä, jotka yksin oleminen saa aikaan. Kannattaa kokeilla!

1. Nollaat sosiaaliset kuviot

Sosiaaliset tilanteet aiheuttavat monelle krapulan kaltaisen tilan, johon liittyy sekä henkisiä että fyysisiä oireita. Lue vaikka nämä seitsemän tarinaa siitä, mikä sosiaalisissa tilanteissa on niin kuluttavaa. Näiden ihmisten tarinat osoittavat, ettei tarvitse olla edes introvertti, että uupuu toisten seurassa.

Moni makaa yksin hiljaa saunassa tai muussa rennossa paikassa, jossa voi nollata ajatukset. Aktiivisimmat menevät yksin kävelylle tai keskittyvät vaikkapa kotitöiden tekemiseen. Tärkeintä on, että mieli on rento eikä päässä surraa epämiellyttäviä ajatuksia.

2. Pystyt ratkaisemaan ongelmia paremmin

Moni jättää vaikeiden päätöksen tekemisen seuraavaan aamuun, vaikkei hautominen ole aina se paras päätös. Amerikkalaistutkimuksen mukaan yön yli nukkuminen ei välttämättä auta tekemään varmaa päätöstä, vaan voi jopa tehdä päättämisestä vaikeampaa.

Sen sijaan päätöksentekijän kannattaa varata omaa aikaa: yksin oleminen antaa joissakin tilanteissa mahdollisuuden pohtia.  Ainakin se on listattu eräässä tutkimuksessa tärkeimmäksi syyksi viettää aikaa yksin.

3. Löydät sisäisen rauhasi

Jokaiselle meistä on tärkeää löytää sisäinen rauha. Sen löytäminen on joskus vaikeaa, mutta kun pääsee viettämään omaa aikaa itsensä kanssa, on helpompi rentoutua ja tuntea itsensä vapaaksi arkipäivän paineista. Yksin oleminen ruokkii mielenrauhaa.

Suosittelemme! Tällainen aamu tuo mielenrauhaa koko päiväksi – 5 vinkkiä guruilta

4. Kehität itsetuntemustasi

Haluatko vahvistaa itsetuntoasi? Huono itsetunto ja jatkuva kiire saavat ihmisen usein keskittymään siihen, mikä on elämässä rempallaan. Etenkin tällöin olisi hyvä muistaa se toinen puoli: mikä on hyvää elämässäsi? Yksinolossa voi tutkia ja muuttaa ajatusmallejaan ja oppia tuntemaan itseään paremmin. Mitkä ovat tavoitteesi ja vahvuutesi? Entäpä heikkoutesi?

Lue myös! Kärsitkö huonosta itsetunnosta? 5 tapaa, jotka haittaavat elämääsi

5. Voit seikkailla vapaasti

Aina ei tarvitse lähteä kauas reissuun, että pääsee seikkailemaan. Omassa kotikaupungissakin voi kokea kivoja, uusia seikkailuja. Ne ovat myös loistava tapa totutella yksinoloon. Kaikki eivät nauti kahvilaan tai ravintolaan menemisestä yksin, mutta miksi odotella muiden seuraa, kun voi päästä lempipaikkaansa heti, kun itsellä on luppoaikaa?

6. Sinulla on aikaa harrastaa jotain kivaa

Joskus yksin oleminen tuntuu niin suurelta taakalta, että jo ajatuskin siitä saa kylmät väreet kulkemaan iholla – vaikka ihminen ei tuntisikaan olevansa yksinäinen. Mitäpä jos tekisit listan asioista, joita voit tehdä ja harrastaa yksin? Sen ei tarvitse olla luksusta, vaan listaa vaikkapa suosikkisarjasi, elokuvat ja teatteriesitykset, jotka haluat nähdä. Ja seuraavalla kerralla, kun sinulla on omaa aikaa, voit sulkea muun maailman viestit hetkeksi ja viettää laatuaikaa itsesi kanssa näissä harrastuksissa.

7. Herätät luovuutesi!

Jotkut ihmiset rakastavat ideoimista isolla porukalla, mutta moni inspiroituu parhaiten yksin ollessaan. Kaikille tuo yksin työskenteleminen ei kuitenkaan tarkoita hiljaista kotitoimistoa. Jotkut pääsevät luovaan tilaan myös yksin ollessaan esimerkiksi kahvilassa tai julkisessa liikennevälineessä.

