Usein pettävä puoliso jää kiinni puhelimeen tulleista viesteistä. Kuvituskuva: Colourbox
Usein pettävä puoliso jää kiinni puhelimeen tulleista viesteistä. Kuvituskuva: Colourbox

Me Naisten lukijat kertovat, miten heille selvisi, että puoliso pettää.

Pettäminen loukkaa petettyä osapuolta aina. Lisää kipua tuo, jos puolison pettämisestä saa tietää erityisen julmalla tavalla.

Me Naisten pettämiskyselyyn vastanneet lukijat kertovat, miten he saivat tietää kumppaninsa uskottomuudesta muun muassa toisen naisen ystävältä tai yllättäen postissa lähetetyn syntymätodistuksen vuoksi.

Lue myös: 3 yleisintä tapaa, joilla ihmiset pettävät kumppaneitaan – tunnistatko suhteesi?

Osa antoi pettämisen anteeksi, osalla suhde päättyi siihen.

Mielummin olisin ollut tietämättä asiasta, jos näin jälkikäteen miettii.

Syrjähypyn ystävä soitti

”Minulle soitti nainen, joka oli mieheni syrjähypyn ystävä ja kertoi asiasta. Mies kielsi asian, mutta sitten menin lukemaan hänen sähköpostiaan, jota en ollut ennen sitä enkä sen jälkeen tehnyt.

Mies oli poistanut kaikki muut paitsi lähettämänsä viestit. Sen jälkeen soppaa on selvitetty. Olemme edelleen naimisissa, mutta vielä kolme vuotta tapahtuneen jälkeen käymme pariterapiassa. Vaikeaa on, vaikka haluamme olla yhdessä. En luota mieheeni. Mielummin olisin ollut tietämättä asiasta, jos näin jälkikäteen miettii.

Nainen, 40

Mies kehuskeli keskustelupalstalla

”Eksäni jäi kiinni pettämisestä niinkin helposti kuin keskustelupalstalla, missä kehuskeli asialla. Oli helppoa yhdistää keskustelupalstan versio tarinasta samaan naiseen, jota eksä väitti minulle "vain kaveriksi, jota ei todellakaan halua".

Oli helpotus lopettaa suhde. Mies oli loppumetreillä enimmäkseen masentunut, ärtyisä riitelijä ja päivänpilaaja, jota halusin naiivisti auttaa paranemaan. Elämänlaatuni koheni heti, kun lakkasin tuhlaamasta aikaa henkisesti rikkinäiseen tyyppiin. Nykyään olen onnellinen.

Nainen, 34

Tekstari tuli, kun vaimo oli suihkussa

”Vaimo jäi kiinni klassisesti tekstiviesteistä, jotka tulivat kun hän oli suihkussa. Ollaan siis aina luettu toisillemme saapuvia viestejä, kun toinen ei ole ollut puhelimensa ääressä.”

Mies, 41

Poikaystäväni oli kertonut seurustelevansa, mutta tämä nainen oli kuulemma hyvin sinnikäs.

Poikaystävä tuli ulos toisen naisen asunnosta

”Olimme serustelleet noin vuoden, kun lähdin toiselle paikkakunnalle opiskelemaan. Aloin vähitellen kuulla kavereiltani juttuja, että poikaystäväni viihtyy aika paljon erään toisen naisen kanssa. Kysyin tästä suoraan. Poikaystäväni vastasi, että nainen on ihan kiva, mutta kylläkin ihastunut häneen. Poikaystäväni oli kertonut seurustelevansa, mutta tämä nainen oli kuulemma hyvin sinnikäs.

Talvemmalla saavuin viikonlopuksi poikaystäväni luo kotikaupunkiin. Hänen piti tulla minua asemalle vastaan, mutta häntäpä ei kuulunut mistään. Lähdin sitten kävelemään kämpille päin. Suorin reitti kulki tämän epäilyttävän naisen kodin ohi. Kun kuljin ohi, kukas siellä juuri astui ovesta ulos ja käveli autolleen.

Nyt eivät enään mitkään selittelyt menneet läpi, suhde loppui siihen. Kostoksi muhinoin hänen hyvän kaverinsa kanssa.”

Nainen, 38

13 vuotta kestänyt suhteemme loppui siihen, kun yksi näistä naisista tuli raskaaksi, ja päätin, että mikään ei ole tämän arvoista.

