Tanssijapariskunta Susanna Leinonen ja Jouka Valkama:
Kuva Panu Pälviä

Tanssitaiteilijoiden kotona nainen stressaa ja räyhää, mies päättää ja kerää pehmoleluja. Susanna Leinonen ja Jouka Valkama ovat eläneet parisuhteensa vaikeinta aikaa.

Uuden asunnon remontoimista, yhteisen tanssiteoksen tekemistä, yliopisto-opiskelua, erillään vietettyjä kuukausia, 3-vuotias tytär ja kissa.

Näyttävää uraa ulkomaillakin luoneen tanssijapariskunta Susanna Leinosen, 40, ja Jouka Valkaman, 36, perheessä on eletty kuluvana vuonna niin hektistä arkea, että se on ollut vaikeinta aikaa parin kahdeksanvuotisessa suhteessa.

– Kun kuviota ei miettinyt, se toimi. Jos sitä pohti oikein ajan kanssa, se alkoi ahdistaa ihan hirveästi, Susanna tunnustaa.

Susanna pyörittää suomalaisen nykytanssin kärkeen kuuluvaa Susanna Leinonen Companya, Jouka taas on opintovapaalla Suomen Kansallisoopperasta ja opiskelee yliopistossa tietojenkäsittelytiedettä. Yhdessä he ovat työstäneet Romeo & Julia -tanssiteoksen.

Kun Susanna asui syksyllä kaksi kuukautta Ruotsissa tekemässä töitä Skånes Dansteaterille, Helga-tytär vietti puolet ajasta Malmössa, puolet Joukan kanssa kotona Helsingissä.

– Jouduimme vääntämään kättä siitä, miten Helgan oleskelu jaetaan. Ajattelin heti, että vien hänet sinne koko ajaksi, mutta Jouka kielsi. Kävimme siis läpi huoltajuuskiistan työsuhteeni takia. Oli kuitenkin kiva nähdä, että Helga on Joukalle niin tärkeä, Susanna pohtii.

Stressiä ja pehmoleluja

Susanna ja Jouka tunsivat toisensa entuudestaan tanssipiireistä, mutta ensimmäistä kertaa he juttelivat kunnolla Kansallisoopperan ensi-iltajuhlissa vuonna 2005. Seuraavana iltana pari törmäsi toisiinsa sattumalta ravintolassa.

– Juttu jatkui siitä, mihin se edellisenä päivänä jäi. Nojailimme baaritiskiin ja Susanna hivuttautui koko ajan lähemmäs ja lähemmäs, kunnes olimme muutaman tunnin aikana menneet koko baaritiskin päästä päähän, Jouka nauraa.

Susanna ihastui Joukan ulkonäköön ja älykkyyteen, Jouka taas Susannan avoimuuteen, rohkeuteen ja vahvaan tahtoon. Välillä kuitenkin toisen omapäisyys, perfektionismi ja stressaaminen saavat pariskunnan hermot kireälle.

– Stressini saavuttaa aina järjettömät mittasuhteet. En osaa aina olla hyvä ihmissuhdeihminen, sillä kun stressiä kertyy, puran sitä Joukaan ja saatan olla todella pahalla tuulella, Susanna harmittelee.

Avoparin suhdetta koeteltiin neljä vuotta sitten, kun Susanna alkoi saada outoja migreenikohtauksia. Susannan toinen käsi saattoi yhtäkkiä puutua, samoin ohimo ja nenänpää. Välillä oli pakko istua alas, kun tuntui, että jalat pettävät alta. Lopulta ne pettivätkin.

Susannalla todettiin aivonesteen kiertohäiriö, ja koska aivopaineet olivat nousseet niin korkeiksi, hengenlähtö oli ollut lähellä. Susanna leikattiin ja sairaalasta kotiuduttuaan hän palasi nopeasti töidensä kimppuun. Työt olivat Susannalle henkireikä, sillä ne kiskoivat ajatukset muualle.

