Rakkautta on jakaa arki, tämä pari ehkä ajattelisi. Kuva: Shutterstock

Yhdessä vessassa hampaita harjaavat, toistensa napoja kaivelevat ja hiljaisuudessa istuvat, keitä he oikein ovat? Rakastavaisia.

Vähän aikaa sitten istuin metrossa aviomieheni kanssa. Emme puhuneet koko vartin matkan aikana mitään. Minä tuijotin puhelintani tai ulos ikkunasta, mies lepäsi silmät kiinni.

Vastapäätä meitä istui nuorehko pariskunta. Nainen makasi puolittain miehen sylissä. Mies silitteli rakkaansa käsivartta, piti käsiä ympärillään. Nainen nuuhki (ilmeisesti) mieheltään saamaansa ruusupuskaa ja katseli tätä rakkaudentäyteisin silmin. Minä huomasin heidät, mieheni ei. Koko tilanne nauratti.

Ulkopuolisen silmin me saatoimme näyttää toisillemme vierailta, ehkä kavereilta. Toinen pariskunta taas huokui lempeä.

Totuus on kuitenkin se, että uskon kummankin parin – meidän ja heidän – rakastavan aivan yhtä lujasti. Mutta eri tavalla.

Tämä sai miettimään. Jos haluaisi arvuutella, mistä pitkään yhdessä olleet tunnistaisi? Kysyin tuttavilta, kollegoilta, pitkään yhdessä olleilta, vastarakastuneilta. Näin he kertoivat:

1. Jos on ollut yhdessä vuosikymmeniä, ei ehkä jaksa suukotella, halailla tai pitää kädestä jatkuvasti. Julkisilla paikoilla pitkään yhdessä olleet jättävät vähän ilmaa väliinsä. Sen verran, että on helppo hengittää, mutta silti on toista lähellä. Rakkaudenosoituksia annetaan salaa muulta maailmalta, hellinä hetkinä.

2. Ja ne jutut! Pitkään yhdessä olleiden jutuista ulkopuoliset eivät tajua mitään. On hölmöjä lempinimiä, toisen lause osataan täydentää ja kerrotaan tarinoita tilanteista, joita kukaan muu ei ole kokenut. Sanaselityspeleissä tällaisia pareja vastaan ei kannata lähteä kilpailemaan.

3. Jos pääsee tutkimaan lähempää vanhan parin elämää, paljastuu siitä outoja ja muiden mielestä vähän ällöttäviä tapoja, kuten toisen navan kaivaminen tai finnien puristaminen selästä. Tyhmät lempinimet, joita ei haluta jakaa muille. Välillä toinen lipsahtaa ja kutsuu rakastaan julkisella paikalla vaikka nasuksi tai tunkee sormen nenään, kun ”siellä näkyi jotain”.

4. Kun on ollut pitkään jonkun kanssa, voi kertoa myös, mikä siinä toisessa ärsyttää. Totuutta ei tarvitse enää kaunistella, koska se on ihan nätti muutenkin. Puolisolle voi sanoa suoraan, että ”kerroit tuon jutun jo eilen”, eikä tarvitse pelätä, että toinen loukkaantuu.

5. Mutta osataan olla hiljaakin. Antaa toiselle omaa aikaa. Hiljaisuus ei ole painostavaa, vaan nautinnollista.

6. Oman vartalon puutteita ei enää tarvitse hävetä, jos toinen on katsonut niitä läheltä kaksikymmentä tai edes kymmenen vuotta. Vanhat parit vaikuttavat itsevarmoilta, vaikkei se välttämättä aina totuus olekaan. Ehkä toisen seura saa luottavaiseksi? Silloin lähellä on aina joku, joka katsoo sinua lempein silmin.

7. Sängyssä nukutaan yöpaidassa, jonka rinnuksia koristaa hammastahnaläikkä, tai boksereissa, joiden haaroväliin on vuosien varrella rispaantunut tuuletusaukko. Vaatteilla ei enää tarvitse koreilla. Sama pätee kotivaatteisiin.

8. Kun jotain merkittävää tapahtuu, kerrotaan siitä aina ensimmäisenä toiselle. Ja yleensä myös silloinkin, jos jotain ei-merkittävää on tapahtunut. Vanhat parit kertaavat aina työpäivän päätteeksi kotiin tullessa, miten päivä on mennyt. Ja se on kai tärkeä osa kumppanuutta. Toinen kuuntelee ja nyökkäilee mukana, vaikka ei ehkä aina jaksaisikaan.

Ja miksei listaa voi ajatella niinkin, että se toimii pitkään ystävinä olleisiin. Rakkauttahan sekin on.

Lue myös:

Noloimmat hellittelynimet – katso, löytyykö omasi listalta!

Tantralla syvyyttä parisuhteeseen

Ei ole yhtä oikeaa lausetta – eivätkä kaikki masentuneet edes halua jutella.

Tilastojen mukaan joka viides suomalainen sairastuu masennukseen elämänsä aikana. Sairaus kuitenkin vaikuttaa monen muunkin elämään – jos jokaisella masentuneella on vierellään esimerkiksi kaksi läheistä ihmistä, masennus koskettaa valtavaa joukkoa suomalaisia.

Masentuneen läheisen on tärkeää huolehtia omasta jaksamisestaan, ja vertaistukeakin on tarjolla. Silti masentuneen lähellä voi olla vaikea olla. Miten toista voisi tukea niin henkilökohtaisessa kokemuksessa?

