Pahimmassa tapauksessa rakkautta ei tulevaisuudessa ole ja tunteet ovat kiellettyjä, kirjoitti Me Naiset vuonna 1984.

Rakkaus on ikuista, vain kohde vaihtuu. Vai mitä?

”Kaikkihan me tiedämme, että rakastumisen vaihe ei kestä hirveän kauan. Jos rakastuneena olemisen vaihe on pääasia, se johtaa siihen, että kun tunne haihtuu, rakkauden kohteesta täytyy luopua ja siirtyä seuraavaan. Naisten mahdollisuudet selviytyä heikkenevät tällaisessa rakkauden pelissä. Itsenäisyydestä tulee helposti yksinäisyyttä”, mietti valtiotieteen tohtori Riitta Jallinoja Me Naisten numerossa 14 vuonna 1984.

Hänen mielestään rakkaudessa mielikuvat ja todellisuus eivät vastaa toisiaan. Jatkumo nuoruuden romanttisesta rakkaudesta seestyvään yhteiseen vanhuuteen ei pelaa enää sillä tavalla kuin toivottaisiin.

”Rakkaus on toki ollut ongelmallinen aina. Aika ajoin siitä vain keskustellaan enemmän ja yritetään löytää uusia tapoja ratkaista ristiriitoja. Vain aniharvat pystyvät elämään elämänsä ilman, etteivät tuntisi itseään rakkauden takia koskaan levottomiksi.”

Avioliiton turva

Riitta Jallinoja arvioi, etteivät miehen ja naisen rakkaus eroa kovasti toisistaan.

”Eivät edes kaikki naiset suhtaudu rakkauteen samalla tavoin. Näyttää siltä, että naiset ovat suhtautuneet myönteisemmin ns. puritaaniseen aviorakkauteen. Muun muassa 1800-luvun naisasialiike ajoi sitä hyvin voimakkaasti ja tavoitteena oli, että miehet olisivat rakkaudessa yhtä puhtaita ja ehdottomia kuin naiset. Rakkauteen pohjautuva avioliitto oli naisen kannalta paras, koska se merkitsi turvaa ja teki mahdolliseksi toimeentulon, arvostuksen ja lasten kasvattamisen.”

”Donjuanistiseen, kohteesta toiseen vaihtuvaan rakkauteen naiset ovat suhtautuneet kielteisemmin. Nainen oli valloituksen kohde ja tuli hylätyksi. Koska naisilla on ollut pääasiallinen vastuu lapsista, moinen rakkaus ei ole sopinut heille alkuunkaan”, kertoi naisasialiikkeen historiasta väitellyt Riitta Jallinoja.

Avioliitto säilyy rakkauden näyttämönä edelleenkin.

”Moderni versio on puritaanisen aviorakkauden ja romanttisen rakkauden yhdistäminen siten, että kun ihminen rakastuu, hän menee rakkautensa kanssa naimisiin ja tekee näin ehkä monta kertaa elämänsä aikana.”

Uljas uusi maailma

Vaan, onko rakkaus ikuista sittenkään. Tunteen kohtaloa on vaikea ennustaa.

”Tieteisromaaneissa voi aavistella rakkauden tulevaisuutta. Siellä perinteinen avioliitto on hyvin harvinainen ja yksilöityminen on edennyt hyvin pitkälle. Pahimmassa tapauksessa rakkautta ei ole ja tunteet ovat kiellettyjä”, Riitta Jallinoja kertoi.

”Huxleyn uljaassa uudessa maailmassa ihminen saa tunne-elämyksen menemällä johonkin huoneeseen ja nauttimalla jotakin stimuloivaa ainetta. Tunteet tai niitä muistuttava tila syntyy hänen päässään ulkoisten ärsykkeiden pohjalta. Yksi tapa kokea samaa on tietysti istua television ääressä ja aistia tunne-elämyksiä sitä kautta.”

”Tänä päivänä pelätään sitä, että ihminen on menettämässä kyvyn rakastaa ja kuitenkin rakkaus on tärkeää.”

 Me Naiset 14/1984

Me Naisten kannessa vuonna 1984 olivat laulaja Barbra Streisand ja Miss Suomi Anna-Liisa Tilus.

 

 

Ei ole yhtä oikeaa lausetta – eivätkä kaikki masentuneet edes halua jutella.

Tilastojen mukaan joka viides suomalainen sairastuu masennukseen elämänsä aikana. Sairaus kuitenkin vaikuttaa monen muunkin elämään – jos jokaisella masentuneella on vierellään esimerkiksi kaksi läheistä ihmistä, masennus koskettaa valtavaa joukkoa suomalaisia.

Masentuneen läheisen on tärkeää huolehtia omasta jaksamisestaan, ja vertaistukeakin on tarjolla. Silti masentuneen lähellä voi olla vaikea olla. Miten toista voisi tukea niin henkilökohtaisessa kokemuksessa?

Miten valita sanat oikein? Masennuksen kokeneet käyttäjät kertoivat AskReddit-sivustolla, mitä toivoisivat itselleen sanottavan.