– Jouka aina välillä saarnaa siitä, että vaikka meinasin kuolla, en osaa vieläkään elää hetkessä.

Suurta ylpeyttä

Vaikka kotona ei liioin tanssita, venytellä tai puhuta työasioita, samalla alalla työskentelevältä puolisolta saa paljon ymmärrystä, tukea ja kannustusta.

– Susanna on saavuttanut ammatillisesti hyvin paljon, ja on ollut suuri ilo ja kunnia kiertää maailmalla esittelemässä hänen teoksiaan. Siihen ei liity lainkaan kateutta vaan pelkkää ylpeyttä, Jouka sanoo lämpimästi.

Susanna taas ihailee Joukan kekseliäisyyttä ja periksiantamattomuutta – ei ole olemassa asiaa, jota Jouka ei voisi tehdä.

– Jouka on multitalentti, yhden miehen ihmeellinen tietotoimisto! Vaikka välillä on aika raskasta elää sellaisen ihmisen kanssa, se on juuri se, mistä olen hänessä ylpeä. Jouka on myös ihan mahtava Helgan kanssa. On ihanaa, ettei minun tarvitse koskaan miettiä tai murehtia, mitenköhän he pärjäävät. Tiedän, että heillä on aina kivaa yhdessä, Susanna kiittelee.

Joukan leluharrastusta Susanna ei kuitenkaan aina pysty ymmärtämään.Perheen asunto tulvii Playmobile-nukkeja ja jättikokoisia pehmoleluja.

– Alan olla jo sitä mieltä, että Joukalla on jonkinlainen addiktio. Meillä on esimerkiksi jättimäisiä pehmoleluja vaikka kuinka ja paljon. Voisin heittää puolet roskiin!

– Olen voittanut kaikki pehmolelut Linnanmäen Koura-laitteesta. Kyllähän niihin on mennyt paljon rahaa, mutta eihän harrastuksia pidä laskea rahassa, Jouka puolustelee.

Koko haastattelu Me Naisten numerossa 50/2012.

Miten tylsää töissä olisikaan, jos olisimme kaikki samanlaisia! Listasimme 23 ihmistyyppiä, jotka löytyvät lähes jokaiselta työpaikalta.

Tsemppari

Tiimihengen kohottaja, joka keksii joka päivä myönteisiä juttuja – myös silloin, kun hänellä itsellään on synkkä päivä. Hemmottelee työkavereitaan itse tekemillään leivonnaisilla ja muistaa aina kysyä, miten toisella menee.

Erityisherkkä

Aistii työpaikalla vallitsevan tunnelman jo pääovelta. Vaistoaa myös puolitutun tunnetilan kahviautomaatilla ja jää helposti vellomaan muista tarttuneisiin tunteisiin. Erityisherkän on joskus pakko juosta vessaan purkamaan tunteensa, että elämä voi taas jatkua. Erityisherkkä toivoo itsekin joskus, että voisi ummistaa silmänsä. 

Koskettelija

Tulee kertomaan asiansa aina iholle, painaa usein kätensä olkapäällesi. Hän muutenkin vähintäänkin hipaisee sinua jokaisessa mahdollisessa tilanteessa, koska onhan koskettaminen luonnollista – vaikkeivat kaikki sitä ymmärräkään.

Reviirihaukka

Hän taas olettaa, että koskettelija ymmärtäisi sanomattakin, että ei ole sopivaa tulla kolmea metriä lähemmäs. Reviirihaukan pöydälle ei todellakaan kannata jättää mitään lyijykynää arvokkaampaa, koska tämä ei epäröi heittää roskiin tavaroita, joita ei tunnista omakseen.

Laiska googlettaja

Kysyy jokaikisen asian ääneen työkaveriltaan. Ei ilmeisesti ole vielä kuullut sellaisesta palvelusta kuin Google.

