Myös itsestä pitää pitää huolta. Kuva: Shutterstock

Se selviää vastaamalla viiteen kysymykseen.

Oletko aina huolehtimassa muista? Unohdatko salamana omat tarpeesi, jos joku läheisestäsi valittelee ongelmiaan? Avuliaisuus on maailmaa parantava voima, mutta käy rankaksi liian suurina annoksina.

Joskus on parasta tuijotella omaan napaan. Ainakin silloin, jos alat kokea olevasi vastuussa asioista, joihin sinulla ei todellisuudessa ole osaa eikä arpaa.

1. Et osaa sanoa ei.

Nyökkäiletkö aina, kun sinua pyydetään apuun, vaikka salaa kiroat tilannetta mielessäsi?

2. Sinulla ei ole aikaa itsellesi.

Tuntuuko siltä, että koko elämäsi pyörii toisten ihmisten tarpeiden ympärillä?

3. Kipeänä on sinusta kiva olla.

”Jes, nyt se influenssa iski!” Juhlitko kipeyttä salaa mielessäsi? Saat vihdoinkin aikaa itsellesi sängyn pohjalla. Ei ole hyvä juttu, jos terveyden pettäminen on sinulle ainoa mahdollisuus ottaa rennosti.

4. Huono omatunto on jatkuvasti kiusanasi.

Pitäisikö sinun aina olla jossain muualla? Jos sinulla on toistuvia tunnontuskia läheistesi tai työsi laiminlyömisestä, annat liikaa painoarvoa muista huolehtimiselle.

5. Koet olevasi vastuussa asioista, joille et todellisuudessa voi mitään.

Lähimmäisenrakkautesi on menee liian pitkälle, jos kannat harteillasi ystäväsi parisuhdehuolia ja siskosi rahaongelmia.

Jos tunnistat itsesi, ryhdy välittämään enemmän itsestäsi. Psychology Today kehottaa henkisiä kanaemoja tarkkailemaan sitä, mitä muiden ihmisten puolesta on valmis tekemään. Rajojen vetäminen on tärkeää, sillä itsensä loppuun polttaminen toisten hyvinvoinnin vuoksi on sekä riskialtista että hyödytöntä.

Lähteet: Huffington Post, Psychology Today

Lue lisää:

Negatiivinen neurootikko oppi rennoksi – näin sinäkin pääset eroon stressistä

Miten pitkälle ystävyys taipuu?

Projektin nimi on #vaimoivanille. Oletko sinä se oikea?

Liemessä-blogin Jenni Häyrinen postasi blogiinsa treffi-ilmoituksen, jossa hän etsii meksikolaiselle ystävälleen Ivanille kumppania. Ivan on 30-vuotias helsinkiläistynyt, ”hyvässä työssä käyvä, aito, mukava, kiltti, perheestä haaveileva ja ruuanlaitosta nauttiva” mies.

– Enää puuttuu se nainen jolle kokata. Elämä on Suomessa, ja toiveissa on löytää myös kumppani Suomesta, Häyrinen kirjoittaa ystävästään.

Soitimme kokkaavalle poikamiehelle, Ivanille. Hänen mukaansa projekti on käynnistynyt mukavasti. Häyrisen postausta on jaettu innokkaasti, ja Ivan on jo saanut muutamia yhteydenottoja blogin kautta. Lisäksi hän kokeilee parhaillaan Tinderiä.

– Muutin Suomeen tietotekniikan yliopisto-opintojen perässä. Työskentelen nyt Helsingissä ohjelmistosuunnittelijana, hän kertoo.

Ivanin mukaan naisystävää on vaikea löytää tietoteknisistä työympyröistä. Sen tähden hän päättikin antaa ystävälleen mahdollisuuden auttaa ja lähti rohkeasti mukaan yritykseen löytää rakas sosiaalisen median voimalla.

”Hyvän keskustelukumppanin löytäminen ei aina ole helppoa.”

Ivanilla on haussa on älykäs keskustelukumppani, jolla on positiivinen asenne elämään ja joka osaa nauttia elämän pienistä iloista.

– Minulle on tärkeintä voida jutella elämästä ja jakaa ajatuksia jonkun kanssa. Hyvän keskustelukumppanin löytäminen ei aina ole helppoa, Ivan sanoo.

