Kun toinen tartuu puhelimeen, sitä seuraa helposti perässä. Kuva: Shutterstock
Kun toinen tartuu puhelimeen, sitä seuraa helposti perässä. Kuva: Shutterstock

Me Naisten lukijat tunnistavat someajan parisuhdeongelman, jossa kännykkä päihittää kumppanin.

Kerroimme hiljattain uudesta parisuhdeongelmasta, jota kutsutaan englanniksi phubbingiksi. Sillä tarkoitetaan tilannetta, jossa yrittää puhua toiselle, mutta tämä ei reagoi, koska on puhelimensa lumoissa.

Tutkimuksissakin on jo ehditty todeta, että phubbaus lisää tyytymättömyyttä parisuhteessa, lisää riitoja ja aiheuttaa mustasukkaisuutta.

Me Naisten lukijoista valtaosa tunnisti ilmiön. 40 prosenttia vastasi, että kumppani on phubbaaja. Niin ikään 40 prosenttia kertoi, että molemmat phubbaavat. 8 prosenttia tunnusti, että on suhteensa ainoa phubbaaja. 12 prosenttia sanoi, ettei phubbaaminen kuulosta tutulta. Kyselyyn vastasi 271 ihmistä.

Kysyimme kokemuksia, millaista on, kun puhelin saa enemmän huomiota kuin toinen ihminen. Tapa ärsyttää ja loukkaa ja pidemmän päälle nakertaa suhdetta, lukijat kertovat. Usein asiasta puhuminen ei ole auttanut.

”Se tuntuu erittäin pahalta, syrjivältä, rakkauden ja huomion puutteelta. Vuorovaikutuksemme on huonontunut. Itse olen opetellut tuosta poista, mutta puoliso on pahempi kuin minä. Kun huomautan asiasta, hän kiivastuu.” Nainen, 35

”Tuntuu, että yhteys kumppaniin pätkii.” Mies, 32

”Avopuolisollani on puhelin jopa saunatakin taskussa.”

”Avopuolisollani on puhelin jopa saunatakin taskussa, ja hän räplää sitä vilvoitellessaan. Siitä on intiimiys ja rentoutuminen kaukana. Hän on niin uppoutunut luuriinsa, ettei näe eikä kuule mitään muuta. Olen sanonut asiasta useasti. Silloin hän suuttuu, koska ei ymmärrä, että käytös loukkaa.” Nainen, 45

Moni on pahoillaan puhelimen näpräämisestä, koska tuntee, että yhteistä aikaa on liian vähän.

”Itse teen sitä usein, jos tulee tarve hoitaa työjuttuja tai kun minulla on tylsää, esimerkiksi kun mieheni pelaa konsolilla. Mieheni katsoo seurassani suoratoistopalveluita tai pelaa puhelimella pelejä. Usein se tuntuu kurjalta. Varsinkin jos kyseessä on päivä, jolloin saamme pitkästä aikaa viettää rauhallista kotipäivää kahden kesken. Olen sanonut asiasta ja itsekin yritän välttää turhaa puhelimen käyttöä, kun olen mieheni kanssa.” Nainen, 24

”Tunnistan kumppanini tästä. Se saa tuntemaan itseni toisarvoiseksi ja tylsäksi. Yhdessä tekemisen ja olemisen määrä on vähentynyt tämän vuoksi suhteessamme.” Mies, 30

”Yhteinen aika on somettamista tahoillamme.”

”Tuntuu pahalta hävitä elektroniikalle toistuvasti päivittäin. Yhteinen aika on somettamista tahoillamme, harvoja tähtihetkiä lukuun ottamatta. Silloin lupaamme tsempata, kun oli niin kivaa, mutta toisin käy.” Nainen, 27

”Puhelimen käyttö vieraannuttaa toisesta. Olen kuittaillut asiasta ja yrittänyt puhua asiallisesti.” Nainen, 58

”Se aiheuttaa ärtymystä, tyytymättömyyttä ja riitaa, kun yhteinen aika on muutenkin vähissä. Olen sanonut asiasta useasti. Yleensä siitä seuraa piikittelyä ja syytöksiä.” Nainen, 41

Haaveissa kunnon keskustelu

Voi olla, ettei puhelimen näprääjä kanna korteaan kekoon kotona.

”Joudun hoitamaan kaiken, koska toisella on 'tärkeämpi' homma menossa puhelimensa kanssa. Yhteinen aikamme on lähes olematonta, kun meillä on pieni lapsi. Olisi kiva joskus keskustella kunnolla, mitä on päivän aikana tehnyt, eikä 'arvaas, mitä luin Facebookista'.” Nainen, 24

Jos ongelman haluaa taklata, ei auta kuin kiinnittää huomiota omaan käytökseen ja puhua kumppanille. Voimakas syyllistäminen ei helpota juttelua, mutta kannattaa ehdottaa ratkaisua, kuten kännykätöntä aikaa illallisen jälkeen.

”Olen yrittänyt sanoa asiasta poikaystävälleni, mutta hän provosoituu aina valtavasti. Viime kerralla yritin olla mahdollisimman sopuisa ja ehdotin, että jättäisimme edes yhtenä iltana viikossa kännykät jonnekin sivuun. Alustavasti hän oli valmis kokeilemaan ajatusta.” Nainen, 29

Elina Tanskasen mukaan ennen eroa kannattaa kuitenkin punnita tarkasti, voisiko tilanteelle tehdä jotain. 

