Tutkimuksessa selvisi, että kirjoja lukevat useammin korkeakoulutetut naiset. Kuva: Shutterstock

Jopa puolen tunnin lukuhetki päivässä pidentää elinikää.

Kirjat avaavat portteja toisiin maailmoihin, sanotaan. Mutta tiesitkö, että niiden lukeminen lisää myös elinikää? Näin ainakin väittää tuore raportti.

New York Times uutisoi tutkimuksesta, johon osallistui 3 635 yli 50-vuotiasta ihmistä. Terveysaiheisessa tutkimuksessa ilmeni, että kirjojen lukeminen oli tavallisinta korkeakoulutettujen ja hyvätuloisten naisten keskuudessa. Jopa puolen tunnin lukuhetkellä päivittäin oli vaikutusta eliniän pidentymiseen.

Lue myös: Me Naisten juttu: 6 hyvää syytä lukea enemmän kirjoja

Tutkimukseen osallistuneet jaettiin kolmeen ryhmään. Ensimmäisessä ryhmässä olivat ne, jotka eivät lukeneet ollenkaan kirjoja.

Ryhmään kaksi kuuluneet lukivat maksimissaan kolme ja puoli tuntia viikossa ja kolmannessa ryhmässä olivat ne, jotka lukivat enemmän kuin kolme ja puoli tuntia viikossa.

Kirjoja lukevat elivät keskimäärin kaksi vuotta pidempään kuin ne, jotka eivät lukeneet.

Verrattuna niihin, jotka eivät lukeneet yhtään, ryhmään kaksi kuuluvilla oli 17 prosenttia pienempi todennäköisyys kuolla 12 vuotta kestävän seurannan aikana.

Eniten lukevilla (ryhmä 3) oli 23 prosenttia pienempi mahdollisuus kuolla seuranta-aikana.

Kirjoja lukevat elivät keskimäärin kaksi vuotta pidempään kuin ne, jotka eivät lukeneet.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Juoksukisan viime metreillä naisen lenkkarit hidastuvat maagisesti, ja mies pääsee ohi. Oletko törmännyt tähän ilmiöön?

Olin nuorempana todella kova vääntämään kättä. Suosikkipuuhaani oli haastaa poikia kädenvääntöskaboihin – ja voittaa, totta kai. Olin sitten abiristeilyllä tai opiskelijabileissä, metsästin juuri sopivaa miessukupuolen edustajaa vastustajakseni: ei niin voimakasta, että hän voittaisi, eikä niin hintelää, että minun voittoni olisi ilmiselvä. (Kädenvääntö on oikeasti tekniikka- eikä niinkään voimalaji, mutta se symboloi silti voimaa.)

Kun tapasin nykyisen mieheni, kädenvääntöharrastukseni oli vielä niin voimissaan, että moni kysyi, kumpi meistä voittaa kädenväännössä. 

– Ei kumpikaan, koska olemme päättäneet, ettemme koskaan väännä kättä, minä sanoin ja hymyilin vienosti. 

Pelottava voitto

Oikeasti olin tehnyt päätöksen ihan itse, sillä halusin varmistaa, ettei mikään torpedoi lupaavasti alkanutta suhdetta. Jos mies olisi voittanut, se olisi ollut kolaus voimanaisen itsetunnolleni. En olisi voinut iloita fyysisesti itseäni vahvemmasta poikaystävästä yritettyäni vuosien ajan todistaa, ettei voima ole sukupuolesta kiinni.

Enemmän kuitenkin olin huolissani siitä, että itse voittaisin kisan. Mieheni ei ole tyyppiä, joka perustaa itsetuntonsa muskeleihin, mutta minua voittoskenaario kauhistutti. Vaikka olin aina saanut pelkästään ihailua kädenvääntövoitoistani ja leuanvetotuloksistani, jokin pieni ääni sisälläni ilmeisesti sanoi, että fyysisesti ylivoimaisessa naisessa tai tyttöystäväänsä heikommassa miehessä on jotakin vikaa – vaikkei asia niin tietenkään ole. Kädenvääntökilpailu seurustelukumppanin kanssa tuntui tieltä, jolle en halunnut astua. 

