Kuva Sampo Korhonen

Tutkija Minna Murtorinne-Lahtinen, 55, haluaa parantaa kirjallaan äitipuolien mainetta.

Miltä näyttää äitipuoli vuonna 2013?
Yhtä ainoaa mallia ei ole. Haastavinta arki on äitipuolelle, jonka elämää biologinen äiti yrittää kaikin tavoin rajoittaa. Ihanteellisin asema on äitipuolilla, jotka tuntevat olevansa miehensä kanssa tasa-arvoisia vanhempia. Sitten ovat vielä johtavat äitipuolet, joita lapset alkavat jo pitää äitihahmoinaan.

Nähdäänkö äitipuolet yhä miehiä nielevinä vamppeina?
Ei ehkä vamppeina, mutta monet äitipuolet kertoivat minulle, että heitä on nimitelty perheenrikkojiksi, huoriksi tai tytönhempukoiksi. Tämä on outo leima, sillä läheskään aina äitipuoli ei ole vielä edes tuntenut puolisoaan silloin, kun tämä on eronnut.

Miksi isäpuoliin ei liity niin voimakkaita mielikuvia?
Siksi, että äitipuolien maine pohjautuu jo 1800-luvun patriarkaaliseen myyttiin. Sen mukaan äitipuolet ovat tytärpuoliaan vainoavia, lemmenkipeitä miestennielijöitä. Perinteisen käsityksen mukaan hyvän äitipuolen pitäisi vastata lasten- ja kodinhoidosta ja hoivata lapsipuoliaan. Silti hän ei saisi olla yhtä läheinen kuin äiti.

Miten äitipuolien mainetta voitaisiin parantaa?
Uusperhekuvioista pitäisi keskustella enemmän julkisuudessa. Monet äitipuolet näkevät kovasti vaivaa perheen ja lasten hyväksi. Miksemme juhlisi äitipuolenpäivää tai juhlistaisi heitä vaikka naistenpäivänä?

Minna Murtorinne-Lahtisen kirja Hyvä paha äitipuoli – Uusperheen arjessa (Kirjapaja) ilmestyy huhtikuun lopussa.

Tunnustuksia

"Uusperhe-elämän suurin haaste on ollut se, että mieheni ex-vaimo tapaa mollata perhettämme lasten kuullen. Olemme onneksi pystyneet keskustelemaan siitä fiksusti lasten kanssa." Marjaana, 39

"Äitipuolena oleminen on jatkuvaa taistelua järjen ja tunteen kanssa. Tiedän, että pitäisi olla tasapuolinen. Silti omia lapsia tekee mieli pitää sylissä ja paijata. Vierasta lasta kohtaan on vaikeampi osoittaa läheisyyttä. Siitä tulee huono omatunto. Nykyään pelkään eniten sitä, että meille tulisi ero ja omat lapseni saisivat äitipuolen, joka kohtelisi heitä huonosti." Kanerva, 36

"Mieheni lapset viihtyvät kanssani niin hyvin, että se on aiheuttanut mielipahaa heidän äidilleen. Melkein toivon, etteivät lapset kertoisi hänelle, mitä kaikkea kivaa olemme yhdessä tehneet. Ymmärrän äidin mustasukkaisuuden." Maria, 29

Ei ole yhtä oikeaa lausetta – eivätkä kaikki masentuneet edes halua jutella.

Tilastojen mukaan joka viides suomalainen sairastuu masennukseen elämänsä aikana. Sairaus kuitenkin vaikuttaa monen muunkin elämään – jos jokaisella masentuneella on vierellään esimerkiksi kaksi läheistä ihmistä, masennus koskettaa valtavaa joukkoa suomalaisia.

Masentuneen läheisen on tärkeää huolehtia omasta jaksamisestaan, ja vertaistukeakin on tarjolla. Silti masentuneen lähellä voi olla vaikea olla. Miten toista voisi tukea niin henkilökohtaisessa kokemuksessa?

Miten valita sanat oikein? Masennuksen kokeneet käyttäjät kertoivat AskReddit-sivustolla, mitä toivoisivat itselleen sanottavan.

Sadoista vastauksista käy ilmi, ettei ole olemassa yhtä mallia, joka toimisi joka tilanteessa. Kaikki masentuneet eivät ensinnäkään kaipaa sitä, että joku on koko ajan lähellä – ja silloin heille kannattaa antaa tilaa.

Mielenterveysseuran sivuilla muistutetaan, että monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta. On tärkeää muistaa kertoa, että toinen on tärkeä itselle.

Monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta.

