Tutkimuksessa selvisi, että kirjoja lukevat useammin korkeakoulutetut naiset. Kuva: Shutterstock
Tutkimuksessa selvisi, että kirjoja lukevat useammin korkeakoulutetut naiset. Kuva: Shutterstock

Jopa puolen tunnin lukuhetki päivässä pidentää elinikää.

Kirjat avaavat portteja toisiin maailmoihin, sanotaan. Mutta tiesitkö, että niiden lukeminen lisää myös elinikää? Näin ainakin väittää tuore raportti.

New York Times uutisoi tutkimuksesta, johon osallistui 3 635 yli 50-vuotiasta ihmistä. Terveysaiheisessa tutkimuksessa ilmeni, että kirjojen lukeminen oli tavallisinta korkeakoulutettujen ja hyvätuloisten naisten keskuudessa. Jopa puolen tunnin lukuhetkellä päivittäin oli vaikutusta eliniän pidentymiseen.

Lue myös: Me Naisten juttu: 6 hyvää syytä lukea enemmän kirjoja

Tutkimukseen osallistuneet jaettiin kolmeen ryhmään. Ensimmäisessä ryhmässä olivat ne, jotka eivät lukeneet ollenkaan kirjoja.

Ryhmään kaksi kuuluneet lukivat maksimissaan kolme ja puoli tuntia viikossa ja kolmannessa ryhmässä olivat ne, jotka lukivat enemmän kuin kolme ja puoli tuntia viikossa.

Kirjoja lukevat elivät keskimäärin kaksi vuotta pidempään kuin ne, jotka eivät lukeneet.

Verrattuna niihin, jotka eivät lukeneet yhtään, ryhmään kaksi kuuluvilla oli 17 prosenttia pienempi todennäköisyys kuolla 12 vuotta kestävän seurannan aikana.

Eniten lukevilla (ryhmä 3) oli 23 prosenttia pienempi mahdollisuus kuolla seuranta-aikana.

Kirjoja lukevat elivät keskimäärin kaksi vuotta pidempään kuin ne, jotka eivät lukeneet.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Fuck the Pin Ups -blogissa kerrotaan omakohtaisten kokemuksien kautta, millaista todella on olla demiseksuaali.

Junassa vastapäätä istuu elokuvatähden näköinen tyyppi, jonka voisi epäilemättä nähdä komeilemassa lehden kannessa. Useimmilla tuntemattoman ihmisen ulkomuoto ja leveä hymy saisi helposti kädet hikoamaan ihanasta jännityksestä. Toisissa ihmisissä tuntematon tyyppi ei herätä mitään tunteita.

Sellaista on olla demiseksuaali.

Demiseksuaalisuudella tarkoitetaan sitä, että seksi linkittyy hyvin voimakkaasti tunteisiin. Demiseksuaalit eivät siis koe seksuaalisia haluja uutta ihmistä kohtaan, ennen kuin suhteessa on mukana syvempiä tunteita, kuten rakkautta ja luottamusta.

Termi demiseksuaalisuus on suhteellisen uusi. Ja siinäkin mielessä kysymyksiä herättävä, että kyllähän kaikki ihmiset kiinnostuvat kunnolla uudesta ihmisestä vasta tutustumisen jälkeen, eikö vaan?

”Olen täysin välinpitämätön seksiä tai romantiikkaa ajatellen.”

Demiseksuaalisuudessa on kuitenkin kyse ihan omanlaisesta tunteesta. Asiaa on avannut vähän aikaa sitten käyttäjä Pin the Fuck Ups samannimisessä blogissaan. Demijumalatar-nimisessä blogitekstissä kerrotaan, mitä demiseksuaalisuus todella tarkoittaa ja millaista on olla demiseksuaali.

– Muut voivat nähdä ihmiset viehättävänä ja päättää esimerkiksi, ketä ihmistä jossakin seurassa lähestyvät siinä mielessä, että tunnustelisivat, olisiko tästä tyypistä seurusteluun tai seksiin, Pin the Fuck Ups kirjoittaa.

– Minua ei kiinnosta. Olen täysin välinpitämätön seksiä tai romantiikkaa ajatellen enkä aktiivisesti etsi ihmisiä, joiden kanssa näitä voisin harjoittaa. Ne kiinnostavat minua ainoastaan siinä tapauksessa, jos joku, jonka tunnen, herättää kiinnostukseni.