Kukoistipa luovuutesi sitten missä tahansa paikassa, ota yksinolosta kaikki irti: piirrä, kirjoita tai suunnittele uusia juttuja, kun kukaan ei ole häiritsemässä!

Tiedätkö jo ne 18 asiaa, joita todella luovat ihmiset tekevät?

8. Unohdat muut

Kun kukaan ei ole näkemässä, voit vaikka harjoitella uusia tanssiaskeleita tai jooga-asentoja. Yksin oleminen on myös vapautta: sinun ei tarvitse huolehtia siitä, mitä muut ajattelevat – vaikka ei siihen pitäisi olla tarvetta muulloinkaan.

9. Näet kumppanisi uudella tavalla

Erossa oleminen kumppanista silloin tällöin vahvistaa suhdetta. Jotkut tekevät sitä joka yö ja nukkuvat erillisissä sängyissä, toiset taas lähtevät omille seikkailuilleen säännöllisin väliajoin. Taitava yksinolija on mestari myös kaikissa parisuhteen vaiheissa, sanovat suomalaiset asiantuntijat. Lue lisää: Toimiva parisuhde vaatii taitoa olla yksin

10. Voit vain olla!

Tarvitseeko sitä aina keksiä hirveästi tekemistä itselleen? Kun sinulla on omaa aikaa, voit oikeasti olla tekemättä mitään. Makaa sängyllä tai katsele kynttilän liekkiä tai kokeile meditaatiota. Ihmisen on hyvä välillä keskittyä pelkästään itseensä.

Mistä tietää, että parisuhde on tulossa tiensä päähän? Ei ehkä ensimmäisistä eroajatuksista, mutta eräät kysymykset ja asiat paljastavat, että on päätymässä eroon.

Joka kolmannelle heterosuhteessa olevalle miehelle ero tulee yllätyksenä. Tämä selvisi Väestöliiton kyselytutkimuksessa viime vuonna. Uusi tutkimus kuitenkin osoittaa, että usein eroa haluava osapuoli on itse asiassa harkinnut eroa jo pitkään – tietoisesti tai tiedostamattaan. Psychology Today kertoo Tennesseen yliopiston tutkimuksesta, jonka perusteella psykologit Kathrin Ritter, Vanessa Handsel ja Todd Moore tekivät asteikon. Se kuvastaa hyvin eron eri vaiheita. Ja niihin voi varmasti myös moni eronnut tai eroa harkitseva samastua.

Tutkimuksen mukaan ero voidaan jaksaa viiteen vaiheeseen.

Eron 1. vaihe: tutkiskelu

Mieleen voi tulla seuraavia asioita ja kysymyksiä – ja ihminen usein myös kieltää todelliset ajatuksensa.

1. Olen onnellinen suhteessani ja tyytyväinen siihen sellaisena kuin se on.

2. Minulla on hyvä suhde, enkä tunne tarvetta muuttaa sitä.

3. Suhteeni ei ole hassumpi.

4. Minusta ei ole tarvetta tehdä suhteelle mitään.  

Eron 2. vaihe: suhteen analysointi

Tässä vaiheessa itseltään kysyy usein näitä asioita:

5. Joskus tuntuu, että haluaisin erota.

6. Uskon, ettei suhteeni ole minulle hyväksi.

7. Huomaan, että parisuhteeni on ongelmallinen.

8. Alan nähdä sen, että suhteeni vaikuttaa minuun itseeni ikävästi.

Eron 3. vaihe: valmistautuminen eroon

9. Vaikka suhteen lopettaminen tuntuu vaikealta, teen suunnitelmia, että päättäisin sen.

10. Olen jo aloittanut työstämään eroa, mutta minusta tuntuu, että tarvitsen siinä apua.

11. Aion päättää suhteen seuraavan kuukauden aikana.

12. Aion päättää suhteen pian, mutta en vielä tiedä, miten sen teen.

Eron 4. vaihe: toiminta eli suhteen lopettaminen

13. Olen kertonut kumppanilleni, että haluan ja aion erota.

14. Puhun kumppanini kanssa yhä vähemmän.

15. Vietän yhä vähemmän aikaa kumppanini kanssa ja enemmän muiden ihmisten kanssa.

16. Huomaan, että ajattelen kumppaniani yhä vähemmän.

Eron 5. vaihe: päätöksessä pysyminen

17. Muutan rutiinejani arjessa, sillä välttelen kumppaniani.

18. Vältän paikkoja, joissa saatan törmätä kumppaniini.

19. Hankkiudun eroon asioista, jotka kuuluvat kumppanilleni – tai muistuttavat minua hänestä.

20. Tiedän, etten koskaan palaa kumppanini luokse.

Mietitkö, olisiko sinun parempi erota? 8 arkipäiväistä merkkiä paljastavat, että on aika erota

