Jukka 'Kaivuri-Jukka' Mutanen kaipaa ex tempore -elämyksiä ja hänen vaimonsa Heidi yrittää sopeutua miehensä päähänpistoihin. Luonne-eroissa on ollut totuttelemista.

Muistatko viime kesän lehtiotsikoista miehen, joka ajeli minikaivurilla Hangosta Kuusamoon?

Moni pyöritteli päätään: Kaikkea ne äijät keksivät. Ja tyypillä on vielä vaimo ja pieni lapsi, on niilläkin kestämistä.

Kaivurimiehen ja vaimon, Jukka ja Heidi Mutasen, keltainen omakotitalo nököttää metsätien päässä avaran maalaismaiseman keskellä. Pihassa on minikaivuri. Pariskunnan poika Joonatan leikkii sisällä tismalleen samanlaisella leluversiolla.

Älyvapaa hanke ei ollut Jukalta ensimmäinen, ja Heidi on jo tottunut miehensä yllätyksiin. Ensi kesäksi Jukka suunnittelee jo uutta tempausta, jossa halukkaat saavat yrittää istua kaivurin kopissa mahdollisimman pitkään, live-kameroiden välittäessä kuvaa nettiin. 

Pariskunta naljailee toisilleen leikkisästi pohtiessaan, millaista vääntöä häröilijän ja jalat maassa -tyypin arki on. Usein se on Heidi, joka joustaa.

– Suhde ei toimisi, jos yrittäisin muuttaa Jukkaa, Heidi sanoo.

Neuvottelua väsytystaktiikalla

HEIDI: Jukka kyllä kysyi minulta luvan, saako hän perustaa Facebook-ryhmän kaivuritempausta varten. En uskonut, että se toteutuisi, joten suostuin. Idea oli, että jos 50 000 ihmistä liittyy ryhmään, reissu tehdään. Ryhmään tuli 106 000 ihmistä. Olin aluksi vähän kauhuissani, sillä minun piti lähteä mukaan huoltojoukoiksi vuoden ikäisen poikamme kanssa, ja matkan käytännön toteutus tuntui ihan mahdottomalta. 

JUKKA: Tarvitsin äksöniä elämään. Vuokrasin silloin koneita yrityksessäni ja keksin, että mitä jos lähtisi kaivurilla vähän pidemmälle ajelulle. Koska Heidi ei hän pidä yllätyksistä, neuvottelin ensin hänen kanssaan. 

HEIDI: Jukka ei pelkää kysyä lupaa ideoidensa toteuttamiseen, sillä hän tietää, että jossain vaiheessa aina suostun. Yleensä hän saa tahtonsa läpi väsytystaktiikalla. Onneksi minulla oli aikaa totutella ajatukseen reissusta. Seurasin kaivurilla köröttelevää Jukkaa asuntoautolla melkein kuukauden ajan. Halusin lähteä mukaan, koska muuten olisimme joutuneet olemaan erossa. Viimeinen viikko oli vaikein, olin tosi väsynyt tien päällä olemiseen ja halusin kotiin. Kiristelin hampaita ja ajattelin, että ei tämä loppuelämää kestä. 

JUKKA: Minikaivurireissu oli hankalaa aikaa Heidille. Arvostan, että hän jaksoi juosta pillini mukaan. Ilman häntä olisin ollut pulassa. 

HEIDI: Olen sitä mieltä, että minun pitää joustaa, jos toinen todella haluaa toteuttaa jotain – oli se miten älytöntä tahansa. Kun itse joustaa, toinenkin tulee paremmin vastaan. Kaivurimatkan tuesta halusin jotain hyvitystä ja sain koiran, jota olin halunnut pitkään. 

Heidi oppii heittäytymään

HEIDI: Jukka ideoi ja kehittelee jatkuvasti erilaisia tuotteita, tempauksia ja tekemistä. Hän ei jää miettimään vaan tekee. Itse olen mielikuvitukseton käytännön ihminen ja murehdin etukäteen, onnistuuko suunnitelma vai ei. 

JUKKA: Olen perusluonteeltani keksijä enkä voisi kuvitellakaan kahdeksasta neljään ja perjantaina Prismaan -elämää. Emme ole mitään tasaisia tyyppejä. 

