Sukupuolensa korjanneen tytär kertoo:
Miian ja Marittan suhde on pysynyt lujana koko muutoksen ajan. Hämmentäviin hetkiin tepsii huumori: ”Ei ole muilla tällaista on nykyään vakisanontani”, Miia sanoo.

Maritta Pulkkinen kertoi transsukupuolisuudestaan vasta 50-vuotiaana suojellakseen lapsiaan. Nyt aikuinen tytär Miia toivoo isänsä säästyvän ennakkoluuloilta ja kiusaamiselta.

”Eniten pelkäsin, että lapseni eivät ymmärtäisi minua” Maritta Pulkkinen, 54

Olen tiennyt 4–5-vuotiaasta, että minussa on jotakin erilaista. Silloin ei ollut nettiä, joten mistä olisin voinut saada tietoa. Lapsi on kuitenkin viisas. Viihdyin tyttöjen seurassa ja leikin nukeilla.

Varttuessani minua pidettiin kummallisena, sillä en tajunnut nuorten miesten jutuista mitään. Kävin myös armeijan, joka ei tehnyt minusta miestä vaan oli yksi elämäni hirvittävimmistä kokemuksista. En koskaan tuntenut miehen kehoa omakseni. Suorastaan vihasin sukupuolielimiäni.

Olin pienestä pitäen joutunut näyttelemään jotakin muuta kuin olen sisimmältäni. Se on todella rankkaa, ja selviytyäkseni yritin kaikki vuodet vain työntää pois sitä mitä olen. Mutta eihän sellaista pysty unohtamaan.


Vaimo tiesi alusta saakka

Transsukupuolisuuteni ei ollut täysi salaisuus. Aloin nuorena olla yhdessä ex-vaimoni ja lasteni äidin kanssa, ja hänelle kerroin alusta asti, että olen transsukupuolinen nainen. Hän ymmärsi minua eikä vaatinut minua olemaan mies. Sain pukeutua hänen vaatteisiinsa, ja kävin lähikaupungista ostamassa avoimesti naisten vaatteita. Meillä oli omat ristiriitamme, mutta niin on kaikissa parisuhteissa.

Kun tyttäreni ja poikani olivat pieniä, elämämme täyttyi lapsiperheen rutiineista. Koin, etten tuolloin voinut kertoa transsukupuolisuudestani julkisesti, koska halusin suojella lapsiani. Asuimme Kaakkois-Suomessa pienellä maalaispaikkakunnalla, ja ajattelin, että heitä väkisinkin kiusattaisiin koulussa.

Ei ole viisasten kiveä, joka auttaisi siinä, miten omasta transsukupuolisuudestaan kannattaisi kertoa. Minulle salailu kävi lopulta rankaksi. Ymmärsin, että minulla on vain yksi elämä, joka kannattaa elää mahdollisimman omannäköisesti.

Sen jälkeen, kun aloitin sukupuolenkorjausprosessin, repäisin kerralla kertomalla kaikille. Minua pelotti, mutten voinut perääntyäkään, koska tiesin uutisen leviävän nopeasti. Ex-vaimoni kannusti ja kävi mukanani psykiatrilla. Eniten pelkäsin, että lapseni eivät ymmärtäisi minua.

Myös liki 90-vuotias äitini suhtautui hyvin. Puhuimme aiheesta vain kerran. Muistelin, miten hän oli aikanaan kovasti toivonut minusta, veljessarjan nuorimmasta, tyttöä.

Miiaa mietityttää se, miksi odotin näinkin pitkään. Uskon kuitenkin, että jos olisin toiminut toisin, emme olisi nyt tässä tilanteessa eikä minulla kenties olisi kahta lastani ja lapsenlapsiani.

Olen todella ylpeä Miiasta ja siitä, miten hän on asennoitunut minuun koko ajan. Hänen silloinen miehensä totesi vain, että muu ei muutu, mutta todennäköisesti hän ei mene enää kanssani yhtä aikaa saunaan.

Pojalleni tämä on ollut raskasta. Nykyään hän suhtautuu hyvin.