”Minunlaiselleni parisuhdemarkkinat ovat aika toivottomat.”

Blogissa kerrotaan esimerkkitapauksena tilanne, jossa kirjoittaja pystyi kyllä kaverin kanssa keskustelemaan komeista miehistä. Oli suhteellisen helppoa todeta, kuka samassa junassa olevista miehistä on perinteisten käsitysten mukaan parhaimman näköinen.

Kun piti kertoa, kuka omasta mielestä on kaikkein viehättävin, tuli hommasta vaikeampaa.

– Keksin lopulta, että kaksi miestä, jotka olivat pukeutuneet perinteiseen Oktoberfest-asuun eli polvinahkahousuihin, olivat minusta vetoavimman näköiset. Ihan vaan siksi, että asu viesti heidän persoonastaan jotakin: heillä on huumorintajua, he eivät ota itseään liian vakavasti eivätkä välitä muiden mielipiteistä.

Ulkopuolinen omasta tahdosta

Aiemmin tunne omasta seksuaalisuudesta sai kirjoittajan mukaan aikaan ulkopuolisuuden tunteita. Parisuhde ei tunnu mahdottomalta ajatukselta, mutta se ei suju kovin helposti, koska harva ihminen tuntuu sellaiselta, jonka haluaisi isoksi osaksi omaan elämään.

Kun termi demiseksuaalisuus sattui tulemaan vastaan ja hän todella ymmärsi, mistä on kyse, olo helpottui huomattavasti.

”En jää mistään paitsi, sillä en halua sitä, mitä on tarjolla.”

– Aluksi olin aika järkyttynyt tästä ajatuksesta, sillä tosiaan, minunlaiselleni parisuhdemarkkinat ovat aika toivottomat. Nyt olen kuitenkin tajunnut, mikä valttikortti minulle onkaan elämässä suotu, Pin the Fuck Ups pohtii.

– Voin katsoa kaikkia suhdemarkkinoita ulkopuolelta, eikä minun tarvitse tuhlata aikaani niihin. Kun ymmärsin sen, että en oikeastaan edes halua osallistua parinmuodostusrituaaleihin, mieleni vapautui. Ymmärsin, että jättäydyn itse ulos. En jää mistään paitsi, sillä en halua sitä, mitä on tarjolla.

Jos isovanhemmuus tuntuu sinusta joskus raskaalta, kerro kokemuksistasi!

”Meille on tärkeää saada olla yhdessä nyt, kun aikaa vielä on. Emme esimerkiksi rakastele vain lauantai-iltaisin saunan jälkeen. Pitäisikö meidän luopua siitä pikkuisen yllätyskyläilyjen vuoksi? Ei herranjestas sentään.”

Näin perustelee Helsingin Sanomien haastattelema Maarit, miksi isoäitiys ei sovi hänen elämäntilanteeseensa. Oma aika puolison kanssa ei ole ainut syy, miksi isoäitinä oleminen tuntuu Maaritista joskus raskaalta. Hänellä on myös työ, josta pitää.

”Haluan pitää työstäni kynsin hampain kiinni, koska nautin siitä ja olen siinä oikeasti todella hyvä. En voi ottaa pientä lasta yöksi hoitoon. Minun on pakko saada nukkua itse”, Maarit kertoo HS:ssa.

Väestöntutkimuslaitoksen ja Helsingin yliopiston toteuttaman kyselyn mukaan yli 70 prosenttia isoäideistä ja -isistä antaa lastenhoitoapua. Taloudellistakin tukea antaa kyselyn mukaan yli 40 prosenttia. Isovanhemmuus ei silti ole kaikille pelkästään iloinen asia. Varsinkin, jos siihen liittyy odotuksia, jotka tuntuvat isovanhemmasta raskailta ja epäreiluilta. 

Onko sinulla samankaltaisia kokemuksia kuin Maaritilla? Etkö haluaisi hoitaa lapsenlapsiasi? Tai tuntuuko sinusta, että sinulta vaaditaan liikaa? Entä ovatko välit kiristyneet, jos olet pannut omat menosi etusijalle? Kerro kokemuksistasi jutun lopussa olevassa lomakkeessa. Vastauksia voidaan käyttää Me Naisten jutussa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.