Sinkkuelämää-sarjassa Carrie (Sarah Jessica Parker) ja Mr. Big (Chris Noth) tapailevat myös silloin, kun Mr. Big on naimisissa Natashan kanssa ja Carrie seurustelee Aidanin kanssa. Kuva: MTV
Sinkkuelämää-sarjassa Carrie (Sarah Jessica Parker) ja Mr. Big (Chris Noth) tapailevat myös silloin, kun Mr. Big on naimisissa Natashan kanssa ja Carrie seurustelee Aidanin kanssa. Kuva: MTV

Joskus kielletty romanssi johtaa eroon ja pitkäänkin yhteiseloon, mutta paljon useammin salasuhde satuttaa myös varattuun rakastunutta.

Monille on käynyt niin: on ihastunut palavasti tyyppiin, joka on suhteessa. Aihe on kirvoittanut Me Naisten sivuilla useammankin pitkän keskusteluketjun.

Kysyimme siis lukijoilta, millaisia kokemuksia heillä on ihastumisesta varattuun.

Tunteet veivät mukanaan

Tarinoissa korostuu, miten tunne peittoaa järjen. Tietäen, että suhde on väärin, sitä haluaa silti.

”Ihastuin ja rakastuin työkaveriini hänen pommitettuaan minua kuukausitolkulla. Yhtäkkiä jysähti tuhat volttia ja sillä tiellä ollaan edelleen, kohta kaksi vuotta takana.

Missään vaiheessa en halunnut miestä kokonaan itselleni enkä innostunut uusperhesekamelskasta. Lapseni tietävät suhteesta, mutta olen halunnut pitää heidät siitä ulkopuolella. Satunnaiset tapailut, mökkeilyt ja työmatkat sekä tietysti yhteinen aika työpaikalla sopivat elämäntilanteeseeni.

”Nyt haluan jakaa koko elämäni, enkä vain osia siitä, jonkun toisen kanssa.”

Helppoa ei ole ollut, mutta se ei tullut yllätyksenä. Riskit olivat hyvin tiedossa, ja silti lähdin mukaan. Tunne vei niin täysillä, että oli vaikeaa laittaa hanttiin. Olemme viettäneet yhdessä äärimmäisen hienoja hetkiä.

Nyt olen kuitenkin tilanteessa, jossa haluan jakaa jonkun kanssa koko elämäni enkä enää vain osia siitä. Siksi olen päättänyt lopettaa suhteen. Vielä se ei ole vain onnistunut.” Nainen, 51

Usein fyysinen vetovoima tuntuu salasuhteessa poikkeuksellisen vahvalta.

”Ihastuin varattuun kauan sitten. Näin kaiken ruusunpunaisten lasien läpi. Hän oli huomattavasti vanhempi, kokenut, varakas ja täynnä tulta. Seksi hänen kanssaan avasi nuorelle naiselle uuden kokemuspiirin. Kaipaan sitä nautintoa yhä edelleen.

”Putosin kovaa ja korkealta.”

Putosin kovaa ja korkealta. Törmäsin yllättäen häneen Linnanmäellä, kauniin vaimonsa ja suloisten lastensa kanssa. He söivät hattaraa. Siitä, miten hän katsoi heitä, tajusin, ettei hän koskaan jättäisi perhettään. Minua hävetti ja koin tehneeni väärin heitä kohtaan.

Myöhemmin erosin, koska mieheni petti minua. Kannattaa ajatella kaikkien osapuolten tunteita, sillä usein käy niin, että sen edestään löytää, minkä taakseen jättää.” Nainen, 66

Toisinaan molemmat ovat varattuja.

”Päädyimme juttelemaan sattumalta, ja meillä on kotona sama tilanne: olemme suhteessa ja lapsiakin on, mutta suhteesta puuttuu jotain.” Nainen, 25

Lue myös: Mitä tehdä, jos rakastuu varattuun? Pariterapeutti neuvoo

Klassinen konttoriromanssi

Moni on tutustunut varattuun tyyppiin työpaikallaan tai muuten työkuvioissa.

”Ihastuin klassisesti työpaikallani olevaan mieheen. Suhde alkoi miehen aloitteesta firman juhlissa. Mietin, haluanko suhteeseen, jossa toinen osapuoli on naimisissa. Koska asia ei vaivannut miestä itseään ja hän oli puoleensavetävä, päätin ottaa riskin.