Tekstari toiselta naiselta

”Sain tekstiviestin tältä  toiselta naiselta. Hän oli kyllästynyt odottamaan, kun eroa ei tullutkaan. Pettämistä oli jatkunut satunnaisesti jo useampia vuosia. Menimme pariterapiaan ja yritimme saada suhteen oikeille raiteille.'

Pettäminen uusien naisten kanssa kuitenkin jatkui samaan aikaan, kun yritimme saada asoitamme kuntoon. Välillä autosta löytyi pitkiä vaaleita hiuksia (minulla tummat ja lyhyet), epämääräisiä soittoja yöllä, paljon pitkiä iltoja poikien kanssa ynnä muuta.

13 vuotta kestänyt suhteemme loppui siihen, kun yksi näistä naisista tuli raskaaksi, ja päätin, että mikään ei ole tämän arvoista. Ei siitä pettämisestä taida koskaan tulla loppua, ainakaan tämän miehen osalta.”

Nainen, 40

Työkaverin Facebook päivitys olisi sen viimeistään seuraavana päivänä paljastanut.

Mies kävi salilla toisella paikkakunnalla

”Olin epäillyt asiaa jo pidemmän aikaa, koska siitä oli niin klassisia viitteitä. Mies kävi salilla vieraalla paikkakunnalla ja jäi työkaverin luokse aina vain useammin juhlimaan ja yöksi... eli suomeksi tämän naisen luo.

Yhtenä viikonloppuna hänen kotiinpaluunsa venyi ja venyi epämääräisen selitysten saattelemana. Kotiin tultuaan oli hiljainen ja purki salikamansa pesukoneessa. Menimme nukkumaan-

Ajatus ei kuitenkaan jättänyt minua rauhaan ja kävin katsomassa näitä kamppeita. Siellähän ne koneessa puhtaina ja viikattuina, eli niitä ei oltu edes käytetty. Siitä sitten minä kysymään että missäs sitä on koko viikonlopun menty. Jos asia ei olisi näin paljastunut, niin asioina toimineen työkaverin Facebook päivitys olisi sen viimeistään seuraavana päivänä paljastanut. Asiasta on aikaa viitisen vuotta ja edelleen olemme yhdessä. Yhdessä päästiin siitä yli ja annettiin anteeksi.”

Nainen, 41

Tuntematon nainen avautui

”Olimme asuneet kaksi vuotta eri paikkakunnilla miesystäväni kanssa, kun ryhdyin tekemään muuttoa hänen luokseen. Olin hoitamassa siihen liittyviä asioita, kun täysin yllättävässä tilanteessa minulle ennestään tuntematon nainen alkoi avautua miesystäväni käytöksestä.

Et kai ole muuttamassa hänen luokseen? Mieti vielä kaksi kertaa, nainen aloitti. Aika pian selvisi, että kaupungissa oli tuskin yhtään naista, jota kumppanini ei olisi yritellyt parin vuoden aikana. Sänkyyn päätyneitäkin oli lukuisia, mukaan lukien tämä minulle avautunut nainen. Vielä samana iltana miesystäväni joutui tunnustamaan kaiken, ja suhteemme olikin sitten siinä. Olen yhä kiitollinen tuolle satunnaiselle naiselle. En tiedä miten kauan olisin tuhlannut aikaani petolliseen exään, jos olisin ehtinyt muuttaa hänen luokseen.”

Nainen

Istahdin heidän eteensä ja taisin todellakin yllättää.

Mies löytyi baarista toisen naisen kanssa

”Miesystäväni muuttui etäiseksi ja oli paljon poissa kotoa. Meillä oli avoin suhde ja molemmilla mahdollisuus liikkua vapaasti. Aavistin kuitenkin, että jokin on vinossa. Hän ei ulos lähtiessään vastannut puhelimeen, viesteihinkin pitkällä viiveellä.

Jälleen kerran hän sanoi menevänsä ystäviensä kanssa baariin. Sattui kuitenkin niin, että yksi näistä ystävistä käveli minua vastaan, vaikka heidän piti olla ulkona yhdessä. Hän soitti miehelleni ja sai selvitettyä, missä baarissa mieheni on. Mies oli lähtenyt kauas keskustasta rähjäiseen lähiöbaariin ettei varmasti törmäisi tuttuihin. Menin sinne ja löysin hänet kaulailemassa toisen naisen kanssa. Istahdin heidän eteensä ja taisin todellakin yllättää. Tyyppi yritti karata paikalta, mutta kiskaisin hänet takaisin istumaan ja sanoin, että nyt selvitetään asiat. Suhteemme päättyi siihen.”