Kesken korjausprosessini meille tuli vaimoni kanssa avioero. Elämältäni putosi pohja, mutta prosessiin kuuluvat viikottaiset käynnit HYKS:in sukupuoli-identiteetin tutkimuspoliklinikalla auttoivat minua jaksamaan. Sain voimaa nousta jaloilleni, sillä ajattelin, että onhan minulla lapseni ja lapsenlapseni.

Mitä pitäisi pyytää anteeksi?

Valitettavasti maailma on sellainen, että trans-ihmisiä uhkaillaan ja vainotaan. Ymmärrän, että turvallisuuteni huolestuttaa Miiaa. Olen saanut öisin pelottelupuheluita ja postilaatikkooni on tungettu naistenvaatteita.

Kerran junan ravintolavaunussa humalainen mies alkoi solvata ja uhkailla minua. Menin niin pois tolaltani, etten pystynyt puolustautumaan. Yksikään mies ei tehnyt mitään, mutta naiset puuttuivat tilanteeseen. Kun itkin, noin nelivuotias pikkutyttö tuli minua lohduttamaan. ’Älä välitä’, hän sanoi.

Huomaan, että pelotan osaa ihmisistä. Ei minua tarvitse karttaa, ei tämä ole mikään tarttuva tauti. Miia huomaa herkästi, jos minua tuijotetaan kadulla. Tiedän, että häntä suututtaa moni asia puolestani. Pienellä kotipaikkakunnallamme kaikki eivät sulattaneet sukupuolenkorjaustani. Olin kirkon luottamustehtävissä, joista ei voi erottaa, mutta kun korjauksestani kuultiin, kokouskutsut jotenkin vain unohdettiin lähettää minulle.

Rankinta on ollut se, että olen menettänyt ystäviä ja sukulaisia. Se koskettaa minun kauttani myös Miiaa. On kuin jokin osa elämästäni olisi pyyhkiytynyt pois. Ennen äitini hautajaisia mietin hetken, että olisiko minun pitänyt pyytää anteeksi sukulaisilta. Mutta miksi olisin tehnyt niin? Mitä olisin pyytänyt anteeksi?

Sukupuolenkorjausprosessi vaatii paljon henkisesti ja fyysisesti. Vannon, ettei se juolahda mieleen yks kaks. Tällä hetkellä siihen menee Suomessa eri vaiheineen minimissään vajaa kaksi vuotta. Sana korjaus johtaa harhaan, sillä ei tässä tulla valmiiksi. Ihminen kehittyy siihen saakka, kunnes hän on arkussa alttarilla.

Suhteeni Miiaan on jopa parempi kuin ennen. Kun minun ei tarvitse olla muuta kuin olen, voin olla rennompi ja avoimempi.

On myös paljon minua todella suloisesti kohdelleita ihmisiä, ja olen saanut elämääni hyviä asioita. Olen löytänyt paljon uusia ystäviä menetettyjen ihmissuhteiden tilalle. Asun nykyään pääkaupunkiseudulla, olen eläkkeellä näkövammani takia ja työskentelen Setan kokemuskouluttajana. Jotkut transsukupuoliset ovat tarkkoja siitä, miten heistä puhutaan. Olen lapsilleni iskä ja lapsenlapsilleni ukki niin kauan kuin he niin tahtovat.

Huonoinakin hetkinä asennoiduin niin, että huominen on aina katsomisen arvoinen. Meillä on vain yksi elämä. Nyt haaveilen siitä, että ajan Yhdysvaltojen läpi menevän Route 66:n päästä päähän.”


”Puhelimessani lukee isä Maritta” Miia Nummela, 32

Lapsena en tullut edes ajatelleeksi, että isäni olisi muuta kuin perinteinen suomalainen mies. Olimme tavallinen perhe ja elimme lapsuuteni pienellä paikkakunnalla, jolla asui paljon uskonnollista, vanhoillista väkeä.

Kasvoin hyvin suvaitsevaiseksi ja olen puolustanut aina seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia, vaikka sitä ei meillä kotona mitenkään korostettu – puhumattakaan siitä, että meissä olisi ollut jotain sateenkaariperheeseen viittaavaa.