Sadoista vastauksista käy ilmi, ettei ole olemassa yhtä mallia, joka toimisi joka tilanteessa. Kaikki masentuneet eivät ensinnäkään kaipaa sitä, että joku on koko ajan lähellä – ja silloin heille kannattaa antaa tilaa.

Mielenterveysseuran sivuilla muistutetaan, että monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta. On tärkeää muistaa kertoa, että toinen on tärkeä itselle.

Monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta.

Sitten Redditin käyttäjien ehdotuksiin. Vaikka ei saisikaan aikaan näkyvää muutosta masentuneessa, kannattaa muistaa, että millä tahansa sanoilla voi olla silti merkitystä. Vetäytymisen sijaan on tärkeää näyttää, että ihminen on yhä olemassa sinulle, vaikka onkin masentunut.

1. ”Olet tervetullut.”

Masentuneelle on tyypillistä vetäytyä omiin oloihinsa, mutta siltikään ei maksa mitään kutsua häntä esimerkiksi mukaan juhliin – vaikka hän olisi jättänyt tulematta ties kuinka monta kertaa.

– Vaikka en tulisi, jo sen tietäminen, että joku haluaa minut mukaan, voi auttaa, Reddit-käyttäjät Lacerik sanoi keskusteluketjussa.

2. ”Tiedän, että teet parhaasi.”

Ulospäin voi näyttää siltä, että masentunut ei tee juuri mitään, vaikka hän käykin läpi väsyttävää henkistä taistelua. Välittämisensä voi näyttää esimerkiksi kertomalla, että tietää toisen yrittävän parhaansa ja ettei tällä ole helppoa.

3. Kysy jotain

Jos ei ole aivan varma siitä, miten masentuneen kanssa tulisi toimia, oiva ratkaisu on kysyminen! Kerro, että haluat auttaa ja kysy, miten sen voisit tehdä. Muista myös kuunnella vastaus huolella. Masentuneella saattaa olla täsmällinenkin vastaus tai sitten ei. Joka tapauksessa olet kertonut, että olet valmis tukemaan häntä.

4. Anna hali

Aina sanoja ei tarvita. Usein riittää, että on läsnä ja kuuntelee, jos toinen haluaa kertoa jotain. Jotkut saavat sanojakin suurempaa lohdutusta fyysisestä kontaktista.

5. ”Ollaan vaan ja hengaillaan.”

Redditissä ehdotellaan reseptiksi rentoa yhdessäoloa: pizzan syömistä, tv:n katselua, videopelejä ja siinä ohessa jutustelua kaikesta mahdollisesta. Joskus on ihan vapauttavaa, etteivät kaikki koko ajan keskity siihen, miten masennus milläkin hetkellä jakselee.

6. ”Rakastan sinua.”

...sellaisena kuin olet. Rakastan sinua, enkä ole menossa minnekään.

7. ”Uskon tunteisiisi ja niillä on minulle merkitystä.”

Osa Redditin käyttäjistä oli sitä mieltä, että he haluavat kuulla pelkästään sen, että heidät hyväksytään tunteineen – eikä heitä yritetä väkisin korjata. ”On ok olla surullinen.”

Joidenkin elämänohjeiden oppiminen ei ole koskaan liian myöhäistä – vaikka saattaahan se harmittaa, kun neuvoa olisi voinut tarvita jo teininä.

Rakkautta. Unelmia. Arkea. Näihin elämän peruspilareihin nojautuvat Me Naisten lukijoiden aikuisena opitut viisaudet.

Me Naiset kertoi viime viikolla seitsemästä elämänohjeesta, jotka ihmiset oppivat liian myöhään. Kysyimme jutussa myös lukijoiltamme, minkä elämänviisauden he ovat oppineet aikuisena.

Vaikka moni harmitteli, että tärkeimmät ohjeet on opittu vasta vanhemmalla iällä, vastauksista henki kiitollisuus ja armollisuus. Ne ovat hyödyllisiä tunteita opittavaksi missä iässä tahansa.

1. Unelmista

2. Tunteista

3. Itsetunnosta

4. Työstä

5. Seikkailuista

6. Ihmissuhteista

7. Rakkaudesta

8. Kiireestä

9. Nukkumisesta

10. Arjesta

Osallistu kyselyyn ja kerro, puhutko parisuhteestasi somessa.

Yhdelle pusukuvat ovat arkipäivää, toinen ei koe julkista söpöilyä omaksi jutukseen. Miten sinun parisuhteesi näkyy sosiaalisessa mediassa? Kerrotko puolisosi nimen Facebook-profiilissa? Hehkutatko rakkautta vuosipäivänä tai jaat selfieitä aurinkorannalta? Miksi tai miksi et? Kertooko somekäyttäytyminen mielestäsi jotain suhteesta?

Osallistu jutuntekoon ja kerro meille, puhutko parisuhteestasi somessa. Vastauksia käytetään myöhemmin Me Naisten jutussa.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Usein se on jotain ihan arkista, mutta jää ikuisesti mieleen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mikä on kauneinta, mitä sinun kumppanisi tai eksäsi on sinulle sanonut? Kerro kommenteissa!