Aluksi yritin pitää tunteeni erillään jutusta, koska tiesin, että toinen nainen harvoin voittaa ja todennäköisesti satuttaisin itseäni. Mies vain tuntui niin kovasti tarvitsevan minua, läheisyyttäni ja sitä, mitä meillä yhdessä oli. Ajan kuluessa aloin kiintyä häneen. Meillä oli ihania varastettuja hetkiä yhdessä työpaikalla, autossa ja hotellissa. Saimmepa viettää muutaman viikonlopunkin yhdessä.

”Pelkään, että olin vain viidenkympin villitys.”

Nyt tilanne on auki, koska miehen elämässä on tapahtunut isoja asioita, jotka ovat vieneet energiaa. Se tuntuu pahalta, koska tunteeni ovat kasvaneet. Yhtäkkiä emme ole nähneet viikkoihin. Pelkään, että hänen kiinnostuksensa on loppunut ja että olin vain viidenkympin villitys, apu kriisitilanteeseen kotona. Mutta niin se menee. Jos ihastuu varattuun, on oltava valmis siihen, että lopussa itse on se, joka itkee.” Nainen, 43

Toisinaan varatun ihastuksen kanssa on yhteinen historia.

”Olin nuorempana ihastunut mieheen, jota tapailin, kunnes kohtasin mieheni. Nyt kahden eron ja 11 vuoden jälkeen olemme jälkeen viestitelleet ja suunnitelleet tapaamista. Vaikka mies on ollut jo seitsemän vuotta avoliitossa, olemme kiinnostuneita kokeilemaan, miten juttumme lähtisi etenemään. Miehellä on kuitenkin paljon menetettävää, ja siksi odottelen hänen päätöstään.

Olen ajatellut miestä kaikki nämä vuodet, ja hän on ajatellut minua. Innoissani odotan aina viestiä häneltä ja ikävöin häntä, jos en kuule muutamaan päivään mitään. Olisin valmis kaikkeen, mutta tällä hetkellä ei auta muuta kuin odottaa.” Nainen, 32

Eroa saa odottaa ikuisesti

Tyypillinen tarina on, että sinkku odottaa varatun eroavan, mutta niin ei ikinä tapahdu.

”Teen tämän helpoksi hänelle, kun en vaadi mitään.”

”Kaikki alkoi seksisuhteesta, joka muuttui rakkaudeksi. Olen jättänyt hänet monta kertaa ja käynyt terapiassakin, mutta hän palaa aina takaisin. Tätä on jatkunut 12 vuotta, eikä mies eroa vaimostaan. Tiedän, ettei hän ansaitse minua. Teen tämän helpoksi hänelle, kun en vaadi mitään. Olen se tyhmä, kun en osaa lähteä tästä suhteesta.” Nainen, 49

Elämä menee uusiksi

Moni varattuun ihastunut elättelee toiveita siitä, että salasuhde johtaa lopulta parisuhteeseen. Joskus niin käykin.

”Tutustuin kaksi vuotta sitten varattuun mieheen. Olimme pitkään kavereita, kunnes eräänä iltana mies ilmoitti tulevansa luokseni yöksi. Olin salaa ihastunut häneen, mutten uskaltanut edes kuvitella tekeväni mitään hänen kanssaan. Olihan hän varattu, vaikkei ollut onnellisessa liitossa. Se yö kesti seuraavaan iltaan, jonka jälkeen meillä oli muutaman viikon salasuhde. Hän otti eron silloisesta vaimostaan, ja meistä kahdesta tuli yksi. Tuossa se vieläkin vieressä nököttää, mun rakas.” Nainen, 30

”Mitään en kadu, ja vaihtamalla paranee.”

”Olimme tunteneet alakoulusta asti, ja inhosin häntä. Hän oli avomieheni hyvä ystävä, joten jouduin sietämään häntä. Jossain vaiheessa inho vaihtui hyväksynnäksi. Sitten aloin kuunnella hänen mielipiteitään ja yhtäkkiä huomasin olevani rakastunut. Ihan väärään ihmiseen.

Päätimme jättää silloiset puolisomme ja katsoa kestääkö rakkaus, joka alkoi 'väärin perustein' ja jonka liki kaikki tuomitsivat. Vaikka toimimme aika nopeasti, emme kuitenkaan tarpeeksi nopeasti, sillä monet saivat turhaan kärsiä vetkuttelustamme.

Ensi vuonna olemme olleet naimisissa kaksikymmentä vuotta. Mitään en kadu, ja vaihtamalla paranee, sanoisin.” Nainen, 46

”Ihmeitä tapahtuu sen oikean kanssa.”

