Tunneälykäs aistii fiilikset, vaikka niitä koittaisi piilotella. Kuva: Colourbox
Tunneälykäs aistii fiilikset, vaikka niitä koittaisi piilotella. Kuva: Colourbox

Tunneälykäs ihminen on menestyjä ja työpaikkojen tähti.

Ei pelkästään älykäs, vaan tunneälykäs. Jos työmaailmassa pitäisi valita yksi ominaisuus ylitse muiden, se olisi tunneäly. Se auttaa toimimaan ihmisten kanssa, kestämään paineita ja pärjäämään elämässä. Tunneälyn puute on pahimmillaan jopa terveysriski. Onko sinulla sitä? Time-lehti kokosi listan merkeistä, jotka pätevät tunneälykkääseen.

1. Tiedät, miltä sinusta tuntuu. Huono päivä? Et tyydy toteamaan, että maanantai oli ihan mälsä, vaan osaat kertoa, että olit turhautunut töissä ja päiväsi oli sen takia huono.

2. Kiinnostut muista. Keneen tahansa tutustutkin, kiinnostut hänestä. Itse asiassa jokainen ihminen ympärilläsi on sinusta kiinnostava! Miksi tämä sitten paljastaa tunneälyn? Koska uteliaisuus on merkki empatiasta, ja empatia on tie tunneälyyn.

3. Et kavahda muutosta. Jatkuvasti liikkeessä, valmis muuttumaan. Sellainen sinä olet. Tiedät, että muutoksen pelko halvaannuttaa ja tekee onnettomaksi.

4. Tiedät heikkoutesi ja vahvuutesi. Osaat hyödyntää vahvuuksiasi ja vältellä heikkouksiasi. Tulkitset myös taitavasti tunteitasi ja tunnet itsesi muutenkin.

5. Osaat lukea muita. Ihmisten havainnointi on sinulle lastenleikkiä. Tulkitset toisten käytöstä ja ymmärrät, mitä he oikein meinaavat.

6. Sinua ei voi loukata. Tunnet itsesi niin hyvin, ettei mikään kommentti tule yllätyksenä tai toimi aseena. Välillä saatat jopa vitsailla omalla kustannuksellasi tai antaa muiden tehdä sen. Tiedät, että kestät sen.

7. Osaat sanoa ei. Jos et osaa, stressaannut, ahdistut ja palat loppuun. Tunneälykäs sanoo "ei" suoraan kiertelemättä. Hänen suustaan ei kuulla tätä lausetta: "En ole varma, en ehkä ehdi..." Kun kieltäydyt reilusti, tiedät, että kunnioitat päätökselläsi aikaisempaa projektia, johon olet sitoutunut.

8. Hyväksyt, että teet virheitä. Osaat päästää mokista irti ja antaa itsellesi anteeksi. Sitä paitsi tällä tavalla jopa opit virheistäsi.

9. Annat pyyteettömästi. Mitä tahansa se sitten onkaan. Jos vaikkapa keskustelet ystäväsi kanssa hyvästä kirjasta, saatat kuukautta myöhemmin antaa sen hänelle yllätyksenä.

10. Et tunne kaunaa. Voit hyvin etkä stressaa turhia, koska et tarraudu kiinni menneisyyteesi.

11. Osaat käsitellä hankalia tyyppejä. Vaikeiden ihmisten kanssa toimiminen on, no, vaikeaa. Et kuitenkaan anna tylyjen tai ilkeiden kommenttien kalvaa mieltäsi. Olet hankalien tyyppien kanssaan sinut, etkä anna negatiivisuuden vaikuttaa.

12. Et edes haluaisi olla täydellinen! Kuka nyt haluaisi? Eihän sellaista edes ole olemassa.

13. Arvostat sitä, mitä sinulla jo on. Ja senpä vuoksi voitkin hyvin ja nautit olostasi.

14. Otat etäisyyttä muuhun maailman kuten työhösi. Tasaisin väliajoin haluat eristäytyä muusta maailmasta, sosiaalisesta mediasta, ihmisistä ja töistäsi. Vietät omaa aikaa, ja ehkä siksi oletkin niin zen?

15. Et lipitä holtittomasti kahvia. Et juo kahvia koko päivää, vaan kohtuudella – jos ollenkaan.

16. Nukut tarpeeksi, siis 7–9 tuntia yössä. Olet levännyt ja rauhallinen.

17. Et viljele itsevihaa. "Enhän minä nyt." "En minä osaa." "En minä pysty." "Jos joku muu..." "Olen ihan huono!" Näitä lauseita ei kuulla suustasi. Tiedät, ettei tällainen synkistely johda mihinkään muuhun kuin tympeään noidankehään, jossa valheista tulee lopulta faktoja.

18. Iloitset antautumuksella. Et vertaile itseäsi muihin tai anna ilkeiden kommenttien pilata iloasi. Jos olet onnistunut jostain, osaat iloita siitä ylpeydellä.

Kaikki oikein? Onneksi olkoon. Olet valioyksilö ja johtotähti. Harvasta on tähän. Ehkei sinustakaan? Se on ihan okei, jos huijasit vähän. Inhimillistä.

Elina Tanskasen mukaan ennen eroa kannattaa kuitenkin punnita tarkasti, voisiko tilanteelle tehdä jotain. 

Suomalaiset harrastavat yhä vähemmän seksiä. Samaan aikaan moni valittelee, ettei kumppania kiinnosta sänkytouhut eikä petipuolella tapahdu asioita, jotka saisivat innostumaan.