Jeesaaja

On valmis auttamaan toisia, vaikka itsellä olisi kuinka kiire. Hän opettaa uudet tekniikat ja esittelee ihmiset toisilleen. Hänestä huokuu rehellinen ystävällisyys ja häntä on aina helppo lähestyä.

Lörppäsuu

Puhuu kaikki asiansa ja kaikkien muidenkin asiat. Jos sanot jutun alkuun ”et kerro sitten kellekään”, niin juttu leviää vielä varmemmin. Ei välttämättä sydämessään tarkoita pahaa, mutta aiheuttaa suurella suullaan turhaa draamaa.

Heippalaputtaja

”Äitisi ei ole täällä töissä.” ”Kuka on vienyt mukini? Palauta se heti!” Yleensä heippalaputtajan kiukkuset viestit löytyvät yhteisistä tiloista, kuten keittiöstä tai vessasta.

Tekninen tuki

Jos tämä työkaveri on lomalla, kaikki ovat hukassa. Hänen luokseen rynnätään, kun puhelin tilttaa tai tietokoneen hiiri ei reagoi. Kun tekninen tuki menee paikalle, ongelma ratkeaa kuin itsestään. Yleensä sitä ei varsinaisesti edes ollut, sillä puhelimen tilttaamisen sijaan kyse on usein siitä, että akku oli loppu tai langaton hiiri ei toiminut, koska siinä ei ollut paristoja.

Bilevastaava

Alkaa pikkujouluissa laskea päiviä firman kevätbileisiin. Tässä välissä hän ehtii kutsua koko porukan ainakin kolmesti omaan kotiinsa ja pari kertaa sumplia bileet jonkun toisen kotiin.

Spekuloija

Näkee salaliittoteorioita kaikkialla ja tarkkailee, kuka menee pomon huoneeseen ja milloin. Virallisten nimitysuutisten tultua huutaa aina: ”Mä arvasin!”

Pummi

Ottaa eväshedelmäsi kysymättä lupaa tai kysyy ja ottaa ennen kuin olet ehtinyt vastata. Käyttää muiden kahvimaitoa ja pöllii muutakin ruokaa jääkaapista.

Trendinenä

Aina uusimmat muotijutut päällä ja hyvä hiuspäivä.

Kävelevä lääkekaappi

Tässä ihmisessä asuu luontainen hoivaaja. Häneltä löytyy aina apu, jos päänsärky, kuukautiset tai vatsakipu yllättävät. Hänen taitonsa riittävät myös isompien haavereiden paikkaamiseen.

Jees jees -tyyppi

Ei ikinä valita, mutta ei myöskään puutu esimerkiksi epäoikeudenmukaisuuksiin. Haluaa olla kaikkien suosiossa ja keskittyy siksi olemaan aina mukavan neutraali. Käytännössä ei sano ikinä mistään mitään.

Myöhästelijä

Myöhässä aina – ihan joka paikasta.

Lounasremmin vetäjä

Kokoaa napakalla huudolla porukan syömään jo klo 10.55.

Umpio

Ei kerro itsestään mitään. Ei halua työpaikalta ystäviä, käy siellä vain töissä.

Urheiluhullu

Hän on aina joko tulossa tai menossa urheilemaan – tämä ei jää kenellekään epäselväksi.

Narisija

Kaikki on aina huonosti. Mitään ei jaksa, kaikki on tyhmää, jalkakin kipeä, pomot on paskoja ja niin edelleen. 

Valittaja

Valittaja on astetta pahempi kuin narisija. Käyttää leijonanosan työajastaan ja elämästään epäkohtien huomioimiseen ja niiden esille tuomiseen olettaen, että joku muu hoitaa ja ratkaisee. Omia ratkaisuehdotuksia valittaja ei esitä. Jos jokin ongelma ratkeaakin, on hän jo keksinyt uuden.