”Tapasin miehen valmistujaisjuhlieni jatkoilla. Päädyimme suutelemaan, ja hän maksoi taksin kotiini, muttei tullut yöksi. Annoin hänelle numeroni ja toivoin, että mies soittaisi pian. Muutaman päivän kuluttua tapasimme, ja sain tietää, että hän asuu toisen naisen kanssa. Hän kertoi, että suhde on ollut kuiva jo tovin ja että hänestä tuntuu kuin hän asuisi kämppiksen kanssa.

Tapailimme tyttöystävästä huolimatta, ja kuukauden kuluttua tapaamisestamme muutin ulkomaille. Pidimme yhteyttä päivittäin aikaerosta huolimatta, ja tunteemme vahvistuivat. Puoli vuotta myöhemmin mies muutti pois tyttöystävänsä luota, ja me reissasimme kuukauden yhdessä. Kun palasin Suomeen, muutimme heti yhteen.

Nyt, puolitoista vuotta tapaamisemme jälkeen, suunnittelemme perhettä enkä voisi olla onnellisempi. Suhteemme kesti sen, että toinen oli ensin varattu, asuimme eri maissa ja muutimme yhteen nopeasti. Ihmeitä tapahtuu sen oikean kanssa.” Nainen, 25

Vasta uusi rakkaus päättää suhteen

Usein suhde tai ihastus päättyy vasta kun sinkku löytää uuden kumppanin.

”Mies alkoi tulla työpaikalla juttusille yhä useammin. Teimme vuorotyötä, ja hän tarjosi kyytiä kotiin, sillä asuimme samalla suunnalla. Hiljalleen ihastuin, vaikka tiesin, että miehellä oli vaimo ja kaksi pientä lasta. Välillämme oli vetovoimaa ja sähköä niin, että jo pelkkä hänen näkemisensä kutitti vatsanpohjaa. Muistan, että nauroin enemmän kuin vuosiin.

”Jos se en olisi ollut minä, se olisi ollut joku muu.”

Seksisuhdehan siitä tuli. Ajoimme älyttömiä matkoja joskus taksillakin, jotta vain päätyisimme hetkeksi samaan paikkaan. Hän oli uskomattoman ihana, kohtelias, hurmaava ja mahtava sängyssä. Toisaalta tiesin, että hän on sarjapettäjä ja ettei suhteemme kestäisi kauan.

En miettinyt hänen vaimoaan – ehkä juuri siksi, että tiesin miehellä olleen monia seksisuhteita avioliittonsa aikana. Jos se en olisi ollut minä, se olisi ollut joku muu. Kun hän vei minut kotiinsa kesken päivän lounastauolla, tuntui ikävältä. Näin kodin, perheen arjen, lasten ja vaimon tavarat. Pelkäsin, että lapsi tulisi kotiin kesken päivän. En mennyt hänen luokseen toiste.

Suhteemme päättyi, kun löysin parisuhteen. Näin miestä jokin aika sitten, ja vieläkin vatsanpohjaa kutitti. En kaipaa häntä, vaikka vetovoima ei ole kadonnut. Meillä oli ihanaa yhdessä, mutta siinä ei ollut mitään pysyvää.” Nainen, 39

”Tuntui, että hän kaipasi jotain uutta ja jännittävää. Minä osuin sopivasti paikalle.”

”Tapasin sattumalta miehen, jonka kanssa meillä heti ensi hetkestä synkkasi älyttömän hyvin. En ihastu usein, joten olin varma, että hän on elämäni mies. Hän flirttaili pitkään niin ahkerasti, ettei mieleenikään tullut, että hän voisi olla varattu. Kun sitten rohkenin pyytää häntä ulos, mies kertoi seurustelevansa. Kyseessä oli pitkä avoliitto, joten tuntui, että hän kaipasi jotain uutta ja jännittävää. Minä osuin sopivasti paikalle.

Puolen vuoden ajan ajattelin häntä koko ajan. Tapasimme säännöllisesti, eikä tyyppi ikinä puhunut tyttöystävästävään, vaikka he asuivat yhdessä. Stalkkasin ahkerasti somessa, kunnes sain selville, kuka nainen on. Vaikka en ollut tavannut häntä, päättelin olevani miljoona kertaa sopivampi miehelle. Nyt hävettää, miten vihaisesti suhtauduin tähän tuntemattomaan ja täysin syyttömään ihmiseen.