Miten valita sanat oikein? Masennuksen kokeneet käyttäjät kertoivat AskReddit-sivustolla, mitä toivoisivat itselleen sanottavan.

Sadoista vastauksista käy ilmi, ettei ole olemassa yhtä mallia, joka toimisi joka tilanteessa. Kaikki masentuneet eivät ensinnäkään kaipaa sitä, että joku on koko ajan lähellä – ja silloin heille kannattaa antaa tilaa.

Mielenterveysseuran sivuilla muistutetaan, että monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta. On tärkeää muistaa kertoa, että toinen on tärkeä itselle.

Monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta.

Sitten Redditin käyttäjien ehdotuksiin. Vaikka ei saisikaan aikaan näkyvää muutosta masentuneessa, kannattaa muistaa, että millä tahansa sanoilla voi olla silti merkitystä. Vetäytymisen sijaan on tärkeää näyttää, että ihminen on yhä olemassa sinulle, vaikka onkin masentunut.

1. ”Olet tervetullut.”

Masentuneelle on tyypillistä vetäytyä omiin oloihinsa, mutta siltikään ei maksa mitään kutsua häntä esimerkiksi mukaan juhliin – vaikka hän olisi jättänyt tulematta ties kuinka monta kertaa.

– Vaikka en tulisi, jo sen tietäminen, että joku haluaa minut mukaan, voi auttaa, Reddit-käyttäjät Lacerik sanoi keskusteluketjussa.

2. ”Tiedän, että teet parhaasi.”

Ulospäin voi näyttää siltä, että masentunut ei tee juuri mitään, vaikka hän käykin läpi väsyttävää henkistä taistelua. Välittämisensä voi näyttää esimerkiksi kertomalla, että tietää toisen yrittävän parhaansa ja ettei tällä ole helppoa.

3. Kysy jotain

Jos ei ole aivan varma siitä, miten masentuneen kanssa tulisi toimia, oiva ratkaisu on kysyminen! Kerro, että haluat auttaa ja kysy, miten sen voisit tehdä. Muista myös kuunnella vastaus huolella. Masentuneella saattaa olla täsmällinenkin vastaus tai sitten ei. Joka tapauksessa olet kertonut, että olet valmis tukemaan häntä.

4. Anna hali

Aina sanoja ei tarvita. Usein riittää, että on läsnä ja kuuntelee, jos toinen haluaa kertoa jotain. Jotkut saavat sanojakin suurempaa lohdutusta fyysisestä kontaktista.

5. ”Ollaan vaan ja hengaillaan.”

Redditissä ehdotellaan reseptiksi rentoa yhdessäoloa: pizzan syömistä, tv:n katselua, videopelejä ja siinä ohessa jutustelua kaikesta mahdollisesta. Joskus on ihan vapauttavaa, etteivät kaikki koko ajan keskity siihen, miten masennus milläkin hetkellä jakselee.

6. ”Rakastan sinua.”

...sellaisena kuin olet. Rakastan sinua, enkä ole menossa minnekään.

7. ”Uskon tunteisiisi ja niillä on minulle merkitystä.”

Osa Redditin käyttäjistä oli sitä mieltä, että he haluavat kuulla pelkästään sen, että heidät hyväksytään tunteineen – eikä heitä yritetä väkisin korjata. ”On ok olla surullinen.”

Joidenkin elämänohjeiden oppiminen ei ole koskaan liian myöhäistä – vaikka saattaahan se harmittaa, kun neuvoa olisi voinut tarvita jo teininä.

Rakkautta. Unelmia. Arkea. Näihin elämän peruspilareihin nojautuvat Me Naisten lukijoiden aikuisena opitut viisaudet.

Me Naiset kertoi viime viikolla seitsemästä elämänohjeesta, jotka ihmiset oppivat liian myöhään. Kysyimme jutussa myös lukijoiltamme, minkä elämänviisauden he ovat oppineet aikuisena.

Vaikka moni harmitteli, että tärkeimmät ohjeet on opittu vasta vanhemmalla iällä, vastauksista henki kiitollisuus ja armollisuus. Ne ovat hyödyllisiä tunteita opittavaksi missä iässä tahansa.

1. Unelmista

2. Tunteista

3. Itsetunnosta

4. Työstä

5. Seikkailuista

6. Ihmissuhteista

7. Rakkaudesta

8. Kiireestä

9. Nukkumisesta

10. Arjesta

Osallistu kyselyyn ja kerro, puhutko parisuhteestasi somessa.

Yhdelle pusukuvat ovat arkipäivää, toinen ei koe julkista söpöilyä omaksi jutukseen. Miten sinun parisuhteesi näkyy sosiaalisessa mediassa? Kerrotko puolisosi nimen Facebook-profiilissa? Hehkutatko rakkautta vuosipäivänä tai jaat selfieitä aurinkorannalta? Miksi tai miksi et? Kertooko somekäyttäytyminen mielestäsi jotain suhteesta?

Osallistu jutuntekoon ja kerro meille, puhutko parisuhteestasi somessa. Vastauksia käytetään myöhemmin Me Naisten jutussa.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Usein se on jotain ihan arkista, mutta jää ikuisesti mieleen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mikä on kauneinta, mitä sinun kumppanisi tai eksäsi on sinulle sanonut? Kerro kommenteissa!