Myös itsestä pitää pitää huolta. Kuva: Shutterstock

Se selviää vastaamalla viiteen kysymykseen.

Oletko aina huolehtimassa muista? Unohdatko salamana omat tarpeesi, jos joku läheisestäsi valittelee ongelmiaan? Avuliaisuus on maailmaa parantava voima, mutta käy rankaksi liian suurina annoksina.

Joskus on parasta tuijotella omaan napaan. Ainakin silloin, jos alat kokea olevasi vastuussa asioista, joihin sinulla ei todellisuudessa ole osaa eikä arpaa.

1. Et osaa sanoa ei.

Nyökkäiletkö aina, kun sinua pyydetään apuun, vaikka salaa kiroat tilannetta mielessäsi?

2. Sinulla ei ole aikaa itsellesi.

Tuntuuko siltä, että koko elämäsi pyörii toisten ihmisten tarpeiden ympärillä?

3. Kipeänä on sinusta kiva olla.

”Jes, nyt se influenssa iski!” Juhlitko kipeyttä salaa mielessäsi? Saat vihdoinkin aikaa itsellesi sängyn pohjalla. Ei ole hyvä juttu, jos terveyden pettäminen on sinulle ainoa mahdollisuus ottaa rennosti.

4. Huono omatunto on jatkuvasti kiusanasi.

Pitäisikö sinun aina olla jossain muualla? Jos sinulla on toistuvia tunnontuskia läheistesi tai työsi laiminlyömisestä, annat liikaa painoarvoa muista huolehtimiselle.

5. Koet olevasi vastuussa asioista, joille et todellisuudessa voi mitään.

Lähimmäisenrakkautesi on menee liian pitkälle, jos kannat harteillasi ystäväsi parisuhdehuolia ja siskosi rahaongelmia.

Jos tunnistat itsesi, ryhdy välittämään enemmän itsestäsi. Psychology Today kehottaa henkisiä kanaemoja tarkkailemaan sitä, mitä muiden ihmisten puolesta on valmis tekemään. Rajojen vetäminen on tärkeää, sillä itsensä loppuun polttaminen toisten hyvinvoinnin vuoksi on sekä riskialtista että hyödytöntä.

Lähteet: Huffington Post, Psychology Today

Lue lisää:

Negatiivinen neurootikko oppi rennoksi – näin sinäkin pääset eroon stressistä

Miten pitkälle ystävyys taipuu?

Oletko etsinyt monta vuotta sitä oikeaa?

”Olen ollut sinkkuna viimeiset viisi vuotta.”

Apua, voiko tällaista kertoa heti ensimmäisillä treffeillä uudelle deittikumppanille? Vai onko se pahin mahdollinen virhe?

Sinkkuna oleminen – ja varsinkin sen myöntäminen ääneen – ei ole kaikille helppo juttu. Moni saattaa ajatella, että pitkään kestänyt sinkkuvaihe kuulostaa epäuskottavalta tai jopa vastenmieliseltä deittimarkkinoilla. Vaikka ihan turhaan.

Useat tutkimukset vahvistavat, kuten olemme tienneetkin aina, että pitkään sinkkuna olleet ihmiset ovat loistavia kumppaneita. Mutta kuinka moni tietää, että sinkut ovat yleensä onnellisempia ja terveempiä verrattuna parisuhteessa eläviin ihmisiin?

Indy 100 on listannut seitsemän syytä, miksi pitkään yksin eläneet ihmiset ovat täydellisiä kumppaneita.

1. SInkut ajattelevat enemmän itseään

Psykologian professori Bella DePaulo on huomannut, että sinkkuuden positiiviset puolet saavat liian harvoin huomiota. Hän kertoo blogissaan, että sinkuilla on muun muassa parempi kyky päättää omista asioistaan kuin heillä, jotka ovat naimissa. Hänen tutkimustensa mukaan sinkut eivät myöskään anna toisten mielipiteiden vaikuttaa omiinsa yhtä vahvasti kuin naimisissa olevat antavat vaikuttaa.

