Miesten vuoro -dokumentin tekijä­t paljastavat, onko kaksilahkeisilla oikeita ystäviä.

Kuva Panu Pälviä

Ei jumalauta! Et tuu noin lähelle!
– Höh. Mä olisin ihan mukana tässä, mutta tuo on tuommonen...

Kuvaaja yrittää saada Joonas Berghälliä ja Mika Hotakaista
poseeraamaan vastakkain niin, että otsat koskettavat. Ei onnistu, Joonaksen pokka ei pidä.

Vaikka elokuvamiehiä ei saakaan koskettelemaan toisiaan,  ehkä parhaat ystävykset saa puhumaan ystävyydestä. Mitä se tarkoittaa, kun miehet ovat keskenään ystäviä? Sitä, että taputellaan olalle, puhutaan niitä näitä ja saatetaan vahingossa elää vuosi ilman, että kumpikaan muistaa soittaa?

– Ystävä on ihminen, jolle voi puhua, mitä tuntee. Purkaa vaikka parisuhdekriisiä. Kaveri on sellanen, jonka kanssa käydään oluella. Ne ovat kaksi eri asiaa, Joonas miettii.

Mika on samoilla linjoilla:

– Minulla on paljon kavereita mutta vain hyppysellinen ystäviä. Sellaisia, jotka tunnen niin hyvin, ettei heidän kanssaan tarvitse käydä elämän mittaista pohjustusta, jotta pääsisi kipeämpiin juttuihin.

Ystävät ja yhtiökumppanit

Joonaksen mielestä kaksikon ystävyyden hienoin hetki sijoittuu
sekin leffan leikkauspöydälle:

– Editoimme Mikan kanssa Valtio vapauden vei -dokkaria vuonna 2004. Kun materiaali oli katsottu läpi, molemmat halusivat leikata täsmälleen samasta kohdasta samat minuutit. Se oli hienoa – ei tarvinnut enää puhua.

Ystävyysaihe näkyy myös miesten töissä. Yhdessä tehdyssä dokumentissa Miesten vuoro (2010) suomalainen mies avautuu, tilittää, jorisee, suorastaan puheripuloi isoista aiheista ystäviensä kanssa.

Mika ja Joonas ovat luvanneet nyt edustaa suomalaisia miehiä, istua vierekkäin viininpunaisissa tuoleissa ja kommentoida naisten ennakkoluuloja.

Miesten on vaikea puhua asioista. He haluavat vain tehdä yhdessä juttuja. Miesten välinen ystävyys on oikeasti kaverisosiaalisuutta, joka keskittyy jonkin ajanvietteen ympärille.

Joonas: Minua on aina kannustettu puhumaan ja näyttämään tunteeni. Olen pelkästään äitini kasvattama poika. Tarvitsen vain puhumiselle oikean hetken, ja se on joskus huono juttu, varsinkin parisuhteessa. En saa puhuttua silloin, kun pitäisi, vaan jään odottamaan hyvää hetkeä. Sitä ei välttämättä tule, ja kun asia jää sanomatta ajallaan, se tulee lopulta liian lujaa ulos ja käy huonosti. Mikan kanssa ei ole sellaisia ongelmia. Hän tajuaa, että pitää vain odottaa, niin kyllä puhetta sitten alkaa tulla.

Mika: Minä kiertelen ja kaartelen. Naiset ovat niin paljon nopeampia pääsemään asiaan. En välttämättä ehdi prosessoida vastausta, kun sieltä tulee herranjestas jo uusi kysymys. Se ongelma tässä tietysti on, että jos minua ei keskeytä, monologi voi kestää koko illan.

Mutta miehiä ei koskaan näy kahviloissa puhumassa ystäviensä kanssa.

