Tarja ja Heikki Morri. Kuva Milka Alanen

Yliaistillinen kokemus sai Tarja Morrin hyppäämään maatilan emännän roolista henkiparantajaksi. Samalla heräsi kiinnostus tantraan ja kokonaisvaltaiseen nautintoon. – Enää ei ole paineita suorittaa elämää, ei edes rakastelua.

Otetaan oranssi viltti. Sen lämpö herättelee seksuaalienergiaa, iloa ja elämänvoimaa, sanoo Tarja Morri, 46.

Hän asettuu peitolle lootusasentoon kasvotusten miehensä Heikki Morrin, 46, kanssa. Pari hakee tiiviin katsekontaktin, liittää kädet­ toisen käsiin ja yhdistää hengitysrytminsä. Ajatuksena on löytää yhteys sydänten välille.

Ensin touhu näyttää tuiki tavalliselta meditaatiolta, mutta alle minuutissa alkaa tapahtua. Tarja huojuu rytmisesti puolelta toiselle. Silmäkulmiin ilmestyvät kyyneleet. Hengitys tihenee, liike voimistuu. Molempien kasvoille leviää autuas hymy.

– Huhhuh. Tässä alkaa virrata aivan valtavat energiat juuresta ylöspäin, Tarja huokaa ja leyhyttelee kädellä kasvojaan.

Juuri? Virtaavat energiat? Tantran termit voivat kalskahtaa oudoilta, mutta sille antautuakseen ei Tarjan mukaan­ tarvitse ymmärtää niistä mitään.

– Tantra ei ole pelkkää seksiä, se on tuhansia vuosia vanha elämänfilosofia. Tantrassa haetaan yhteys kehon alkuperäiseen rytmiin ilman mielen pakotteita. Yksinkertaisimmillaan on kyse siitä, että ollaan läsnä hetkessä ilman odotuksia. Tantrisessa rakastelussa ollaan fyysisesti ja henkisesti yhtä oman kumppanin kanssa, Tarja kertoo.

Heikkikin on lämmennyt tantralle ajan myötä. Keskittymisharjoitukset ja hidas rakastelu ovat syventäneet­ parisuhdetta, kun puolisolle annetaan vihdoinkin kunnolla aikaa.

– Tantra on tuonut läsnäoloa välillemme. Turha suunnittelu, riitely ja vääntö on jäänyt pois, Heikki sanoo.

Tantra on Tarjalle vain pieni osa henkistä heräämistä, jonka hän koki vuosia sitten. Entinen työ­narkomaani oivalsi tantran opetusten viisauden: onni löytyy omasta itsestä, ei ansioluettelosta.

Tarja ja Heikki nauravat niin onnellisina, että on vaikeaa uskoa heidän molempien joskus olleen kalenteri­ kädessä kulkevia suorittajia. Saati sitä, että­ he ovat jo kerran eronneet, palanneet uudestaan yhteen ja kärsineet aviokriisinkin.

– Olemme kohdanneet haasteet aidosti ja rohkeasti, ja siksi ne ovat jalostuneet voimaksi, Tarja kertoo.

Näky mullisti elämän

Heikki ja Tarja seurustelivat ensimmäisen kerran jo teini-iässä, mutta he ajautuivat vuosikausiksi erilleen. Molemmat aikuistuivat ja löysivät uudet puolisot, ja Tarja sai lapsenkin.

– Heikki on kuitenkin tuntunut aina todella­ tutulta. Jopa silloin, kun olimme erossa, sain jatkuvasti viestiä Heikin kuulumisista. Kun sitten kohtasimme uudelleen lähikapakassa vuonna 1988, oli heti selvää, että me kuulumme toisillemme, Tarja kertoo.­

Heikki ja Tarja palasivat nopeasti­ ­yhteen ja saivat kaksi lasta, vaikka avioliiton alku oli kaukana autuudesta. Tarjalle oli valtava sokki muuttaa Heikin suvun maatilalle Virroille. Heikin perhe loi miniälle ylisuuret odotukset: yrittää sählätä tilan emäntänä, tuollainen kaupunkilaishempukka.

– Halusin näyttää, että pystyn elättämään kolmea lasta, hoitamaan satapäistä karjaa ja rakentamaan taloa, mutta en jaksanut kauan. Aloin sairastella: tuli luupiikkiä, mahakatarria ja välilevyn pullistumaa. Välillä hinasin itseäni kyynärpäiden varassa navetasta, kun jalat pettivät alta. 

Lopulta Tarja kävi niin ylikierroksilla, että hän valvoi kaksi viikkoa putkeen. Kovimman uupumuksen hetkellä kaikki muuttui kertarysäyksellä.