Toivekumppani olisi henkisesti kypsä, iältään noin 25-34 -vuotias tavallinen suomalainen nainen. Ivanin toiveissa olisi myös perustaa perhe, mikäli sopiva kumppani osuu kohdalle.

Mies – mistä asiasta sinä et ole uskaltanut olla kumppanisi kanssa eri mieltä? Kerro jutun lopussa!

Nykymiehet peesaavat liikaa eivätkä uskalla olla eri mieltä naisten kanssa. Näin väittää psykologi Tony Dunderfelt, joka on tuttu myös Ensitreffit treffit alttarilla -ohjelmasta.

– Tämä on ongelma, koska peesaaminen tappaa intohimon parisuhteessa. Nykyaikaiset, tasa-arvo kannattavat miehet pelkäävät, että he pahoittavat naisten mielen. Jotkut miehet ovat tulleet ylivarovaisiksi eivätkä uskalla sanoa, mitä ajattelevat ja tuntevat. Tästä tulee ongelma, kun parisuhteessa tulee useita tilanteita, joissa mies ei uskalla olla eri mieltä asioista. Tällöin miehestä alkaa tuntua, että hän jää alakynteen eikä hänen näkemyksiään arvosteta. Miehet ovat unohtaneet, että tasa-arvo tarkoittaa sitä, että on molemmilla on oikeus mielipiteeseensä ja tunteisiinsa, Dunderfelt sanoo.

”Monet naiset sanoavat, että he odottavat enemmän vastusta miehistä.”

Dunderfeltin mukaan peesaaminen näkyy niin arkisissa asioissa kuin tunteiden käsittelyssäkin. Seinän väriä valitessa mies jättää ehkä mielipiteensä sanomatta, koska ennakoi, että eriävistä näkemyksistä voi tulla riitaa. Dunderfelt kuitenkin muistuttaa, että oman näkemyksen esittäminen ei ole aggressiivisuutta tai toisen mielipiteen tallaamista.

– Monet naiset sanovat, että he odottavat enemmän vastusta miehistä. He haluavat, että miehellä on selkärankaa. Monissa terapiaistuinnoissa naiset ovat olleet tyytyväisiä, kun mies on puhunut suoraan ajatuksistaan. He ovat sanoneet, että heille tulee turvallinen olo. Miehet taas ovat iloisesti yllättyneitä, että naisia kiinnostaa heidän näkemyksensä.

”Moni nainen on kertonut, että he haluavat mieheltä selkärankaa – ja miehisyyttä. Eikä miehisyyttä tule missään tapauksessa sekoittaa naista alistavaan mieheen”, Tony Dunderfelt sanoo. Kuva: Sanoma-arkisto / Joonas Salo
”Moni nainen on kertonut, että he haluavat mieheltä selkärankaa – ja miehisyyttä. Eikä miehisyyttä tule missään tapauksessa sekoittaa naista alistavaan mieheen”, Tony Dunderfelt sanoo. Kuva: Sanoma-arkisto / Joonas Salo

Vetovoimaa ja läheisyyttä kehitetään eri tavoilla

Dunderfelt on kirjoittanut aiheesta myös kirjan Iloiseksi: Nykyajan parisuhteen huikeat mahdollisuudet. Hän haluaa puhua asiasta, koska toivoo, että miehet huomaisivat, etteivät ole yksin, jos tuntevat joskus voimattomuutta. Hänellä itselläänkin on kokemusta asiasta.

”Olen aina ollut ystävällinen ja keskusteleva mies. Mutta 15 vuotta sitten minulle tuli yllätyksenä, että se ei riitä.”

– Olen aina ollut ystävällinen ja keskusteleva mies. Tasa-arvoinen suhde on ollut minulle itsestään selvä. Mutta 15 vuotta sitten minulle tuli yllätyksenä, että se ei riitä. Liikaa peesaaminen vähentää naisen kiinnostusta. Piti kantapään kautta oppia ja opetella, miten kasvattaa selkärankaa ilman, että on öykkäri tai aggressiivinen.

Dunderfelt on keksinyt myös ajatuksen, jonka hän uskoo auttavan heteropariskuntia löytämään intohimon uudestaan – ja ylläpitämään sitä.