Erillään asuminen on yhä eräänlainen tabu.

Hiljattain selvitimme kokemuksianne siitä, kun pariskunta nukkuu eri sängyissä. Kävi ilmi, että yllättävän moni tekee niin, vaikka aiheesta puhutaan vähän.

Samantyyppinen tabu on pariskunnan asuminen kahdessa eri kodissa.

Perinteisen parisuhteen kaavan mukaan yhteen kuuluu muuttaa siinä vaiheessa, kun suhde vakiintuu. Todellisuudessa monet parit asuvat kuitenkin eri osoitteissa, vaikka ovatkin sitoutuneita toisiinsa. Ja jotkut ovat paljon onnellisimpia, kun eivät jaa kotia.

Myös julkkikset, kuten kirjailijapari Anna-Leena Härkönen ja Riku Korhonen sekä näyttelijät Antti Reini ja Anu Sinisalo, ovat puhuneet julkisuudessa erillään asumisestaan.

– On mielenkiintoista, että tänä päivänä monet parit asuvat eri osoitteissa, mutta jostain syystä siitä ei juurikaan puhuta, Anu sanoi Me Naisille viime vuonna.

Syitä asua erillään on monia: toinen tai molemmat nauttivat yksinolosta, työ tai opiskelu pitävät eri paikkakunnilla, vuorokausirytmi on erilainen toisen kanssa tai on vain tottunut asumaan yksin ja tekemään asiat omalla tavallaan.

Nyt haluaisimme kuulla, miksi sinä ja kumppanisi olette päätyneet erillisiin asuntoihin joko alusta asti tai yhdessä asumisen jälkeen. Nimettömiä kertomuksia voidaan käyttää Me Naisten jutussa. Jätä myös yhteystietosi, jos haluat, että voimme olla sinuun yhteydessä mahdollisesta haastattelusta.

Asutko sinä erillään kumppanisi kanssa? Kerro tarinasi alla olevalla lomakkeella!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Miten tylsää töissä olisikaan, jos olisimme kaikki samanlaisia! Listasimme 22 ihmistyyppiä, jotka löytyvät lähes jokaiselta työpaikalta.

Tsemppari

Tiimihengen kohottaja, joka keksii joka päivä myönteisiä juttuja – myös silloin, kun hänellä itsellään on synkkä päivä. Hemmottelee työkavereitaan itse tekemillään leivonnaisilla ja muistaa aina kysyä, miten toisella menee.

Erityisherkkä

Aistii työpaikalla vallitsevan tunnelman jo pääovelta. Vaistoaa myös puolitutun tunnetilan kahviautomaatilla ja jää helposti vellomaan muista tarttuneisiin tunteisiin. Erityisherkän on joskus pakko juosta vessaan purkamaan tunteensa, että elämä voi taas jatkua. Erityisherkkä toivoo itsekin joskus, että voisi ummistaa silmänsä. 

Koskettelija

Tulee kertomaan asiansa aina iholle, painaa usein kätensä olkapäällesi. Hän muutenkin vähintäänkin hipaisee sinua jokaisessa mahdollisessa tilanteessa, koska onhan koskettaminen luonnollista – vaikkeivat kaikki sitä ymmärräkään.

Reviirihaukka

Hän taas olettaa, että koskettelija ymmärtäisi sanomattakin, että ei ole sopivaa tulla kolmea metriä lähemmäs. Reviirihaukan pöydälle ei todellakaan kannata jättää mitään lyijykynää arvokkaampaa, koska tämä ei epäröi heittää roskiin tavaroita, joita ei tunnista omakseen.

Laiska googlettaja

Kysyy jokaikisen asian ääneen työkaveriltaan. Ei ilmeisesti ole vielä kuullut sellaisesta palvelusta kuin Google.

