Sanokoon äiti mitä tahansa, minä rakastan tätä mekkoa! Kuvituskuva: Shutterstock

Vaatekaupan työntekijän kirjoittama avoin kirje herättää somessa keskustelua ja kysymyksiä.

Suomalaisessa pukuliikkeessä työskentelevä nainen kirjoittaa Facebookissa törkeältä kuulostavasta tapauksesta. Hannaksi esittäytyvä myyjä kertoo raivostuneensa vaatteita sovittavien tyttärien äitien käytöksestä. Hannan mukaan esimerkiksi 36-kokoista iltapukua sovittavan nuoren naisen äiti saattaa kommentoida, että tyttären pitäisi laihtua vielä viisi kiloa.

Yhden asiakkaan työntekijä kirjoittaa muistavansa erityisen hyvin:

– Sinä haukuit Mariannea koko ajan. Aivan koko ajan. Miten noin paksun kanssa kukaan haluaa mennä naimisiin? Ei kai tuohon ruhoon mene kuin jätesäkki päälle? Hirveät käsivarret, peittäisit edes itsesi. Miksi sinä et voi olla kuin minä? Tyttäresi kuunteli sinua ja oli ystävällinen. Hän pyysi sinulta rahaa pukuun – ei koko summaa, mutta pienen osan. Sinä sanoit, että maksat kyllä, onhan se sentään oman tyttären hääpuku – mutta rumahan se puku on joka tapauksessa noin paksulla.

”Sinä haukuit Mariannea koko ajan. Miten noin paksun kanssa kukaan haluaa mennä naimisiin?”

Hanna sanoo kirjoittaneensa avoimen kirjeensä paikalla olleiden kolmen hämmästyneen äidin kannustamana. Hän kertoo heittäneensä Mariannen äidin ulos liikkeestään. Se on jäänyt ainoaksi kerraksi, kun asiakas ”lensi kuin leppäkeihäs liikkestä”, hän kirjoittaa.

– Kuuntelin sinua puolisen tuntia, sitten heitin sinut ulos. Se oli viimeinen kerta, kun näin sinua. Hetkeä myöhemmin tyttäresi lysähti sovituskopin lattialle itkemään. Pyysin anteeksi, että heitin hänen äitinsä ulos. Hän halasi minua ja sanoi kiitos. Kertoi, ettei olisi enää kestänyt hetkeäkään enempää äitinsä loukkauksia.

Kirje on kerännyt paljon tykkäyksiä Facebookissa. Hannan kuvailema tapaus ja sen yksityiskohdat vaikuttavat niin uskomattomilta, että moni on myös kommenttiketjussa kysellyt, onko tuollainen todella mahdollista. Toiset ovat epäilleet kertomusta vain markkinointikikaksi. ”Hieno kertomus, vähän kuin Tuhkimo, mutta nykyaikaan modattuna. Ja ennen kaikkea hyvä mainos. En muuten tietäisi kyseisestä liikkeestä ollenkaan”, eräs kommentoi.

Hanna väittää kohdanneensa ajattelemattomia äitejä useita ja haluavansa herättää keskustelua aiheesta, josta myyjät eivät yleensä uskalla puhua.

Lue myös! Naiset kertovat: näin äitini suhde omaan vartaloonsa on vaikuttanut minuun

– Yksikin on liikaa, mutta teitä tuntuu olevan liikkeellä enemmänkin. Toistaessasi viestiäsi tyttäresi riittämättömyydestä opetat hänet epävarmaksi ja aiheutat arvottoman olon, vaikka ulospäin kaikki näyttäisi olevan hyvin. He yrittävät kestää sinua, koska olethan kuitenkin äiti.

 

Vierailija

Vaatemyyjä väittää avoimessa kirjeessä: Äiti haukkui tytärtään lihavaksi, heitin hänet ulos liikkeestä

Harmi, että toimittaja päätti kirjoittaa tärkeästä asiasta asenteellisen jutun, kun olisi voinut kirjoittaa myös neutraalimmin ja viedä itsekin omalla työllään asiaa eteenpäin eikä sivuraiteelle. Jos "Hannaksi esittäytyvän" tuntee, tietää, että juttu on valitettavasti tosi - ja tietää, että juuri "Hannaksi esittäytyvällä" jos kellä on häpyä nostaa asia esiin! Kunpa kyseessä olisikin markkinointikikka!
Lue kommentti

Uskoton voi olla muullakin tavoin kuin hyppäämällä toisen ihmisen kanssa sänkyyn.