Olen älyttömän kiitollinen, ettemme päätyneet sänkyyn, vaikka se oli tuolloin hartain toiveeni. Pääsin yli ihastuksestani vasta, kun tapasin nykyisen kumppanini, joka on maailman paras mies. Aluksi jännitti nähdä vanhaa ihastustani, mutta helpotuksekseni huomasin, että tunteet olivat kadonneet. Olemme edelleen kavereita, joskin näemme nyt huomattavasti harvemmin.” Nainen, 29

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Kysely

Oletko ihastunut varattuun?

Kyllä, ja olen tälläkin hetkellä.
Kyllä, ja olen tälläkin hetkellä.
46.1%
Kyllä, ennen.
Kyllä, ennen.
36.9%
En ikinä.
En ikinä.
16.8%
Ääniä yhteensä: 219

Koira on omistajalleen usein kuin perheenjäsen. Siksi on hyvä varautua muutamaan asiaan, jos suunnittelet treffejä koiraihmisen kanssa.

Toko-treenit. Iltapissat. Raakaruoka. Kun tapailet koiranomistajaa, eteesi tulee monia juttuja, joita et ehkä ole tullut ajatelleeksi.

Olen harrastanut ja omistanut koiria 30 vuotta. Tänä aikana olen kuullut harrastuksestani monenlaisia kommentteja.  

Suurin väärinymmärrys koskee koiran roolia. Harva tajuaa, kuinka tärkeä koira on omistajalleen. Minulle se on perheenjäsen, joka esittelen mieluusti jo ensitreffeillä – jos se vain on mahdollista.

Minulle riittää, että olen itse kaivanut tietoa, kouluttanut koiraani sekä itseäni ja oppinut hyväksymään muutokset, joita koiranomistajuus tuo tullessaan. Kun pentu saapuu kotiin, aikatauluni ja koko elämäni ovat menneet uusiksi. Unelmakoirankaan kanssa ei ole aina kivaa, mutta silti rakastan lemmikkiäni yli kaiken.

”Koira on perheenjäsen, joka esittelen mieluusti jo ensitreffeillä.”

Kenenkään ei tarvitse rakastaa toisen koiraa, mutta rakkaimpien ihmisten olisi syytä ainakin ymmärtää ja kunnioittaa eläintä. Eteen tulee muitakin uusia asioita, jotka kannattaa hyväksyä, kun hyppää parisuhteeseen koiranomistajan kanssa.

Katso koiranaisen lista asioista, jotka hämmästyttävät usein uusia deittikumppaneita, mutta jotka ovat olennainen osa koiranaisen elämää:

1. ”Emmekö me mene viikonloppuisin enää muualle kuin kävelylle ja koirapuistoon?”

Useimmat ystäväni juoksevat perjantai-iltana after workeille ja menevät kumppaniensa kanssa elokuviin tai dinnereille. Minulle viikonloput tarkoittavat laatuaikaa erityisesti koirani kanssa. Koska olen ollut arkipäivät töissä, haluan viikonloppuna olla mahdollisimman paljon yhdessä koirani kanssa. Saan lenkkeillä rauhassa ja ehdin mennä vielä myöhäänkin illalla koirapuistoon. Sieltä löytyy ainakin koiramyönteistä jutteluseuraa.

Joskus uudet kumppanit ihailevat ja innostuvat aluksi tästä erilaisesta, tervehenkisestä tavasta viettää viikonloppua, mutta yleensä muutaman perjantain jälkeen kuviot alkavat kyllästyttää. Harva jaksaa viettää seitsemää tuntia – hyvä jos paria tuntiakaan – ulkona joka päivä. Eikä tarvitsekaan, mutta olisihan se varsinkin aluksi kivaa saada seuraa ulkoiluun, kun ei malttaisi olla erossa kummastakaan: ei uudesta deitistä eikä omasta koirastaan.

Lue myös! Koirapuistossa on parempi deittionni kuin Tinderissä

2. ”Elät aivan eri rytmissä kuin muut ihmiset”

Koirani pentuaikana totuin heräämään aikaisin ja olemaan vielä myöhään yöllä pissalenkeillä. Kun muut vielä nukkuvat krapulaansa pois sunnuntaiaamuna, kahdeksaan mennessä olen ollut koirani kanssa ulkona jo 1,5 tuntia ja usein mietinkin, miksi kahvilat aukeavat niin myöhään pyhänä.

Varsinkin vuorotyötä tekevillä kumppaneillani on ollut vaikeuksia sopeutua tähän rytmiin. Itselleni ja koiralleni aikaisista aamuherätyksistä on tullut jo sen verran rutiinia, että niistä en luovu. Onneksi yöllisiä pissalenkkejä ei ole ollut enää pentuajan jälkeen, mutta kesäiltoina on kiva mennä auringonlaskun aikaan ulos ja pitkälle lenkille, kun ei ole enää liian kuuma.