– Tulin eräänä aamuna ulos navetasta ja seisoin pihalla lamaantuneena. Yhtäkkiä silmieni eteen ilmestyi­ mustavalkoinen filminauha. Se kelasi koko elämäni nykyhetkestä syntymään asti. Katselin sitä kuin elokuvaa ja ymmärsin, että kaikella tällä on tarkoitus. Uupumus olikin lahja, avain muutokseen, Tarja kertoo.

Näyn jälkeen Tarja kertoo eläneensä "ääriherkkää vaihetta": hän alkoi saada yliaistillisia kokemuksia, havainnoida ympäristöä energiakenttinä ja nähdä omia entisiä elämiään. Alku oli itkua ja hammasten kiristelyä, sillä muutos oli kivuliasta.

– Tuntui kuin maailma olisi hajonnut, kun mikään ei ollutkaan niin kuin ennen olin uskonut. Mutta sen pitikin hajota, jotta pystyin vapautumaan menneisyyden kahleista.

Tarja hakeutui reikihoitoihin ja vyöhyketerapiaan purkamaan ahdistustaan. Lapset ottivat muutoksen tyynesti, mutta Heikille se oli järkytys. Hän seurasi vierestä, kun Tarja puhui henkisestä kasvusta ja tietoisuuskanavasta. Heikki hukutti­ pelkonsa suuttumukseen ja työntekoon.

– Ajattelin, että nyt se sitten tuli hulluksi. Tarja oli niin uupunut, että näky olisi voinut johtua ihan vain siitäkin. Mutta kun Tarja alkoi tehdä energia­hoitoja päivän navettatöiden jälkeen ja saada asiakkailtaan valtavasti hyvää palautetta,­ aloin miettiä, että tässä on oltava jotain perää, Heikki kertoo.

Hiljalleen Heikkikin on alkanut omaksua Tarjan maailmankuvan. Hän saa usein selkeitä viestejä tulevista tapahtumista unissaan, mutta ei aina osaa selittää niitä niin kuin Tarja. Tarjasta taas on tullut jopa pelottavan tarkkanäköinen, ja se on välillä ollut parisuhteelle rankkaa.

– Sairastuin itsekin Tarjan perässä työuupumukseen. Hän alkoi tietenkin terapoida minua hanakasti, koska hän aisti minussa omat entiset ongelmansa. Ei tee hyvää suhteelle, että samassa tuvassa­ on vaimo ja psykologi, Heikki myöntää.

Tarjassa tapahtunut muutos auttoi kuitenkin Heikkiä ymmärtämään, että oli aika sanoa lopulliset hyvästit vanhalle elämälle.

Nautinto takaisin tantrakurssilta

Elämänmuutoksensa alussa Tarja havahtui­ siihen, ettei perinteinen seksi tyydyttänyt häntä enää. Tilan emäntänä raataessaan hän oli painanut naiseutensa taka-alalle, ja rakastelu tuntui suorittamiselta. Tantran myötä hän alkoi pohtia seksuaalisuutta uudesta vinkkelistä.

– Oivalsin, että kaikki koostuu energiasta ja seksuaalienergia on yhtä kuin elämä itse. Tantrassa tuo energia valjastetaan henkisen kasvun välineeksi, Tarja selittää.

Kaunis koti on Tarjalle tärkeä, sillä se auttaa elämään hetkessä, kaikilla aisteilla. Heikin ja Tarjan uudessa kodissa Ylöjärvellä olohuoneen ikkunat ovat koko seinän kokoiset, mutta naapurien katseita ei tarvitse pelätä, sillä näkymä avautuu metsäiselle järvelle. Asunto on täynnä syvää violettia, tummaa ruskeaa ja suitsukkeen tuoksua.

Tantrassa seksuaalienergiaa herätellään kosketuksen lisäksi myös äänillä, tuoksuilla ja väreillä. Miellyttävä ympäristö on tehnyt Tarjan ja Heikinkin rakkauselämästä spontaanimpaa.

– Saatamme istua kuuntelemassa musiikkia,­ ja yhtäkkiä tekeekin mieli heittää peitto lattialle ja sytyttää takkaan tuli. Joskus sidon Heikin silmät ja kokeilemme vaikkapa, miltä tuntuu minun kosketukseni eri puolilla kehoa. Se voi jäädä tähän, loppua hetkessä tai jatkua koko illan, Tarja kertoo.

Tantrisen rakastelun periaate on, että mies hyödyntää maskuliinisuuttaan naisen palvelemiseen ja tunneherkkä nainen on vastaanottaja. Perinteisessä seksissä energia purkautuu kerralla, mutta tantrassa se pyritään säilyttämään. Laukeaminen ei ole päämäärä. Tarjan mukaan­ tantra on parhaimmillaan äärettömän­ hoitava kokemus.