Lusmu

”Joo, hoidettu on”, vaikkei olisikaan. ”Joo, Virtanen taas mokasi”, vaikka olisi itse mokannut. ”Juu juu”, vaikkei aio edes tehdä asialle mitään.

Lisää työpaikan ärsyttäviä ihmistyyppejä löydät täältä.

Puuttuuko listasta joku tyyppi? Kerro kommenteissa!

Mitä sinua pelottaa eniten? Vastaa kyselyyn jutun lopussa.

Ihmisten huoli perheenjäsenistään on suurempi kuin itsestään. Asia selviää suomalaisten pelonaiheita tarkastelleesta kyselystä, josta kertoo Tiede-lehti.

Turun yliopiston lääketieteellisen kuvantamisen apulaisprofessorin Lauri Nummenmaan laatima kysely jatkuu edelleen netissä, mutta välitulosten mukaan suomalaiset pelkäävät eniten läheistensä kuolemaa ja vakavia sairauksia.

– Tämä on mielestäni kiinnostavin tulos. Ihmiset ovat ainakin Suomessa niin sosiaalisia ja toiset ihmiset niin tärkeitä, että olemme enemmän huolissamme toisistamme kuin itsestämme, Nummenmaa sanoo Tiede-lehdessä.

Verkkokyselyssä ihmiset voivat kertoa peloistaan ja valita suurimmat yli 150 vaihtoehdosta. Kymmenen kärjessä ovat nyt läheisiin liittyvät pelot, syöpä, korkeat paikat ja raiskatuksi tulemisen pelko.

Lue myös! Näin pääset eroon pelosta – vinkit kolmeen arkiseen tilanteeseen

Harvinaisempia ovat muun muassa eläimiin, vaikkapa käärmeisiin, tai esineisiin kuten aseisiin kohdistuvat pelot.

– Sellaiset asiat, jota saattavat nyrjäyttää pelkosysteemin yliherkäksi, eivät yleensä pelota perusterveitä vastaajia, kommentoi Nummenmaa.

Mikä on sinun suurin pelkosi? Vastaa alla olevassa kyselyssämme.

Mitä sinä pelkäät eniten?

Kiltteys se on, mikä kannattaa.

Töykeys on typerää, sehän tiedetään, mutta lisäksi sillä on tyhmentävä vaikutus, kertoo Inc.com.

Liiketalouden professori Christine Porath on tutkinyt töykeyden vaikutuksia, ja hänen mukaansa jo epäkohteliaan käytöksen todistaminen haittaa luovuutta ja heikentää aivojen toimintaa.

Porathin tutkimukseen osallistuneet henkilöt menestyivät yleisessä luovuustestissä 28 prosenttia huonommin todistettuaan epäkohteliasta käytöstä. Lisäksi epäkohteliaille sanoille altistuneet koehenkilöt pärjäsivät 17 prosenttia huonommin muistitestissä ja jättivät huomiotta 43 prosenttia enemmän matemaattisia virheitä.

Lisäksi Porath mainitsee tutkimuksesta, jossa peräti 71 prosenttia lääkäreistä ja sairaanhoitajista yhdisti epäkohteliaan käytöksen lääketieteellisiin virheisiin.

Jälleen siis yksi todiste siitä, että kiltteys kannattaa. Senhän jo tiesimme, että kiltit ovat tutkitusti muita terveempiä ja onnellisempia. Lisäksi hyvän tekeminen muille parantaa mielialaa – ja toimii siinä tarkoituksessa paremmin kuin itsensä hemmottelu.

Kun siis seuraavan kerran tekee mieli murahtaa työkaverille kahviautomaatilla, mieti kahdesti. Epäkohtelias käytös voi jäädä alitajuntaan vellomaan ja saada työkaverin toimimaan tehottomammin kuin normaalisti.

Jos kaipaat inspiraatiota, kurkkaa täältä, kuinka kiltiksi ryhdytään. Ei muuten ole vaikeaa.