”Yksi tietää miehensä huonoksi häviäjäksi ja päättää säästää molemmat pahalta mieleltä antamalla miehelle etumatkaa.”

Nyt, seitsemän vuotta myöhemmin, suhteen sisäistä kädenvääntökisaa ei ole vieläkään käyty. Se on ihan typerää. Tuskinpa yksi voitto suuntaan tai toiseen heilauttaisi liittoamme. 

Mies vie kisan viime metreillä – sattumaako?

Valitettavasti huomaan, etten ole ainoa, joka kärsii miehen voittamisen pelosta. Kaikki naiset eivät ratkaise asiaa kieltäytymällä kilvasta: he antavat miehen voittaa. Tasavahvasta pariskunnasta naisen tossut hidastuvat maagisesti juuri ennen puolimaratonin maaliviivaa. Scrabble-pelin viime metreillä naiselle ei enää tulekaan mieleen hyviä sanoja, vaikka kirjaimet olisivat kuinka helpot. Jokainen vähänkään tiukka säilykepurkki ojennetaan avattavaksi miehelle, joka suurieleisesti napsauttaa purkin auki. 

Selitykset vaihtelevat. Yksi tietää miehensä huonoksi häviäjäksi ja päättää säästää molemmat pahalta mieleltä antamalla miehelle etumatkaa. Toinen taas pelkää nolaavansa miehensä muiden edessä – naisellehan ei ilmeisesti ole noloa vaikuttaa heikolta tai tyhmältä – ja varjelee lautapeli-illan tunnelmaa tahallisella häviöllä. Kolmas antaa miehen voittaa vahvistaakseen tämän miehistä itsetuntoa ja tuottaakseen hyvää mieltä.

Olisikohan vihdoin aika päättää, että rehti kilpa on tärkeämpää kuin voitto, vaikka kilpakumppanit olisivat myös petikumppaneita? Itsetuntoaan ei muutenkaan kannattaisi perustaa Monopoly-voiton tai edes hyvän maratonajan kaltaisiin suorituksiin, joten voisimme varmaan lakata häviämästä tahallamme.

Kuulostaako ilmiö tutulta? Kerro kokemuksistasi:

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Projektin nimi on #vaimoivanille. Oletko sinä se oikea?

Liemessä-blogin Jenni Häyrinen postasi blogiinsa treffi-ilmoituksen, jossa hän etsii meksikolaiselle ystävälleen Ivanille kumppania. Ivan on 30-vuotias helsinkiläistynyt, ”hyvässä työssä käyvä, aito, mukava, kiltti, perheestä haaveileva ja ruuanlaitosta nauttiva” mies.

– Enää puuttuu se nainen jolle kokata. Elämä on Suomessa, ja toiveissa on löytää myös kumppani Suomesta, Häyrinen kirjoittaa ystävästään.

Soitimme kokkaavalle poikamiehelle, Ivanille. Hänen mukaansa projekti on käynnistynyt mukavasti. Häyrisen postausta on jaettu innokkaasti, ja Ivan on jo saanut muutamia yhteydenottoja blogin kautta. Lisäksi hän kokeilee parhaillaan Tinderiä.

– Muutin Suomeen tietotekniikan yliopisto-opintojen perässä. Työskentelen nyt Helsingissä ohjelmistosuunnittelijana, hän kertoo.

Ivanin mukaan naisystävää on vaikea löytää tietoteknisistä työympyröistä. Sen tähden hän päättikin antaa ystävälleen mahdollisuuden auttaa ja lähti rohkeasti mukaan yritykseen löytää rakas sosiaalisen median voimalla.

”Hyvän keskustelukumppanin löytäminen ei aina ole helppoa.”

Ivanilla on haussa on älykäs keskustelukumppani, jolla on positiivinen asenne elämään ja joka osaa nauttia elämän pienistä iloista.

– Minulle on tärkeintä voida jutella elämästä ja jakaa ajatuksia jonkun kanssa. Hyvän keskustelukumppanin löytäminen ei aina ole helppoa, Ivan sanoo.

Toivekumppani olisi henkisesti kypsä, iältään noin 25-34 -vuotias tavallinen suomalainen nainen. Ivanin toiveissa olisi myös perustaa perhe, mikäli sopiva kumppani osuu kohdalle.