On hyvä tietää, että koiranaisen lyhyt piipahdus kaupassa tarkoittaa korkeintaan viittä minuuttia, mutta lyhyt ulkoilu voi venyä usean tunnin mittaiseksi.

Suosittelemme! Käyttäytyykö koirasi oudosti, kun harrastat seksiä? Tästä se johtuu

3. ”Voisiko koiran jättää välillä kotiin?

Otan koirani mukaan mahdollisimman moneen paikkaan ja karsin mielelläni menoistani, että voin olla karvakuononi kanssa. Tiedän, että kaikkiin juttuihin en voi ottaa koiraani mukaan ja teen kyllä poikkeuksiakin ja jätän sen kotiin tarvittaessa, mutta en mielelläni kovin pitkäksi aikaa.

”Karsin mielelläni menoistani, että voin olla koirani kanssa.”

Kumppanini ei tarvitse noudattaa samaa elämäntyyliä, mutta ymmärrystä kannattaa olla. Moneen asiaan. Koirani esimerkiksi nukkuu mieluusti sängyssäni, mutta sen voi kyllä tarvittaessa komentaa alas. Autossakin se istuisi mieluiten etupenkillä, vaikka saa sen kiinnitettyä myös taakse turvavyöllä.

On myös asioita, joista ei tingitä: Ruokaa ei anneta pöydästä. Herkun eteen pitää tehdä temppu. Koirapuistossa ei rähinöidä. Tottelevaisuuskoulutusta eli toko-treeniä ei skipata sen vuoksi, että tekisi mieli viettää elokuvailta kotona.

4. ”Ostat koirallesi raakaruokaa ja herkkuja, mutta pihistelet omissa ostoksissasi”

Vaikka koira saa leipäjuustoa, lohta ja täyslihaa, ei kannata odottaa, että sen omistaja syö ja tarjoilee pelkkää gourmeeruokaa.

Käyn todella harvoin enää ulkona syömässä parinkympin dinnereitä. Sen sijaan maksan helposti useamman kympin koiran hyvinvoinnista ja palkkaan sille päivittäin hoitajan kotiin, ettei sen tarvitse olla yksin.

5. ”Koti on joko täydessä kaaoksessa tai olet koko ajan imuroimassa”

Koirakotini elää kovin vaihtelevassa tilassa. Välillä siellä ovat koiran lelut hujan hajan ja pölypallot näkyvissä, mutta kun ne ärsyttävät tarpeeksi kauan, otan imurin ja mopin esiin. Ja täytyy myöntää, että niin tapahtuu nyt useammin kuin koskaan ennen.

En pidä likaisesta kodista enkä epäjärjestyksestä, mutta joskus kun kaikki vapaa-aika menee koiraharrastuksissa ja ulkona, kodin siisteys jää toissijaiseksi. Siivousintoakin tärkeämpää on kiinnittää huomio koiran hyvinvointiin.

6. ”Koirankarvoja löytyy joka paikasta, jopa työtuolista”

Pienenkin koiran karvat voivat leijailla yllättävän pitkälle. Ex-heilani löysi niitä työtakkinsa hihasta ja penkiltään. Itse en saa niitä pois millään, vaikka kuinka kuivaisin vaatteitani kuivausrummussa ja käytän vaateharjaa. Enkä enää osaa hirveästi kiinnittää huomiota karvoihin. Niitä tulee ja menee niin paljon.

Jos koiran karvat ovat jollekin ongelma, silloin kumppani taitaa olla väärä.

Perheen yhteinen aika, jutteleminen, työpaikkaruokalan feta-pinaattipiirakka ja hienot arkikengät –  kun tarkasti ajattelee, löytää arjesta monta ihanaa pientä asiaa!

Psykoterapeutti Maaret Kallio kertoi MTV:n haastattelussa, että tavallista arkea ei arvosteta nykyään riittävästi. Sosiaalisen median perusteella moni tuntuu viettävän täydellistä elämää, ja moni hehkuttaa vain arjen yläpuolelle nousevia kohokohtia.

Arkea aletaan arvostamaan vastoinkäymisten myötä.

– Kun siihen tulee joku uhka, mitä elämä saattaa tuoda kuten onnettomus, sairaus tai jotain muita kriisejä, niin kyllähän se arkinen, tavallinen elämä näyttäytyy silloin ihan kullanarvoisena, Kallio kertoi MTV:lle.