Uskottomuus on kova paikka kahden ihmisen rakkaudelle. Mutta seksisuhde toisen ihmisen kanssa ei ole todellakaan ainoa asia, joka voi satuttaa ja pahimmillaan tuhota suhteen.

Lue myös: 4 asiaa, jotka ovat yhtä pahoja kuin pettäminen – tai jopa pahempia

Myös henkinen pettäminen, eli voimakkaan tunnesiteen solmiminen toiseen ihmiseen, voi olla voimakas isku rakkauteen. Viime vuonna tehdyn tutkimuksen mukaan suurin osa ihmisistä pitää henkistä pettämistä pahempana kuin fyysistä hairahdusta. Tutkimuksen mukaan henkinen pettäminen on kova paikka erityisesti naisille.

Henkinen pettäminen on kova paikka erityisesti naisille.

Myös näyttelijä Seela Sella on kertonut pitävänsä henkistä pettämistä pahempana asiana parisuhteelle kuin fyysistä seksisuhdetta.

– Jos petät henkisesti, kaikkoat omasta parista ja haet semmoista henkistä yhteyttä. Fyysinen seksisuhde on ehdottomasti lievempi, ja siihen voi ajautua. Mutta jos kahden ihmisen välillä on kaikin puolin hyvä yhteys, niin ei siihen kukaan oikeasti tule väliin, hän on kertonut.

Mutta mitä henkinen pettäminen oikeastaan edes on?

Fyysinen pettäminen on usein helppo määritellä. Siihen liittyy yleensä kehollista toimintaa, eli esimerkiksi seksiä tai suutelua.

Vaikka henkiseen pettämiseen ajautunut ei olisi fyysisesti pettänyt kumppaniaan, hän saattaa haaveilla siitä aktiivisesti.

Henkinen pettäminen on mutkikkaampi juttu. Pääpiirteiltään sitä voisi kuvailla voimakkaaksi ihastumiseksi. Vaikka henkiseen pettämiseen ajautunut ei olisi fyysisesti pettänyt kumppaniaan, hän saattaa haaveilla siitä aktiivisesti. Lisäksi mukana voi olla voimakkaita kiintymyksen tunteita.

Epäiletkö, että olet menossa tunnetasolla liian pitkälle jonkun toisen kanssa?

Listasimme merkit, joista tunnistat henkisen pettämisen:

1. Sinun on huomattavasti helpompi avautua hänelle kuin kumppanillesi. Parisuhteessa saa olla salaisuuksia, eikä kaikesta tarvitse avautua kumppanille, huomautetaan Bussiness Insiderissa. Jos kuitenkin huomaat jatkuvasti kääntyväsi toisen ihmisen puoleen ajatustesi kanssa, jokin saattaa olla vinossa.

Ihastunut ihminen haluaa, että toinen näkee hänet aina parhaassa valossa.

2. Laittaudut häntä varten. Ihastunut ihminen haluaa, että toinen näkee hänet aina parhaassa valossa, todetaan WebMD-sivustolla.

3. Yrität kaikkesi, jotta voitte viettää yhteistä aikaa kaksistaan. Pienikin hetki riittää.

4. Pelkäät hänen seurassaan, että kumppanisi näkee teidät. Et myöskään halua keskustella kolmannesta osapuolesta kumppanisi kanssa. Bussiness Insiderin haastatteleman perheterapeutin mukaan tämä johtuu siitä, että tunnet vähintään tiedostamattomalla tasolla syyllisyyttä tekemisistäsi.

5. Kun olet hänen kanssaan kahdestaan, käyttäydyt eri tavoin kuin kumppanisi ollessa mukana. WebMD-sivuston mukaan yksi merkki henkisestä pettämisestä saattaa olla se, että syleilet kolmatta osapuolta poikkeuksellisen pitkään silloin, kun kumppanisi ei ole lähettyvillä.