Nainen, 48

Kyseessä oli syntymätodistus, jossa lapsen isä oli ex-mieheni.

Syntymätodistus tuli postissa

”Asia alkoi kummittelemaan mielessäni, kun ex-puoliso piti puhelinta aina mukana kotona ollessaan ja alkoi tehdä pitkiä työpäiviä. Aika klassista, mutta sitten pamahti. Postiluukustamme tuli postia eräänä lauantai päivänä. Olin lastemme kanssa silloin yksin kotona. Kyseessä oli syntymätodistus, jossa lapsen isä oli ex-mieheni.

Muutamat selitykset tai niiden yritykset kuuntelin ja sitten pyysi häntä ystävällisesti ottamaan kaikki tavarat mitä hän haluaa ja häipymään elämästäni. Koko prosessi epäilystä eroon kesti noin vuoden. Aikaa tapahtuneesta on nyt 14 vuotta.”

Nainen, 42

Kaikki romahti, ja miehellä alkoi uusi elämä.

Mies alkoi puunata ja käyttäytyä oudosti

”Miehen outo käytös työmatkoille mennessä, puunaus ja vaatteiden pakkaaminen mitä ei ennen ollut. Kielsi pettämisen. Yhtenä yönä katsoin hänen kännykkäänsä, josta kaikki selvisi: lemmenlurinoita joita en ollut itse koskaan kuullut miehen suusta. Olimme naimisissa, olleet yhdessä yli 20 vuotta, kolme lasta ja vastarakennettu koti. Kaikki romahti, ja miehellä alkoi uusi elämä.”

Nainen, 51

Näin, kun mies päissään kirjoitti viestiä toiselle naiselle. Minun vieressäni sängyssä!

Mies kirjoitteli humalassa viestejä toiselle

Näin, kun mies päissään kirjoitti viestiä ja lähetteli sydämiä toiselle naiselle. Minun vieressäni sängyssä! Ei kai humalatilaltaan tajunnut. 12 vuotta, joista 7 naimisissa, viemäristä alas. Eli siis kyllä, erosimme.

Nainen, 40

Järkytys iski ja juoksin oksentamaan.

Varoitusmerkkejä oli kaikkialla

Minua petettiin. En näin jälkikäteen halua vieläkään tietää, montako naisia oli. Muistan, että varoitusmerkkejä oli kaikkialla: vaatetyyli muuttui, mies ei aina vastannut puhelimeen ja sai outoja puheluita, joita ei voinut seurassani puhua.

Pahinta oli, kun kerran eksyin eräälle deittisivustolle ja huomasin siellä ensimmäisenä exäni kuvan. Järkytys iski ja juoksin oksentamaan. Kyllä ilmoitin eksälle,en enää muista edes mikä huono selitys oli.

Nainen, 27

EiEnääKoskaan

Syntymätodistus tuli postissa – lukijat kertovat, kuinka puolison pettäminen paljastui

Ystäväni olivat heitelleet ilmaan epämääräisiä vihjauksia puolisostani jo tovin. Sitten eräs ystäväni kävi yhtäkkiä kovin etäiseksi ja lopulta poisti minut Facebook-kavereistaan. Kun kysyin puolisolta suoraan onko hänellä suhde tuohon ystävääni, puoliso kielsi. Lopulta asia selvisi, kun murtauduin puolisoni tietokoneelle ja löysin sieltä erinäisen määrän useankin ystäväni kanssa käytyjä pikaviesti-keskusteluja. Mitään ei jäänyt näissä keskusteluissa epäilyn varaan ja käsitykseni läheisinä...
Lue kommentti
Pooko

Syntymätodistus tuli postissa – lukijat kertovat, kuinka puolison pettäminen paljastui

Muija hoki 10 vuotta että suhteemme on loppu. No ajattelin että se on sitten loppu ja lopetin kaiken läheisyyden ja menin vieraisiin, sillä kepaan sinne hyvin. Nyt olen mukamas pettänyt häntä? Ei! Hänen osaltaan suhde oli loppu jo 10 vuotta sitten kuten hän hoki ja minäkin lopetin sen puolesta taistelemisen viimein. Joten en pettänyt kuin itseäni 10 vuotta.
Lue kommentti

Koira on omistajalleen usein kuin perheenjäsen. Siksi on hyvä varautua muutamaan asiaan, jos suunnittelet treffejä koiraihmisen kanssa.

