”Ai että, miten ihanaa tämä pellolla juoksentelu on!” ”Sinäkin olet ihana, kulta!” Kuva: Shutterstock

Psykologi John Gottman vaimoineen on tutkinut pariskuntia vuosikymmeniä ja löytänyt avio-onnen salaisuuden.

Viime vuonna Suomessa myönnettiin 13766 avioeroa, mikä on aika paljon. Tilastokeskuksen julkistuksen mukaan ensimmäinen avioliitto päättyykin eroon 39 prosentin todennäköisyydellä. Psykologi Ty Tashiro puolestaan huomauttaa kirjassaan The Science of Happily Ever After, että vain kolme kymmenestä onnistuu elämään onnellisesti aviossa. Ei kuulosta kovin hyvältä.

Tutkijat ovatkin jo vuosikymmeniä yrittäneet selvittää, mikä siinä on, että toisten liitot kestävät, toisten eivät – ja miksi jotkut onnistuvat pysymään liitoissaan myös tyytyväisinä.

Yksi ajattelutapa

Niin, miksi? Business Insiderin artikkelissa valotetaan näitä syitä kestävien ja eroon päättyvien avioliittojen taustalla. Laajaa juttua varten on haastateltu avioliittoja 1970-luvulta saakka tutkinutta psykologi John Gottmania sekä hänen vaimoaan Julieta, jotka pyörittävät avioparien auttamiseen keskittynyttä The Gottman Institutea New Yorkissa.

Tutkimuksissaan Gottman on luokitellut avioparit kahteen ryhmään: mestareihin ja katastrofeihin – englanniksi ryhmien nimet ovat kivasti rimmaavat masters ja disasters. Mestareiksi pääsevät ne, jotka ovat vielä kuudenkin vuoden jälkeen onnellisesti yhdessä. Katastrofiparit joko eroavat tai ovat onnettomia liitoissaan.

Business Insiderin jutun mukaan John Gottman pystyy pariskunnan toimia tarkkailemalla ennustamaan 94 prosentin varmuudella, onko parilla muutaman vuoden päästä edessään ero vai onnellinen tai onneton liitto. Lähes kaikki on kiinni yhdestä asiasta.

– On olemassa tietty ajattelutapa, jonka mestarit hallitsevat: he tutkivat sosiaalista ympäristöään löytääkseen asioita, joita voivat kunnioittaa ja joista voivat sanoa olevansa kiitollisia. He rakentavat kunnioittamisen ja kiitollisuuden kulttuuria hyvin määrätietoisesti. Katastrofit sen sijaan tarkkailevat ympäristöään löytääkseen kumppaninsa virheet, John Gottman selittää.

Vaimo Julie täsmentää, ettei kyse ole vain ympäristön tarkkailusta.

– Kyse on kumppanin tutkiskelusta; mitä kumppani tekee oikein tai väärin ja siitä, kritisoiko kumppaniaan vai kunnioittaako ja osoittaa kiitollisuutensa.

Halveksunta vastaan kiltteys

Ykkössyy erojen takana on pariskunnan mukaan halveksunta. Niiltä, jotka keskittyvät kritiikkiin, jää huomaamatta 50 prosenttia positiivisista asioista, joita kumppani tekee. He myös näkevät negatiivisuutta siellä, missä sitä ei edes ole. Jos kumppaniaan kohtelee kuin ilmaa eikä tälle osoita arvostustaan, suhteen alamäki on lähes varma.

Sen sijaan hyväntahtoisuus ja kiltteys toimii kuin liima, sillä se saa kumppanin tuntemaan olonsa rakastetuksi, ymmärretyksi ja arvostetuksi.

Hyvä tapa harjoittaa kiltteyttä on pariskunnan mukaan jalomielisyys kumppanin aikeita kohtaan. Sen sijaan, että ajattelisi kullan jättäneen vessanpytyn renkaan kiusallaan ylös, tulisi ajatella, että ehkä tämä oli vain ajatuksissaan ja unohti.

Kaikkein tärkeintä – ja samalla vaikeinta – olisi osoittaa kiltteyttä riidellessä. Vihansa ja ärtymyksensä saa kyllä näyttää, kunhan valitsee tarkoin, miten sen tekee.

– Voit joko heitellä keihäitä kumppaniasi kohti tai selittää, miksi tunnet olosi loukatuksi ja vihaiseksi. Jälkimmäinen on se kiltimpi tapa, Julie Gottman selittää.