– Kun olemme sisäkkäin ja energia virtaa välillämme, siinä ei aina erota, kumpi on kumpi. Kehot ovat läsnä, mutta ne jäävät taka-alalle ja sielut ovat yhtä.­ Se on aivan huikeaa, Tarja kertoo.

Heikki harasi ensin vastaan, kun Tarja varasi pariskunnalle yhteisen tantrakurssin viitisen vuotta sitten.

– Ajattelin, että se olisi vaivalloista, alttarien pystyttelyä ja tuntikausien sessioita. Päinvastoin se yksinkertaisti kaikkea. Opin, ettei tarvitse yrittää mitään. On huikeaa, kun nainen rentoutuu täysin ja avautuu miehelle, Heikki kuvailee.

Jo ensimmäinen tantrakurssikerta oli iloinen yllätys. Tunnilla ei heittäydytty alasti eikä tehty opettajan johdolla eroottista hierontaa, vaan meditoitiin ja haettiin yhteyttä kumppaniin.

Vapaaksi kehon kivuista

Tarjalle tantran tärkein oivallus on se, että ihminen on kehon, mielen ja sielun kokonaisuus, eikä osasia voi erottaa. Hän esimerkiksi hoitaa energiahoitoon tulevien asiakkaidensa fyysistä kipua purkamalla haitallisia ajatuksia, uskomuksia ja tunnetraumoja, koska ne ovat hänen mielestään usein kivun syy.

– Toivon, että vaihtoehtohoidot voisivat kulkea käsi kädessä perinteisen hoidon kanssa. Länsimaisella lääketieteellä ei ole aikaa eikä resursseja perehtyä ihmisen­ kehoon, mieleen ja sieluun kokonaisuutena,­ Tarja pohtii.

Osa Tarjan ystävistä ja sukulaisista pitää hänen ajatuksiaan yhä silkkana humpuukina. Kaikki asiakkaatkaan eivät ole lämmenneet hänen näkemyksilleen.

– Kerran vastaanotolleni asteli piikkikorot jalassa nainen, joka halusi apua syövästä paranemiseen. Hänen kasvonsa olivat kuin kireä viiva. Kun esitin, että syynä voisi olla stressi, hän tokaisi, että hänhän ei ota tästä syitä niskoilleen. Syöpä on puhdasta sattumaa, hän hoitaa sen alta pois, piste.

Tarja ei halua pakottaa ketään uskomaan, mutta hänestä on sääli, jos ihminen periaatteesta jumiutuu tuttuihin näkemyksiin. Hän ei kuitenkaan asetu ketään vastaan – onhan kaikella tarkoitus, myös vastustajilla.

Seksuaalisuus vapautui

On seuraavan tantraharjoituksen aika. Tarja ja Heikki siirtyvät sängylle vatsalleen kädet ja otsat vastakkain. He hakevat yhteisen hengitysrytmin. Kohta molempien­ suusta kuuluu vuoron perään huokailua ja naurua.

– Heikin otsachakra eli tunneälyn ja mielenvoiman keskus on todella aukinainen. Tunnen, kuinka hänen sielunsa puhuu minulle, Tarja kuvailee.

Jotkut mieltävät tantran naista alistavaksi, koska siinä mies on hallitseva, antava­ osapuoli ja nainen vastaanottaja. Tarjan mielestä tantra on jotain aivan päinvastaista. Hän on enemmän huolissaan nykyajasta, joka ylikorostaa seksuaalisuutta ja tekee siitä pinnallista.

– Mies ja nainen ovat kadottaneet yhteyden­ alkuperäiseen maskuliinisuuteensa ja feminiinisyyteensä. Kumpikaan ei ole toista tärkeämpi, ne ovat vain erilaisia voimia. Vasta nykyaika on luonut ajatuksen, että seksissä mies ottaa naisen ja nainen antautuu. Tantrassa rakastelu­ on jakamista, täydellisen tasapuolista.

Saman Tarja ja Heikki ovat huomanneet omassa suhteessaankin. Yhdessäolosta on tullut helpompaa, ja päivät etenevät ilman suurempia suunnitelmia puhtaasti omien tuntemusten mukaan.

– Tykkäämme esimerkiksi makoilla pihakalliolla ilkosillaan. Se vahvistaa alkuperäistä luontoyhteyttä, josta ihminen on myöhemmin erkaantunut, Tarja kuvailee.

Suhde syveni kriisissä

Kerran Tarjan vastaanotolle tuli mies, johon Tarja tunsi selittämätöntä vetoa. Tarja kysyi itseltään epätoivoisena, miksi noin komea mies on lähetetty hänen luokseen.