Toko-treenit. Iltapissat. Raakaruoka. Kun tapailet koiranomistajaa, eteesi tulee monia juttuja, joita et ehkä ole tullut ajatelleeksi.

Olen harrastanut ja omistanut koiria 30 vuotta. Tänä aikana olen kuullut harrastuksestani monenlaisia kommentteja.  

Suurin väärinymmärrys koskee koiran roolia. Harva tajuaa, kuinka tärkeä koira on omistajalleen. Minulle se on perheenjäsen, joka esittelen mieluusti jo ensitreffeillä – jos se vain on mahdollista.

Minulle riittää, että olen itse kaivanut tietoa, kouluttanut koiraani sekä itseäni ja oppinut hyväksymään muutokset, joita koiranomistajuus tuo tullessaan. Kun pentu saapuu kotiin, aikatauluni ja koko elämäni ovat menneet uusiksi. Unelmakoirankaan kanssa ei ole aina kivaa, mutta silti rakastan lemmikkiäni yli kaiken.

”Koira on perheenjäsen, joka esittelen mieluusti jo ensitreffeillä.”

Kenenkään ei tarvitse rakastaa toisen koiraa, mutta rakkaimpien ihmisten olisi syytä ainakin ymmärtää ja kunnioittaa eläintä. Eteen tulee muitakin uusia asioita, jotka kannattaa hyväksyä, kun hyppää parisuhteeseen koiranomistajan kanssa.

Katso koiranaisen lista asioista, jotka hämmästyttävät usein uusia deittikumppaneita, mutta jotka ovat olennainen osa koiranaisen elämää:

1. ”Emmekö me mene viikonloppuisin enää muualle kuin kävelylle ja koirapuistoon?”

Useimmat ystäväni juoksevat perjantai-iltana after workeille ja menevät kumppaniensa kanssa elokuviin tai dinnereille. Minulle viikonloput tarkoittavat laatuaikaa erityisesti koirani kanssa. Koska olen ollut arkipäivät töissä, haluan viikonloppuna olla mahdollisimman paljon yhdessä koirani kanssa. Saan lenkkeillä rauhassa ja ehdin mennä vielä myöhäänkin illalla koirapuistoon. Sieltä löytyy ainakin koiramyönteistä jutteluseuraa.

Joskus uudet kumppanit ihailevat ja innostuvat aluksi tästä erilaisesta, tervehenkisestä tavasta viettää viikonloppua, mutta yleensä muutaman perjantain jälkeen kuviot alkavat kyllästyttää. Harva jaksaa viettää seitsemää tuntia – hyvä jos paria tuntiakaan – ulkona joka päivä. Eikä tarvitsekaan, mutta olisihan se varsinkin aluksi kivaa saada seuraa ulkoiluun, kun ei malttaisi olla erossa kummastakaan: ei uudesta deitistä eikä omasta koirastaan.

Lue myös! Koirapuistossa on parempi deittionni kuin Tinderissä

2. ”Elät aivan eri rytmissä kuin muut ihmiset”

Koirani pentuaikana totuin heräämään aikaisin ja olemaan vielä myöhään yöllä pissalenkeillä. Kun muut vielä nukkuvat krapulaansa pois sunnuntaiaamuna, kahdeksaan mennessä olen ollut koirani kanssa ulkona jo 1,5 tuntia ja usein mietinkin, miksi kahvilat aukeavat niin myöhään pyhänä.

Varsinkin vuorotyötä tekevillä kumppaneillani on ollut vaikeuksia sopeutua tähän rytmiin. Itselleni ja koiralleni aikaisista aamuherätyksistä on tullut jo sen verran rutiinia, että niistä en luovu. Onneksi yöllisiä pissalenkkejä ei ole ollut enää pentuajan jälkeen, mutta kesäiltoina on kiva mennä auringonlaskun aikaan ulos ja pitkälle lenkille, kun ei ole enää liian kuuma.

On hyvä tietää, että koiranaisen lyhyt piipahdus kaupassa tarkoittaa korkeintaan viittä minuuttia, mutta lyhyt ulkoilu voi venyä usean tunnin mittaiseksi.

