Kuva Shutterstock

... koska kaikkien pitää saada tietää, miten lapsellinen olet.

Joko olette lukeneet Annan ja Sebun rakkausblogista? Söpöä, ihanaa, ällöä, outoa!

Entäs Clairen ja Alanin riitelytweettejä? Söpöä, ihanaa, ällöä, hassua! Vähän reilu parikymppinen jenkkipariskunta on päässyt parisuhteessaan aivan uudelle tasolle sen jälkeen, kun he loivat riidoilleen oman Twitter-nimimerkin @WeFoughtAbout.

Clairen ja Alanin tweetit ovat aika yksinkertaisia:

Säikäytin Clairen, kun hän oli suihkussa.
tai
Alan rupesi mustasukkaiseksi päärynästä.

Tweetit ovat myös saaneet jo vankan seuraajakunnan, ja miksipä ei? On mukavan terapeuttista huomata, että riidat alkavat kaikilla yhtä hölmöistä syistä. Ehkä Alan ja Clairekin käsittelevät erimielisyyksiään kirjaamalla niitä ylös ja huomaamalla, että eihän tästä kannata riidellä. Sitten he varmasti suutelevat. Sitten kamera siirtyy seuraamaan pilviä tai tunneliin porhaltavaa pikajunaa.

Alanin ja Clairen ensimmäistä oikeaa parisuhdekriisiä odotellessa keräsimme viihteeksemme suomalaisia riidanaiheita suomalaisen naistenlehden toimituksen liepeiltä. Pystytkö samastumaan? Mistä itse riitelit viimeksi siippasi kanssa?

Olimme eri mieltä siitä, milloin syödään ja siitä, kuka sen saa päättää.

Urpo puolisoni laittoi tekemäni lasagnen pihalle jäähtymään pelkkään muovikassiin kiedottuna. Totta kai joku lintu tai hiiri oli nokkinut kassin auki ja käynyt lasagnen kimppuun.

Pyysin Timoa ostamaan suodatinpusseja. Hän toi 102-kokoisia pusseja! Eikö hän tosiaan ole ostanut koskaan kotiin suodatinpusseja, koska ei tiennyt, että oikea koko on se isompi?

”Mehän sovittiin, että viet koiran kahdeksalta ulos. Kello on puoli yhdeksän.”

Martin oli mennyt pelaamaan fudista, vaikka sillä epäiltiin jotain sydänongelmaa, ja se oli luvannut edellisenä päivänä olla treenaamatta ainakaan kahteen viikkoon.

Erkki ei ollut katsonut laskun eräpäivää, vaikka pyysin, lasku oli mennyt vanhaksi. Nyt joudun menemään kaasulaitokselle, koska tässä maassa pitää mennä paikan päälle maksamaan laskut, jos ne myöhästyvät. Tai no, Erkki lupasi nyt mennä itse sinne.

Minulle kuittailtiin siitä, että olin krapulassa ja nukuin muka liian pitkät päiväunet. Missä vaiheessa meidän parisuhteessamme on alkanut olla ongelma, jos toinen käy joskus harvoin baarissa?

Jos ostaa kalliin käsimatkatavaralaukun, sitä ei mielestäni saa panna lentokoneen ruumaan naarmuuntumaan, kuten Antti teki. Antin mielestä saa, jos laukku on omalla rahalla ostettu. Mykkäkoulu jatkuu toista päivää.

Puolisoni ei kysynyt tarpeeksi nopeasti minun kuulumisiani. Odotin kysymystä, koska kyllä hän tiesi, että minulla oli ollut tosi hankala päivä.

En ollut avannut laskua. Tiesin, että olisi pitänyt avata, mutta en halunnut, koska minulla ei ole nyt rahaa.

Tulin hampaita pestessäni ulos kylppäristä hetkeksi. Mies tunkee heti sinne jonkun typerän nenäkannun kanssa ja alkaa lorottaa sillä! Minulla oli kylppärivuoro kesken ja hammasharja suussa!

Heikin mielestä Tuomari Nurmio on hyvä muusikko. Minun mielestäni Heikillä on paska musiikkimaku.