Aviomies antaa esimerkin.

– Katastrofit sanovat: ”Olet myöhässä. Mikä sinua oikein vaivaa? Olet ihan kuin äitisi.” Mestarit sanovat: ”Minusta tuntuu pahalta huomauttaa siitä, että olet myöhässä ja tiedän, ettei se ole sinun vikasi, mutta on todella ärsyttävää, että olet taas myöhässä.”

Lue myös:

Maailman ärsyttävin parisuhdeneuvo

Eikö suhteenne toimi? Nämä yleiset parisuhdeneuvot ovat täyttä roskaa

Näin muutat puolisoasi

Tuntuuko uusiin ihmisiin tutustuminen hankalalta? Vai haluatko lämmitellä välejäsi vaikean tyypin kanssa? Yksinkertaisesta niksistä voi olla iso apu.

Välillä tulee vastaan tilanne, jossa ihmiset eivät pidä toisistaan – eikä siihen ole välttämättä mitään sen kummempaa syytä.

Esimerkiksi uudessa työpaikassa voi kestää pitkään ennen kuin lämpenet uusien kollegoidesi seurassa. Aikaa vie sekin, että ärsyttävästä tyypistä tulee edes siedettävä omassa mielessäsi.

Onneksi ihmissuhteiden kehittymistä voi vauhdittaa pienellä psykologisella kikalla. Sama niksi voi auttaa kääntämään kurjat tunteet hetkessä toisiksi –ellei nyt täysin myönteisiksi, niin ainakin neutraaleiksi. Niksistä kertoo talouslehti Business Insider.

Yksinkertainen temppu menee näin: pyydä palvelusta häneltä, jonka kanssa haluat lämmittää välejäsi.

Tälle kikalle on annettu nimi kuuluisan tiedemiehen ja diplomaatin mukaan: kyseessä on Benjamin Franklinin menetelmä.

Lue myös: Näin voit olla mukava sosiaalisissa tilanteissa ilman, että sanot sanaakaan

Jos siis haluat voittaa toisen puolellesi, tehokkain keino siinä on saada hänet auttamaan sinua vapaaehtoisesti. Tapa toimii jopa paremmin kuin se, että tekisit itse palveluksia hänelle. Kannattaa pyytää aluksi pientä, helposti toteutettavaa palvelusta.

Avunpyyntö on älykäs keino osoittaa arvostusta.

Franklin on kuvannut menetelmän omaelämäkerrassaan näin:

”Hän, joka on vapaaehtoisesti tehnyt sinulle kerran palveluksen, auttaa sinua toisenkin kerran todennäköisemmin kuin hän, jota olet käskenyt.”

Avunpyyntö on älykäs keino osoittaa arvostustasi toiselle. Se on myös imarteleva ele auttajaa kohtaan.

Kun pyydät apua toiselta, tunnustat samalla hänen tärkeytensä ja osaamisensa – sekä ilmaiset oman nöyryytesi. Kuka nyt sellaisen jälkeen voisi enää vastustaa sinua?

Ei ole yhtä oikeaa lausetta – eivätkä kaikki masentuneet edes halua jutella.

Tilastojen mukaan joka viides suomalainen sairastuu masennukseen elämänsä aikana. Sairaus kuitenkin vaikuttaa monen muunkin elämään – jos jokaisella masentuneella on vierellään esimerkiksi kaksi läheistä ihmistä, masennus koskettaa valtavaa joukkoa suomalaisia.

Masentuneen läheisen on tärkeää huolehtia omasta jaksamisestaan, ja vertaistukeakin on tarjolla. Silti masentuneen lähellä voi olla vaikea olla. Miten toista voisi tukea niin henkilökohtaisessa kokemuksessa?

Miten valita sanat oikein? Masennuksen kokeneet käyttäjät kertoivat AskReddit-sivustolla, mitä toivoisivat itselleen sanottavan.

Sadoista vastauksista käy ilmi, ettei ole olemassa yhtä mallia, joka toimisi joka tilanteessa. Kaikki masentuneet eivät ensinnäkään kaipaa sitä, että joku on koko ajan lähellä – ja silloin heille kannattaa antaa tilaa.

Mielenterveysseuran sivuilla muistutetaan, että monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta. On tärkeää muistaa kertoa, että toinen on tärkeä itselle.

Monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta.