6. Et ole kumppanillesi rehellinen, kuinka paljon olette kolmannen osapuolen kanssa yhteyksissä. Yrität pimittää häneltä viestejä ja puheluita. Saatat jopa valehdella siitä, milloin olette näkemässä.

Haluaisit olla hänen kanssaan, kun olet kumppanisi kanssa.

7. Nautit hänen seurastaan enemmän kuin kumppanisi seurasta. Haluaisit olla hänen kanssaan, kun olet kumppanisi kanssa. Yksi merkki henkisestä pettämisestä saattaa olla myös se, että haluat kertoa hänelle isot elämäsi uutiset ensimmäisenä, kertoo Cosmopolitan.

8. Olet seksuaalisesti kiinnostunut hänestä. Jos samaan aikaan tunnet henkistä yhteenkuuluvuutta hänen kanssaan, tilanne on edennyt jo hyvin pitkälle.

9. Mietit, petätkö kumppaniasi. Jos joudut jatkuvasti miettimään sinun ja kolmannen osapuolen suhteen laatua, homma ei mitä luultavimmin ole viattomalla tasolla, huomauttaa WebMD.

Muista: Toiseen ihmiseen rakastuminen ei ole automaattisesti väärin

Joskus rakkaus yksinkertaisesti loppuu. Jos niin käy, asiasta tulisi kuitenkin ehdottomasti olla rehellinen toiselle ihmiselle.

Parhaimmillaan uskottomuus voi olla parisuhteelle jopa hedelmällinen kriisi.

Parhaimmillaan uskottomuus voi olla parisuhteelle jopa hedelmällinen kriisi. Joskus suhde saattaa katua henkiseen pettämiseen, mutta asiasta on mahdollista päästä myös yli – ihan niin kuin fyysisestäkin uskottomuudesta. 

Lue myös: Asiantuntija: ”Uskottomuus voi olla hedelmällinen parisuhdekriisi”

Tulevaisuudestahan ei koskaan tiedä, pohtivat avioehdon tehneet. 

Suomessa solmitaan vuosittain noin 24 000 avioliittoa ja noin 8 000 avioehtoa. Silti avioehto voi olla jollekulle tabu – tai voi olla, ettei avioehdon tekeminen edes tule mieleen. 

– Avioehtoa voi ajatella niinkin päin, että sopimus on osoitus keskinäisestä luottamuksesta ja osoittaa halua mennä naimisiin juuri oman puolison kanssa, ei hänen omaisuutensa, juristi Anni Liukka sanoo.

Liukan mielestä kaikkien kannattaisi harkita avioehdon tekemistä.

– Monesti koetaan, että avioehto on vain rikkaiden asia, mutta myös tavallisten ihmisten kannattaa tehdä se. 

Liukka kertoo esimerkin, jossa kummallakaan puolisolla ei ole juurikaan omaisuutta, mutta toinen perii vanhemmiltaan asunnon. Jos ero tulee eikä avioehtoa ole tehty, asunnon voi joutua myymään, jotta saa tasingon maksettua. Jos taas asunto on suojattu avioehdolla, siitä voi saada katon pään päälle, kun muuttaa pois yhteisestä kodista.

Toisaalta avioehdon takia voi jäädä erossa tiukkaankin taloudelliseen tilanteeseen, jos on esimerkiksi ollut pitkään kotona lasten kanssa toisen vanhemman tehdessä uraa ja elättäessä perhettä.

Lue kolmen suomalaisnaisen kertomukset siitä, miksi he halusivat avioehdon ja tarkista avioehtofaktat jutun lopusta.

Rakkaus ja raha erikseen

”Mielestäni avioliiton tarkoitus on saada elämänkumppaniksi sielunkumppani, jonka kanssa on hyvä olla. Liitossa ollaan puhtaasta rakkaudesta, ja rakkaus ja raha tulee pitää erillään.

”Olisi naiivia luottaa kaikki omaisuus ihmiselle, jota ei todellisuudessa tunne.”

Olemme mieheni kanssa molemmat perheistä, joissa joko vanhemmat tai isovanhemmat ovat luoneet työllään hieman tavallista suuremman omaisuuden. Olemme myös hyvin urakeskeisiä. Siksi oli sanomattakin selvää, että teemme avioehdon.