Suosittelemme! Käyttäytyykö koirasi oudosti, kun harrastat seksiä? Tästä se johtuu

3. ”Voisiko koiran jättää välillä kotiin?

Otan koirani mukaan mahdollisimman moneen paikkaan ja karsin mielelläni menoistani, että voin olla karvakuononi kanssa. Tiedän, että kaikkiin juttuihin en voi ottaa koiraani mukaan ja teen kyllä poikkeuksiakin ja jätän sen kotiin tarvittaessa, mutta en mielelläni kovin pitkäksi aikaa.

”Karsin mielelläni menoistani, että voin olla koirani kanssa.”

Kumppanini ei tarvitse noudattaa samaa elämäntyyliä, mutta ymmärrystä kannattaa olla. Moneen asiaan. Koirani esimerkiksi nukkuu mieluusti sängyssäni, mutta sen voi kyllä tarvittaessa komentaa alas. Autossakin se istuisi mieluiten etupenkillä, vaikka saa sen kiinnitettyä myös taakse turvavyöllä.

On myös asioita, joista ei tingitä: Ruokaa ei anneta pöydästä. Herkun eteen pitää tehdä temppu. Koirapuistossa ei rähinöidä. Tottelevaisuuskoulutusta eli toko-treeniä ei skipata sen vuoksi, että tekisi mieli viettää elokuvailta kotona.

4. ”Ostat koirallesi raakaruokaa ja herkkuja, mutta pihistelet omissa ostoksissasi”

Vaikka koira saa leipäjuustoa, lohta ja täyslihaa, ei kannata odottaa, että sen omistaja syö ja tarjoilee pelkkää gourmeeruokaa.

Käyn todella harvoin enää ulkona syömässä parinkympin dinnereitä. Sen sijaan maksan helposti useamman kympin koiran hyvinvoinnista ja palkkaan sille päivittäin hoitajan kotiin, ettei sen tarvitse olla yksin.

5. ”Koti on joko täydessä kaaoksessa tai olet koko ajan imuroimassa”

Koirakotini elää kovin vaihtelevassa tilassa. Välillä siellä ovat koiran lelut hujan hajan ja pölypallot näkyvissä, mutta kun ne ärsyttävät tarpeeksi kauan, otan imurin ja mopin esiin. Ja täytyy myöntää, että niin tapahtuu nyt useammin kuin koskaan ennen.

En pidä likaisesta kodista enkä epäjärjestyksestä, mutta joskus kun kaikki vapaa-aika menee koiraharrastuksissa ja ulkona, kodin siisteys jää toissijaiseksi. Siivousintoakin tärkeämpää on kiinnittää huomio koiran hyvinvointiin.

6. ”Koirankarvoja löytyy joka paikasta, jopa työtuolista”

Pienenkin koiran karvat voivat leijailla yllättävän pitkälle. Ex-heilani löysi niitä työtakkinsa hihasta ja penkiltään. Itse en saa niitä pois millään, vaikka kuinka kuivaisin vaatteitani kuivausrummussa ja käytän vaateharjaa. Enkä enää osaa hirveästi kiinnittää huomiota karvoihin. Niitä tulee ja menee niin paljon.

Jos koiran karvat ovat jollekin ongelma, silloin kumppani taitaa olla väärä.

Perheen yhteinen aika, jutteleminen, työpaikkaruokalan feta-pinaattipiirakka ja hienot arkikengät –  kun tarkasti ajattelee, löytää arjesta monta ihanaa pientä asiaa!

Psykoterapeutti Maaret Kallio kertoi MTV:n haastattelussa, että tavallista arkea ei arvosteta nykyään riittävästi. Sosiaalisen median perusteella moni tuntuu viettävän täydellistä elämää, ja moni hehkuttaa vain arjen yläpuolelle nousevia kohokohtia.

Arkea aletaan arvostamaan vastoinkäymisten myötä.

– Kun siihen tulee joku uhka, mitä elämä saattaa tuoda kuten onnettomus, sairaus tai jotain muita kriisejä, niin kyllähän se arkinen, tavallinen elämä näyttäytyy silloin ihan kullanarvoisena, Kallio kertoi MTV:lle.

Me Naiset kysyi viideltä naiselta, miksi se aivan tavallinen arki on ihanaa.

1. PERHE JA KAUNIS KOTI

”On ihanaa olla 9- ja 13-vuotiaiden lasten äiti. Heidän jutuilleen saa nauraa joka päivä. Heidän kanssaan on hauska katsella leffoja, jutella, käydä kävelyillä, istua samassa ruokapöydässä päivän kuulumisia vaihtamassa.

