Tällainen kuva sopii kotialbumiin, ei Facebookiin. Kuva: Shutterstock

Pusuttelukuvia tropiikinmatkaltanne, ristikkäin loikoilevia varpaita vällyn alla ja täydellinen sunnuntaibrunssi vain sinulle ja hänelle. Julkeatko sinäkin julistaa lempeäsi somessa? Se kuule ärsyttää.

Mikää ei ole ihanampaa kuin hyvässä parisuhteessa kyhnyttäminen. Sen sijaan yhteisen onnen todisteleminen sosiaalisessa mediassa on rasittavaa. New York Magazine kertoo tuoreesta tutkimuksesta, jonka mukaan ällöromantiikalla leuhkiminen somessa vaikuttaa siihen, mitä muut käyttäjät ajattelevat sinusta.

Tutkimukseen osallistuneiden Facebook-käyttäjien tehtävänä oli arvioida tekaistuja, vähemmän ja enemmän ällöromanttisia Facebook-statuksia. Tutkimuksessa punnittiin kahta asiaa: 1. sitä, millaisessa suhteessa söpöilystatuksen kirjoittanut tutkittavan mielestä on ja 2. sitä, kuinka paljon hän pitää statuksen kirjoittajasta.

Tutkimustulokset paljastivat, että muut some-käyttäjät ajattelevat kaikkein söpöstelevimpien parien elävän hyvinvoivassa parisuhteessa. Sen sijaan heistä pidettiin muutoin kaikkein vähiten.

Lue lisää:

Facebook ja blogit herättävät kateutta – naiset paljastavat miksi

Tutkimus: pahantuulisuus tarttuu Facebookissa

Raha vaikuttaa ystävyyteen, vaikkei siitä ihan riidan aiheeksi ole.

Kysyimme Me Naisten rahankäyttökyselyn vastaajilta, saavat he selvästi enemmän tai vähemmän palkkaa kuin ystävänsä – ja kuinka erilaiset tulot näkyvät arjessa.

Onneksi eivät aina mitenkään. Erilainen rahatilanne nousee esiin lähinnä silloin, kun on tarkoitus tehdä jotain isompaa yhdessä. Jos tienaa muita vähemmän, ei ole aina varaa osallistua polttareihin, lomalle tai illanviettoon.

”Paras ystäväni on parempituloinen, eikä aina ymmärrä, etten voi käyttää samoja summia kuin hän esimerkiksi lomamatkaan”, kertoo 41-vuotias nainen.

Vaikka erilaiset tulot näkyvät arjessa, ne aiheuttavat harvemmin riitoja. Vain 13 prosenttia kyselyn vastaajista on riidellyt ystäviensä kanssa rahasta.

”Tässä iässä pitää osata sanoa, että juodaanko kaffet teillä tai meillä.”

Se saattaa johtua siitä, että rahasta puhuminen on edelleen hankalaa. Omat tulot voivat hävettää, eikä moni siksi edes tiedä, kuinka paljon muut ansaitsevat työstään.

”Jokainen aikuinen ihminen huolehtii itsestään ja omista raha-asioistaan. Tässä iässä pitää osata sanoa, että juodaanko kaffet teillä tai meillä, kun nyt ei pysty kahvilaan menemään", sanoo 35-vuotias nainen.

Piknikille, ei ravintolaan

Moni vastaaja kuitenkin tuntee, että jos tienaa itse vähemmän kuin muut, jää helposti paitsi yhteisestä ilosta. Moni on jättänyt yhteiset reissut ja tapaamiset väliin vain siksi, ettei osallistumiseen ole varaa.

”Ystävilläni on rahaa käytettävissä enemmän kuin minulla. Tämä rajoittaa yhteisiä maksullisia aktiviteetteja. Minä en pysty lähtemään tyttöjen viikonloppureissuille tai muihin kivoihin juttuihin, koska minulla ei ole sellaiseen varaa. Kaikki eivät tätä aina ymmärrä vaan kuvittelevat, etten halua lähteä. Voi kunpa ymmärtäisivät, miten kovasti haluaisinkaan lähteä!” Nainen, 41

”Paremmin tienaavat saattavat jopa loukkaantua, jos en pysty osallistumaan lahjoihin tai tapaamisiin.”

”Joidenkin kanssa tulot ovat kyllä erilaiset. Paremmin tienaavat saattavat jopa loukkaantua, jos en pysty osallistumaan lahjoihin tai tapaamisiin muilla paikkakunnilla enkä edes illanviettoihin.” Mies, 40

”Tällä hetkellä minä olen se ystäväpiirini persaukinen, ja ystävieni tulot ovat helposti kolme, jopa neljä kertaa suuremmat. Arjessa se näkyy siten, että he puuhailevat kanssani erilaisia asioita kuin muiden ystäviensä kanssa, eli sellaisia, joihin minulla on varaa.

Toisinaan he myös tarjoavat esimerkiksi puolikkaan pullon skumppaa, koska tietävät, että minulla on taloudellisesti hankalaa. He lähtevät rutisematta mukaani puistoon piknikille, koska minulla ei ole varaa lähteä hienoon ravintolaan, ja ymmärtävät, että tulen kävellen paikalle, kun ei ole rahaa taksiin.

