Naisporukoissa miesten nolot tavat ovat tuttu puheenaihe. Mutta mitä miehet häpeävät naisissaan? Nyt saa tunnustaa.

Vaimon tuittuilu, juoruilu ja myöhästely. Kyllähän se nolottaa, varsinkin, jos on kavereita paikalla.

Pyysimme miehiä avautumaan asiasta, josta ei tavallisesti kylillä huudella. Nuoremmat tunnustivat häpeävänsä jopa ulkonäköä, vanhempia nolotti erityisesti puolison kärttyily.

Flirttailu ja itkupotkuraivarit

"Ollaan samassa työpaikassa tyttöystävän kanssa, mutta eri puolilla taloa. Sitä sanotaan laiskaksi, ja tottahan se vähän onkin. Sen pitäisi olla reippaampi eikä vain juoruta kaiken aikaa puhelimessa kavereidensa kanssa. Itselleni ja perheelleni kova työnteko on aina ollut kunniajuttu, joten hävettää, kun saa kuulla tuollaista. Muuten se on ihan jees ja kiva ihminen."
Roni, 19

"Hävettää, kun emäntä on niin tajuton sählä ja unohtelija. Hukkaa omat ja mun kamat aina ja unohtaa sovitut jutut, jos ollaan vaikka menossa kaverien kanssa jonnekin."
T-C, 21

"Hävettää, jos nainen ei pidä itsestään huolta. Ei pieni lihominen ole ongelma, jos asenne säilyy muuten skarppina. Varmaan mun tyttöystävääkin risoisi, jos alkaisin vain lojua sohvalla pleikka kädessä ja maha kasvaisi."
Wille, 22

"Drama queen -kohtaukset ja aivan murrosikäiset itkupotkuraivarit pikkuasioista."
Ande, 24

"Minua hävettää tyttöystävän pakollinen flirttailu. Aina sen
pitää baarissakin mitata, onko teho tallella ja käydä tanssilattialla käpälöitävänä. Eikä siinä mitään, hän on erittäin hyvännäköinen, enkä usko, että tuollainen pelaaminen johtaa pettämisiin tai sellaisiin. Mutta varsinkin parin viinilasin jälkeen hänen käytöksensä menee sellaiseksi, että välillä todella hävettää."
Mikael, 27

Ailahtelu ja nirppanokkailu

"Ailahtelevuus. Tehtiin remonttia, ja vaimo oli jo hyväksynyt itse valitsemansa kaakelit. Seuraavana päivänä hän sitten vaati minua soittamaan remppamiehelle jollain tekosyyllä, että homma pitää tehdä uusiksi. Hävetti soittaa, kun tiesin, että kyse oli vain hetken mielijohteesta, joka menisi ohi, jos vaimo malttaisi odottaa ja katsella lopputulosta pari päivää."
Jouni, 31

"Hävettää, kun vaimoni kertoo kaikki yksityiset perheasiat ystävilleen ja siteeraa riitojamme heille sanatarkasti. Hän ei suostu ymmärtämään, mitä luottamuksellisuus tarkoittaa minulle."
Sami, 31

"Täsmällisyyden puute. Myöhästely hävettää ihan sairaasti, tuntuu että saan olla aina pyytämässä anteeksi hänen puolestaan, jos on vaikka tapaaminen jossakin. Kyllä aikuisen ihmisen pitää hallita elämäänsä niin, että pystyy olemaan ajoissa."
Kim, 32

"Minua hävettää tyttöystäväni nirppanokkaisuus kaverien läsnäollessa. Ruoka on liian vähän tai väärin maustettua, tai sitten ravintolassa jokin muu juttu pilaa hänen tunnelmansa. Amerikkalainen työkaverini lohduttikin, että heidän kulttuurissaan tyttöystävän pitääkin olla välillä vähän hankala. Minusta pikkuasioista mariseminen ja tarjoilijoiden kyykyttäminen on hävettävää."
Lauri, 32

"Äkilliset, ihan puun takaa tulevat mielenmuutokset hävettävät, jos muita on kuulemassa. Muuten se vain harmittaa. Ollaan sovittu vaikka jostain viikonlopun vietosta rinteessä, ja sitten yhtäkkiä rouva saa siellä päähänsä, että nyt ei olekaan fiilistä olla tämän porukan kanssa. Hän selittää sitä temperamentillaan, mutta mielestäni se on vain oikuttelua."
Juri, 38

"Tietynlainen naiivius joskus hävettää. Hän on minua 16 vuotta nuorempi, ja alussa tuntui herttaiselta, kun hän oli niin pihalla vaikka politiikasta. Mutta nyt kun olemme olleet yhdessä viitisen vuotta, mitään kehitystä ei ole tapahtunut. Olen hyväksynyt sen, että hän ei ole kovin nokkela, mutta sitä ei tarvitsisi näyttää niin avoimesti ja ikään kuin kehuskella sillä, ettei tiedä asioista."
Ilpo, 42