Kun Tarja keskusteli miehen kanssa, kävi ilmi, että he olivat olleet entisissä elämissään pariskunta Keskilännessä. Sieltä heillä oli jäänyt selvittämättä lapsettomuuden taakka, joka kulkeutui mukana­ tähän päivään.

Tarja purki taakkaa useaan otteeseen miehen kanssa. Välillä oltiin puoli vuotta tapaamatta, mutta sitten Tarja näki vahvan unen, ja heidän oli pakko tavata taas. Heikin epäilykset heräsivät hiljalleen: oliko Tarjalla toinen mies?

Kului noin viisi vuotta, ja hiljalleen purkaminen alkoi auttaa. Tarja on yhä miehen ystävä, mutta vetovoima on poissa, kun menneisyyden taakka on käyty läpi. Tarjan ja Heikinkin suhde on vain vahvistunut kokemuksen myötä.

– Parisuhde on parasta elämänkoulua. Tarvitsemme toisiamme, jotta voimme kohdata itsemme. Ero ei ole aina paras ratkaisu, sillä käsittelemättömät asiat siirtyvät aina uusiin suhteisiin. Tiedän, että voin vielä kasvaa suhteessani Heikin kanssa. Vahvuuteni on, että en ole koskaan kulkenut tietäni helpoimman kautta ja paennut totuutta, Tarja kertoo.

Kiltteys se on, mikä kannattaa.

Töykeys on typerää, sehän tiedetään, mutta lisäksi sillä on tyhmentävä vaikutus, kertoo Inc.com.

Liiketalouden professori Christine Porath on tutkinyt töykeyden vaikutuksia, ja hänen mukaansa jo epäkohteliaan käytöksen todistaminen haittaa luovuutta ja heikentää aivojen toimintaa.

Porathin tutkimukseen osallistuneet henkilöt menestyivät yleisessä luovuustestissä 28 prosenttia huonommin todistettuaan epäkohteliasta käytöstä. Lisäksi epäkohteliaille sanoille altistuneet koehenkilöt pärjäsivät 17 prosenttia huonommin muistitestissä ja jättivät huomiotta 43 prosenttia enemmän matemaattisia virheitä.

Lisäksi Porath mainitsee tutkimuksesta, jossa peräti 71 prosenttia lääkäreistä ja sairaanhoitajista yhdisti epäkohteliaan käytöksen lääketieteellisiin virheisiin.

Jälleen siis yksi todiste siitä, että kiltteys kannattaa. Senhän jo tiesimme, että kiltit ovat tutkitusti muita terveempiä ja onnellisempia. Lisäksi hyvän tekeminen muille parantaa mielialaa – ja toimii siinä tarkoituksessa paremmin kuin itsensä hemmottelu.

Kun siis seuraavan kerran tekee mieli murahtaa työkaverille kahviautomaatilla, mieti kahdesti. Epäkohtelias käytös voi jäädä alitajuntaan vellomaan ja saada työkaverin toimimaan tehottomammin kuin normaalisti.

Jos kaipaat inspiraatiota, kurkkaa täältä, kuinka kiltiksi ryhdytään. Ei muuten ole vaikeaa.

Entisistä suhteista voi oppia esimerkiksi sen, millainen puoliso ei ainakaan itse halua olla.

Me kaikki tiedämme, että eroaminen on kamalaa. Silti se on välttämätöntä, jos suhde ei toimi. Niin vaikeaa kuin eroaminen onkin, se myös opettaa paljon.

Kysyimme naisilta, mitä he ovat oppineet entisiltä kumppaneiltaan. Näin he kertovat:

”Opin, että minusta voi tulla ihan kamala, nalkuttava ja elämäänsä tyytymätön avovaimo. Minun ei saa antaa tehdä niin, vaan pitää laittaa kapuloita rattaisiin. Opin siis konkreettisesti, millainen puoliso en halua enää koskaan olla.” Nainen, 39

”Mustasukkaisuus on sairaus, josta toista ei voi parantaa.”

”Mustasukkaisuus on sairaus, josta toista ei voi parantaa, eikä kenenkään terapeuttia tai lääkäriä pysty leikkimään. Väkivalta ei ole koskaan ok eikä se lopu yhteen kertaan. Ikinä en olisi enää valmis salailemaan tai peittelemään kumppanini käytöstä. Toisen kontrollointi ei kuulu parisuhteeseen.” Nainen, 27

”Että suhteissa on olemassa välitiloja. Vaikka olimme eronneet, jotenkin aina päädyimme samaan sänkyyn. Sitten taas tappelimme ihan hulluna, jonka jälkeen taas panimme. En vieläkään tajua, miten sitä jaksoi.” Nainen, 38