HEIDI: No, itse kaipaisin välillä tasaisempaa. On ollut totuttelemista siihen, että Jukka tarvitsee enemmän omaa tilaa kuin minä. Hän ei suunnittele mitään, ja se on minulle kauhistus. Haluaisin suunnitella enemmän ja kysyn Jukalta aina ensiksi, tuleeko jostain rahaa. Se on oikeastaan ainoa asia, josta väännämme kunnolla. Joskus toimeentulo huolestuttaa, kun meillä on asuntolaina ja kohta kaksi pientä lasta. 

JUKKA: Asiat ovat aina järjestyneet. Vaikka menetin työni kaivuritempaukseni takia, siitä oli toisaalta hyötyä tulevia töitä ajatellen. 

HEIDI: Yllättävää, mutta en ole panikoinut Jukan työn menetystä. Minun on vain pakko luottaa, että hän keksii jotain. Vaikka kaivurimatka oli minulle rankka, se oli myös seikkailu. Opin sen myötä uusia asioita itsestäni: ennen olisin ollut ihan kauhusta kankea, jos en olisi tiennyt, missä nukumme seuraavan yön. Oli kiva huomata, että minäkin pystyn heittäytymään.

Ei ainakaan tylsää

HEIDI: Olen ehkä vähän tylsä ihminen. Kun Jukka ehdottelee jotain normaalista päiväjärjestyksestä poikkeavaa, pistän vastaan. Minusta on pelottavaa tehdä asioita ex tempore. Jos hän sanoisi, että lähde tekemään ihan mitä haluat, olisin mieluiten kotona pojan kanssa. En kaipaa mitään niin ihmeellistä. Mutta Jukan kanssa elämä ei ole ainakaan tylsää. En haluaisi mitään joo joo -miestä. 

JUKKA: On hyvä, että Heidi hangoittelee vastaan. Joudun miettimään omiakin tekemisiä tarkemmin. Minunlaisellani ihmisellä on hyvä olla pessimistipuoliso. Homma voisi karata käsistä, jos molemmat olisivat yhtä villejä. 

HEIDI: Luonne-erojen kanssa on ollut opettelemista. Yritän ajatella, että parisuhteessa ei tarvitse tehdä kaikkea käsi kädessä. Tärkeintä on, että meillä on hauskaa yhdessä ja haaveilemme samoista asioista, isosta perheestä ja maalla asumisesta. Ehkä silti odotan, että Jukka jossain vaiheessa rauhoittuisi, vaikka tiedän, ettei niin tule käymään. Ei hän silloin olisi enää Jukka.

Heidi, 24, ja Jukka Mutanen, 27

  • Naimisissa neljä vuotta. 
  • Poika Joonatan, pian 2 vuotta. Toinen lapsi syntyy heinäkuussa.
  • Asuvat Korpilahdella.
  • Heidi on tällä hetkellä kotiäitinä, Jukka on yrittäjä.

Ei ole yhtä oikeaa lausetta – eivätkä kaikki masentuneet edes halua jutella.

Tilastojen mukaan joka viides suomalainen sairastuu masennukseen elämänsä aikana. Sairaus kuitenkin vaikuttaa monen muunkin elämään – jos jokaisella masentuneella on vierellään esimerkiksi kaksi läheistä ihmistä, masennus koskettaa valtavaa joukkoa suomalaisia.

Masentuneen läheisen on tärkeää huolehtia omasta jaksamisestaan, ja vertaistukeakin on tarjolla. Silti masentuneen lähellä voi olla vaikea olla. Miten toista voisi tukea niin henkilökohtaisessa kokemuksessa?

Miten valita sanat oikein? Masennuksen kokeneet käyttäjät kertoivat AskReddit-sivustolla, mitä toivoisivat itselleen sanottavan.

Sadoista vastauksista käy ilmi, ettei ole olemassa yhtä mallia, joka toimisi joka tilanteessa. Kaikki masentuneet eivät ensinnäkään kaipaa sitä, että joku on koko ajan lähellä – ja silloin heille kannattaa antaa tilaa.

Mielenterveysseuran sivuilla muistutetaan, että monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta. On tärkeää muistaa kertoa, että toinen on tärkeä itselle.

Monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta.

Sitten Redditin käyttäjien ehdotuksiin. Vaikka ei saisikaan aikaan näkyvää muutosta masentuneessa, kannattaa muistaa, että millä tahansa sanoilla voi olla silti merkitystä. Vetäytymisen sijaan on tärkeää näyttää, että ihminen on yhä olemassa sinulle, vaikka onkin masentunut.