Valitin olevani kateellinen niille, jotka ovat nokkelia Facebookissa. Tämä oli kuulemma typerä murhe. Koin, että ongelmaani ei otettu tarpeeksi vakavasti.

Lue myös:

Tämän verran riitoja mahtuu onnelliseen parisuhteeseen

Tuntuuko uusiin ihmisiin tutustuminen hankalalta? Vai haluatko lämmitellä välejäsi vaikean tyypin kanssa? Yksinkertaisesta niksistä voi olla iso apu.

Välillä tulee vastaan tilanne, jossa ihmiset eivät pidä toisistaan – eikä siihen ole välttämättä mitään sen kummempaa syytä.

Esimerkiksi uudessa työpaikassa voi kestää pitkään ennen kuin lämpenet uusien kollegoidesi seurassa. Aikaa vie sekin, että ärsyttävästä tyypistä tulee edes siedettävä omassa mielessäsi.

Onneksi ihmissuhteiden kehittymistä voi vauhdittaa pienellä psykologisella kikalla. Sama niksi voi auttaa kääntämään kurjat tunteet hetkessä toisiksi –ellei nyt täysin myönteisiksi, niin ainakin neutraaleiksi. Niksistä kertoo talouslehti Business Insider.

Yksinkertainen temppu menee näin: pyydä palvelusta häneltä, jonka kanssa haluat lämmittää välejäsi.

Tälle kikalle on annettu nimi kuuluisan tiedemiehen ja diplomaatin mukaan: kyseessä on Benjamin Franklinin menetelmä.

Lue myös: Näin voit olla mukava sosiaalisissa tilanteissa ilman, että sanot sanaakaan

Jos siis haluat voittaa toisen puolellesi, tehokkain keino siinä on saada hänet auttamaan sinua vapaaehtoisesti. Tapa toimii jopa paremmin kuin se, että tekisit itse palveluksia hänelle. Kannattaa pyytää aluksi pientä, helposti toteutettavaa palvelusta.

Avunpyyntö on älykäs keino osoittaa arvostusta.

Franklin on kuvannut menetelmän omaelämäkerrassaan näin:

”Hän, joka on vapaaehtoisesti tehnyt sinulle kerran palveluksen, auttaa sinua toisenkin kerran todennäköisemmin kuin hän, jota olet käskenyt.”

Avunpyyntö on älykäs keino osoittaa arvostustasi toiselle. Se on myös imarteleva ele auttajaa kohtaan.

Kun pyydät apua toiselta, tunnustat samalla hänen tärkeytensä ja osaamisensa – sekä ilmaiset oman nöyryytesi. Kuka nyt sellaisen jälkeen voisi enää vastustaa sinua?

Ei ole yhtä oikeaa lausetta – eivätkä kaikki masentuneet edes halua jutella.

Tilastojen mukaan joka viides suomalainen sairastuu masennukseen elämänsä aikana. Sairaus kuitenkin vaikuttaa monen muunkin elämään – jos jokaisella masentuneella on vierellään esimerkiksi kaksi läheistä ihmistä, masennus koskettaa valtavaa joukkoa suomalaisia.

Masentuneen läheisen on tärkeää huolehtia omasta jaksamisestaan, ja vertaistukeakin on tarjolla. Silti masentuneen lähellä voi olla vaikea olla. Miten toista voisi tukea niin henkilökohtaisessa kokemuksessa?

Miten valita sanat oikein? Masennuksen kokeneet käyttäjät kertoivat AskReddit-sivustolla, mitä toivoisivat itselleen sanottavan.

Sadoista vastauksista käy ilmi, ettei ole olemassa yhtä mallia, joka toimisi joka tilanteessa. Kaikki masentuneet eivät ensinnäkään kaipaa sitä, että joku on koko ajan lähellä – ja silloin heille kannattaa antaa tilaa.

Mielenterveysseuran sivuilla muistutetaan, että monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta. On tärkeää muistaa kertoa, että toinen on tärkeä itselle.

Monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta.

Sitten Redditin käyttäjien ehdotuksiin. Vaikka ei saisikaan aikaan näkyvää muutosta masentuneessa, kannattaa muistaa, että millä tahansa sanoilla voi olla silti merkitystä. Vetäytymisen sijaan on tärkeää näyttää, että ihminen on yhä olemassa sinulle, vaikka onkin masentunut.