Tottahan toki toivon, että tilanne muuttuu – siten, että minun tuloni nousevat ja voimme esimerkiksi matkustella ja käydä oopperassa tai baletissa yhdessä.” Nainen, 30

Maksetaan kun jaksetaan

Paremmin ansaitsevat taas huomaavat eron loppukuusta, kun ystävillä ei ole varaa lähteä kahville.

”Monet ystäväni ovat perheellisiä, pätkätyöläisiä ja heillä on välillä talous enemmän kun tiukassa. Itse taas olemme vähän päälle kolmekymppinen pariskunta ja molemmilla on hyväpalkkaiset työt eikä enää edes asuntolainaa. Aina loppukuusta voi olla hankalaa saada tuttuja kahville tai tekemään muuta, missä tarvitaan rahaa, koska heillä ei sitä yksinkertaisesti ole.” Nainen, 34

”Useimmat ystävistäni ovat paljon vähätuloisempia kuin minä. Itse en tienaa paljon, mutta miehen ansiosta elintasoni on hyvä. Ei tämä oikein mitenkään vaikuta ystävyyssuhteisiini, paitsi ehkä sillä lailla, että ystävillä ei aina ole varaa tehdä asioita tai varata matkoja. Usein minä maksan, ja he maksavat minulle vasta myöhemmin.” Nainen, 38

”Ystävyyssuhteissa luottaa, että tällaiset asiat tasaantuvat.”

Joskus tuloerot eivät ole suuret, mutta tapa käyttää rahaa on erilainen.

”Palkka ei eroa, mutta käytettävissä oleva rahamäärä eroaa paljon, koska ystävillämme ei ole lapsia. Meillä taas on, ja suurin osa rahasta menee kauppalaskuun ja uusiin haalareihin, päiväkotimaksuihin ynnä muuhun. Ystävämme käyvät paljon lomamatkoilla, ravintoloissa ja juhlissa, mutta meillä ei ole varaa.” Nainen, 30

Aina erilaiset tulot eivät aiheuta arjessa ongelmia. Se lainaa, jolla on kulloinkin rahaa. Tai sitten ei edes lasketa.

”Jotkut ystäväni tienaavat lähes saman verran kuin minä. Emme tuhlaile turhuuksiin ja tarjoamme mieluusti toisillemme, jos rahat ovat päässeet loppumaan. Toiset ystäväni tienaavat taas paljon enemmän kuin minä, ja useimmiten he haluavat tarjota minulle. Kaikki ystäväni ovat todella ymmärtäväisiä, ja minä myös olen ymmärtäväinen heitä kohtaan. Raha ei ole ongelma.” Nainen, 27

”Ennen tienasin enemmän ja silloin pyrin aina olemaan antelias ja olemaan välittämättä turhista rahaa koskevista paineista. Jos oltiin kaverin kanssa yksillä, niin saatoin tarjota juoman, enkä turhaan jäänyt laskemaan joka senttiä, joka pitäisi maksaa takaisin. Ystävyyssuhteissa luottaa, että tällaiset asiat tasaantuvat ja joskus on sen toisen aika tarjota. Nainen, 23

”Varastitko” nykyisen puolisosi toiselta? Ei olisi ehkä kannattanut.

Sillä, miten suhde alkaa, voi yllättävää kyllä olla myös vaikutusta siihen, kuinka auvoisalta parin tulevaisuus näyttää.

South Alabaman yliopistossa tehdyn tutkimuksen perusteella vaikuttaa siltä, että ”toisilta kaapatut” kumppanit  ovat vähemmän tyytyväisiä ja vähemmän sitoutuneita suhteeseensa.

Moni vaihtaa suoraan suhteesta toiseen, eli löytää uuden kumppanin ja jättää edellisen, muttei varsinaisesti petä puolisoaan. Tutkijoiden mukaan näin alkaa 10–30 prosenttia parisuhteista, kertoo The Independent.

Narsistisia pettäjiä

Tutkimus vahvistaa oletuksen, jonka mukaan suhteesta toiseen lennosta vaihtaneet olisivat koko ajan haku päällä ja katselisivat mahdollisuuksia päivittää nykyinen puoliso samalla tavalla kuin älypuhelin – uudempaan ja parempaan versioon. Ehkä tämän takia he myös olivat alttiimpia pettämään.

Niillä, joiden suhde alkoi sinkkuajan jälkeen, ei havaittu vastaavaa käytöstä.

Suhdetta lennosta vaihtaneet olivat myös alttiimpia pettämään.

Tutkimusta johtanut psykologi Joshua Foster kuvailee puolisoa kuin paitaa vaihtaneita ”sosiaalisesti passiivisiksi, välinpitämättömiksi, vastuuttomiksi ja narsistisiksi”. Auts!

Tutkimuksen ensimmäiseen kyselyyn osallistui 138 kolmen vuoden ajan heterosuhteessa ollutta. Tutkittavien keski-ikä oli vain 20 vuotta ja 71 prosenttia heistä oli naisia. Tutkimustulokset vahvistettiin lopullisessa kyselyssä, johon osallistui 219 ihmistä.