”Opin juomaan Jallua. Sittemmin onneksi opin olemaan myös juomatta Jallua.” Nainen, 27

”Oman mielipiteen perustelu ei kannata, jos toinen on tyhmä. Vaikka argumentit olisivat täysin vedenpitäviä, ihmisillä on näkymättömiä blokkeja, joiden vuoksi he eivät usko totuutta. Siksipä en nykyään enää jaksa jäädä väittelemään tyhmien jääräpäiden kanssa.” Nainen, 30

”Viihtymään paremmin kotona. Hän oli sellainen kotona nysvääjä, minä siihen aikaan tuskin ikinä kotona.” Nainen, 43

”Opin, että haluan tehdä sosiaalityötä vain töissä.”

”Opin, että haluan tehdä sosiaalityötä vain töissä. Vaikka kuinka rakastaisi toista, ei kumppanin huonoja elämäntapoja, esimerkiksi päihteidenkäyttöä, voi vahtia. Tunnen kyllä edelleen fyysistä vetoa pahoihin poikiin, joilla on rikkinäinen lapsuus ja epävakaa elämäntilanne. Mutta en silti enää aio pistää elämääni tauolle toisen takia.” Nainen, 27

”Vuodatin eksälleni ihan liikaa aiempien suhteideni ongelmia. Näin jälkikäteen ihmettelen, miten hän jaksoi kuunnella vouhotustani aiemmista miehistäni. Nykyiselle miehelleni en ole puhunut menneisyydestäni halaistua sanaa.” Nainen, 33

”Että seksi voi olla todella nautinnollista ja kivaa.”

”Yhdeltä teiniaikojen poikaystävältä opin, että seksi voi olla todella nautinnollista ja kivaa, eikä vain aina sellaista kännistä vaivaannuttavaa sähläämistä.” Nainen, 27

”Aikuisiällä eka mönkään mennyt juttu sai myöhemmin tajuamaan, kuinka varautunut olen kaikkea uutta kohtaan. Sittemmin olen yrittänyt suhtautua uuden kokeilemiseen avoimemmin. Myös nykyinen puolisoni on ollut todella kärsivällinen asenteellisuuteni suhteen.” Nainen, 26

”Eksäni opetti, ettei kannata juoda huonosti tehtyä kotiviiniä, koska siitä tulee kakat housuun.” Nainen, 25

Kysyimme lukijoilta, puhuvatko he parisuhteestaan somessa. Avoimesti aiheesta kertovat miettivät, miksi onnesta ei saisi olla ylpeä. Skeptisimmät taas pitivät pusukuvia kulissina.

Mitä ajattelet, kun puolituttu julkaisee pusukuvan Facebookissa?

Että rakkaus on ihana asia? Vai ei voisi vähempää kiinnostaa? Pelkkää kulissia – taatusti menee huonommin kuin esittävät?

Mitä julkisempia parisuhteista on tullut, sitä useammalla on niistä mielipide, todetaan Marie Clairen jutussa. Ja tottahan se on. Harva voi sanoa, ettei ole koskaan sortunut arvostelemaan muiden suhteita.

”Suurista rakkaudentunnustuksista somessa tulee mieleen, että kelle sitä rakkautta pitää todistella. Eikö tärkeintä ole, että asianomaiset ovat tietoisia? Totuus on näissä tapauksissa usein jotain ihan muuta”, toteaa Niina, 41, Me Naisten kyselyssä.

Kysyimme lukijoilta, kertovatko he parisuhdestatuksensa tai puolisonsa nimen Facebook-profiilissaan. Moni vastasi, ettei kerro, koska parisuhde on yksityisasia. Lähimmät tietävät, ja muille asia ei liiemmin kuulu.

Joskus status on jäänyt laittamatta, koska suhteen alku on ollut epämääräinen. Lukuisten yhteisten vuosien jälkeen tilan muuttaminen tuntuisi hassulta. Kaikki tietävät kuitenkin jo.

”Muuttaako se mitään, jos tuttavani eivät tiedä, että meillä on ihanaa?”

Joskus hiljaisuuden syy on puolison toive.

”Edustan somessa vain itseäni, en puolisoani”, kertoo esimerkiksi 43-vuotias nainen.

Sinttu, 27, on samoilla linjoilla:

”Olen aiemmassa pitkässä suhteessani jakanut hyvin avoimesti parisuhteeseeni liittyviä lomakuvia, vuosipäivähehkutuksia ja muuta mukavaa. Nykyinen puolisoni ei halua, että lisään meistä kuvia mihinkään somekanavaan eikä tee niin itsekään. Minua harmittaa välillä, etten voi jakaa jotain ihanaa hetkeä somessa, koska olemme yhdessä kuvassa. Toisaalta puolisoni ajatusmalli on saanut minut miettimään. Muuttaako se mitään, jos tuttavani eivät tiedä, että meillä on ihanaa?”