Sitten Redditin käyttäjien ehdotuksiin. Vaikka ei saisikaan aikaan näkyvää muutosta masentuneessa, kannattaa muistaa, että millä tahansa sanoilla voi olla silti merkitystä. Vetäytymisen sijaan on tärkeää näyttää, että ihminen on yhä olemassa sinulle, vaikka onkin masentunut.

1. ”Olet tervetullut.”

Masentuneelle on tyypillistä vetäytyä omiin oloihinsa, mutta siltikään ei maksa mitään kutsua häntä esimerkiksi mukaan juhliin – vaikka hän olisi jättänyt tulematta ties kuinka monta kertaa.

– Vaikka en tulisi, jo sen tietäminen, että joku haluaa minut mukaan, voi auttaa, Reddit-käyttäjät Lacerik sanoi keskusteluketjussa.

2. ”Tiedän, että teet parhaasi.”

Ulospäin voi näyttää siltä, että masentunut ei tee juuri mitään, vaikka hän käykin läpi väsyttävää henkistä taistelua. Välittämisensä voi näyttää esimerkiksi kertomalla, että tietää toisen yrittävän parhaansa ja ettei tällä ole helppoa.

3. Kysy jotain

Jos ei ole aivan varma siitä, miten masentuneen kanssa tulisi toimia, oiva ratkaisu on kysyminen! Kerro, että haluat auttaa ja kysy, miten sen voisit tehdä. Muista myös kuunnella vastaus huolella. Masentuneella saattaa olla täsmällinenkin vastaus tai sitten ei. Joka tapauksessa olet kertonut, että olet valmis tukemaan häntä.

4. Anna hali

Aina sanoja ei tarvita. Usein riittää, että on läsnä ja kuuntelee, jos toinen haluaa kertoa jotain. Jotkut saavat sanojakin suurempaa lohdutusta fyysisestä kontaktista.

5. ”Ollaan vaan ja hengaillaan.”

Redditissä ehdotellaan reseptiksi rentoa yhdessäoloa: pizzan syömistä, tv:n katselua, videopelejä ja siinä ohessa jutustelua kaikesta mahdollisesta. Joskus on ihan vapauttavaa, etteivät kaikki koko ajan keskity siihen, miten masennus milläkin hetkellä jakselee.

6. ”Rakastan sinua.”

...sellaisena kuin olet. Rakastan sinua, enkä ole menossa minnekään.

7. ”Uskon tunteisiisi ja niillä on minulle merkitystä.”

Osa Redditin käyttäjistä oli sitä mieltä, että he haluavat kuulla pelkästään sen, että heidät hyväksytään tunteineen – eikä heitä yritetä väkisin korjata. ”On ok olla surullinen.”

Joidenkin elämänohjeiden oppiminen ei ole koskaan liian myöhäistä – vaikka saattaahan se harmittaa, kun neuvoa olisi voinut tarvita jo teininä.

Rakkautta. Unelmia. Arkea. Näihin elämän peruspilareihin nojautuvat Me Naisten lukijoiden aikuisena opitut viisaudet.

Me Naiset kertoi viime viikolla seitsemästä elämänohjeesta, jotka ihmiset oppivat liian myöhään. Kysyimme jutussa myös lukijoiltamme, minkä elämänviisauden he ovat oppineet aikuisena.

Vaikka moni harmitteli, että tärkeimmät ohjeet on opittu vasta vanhemmalla iällä, vastauksista henki kiitollisuus ja armollisuus. Ne ovat hyödyllisiä tunteita opittavaksi missä iässä tahansa.

1. Unelmista

2. Tunteista

3. Itsetunnosta

4. Työstä

5. Seikkailuista

6. Ihmissuhteista

7. Rakkaudesta

8. Kiireestä

9. Nukkumisesta

10. Arjesta

Osallistu kyselyyn ja kerro, puhutko parisuhteestasi somessa.

Yhdelle pusukuvat ovat arkipäivää, toinen ei koe julkista söpöilyä omaksi jutukseen. Miten sinun parisuhteesi näkyy sosiaalisessa mediassa? Kerrotko puolisosi nimen Facebook-profiilissa? Hehkutatko rakkautta vuosipäivänä tai jaat selfieitä aurinkorannalta? Miksi tai miksi et? Kertooko somekäyttäytyminen mielestäsi jotain suhteesta?

Osallistu jutuntekoon ja kerro meille, puhutko parisuhteestasi somessa. Vastauksia käytetään myöhemmin Me Naisten jutussa.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Usein se on jotain ihan arkista, mutta jää ikuisesti mieleen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mikä on kauneinta, mitä sinun kumppanisi tai eksäsi on sinulle sanonut? Kerro kommenteissa!