Joonas: Kahvilassa! Ei sellaisessa paikassa tietenkään voi puhua. Olen kyllä huomannut, että naiset saattavat istua kahvilla ja puhua selvästi henkilökohtaisia asioita. Se olisi miehelle mahdotonta. Paikan ja tilanteen pitää olla otollisempi. Mökki, sauna, laiturinnokka. Miesten vuoron ideakin syntyi yleisessä saunassa, kun huomasin, että siellä oli hirveä meteli. Korviin koski, kun miehet puhuivat henkilökohtaisia. Naisten puolelta ei kuulunut mitään.

Mika: Sopiva paikka olisi vaikka mökki. Tai miksei koti. Tuijotettaisiin leffoja, juotaisiin kaljaa, puhuttaisiin.
Joonas: Sen olen huomannut, että porukassa miehet puhuvat vain hömpänpömppää. Kahdestaan puhutaan henkilökohtaisia, mutta heti kun tilanteessa on joku kolmas, mukaan tulee titteleitä ja esittämistä. Miehet hakeutuvatkin porukasta mielellään kahden kesken johonkin, vaikka saunasta laiturille, jotta pääsevät juttelemaan oikeasti.

Miehet eivät pysty sellaiseen kiinnostavaan kommunikaatioon, jossa analysoidaan kavereiden tekemisiä, elämäntilanteita ja mielialoja.

Mika: Kyllä me analysoidaan ihan loputtomasti. Kaikkea, loputtomasti. Miksi se teki sillä tavalla? Oletko huomannu, että se on ollut viime aikoina vähän vaisu?

Joonas: Onkohan sillä jotain ongelmia? Pitäisiköhän siltä kysyä?

Miehet eivät tunne toisiaan kovin hyvin, vaikka olisivat ystäviä. He eivät tiedä toisistaan olennaisia asioita kuten äidin nimeä...

Joonas: Ptfyf! Todellakin tietävät. Ainakin me tiedämme. Miesten vuoroa tehdessä läheisyys meni ehkä jo vähän yli. Reissasimme pitkin Suomea, hotellihuoneessa sänkyjen välissä oli puoli metriä, auton istuimet olivat 30 sentin päässä toisistaan. Puolen vuoden aikana olimme kauimpana toisistamme silloin, kun toinen odotti autossa ja toinen oli käymässä ABC:n vessassa.

Mika: Siihen aikaan olikin tärkeää, että pystyin puhumaan Joonakselle kaikesta. Silloin oli parisuhdeongelmia, joita oli tarve purkaa.

... tai horoskooppimerkkiä?

Joonas: No ei kyllä helvetissä. Mutta tiedän, mikä on Mikan lempiolut. Se juo aina Sandelssia.

Mika: Joonaksella on sellaisia jänniä Grafenmeisterscheistereita. Hän tykkää vehnäoluista.

Miesten välistä ystävyyttä kalvaa aina pelko siitä, että muut pitävät homoina.
Joonas: Eiköhän me olla se raja ylitetty jo kauan sitten.

Mika: Otetaanko kuvaa varten sellanen oikein kaverihali?

Joonas: Ei.

Mistä tietää, että parisuhde on tulossa tiensä päähän? Ei ehkä ensimmäisistä eroajatuksista, mutta eräät kysymykset ja asiat paljastavat, että on päätymässä eroon.

Joka kolmannelle heterosuhteessa olevalle miehelle ero tulee yllätyksenä. Tämä selvisi Väestöliiton kyselytutkimuksessa viime vuonna. Uusi tutkimus kuitenkin osoittaa, että usein eroa haluava osapuoli on itse asiassa harkinnut eroa jo pitkään – tietoisesti tai tiedostamattaan. Psychology Today kertoo Tennesseen yliopiston tutkimuksesta, jonka perusteella psykologit Kathrin Ritter, Vanessa Handsel ja Todd Moore tekivät asteikon. Se kuvastaa hyvin eron eri vaiheita. Ja niihin voi varmasti myös moni eronnut tai eroa harkitseva samastua.

Tutkimuksen mukaan ero voidaan jaksaa viiteen vaiheeseen.

Eron 1. vaihe: tutkiskelu

Mieleen voi tulla seuraavia asioita ja kysymyksiä – ja ihminen usein myös kieltää todelliset ajatuksensa.

