Ja hei, välillä saa mököttää. Kuva: Shutterstock

Havaintoja parisuhteesta -blogin kirjoittaja Sami Minkkinen tietää, miten romantiikka pysyy yllä koko loman – tai ainakin melkein.

Kuulostaako tutulta?

Lomasta on haaveiltu viime kesästä lähtien, mutta jo lentokoneessa toisen naama ärsyttää niin, että tekisi mieli vaihtaa paikkaa tai ainakin vetää kännit yläilmoissa.

Miksi emme osaa lomailla sopuisasti, vaan pilaamme niin usein vapaat riitelyllä tai mököttämisellä, parisuhdebloggaaja Sami Minkkinen?

1. Tee hyvä pohjatyö

Eihän rennosta lomailusta mitään tulekaan, jos ei 11 kuukauteen näe toista ja yhtäkkiä pitäisi viettää kaikki aika yhdessä melkein tuntemattomaksi muuttuneen ihmisen kanssa. Puolisoa pitää muistaa ympäri vuoden.

– Läheisyys ei muutu paremmaksi, jos matkustaa kauas. Eikä upeilla maisemilla ei ole mitään merkitystä, jos tuntuu, ettei toisen kanssa mene hyvin. Räjähdysalttiissa tilanteessa kannattaa ehkä jäädä Ähtäriin, Sami sanoo.

2. Vie rakas uudestaan ensitreffeille

Jos kuitenkin talven aikana olet unohtanut eläväsi parisuhteessa, ei hätää. Samilla on täsmävinkki tilanteen korjaamiseksi: vie rakas treffeille jo ennen lomaa, ja tutustukaa toisiinne uudestaan!

– Siinä voi viritellä juttua ihan kuin tapaisi toisen ensimmäistä kertaa: Käytkö täällä usein? Sulla on ravintolan kauneimmat silmät, Sami neuvoo.

3. Puhu, niin ei tarvitse arvailla

Treffit toimivat samalla lomapalaverina. Niillä on kiva puhua tulevasta lomasta ja kertoa, mitä siltä odottaa. Kun puolisosi tietää, mitä toivot, hänen ei tarvitse arvailla ajatuksiasi.

4. Älä suunnittele lomaa täyteen

– Polttakaa kalenterit ja kääntäkää kello kesäaikaan uudestaan, niin että se osoittaa seinään päin!

Samin mukaan paras lomapäivä syntyy vahingossa. Matkat pitää toki suunnitella etukäteen, mutta koskaan ei voi tietää, mistä hetkestä tulee ikimuistoisin.

5. Säädä asenne

Jos sataa kaatamalla, älä jää murjottamaan rantapäivän tärväytymistä, vaan levitä viltti lattialle. Asenteen pitää olla avoin ja leikkimielinen, Sami muistuttaa.

– Lomatunnelman ylläpitäminen on molempien vastuulla. Vaikka sinulla ei olisi paras päivä, älä näytä sitä koko ajan toiselle.

6. Odotukset minimiin

Lomalla voi olla niin kuin arkenakin. Koko ajan ei ole mahtavaa, mutta mitä sitten? Jos ajattelee, ettei loma eroa arjesta millään lailla, ei pety.

7. Herne nenään toisen työnteosta?

On nykyaikaa, että ihminen tulee katsoneeksi työmeilejä joskus loman aikana. Kukaan tuskin kuitenkaan on korvaamaton viikon kestävän lomamatkan aikana.

– On myös kohteliasta toista kohtaan kysyä, onko hänelle ok, jos tsekkaan meilini, Sami vinkkaa.

8. Apua, me riideltiin koko loma

Mutta riitojakin syntyy, kun ollaan tiiviisti yhdessä. Se ei ole maailman- tai parisuhteen loppu.

– Ei koko lomaa tarvitse selvitä riitelemättä. Riitoja syntyy, kun vietetään paljon aikaa yhdessä, Sami lohduttaa.

Lue myös:

Vaivaako lomastressi? Hyvä!

Näin vietät täydellisen kesäloman – kolmekymmentä vinkkiä

Näillä pienillä asioilla saat paremman parisuhde-elämän

Tekniikka ja parisuhde eivät sovi yhteen: riidelläänkö teilläkin näistä?