– Pitää ymmärtää, että läheisyyttä ja vetovoimaa kehitetään eri tavoilla. Läheisyyttä kehitetään ymmärtämällä ja olemalla samaa mieltä – puhaltamalla yhteen hiileen. Mutta vetovoimaa kehitetään aivan eri tavalla. Vetovoimaan auttaa jännite ja se, että on eri mieltä. Erilaisuus parisuhteessa lisää vetovoimaa. Siksi on tärkeää osata sanoa oma mielipiteensä.

Mies: millaisista asioista sinä et ole uskaltanut olla eri mieltä kumppanisi kanssa? Kerro jutun lopussa olevassa lomakkeessa.

Tony Dunderfelt: Iloiseksi – Nykyajan parisuhteen huikeat mahdollisuudet -kirja on juuri ilmestynyt.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kun kyse on rakkaasta ihmisestä, sitä voi syttyä vaikka hänen varpaankynsistään.

Lempeä katse. Myönteinen persoona. Antaa olla rauhassa. Tällaisia asioita Laura Malmivaara, Antti Reini ja Veeti Kallio ovat maininneet Me Naisten haastatteluissa, kun heiltä on kysytty, mitä he rakastavat puolisoissaan eniten. Mutta kyllä me tykkäämme monesti erikoisimmastakin asioista. Kysyimme yhdeltätoista naiselta, mistä hieman oudoista asioista he nyksissään ja eksissään ovat tykänneet. 

Eritteet sytyttävät

”Rakastan kumppanini tuoksua. Joskus, kun olemme erossa, saatan nuuhkia hänen likaista paitaansa. Se saa halut heräämään.” Jutta, 36

”Tykkään siitä, että puolison napaan kertyy päivän mittaa vaatteista nukkaa palloksi, jonka saan illalla poimia pois.” Saara, 33

”Parhaita ovat mustapäät, jotka eivät lakkaa antamasta, vaan täyttyvät säännöllisin väliajoin.”

”Tykkään katsella, kun mies leikkaa varpaankynsiä suurilla keittiösaksilla olohuoneen sohvalla.” Jenni, 34

”Rakastan kumppanini hien hajua. Enkä siis yleensä tykkää hiestä, mutta hänen hiessään on jotain kiihottavaa. Voihan se tietysti vielä laantua, sillä olemme vastarakastuneita.” Irina, 34 

Lue myös: Naisen testosteronin tuotanto kaksinkertaistuu rakastuneena

”Parhaita on olleet aina sellaiset jännät mustapäät, jotka eivät lakkaa antamasta, vaan täyttyvät säännöllisin väliajoin, ja sitten niitä voi puristaa.” Emilia, 40

Persoonalliset piirteet

”Yhdellä eksällä oli ihanat, suuret, siniset vähän sellaiset Paavo Väyrys -silmät, toinen katsoi itään, toinen länteen. Silmät tekivät hänestä persoonallisen näköisen, tykkäsin kovasti.” Maria, 41

”Rakastin eksäni pehmeää, melkein vauvamaista untuvakarvoitusta hänen poskillaan ja mahassaan.”

”Puolisoni on aika kova hermoilemaan milloin mistäkin, jännittämään ja stressaamaan. Vaikka se voikin olla ihan helvetin ärsyttävää, tavallaan se on myös aika söpöä.” Anna, 27

”Rakastin eksäni pehmeää, melkein vauvamaista untuvakarvoitusta hänen poskillaan ja mahassaan. Sileät, hoikat sormet olivat myös aika kivat. Monessakin mielessä.” Hanna, 39

”Kumppanini niskassa on hiuspyörre ja hiusrajassa sellainen söpö, lyhyt tupsu. Hän itse vihaa sitä yli kaiken, mutta minä rakastan.” Paula, 32

”Rakastan kumppanin hymyryppyjä silmien ympärillä. Hän näyttää vanhalta hymyillessään. Tykkään myös siitä, että hänen päässään on hassuja kuoppia. Rapsuttelen hänen siilitukkaansa usein, ja kuopat tuntuvat silittäessä.” Oona, 21

”Rakastan sitä, kun mies makaa aina sohvalla kyljellään nilkat ojennettuina ja jalat yhdessä, kummallista ja söpöä.” Noora, 24

Lue myös: Ette todellakaan ole ainoita! Pierukilpailut, yhteiset vessakäynnit ja muut pariskuntien oudot ja ällöttävät tavat

Bloggaaja Jasmin Kaukon mies tahtoi avioeron, kun parin lapsi oli vuoden. Lopulta liitto saatiin pelastettua pariterapiassa.