Avioehdosta tuli kaiken poissulkeva. Halusimme huomioida sopimuksessa, että jos avioliitto päättyy, toisella ei ole oikeutta päästä toisen tienaamaan omaisuuteen tai suvun varoihin.

Olemme olleet naimisissa jo kymmenisen vuotta. Vaikka avioliittoa edeltävinä vuosina oppii tuntemaan seurustelukumppaniaan, niin todelliseen tuntemaan oppimiseen kuluu vuosia. Tulee ruuhkavuosia lasten syntymän myötä sekä nousu- ja laskukausia, ja voi tulla vakavia sairauksia tai työkyvyttömyyttä. Stressitilanteet ovat niin erilaisia kuin seurusteluajan onnen vuodet. Siksi olisi naiivia luottaa kaikki omaisuus ihmiselle, jota ei todellisuudessa tunne.”

Anni Puhakka, 36 

Erotilanteista ei koskaan tiedä

”Avioehto ei ole epäluottamuksen osoitus vaan varautumista tulevaisuuteen, josta ei ikinä tiedä. Molemmat mieheni ovat olleet sitä mieltä, että avioehto on hyvä juttu. Minä taas olen taustaltani taloustieteilijä ja luonteeltani rationaalinen ja looginen. Kun asiat on selkeästi sovittu, se helpottaa tilanteita.

Ex-mieheni oli juristi, joten meille ei kummallekaan ollut epäselvää, että avioehto tehdään. Mietimme yhdessä, mitä avioehtoon laitetaan. Kun ero tuli, ei tarvinnut lähteä tekemään mitään laskelmia. Oli tosi selvää, mikä on mun ja mikä sun. 

”On parempi, ettei tarvitse tunnekuohupäissään alkaa vänkäämään.”

Nykyinen avioehtomme koskee ainoastaan eroa, ei kuolemaa. Minulla on erikseen testamentti – taidan harrastaa näitä sopimuksia. 

Voi olla, että naimisiin mennessä kummallakaan ei ole omaisuutta ja ajatellaan, että avioehtoa ei tarvita. Voi kuitenkin tulla yllättäviä tilanteita, perintöjä ja lahjoja, joita ei ehkä halua jakaa exän kanssa. 

Kun avioehto on tehty, ei joudu erotessa luopumaan mistään omastaan. Erotilanteista ei koskaan tiedä, kuinka likaisia niistä tulee. On parempi, ettei tarvitse tunnekuohupäissään alkaa vänkäämään.”

Nina Pursiainen, 37

Avioehto oli yhteinen päätös

”Avioehto oli yhteinen päätös, ja teimme sen molempien turvaksi. Jos jotakin tapahtuu – vaikka toivottavasti ei tapahdu – on olemassa selkeä paperi, jonka mukaan mennään.

Avioehtomme on sellainen, että molempien mahdolliset perinnöt ja saadut lahjat pysyvät omina, samoin rekisteriin merkityt omaisuudet, kuten autoja harrastavan mieheni ajoneuvot. Koimme, että jos perinnön saa, se on henkilökohtainen. Asuntolainat ja sellaiset meillä on puoliksi. 

Voi tuntua tosi kolkolta ajatukselta, että kun mennään naimisiin, niin ollaan heti avioehtoa tekemässä. Mutta kaikki ovat suhtautuneet asiaan kannustavasti. Mielestäni avioehto on fiksua tehdä, sillä koskaan ei tiedä mitä tapahtuu.”

Anni Maunu, 31 

Kun solmitaan avioliitto, syntyy oikeus omaisuuteen. Avioeron tai kuoleman tullessa saa periaatteessa puolet omaisuuden yhteenlasketusta arvosta. Avioehdolla voi sulkea pois kaiken omaisuuden tai vain jotakin, kuten esimerkiksi perinnöt tai yrityksen omaisuuden.

Avioehtoa ei ole pakko tehdä ennen häitä. Riittää, että se tehdään ennen kuin ero laitetaan vireille.

