Tutkijat ovat jo pitkään tienneet, että esimerkiksi linnut, kalat ja nisäkkäät valitsevat kumppaninsa vanhempiensa ulkonäön perusteella. Ilmeisesti ihmiset toimivat samoin. Kuva: Colourbox
Tutkijat ovat jo pitkään tienneet, että esimerkiksi linnut, kalat ja nisäkkäät valitsevat kumppaninsa vanhempiensa ulkonäön perusteella. Ilmeisesti ihmiset toimivat samoin. Kuva: Colourbox

Tiede osaa selittää tämänkin asian. Ja ei, se ei kerro siitä, että ihminen tuntee vetoa vanhempaansa kohtaan.

Samanlaiset tuulipuvut eivät ole ainoa asia, jotka saavat pariskunnat muistuttamaan toisiaan.

Monet eläinlajit – ja myös ihmiset – päättelevät vanhempiensa ulkonäöstä, miltä kumppanin pitäisi näyttää. Northumbrian yliopiston psykologian yliopistonlehtori Tamsin Saxton kirjoittaa aiheesta Iflscience.com-sivustolla.

Tutkimusten mukaan naiset valitsevat usein kumppanin, joka muistuttaa heidän isäänsä, ja miehet äitiään muistuttavan tyypin. Tutkijat ovat bonganneet saman kaavan heterosuhteissa ympäri maailman.

Tutkijat ovat löytäneet yhteneväisyyksiä jopa karvoituksen määrässä.

Vanhemman ja kumppanin kasvojen lisäksi tutkijat ovat löytäneet yhteneväisyyksiä esimerkiksi heidän pituudessaan, silmien ja hiusten värissä, etnisessä taustassa ja karvoituksen määrässä.

Sekä naiset että miehet valitsevat vanhempansa näköisen kumppanin varsinkin silloin, kun heillä on ollut lapsuudessa hyvä suhde vanhempaansa.

Ei kyse oidipuskompleksista

Me näytämme usein vanhemmiltamme. Havainnot olisi siis helppo selittää sillä, että ihminen valitsee usein itsensä näköisen kumppanin – mikä pitää tutkitusti paikkansa. Tämä ei kuitenkaan selitä koko ilmiötä. Myös adoptoidut naiset valitsevat nimittäin tutkimuksen mukaan adoptioisänsä kaltaisen kumppanin.

Ilmiössä ei ole kyse myöskään Freudin lanseeraamasta oidipuskompleksista. Psykoanalyysin kehittäjä uskoi, että lapset tuntevat tukahdutettua halua vanhempiaan kohtaan. Kumppanien ja vanhempien ulkonäköön keskittyvässä tutkimuksessa ei ole havaittu, että ihmiset himoitsisivat vanhempiaan. He vain valitsevat jossain määrin vanhempiaan muistuttavia kumppaneita.

Me emme viehäty ihmisistä, joiden kanssa vietämme paljon aikaa lapsuudessa.

Ihmiset itse asiassa pitävät perheenjäseniään epäviehättävinä. Esimerkiksi useimmat pitävät ajatusta seksistä sisaruksen kanssa vastenmielisenä. Asenne johtuu kahdesta asiasta: me emme viehäty ihmisistä, joiden kanssa vietämme paljon aikaa lapsuudessa, tai pienistä lapsista, joista vanhempamme huolehtii.

Jos sisarukset kuitenkin ovat erossa koko ikänsä ja tapaavat vasta aikuisina, he saattavat kiinnostua toisistaan seksuaalisesti.

Kyseessä voi Tamsin Saxonin mukaan olla luonnon tapa varmistua siitä, etteivät liian läheiset sukulaiset hanki lapsia yhdessä.

Tuttua ja turvallista?

Yksinkertainen selitys vanhempien näköisille kumppaneille on tuttuus. Alitajuntamme pitää tuttuja asioita myönteisinä.

Samasta syystä moni ajattelee näyttävänsä urpolta valokuvissa: olemme tottuneet katselemaan itseämme peilistä, ja se kääntää kuvamme toisinpäin. Valokuva tuntuu siksi vieraalta.

Vanhemman näköiseen kumppaniin ihastumisen voi selittää myös hieman hämmentävä asia. Saxon tuo esille tutkimuksen, jossa etäiset sukulaiset saivat yhdessä tavallista isomman määrän terveitä lapsia.

– On mahdollista, että jos tuntee vetoa vanhempiensa näköisiin ihmisiin, ihastuu todennäköisemmin kaukaisiin sukulaisiin. Tämä parantaa mahdollisuuksia saada enemmän terveitä lapsia, ja niin käyttäytymismalli jatkuu, Saxin pohtii.

Vanhempaa muistuttava tuttu ulkonäkö voi vaikuttaa alitajuisesti.

Tietenkään kumppani ei aina muistuta omia vanhempia, ja harva etsinee vanhempansa näköistä kumppania. Sen sijaan aika moni haluaa erilaisen parisuhteen ja elämän kuin vanhemmillaan.

Pidämme esimerkiksi luotettavuutta tai huumorintajua tärkeinä ominaisuuksina kumppanissa, mutta vanhempaa muistuttava tuttu ulkonäkö voi vaikuttaa alitajuisesti.

Elina Tanskasen mukaan ennen eroa kannattaa kuitenkin punnita tarkasti, voisiko tilanteelle tehdä jotain. 