”Tavallisena arki-iltanakin voi laittaa kynttilöitä ja katsella ikkunasta, miten ilta tummuu.”

Tykkään myös kovasti kodistamme, jonka olemme vuosien mittaan remontoineet mieleiseksi. Jokaiseen nurkkaan ja kulmaan liittyy onnellisia muistoja, joka päivä on ihana tulla töistä kotiin. Parasta on, jos puoliso on laittanut ruokaa niin, että koko talo tuoksuu. Tavallisena arki-iltanakin voi laittaa kynttilöitä ja katsella ikkunasta, miten ilta tummuu.”

2. OMA AIKA

”Parasta on, kun voin pelata työmatkat sekä mennessä että palatessa Pokemon Go:ta kenenkään häiritsemättä.” 

3. RUOKA JA KAUNIIT TAVARAT

”Arjessa parasta on rakas puolisoni ja meidän ihana pieni kissa. Joka kerta kun silitän kissaa, oikein tunnen, miten stressitaso ja verenpaine laskevat.

”Käytän arkisinkin kauneimpia astioita, jotka omistan, ja iloitsen niiden kauneudesta.” 

Sitten on myös pienempiä arjen ihanuuksia, kuten Hesarin Torstai-liite, josta iloitsen joka torstaiaamu. Työpaikkaruokalassa ilahdun joka kerta hirveästi, kun on feta-pinaattipiirakkaa, joka on lempiruokaani lounasravintoloiden valikoimasta. Muutenkin syöminen ilahduttaa jatkuvasti: rauhassa syödyt aamiaiset, oikein rasvainen kermajuusto leivän päällä, vadelmat suoraan pakastimesta ja vesimeloni. Myös hyvä sää on aina ihana juttu.

Arkisista tavaroistakin koen hyvää mieltä. Käytän arkisinkin kauneimpia astioita, jotka omistan, ja iloitsen niiden kauneudesta. Minulla on muutamat omasta mielestäni tosi hienot arkikengät, joiden jalkaan vetäminen on aina vähintään pienen sisäisen hymyn paikka. Jos onnistun valitsemaan kivat vaatteet töihin tai laittamaan hiukset erityisen kivasti, tai huulipuna mätsää asuun, siitä saan hyvän mielen.”

4. PIENET, OHIKIITÄVÄT HETKET

”Ne ovat niitä pieniä, ohikiitäviä hetkiä: kun höpsöttelemme sohvalla lapsen kanssa ja hän nauraa katketakseen, tai kun mies kuiskaa korvaan, että olen hänelle tärkein kaikista. Ei sitä lämmintä läikähdystä rinnassa tarvitse kauempaa etsiä.”

”Kun tarkemmin ajattelee, arkiset asiat ovat ylellisiä ja etuoikeutettuja.”

5. TOISTEN ILAHDUTTAMINEN

”Myönnetään, en oikein tykkää sanoista arki ja tavallinen. Joka päivä tapahtuu niin paljon pieniä ihania asioita, enkä haluaisi ottaa niitä itsestäänselvyytenä ja sanoa tavallisiksi. Ei ole itsestäänselvää, että perhe on terve, asut omassa kodissa ja jääkaapissa ruokaa – kun tarkemmin ajattelee, arkiset asiat ovat ylellisiä ja etuoikeutettuja.

Jos nyt en jostain erityisesti arjessani tykkää, niin rehellisesti sanoen ruuanlaitto ja siivoaminen ovat toisinaan tylsää puuhaa. Silti nämäkin pienet arkirutiinit tuovat turvallisuuden ja jatkuvuuden tunnetta elämään.

”Hän pyöräili juuri työpaikkani ohi vain siksi, että halusi tuoda keksejä ja antaa pusun.”

Arkipäivissä parasta on esimerkiksi perheen tapaaminen, lemmikkien kanssa leikkiminen, uiminen ja poikaystävän kanssa hengailu. Meille on poikaystävän kanssa kehittynyt huomaamatta tapa ilahduttaa toisiamme pienillä jutuilla: minä saatan kerätä hänelle mustikoita tai viedä yllätykseksi vaikka balettiin. Hän pyöräili juuri työpaikkani ohi vain siksi, että halusi tuoda keksejä ja antaa pusun.