Osa kertoo parisuhdestatuksen tai puolison nimen, koska miksi niitä piilotellakaan. Olen ylpeä siitä, että olemme yhdessä, tiivistää 34-vuotias vastaaja.

Milja, 22, on sitä mieltä, että parisuhdestatus kuuluu perustietoihin siinä missä asuinkunta tai työpaikkakin.

”Haluan kertoa Facebookissa perustiedot itsestäni. Jos on parisuhteessa, perustietoihin kuuluu mielestäni kertoa, kenen kanssa on. Haluan olla avoin tässä asiassa. Miksi piilotella? Päinvastoin pitää näyttää, kuinka ihanan ja hyvännäköisen miehen olen saanut.”

Eeva, 24, uskoo, että olisi loukkaantunut, jos poikaystävä ei olisi halunnut laittaa parisuhdestatusta näkyville.

”Kun aloimme seurustella, Facebook oli uudehko, sen hetken tärkein some-kanava, ja olimme 17-vuotiaita. Seurustelu oli iso juttu, ja silloin halusin ilman muuta leuhkia Facebookissa ensimmäisellä poikaystävälläni. Olisin ollut loukkaantunut ja pitänyt epäilyttävänä, jos poikaystävä ei olisi halunnut laittaa nimeäni ja parisuhdestatusta näkyville.”

”En ole enää vapailla markkinoilla, turha soitella.”

Joillekin vastaajille parisuhteesta kertominen on keino hätistellä vanhoja heiloja tai uusia kosijoita.

”Pitkään sinkkuna olleena ja monen kanssa yhteyttä pitäen se on helpoin tapa välttää kiusallisia tilanteita. En ole enää vapailla markkinoilla, turha soitella.”

Imelyysöverit

Iso osa heistä, jotka eivät kerro statuksestaan somessa, pitävät pusukuvia ja rakkaudentunnustuksia liian henkilökohtaisilta asioilta. Läheisimmät ihmiset tietävät suhteesta kuitenkin, ja rakkautta voi tunnustaa kasvotustenkin.

”Vaikka rakastan aviomiestäni, ei hänen ihanuuttaan tarvitse somessa hehkuttaa. Riittää, että hän itse tietää, ja he, joiden kanssa olemme tekemisissä ihan livenäkin”, kertoo esimerkiksi Päivi, 44.

Moni vieroksuu pusukuvia, koska julkinen söpöily ei vain tunnu omalta jutulta.

”Mieheni ei ole somessa eikä haluakaan. Siksi hänen asiansa eivät kuulu someen, eivätkä minunkaan asiani siltä osin kuin ne koskevat häntä. Lisäksi kammoksun itsekin imeliä puspus-päivityksiä, ne eivät ole minua. Muita en tuomitse. Joskus on ihan söpöjäkin päivityksiä, ja rakkaushan on ihana asia!” sanoo 43-vuotias vastaaja.

Eeva, 24, ihailee muiden romanttisia vuosipäiväpäivityksiä, vaikkei kynäilekään niitä luontevasti itse.

”Jos osaisin tehdä ei-kornin kehumispäivityksen puolisostani, tekisin. Hän voisi ilahtua.”

”Parisuhde on minulle aika yksityinen asia, ja sen esittely tai hehkutus tuntuisi kohtalon kiusaamiselta.”

Joidenkin mielestä imelät päivitykset tuntuvat tykkäyksien kalastelulta ja kohtalon uhmaamiselta. Katsokaa nyt, kuinka mahtavasti meillä menee!

”Parisuhde on minulle aika yksityinen asia, ja sen esittely tai hehkutus tuntuisi kohtalon kiusaamiselta – tyyliin seuraavana päivänä tulikin ero. Syntymäpäivänä voin laittaa jotain imelää julkisesti ja profiilikuvaa voin kommentoida kuumaksi. En halua, että mies hehkuttelee minua tai suhdettamme tai käyttää sitä jonain somematskuna”, kertoo 40-vuotias nainen.

Rakkaudentunnustusten kannattajia tällainen nihkeily kummastuttaa. Miksi salata onnea muilta?

”En vain pysty olemaan kehumatta miestäni. Entinen oli narsistinen juoppo ja nykyinen on komea ja kiltti”, toteaa esimerkiksi 39-vuotias vastaaja.

Minna P, 45, taas on elänyt kauan yksin lastensa kanssa eikä ole ennen kertonut ihmissuhdeasioistaan Facebookissa. Nyt mielipide on muuttunut.