Sain tietää isäni transsukupuolisuudesta täysin yllättäen, kun hän piti pienet 50-vuotissyntymäpäivät. Olin silloin 28-vuotias ja juhlien alla havainnut merkkejä siitä, että jotain oli tapahtumassa. Isälle ilmestyi pienet korvakorut, ja näin hänellä kynsilakkaa. Kun äiti kehotti ostamaan isälle syntymäpäivälahjaksi vaaleanpunaiset Reinot, kummastelin, että mikäs tämä juttu on, mutten tarttunut aiheeseen vieläkään. Juhlissaan isällä oli kynsilakkaa, korvakorut, huolitellut kulmakarvat ja miesten tumma puku.

Kun olin seuraavana päivänä lähdössä perheineni kotiin, äitini tuli kertomaan juuri ennen auton starttaamista, että isä on tästä lähtien Maritta eikä Matti. Tosi mahtava juttu, hoin hymyssä suin, mutta sokissa. Muistan tuon hetken kovin hatarasti. Soittelimme sen jälkeen isäni kanssa, ja yritin sisäistää, mistä on kysymys.

Ilmoitus tuli niin äkillisesti, että sitä seurasi jäätävä ahdistus, jota työstin pitkään. Sain ison avun työterveyshoitajasta, joka kehotti käymään luonaan niin usein kuin tarvitsin. Istuin hänen vastaanotollaan ja itkin. Silloisesta miehestäni oli iso tuki, mutta lasteni vuoksi en halunnut romahdella kotona. Pelkäsin, mitä tulevaisuudessa tapahtuisi. Mietin, mitä muut ajattelevat minusta, kun isäni on transsukupuolinen. Stressasin, miten iskä pärjää ja kiusataanko häntä. Prosessiin kuului koko negatiivisten tunteiden kirjo.

Muistan yhden hetken, kun mietin vihaisena, oliko isän ihan pakko ruveta korjaamaan sukupuoltaan. Totta kai hänen oli pakko. Sekin on auttanut, että isä ei ole neuvonut meitä siinä, miten pitäisi suhtautua.

”Ukki ottaa pippelin pois”

Kerroimme 4- ja 6-vuotiaille lapsillemme ukin sukupuolenkorjauksesta melko pian isäni syntymäpäivien jälkeen. Jännitin kovasti sitä, mitä he kysyisivät. Pohjustin keskustelua sillä, että meidän ukki on vähän erilainen ukki. Yllätyin, kuinka luontevasti lapset suhtautuivat. Pienempi vain totesi, että ukki vain ottaa pippelin pois, ei siinä sen kummempaa.

Jännitin isän näkemistä uutisen kertomisen jälkeen aika paljon. Mietin, miten osaan olla hänen kanssaan ja tuntuuko minusta erilaiselta kuin ennen. Kun iskä oli meitä tavalliseen tapaansa vastassa, ja kaikki muukin sujui niin kuin aina, tajusin, että mikään ei oikeastaan ollutkaan paljon muuttunut. Jälkeenpäin katsottuna asiat kyllä muuttuivat, mutta parempaan suuntaan. Tuosta hetkestä lähtien minun ja iskän suhde muuttui avoimemmaksi ja rennommaksi. Hänelle teki selkeästi hyvää lopettaa vuosikymmenien salailu ja aloittaa uusi elämä omana itsenään.

Mielestäni isäni olisi voinut kertoa transsukupuolisuudestaan jo aikaisemmin. Olin kuitenkin jo hyvin aikuinen. Minua koskettaa se, että hän on joutunut pitämään kulisseja pystyssä viisikymppiseksi saakka. Miten hän on edes pystynyt siihen? Tiedän, ettei isäni halunnut kertoa julkisesti transsukupuolisuudestaan, koska hän pelkäsi, että minä ja pikkuveljeni leimaannumme. Koen, että isä on tehnyt suuren uhrauksen meidän vuoksemme.

Etsin alkuvaiheessa kohtalotovereita heitä löytämättä. Neuvoisin vastaavaan tilanteeseen joutuvaa hengittämään syvään ja rauhoittumaan, lopettamaan omaan napaan tuijottamisen ja keskittymään siihen, että oma vanhempi on onnellisempi ja tyytyväisempi elämäänsä.