Jeesaaja

On valmis auttamaan toisia, vaikka itsellä olisi kuinka kiire. Hän opettaa uudet tekniikat ja esittelee ihmiset toisilleen. Hänestä huokuu rehellinen ystävällisyys ja häntä on aina helppo lähestyä.

Lörppäsuu

Puhuu kaikki asiansa ja kaikkien muidenkin asiat. Jos sanot jutun alkuun ”et kerro sitten kellekään”, niin juttu leviää vielä varmemmin. Ei välttämättä sydämessään tarkoita pahaa, mutta aiheuttaa suurella suullaan turhaa draamaa.

Heippalaputtaja

”Äitisi ei ole täällä töissä.” ”Kuka on vienyt mukini? Palauta se heti!” Yleensä heippalaputtajan kiukkuset viestit löytyvät yhteisistä tiloista, kuten keittiöstä tai vessasta.

Tekninen tuki

Jos tämä työkaveri on lomalla, kaikki ovat hukassa. Hänen luokseen rynnätään, kun puhelin tilttaa tai tietokoneen hiiri ei reagoi. Kun tekninen tuki menee paikalle, ongelma ratkeaa kuin itsestään. Yleensä sitä ei varsinaisesti edes ollut, sillä puhelimen tilttaamisen sijaan kyse on usein siitä, että akku oli loppu tai langaton hiiri ei toiminut, koska siinä ei ollut paristoja.

Bilevastaava

Alkaa pikkujouluissa laskea päiviä firman kevätbileisiin. Tässä välissä hän ehtii kutsua koko porukan ainakin kolmesti omaan kotiinsa ja pari kertaa sumplia bileet jonkun toisen kotiin.

Spekuloija

Näkee salaliittoteorioita kaikkialla ja tarkkailee, kuka menee pomon huoneeseen ja milloin. Virallisten nimitysuutisten tultua huutaa aina: ”Mä arvasin!”

Pummi

Ottaa eväshedelmäsi kysymättä lupaa tai kysyy ja ottaa ennen kuin olet ehtinyt vastata. Käyttää muiden kahvimaitoa ja pöllii muutakin ruokaa jääkaapista.

Trendinenä

Aina uusimmat muotijutut päällä ja hyvä hiuspäivä.

Kävelevä lääkekaappi

Tässä ihmisessä asuu luontainen hoivaaja. Häneltä löytyy aina apu, jos päänsärky, kuukautiset tai vatsakipu yllättävät. Hänen taitonsa riittävät myös isompien haavereiden paikkaamiseen.

Jees jees -tyyppi

Ei ikinä valita, mutta ei myöskään puutu esimerkiksi epäoikeudenmukaisuuksiin. Haluaa olla kaikkien suosiossa ja keskittyy siksi olemaan aina mukavan neutraali. Käytännössä ei sano ikinä mistään mitään.

Myöhästelijä

Myöhässä aina – ihan joka paikasta.

Lounasremmin vetäjä

Kokoaa napakalla huudolla porukan syömään jo klo 10.55.

Umpio

Ei kerro itsestään mitään. Ei halua työpaikalta ystäviä, käy siellä vain töissä.

Urheiluhullu

Hän on aina joko tulossa tai menossa urheilemaan – tämä ei jää kenellekään epäselväksi.

Narisija

Kaikki on aina huonosti. Mitään ei jaksa, kaikki on tyhmää, jalkakin kipeä, pomot on paskoja ja niin edelleen. 

Valittaja

Valittaja on astetta pahempi kuin narisija. Käyttää leijonanosan työajastaan ja elämästään epäkohtien huomioimiseen ja niiden esille tuomiseen olettaen, että joku muu hoitaa ja ratkaisee. Omia ratkaisuehdotuksia valittaja ei esitä. Jos jokin ongelma ratkeaakin, on hän jo keksinyt uuden.

Lusmu

”Joo, hoidettu on”, vaikkei olisikaan. ”Joo, Virtanen taas mokasi”, vaikka olisi itse mokannut. ”Juu juu”, vaikkei aio edes tehdä asialle mitään.

Lisää työpaikan ärsyttäviä ihmistyyppejä löydät täältä.

Puuttuuko listasta joku tyyppi? Kerro kommenteissa!