Mitä tilanteessa kannattaisi tehdä? Kuinka pitkään ”huonoa seksiä” pitää kestää? Saako toisesta erota sen vuoksi, ettei ole tyytyväinen seksielämäänsä?

Seksuaaliterapeutti (NACS) Elina Tanskasen mukaan saa.

 – Olisi vanhanaikaista sanoa, että parin pitää pysyä yhdessä hinnalla millä hyvänsä. Isot ongelmat seksuaalisuuden alueella heijastuvat muillekin osa-aluille ja lopputuloksena voi olla suhde, jossa on kaksi onnetonta ja omalla tavallaan kärsivää osapuolta. Kun tuntuu siltä, että kaikki kivet on käännetty ja näkökulmat katsottu eikä mikään auta, on ihan hyväksyttävää erota.

Mieti, ennen kuin kaikki loppuu

Tanskanen painottaa, että jokaisen pitää parisuhdettaan punnitessa aina pohtia tilannetta omalta kantiltaan. Joskus toivottomaltakin tuntuva tilanne korjaantuu, kun siihen kiinnitetään oikeanlaista huomiota.

Ennen eroa Tanskanen kehottaa keskustelemaan kumppanin kanssa tuntemuksista ja miettimään ajan kanssa, voisiko tilanteelle tehdä jotain.

– Kannattaa etsiä yhteistä maastoa. Siinä voi auttaa esimerkiksi keskusteleminen seksuaaliterapeutin kanssa. Hän voi tuoda tilanteeseen uusia näkökulmia, Tanskanen kertoo.

”Seksi voi tuntua suhteen suurimmalta ongelmalta, mutta todellinen alkusyy ongelmiin voi löytyä toisaalta.”

Ei ole myöskään tavatonta, että ”huonon seksin” syyksi paljastuu jokin ihan muu kuin itse petipuuhat.

– Parisuhteen muu tilanne ja elämäntilanne ylipäätään näkyy hyvin herkästi seksin ja seksuaalisuuden alueella. Seksi voi tuntua suhteen suurimmalta ongelmalta, mutta todellinen alkusyy ongelmiin voi löytyä toisaalta, Tanskanen kertoo.

Erilaiset halut pöydälle!

Joskus seksi voi tuntua kehnolta sen takia, että kumppaneilla on yksinkertaisesti eri toiveet petipuuhista.

– Toinen kumppaneista saattaa tykätä kinkystä seksistä mutta toinen ei ollenkaan. Siinä vaiheessa pitää miettiä, millaisia kompromisseja on valmis tekemään toisen vuoksi.

Viime aikoina julkisuudessa on puhuttu koko ajan enemmän vaihtoehdosta, jossa yksiavioinen suhde avataan. Silloin kumppanit voivat yhteisestä sopimuksesta harrastaa seksiä myös muiden kanssa. 

”Suhteen avaaminen vaatii paljon keskustelua, mutta samalla siinä on elementtejä, jotka voivat tuoda apua tilanteeseen.”

Tanskasen mukaan osalle avoin suhde voi tuoda avun, kun seksielämä ei tavalla tai tyydytä.

– Se on yksi ratkaisu muiden joukossa, mutta se ei toimi kaikille. Suhteen avaaminen vaatii paljon keskustelua, mutta samalla siinä on elementtejä, jotka voivat tuoda apua tilanteeseen.

Avainasemassa paremman seksielämän saavuttamisessa on muutenkin keskusteleminen. Tanskanen muistuttaa, ettei kumppani saa koskaan painostaa ylittämään toisen rajoja.

– On kuitenkin eri asia, että uudet kokeilut ujostuttavat, kuin se, että kokeilu rikkoo selkeästi omia rajoja. On myös eri asia harmitella sitä, että jää vaille jotain hiukan kaipaamaansa asiaa kuin se, ettei voi toteuttaa itseään seksuaalisesti ollenkaan.

Vastaa kyselyyn!

Antti Tuisku kertoo tänään torstaina ilmestyvässä Me Naiset -lehdessä kärsineensä kateuden tunteesta niin pahasti, että haki apua terapiasta. Haastattelussa Antti muistelee esimerkiksi vuoden 2011 Emma Gaalaa, jossa Jenni Vartiainen voitti ennätysmäärän palkintoja. Silloin Antti ei voinut pidätellä pettymystään.

– Olin ihan paskana, etten taaskaan ollut voittanut mitään. Vielä enemmän olin paskana siitä, että en osannut olla onnellinen rakkaan ystäväni puolesta. Kävin sotaa pääni sisällä. En halunnut olla kateellinen, mutta olin. Minun oli pakko pureutua tunteeseen syvemmin: miksi tunnen näin? Antti kertoo.

Pahimmillaan kateus voi ajaa hirveään kierteeseen, eikä pysty keskittymään omaan elämäänsä lainkaan. Mutta on siinä myös hyviäkin puolia. Kodin Kuvalehden haastatteleman psykoterapeutti Terhi Teräs-Hukan mukaan kateudesta puhuminen auttaa ihmistä usein hahmottamaan, mitä hän oikeasti elämältä tahtoo. Se voi opettaa jotain.

Mistä ja kenelle sinä olet ollut kateellinen? Vastaa jutun lopussa olevaan kyselyyn. Voit tehdä sen nimettömänä. Vastauksia voidaan käyttää Me Naisten jutuissa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.