Me Naiset kysyi viideltä naiselta, miksi se aivan tavallinen arki on ihanaa.

1. PERHE JA KAUNIS KOTI

”On ihanaa olla 9- ja 13-vuotiaiden lasten äiti. Heidän jutuilleen saa nauraa joka päivä. Heidän kanssaan on hauska katsella leffoja, jutella, käydä kävelyillä, istua samassa ruokapöydässä päivän kuulumisia vaihtamassa.

”Tavallisena arki-iltanakin voi laittaa kynttilöitä ja katsella ikkunasta, miten ilta tummuu.”

Tykkään myös kovasti kodistamme, jonka olemme vuosien mittaan remontoineet mieleiseksi. Jokaiseen nurkkaan ja kulmaan liittyy onnellisia muistoja, joka päivä on ihana tulla töistä kotiin. Parasta on, jos puoliso on laittanut ruokaa niin, että koko talo tuoksuu. Tavallisena arki-iltanakin voi laittaa kynttilöitä ja katsella ikkunasta, miten ilta tummuu.”

2. OMA AIKA

”Parasta on, kun voin pelata työmatkat sekä mennessä että palatessa Pokemon Go:ta kenenkään häiritsemättä.” 

3. RUOKA JA KAUNIIT TAVARAT

”Arjessa parasta on rakas puolisoni ja meidän ihana pieni kissa. Joka kerta kun silitän kissaa, oikein tunnen, miten stressitaso ja verenpaine laskevat.

”Käytän arkisinkin kauneimpia astioita, jotka omistan, ja iloitsen niiden kauneudesta.” 

Sitten on myös pienempiä arjen ihanuuksia, kuten Hesarin Torstai-liite, josta iloitsen joka torstaiaamu. Työpaikkaruokalassa ilahdun joka kerta hirveästi, kun on feta-pinaattipiirakkaa, joka on lempiruokaani lounasravintoloiden valikoimasta. Muutenkin syöminen ilahduttaa jatkuvasti: rauhassa syödyt aamiaiset, oikein rasvainen kermajuusto leivän päällä, vadelmat suoraan pakastimesta ja vesimeloni. Myös hyvä sää on aina ihana juttu.

Arkisista tavaroistakin koen hyvää mieltä. Käytän arkisinkin kauneimpia astioita, jotka omistan, ja iloitsen niiden kauneudesta. Minulla on muutamat omasta mielestäni tosi hienot arkikengät, joiden jalkaan vetäminen on aina vähintään pienen sisäisen hymyn paikka. Jos onnistun valitsemaan kivat vaatteet töihin tai laittamaan hiukset erityisen kivasti, tai huulipuna mätsää asuun, siitä saan hyvän mielen.”

4. PIENET, OHIKIITÄVÄT HETKET

”Ne ovat niitä pieniä, ohikiitäviä hetkiä: kun höpsöttelemme sohvalla lapsen kanssa ja hän nauraa katketakseen, tai kun mies kuiskaa korvaan, että olen hänelle tärkein kaikista. Ei sitä lämmintä läikähdystä rinnassa tarvitse kauempaa etsiä.”

”Kun tarkemmin ajattelee, arkiset asiat ovat ylellisiä ja etuoikeutettuja.”

5. TOISTEN ILAHDUTTAMINEN

”Myönnetään, en oikein tykkää sanoista arki ja tavallinen. Joka päivä tapahtuu niin paljon pieniä ihania asioita, enkä haluaisi ottaa niitä itsestäänselvyytenä ja sanoa tavallisiksi. Ei ole itsestäänselvää, että perhe on terve, asut omassa kodissa ja jääkaapissa ruokaa – kun tarkemmin ajattelee, arkiset asiat ovat ylellisiä ja etuoikeutettuja.

Jos nyt en jostain erityisesti arjessani tykkää, niin rehellisesti sanoen ruuanlaitto ja siivoaminen ovat toisinaan tylsää puuhaa. Silti nämäkin pienet arkirutiinit tuovat turvallisuuden ja jatkuvuuden tunnetta elämään.

”Hän pyöräili juuri työpaikkani ohi vain siksi, että halusi tuoda keksejä ja antaa pusun.”