Suomalaiset harrastavat yhä vähemmän seksiä. Samaan aikaan moni valittelee, ettei kumppania kiinnosta sänkytouhut eikä petipuolella tapahdu asioita, jotka saisivat innostumaan.

Mitä tilanteessa kannattaisi tehdä? Kuinka pitkään ”huonoa seksiä” pitää kestää? Saako toisesta erota sen vuoksi, ettei ole tyytyväinen seksielämäänsä?

Seksuaaliterapeutti (NACS) Elina Tanskasen mukaan saa.

 – Olisi vanhanaikaista sanoa, että parin pitää pysyä yhdessä hinnalla millä hyvänsä. Isot ongelmat seksuaalisuuden alueella heijastuvat muillekin osa-aluille ja lopputuloksena voi olla suhde, jossa on kaksi onnetonta ja omalla tavallaan kärsivää osapuolta. Kun tuntuu siltä, että kaikki kivet on käännetty ja näkökulmat katsottu eikä mikään auta, on ihan hyväksyttävää erota.

Mieti, ennen kuin kaikki loppuu

Tanskanen painottaa, että jokaisen pitää parisuhdettaan punnitessa aina pohtia tilannetta omalta kantiltaan. Joskus toivottomaltakin tuntuva tilanne korjaantuu, kun siihen kiinnitetään oikeanlaista huomiota.

Ennen eroa Tanskanen kehottaa keskustelemaan kumppanin kanssa tuntemuksista ja miettimään ajan kanssa, voisiko tilanteelle tehdä jotain.

– Kannattaa etsiä yhteistä maastoa. Siinä voi auttaa esimerkiksi keskusteleminen seksuaaliterapeutin kanssa. Hän voi tuoda tilanteeseen uusia näkökulmia, Tanskanen kertoo.

”Seksi voi tuntua suhteen suurimmalta ongelmalta, mutta todellinen alkusyy ongelmiin voi löytyä toisaalta.”

Ei ole myöskään tavatonta, että ”huonon seksin” syyksi paljastuu jokin ihan muu kuin itse petipuuhat.

– Parisuhteen muu tilanne ja elämäntilanne ylipäätään näkyy hyvin herkästi seksin ja seksuaalisuuden alueella. Seksi voi tuntua suhteen suurimmalta ongelmalta, mutta todellinen alkusyy ongelmiin voi löytyä toisaalta, Tanskanen kertoo.

Erilaiset halut pöydälle!

Joskus seksi voi tuntua kehnolta sen takia, että kumppaneilla on yksinkertaisesti eri toiveet petipuuhista.

– Toinen kumppaneista saattaa tykätä kinkystä seksistä mutta toinen ei ollenkaan. Siinä vaiheessa pitää miettiä, millaisia kompromisseja on valmis tekemään toisen vuoksi.

Viime aikoina julkisuudessa on puhuttu koko ajan enemmän vaihtoehdosta, jossa yksiavioinen suhde avataan. Silloin kumppanit voivat yhteisestä sopimuksesta harrastaa seksiä myös muiden kanssa. 

”Suhteen avaaminen vaatii paljon keskustelua, mutta samalla siinä on elementtejä, jotka voivat tuoda apua tilanteeseen.”

Tanskasen mukaan osalle avoin suhde voi tuoda avun, kun seksielämä ei tavalla tai tyydytä.

– Se on yksi ratkaisu muiden joukossa, mutta se ei toimi kaikille. Suhteen avaaminen vaatii paljon keskustelua, mutta samalla siinä on elementtejä, jotka voivat tuoda apua tilanteeseen.

Avainasemassa paremman seksielämän saavuttamisessa on muutenkin keskusteleminen. Tanskanen muistuttaa, ettei kumppani saa koskaan painostaa ylittämään toisen rajoja.

– On kuitenkin eri asia, että uudet kokeilut ujostuttavat, kuin se, että kokeilu rikkoo selkeästi omia rajoja. On myös eri asia harmitella sitä, että jää vaille jotain hiukan kaipaamaansa asiaa kuin se, ettei voi toteuttaa itseään seksuaalisesti ollenkaan.

Vastaa kyselyyn!

Antti Tuisku kertoo tänään torstaina ilmestyvässä Me Naiset -lehdessä kärsineensä kateuden tunteesta niin pahasti, että haki apua terapiasta. Haastattelussa Antti muistelee esimerkiksi vuoden 2011 Emma Gaalaa, jossa Jenni Vartiainen voitti ennätysmäärän palkintoja. Silloin Antti ei voinut pidätellä pettymystään.

– Olin ihan paskana, etten taaskaan ollut voittanut mitään. Vielä enemmän olin paskana siitä, että en osannut olla onnellinen rakkaan ystäväni puolesta. Kävin sotaa pääni sisällä. En halunnut olla kateellinen, mutta olin. Minun oli pakko pureutua tunteeseen syvemmin: miksi tunnen näin? Antti kertoo.

Pahimmillaan kateus voi ajaa hirveään kierteeseen, eikä pysty keskittymään omaan elämäänsä lainkaan. Mutta on siinä myös hyviäkin puolia. Kodin Kuvalehden haastatteleman psykoterapeutti Terhi Teräs-Hukan mukaan kateudesta puhuminen auttaa ihmistä usein hahmottamaan, mitä hän oikeasti elämältä tahtoo. Se voi opettaa jotain.

Mistä ja kenelle sinä olet ollut kateellinen? Vastaa jutun lopussa olevaan kyselyyn. Voit tehdä sen nimettömänä. Vastauksia voidaan käyttää Me Naisten jutuissa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.