Avioehdon voi tehdä eron, kuoleman tai molempien varalle. Voi esimerkiksi sopia, että toisen suvun mökki suojataan avioehdolla, mutta kuolemantapauksessa avioehtoa ei noudateta. Silloin leskeksi jäänyt pääsee mökkeilemään, mutta ex-puoliso ei. 

Jos on paljon omaisuutta tai puolisojen perhetaustat ovat hyvin erilaiset, avioehto on helpointa teettää lakimiehellä. Se maksaa noin 150–250 euroa. Avioehdon voi kuitenkin tehdä itsekin.

Pöytälaatikkoon tehty, rekisteröimätön avioehto ei ole pätevä. Avioehto pitää rekisteröidä maistraatissa, ja siihen tarvitaan kaksi todistajaa, jotka eivät ole kummankaan perheenjäseniä.

Joskus avioehtoa voidaan kohtuullistaa. Klassikkoesimerkki kohtuullistamisen tarpeesta on tilanne, jossa yksi puolisoista on keskittynyt vuosien ajan uraan ja rikastunut, ja toinen on ollut lasten kanssa kanssa kotona hyvin pienillä tuloilla. Kohtuullistamisesta voidaan sopia tai käräjöidä. 

Jos oma asema mietityttää, yksinkin voi ottaa yhteyttä lakimieheen ja kysyä, kannattaako avioehtoon suostua. Avioehdon tekemiseen tarvitaan molemmat puolisot.

Avioehdon sanamuodot voidaan valita parin toiveiden mukaan. Voidaan esimerkiksi kirjoittaa, että parilla on tahto olla yhdessä, mutta avioehto tehdään, koska koskaan ei tiedä, mitä tapahtuu. 

Ei ole tavatonta, että yllättäen herää outo tunne siitä, ettei pidäkään kumppanistaan tippaakaan.

Voi olla ikävä myöntää, mutta melko monelle on jossain vaiheessa elämää tullut tunne, ettei jostain syystä yhtäkkiä pidäkään kumppanistaan. Vaikka olisi tapaillut viikkoja – tai jopa kuukausia – mahtavan tyypin kanssa ja kaikki on sujunut ihanasti, voikin tulla yllättäen seinä vastaan: yhtenä päivänä ihmetteleekin, mitä oikein on nähnyt kumppanissaan. Ei tee mieli tavata, eikä toisesta löydä enää niitä viehättäviä puolia, joihin ihastui päätä pahkaa vain vähän aikaa sitten.

Ilmiötä voi kutsua hylkimisreaktioksi parisuhteessa. Tunne tulee useimmiten tutuiksi niille, jotka ovat seurustelleet vasta suhteellisen vähän aikaa. Kumppani on mitä todennäköisimmin kohtelias, hauska ja hyvää seuraa, mutta yllättäen ajatus hänestä onkin lähinnä vastenmielinen. Silloin on usein myös olo, että tekisi mieli erota välittömästi.

Kuinka tunteet voivat loikata syvästä ihastumisesta siihen, ettei tahdo olla lähelläkään kumppaniaan? Mistä se oikein johtuu? Parisuhde- ja seksuaaliterapeutti Teija-Liisa Rannan mukaan kyse voi olla sitoutumiskammon kaltaisesta tilanteesta, jossa erilaiset pelot pääsevät valloilleen.

”Hylätyksi tulemisen pelko voi olla todella voimakas tunne, vaikka sitä ei itse tiedosta.”

– Silloin voi iskeä päälle sellaiset pelot, joita parisuhteessa jännittää ja joita ei edes tiedosta. Esimerkiksi hylätyksi tulemisen pelko voi olla todella voimakas tunne, vaikka sitä ei itse tiedosta millään lailla. Silloin tuntuu, että on helpompi lähteä suhteesta itse mieluummin kuin elää sen pelon kanssa, että toinen jättää.

Reaktio ei siis välttämättä johdu ollenkaan siitä, että ajatukset kumppanista muuttuisivat yhtäkkiä. Hylkimisreaktioon vaikuttavat usein oman menneisyyden kokemukset, kuten aiemmat huonot parisuhteet tai epävarmuus itsestä.