Pidän myös töiden tekemisestä, sillä opin työssäni jatkuvasti uusia asioita, tapaan kiinnostavia tyyppejä ja saan käyttää luovuuttani.”

kotitonttu

5 naista kertoo, miksi tavallinen arki on aivan parasta!

Juuri näin on, arkisia asioita osataan usein arvostaa vasta, kun ne on menetetty. Voi tulla erilaisia vaikeuksia, työttömyyttä, yllättäviä rahamenoja, jokin vakava sairaus tai jopa kuolemantapaus. Itse osaan arvostaa ihan kotona oloa, ei minun tarvitse lähteä minnekään matkoille. Nautin, kun vanha koirani pystyy vielä liikkumaan aika hyvin, joka päivä mennään ulos luontoon. Katselen puita ja eläimiä, juttelen usein muutaman sanan vanhempien ihmisten kanssa, huomaan kuinka se piristää heitä...
Lue kommentti
”Voi jehna, taas sillä naapurin Mirkulla on asiat niin paljon paremmin...” Kuva: Shutterstock

Kateudesta voi päästä eroon monella tavalla. Huonoin tapa on viitata sille tyystin kintaalla.

Laulaja Antti Tuisku kertoi viime viikon Me Naisissa kärsineensä tuntemastaan kateudesta niin pahasti, että haki siihen apua terapiasta. Haastattelussa Antti muistelee vuoden 2011 Emma Gaalaa, jossa Jenni Vartiainen voitti runsaasti palkintoja. Pettymys oli Antille kova.

– Olin ihan paskana, etten taaskaan ollut voittanut mitään. Vielä enemmän olin paskana siitä, että en osannut olla onnellinen rakkaan ystäväni puolesta. Kävin sotaa pääni sisällä. En halunnut olla kateellinen, mutta olin. Minun oli pakko pureutua tunteeseen syvemmin: miksi tunnen näin? Antti kertoi.

Kateus voi olla pahimmillaan haitallinen kierre, joka ajaa syvään katkeruuteen ja kuluttaa omia voimia. Mutta ei kateus ole läpikotaisin haitallinen tunne, se voi auttaakin: asiantuntijoiden mukaan kateus saattaa avata silmät ymmärtämään paremmin esimerkiksi sitä, mitä oikeasti haluaa elämältään.

Kysyimme lukijoiltamme, millaisista asioista he ovat olleet kateellisia ja miten kateus on vaikuttanut heidän elämäänsä. Lisäksi pyysimme heitä kertomaan, mikä on auttanut käsittelemään omaa kateutta.

Kokosimme kyselyn perusteella viisi toimivaa vinkkiä, joiden avulla kateudesta voi yrittää päästä yli.

1. Tunnusta, että olet kateellinen.

”Olen ollut kateellinen paremmasta koulutuksesta monille ihmisille ja myös paremmista ansioista. Koulutuskateus on vaikuttanut minuun niin, että lähdin aikuisiällä opiskelemaan ja nyt haen jatko-opiskelijaksi. Palkkaan liittyvää kateutta en ole saanut nujerrettua, ja se syö kyllä, kun huomaan, etten voi iloita toisen paremmasta työpaikasta. Inhoan itsessäni sitä, että olen kateellinen.

”Koulutuskateus on vaikuttanut minuun niin, että lähdin aikuisiällä opiskelemaan ja nyt haen jatko-opiskelijaksi.”

Helpotusta on kuitenkin tuonut se, että olen pakottanut tunnustamaan asian itselleni. Tuntemani kateus on tunne. Siitä voi päästä yli.”

2. Tarkastele omaa elämääsi kateellisena.

”Tunnen kateutta ystäviäni kohtaan. Heillä on hyvä tukiverkosto ympärillä, ja lapset voi laittaa aina halutessa ja tarvittaessa hoitoon. Meillä lapset ovat olleet kodin ulkopuolella hoidossa tänä vuonna kerran. Yhteinen parisuhdeaika on jäänyt melko vähiin.

”Kateuteen ei ole pakko jumittua.”

Minua kateuden käsittelyssä on auttanut se, että ajattelen sen olevan ohimenevä tunne. Kateuteen ei ole pakko jumittua. Ei ole ystävien vika, jos heillä joku asia on helpompaa kuin itsellä. Usein auttaa myös se, että tunnistaa omasta elämästä niitä asioita, joista joku muu voi olla kateellinen. Ajattelen, että jokaisella on joku asia paremmin tai huonommin kuin muilla.”