Hiihtäjä Aino-Kaisa Saarien ja sisko Maija Saarinen avautuivat jo. Nyt on sinun vuorosi!

Kateus, itsekkyys ja lapsettomuuden pelko. Muun muassa nämä asiat ovat koetelleet hiihtäjä Aino-Kaisa Saarisen ja hänen kaksossiskonsa Maija Saarisen suhdetta. Kaksikko ei myöskään peittele tunteitaan vaan latoo toisistaan suorat sanat.

– Kaksossisko osaa olla kylmä ja torjuva kuin mannerjää, Aikku kertoo Pekka Holopaisen kirjoittamassa Tahto – Aino-Kaisa Saarisen kahdet kasvot -kirjassa (Teos).

Sisaruus voi olla yksi räiskyvimmistä ihmissuhteista, vaikkei kaksonen olisikaan. Aika usein käy niinkin, että aikuisena alkaa laskeskella, onko vanhempien huomio, aika ja rahat varmasti menneet tasan. Näin ovat Aikku ja Maijakin tehneet kahden isosiskonsa kanssa.

– Vanhemmat ovat Aikun henkilökohtainen huoltojoukko, se on jotenkin ilmiselvää, koska se on aina ollut niin, Maija sanoo kirjassa.

Aikku on eri mieltä.

– Jokainen on varmasti saanut oman 25 prosenttinsa.

Mikä sinua on ärsyttänyt tai ärsyttää siskossasi tai veljessäsi? Avaudu lomakkeessa! Vastauksia voidaan käyttää nimettömänä Me Naisten jutussa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Seksuaaliterapeutin mukaan suudelma kyllä kertoo jotakin ihmisestä, mutta sitä pitää osata tulkita oikein.

Mitä saat selville, jos suutelet jotakuta tuntematonta silmät kiinni? Tietenkin sen, onko hän hyvä pussailija. Hänen tuoksunsa. Sen, onko suudeltavalla viikset tai parta.

Ja rutkasti muuta.

– Suudelmassa saadaan paljon informaatiota siitä, millainen suudeltava tyyppi on, sanoo erityistason seksuaaliterapeutti, logoterapeutti Elina Tanskanen.

Evoluutiobiologit puhuvat sen puolesta, että parinvalintaan liittyy paljon tiedostamatonta. Vaikka ihmiset eivät yleensä erityisemmin haise, tuoksu, feromonit, geneettiset tekijät, hormonit, terveydentila, kaikki ne välittyvät, vaikkei sitä itse huomaa, Elina kertaa.

Mieti ennen kuin tuomitset

Elinan mukaan erityisen tärkeää on se, miten tulkitsee suudelmasta välittynyttä informaatiota.

– Suudelma ja sen sanaton viestintä kertoo paljon myös ihmisen mielentilasta, vaikka kyseessä olisi lyhytkin hetki. Jos on tosi jännittynyt tai tilanne on latautunut, se voi välittyä suudelmasta, Elina sanoo.

– Silloin ei välttämättä pysty antamaan parasta mahdollista suudelmaa. Jos ensisuudelma ei vie heti jalkoja alta, ihmistä ei kannata täysin tuomita.

”Jos ensisuudelma ei vie heti jalkoja alta, ihmistä ei kannata täysin tuomita.”

Suutelemisen taitoa voi kehittää, ja yhtä lailla se saattaa olla ruosteessa, jos ei ole pitkään aikaan suudellut ketään ja jännittää tilannetta.

– Tietenkin jos suudelman jälkeen tulee kokonaisvaltainen fiilis, ettei missään nimessä, kyllä sitäkin kannattaa kuunnella.

Kannattaako deittikumppaneita siis alkaa pussailla, jotta pääsisi nopeammin selville siitä, voisiko tästä tulla mitään?

Elinan mukaan toisten mielestä suuteleminen on erittäin intiimiä ja toiset taas tekevät sitä mielellään.

– Sen kautta voi saada informaatiota, mutta itseään tai deittikumppaniaan ei saa painostaa edes pussailuun.

Kriteerit mietintään

Normaalisti suudelmassa ovat käytössä kaikki aistit: näet, kosketat, haistat, maistat, kenties kuuletkin toisen ihmisen.

Huomenna Nelosella alkaa uusi Kiss Bang Love -ohjelma, jossa kaksi tuntematonta jättää deittailun alkukiemurat väliin ja ”antautuu kaikkien aistien – paitsi näköaistin – varaan”. He suutelevat toisiaan silmät sidottuna.

Liian tiukat ulkonäkökriteerit saattavat estää löytämästä kumppania.

– Kun blokataan yksi aisti, tilanteeseen joutuu suhtautumaan vähän avoimemmin ja miettimään, mitä mieltä on toisesta ihmisestä, Elina Tanskanen toteaa.

– On hyvä olla tietoinen mieltymyksistään, se vähän helpottaa kumppanin valintaprosessia, mutta jos mieltymykset ovat liian rajoittavia, niitä voi olla hyvä miettiä uudelleen.

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat Sanoma-konserniin.