Myös itsestä pitää pitää huolta. Kuva: Shutterstock
Myös itsestä pitää pitää huolta. Kuva: Shutterstock

Se selviää vastaamalla viiteen kysymykseen.

Oletko aina huolehtimassa muista? Unohdatko salamana omat tarpeesi, jos joku läheisestäsi valittelee ongelmiaan? Avuliaisuus on maailmaa parantava voima, mutta käy rankaksi liian suurina annoksina.

Joskus on parasta tuijotella omaan napaan. Ainakin silloin, jos alat kokea olevasi vastuussa asioista, joihin sinulla ei todellisuudessa ole osaa eikä arpaa.

1. Et osaa sanoa ei.

Nyökkäiletkö aina, kun sinua pyydetään apuun, vaikka salaa kiroat tilannetta mielessäsi?

2. Sinulla ei ole aikaa itsellesi.

Tuntuuko siltä, että koko elämäsi pyörii toisten ihmisten tarpeiden ympärillä?

3. Kipeänä on sinusta kiva olla.

”Jes, nyt se influenssa iski!” Juhlitko kipeyttä salaa mielessäsi? Saat vihdoinkin aikaa itsellesi sängyn pohjalla. Ei ole hyvä juttu, jos terveyden pettäminen on sinulle ainoa mahdollisuus ottaa rennosti.

4. Huono omatunto on jatkuvasti kiusanasi.

Pitäisikö sinun aina olla jossain muualla? Jos sinulla on toistuvia tunnontuskia läheistesi tai työsi laiminlyömisestä, annat liikaa painoarvoa muista huolehtimiselle.

5. Koet olevasi vastuussa asioista, joille et todellisuudessa voi mitään.

Lähimmäisenrakkautesi on menee liian pitkälle, jos kannat harteillasi ystäväsi parisuhdehuolia ja siskosi rahaongelmia.

Jos tunnistat itsesi, ryhdy välittämään enemmän itsestäsi. Psychology Today kehottaa henkisiä kanaemoja tarkkailemaan sitä, mitä muiden ihmisten puolesta on valmis tekemään. Rajojen vetäminen on tärkeää, sillä itsensä loppuun polttaminen toisten hyvinvoinnin vuoksi on sekä riskialtista että hyödytöntä.

Lähteet: Huffington Post, Psychology Today

Lue lisää:

Negatiivinen neurootikko oppi rennoksi – näin sinäkin pääset eroon stressistä

Miten pitkälle ystävyys taipuu?

Parisuhteen päättyminen voi olla sysäys vaikka minkälaisiin elämänmuutoksiin.

Parisuhteen päättyminen eroon on iso pala purtavaksi, ja elämänvaiheeseen kuuluu myös surua ja järkytystä, joka voi jähmettää paikoilleen. Toisaalta ero on myös iso muutosvoima, jonka avulla moni toteuttaa jonkin elämänmuutoksen, joko pienen tai isomman, joka osaltaan auttaa toipumaan erosta.

Eroryhmiä vetävä Marianna Stolbow puhui Hyvän Terveyden haastattelussa ”vihatynnyristä”, jonka ero saa täyteen. Se on oikein käytettynä voimanlähde, jonka avulla saa vaikka kodin ikuisuusremontin valmiiksi tai uskaltaa lähteä yksin reppureissaamaan toiselle puolelle maapalloa.

Esimerkiksi seuraavat muutokset ovat yleisiä:

1. ”Erotukka”

Jostakin syystä etenkin naiset tuntuvat astelevan eron jälkeen kampaajalle (tai tarttuvan saksiin). Joskus siitä jopa varoitellaan, sillä itse leikattu otsatukka voi myös olla virhe, joka kaduttaa seuraavat kuukaudet.

Refinery29-sivuston jutussa seitsemän naista kertoo erokampauksistaan – vaikka leikkaaminen olisikin hirvittänyt, lopulta uudet hiukset toivat elämään kaivatun muutoksen. Kampausta kannattaa kuitenkin harkita huolella ja suunnitella muutos yhdessä kampaajan kanssa, jotta lopputuloksesta tulee onnistunut. Joskus vähän pienempikin muutos virkistää

2. Kuntoiluhurahdus

Eron jälkeen saa hyvällä omallatunnolla keskittyä itseen. Yksi tapa on liikunta, josta innostuminen saattaa yllättää eronneen itsensäkin. Maratonkoulu, crossfit-kurssi, bikini fitness... Kaikissa pääsee purkamaan vihaenergiaansa ja saa kaupan päälle hyvän mielen hormoneita, joita liikunta vapauttaa. Iloa voi tuoda myös se, että huomaakin olevansa liikunnallinen ihminen, vaikka on koko ikänsä kuvitellut ihan muuta.

3. Työelämä uusiksi

Yksi iso elämänmuutos saattaa johtaa toiseen. Yksi käyttää energiansa oman yrityksen perustamiseen, toinen vaihtaa työpaikkaa tai alkaa tehdä töitä urallaan etenemiseksi. Ero saattaa vaikuttaa myös taloudelliseen tilanteeseen, joten se on hyvä hetki pohtia, miten ja millaista elämää haluaa elää ja miten tuon tavoitteen voi saavuttaa.