2. Sinkut ovat menestyneempiä

Tutkimukset ovat selvittäneet sinkkujen kokemuksia menestyksestä. Tiede todistaa, että sinkut kehittävät itseään ja kehittyvät enemmän kuin avioliitossa olevat. Bella DePaulo kertoo aineistosta, jonka mukaan sinkut eivät myöskään luovuta yhtä herkästi kuin avioliitossa olevat verrokkinsa.
Eikä kyse ole aina rahasta tai urasta. Katso vinkit: 10 merkkiä siitä, että sinulla menee hyvin – vaikket itse tajua sitä

3. Sinkut kokevat enemmän elämän merkityksellisyyttä

Sosiologi, kirjailija Eric Klinenbergin mukaan sinkkuuden hyödyt ovat suuremmat kuin haitat. Yksin asumista tutkiessaan hän on huomannut, että sinkkujen elämänlaatu on todellakin parempi kuin avoliitossa asuvien. Todennäköisesti tämä johtuu siitä, että heillä on aktiivisempi sosiaalinen elämä ja he ovat sitoutuneita verkostoihinsa. Nämä asiat lisäävät tutkitusti elämän merkityksellisyyttä ja täyttymyksen tunnetta.

4. Sinkuilla on läheisemmät ihmissuhteet

Kaikessa on puolensa, niin sinkkuudessa kuin parisuhteessa; sinkut näyttävät kuitenkin olevan seurallisempia ja arvostavan ihmissuhteitaan enemmän kuin pariutuneet. Johtuuko se sitten siitä, että heillä on siihen aikaa vai että, he haluavat imeä läheisyydentunnetta sosiaalisista verkostoistaan? Vuonna 2015 julkaistu tutkimus osoittaa, että sinkut ovat usein läheisiä heidän vanhempiensa ja sisarustensa kanssa. Välit ovat tiiviit myös ystävien, naapureiden ja työkavereiden kanssa sukupuolesta riippumatta.
Lue myös! 8 asiaa, miksi ystävät ovat parasta maailmassa

5–6 Sinkut ovat laihempia ja liikkuvaisempia

Mitä tyytyväisempi pariskunta, sitä jyrkemmin nouseva painokäyrä, osoittavat useat tutkimukset. Mutta toista on sinkuilla: he ovat elämäänsä tyytyväisiä ja hyväkuntoisia. Journal of Marriage and Family -lehdessä julkaistu tutkimus vuodelta 2004 kertoo, että naimattomat harrastavat enemmän liikuntaa, etenkin sinkkumiehet. Ja toki aiheesta on uudempiakin tutkimuksia.

Tutkijat ovat selvittäneet, että sinkkuus laihduttaa ja naimakauppa lihottaa. Tuoreessa tutkimuksessa huomattiin myös se tärkeä seikka, että he, jotka tunsivat itsensä onnellisimmiksi liitoissaan, lihoivat enemmän kuin ne, jotka sinnittelivät yhdessä tyytymättöminä.

Mutta kuinka paljon näillä ulkoisilla seikoilla on loppupeleissä vaikutusta?

7. Sinkut tuntevat olevansa onnellisempia

Rakkautta etsivien ihmisten romanttisia kohtaamisia on jokaisessa elokuvassa ja kirjassa – mutta nämä tarinat voi unohtaa! Reaalimaailmassa onnellisuus lähtee jokaisesta meistä itsestämme. Mitä itsenäisempi ja itsevarmempi sinkku on, sitä tyytyväisempi hän on elämäänsä, sanoo Bella DePaulo. Mutta hän ei suostu arvottamaan, kumman elämäntapa on parempi: sinkkujen vai parisuhteessa olevien.
Jos sinkkuelämä tökkii tästä kaikesta ylistyksestä huolimatta, kannattaa kokeilla vaikkapa kiitoslistaa:
Sinkun kiitollisuuslista! 20 asiaa, joista parisuhteessa elävät ovat sinulle kateellisia

Introvertti ymmärtää, miksi puhelimeen tarttuminen tuntuu joskus ylivoimaiselta.

The Huffington Post listasi syksyllä 10 asiaa, joita introvertit eivät ymmärrä. Jos miellät itsesi introvertiksi, listalla on todennäköisesti monta tuttua juttua, kuten kimppakämpät, avokonttori ja huomion keskipisteenä oleminen. Kokosimme jutun inspiroimina listan asioista, jotka vain introvertit tajuavat.