– Taustalla voivat olla oman itseen liittyvä arvottomuuden kokemus tai esimerkiksi epäselvyys omasta seksuaalisesta suuntautumisesta. Tuskin kyse on juuri koskaan siitä, että kumppani muuttuisi yhtäkkiä jotenkin vastenmieliseksi, Ranta sanoo.

”Taustalla voi olla oman itseen liittyvä arvottomuuden kokemus.”

Koska syytä voimakkaalle reaktiolle ei usein osaa selittää, voi olo tuntua todella ikävältä ja vaikealta. Suhteesta ei silloin kannata rynnätä pois päätä pahkaa. Ranta kehottaa pysähtymään ja miettimään omia tunteita sekä pohtimaan, mistä ne voisivat johtua.

– Paniikinomaiset tunteet ovat itselle usein hyvin hämmentäviä, varsinkin jos kaikki suhteessa on sujunut hyvin. Jos vastaavia tunteita syntyy useammin, on hyvä pysähtyä miettimään, mistä todella on kysymys. Asiaa voi pohtia kumppanin tai ammattilaisen kanssa. Tunteet siitä, mikä tuntuu turvalliselta ja tutulta, voivat kummuta hyvin kaukaakin – lapsuudesta asti. Välillä turvattomuuskin voi tuntua tutulta ja hyvältä, vaikka pidemmän päälle se ei tietenkään toimi suhteissa.

Ystävistä on moneksi. Uuden tutkimuksen mukaan he hellivät myös terveyttä.

Onko ympärilläsi ihania tyyppejä, joihin voit tukeutua?

Hieno homma – olet varsin onnekkaassa asemassa. Tutkijoiden mukaan läheiset ihmissuhteet ovat oleellinen osa ihmisen hyvinvointia.

Mutta millaiset ihmissuhteet ovat terveyden kannalta kaikista parhaita?

Aiemmin on selvitetty, kuinka paljon perhe ja kumppani parantavat elämänlaatua. Nyt Michiganin osavaltion yliopiston kaksi tuoretta tutkimusta tuovat asiaan uutta näkökulmaa.

Niiden mukaan hyvinvoinnin kannalta kaikista tärkeimpiä ihmisiä ympärilläsi ovat ystävät.

– Ystävät tuovat arkeen iloa ja elämään lisää vuosia. Ystävien positiivinen vaikutus terveyteen on jopa suurempi kuin kumppanin tai perheen, psykologi Willim J. Chopik kertoo Time-lehdessä.

Miksi ystävät vaikuttavat niin positiivisesti terveyteen?

Chopikin mukaan yksi syy on siinä, että jokainen saa valita ystävänsä vapaasti.

Ihmisen sosiaalinen verkosto pienenee iän myötä. Vuosien varrella joukosta karsiutuvat ne, jotka eivät edistä hyvinvointia. Koska ihminen saa valita ystävänsä, vanhemmiten elämässä mukana ovat enimmäkseen ne, jotka tekevät mielelle ja keholle hyvää.

Lue myös: Yhteydenpito ystäviin vähenee 25-vuotiaana – asiantuntija kertoo, miksi

Sukulaisiaan taas ei voi valita. Lisäksi he tuovat mukanaan usein suurempia velvollisuuksia kuin ystävät. Moni joutuu vanhemmiten pitämään huolta esimerkiksi kumppanistaan tai vanhemmistaan. Siksi heistä voi tulla terveyden kannalta myös taakka.

Tukeutuminen ja arvostaminen kannattaa

Personal Relationships -lehdessä julkaistuun kahteen tutkimukseen osallistui yli 270 000 ihmistä lähes 100 maasta. Osallistujia haastateltiin ja heitä tarkasteltiin empiirisesti.

Tulosten avulla Chopik havaitsi, että iän myötä ihmiset arvostavat ystäviään yhä enemmän. Mitä vanhemmaksi tulee, sitä enemmän moni kiittää hyvinvoinnistaan ystäviään ja tukeutuu heihin avoimesti.

Chopikin mukaan tämä myös kannattaa. Lujat ystävyyssuhteet alentavat todennäköisyyttä sairastua krooniseen sairauteen vanhemmiten. Perhesuhteilla ei tässä tutkimuksessa havaittu samanlaista vaikutusta.

Lue myös: 8 asiaa, miksi ystävät ovat parasta maailmassa