”Tapasin noin puoli vuotta sitten miehen. Hän on se oikea ja ihana. Kaikki on ihanaa ja helppoa. Nyt on tullut olo, että haluaisin kertoa myös kaikille muille onnestani.”

Sitoutuneet somessa, sitoutuneet livenä

Tutkimuksen mukaan parit, jotka ovat sitoutuneita somessa, ovat sitä myös oikeassa elämässä, kertoo Marie Claire. Kun suhde on esillä somessa, myös ystävillä ja perheenjäsenillä on mahdollisuus tutustua läheisensä kumppaniin. Tutkimuksen mukaan se saa heidätkin sitoutumaan ja osallistumaan parin elämään yhä vahvemmin.

Sanna, 29, on samaa mieltä. Hän ei ymmärrä, miksi suhteesta ei voisi puhua.

”Tuntuu typerältä suomalaiselta nihkeydeltä piilotella onnea muilta. Miksei rakkautta voisi hehkuttaa siinä missä uutta työpaikkaa tai kotia? Liika on tietysti liikaa, mutta pusukuvat ja vuosipäivän rakkaudentunnustukset ovat minusta vain liikuttavan ihania.”

”Miksei rakkautta voisi hehkuttaa siinä missä uutta työpaikkaa tai kotia?”

Moni Me Naisten kyselyn vastaajista on toista mieltä. Kovimmat epäilijät uskovat, että liian kova hehkutus kertoo vain epävarmuudesta suhteessa.

”Joillain on täydellinen elämä, suhde tai mikä vain somen perusteella. Se ei välttämättä ole aitoa. Puolisoilla voi olla vaikka jäätävät välit tai huono keskusteluyhteys, jos somessa kovin kiillotellaan kuvaa. Arkisten sattumusten ja ei niin täydellisten hetkien jakaminen on paljon aidompaa ja kertoo siitä, että suhteessa on muutakin kuin pintaa. On ihana nähdä kuvia pariskunnista tekemässä jotain aitoa: mökillä, metsässä, lenkillä”, kommentoi Sinttu, 27.

Myös Julia, 24, uskoo, ettei vakaata suhdetta tarvitse pönkittää sometykkäyksillä.

”Minun ei tarvitse hakea julkisesti keneltäkään hyväksyntää sille, kuinka ihana poikaystävä minulla on. Mielestäni jatkuva hehkutus parisuhteen ihanuudesta ja onnesta kertoo epävarmuudesta suhteen tilaa ja tulevaisuutta kohtaan.”

”Hehkutukseen kätkeytyy usein kateuttakin.”

Hanna, 33, ilmoittaa parisuhdestatuksen profiilissaan, koska se tuntuu luontevalta, mutta välttää kaikenlaista hehkutusta.

Monelle hehkutus tuntuu olevan vain tykkäyksien kerjäystä ja todistelua.

”Vältän vuosipäivähehkutuksia ja kaikkea höttöistä lässyttämistä ja ärsyynnyn nähdessäni sydämillä höystettyjä päivityksiä. Olen huomannut, että jatkuvaan hehkutukseen kätkeytyy usein tyytymättömyyttä, kateuttakin. Ei minun tarvitse todistaa kenellekään mitään sillä, että mieheni laittaa ruokaa tai ostaa joskus kukkia. Minulla on hyvä parisuhde enkä tarvitse muilta siihen pönkitystä. Joskus vanha sananlasku 'kel onni on, se onnen kätkeköön' pitää täysin paikkaansa”, Hanna kommentoi.

Kertoo itsestä, ei suhteesta

Osa vastaajista uskoo, että somekäyttäytyminen kertoo lähinnä siitä, millainen persoona sosiaalisessa mediassa on ja haluaako ylipäänsä jakaa henkilökohtaisia asioita itsestään.

Nimimerkki AK, 23, päivittää elämästään someen hyvin harkitusti. Hän kokee, että lomakuvat nähtävyyksien edessä tai kuohuvan kippistys vuosipäivänä sopivat hänen profiiliinsa, mutta tunteelliset pusukuvat eivät.

”En halua hieroa omaa onneani vasten kenenkään kasvoja.”

”Mielestäni suutelukuvat eivät kuulu levitykseen. Haluan, että suhteeni pysyy fb-kavereiden (joista osa on myös kaukaisempia tuttavia) silmissä ikään kuin neutraalina teemana, enkä halua hieroa omaa onneani vasten kenenkään kasvoja. En halua nähdä sitä itsekään. Lisäksi kokisin ahdistavaksi sen, jos on lisännyt ällösöpöjä lääppimiskuvia seinälleen, ja sitten suhteessa koittaisikin hankalampi aika. Sehän olisi heti päivänselvää seuraajilleni söpöstelypäivitysten vähentyessä tai puuttuessa kokonaan.”