1. Hyvänä päivänä puhelin ei soi kertaakaan.

Jos introvertti saisi päättää, kaikki asiointi hoidettaisiin sähköpostilla tai tekstiviestillä.

2. Muiden juhlissa on hauskempaa kuin omissa.

Vaikka introvertti pitäisi juhlien järjestämisestä, se voi viedä paljon voimia.

”Muiden juhlissa on poikkeuksetta hauskempaa kuin omissa. Niissä voi sulautua joukkoon ja lähteä, kun väsyttää. Omissa juhlissani vaivaannun huomion keskipisteenä olemisesta ja stressaan liikaa siitä, viihtyvätkö muut. Riehakkaan tunnelman ylläpitäminen, reipas emännöinti ja kaikille jutustelu kun eivät tunnu itselleni yhtään luontevalta”, kertoo 29-vuotias nainen.

”Omissa juhlissani vaivaannun huomion keskipisteenä olemisesta.”

3. Saisinko hetken miettimisaikaa, kiitos.

Introvertit viihtyvät omissa ajatuksissaan ja voivat pohtia pitkään ennen kuin sanovat mietteensä ääneen. Osa saattaa miettiä etukäteen jopa sanamuotoja, joilla asian voisi esittää.

Ekstrovertista hiljainen ajatustyö voi tuntua hassulta.

”Introvertit ovat hellyttävää mutta käsittämätöntä sakkia. Heidän kanssaan on vaikea keskustella, koska he näyttävät kuuntelevan, mutta todellisuudessa ajattelevatkin omiaan muodostaakseen kantansa. Ajatusten ilmaisu myös kestää! Ei puhettakaan, että ideoitaisiin nopeasti ääneen ja korjattaisiin matkan varrella, kuten olisi helpompaa”, sanoo 43-vuotias nainen.

4. On ihan ok skipata juhlat, joista ei tunne ketään.

Introvertistä voi tuntua vaivalloiselta ja turhalta rupatella niitä näitä ihmisille, jotka ovat elämässä tasan sen cocktailpalan mittaisen hetken.

”Pahimpia ovat kokkarit, joissa en tunne ketään ja joissa pitäisi mennä smaltalkaamaan tyhjästä tuntemattomien ihmisten kanssa. Tuntuu raskaalta. Mieluiten jätän menemättä, jos mahdollista”, kertoo 40-vuotias nainen.

”Tuntuu raskaalta. Mieluiten jätän menemättä, jos mahdollista.”

5. …tai ainakin ottaa mukaan turvaihminen.

Introvertti saattaa kokea olonsa mukavammaksi tuntemattomia vilisevissä juhlissa, jos kainalossa on turvaihminen, tuttu ystävä, jonka kanssa voi tarvittaessa hölistä kaksin koko illan. Niin tuntemattomien kohtaaminen tuntuu, jos nyt ei siedettävältä, niin ainakin jotenkin mahdolliselta.

6. Palavereissa on vaikea saada suunvuoroa.

Introvertti voi kokea ekstroverttien kansoittamat palaverit hengästyttäviksi huutokilpailuiksi, joissa suunvuoroa on vaikeaa saada.

”Ekstrovertit usein ajattelevat puhuessaan, toisin sanoen alkavat puhua ennen kuin heillä on mitään kirkasta ajatusta. Täyttävät siis tilan puolivillaisella hölinällä, ja siihen on vaikea päästä sanomaan mitään väliin”, sanoo 40-vuotias nainen.

7. …ja ne väsyttävät!

Introvertti saattaa ajatella ja hermoilla ryhmätilannetta, kuten palaveria, useita päiviä etukäteen. Sosiaalisuus vaatii valmistautumista ja vie paljon energiaa.

”Olen ryhmässä usein tarkkailija, en ensimmäisenä esittämässä mielipiteitäni. Se tulkitaan helposti niin, ettei minulla ole mielipiteitä tai mitään sanottavaa. Oikeasti ilmaisen ajatuksiani luontevammin kahden kesken tai vaikka kirjoittamalla. Usein jopa toivon palavereissa, ettei minulta kysyttäisi mitään. Jos päivän aikana on ollut useita sosiaalista ponnistelua vaativia tilanteita, saatan olla illalla todella väsynyt”, kertoo 29-vuotias nainen.