Arkipäivissä parasta on esimerkiksi perheen tapaaminen, lemmikkien kanssa leikkiminen, uiminen ja poikaystävän kanssa hengailu. Meille on poikaystävän kanssa kehittynyt huomaamatta tapa ilahduttaa toisiamme pienillä jutuilla: minä saatan kerätä hänelle mustikoita tai viedä yllätykseksi vaikka balettiin. Hän pyöräili juuri työpaikkani ohi vain siksi, että halusi tuoda keksejä ja antaa pusun.

Pidän myös töiden tekemisestä, sillä opin työssäni jatkuvasti uusia asioita, tapaan kiinnostavia tyyppejä ja saan käyttää luovuuttani.”

kotitonttu

5 naista kertoo, miksi tavallinen arki on aivan parasta!

Juuri näin on, arkisia asioita osataan usein arvostaa vasta, kun ne on menetetty. Voi tulla erilaisia vaikeuksia, työttömyyttä, yllättäviä rahamenoja, jokin vakava sairaus tai jopa kuolemantapaus. Itse osaan arvostaa ihan kotona oloa, ei minun tarvitse lähteä minnekään matkoille. Nautin, kun vanha koirani pystyy vielä liikkumaan aika hyvin, joka päivä mennään ulos luontoon. Katselen puita ja eläimiä, juttelen usein muutaman sanan vanhempien ihmisten kanssa, huomaan kuinka se piristää heitä...
Lue kommentti
”Voi jehna, taas sillä naapurin Mirkulla on asiat niin paljon paremmin...” Kuva: Shutterstock

Kateudesta voi päästä eroon monella tavalla. Huonoin tapa on viitata sille tyystin kintaalla.

Laulaja Antti Tuisku kertoi viime viikon Me Naisissa kärsineensä tuntemastaan kateudesta niin pahasti, että haki siihen apua terapiasta. Haastattelussa Antti muistelee vuoden 2011 Emma Gaalaa, jossa Jenni Vartiainen voitti runsaasti palkintoja. Pettymys oli Antille kova.

– Olin ihan paskana, etten taaskaan ollut voittanut mitään. Vielä enemmän olin paskana siitä, että en osannut olla onnellinen rakkaan ystäväni puolesta. Kävin sotaa pääni sisällä. En halunnut olla kateellinen, mutta olin. Minun oli pakko pureutua tunteeseen syvemmin: miksi tunnen näin? Antti kertoi.

Kateus voi olla pahimmillaan haitallinen kierre, joka ajaa syvään katkeruuteen ja kuluttaa omia voimia. Mutta ei kateus ole läpikotaisin haitallinen tunne, se voi auttaakin: asiantuntijoiden mukaan kateus saattaa avata silmät ymmärtämään paremmin esimerkiksi sitä, mitä oikeasti haluaa elämältään.

Kysyimme lukijoiltamme, millaisista asioista he ovat olleet kateellisia ja miten kateus on vaikuttanut heidän elämäänsä. Lisäksi pyysimme heitä kertomaan, mikä on auttanut käsittelemään omaa kateutta.

Kokosimme kyselyn perusteella viisi toimivaa vinkkiä, joiden avulla kateudesta voi yrittää päästä yli.

1. Tunnusta, että olet kateellinen.

”Olen ollut kateellinen paremmasta koulutuksesta monille ihmisille ja myös paremmista ansioista. Koulutuskateus on vaikuttanut minuun niin, että lähdin aikuisiällä opiskelemaan ja nyt haen jatko-opiskelijaksi. Palkkaan liittyvää kateutta en ole saanut nujerrettua, ja se syö kyllä, kun huomaan, etten voi iloita toisen paremmasta työpaikasta. Inhoan itsessäni sitä, että olen kateellinen.

”Koulutuskateus on vaikuttanut minuun niin, että lähdin aikuisiällä opiskelemaan ja nyt haen jatko-opiskelijaksi.”

Helpotusta on kuitenkin tuonut se, että olen pakottanut tunnustamaan asian itselleni. Tuntemani kateus on tunne. Siitä voi päästä yli.”

2. Tarkastele omaa elämääsi kateellisena.

”Tunnen kateutta ystäviäni kohtaan. Heillä on hyvä tukiverkosto ympärillä, ja lapset voi laittaa aina halutessa ja tarvittaessa hoitoon. Meillä lapset ovat olleet kodin ulkopuolella hoidossa tänä vuonna kerran. Yhteinen parisuhdeaika on jäänyt melko vähiin.

”Kateuteen ei ole pakko jumittua.”