Eron täyttämä ”vihatynnyri” toimii voimanlähteenä.

4. Syvenevät ystävyyssuhteet

Ystävät ovat eronneelle tärkeä turvaverkko. Maailman parantaminen yötä myöten saattaa lämmittää vanhat kaverussuhteet uudelleen tai syventää suhteita uusiin ystäviin, jos parisuhteessa ollessa muille ihmissuhteille ei muka ollut tarpeeksi aikaa. Nyt on.

5. Toteutuvat unelmat

Aloittaminen on usein vaikeinta, mutta eron tunnekuohuissa saattaa saada polkaistua käyntiin vaikka minkä uuden projektin tai harrastuksen.

Haastattelimme kesällä 43-vuotiasta Minna Alankoa, joka hankki avioeronsa jälkeen vanhan, huonokuntoisen talon ja alkoi remontoida sitä. Hänellä ei ollut sitä aiemmin minkäänlaista kokemusta rakennushommista, ei edes tapetoinnista, mutta se ei häntä estänyt. Lue juttu täältä.

6. Uudet ja kutkuttavat ihmissuhteet

Joku saattaa syöksyä suoraan uuteen suhteeseen, toinen nauttii treffeistä, joilla ei ennen ole päässyt juuri käymään. 30-vuotias nainen alkoi itse pyytää kiinnostavia ihmisiä kanssaan treffeille.

”Pelkäsin ihan turhaan sitä, että saan pakit ja häpäisen itseni. Jokaisesta uskalluksesta tuli vain mahtava voittajafiilis ja elämästä hetkeksi aika paljon hauskempaa. Lopulta yksi treffikutsu johti nykyiseen parisuhteeseen. Kannatti kehdata”, hän muistelee.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Pin the Fuck Ups -blogissa kerrotaan omakohtaisten kokemuksien kautta, millaista todella on olla demiseksuaali.

Junassa vastapäätä istuu elokuvatähden näköinen tyyppi, jonka voisi epäilemättä nähdä komeilemassa lehden kannessa. Useimmilla tuntemattoman ihmisen ulkomuoto ja leveä hymy saisi helposti kädet hikoamaan ihanasta jännityksestä. Toisissa ihmisissä tuntematon tyyppi ei herätä mitään tunteita.

Sellaista on olla demiseksuaali.

Demiseksuaalisuudella tarkoitetaan sitä, että seksi linkittyy hyvin voimakkaasti tunteisiin. Demiseksuaalit eivät siis koe seksuaalisia haluja uutta ihmistä kohtaan, ennen kuin suhteessa on mukana syvempiä tunteita, kuten rakkautta ja luottamusta.

Lue aiheesta lisää aiemmin kirjoittamastamme jutusta.

”Olen täysin välinpitämätön seksiä tai romantiikkaa ajatellen.”

Millaista elämä demiseksuaalina on ihan oikeasti? Asiaa on avannut vähän aikaa sitten Pin the Fuck Ups -blogin kirjoittaja Demijumalatar-nimisessä blogitekstissä.

– Olen täysin välinpitämätön seksiä tai romantiikkaa ajatellen enkä aktiivisesti etsi ihmisiä, joiden kanssa näitä voisin harjoittaa. Ne kiinnostavat minua ainoastaan siinä tapauksessa, jos joku, jonka tunnen, herättää kiinnostukseni, bloggaaja kertoo.

Ulkopuolinen omasta tahdosta

Pin the Fuck Ups -blogin kirjoittaja kertoo, että ennen demiseksuaalisuus-termin löytämistä hän tunsi olonsa ulkopuoliseksi. Kun hän löysi termin, olo helpottui huomattavasti.

”En jää mistään paitsi, sillä en halua sitä, mitä on tarjolla.”

– Aluksi olin aika järkyttynyt tästä ajatuksesta, sillä tosiaan, minunlaiselleni parisuhdemarkkinat ovat aika toivottomat. Nyt olen kuitenkin tajunnut, mikä valttikortti minulle onkaan elämässä suotu, bloggaaja kirjoittaa.

– Kun ymmärsin sen, että en oikeastaan edes halua osallistua parinmuodostusrituaaleihin, mieleni vapautui. Ymmärsin, että jättäydyn itse ulos. En jää mistään paitsi, sillä en halua sitä, mitä on tarjolla.

Asiantuntijoiden mukaan demiseksuaalisuus-käsite on monille helpotus. Ylen haastatteleman seksuaaliterapeutti Aune Karhumäen mukaan erityisesti miehet ovat löytäneet siitä apua.

– Moni mies tulee terapiaan, koska he kokevat hyvin paineistavana sen, että heihin suhtaudutaan kuin ainoa asia, joka heillä on mielessä, on seksi. Näinhän ei todellakaan ole, hän kertoi vuonna 2015.

Juttua muokattu kauttaaltaan 20.9.2017 klo 10.30.