”Se tulkitaan helposti niin, ettei minulla ole mielipiteitä tai mitään sanottavaa.”

8. Introvertti ei ole epäkohtelias.

Jos introvertti on hiljaa, kun muut hölöttävät, häntä luullaan helposti epäkohteliaaksi. Moni introvertti on joutunut joskus selittämään, ettei ole tyly tai huonolla tuulella, vaan tarkkailee vain mieluummin kuin puhuu.

”Introverttiuteni on tulkittu epäkohteliaaksi käytökseksi niin monta kertaa, että olen alkanut virittäytyä reippaaseen tekohymyyn small talk -tilanteissa, joissa muuten vetäydyn, kun muut puhuvat. Se se vasta raskasta onkin”, sanoo 29-vuotias nainen.

9. …eikä epäsosiaalinen.

Moni olettaa, että introvertti on yhtä kuin ujo ja epäsosiaalinen. Se ei pidä paikkaansa. Kaikki introvertit eivät pelkää sosiaalisia tilanteita, he vain uupuvat niihin helposti ja ovat omimmillaan tarkkaillessaan. Introverttikin tarvitsee muita ihmisiä, mutta juttelee heille mieluummin kahden kesken ja kaipaa aikaa palautuakseen.

Ja sitä paitsi harva on sataprosenttisesti introvertti tai ekstrovertti: useimmissa ihmisissä on sekä introvertin että ekstrovertin piirteitä, ja jotkut ovat yhtä paljon kumpaakin.

Introvertti mies

Tunnistatko itsesi? 9 asiaa, jotka vain introvertit tajuavat

Totta joka kohta, mutta hieman ekstrovertista näkökulmasta. Introvertti ei tarkoita että vain hukkuu omiin ajatuksiin, vaan itse pidän tärkeänä että asialla pitää olla jokin looginen ja järkevä tarkoitus, ennenkuin tuon sen esille. Ektrovertti tuntuu aina elävän sosiaalisen kaavan mukaan omissa silmissäni ja se ei mielestäni ole loogista ja sillä voi olla vakavatkin seuraukset, kun pienen lipsautuksen perusteella aletaan tekemään päätöksiä. Mieluiten tuon esille pitkän pohdinnan jälkeen hiotun...
Lue kommentti
Introvertti nainen

Tunnistatko itsesi? 9 asiaa, jotka vain introvertit tajuavat

Olen hyvin introvertti. Päätöksenteko on ihan helppoa ja nopeaa. Kokouksissa, jos on asiaa, saan sen aina sanottua ja isonkin joukon kuullen saan esim. kysymykset kysyttyä. Arka tai avuton en ole. Puhelin on aina äänettömällä enkä vastaa tuntemattomille ollenkaan. Ei kiinnosta kuka siellä on. Oman perheenkin läsnäolo väsyttää liiallisina annoksina ja mielikesälomasta olisi ainakin viikko ihan yksinäistä aikaa. Sinkkuna ollessa oli ihana viettää vaikka joulu avaamatta edes verhoja ja puhumatta...
Lue kommentti

Kahden lapsen isän pettämiskierre päättyi kostonhimoiseen yllätykseen.

Uskottomuus on usein vaikeaa antaa anteeksi. Toisinaan petetty kumppani ryhtyy kostotoimiin.

Elite Daily -sivusto kertoo naisesta, joka kaappasi miehensä Tinder-profiilin (Mike, 29) tämän jäätyä kiinni pettämisestä. Todisteet löytyivät puolison puhelimesta, ja sitä nainen päätti käyttää aseenaan.

Hän vaihtoi miehensä profiikuvan epäedulliseksi lähikuvaksi, jossa miehen iho näyttää karmivan kelmeältä. Reddit-sivustolla joku veistelee, että otos näyttää rikospaikkakuvalta.

Mutta ne uudet tekstit, ne vasta olivat brutaaleja.