Suomalaiset harrastavat yhä vähemmän seksiä. Samaan aikaan moni valittelee, ettei kumppania kiinnosta sänkytouhut eikä petipuolella tapahdu asioita, jotka saisivat innostumaan.

Mitä tilanteessa kannattaisi tehdä? Kuinka pitkään ”huonoa seksiä” pitää kestää? Saako toisesta erota sen vuoksi, ettei ole tyytyväinen seksielämäänsä?

Seksuaaliterapeutti (NACS) Elina Tanskasen mukaan saa.

 – Olisi vanhanaikaista sanoa, että parin pitää pysyä yhdessä hinnalla millä hyvänsä. Isot ongelmat seksuaalisuuden alueella heijastuvat muillekin osa-aluille ja lopputuloksena voi olla suhde, jossa on kaksi onnetonta ja omalla tavallaan kärsivää osapuolta. Kun tuntuu siltä, että kaikki kivet on käännetty ja näkökulmat katsottu eikä mikään auta, on ihan hyväksyttävää erota.

Mieti, ennen kuin kaikki loppuu

Tanskanen painottaa, että jokaisen pitää parisuhdettaan punnitessa aina pohtia tilannetta omalta kantiltaan. Joskus toivottomaltakin tuntuva tilanne korjaantuu, kun siihen kiinnitetään oikeanlaista huomiota.

Ennen eroa Tanskanen kehottaa keskustelemaan kumppanin kanssa tuntemuksista ja miettimään ajan kanssa, voisiko tilanteelle tehdä jotain.

– Kannattaa etsiä yhteistä maastoa. Siinä voi auttaa esimerkiksi keskusteleminen seksuaaliterapeutin kanssa. Hän voi tuoda tilanteeseen uusia näkökulmia, Tanskanen kertoo.

”Seksi voi tuntua suhteen suurimmalta ongelmalta, mutta todellinen alkusyy ongelmiin voi löytyä toisaalta.”

Ei ole myöskään tavatonta, että ”huonon seksin” syyksi paljastuu jokin ihan muu kuin itse petipuuhat.

– Parisuhteen muu tilanne ja elämäntilanne ylipäätään näkyy hyvin herkästi seksin ja seksuaalisuuden alueella. Seksi voi tuntua suhteen suurimmalta ongelmalta, mutta todellinen alkusyy ongelmiin voi löytyä toisaalta, Tanskanen kertoo.

Erilaiset halut pöydälle!

Joskus seksi voi tuntua kehnolta sen takia, että kumppaneilla on yksinkertaisesti eri toiveet petipuuhista.

– Toinen kumppaneista saattaa tykätä kinkystä seksistä mutta toinen ei ollenkaan. Siinä vaiheessa pitää miettiä, millaisia kompromisseja on valmis tekemään toisen vuoksi.

Viime aikoina julkisuudessa on puhuttu koko ajan enemmän vaihtoehdosta, jossa yksiavioinen suhde avataan. Silloin kumppanit voivat yhteisestä sopimuksesta harrastaa seksiä myös muiden kanssa. 

”Suhteen avaaminen vaatii paljon keskustelua, mutta samalla siinä on elementtejä, jotka voivat tuoda apua tilanteeseen.”

Tanskasen mukaan osalle avoin suhde voi tuoda avun, kun seksielämä ei tavalla tai tyydytä.

– Se on yksi ratkaisu muiden joukossa, mutta se ei toimi kaikille. Suhteen avaaminen vaatii paljon keskustelua, mutta samalla siinä on elementtejä, jotka voivat tuoda apua tilanteeseen.

Avainasemassa paremman seksielämän saavuttamisessa on muutenkin keskusteleminen. Tanskanen muistuttaa, ettei kumppani saa koskaan painostaa ylittämään toisen rajoja.

– On kuitenkin eri asia, että uudet kokeilut ujostuttavat, kuin se, että kokeilu rikkoo selkeästi omia rajoja. On myös eri asia harmitella sitä, että jää vaille jotain hiukan kaipaamaansa asiaa kuin se, ettei voi toteuttaa itseään seksuaalisesti ollenkaan.

Vastaa kyselyyn!

Antti Tuisku kertoo tänään torstaina ilmestyvässä Me Naiset -lehdessä kärsineensä kateuden tunteesta niin pahasti, että haki apua terapiasta. Haastattelussa Antti muistelee esimerkiksi vuoden 2011 Emma Gaalaa, jossa Jenni Vartiainen voitti ennätysmäärän palkintoja. Silloin Antti ei voinut pidätellä pettymystään.

– Olin ihan paskana, etten taaskaan ollut voittanut mitään. Vielä enemmän olin paskana siitä, että en osannut olla onnellinen rakkaan ystäväni puolesta. Kävin sotaa pääni sisällä. En halunnut olla kateellinen, mutta olin. Minun oli pakko pureutua tunteeseen syvemmin: miksi tunnen näin? Antti kertoo.

Pahimmillaan kateus voi ajaa hirveään kierteeseen, eikä pysty keskittymään omaan elämäänsä lainkaan. Mutta on siinä myös hyviäkin puolia. Kodin Kuvalehden haastatteleman psykoterapeutti Terhi Teräs-Hukan mukaan kateudesta puhuminen auttaa ihmistä usein hahmottamaan, mitä hän oikeasti elämältä tahtoo. Se voi opettaa jotain.

Mistä ja kenelle sinä olet ollut kateellinen? Vastaa jutun lopussa olevaan kyselyyn. Voit tehdä sen nimettömänä. Vastauksia voidaan käyttää Me Naisten jutuissa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.