Ilkeys ja äksyily

"Vaimossani hävettävät vain jyrkät mielipiteet. Jos joku äijä­porukasta heittää hölmön vitsin, olisi kiva, jos hän antaisi sen vain mennä ohi korvien. Nolottaa, kun hän kiihtyy jostain puolitutun typerästä sanavalinnasta riidan partaalle."
Jouko, 44

"Asiakas ei ole aina oikeassa, mutta puolisoni mielestä on. Kaupassa hän saattaa ruveta saarnaamaan myyjälle, että totta kai hän saa avata minkä tahansa paketin nähdäkseen tuotteen, vaikka vieressä olisi nähtävillä paketista purettu, valmiiksi koottu tuote. Myyjä vain on tökerö, kun sellaisesta vinkkaa."
Teukka, 46

"Vaimoni mielestä ravintola-annoksen maittavuudesta on kerrottava terveiset kokille varsinkin silloin, kun se ei ole miellyttänyt sataprosenttisesti. Ihan ok ei riitä, vaan ruuan on oltava taivaallista. Muuten tulee haukut. Se on noloa."
Ari, 46

"Oltiin ryhmämatkalla Turkissa, ja vuoristotiellä bussikuski ajoi aika vauhdikkaasti. Rouva valitti koko ajan: 'Mä en kestä tällaista, ihan hirveetä kaahausta, mä lähden tästä bussista pois'. Silloin hävetti, että mitä muutkin ajattelevat. Kukaan muu bussissa ei puhunut mitään. Saa pelätä, muttei siitä tarvitse pitää meteliä."
Antero, 48

"Vaimossa hävettää sen jatkuva kovaääninen miesten haukkuminen."
Jukka-Pekka, 49

"Naisessa hävettävät ne samat asiat kuin kaikissa ihmisissä: tarkoituksellinen huono käytös tai ilkeys. Mutta ne ovat hetkellisiä juttuja, joita tulee jokaiselle. Ei kai kukaan olisi sellaisen kanssa, jota joutuisi koko ajan häpeämään?"
Johan, 51

"Kärttyisyys välillä hävettää. Ei tarvitsisi aina sanoa niin pahasti ventovieraille vaikka junassa ja pahoittaa heidän mieltään. Harmittaa, jos vaimostani on tulossa kärttyinen mummo."
Heikki, 59

Ei ole yhtä oikeaa lausetta – eivätkä kaikki masentuneet edes halua jutella.

Tilastojen mukaan joka viides suomalainen sairastuu masennukseen elämänsä aikana. Sairaus kuitenkin vaikuttaa monen muunkin elämään – jos jokaisella masentuneella on vierellään esimerkiksi kaksi läheistä ihmistä, masennus koskettaa valtavaa joukkoa suomalaisia.

Masentuneen läheisen on tärkeää huolehtia omasta jaksamisestaan, ja vertaistukeakin on tarjolla. Silti masentuneen lähellä voi olla vaikea olla. Miten toista voisi tukea niin henkilökohtaisessa kokemuksessa?

Miten valita sanat oikein? Masennuksen kokeneet käyttäjät kertoivat AskReddit-sivustolla, mitä toivoisivat itselleen sanottavan.

Sadoista vastauksista käy ilmi, ettei ole olemassa yhtä mallia, joka toimisi joka tilanteessa. Kaikki masentuneet eivät ensinnäkään kaipaa sitä, että joku on koko ajan lähellä – ja silloin heille kannattaa antaa tilaa.

Mielenterveysseuran sivuilla muistutetaan, että monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta. On tärkeää muistaa kertoa, että toinen on tärkeä itselle.

Monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta.

Sitten Redditin käyttäjien ehdotuksiin. Vaikka ei saisikaan aikaan näkyvää muutosta masentuneessa, kannattaa muistaa, että millä tahansa sanoilla voi olla silti merkitystä. Vetäytymisen sijaan on tärkeää näyttää, että ihminen on yhä olemassa sinulle, vaikka onkin masentunut.

1. ”Olet tervetullut.”

Masentuneelle on tyypillistä vetäytyä omiin oloihinsa, mutta siltikään ei maksa mitään kutsua häntä esimerkiksi mukaan juhliin – vaikka hän olisi jättänyt tulematta ties kuinka monta kertaa.

– Vaikka en tulisi, jo sen tietäminen, että joku haluaa minut mukaan, voi auttaa, Reddit-käyttäjät Lacerik sanoi keskusteluketjussa.