3. Yritä olla vertaamatta itseäsi muihin.

”Olen aina ollut serkulleni kateellinen hänen kauneudestaan ja urheilullisuudestaan. Olen kova vertaamaan itseäni muihin, mistä tulee helposti paha mieli. Ainoa asia, mikä auttaa, on vertailun lopettaminen. Jos vertaan itseäni muihin, tulen heti kateelliseksi. Siksi nykyään yritän olla vertaamatta itseäni toisiin ja pyrin vain olemaan oma itseni.”

4. Mieti, miten voisit kehittää itseäsi.

”Eniten kateutta olen kokenut urheiluharrastuksessa. Aina tuntuu, että joku on minua voimakkaampi ja nopeampi. Kateudesta voi päästä eroon parhaiten niin, että tunnistaa omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Silloin on helpompaa kehittää itseään ja voi omaksua kadehtimiaan piirteitä toisilta. Pelkkä kateus ei johda mihinkään, mutta sen avulla voi löytää itsestään paljon voimavaroja toteuttaa itseään.”

”Pelkkä kateus ei johda mihinkään, mutta sen avulla voi löytää itsestään paljon voimavaroja toteuttaa itseään.”

5. Puhu siitä, harmittele ja unohda.

”Olen ollut kateellinen ihmisille monista asioista – usein turhaan. Tämän tajuaminen on auttanut ymmärtämään, ettei kateus ruoki elämässäni mitään erityistä. Sanon aina suoraan, jos olen kateellinen. Ei sillä kannata leukaperiä kiristää tai alkaa kapinoimaan. Paras tapa päästä siitä eroon on puhua siitä ääneen. Silloin kateus muuttuu ensin pikkuhiljaa vain pelkäksi harmitukseksi – ja lopulta se hälvenee kuin itsestään.”

Seksuaaliterapeutti Marja Kihlströmin kehittelemä parisuhdetesti paljastaa, mihin suhteessa kannattaa ensisijaisesti satsata. 

Onko parisuhteeni riittävän hyvä, olemmeko me onnellisia?

Tätä moni suhteessa oleva miettii tasaisin väliajoin. Nyt ei tarvitse enää arvailla: seksuaaliterapeutti (NACS) Marja Kihlström on kehittänyt testin, jossa parisuhteessa elävä voi helposti nähdä, millä tolalla oma suhde on.  

Kihlströmin mukaan parisuhteen tilaa kannattaa testata toisinaan ihan siksi, että arjessa suhde ja siihen panostaminen saattavat helposti unohtua. Testin pyrkimyksenä on auttaa pysähtymään ja miettimään, pitäisikö joihinkin suhteen osa-alueisiin kiinnittää enemmän huomiota.

– Sen avulla voi huomata, olisiko syytä kiinnittää huomiota puhumiseen, läheisyyteen vai siihen, miten tukee kumppanin unelmia. Nämä kaikki vaikuttavat tutkitusti parisuhteen laatuun ja onnellisuuteen, Kihlström kertoo.

Hänen mukaansa moni parisuhde pysyisi huomattavasti paremmassa kunnossa, jos ihmiset osaisivat tarttua vaikeuksiin tarpeeksi ajoissa.

– Vaikka testi onkin kevyt, se voi auttaa tunnistamaan ongelmia ajoissa ja tarvittaessa hakeutumaan avun pariin, Kihlström kertoo.

Kihlströmin kehittelemä testi on julkaistu ensimmäisen kerran hänen Puhu muru -blogissaan.

kerttu

6 kohdan rakkaustesti paljastaa, missä kunnossa parisuhteesi on

Testin vastausvaihtoehdot eivät ihan riitä, mutta kyllä parisuhteemme paranee kokoajan, kun pian tulee 41 vuotta oltua naimisissa ja kulmia on hiottu keinoilla, mitä en missään nimessä enää käyttäisi, mutta kai ne tarvittiin timanttien hiomiseksi. Ihanaa kun tuntee toisen niin, että ei tarvitse missään tilanteessa vetää roolia, vaan voi olla oma itsensä. Huumori ja luottamus, sekä "kipinä" ovat ihania asioita. Rakkaus voi paljon ja todella rakkauden vastakohta on pelko, sekin aikanaan koettu...
Lue kommentti