Lopulta suhteet ovat vain harvoin niin mustavalkoisia. Ehkä somekäyttäytyminen ei kerrokaan suhteesta yhtään mitään. Vaikeneminen voi johtua muustakin kuin epäonnesta, ja hehkutus olla oikeasti silkkaa halua kertoa: olen onnellinen.

Samaa mieltä on esimerkiksi Riina, 24.

”Tunnen muutaman ihanan parin, jotka eivät ole jakaneet someen ollenkaan parisuhdestatuksiaan, eikä se tee heistä yhtään sen vähemmän rakastuneita. Tunnen myös pareja, jotka kirjoittavat toisilleen jatkuvasti rakkaudentunnustuksia someen, eikä sekään kerro mielestäni mitään. Myös ne parit käsittelevät arkisia parisuhdeongelmiaan somen ulkopuolella.”

Vierailija

Kertovatko Facebookin pusukuvat onnellisesta suhteesta? ”Jatkuvaan hehkutukseen kätkeytyy usein tyytymättömyyttä”

Turhaa pelleilyä koko f-book. Tuottaa vain yksinkertaisille riippuvuutta. Jos ihminen ei kykene kokemaan itseään elossa olevaksi muutoin, niin voi voi. Mut tää on niin tätä. Suurin osa valehtelee vai onko sen tarkoitus 'valetyytyväisyydellä' nostaa mielialaa? Jos näin on niin sittenhän se voi olla ok. Ihmiset odottaa tykkäyksiä kieli pitkällä.
Lue kommentti

Tuntuuko uusiin ihmisiin tutustuminen hankalalta? Vai haluatko lämmitellä välejäsi vaikean tyypin kanssa? Yksinkertaisesta niksistä voi olla iso apu.

Välillä tulee vastaan tilanne, jossa ihmiset eivät pidä toisistaan – eikä siihen ole välttämättä mitään sen kummempaa syytä.

Esimerkiksi uudessa työpaikassa voi kestää pitkään ennen kuin lämpenet uusien kollegoidesi seurassa. Aikaa vie sekin, että ärsyttävästä tyypistä tulee edes siedettävä omassa mielessäsi.

Onneksi ihmissuhteiden kehittymistä voi vauhdittaa pienellä psykologisella kikalla. Sama niksi voi auttaa kääntämään kurjat tunteet hetkessä toisiksi –ellei nyt täysin myönteisiksi, niin ainakin neutraaleiksi. Niksistä kertoo talouslehti Business Insider.

Yksinkertainen temppu menee näin: pyydä palvelusta häneltä, jonka kanssa haluat lämmittää välejäsi.

Tälle kikalle on annettu nimi kuuluisan tiedemiehen ja diplomaatin mukaan: kyseessä on Benjamin Franklinin menetelmä.

Lue myös: Näin voit olla mukava sosiaalisissa tilanteissa ilman, että sanot sanaakaan

Jos siis haluat voittaa toisen puolellesi, tehokkain keino siinä on saada hänet auttamaan sinua vapaaehtoisesti. Tapa toimii jopa paremmin kuin se, että tekisit itse palveluksia hänelle. Kannattaa pyytää aluksi pientä, helposti toteutettavaa palvelusta.

Avunpyyntö on älykäs keino osoittaa arvostusta.

Franklin on kuvannut menetelmän omaelämäkerrassaan näin:

”Hän, joka on vapaaehtoisesti tehnyt sinulle kerran palveluksen, auttaa sinua toisenkin kerran todennäköisemmin kuin hän, jota olet käskenyt.”

Avunpyyntö on älykäs keino osoittaa arvostustasi toiselle. Se on myös imarteleva ele auttajaa kohtaan.

Kun pyydät apua toiselta, tunnustat samalla hänen tärkeytensä ja osaamisensa – sekä ilmaiset oman nöyryytesi. Kuka nyt sellaisen jälkeen voisi enää vastustaa sinua?

jst

Pieni psykologinen kikka saa ihmiset pitämään sinusta heti

Ärsyyntynyt kirjoitti: Älä kokeile. Avun pyytäjiä jonossa muìsta itsekkäistä syistä. Toisen älyn vähättelyä. Samaa mieltä! Erityiseti turhissa pikkuasioissa apua pyytelevät pelkästään ärsyttävät. Sen sijaan, toisen osaamista ja älykkyyttä VOI arvostaa ottamalla sen huomioon. Yksinkertaisin tapa on kysyä henkilöltä mielipidettä tai kritiikkiä johonkin käsillä olevaan asiaan. Pidä kuitenkin työpaikalla asiat lähinnä työasioina ja siviilissä siviiliasioina.
Lue kommentti