Entisistä suhteista voi oppia esimerkiksi sen, millainen puoliso ei ainakaan itse halua olla.

Me kaikki tiedämme, että eroaminen on kamalaa. Silti se on välttämätöntä, jos suhde ei toimi. Niin vaikeaa kuin eroaminen onkin, se myös opettaa paljon.

Kysyimme naisilta, mitä he ovat oppineet entisiltä kumppaneiltaan. Näin he kertovat:

”Opin, että minusta voi tulla ihan kamala, nalkuttava ja elämäänsä tyytymätön avovaimo. Minun ei saa antaa tehdä niin, vaan pitää laittaa kapuloita rattaisiin. Opin siis konkreettisesti, millainen puoliso en halua enää koskaan olla.” Nainen, 39

”Mustasukkaisuus on sairaus, josta toista ei voi parantaa.”

”Mustasukkaisuus on sairaus, josta toista ei voi parantaa, eikä kenenkään terapeuttia tai lääkäriä pysty leikkimään. Väkivalta ei ole koskaan ok eikä se lopu yhteen kertaan. Ikinä en olisi enää valmis salailemaan tai peittelemään kumppanini käytöstä. Toisen kontrollointi ei kuulu parisuhteeseen.” Nainen, 27

”Että suhteissa on olemassa välitiloja. Vaikka olimme eronneet, jotenkin aina päädyimme samaan sänkyyn. Sitten taas tappelimme ihan hulluna, jonka jälkeen taas panimme. En vieläkään tajua, miten sitä jaksoi.” Nainen, 38

”Opin juomaan Jallua. Sittemmin onneksi opin olemaan myös juomatta Jallua.” Nainen, 27

”Oman mielipiteen perustelu ei kannata, jos toinen on tyhmä. Vaikka argumentit olisivat täysin vedenpitäviä, ihmisillä on näkymättömiä blokkeja, joiden vuoksi he eivät usko totuutta. Siksipä en nykyään enää jaksa jäädä väittelemään tyhmien jääräpäiden kanssa.” Nainen, 30

”Viihtymään paremmin kotona. Hän oli sellainen kotona nysvääjä, minä siihen aikaan tuskin ikinä kotona.” Nainen, 43

”Opin, että haluan tehdä sosiaalityötä vain töissä.”

”Opin, että haluan tehdä sosiaalityötä vain töissä. Vaikka kuinka rakastaisi toista, ei kumppanin huonoja elämäntapoja, esimerkiksi päihteidenkäyttöä, voi vahtia. Tunnen kyllä edelleen fyysistä vetoa pahoihin poikiin, joilla on rikkinäinen lapsuus ja epävakaa elämäntilanne. Mutta en silti enää aio pistää elämääni tauolle toisen takia.” Nainen, 27

”Vuodatin eksälleni ihan liikaa aiempien suhteideni ongelmia. Näin jälkikäteen ihmettelen, miten hän jaksoi kuunnella vouhotustani aiemmista miehistäni. Nykyiselle miehelleni en ole puhunut menneisyydestäni halaistua sanaa.” Nainen, 33

”Että seksi voi olla todella nautinnollista ja kivaa.”

”Yhdeltä teiniaikojen poikaystävältä opin, että seksi voi olla todella nautinnollista ja kivaa, eikä vain aina sellaista kännistä vaivaannuttavaa sähläämistä.” Nainen, 27

”Aikuisiällä eka mönkään mennyt juttu sai myöhemmin tajuamaan, kuinka varautunut olen kaikkea uutta kohtaan. Sittemmin olen yrittänyt suhtautua uuden kokeilemiseen avoimemmin. Myös nykyinen puolisoni on ollut todella kärsivällinen asenteellisuuteni suhteen.” Nainen, 26

”Eksäni opetti, ettei kannata juoda huonosti tehtyä kotiviiniä, koska siitä tulee kakat housuun.” Nainen, 25