Mies – mistä asiasta sinä et ole uskaltanut olla kumppanisi kanssa eri mieltä? Kerro jutun lopussa!

Nykymiehet peesaavat liikaa eivätkä uskalla olla eri mieltä naisten kanssa. Näin väittää psykologi Tony Dunderfelt, joka on tuttu myös Ensitreffit treffit alttarilla -ohjelmasta.

– Tämä on ongelma, koska peesaaminen tappaa intohimon parisuhteessa. Nykyaikaiset, tasa-arvo kannattavat miehet pelkäävät, että he pahoittavat naisten mielen. Jotkut miehet ovat tulleet ylivarovaisiksi eivätkä uskalla sanoa, mitä ajattelevat ja tuntevat. Tästä tulee ongelma, kun parisuhteessa tulee useita tilanteita, joissa mies ei uskalla olla eri mieltä asioista. Tällöin miehestä alkaa tuntua, että hän jää alakynteen eikä hänen näkemyksiään arvosteta. Miehet ovat unohtaneet, että tasa-arvo tarkoittaa sitä, että on molemmilla on oikeus mielipiteeseensä ja tunteisiinsa, Dunderfelt sanoo.

”Monet naiset sanoavat, että he odottavat enemmän vastusta miehistä.”

Dunderfeltin mukaan peesaaminen näkyy niin arkisissa asioissa kuin tunteiden käsittelyssäkin. Seinän väriä valitessa mies jättää ehkä mielipiteensä sanomatta, koska ennakoi, että eriävistä näkemyksistä voi tulla riitaa. Dunderfelt kuitenkin muistuttaa, että oman näkemyksen esittäminen ei ole aggressiivisuutta tai toisen mielipiteen tallaamista.

– Monet naiset sanovat, että he odottavat enemmän vastusta miehistä. He haluavat, että miehellä on selkärankaa. Monissa terapiaistuinnoissa naiset ovat olleet tyytyväisiä, kun mies on puhunut suoraan ajatuksistaan. He ovat sanoneet, että heille tulee turvallinen olo. Miehet taas ovat iloisesti yllättyneitä, että naisia kiinnostaa heidän näkemyksensä.

”Moni nainen on kertonut, että he haluavat mieheltä selkärankaa – ja miehisyyttä. Eikä miehisyyttä tule missään tapauksessa sekoittaa naista alistavaan mieheen”, Tony Dunderfelt sanoo. Kuva: Sanoma-arkisto / Joonas Salo
”Moni nainen on kertonut, että he haluavat mieheltä selkärankaa – ja miehisyyttä. Eikä miehisyyttä tule missään tapauksessa sekoittaa naista alistavaan mieheen”, Tony Dunderfelt sanoo. Kuva: Sanoma-arkisto / Joonas Salo

Vetovoimaa ja läheisyyttä kehitetään eri tavoilla

Dunderfelt on kirjoittanut aiheesta myös kirjan Iloiseksi: Nykyajan parisuhteen huikeat mahdollisuudet. Hän haluaa puhua asiasta, koska toivoo, että miehet huomaisivat, etteivät ole yksin, jos tuntevat joskus voimattomuutta. Hänellä itselläänkin on kokemusta asiasta.

”Olen aina ollut ystävällinen ja keskusteleva mies. Mutta 15 vuotta sitten minulle tuli yllätyksenä, että se ei riitä.”

– Olen aina ollut ystävällinen ja keskusteleva mies. Tasa-arvoinen suhde on ollut minulle itsestään selvä. Mutta 15 vuotta sitten minulle tuli yllätyksenä, että se ei riitä. Liikaa peesaaminen vähentää naisen kiinnostusta. Piti kantapään kautta oppia ja opetella, miten kasvattaa selkärankaa ilman, että on öykkäri tai aggressiivinen.

Dunderfelt on keksinyt myös ajatuksen, jonka hän uskoo auttavan heteropariskuntia löytämään intohimon uudestaan – ja ylläpitämään sitä.