Sitten Redditin käyttäjien ehdotuksiin. Vaikka ei saisikaan aikaan näkyvää muutosta masentuneessa, kannattaa muistaa, että millä tahansa sanoilla voi olla silti merkitystä. Vetäytymisen sijaan on tärkeää näyttää, että ihminen on yhä olemassa sinulle, vaikka onkin masentunut.

1. ”Olet tervetullut.”

Masentuneelle on tyypillistä vetäytyä omiin oloihinsa, mutta siltikään ei maksa mitään kutsua häntä esimerkiksi mukaan juhliin – vaikka hän olisi jättänyt tulematta ties kuinka monta kertaa.

– Vaikka en tulisi, jo sen tietäminen, että joku haluaa minut mukaan, voi auttaa, Reddit-käyttäjät Lacerik sanoi keskusteluketjussa.

2. ”Tiedän, että teet parhaasi.”

Ulospäin voi näyttää siltä, että masentunut ei tee juuri mitään, vaikka hän käykin läpi väsyttävää henkistä taistelua. Välittämisensä voi näyttää esimerkiksi kertomalla, että tietää toisen yrittävän parhaansa ja ettei tällä ole helppoa.

3. Kysy jotain

Jos ei ole aivan varma siitä, miten masentuneen kanssa tulisi toimia, oiva ratkaisu on kysyminen! Kerro, että haluat auttaa ja kysy, miten sen voisit tehdä. Muista myös kuunnella vastaus huolella. Masentuneella saattaa olla täsmällinenkin vastaus tai sitten ei. Joka tapauksessa olet kertonut, että olet valmis tukemaan häntä.

4. Anna hali

Aina sanoja ei tarvita. Usein riittää, että on läsnä ja kuuntelee, jos toinen haluaa kertoa jotain. Jotkut saavat sanojakin suurempaa lohdutusta fyysisestä kontaktista.

5. ”Ollaan vaan ja hengaillaan.”

Redditissä ehdotellaan reseptiksi rentoa yhdessäoloa: pizzan syömistä, tv:n katselua, videopelejä ja siinä ohessa jutustelua kaikesta mahdollisesta. Joskus on ihan vapauttavaa, etteivät kaikki koko ajan keskity siihen, miten masennus milläkin hetkellä jakselee.

6. ”Rakastan sinua.”

...sellaisena kuin olet. Rakastan sinua, enkä ole menossa minnekään.

7. ”Uskon tunteisiisi ja niillä on minulle merkitystä.”

Osa Redditin käyttäjistä oli sitä mieltä, että he haluavat kuulla pelkästään sen, että heidät hyväksytään tunteineen – eikä heitä yritetä väkisin korjata. ”On ok olla surullinen.”

Joidenkin elämänohjeiden oppiminen ei ole koskaan liian myöhäistä – vaikka saattaahan se harmittaa, kun neuvoa olisi voinut tarvita jo teininä.

Rakkautta. Unelmia. Arkea. Näihin elämän peruspilareihin nojautuvat Me Naisten lukijoiden aikuisena opitut viisaudet.

Me Naiset kertoi viime viikolla seitsemästä elämänohjeesta, jotka ihmiset oppivat liian myöhään. Kysyimme jutussa myös lukijoiltamme, minkä elämänviisauden he ovat oppineet aikuisena.

Vaikka moni harmitteli, että tärkeimmät ohjeet on opittu vasta vanhemmalla iällä, vastauksista henki kiitollisuus ja armollisuus. Ne ovat hyödyllisiä tunteita opittavaksi missä iässä tahansa.

1. Unelmista

2. Tunteista

3. Itsetunnosta

4. Työstä

5. Seikkailuista

6. Ihmissuhteista

7. Rakkaudesta

8. Kiireestä

9. Nukkumisesta

10. Arjesta

Osallistu kyselyyn ja kerro, puhutko parisuhteestasi somessa.

Yhdelle pusukuvat ovat arkipäivää, toinen ei koe julkista söpöilyä omaksi jutukseen. Miten sinun parisuhteesi näkyy sosiaalisessa mediassa? Kerrotko puolisosi nimen Facebook-profiilissa? Hehkutatko rakkautta vuosipäivänä tai jaat selfieitä aurinkorannalta? Miksi tai miksi et? Kertooko somekäyttäytyminen mielestäsi jotain suhteesta?

Osallistu jutuntekoon ja kerro meille, puhutko parisuhteestasi somessa. Vastauksia käytetään myöhemmin Me Naisten jutussa.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.