1. ”Olet tervetullut.”

Masentuneelle on tyypillistä vetäytyä omiin oloihinsa, mutta siltikään ei maksa mitään kutsua häntä esimerkiksi mukaan juhliin – vaikka hän olisi jättänyt tulematta ties kuinka monta kertaa.

– Vaikka en tulisi, jo sen tietäminen, että joku haluaa minut mukaan, voi auttaa, Reddit-käyttäjät Lacerik sanoi keskusteluketjussa.

2. ”Tiedän, että teet parhaasi.”

Ulospäin voi näyttää siltä, että masentunut ei tee juuri mitään, vaikka hän käykin läpi väsyttävää henkistä taistelua. Välittämisensä voi näyttää esimerkiksi kertomalla, että tietää toisen yrittävän parhaansa ja ettei tällä ole helppoa.

3. Kysy jotain

Jos ei ole aivan varma siitä, miten masentuneen kanssa tulisi toimia, oiva ratkaisu on kysyminen! Kerro, että haluat auttaa ja kysy, miten sen voisit tehdä. Muista myös kuunnella vastaus huolella. Masentuneella saattaa olla täsmällinenkin vastaus tai sitten ei. Joka tapauksessa olet kertonut, että olet valmis tukemaan häntä.

4. Anna hali

Aina sanoja ei tarvita. Usein riittää, että on läsnä ja kuuntelee, jos toinen haluaa kertoa jotain. Jotkut saavat sanojakin suurempaa lohdutusta fyysisestä kontaktista.

5. ”Ollaan vaan ja hengaillaan.”

Redditissä ehdotellaan reseptiksi rentoa yhdessäoloa: pizzan syömistä, tv:n katselua, videopelejä ja siinä ohessa jutustelua kaikesta mahdollisesta. Joskus on ihan vapauttavaa, etteivät kaikki koko ajan keskity siihen, miten masennus milläkin hetkellä jakselee.

6. ”Rakastan sinua.”

...sellaisena kuin olet. Rakastan sinua, enkä ole menossa minnekään.

7. ”Uskon tunteisiisi ja niillä on minulle merkitystä.”

Osa Redditin käyttäjistä oli sitä mieltä, että he haluavat kuulla pelkästään sen, että heidät hyväksytään tunteineen – eikä heitä yritetä väkisin korjata. ”On ok olla surullinen.”

Joidenkin elämänohjeiden oppiminen ei ole koskaan liian myöhäistä – vaikka saattaahan se harmittaa, kun neuvoa olisi voinut tarvita jo teininä.

Rakkautta. Unelmia. Arkea. Näihin elämän peruspilareihin nojautuvat Me Naisten lukijoiden aikuisena opitut viisaudet.

Me Naiset kertoi viime viikolla seitsemästä elämänohjeesta, jotka ihmiset oppivat liian myöhään. Kysyimme jutussa myös lukijoiltamme, minkä elämänviisauden he ovat oppineet aikuisena.

Vaikka moni harmitteli, että tärkeimmät ohjeet on opittu vasta vanhemmalla iällä, vastauksista henki kiitollisuus ja armollisuus. Ne ovat hyödyllisiä tunteita opittavaksi missä iässä tahansa.

1. Unelmista

2. Tunteista

3. Itsetunnosta

4. Työstä

5. Seikkailuista

6. Ihmissuhteista

7. Rakkaudesta

8. Kiireestä

9. Nukkumisesta

10. Arjesta

Osallistu kyselyyn ja kerro, puhutko parisuhteestasi somessa.

Yhdelle pusukuvat ovat arkipäivää, toinen ei koe julkista söpöilyä omaksi jutukseen. Miten sinun parisuhteesi näkyy sosiaalisessa mediassa? Kerrotko puolisosi nimen Facebook-profiilissa? Hehkutatko rakkautta vuosipäivänä tai jaat selfieitä aurinkorannalta? Miksi tai miksi et? Kertooko somekäyttäytyminen mielestäsi jotain suhteesta?

Osallistu jutuntekoon ja kerro meille, puhutko parisuhteestasi somessa. Vastauksia käytetään myöhemmin Me Naisten jutussa.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Usein se on jotain ihan arkista, mutta jää ikuisesti mieleen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mikä on kauneinta, mitä sinun kumppanisi tai eksäsi on sinulle sanonut? Kerro kommenteissa!