– Pitää ymmärtää, että läheisyyttä ja vetovoimaa kehitetään eri tavoilla. Läheisyyttä kehitetään ymmärtämällä ja olemalla samaa mieltä – puhaltamalla yhteen hiileen. Mutta vetovoimaa kehitetään aivan eri tavalla. Vetovoimaan auttaa jännite ja se, että on eri mieltä. Erilaisuus parisuhteessa lisää vetovoimaa. Siksi on tärkeää osata sanoa oma mielipiteensä.

Mies: millaisista asioista sinä et ole uskaltanut olla eri mieltä kumppanisi kanssa? Kerro jutun lopussa olevassa lomakkeessa.

Tony Dunderfelt: Iloiseksi – Nykyajan parisuhteen huikeat mahdollisuudet -kirja on juuri ilmestynyt.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kun kyse on rakkaasta ihmisestä, sitä voi syttyä vaikka hänen varpaankynsistään.

Lempeä katse. Myönteinen persoona. Antaa olla rauhassa. Tällaisia asioita Laura Malmivaara, Antti Reini ja Veeti Kallio ovat maininneet Me Naisten haastatteluissa, kun heiltä on kysytty, mitä he rakastavat puolisoissaan eniten. Mutta kyllä me tykkäämme monesti erikoisimmastakin asioista. Kysyimme yhdeltätoista naiselta, mistä hieman oudoista asioista he nyksissään ja eksissään ovat tykänneet. 

Eritteet sytyttävät

”Rakastan kumppanini tuoksua. Joskus, kun olemme erossa, saatan nuuhkia hänen likaista paitaansa. Se saa halut heräämään.” Jutta, 36

”Tykkään siitä, että puolison napaan kertyy päivän mittaa vaatteista nukkaa palloksi, jonka saan illalla poimia pois.” Saara, 33

”Parhaita ovat mustapäät, jotka eivät lakkaa antamasta, vaan täyttyvät säännöllisin väliajoin.”

”Tykkään katsella, kun mies leikkaa varpaankynsiä suurilla keittiösaksilla olohuoneen sohvalla.” Jenni, 34

”Rakastan kumppanini hien hajua. Enkä siis yleensä tykkää hiestä, mutta hänen hiessään on jotain kiihottavaa. Voihan se tietysti vielä laantua, sillä olemme vastarakastuneita.” Irina, 34 

Lue myös: Naisen testosteronin tuotanto kaksinkertaistuu rakastuneena

”Parhaita on olleet aina sellaiset jännät mustapäät, jotka eivät lakkaa antamasta, vaan täyttyvät säännöllisin väliajoin, ja sitten niitä voi puristaa.” Emilia, 40

Persoonalliset piirteet

”Yhdellä eksällä oli ihanat, suuret, siniset vähän sellaiset Paavo Väyrys -silmät, toinen katsoi itään, toinen länteen. Silmät tekivät hänestä persoonallisen näköisen, tykkäsin kovasti.” Maria, 41

”Rakastin eksäni pehmeää, melkein vauvamaista untuvakarvoitusta hänen poskillaan ja mahassaan.”

”Puolisoni on aika kova hermoilemaan milloin mistäkin, jännittämään ja stressaamaan. Vaikka se voikin olla ihan helvetin ärsyttävää, tavallaan se on myös aika söpöä.” Anna, 27

”Rakastin eksäni pehmeää, melkein vauvamaista untuvakarvoitusta hänen poskillaan ja mahassaan. Sileät, hoikat sormet olivat myös aika kivat. Monessakin mielessä.” Hanna, 39

”Kumppanini niskassa on hiuspyörre ja hiusrajassa sellainen söpö, lyhyt tupsu. Hän itse vihaa sitä yli kaiken, mutta minä rakastan.” Paula, 32

”Rakastan kumppanin hymyryppyjä silmien ympärillä. Hän näyttää vanhalta hymyillessään. Tykkään myös siitä, että hänen päässään on hassuja kuoppia. Rapsuttelen hänen siilitukkaansa usein, ja kuopat tuntuvat silittäessä.” Oona, 21

”Rakastan sitä, kun mies makaa aina sohvalla kyljellään nilkat ojennettuina ja jalat yhdessä, kummallista ja söpöä.” Noora, 24

Lue myös: Ette todellakaan ole ainoita! Pierukilpailut, yhteiset vessakäynnit ja muut pariskuntien oudot ja ällöttävät tavat