2. ”Tiedän, että teet parhaasi.”

Ulospäin voi näyttää siltä, että masentunut ei tee juuri mitään, vaikka hän käykin läpi väsyttävää henkistä taistelua. Välittämisensä voi näyttää esimerkiksi kertomalla, että tietää toisen yrittävän parhaansa ja ettei tällä ole helppoa.

3. Kysy jotain

Jos ei ole aivan varma siitä, miten masentuneen kanssa tulisi toimia, oiva ratkaisu on kysyminen! Kerro, että haluat auttaa ja kysy, miten sen voisit tehdä. Muista myös kuunnella vastaus huolella. Masentuneella saattaa olla täsmällinenkin vastaus tai sitten ei. Joka tapauksessa olet kertonut, että olet valmis tukemaan häntä.

4. Anna hali

Aina sanoja ei tarvita. Usein riittää, että on läsnä ja kuuntelee, jos toinen haluaa kertoa jotain. Jotkut saavat sanojakin suurempaa lohdutusta fyysisestä kontaktista.

5. ”Ollaan vaan ja hengaillaan.”

Redditissä ehdotellaan reseptiksi rentoa yhdessäoloa: pizzan syömistä, tv:n katselua, videopelejä ja siinä ohessa jutustelua kaikesta mahdollisesta. Joskus on ihan vapauttavaa, etteivät kaikki koko ajan keskity siihen, miten masennus milläkin hetkellä jakselee.

6. ”Rakastan sinua.”

...sellaisena kuin olet. Rakastan sinua, enkä ole menossa minnekään.

7. ”Uskon tunteisiisi ja niillä on minulle merkitystä.”

Osa Redditin käyttäjistä oli sitä mieltä, että he haluavat kuulla pelkästään sen, että heidät hyväksytään tunteineen – eikä heitä yritetä väkisin korjata. ”On ok olla surullinen.”

Joidenkin elämänohjeiden oppiminen ei ole koskaan liian myöhäistä – vaikka saattaahan se harmittaa, kun neuvoa olisi voinut tarvita jo teininä.

Rakkautta. Unelmia. Arkea. Näihin elämän peruspilareihin nojautuvat Me Naisten lukijoiden aikuisena opitut viisaudet.

Me Naiset kertoi viime viikolla seitsemästä elämänohjeesta, jotka ihmiset oppivat liian myöhään. Kysyimme jutussa myös lukijoiltamme, minkä elämänviisauden he ovat oppineet aikuisena.

Vaikka moni harmitteli, että tärkeimmät ohjeet on opittu vasta vanhemmalla iällä, vastauksista henki kiitollisuus ja armollisuus. Ne ovat hyödyllisiä tunteita opittavaksi missä iässä tahansa.

1. Unelmista

2. Tunteista

3. Itsetunnosta

4. Työstä

5. Seikkailuista

6. Ihmissuhteista

7. Rakkaudesta

8. Kiireestä

9. Nukkumisesta

10. Arjesta

Osallistu kyselyyn ja kerro, puhutko parisuhteestasi somessa.

Yhdelle pusukuvat ovat arkipäivää, toinen ei koe julkista söpöilyä omaksi jutukseen. Miten sinun parisuhteesi näkyy sosiaalisessa mediassa? Kerrotko puolisosi nimen Facebook-profiilissa? Hehkutatko rakkautta vuosipäivänä tai jaat selfieitä aurinkorannalta? Miksi tai miksi et? Kertooko somekäyttäytyminen mielestäsi jotain suhteesta?

Osallistu jutuntekoon ja kerro meille, puhutko parisuhteestasi somessa. Vastauksia käytetään myöhemmin Me Naisten jutussa.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Usein se on jotain ihan arkista, mutta jää ikuisesti mieleen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mikä on kauneinta, mitä sinun kumppanisi tai eksäsi on sinulle sanonut? Kerro kommenteissa!

kaunis :)

Naiset kertovat: tämä on kauneinta, mitä puolisoni on minulle sanonut

Sinä olet kaunis. (Sanoo joka päivä!) ja 'Kuka sokea muka ei tajuaisi, että se sama upea nainen on noiden verkkareiden ja t-paidan alla kuin muussakin vaateparressa tai alasti.. hölmöhän sitä olisi, jos ei omaa naistaan pysty näkemään vaatteidenkin lävitse juuri niin loistavana kuin hän on!' - sanoo samainen jo usean vuoden aviomies, kun itse olin ollut kuumeessa ja nuhassa, ja istuin löhöhousuissa sohvalla. Olin myös todennut aiemmin, että joku exä ei sietänyt relavaatteita kotona, koska 'ei...
Lue kommentti