Tuntuuko uusiin ihmisiin tutustuminen hankalalta? Vai haluatko lämmitellä välejäsi vaikean tyypin kanssa? Yksinkertaisesta niksistä voi olla iso apu.

Välillä tulee vastaan tilanne, jossa ihmiset eivät pidä toisistaan – eikä siihen ole välttämättä mitään sen kummempaa syytä.

Esimerkiksi uudessa työpaikassa voi kestää pitkään ennen kuin lämpenet uusien kollegoidesi seurassa. Aikaa vie sekin, että ärsyttävästä tyypistä tulee edes siedettävä omassa mielessäsi.

Onneksi ihmissuhteiden kehittymistä voi vauhdittaa pienellä psykologisella kikalla. Sama niksi voi auttaa kääntämään kurjat tunteet hetkessä toisiksi –ellei nyt täysin myönteisiksi, niin ainakin neutraaleiksi. Niksistä kertoo talouslehti Business Insider.

Yksinkertainen temppu menee näin: pyydä palvelusta häneltä, jonka kanssa haluat lämmittää välejäsi.

Tälle kikalle on annettu nimi kuuluisan tiedemiehen ja diplomaatin mukaan: kyseessä on Benjamin Franklinin menetelmä.

Lue myös: Näin voit olla mukava sosiaalisissa tilanteissa ilman, että sanot sanaakaan

Jos siis haluat voittaa toisen puolellesi, tehokkain keino siinä on saada hänet auttamaan sinua vapaaehtoisesti. Tapa toimii jopa paremmin kuin se, että tekisit itse palveluksia hänelle. Kannattaa pyytää aluksi pientä, helposti toteutettavaa palvelusta.

Avunpyyntö on älykäs keino osoittaa arvostusta.

Franklin on kuvannut menetelmän omaelämäkerrassaan näin:

”Hän, joka on vapaaehtoisesti tehnyt sinulle kerran palveluksen, auttaa sinua toisenkin kerran todennäköisemmin kuin hän, jota olet käskenyt.”

Avunpyyntö on älykäs keino osoittaa arvostustasi toiselle. Se on myös imarteleva ele auttajaa kohtaan.

Kun pyydät apua toiselta, tunnustat samalla hänen tärkeytensä ja osaamisensa – sekä ilmaiset oman nöyryytesi. Kuka nyt sellaisen jälkeen voisi enää vastustaa sinua?

Ei ole yhtä oikeaa lausetta – eivätkä kaikki masentuneet edes halua jutella.

Tilastojen mukaan joka viides suomalainen sairastuu masennukseen elämänsä aikana. Sairaus kuitenkin vaikuttaa monen muunkin elämään – jos jokaisella masentuneella on vierellään esimerkiksi kaksi läheistä ihmistä, masennus koskettaa valtavaa joukkoa suomalaisia.

Masentuneen läheisen on tärkeää huolehtia omasta jaksamisestaan, ja vertaistukeakin on tarjolla. Silti masentuneen lähellä voi olla vaikea olla. Miten toista voisi tukea niin henkilökohtaisessa kokemuksessa?

Miten valita sanat oikein? Masennuksen kokeneet käyttäjät kertoivat AskReddit-sivustolla, mitä toivoisivat itselleen sanottavan.

Sadoista vastauksista käy ilmi, ettei ole olemassa yhtä mallia, joka toimisi joka tilanteessa. Kaikki masentuneet eivät ensinnäkään kaipaa sitä, että joku on koko ajan lähellä – ja silloin heille kannattaa antaa tilaa.

Mielenterveysseuran sivuilla muistutetaan, että monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta. On tärkeää muistaa kertoa, että toinen on tärkeä itselle.

Monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta.

Sitten Redditin käyttäjien ehdotuksiin. Vaikka ei saisikaan aikaan näkyvää muutosta masentuneessa, kannattaa muistaa, että millä tahansa sanoilla voi olla silti merkitystä. Vetäytymisen sijaan on tärkeää näyttää, että ihminen on yhä olemassa sinulle, vaikka onkin masentunut.