Minua kateuden käsittelyssä on auttanut se, että ajattelen sen olevan ohimenevä tunne. Kateuteen ei ole pakko jumittua. Ei ole ystävien vika, jos heillä joku asia on helpompaa kuin itsellä. Usein auttaa myös se, että tunnistaa omasta elämästä niitä asioita, joista joku muu voi olla kateellinen. Ajattelen, että jokaisella on joku asia paremmin tai huonommin kuin muilla.”

3. Yritä olla vertaamatta itseäsi muihin.

”Olen aina ollut serkulleni kateellinen hänen kauneudestaan ja urheilullisuudestaan. Olen kova vertaamaan itseäni muihin, mistä tulee helposti paha mieli. Ainoa asia, mikä auttaa, on vertailun lopettaminen. Jos vertaan itseäni muihin, tulen heti kateelliseksi. Siksi nykyään yritän olla vertaamatta itseäni toisiin ja pyrin vain olemaan oma itseni.”

4. Mieti, miten voisit kehittää itseäsi.

”Eniten kateutta olen kokenut urheiluharrastuksessa. Aina tuntuu, että joku on minua voimakkaampi ja nopeampi. Kateudesta voi päästä eroon parhaiten niin, että tunnistaa omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Silloin on helpompaa kehittää itseään ja voi omaksua kadehtimiaan piirteitä toisilta. Pelkkä kateus ei johda mihinkään, mutta sen avulla voi löytää itsestään paljon voimavaroja toteuttaa itseään.”

”Pelkkä kateus ei johda mihinkään, mutta sen avulla voi löytää itsestään paljon voimavaroja toteuttaa itseään.”

5. Puhu siitä, harmittele ja unohda.

”Olen ollut kateellinen ihmisille monista asioista – usein turhaan. Tämän tajuaminen on auttanut ymmärtämään, ettei kateus ruoki elämässäni mitään erityistä. Sanon aina suoraan, jos olen kateellinen. Ei sillä kannata leukaperiä kiristää tai alkaa kapinoimaan. Paras tapa päästä siitä eroon on puhua siitä ääneen. Silloin kateus muuttuu ensin pikkuhiljaa vain pelkäksi harmitukseksi – ja lopulta se hälvenee kuin itsestään.”

Seksuaaliterapeutti Marja Kihlströmin kehittelemä parisuhdetesti paljastaa, mihin suhteessa kannattaa ensisijaisesti satsata. 

Onko parisuhteeni riittävän hyvä, olemmeko me onnellisia?

Tätä moni suhteessa oleva miettii tasaisin väliajoin. Nyt ei tarvitse enää arvailla: seksuaaliterapeutti (NACS) Marja Kihlström on kehittänyt testin, jossa parisuhteessa elävä voi helposti nähdä, millä tolalla oma suhde on.  

Kihlströmin mukaan parisuhteen tilaa kannattaa testata toisinaan ihan siksi, että arjessa suhde ja siihen panostaminen saattavat helposti unohtua. Testin pyrkimyksenä on auttaa pysähtymään ja miettimään, pitäisikö joihinkin suhteen osa-alueisiin kiinnittää enemmän huomiota.

– Sen avulla voi huomata, olisiko syytä kiinnittää huomiota puhumiseen, läheisyyteen vai siihen, miten tukee kumppanin unelmia. Nämä kaikki vaikuttavat tutkitusti parisuhteen laatuun ja onnellisuuteen, Kihlström kertoo.

Hänen mukaansa moni parisuhde pysyisi huomattavasti paremmassa kunnossa, jos ihmiset osaisivat tarttua vaikeuksiin tarpeeksi ajoissa.

– Vaikka testi onkin kevyt, se voi auttaa tunnistamaan ongelmia ajoissa ja tarvittaessa hakeutumaan avun pariin, Kihlström kertoo.

Kihlströmin kehittelemä testi on julkaistu ensimmäisen kerran hänen Puhu muru -blogissaan.

kerttu

6 kohdan rakkaustesti paljastaa, missä kunnossa parisuhteesi on

Testin vastausvaihtoehdot eivät ihan riitä, mutta kyllä parisuhteemme paranee kokoajan, kun pian tulee 41 vuotta oltua naimisissa ja kulmia on hiottu keinoilla, mitä en missään nimessä enää käyttäisi, mutta kai ne tarvittiin timanttien hiomiseksi. Ihanaa kun tuntee toisen niin, että ei tarvitse missään tilanteessa vetää roolia, vaan voi olla oma itsensä. Huumori ja luottamus, sekä "kipinä" ovat ihania asioita. Rakkaus voi paljon ja todella rakkauden vastakohta on pelko, sekin aikanaan koettu...
Lue kommentti