Jasmin Kauko, 30, koki elämänsä järkytyksen kolme vuotta sitten. Hän istuskeli miehensä kanssa olohuoneessa. Mies oli jostakin syystä hiljainen ja vaikean oloinen, joten Jasmin yritti tentata, miksi. He olivat olleet naimisissa seitsemän vuotta. 

Lopulta mies sai kakaistua asiansa:

– Hän sanoi, että meillä ei mene hyvin, ei tunnu hyvältä. Hän halusi eron, Jasmin kertoo. 

Seuraavana päivänä selvisi syy miehen erohaluihin. Hän ei ollut pettänyt Jasminia, mutta oli ihastunut toiseen naiseen. Jasminia kohtaan hänellä ei enää ollut tunteita, joten hän näki eron ainoana vaihtoehtona.

”Ajattelin, että minussa on jotakin vikaa. Olen ruma, huono vaimo tai huono ihminen.”

Jasminille tilanne oli totaalinen yllätys.

– Se oli sokki ja tuli puskista. Kaikki oli niin hyvin, tyttömme oli alle vuoden, olimme juuri saaneet ison remontin päätökseen. Rakastin puolisoani, ja minun tunteeni eivät olleet kuolleet.

Ihannepari eron partaalla

Jasmin päätti kertoa kokemuksestaan Munakoisoni ja minä -blogissaan nähtyään Sami Minkkisen bogipostauksen, jossa Minkkinen kertoi rakastuneensa toiseen ja eroavansa vaimostaan. Minkkisellä ja hänen vaimollaan on maaliskuussa syntynyt tytär. 

– Tuli sellainen fiilis, että voi ei, miltähän vaimosta tuntuu. Että voisiko ne yrittää vielä. Siksi halusin tuoda oman kokemukseni esiin. Toisinkin voi ainakin yrittää tehdä. 

Ennen blogipostauksen tekemistä Jasmin ei ollut kertonut tapahtuneesta kuin muutamalle läheiselleen, koska tunsi häpeää. Varsinkin heti shokkiuutisen jälkeen hän etsi syitä itsestään. 

– Ajattelin, että minussa on jotakin vikaa. Olen ruma, huono vaimo tai huono ihminen. 

Jasmin ja hänen miehensä olivat aina olleet kaveriporukan ihannepari, josta muut miettivät, että nuo eivät ainakaan eroa. He olivat meneet 19- ja 20-vuotiaina naimisiin neljän kuukauden seurustelun jälkeen. 

– Jos olisimme eronneet, se olisi lisännyt sitä ajatusta, että ei kannata mennä nopeasti naimisiin. 

Jasmin ja hänen miehensä ovat uskossa, joten sekin mietitytti, katsottaisiinko heitä eron jälkeen seurakunnassa kieroon. 

Sitkeä halu yrittää

Jasmin ei ollut valmis luovuttamaan. Kun pariskunta oli miettinyt omaisuuden jakoa muutaman viikon, hän alkoi painostaa miestään pariterapiaan. 

”Mies oli viilipytty, ja minä itkin hysteerisenä, että elämä romahtaa.”

– Lopulta, kun en voinut enää painostaa ja pakottaa, oli pakko hellittää. Silloin mieheltä tuli vastaus, että mennään vaan terapiaan ja katsotaan puoli vuotta. 

Jasmin soitti kirkon Perheasian neuvottelukeskukseen ja sai viikon päähän akuuttiajan. Ensimmäinen terapiakerta aloitettiin keskusteluyhteyden rakentamisella.

– Mies oli viilipytty, ja minä itkin hysteerisenä, että elämä romahtaa, Jasmin muistelee.

Pariterapeutti sanoi heti, että toista ei voi pakottaa jäämään suhteeseen. Tähtäin ei ole yhdessä pysyminen vaan se, että pystytään hengittämään yhdessä tai erillään. 