”Hei minun nimeni on Mike. Olen naimisissa, ja minulla on kaksi lasta”, kuvaus alkaa.

”Vaimoni löysi profiilini, jos et ole jo tajunnut sitä, ja en tiedä vielä, että hän puhuu nyt puhelimessa yhdelle tytöistäni ja on jättämässä minut. Olen paskakasa, joka ei välitä pätkän vertaa kenestäkään muusta kuin itsestäni.”

”Lähetä ihmeessä minulle vihapostia.”

”Olen puhunut ja pettänyt niin pitkään, että älä sure, jos en muista nimeäni, koska lähetän teille kaikille tytöille samaa geneeristä paskaa. Lähetä ihmeessä minulle vihapostia”, profiiliteksti loppuu.

Mainitseepa tuohtunut vaimo vielä pienen peniksen ja seksitauditkin.

Ruutukaappaus miehen Tinder-profiilista on herättänyt vilkasta keskustelua Reddit-sivustolla. Kuten arvata saattaa, sympatiat eivät ole Miken puolella.

No joo, ei ehkä maailman kypsin tapa reagoida, mutta kekseliäisyydestä täytyy antaa pisteitä. Ja moni Tinder-deittailija tuskin pyyhkäisi tämän jälkeen oikealle Miken kohdalla.

Tekikö nainen mielestäsi oikein?

Vaihteeksi hyvä sosiaalista mediaa koskeva uutinen. Aktiivisilla Facebook-käyttäjillä on pienempi kuolleisuusriski – koska heillä on enemmän ystäviä.

Nyt sekin on tutkittu, miten Facebook-ystävät voivat parhaimmillaan vaikuttaa elämänlaatuun, kertoo Inquisitr. Uuden amerikkalaistutkimuksen mukaan ihmiset, jotka hyväksyvät enemmän Facebook-ystäviä, elävät pidempään.

Kalifornian yliopiston tutkimuksessa tarkasteltiin yli 12 miljoonaa sosiaalisen median käyttäjää. He olivat iältään 26–71-vuotiaita.

Tutkimuksen mukaan Facebookin aktiivikäyttäjillä on selvästi matalampi kuolleisuusriski kuin heillä, jotka eivät käyttäneet Facebookia lainkaan. Nämä käyttäjät muun muassa hyväksyivät muita enemmän kaveripyyntöjä ja viettivät paljon aikaa sosiaalisessa mediassa. Heillä on myös vankat verkostot reaalimaailmassa.

– Tutkimus vahvistaa sen asian, jonka tutkijat ovat tienneet jo kauan offline-maailmasta: ihmiset, joilla on vahvat sosiaaliset verkostot, elävät pidempään, yliopiston tiedotteessa sanotaan Inquisitrin mukaan.

PNAS-julkaisussa marraskuussa esitelty tutkimus paljasti mielenkiintoisen löydöksen kaveripyyntöjen lähettämisestä. Tällä toiminnolla ei nimittäin ollut terveyshyötyjä.

Mikä on ihannemäärä ystäviä?

Sosiaalisen media käyttö on aiemmissa tutkimuksissa yhdistetty usein pahaan oloon, kuten masennukseen, rappeutuneeseen moraaliin tai syömishäiriöihin. Jopa viikon Facebook-tauko on yhdistetty levollisempaan oloon ja parempaan keskittymiskykyyn.

Myös Facebook-kavereiden määrästä on tehty monia tutkimuksia. Automaattisesti Facebook ei kasvata reaalimaailman ystävien määrää, mutta se saattaa kuitenkin auttaa ylläpitämään ihmissuhteita ja vähentämään etääntymistä. Silti tutkijat ovat sitä mieltä, että Facebook-ystävien suuri määrä ei kerro ystävyyden syvyydestä.

Oxfordin yliopiston antropologi Robin Dunbar on hahmotellut tutkimuksissaan erilaisia ystävyyden tasoja: ilmeni, että jokainen pystyy ylläpitämään noin viittä hyvin läheistä ystävyyssuhdetta. Sen lisäksi ihmisellä voi olla 15 uskoutumiseen tarpeeksi läheistä tyyppiä, 50 kaveria, 150 etäisempää kaveria ja 500 tuttavaa.