1. Olen onnellinen suhteessani ja tyytyväinen siihen sellaisena kuin se on.

2. Minulla on hyvä suhde, enkä tunne tarvetta muuttaa sitä.

3. Suhteeni ei ole hassumpi.

4. Minusta ei ole tarvetta tehdä suhteelle mitään.  

Eron 2. vaihe: suhteen analysointi

Tässä vaiheessa itseltään kysyy usein näitä asioita:

5. Joskus tuntuu, että haluaisin erota.

6. Uskon, ettei suhteeni ole minulle hyväksi.

7. Huomaan, että parisuhteeni on ongelmallinen.

8. Alan nähdä sen, että suhteeni vaikuttaa minuun itseeni ikävästi.

Eron 3. vaihe: valmistautuminen eroon

9. Vaikka suhteen lopettaminen tuntuu vaikealta, teen suunnitelmia, että päättäisin sen.

10. Olen jo aloittanut työstämään eroa, mutta minusta tuntuu, että tarvitsen siinä apua.

11. Aion päättää suhteen seuraavan kuukauden aikana.

12. Aion päättää suhteen pian, mutta en vielä tiedä, miten sen teen.

Eron 4. vaihe: toiminta eli suhteen lopettaminen

13. Olen kertonut kumppanilleni, että haluan ja aion erota.

14. Puhun kumppanini kanssa yhä vähemmän.

15. Vietän yhä vähemmän aikaa kumppanini kanssa ja enemmän muiden ihmisten kanssa.

16. Huomaan, että ajattelen kumppaniani yhä vähemmän.

Eron 5. vaihe: päätöksessä pysyminen

17. Muutan rutiinejani arjessa, sillä välttelen kumppaniani.

18. Vältän paikkoja, joissa saatan törmätä kumppaniini.

19. Hankkiudun eroon asioista, jotka kuuluvat kumppanilleni – tai muistuttavat minua hänestä.

20. Tiedän, etten koskaan palaa kumppanini luokse.

Mietitkö, olisiko sinun parempi erota? 8 arkipäiväistä merkkiä paljastavat, että on aika erota

Erillään asuminen on yhä eräänlainen tabu.

Hiljattain selvitimme kokemuksianne siitä, kun pariskunta nukkuu eri sängyissä. Kävi ilmi, että yllättävän moni tekee niin, vaikka aiheesta puhutaan vähän.

Samantyyppinen tabu on pariskunnan asuminen kahdessa eri kodissa.

Perinteisen parisuhteen kaavan mukaan yhteen kuuluu muuttaa siinä vaiheessa, kun suhde vakiintuu. Todellisuudessa monet parit asuvat kuitenkin eri osoitteissa, vaikka ovatkin sitoutuneita toisiinsa. Ja jotkut ovat paljon onnellisimpia, kun eivät jaa kotia.

Myös julkkikset, kuten kirjailijapari Anna-Leena Härkönen ja Riku Korhonen sekä näyttelijät Antti Reini ja Anu Sinisalo, ovat puhuneet julkisuudessa erillään asumisestaan.

– On mielenkiintoista, että tänä päivänä monet parit asuvat eri osoitteissa, mutta jostain syystä siitä ei juurikaan puhuta, Anu sanoi Me Naisille viime vuonna.

Syitä asua erillään on monia: toinen tai molemmat nauttivat yksinolosta, työ tai opiskelu pitävät eri paikkakunnilla, vuorokausirytmi on erilainen toisen kanssa tai on vain tottunut asumaan yksin ja tekemään asiat omalla tavallaan.

Nyt haluaisimme kuulla, miksi sinä ja kumppanisi olette päätyneet erillisiin asuntoihin joko alusta asti tai yhdessä asumisen jälkeen. Nimettömiä kertomuksia voidaan käyttää Me Naisten jutussa. Jätä myös yhteystietosi, jos haluat, että voimme olla sinuun yhteydessä mahdollisesta haastattelusta.