Parisuhde jäi jalkoihin

Pariskunta kävi terapiassa kahdeksisen kuukautta. Puolen vuoden kohdalla miehen tunteet alkoivat heräillä. Terapiassa ei enää puitu vanhaa ihastusta tai tunteiden puuttumista vaan arjen hankaluuksia, kuten riitoja. Korjattiin niitä asioita, jotka olivat johtaneet Jasminin ja hänen miehensä etääntymiseen. 

– Jälkeenpäin ajatellen merkit olivat siellä: mies oli etäinen eikä enää hakeutunut seuraani. Mies tuli aina minua myöhemmin nukkumaan, ja yhdessäolo alkoi hävitä. En minäkään hakeutunut hänen seuraansa, koska tuntui, että meillä on nyt tämä vauva, ja parisuhde jää jalkoihin. Aina puhutaan, että se on ihan normaalia. 

Terapiassa Jasmin oppi myös itsenäisyyttä. Hän oli elänyt miehensä kanssa symbioosissa.

– Nykyään tiedän, että pärjään, vaikka mies lähtisi.

Ihastumisia tulee ja menee

Jasmin on varma siitä, että avioliitto ei olisi pelastunut ilman terapeutin apua.

– Tärkein asia, jonka opin, oli se, että ihastuminen on normaalia. Minulle ihastuminen oli ollut katastrofi ja maailmanloppu. Ajattelin, ettei kenellekään tapahdu tällaista. 

Blogissaan Jasmin kertoo terapeutin sanoneen, että kotona on kotipullaa ja kahvilassa viineri, ja sitä viineriä saa tehdä mieli. Se oli iso oivallus. Nyt Jasmin uskoo, että ihastuksia tulee melkein täydellisissäkin suhteissa. 

Jasmin on iloinen siitä, ettei hänen puolisonsa pettänyt häntä, vaikka olikin ihastunut toiseen. Hän olisi silti toivonut, että puoliso olisi kertonut tunteistaan jo aiemmin.

Ajan kanssa ihastus laimeni, ja parisuhde voi taas hyvin. 

– Onhan tässä itsellenikin tullut vuosien varrella sellaisia, että tuossa on kiva ihminen, mutta en ole jäänyt jumittamaan niihin.

Ei katkeruutta

Vaikka Jasmin ja hänen miehensä saivat avioliittonsa korjattua terapiassa, tapahtuneesta toipuminen otti aikansa. 

– Pitkään aikaan en voinut luottaa mieheen. Ajattelin, että hän voi milloin vain lakata rakastamasta. 

Jasminia ei oloukannut niinkään puolison kokema ihastus vaan se, että tämä halusi lähteä ja erota. Jos asiat olivat pitkään hyvin, Jasmin mietti, että kohta jostakin hyökkää katastrofi. 

– Vasta tämän vuoden ajan olen luottanut, että puoliso pysyy vierellä. 

Nyt Jasmin on lakannut etsimästä syyllistä tapahtuneelle.

– En koskaan löytänyt syyllistä enkä syytä. Joskus asioita vain tapahtuu, ja harvemmin mikään selviää syyn etsinnällä. Puolisoni toimi vastuullisesti ja hyvin, joten minulla ei ole yhtään katkeruutta.

Onko sinun parisuhteesi joutunut koetukselle ihastumisen vuoksi? Kerro meille. Vastauksia voidaan käyttää Me Naisten jutussa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Epäkypsä mies

Bloggaaja Jasminin mies halusi erota uuden ihastuksen takia: ”Ajattelin, ettei kenellekään tapahdu tällaista”

Ymmärsin, että tuo on kirjoitettu siksi, että joku toinen samassa tilanteessa voisi toimia samoin ja voisi pelastaa suhteen. Kirjoittaminen sai idean siitä, että toiselle bloggaajalle oli käynyt samoin. Mies lähti, vaikka perheessä on pieni vauva, kun ihastui toiseen. Pieni vauva perheessä, varsinkin se ensimmäinen, on niin suuri muutos kaikessa, ettei sitä ole helppo tajuta ennenkuin sen kokee itse. Tuo tarina voi auttaa muita samassa tilanteessa olevia. Jos tuon yli on päässyt, liitto voi...
Lue kommentti