1. ”Olet tervetullut.”

Masentuneelle on tyypillistä vetäytyä omiin oloihinsa, mutta siltikään ei maksa mitään kutsua häntä esimerkiksi mukaan juhliin – vaikka hän olisi jättänyt tulematta ties kuinka monta kertaa.

– Vaikka en tulisi, jo sen tietäminen, että joku haluaa minut mukaan, voi auttaa, Reddit-käyttäjät Lacerik sanoi keskusteluketjussa.

2. ”Tiedän, että teet parhaasi.”

Ulospäin voi näyttää siltä, että masentunut ei tee juuri mitään, vaikka hän käykin läpi väsyttävää henkistä taistelua. Välittämisensä voi näyttää esimerkiksi kertomalla, että tietää toisen yrittävän parhaansa ja ettei tällä ole helppoa.

3. Kysy jotain

Jos ei ole aivan varma siitä, miten masentuneen kanssa tulisi toimia, oiva ratkaisu on kysyminen! Kerro, että haluat auttaa ja kysy, miten sen voisit tehdä. Muista myös kuunnella vastaus huolella. Masentuneella saattaa olla täsmällinenkin vastaus tai sitten ei. Joka tapauksessa olet kertonut, että olet valmis tukemaan häntä.

4. Anna hali

Aina sanoja ei tarvita. Usein riittää, että on läsnä ja kuuntelee, jos toinen haluaa kertoa jotain. Jotkut saavat sanojakin suurempaa lohdutusta fyysisestä kontaktista.

5. ”Ollaan vaan ja hengaillaan.”

Redditissä ehdotellaan reseptiksi rentoa yhdessäoloa: pizzan syömistä, tv:n katselua, videopelejä ja siinä ohessa jutustelua kaikesta mahdollisesta. Joskus on ihan vapauttavaa, etteivät kaikki koko ajan keskity siihen, miten masennus milläkin hetkellä jakselee.

6. ”Rakastan sinua.”

...sellaisena kuin olet. Rakastan sinua, enkä ole menossa minnekään.

7. ”Uskon tunteisiisi ja niillä on minulle merkitystä.”

Osa Redditin käyttäjistä oli sitä mieltä, että he haluavat kuulla pelkästään sen, että heidät hyväksytään tunteineen – eikä heitä yritetä väkisin korjata. ”On ok olla surullinen.”

Joidenkin elämänohjeiden oppiminen ei ole koskaan liian myöhäistä – vaikka saattaahan se harmittaa, kun neuvoa olisi voinut tarvita jo teininä.

Rakkautta. Unelmia. Arkea. Näihin elämän peruspilareihin nojautuvat Me Naisten lukijoiden aikuisena opitut viisaudet.

Me Naiset kertoi viime viikolla seitsemästä elämänohjeesta, jotka ihmiset oppivat liian myöhään. Kysyimme jutussa myös lukijoiltamme, minkä elämänviisauden he ovat oppineet aikuisena.

Vaikka moni harmitteli, että tärkeimmät ohjeet on opittu vasta vanhemmalla iällä, vastauksista henki kiitollisuus ja armollisuus. Ne ovat hyödyllisiä tunteita opittavaksi missä iässä tahansa.

1. Unelmista

2. Tunteista

3. Itsetunnosta

4. Työstä

5. Seikkailuista

6. Ihmissuhteista

7. Rakkaudesta

8. Kiireestä

9. Nukkumisesta

10. Arjesta

Osallistu kyselyyn ja kerro, puhutko parisuhteestasi somessa.

Yhdelle pusukuvat ovat arkipäivää, toinen ei koe julkista söpöilyä omaksi jutukseen. Miten sinun parisuhteesi näkyy sosiaalisessa mediassa? Kerrotko puolisosi nimen Facebook-profiilissa? Hehkutatko rakkautta vuosipäivänä tai jaat selfieitä aurinkorannalta? Miksi tai miksi et? Kertooko somekäyttäytyminen mielestäsi jotain suhteesta?

Osallistu jutuntekoon ja kerro meille, puhutko parisuhteestasi somessa. Vastauksia käytetään myöhemmin Me Naisten jutussa.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.