Asutko sinä erillään kumppanisi kanssa? Kerro tarinasi alla olevalla lomakkeella!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Miten tylsää töissä olisikaan, jos olisimme kaikki samanlaisia! Listasimme 22 ihmistyyppiä, jotka löytyvät lähes jokaiselta työpaikalta.

Tsemppari

Tiimihengen kohottaja, joka keksii joka päivä myönteisiä juttuja – myös silloin, kun hänellä itsellään on synkkä päivä. Hemmottelee työkavereitaan itse tekemillään leivonnaisilla ja muistaa aina kysyä, miten toisella menee.

Erityisherkkä

Aistii työpaikalla vallitsevan tunnelman jo pääovelta. Vaistoaa myös puolitutun tunnetilan kahviautomaatilla ja jää helposti vellomaan muista tarttuneisiin tunteisiin. Erityisherkän on joskus pakko juosta vessaan purkamaan tunteensa, että elämä voi taas jatkua. Erityisherkkä toivoo itsekin joskus, että voisi ummistaa silmänsä. 

Koskettelija

Tulee kertomaan asiansa aina iholle, painaa usein kätensä olkapäällesi. Hän muutenkin vähintäänkin hipaisee sinua jokaisessa mahdollisessa tilanteessa, koska onhan koskettaminen luonnollista – vaikkeivat kaikki sitä ymmärräkään.

Reviirihaukka

Hän taas olettaa, että koskettelija ymmärtäisi sanomattakin, että ei ole sopivaa tulla kolmea metriä lähemmäs. Reviirihaukan pöydälle ei todellakaan kannata jättää mitään lyijykynää arvokkaampaa, koska tämä ei epäröi heittää roskiin tavaroita, joita ei tunnista omakseen.

Laiska googlettaja

Kysyy jokaikisen asian ääneen työkaveriltaan. Ei ilmeisesti ole vielä kuullut sellaisesta palvelusta kuin Google.

Jeesaaja

On valmis auttamaan toisia, vaikka itsellä olisi kuinka kiire. Hän opettaa uudet tekniikat ja esittelee ihmiset toisilleen. Hänestä huokuu rehellinen ystävällisyys ja häntä on aina helppo lähestyä.

Lörppäsuu

Puhuu kaikki asiansa ja kaikkien muidenkin asiat. Jos sanot jutun alkuun ”et kerro sitten kellekään”, niin juttu leviää vielä varmemmin. Ei välttämättä sydämessään tarkoita pahaa, mutta aiheuttaa suurella suullaan turhaa draamaa.

Heippalaputtaja

”Äitisi ei ole täällä töissä.” ”Kuka on vienyt mukini? Palauta se heti!” Yleensä heippalaputtajan kiukkuset viestit löytyvät yhteisistä tiloista, kuten keittiöstä tai vessasta.

Tekninen tuki

Jos tämä työkaveri on lomalla, kaikki ovat hukassa. Hänen luokseen rynnätään, kun puhelin tilttaa tai tietokoneen hiiri ei reagoi. Kun tekninen tuki menee paikalle, ongelma ratkeaa kuin itsestään. Yleensä sitä ei varsinaisesti edes ollut, sillä puhelimen tilttaamisen sijaan kyse on usein siitä, että akku oli loppu tai langaton hiiri ei toiminut, koska siinä ei ollut paristoja.

Bilevastaava

Alkaa pikkujouluissa laskea päiviä firman kevätbileisiin. Tässä välissä hän ehtii kutsua koko porukan ainakin kolmesti omaan kotiinsa ja pari kertaa sumplia bileet jonkun toisen kotiin.

Spekuloija

Näkee salaliittoteorioita kaikkialla ja tarkkailee, kuka menee pomon huoneeseen ja milloin. Virallisten nimitysuutisten tultua huutaa aina: ”Mä arvasin!”