1. ”Olet tervetullut.”

Masentuneelle on tyypillistä vetäytyä omiin oloihinsa, mutta siltikään ei maksa mitään kutsua häntä esimerkiksi mukaan juhliin – vaikka hän olisi jättänyt tulematta ties kuinka monta kertaa.

– Vaikka en tulisi, jo sen tietäminen, että joku haluaa minut mukaan, voi auttaa, Reddit-käyttäjät Lacerik sanoi keskusteluketjussa.

2. ”Tiedän, että teet parhaasi.”

Ulospäin voi näyttää siltä, että masentunut ei tee juuri mitään, vaikka hän käykin läpi väsyttävää henkistä taistelua. Välittämisensä voi näyttää esimerkiksi kertomalla, että tietää toisen yrittävän parhaansa ja ettei tällä ole helppoa.

3. Kysy jotain

Jos ei ole aivan varma siitä, miten masentuneen kanssa tulisi toimia, oiva ratkaisu on kysyminen! Kerro, että haluat auttaa ja kysy, miten sen voisit tehdä. Muista myös kuunnella vastaus huolella. Masentuneella saattaa olla täsmällinenkin vastaus tai sitten ei. Joka tapauksessa olet kertonut, että olet valmis tukemaan häntä.

4. Anna hali

Aina sanoja ei tarvita. Usein riittää, että on läsnä ja kuuntelee, jos toinen haluaa kertoa jotain. Jotkut saavat sanojakin suurempaa lohdutusta fyysisestä kontaktista.

5. ”Ollaan vaan ja hengaillaan.”

Redditissä ehdotellaan reseptiksi rentoa yhdessäoloa: pizzan syömistä, tv:n katselua, videopelejä ja siinä ohessa jutustelua kaikesta mahdollisesta. Joskus on ihan vapauttavaa, etteivät kaikki koko ajan keskity siihen, miten masennus milläkin hetkellä jakselee.

6. ”Rakastan sinua.”

...sellaisena kuin olet. Rakastan sinua, enkä ole menossa minnekään.

7. ”Uskon tunteisiisi ja niillä on minulle merkitystä.”

Osa Redditin käyttäjistä oli sitä mieltä, että he haluavat kuulla pelkästään sen, että heidät hyväksytään tunteineen – eikä heitä yritetä väkisin korjata. ”On ok olla surullinen.”

Joidenkin elämänohjeiden oppiminen ei ole koskaan liian myöhäistä – vaikka saattaahan se harmittaa, kun neuvoa olisi voinut tarvita jo teininä.

Rakkautta. Unelmia. Arkea. Näihin elämän peruspilareihin nojautuvat Me Naisten lukijoiden aikuisena opitut viisaudet.

Me Naiset kertoi viime viikolla seitsemästä elämänohjeesta, jotka ihmiset oppivat liian myöhään. Kysyimme jutussa myös lukijoiltamme, minkä elämänviisauden he ovat oppineet aikuisena.

Vaikka moni harmitteli, että tärkeimmät ohjeet on opittu vasta vanhemmalla iällä, vastauksista henki kiitollisuus ja armollisuus. Ne ovat hyödyllisiä tunteita opittavaksi missä iässä tahansa.

1. Unelmista

2. Tunteista

3. Itsetunnosta

4. Työstä

5. Seikkailuista

6. Ihmissuhteista

7. Rakkaudesta

8. Kiireestä

9. Nukkumisesta

10. Arjesta

Osallistu kyselyyn ja kerro, puhutko parisuhteestasi somessa.

Yhdelle pusukuvat ovat arkipäivää, toinen ei koe julkista söpöilyä omaksi jutukseen. Miten sinun parisuhteesi näkyy sosiaalisessa mediassa? Kerrotko puolisosi nimen Facebook-profiilissa? Hehkutatko rakkautta vuosipäivänä tai jaat selfieitä aurinkorannalta? Miksi tai miksi et? Kertooko somekäyttäytyminen mielestäsi jotain suhteesta?

Osallistu jutuntekoon ja kerro meille, puhutko parisuhteestasi somessa. Vastauksia käytetään myöhemmin Me Naisten jutussa.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.