Pummi

Ottaa eväshedelmäsi kysymättä lupaa tai kysyy ja ottaa ennen kuin olet ehtinyt vastata. Käyttää muiden kahvimaitoa ja pöllii muutakin ruokaa jääkaapista.

Trendinenä

Aina uusimmat muotijutut päällä ja hyvä hiuspäivä.

Kävelevä lääkekaappi

Tässä ihmisessä asuu luontainen hoivaaja. Häneltä löytyy aina apu, jos päänsärky, kuukautiset tai vatsakipu yllättävät. Hänen taitonsa riittävät myös isompien haavereiden paikkaamiseen.

Jees jees -tyyppi

Ei ikinä valita, mutta ei myöskään puutu esimerkiksi epäoikeudenmukaisuuksiin. Haluaa olla kaikkien suosiossa ja keskittyy siksi olemaan aina mukavan neutraali. Käytännössä ei sano ikinä mistään mitään.

Myöhästelijä

Myöhässä aina – ihan joka paikasta.

Lounasremmin vetäjä

Kokoaa napakalla huudolla porukan syömään jo klo 10.55.

Umpio

Ei kerro itsestään mitään. Ei halua työpaikalta ystäviä, käy siellä vain töissä.

Urheiluhullu

Hän on aina joko tulossa tai menossa urheilemaan – tämä ei jää kenellekään epäselväksi.

Narisija

Kaikki on aina huonosti. Mitään ei jaksa, kaikki on tyhmää, jalkakin kipeä, pomot on paskoja ja niin edelleen. 

Valittaja

Valittaja on astetta pahempi kuin narisija. Käyttää leijonanosan työajastaan ja elämästään epäkohtien huomioimiseen ja niiden esille tuomiseen olettaen, että joku muu hoitaa ja ratkaisee. Omia ratkaisuehdotuksia valittaja ei esitä. Jos jokin ongelma ratkeaakin, on hän jo keksinyt uuden.

Lusmu

”Joo, hoidettu on”, vaikkei olisikaan. ”Joo, Virtanen taas mokasi”, vaikka olisi itse mokannut. ”Juu juu”, vaikkei aio edes tehdä asialle mitään.

Lisää työpaikan ärsyttäviä ihmistyyppejä löydät täältä.

Puuttuuko listasta joku tyyppi? Kerro kommenteissa!

Mitä sinua pelottaa eniten? Vastaa kyselyyn jutun lopussa.

Ihmisten huoli perheenjäsenistään on suurempi kuin itsestään. Asia selviää suomalaisten pelonaiheita tarkastelleesta kyselystä, josta kertoo Tiede-lehti.

Turun yliopiston lääketieteellisen kuvantamisen apulaisprofessorin Lauri Nummenmaan laatima kysely jatkuu edelleen netissä, mutta välitulosten mukaan suomalaiset pelkäävät eniten läheistensä kuolemaa ja vakavia sairauksia.

– Tämä on mielestäni kiinnostavin tulos. Ihmiset ovat ainakin Suomessa niin sosiaalisia ja toiset ihmiset niin tärkeitä, että olemme enemmän huolissamme toisistamme kuin itsestämme, Nummenmaa sanoo Tiede-lehdessä.

Verkkokyselyssä ihmiset voivat kertoa peloistaan ja valita suurimmat yli 150 vaihtoehdosta. Kymmenen kärjessä ovat nyt läheisiin liittyvät pelot, syöpä, korkeat paikat ja raiskatuksi tulemisen pelko.

Lue myös! Näin pääset eroon pelosta – vinkit kolmeen arkiseen tilanteeseen

Harvinaisempia ovat muun muassa eläimiin, vaikkapa käärmeisiin, tai esineisiin kuten aseisiin kohdistuvat pelot.

– Sellaiset asiat, jota saattavat nyrjäyttää pelkosysteemin yliherkäksi, eivät yleensä pelota perusterveitä vastaajia, kommentoi Nummenmaa.

Mikä on sinun suurin pelkosi? Vastaa alla olevassa kyselyssämme.

Mitä sinä pelkäät eniten?