Puhuminen auttaa. Suu pitää vain saada auki. Oikeasti isoimmalle osalle ihmisistä on aivan sama, mitä vanhempasi tekee tai on.

Isän sukupuolenkorjausprosessi ja vanhempieni avioero sai minut ajattelemaan myös, mitä haluan omalta elämältäni, minkä seurauksena erosin silloisesta avioliitostani. Nyt kaikkien elämä on jo rauhoittunut ja tasaantunut.

Suhde, joka ei muutu

Tuntuu siltä, kuin kuuluisin isäni tyttärenä johonkin outoon kastiin. Osa sukulaisistamme ei puhu iskälle mitään. Isoäitini hautajaisista minulle jäi mieleen katse, jonka yksi sukulainen isään kohdisti.

En hyväksy mitenkään sitä, että joku naureskelee tai katsoo rumasti iskää. Tekisi mieli ottaa sellaisia ihmisiä kauluksesta ja ravistella. Joskus tuijotan isää tuijottavia takaisin. Minua suututtaa maailma, jossa kaikki eivät saa olla sitä mitä he ovat, vaan ihminen tuomitaan häntä ja hänen taustaansa tuntematta. Uskoa tulevaisuuteen antaa ainakin se, että tiedän kasvattavani kahta hyvin ennakkoluulotonta ipanaa.

Olen ollut ja tulen aina olemaan isän tyttö. Meillä on ollut lapsuudestani saakka lämpimät ja läheiset välit, vaikka isä olikin kasvattajana tiukka jossain jutuissa. Olemme aina puhuneet kaikesta, ja isä kertoi koko ajan avoimesti, miten korjausprosessi etenee ja mitä hänelle kuuluu.

Meidän suhteemme ei ole muuttunut mihinkään. Minulle hän on sama isä ja lasteni ukki kuin ennenkin. Puhelimessani lukee hänen numeronsa kohdalla isä Maritta. Nykyisen mieheni kanssa he ovat sopineet, että isääni nimitetään appi­akaksi.

Iskä on minulle todella rakas, eikä mikään muuta sitä. En halua piilotella tai häpeillä häntä. Isästä on helppo kertoa ihmisille, joiden ajatuksista en välitä. Läheisemmille ihmisille kertominen taas saattaa jännittää.

Kun joku sanoo, että hänen vanhempansa ovat vähän erikoisia, kysyn, haluatko kuulla meidän iskästä. Välillä valikoin, kelle kerro ja kelle en. En aina jaksa selittää, mistä on kysymys.

Haluan ennen kaikkea isän olevan onnellinen. Hän joutui niin pitkään salailemaan sitä mitä on, että toivon hänen saavan elää loppuelämänsä omana itsenään.

Huumori on ollut hyvä vastalääke hämmentäviin hetkiin. Vitsiä voi repiä vaikka siitä, että isällä on isommat rinnat kuin minulla. Edelleen tulee uusia tilanteita. Enpä olisi uskonut, että jonain päivänä meikkaan isäni kanssa rinta rinnan naisten vessassa.”

Miian tarina löytyy kirjasta Sateenkaaren alla – kertomuksia perheestä (Atena)

Lue myös:

Sukupuolensa korjannut ja avioitunut Cris Owen: ”En hyväksy homojen adoptio-oikeutta”

Transsukupuolinen uutisankkuri kerää suosiota – takana rankka historia

Erillään asuminen on yhä eräänlainen tabu.

Hiljattain selvitimme kokemuksianne siitä, kun pariskunta nukkuu eri sängyissä. Kävi ilmi, että yllättävän moni tekee niin, vaikka aiheesta puhutaan vähän.

Samantyyppinen tabu on pariskunnan asuminen kahdessa eri kodissa.

Perinteisen parisuhteen kaavan mukaan yhteen kuuluu muuttaa siinä vaiheessa, kun suhde vakiintuu. Todellisuudessa monet parit asuvat kuitenkin eri osoitteissa, vaikka ovatkin sitoutuneita toisiinsa. Ja jotkut ovat paljon onnellisimpia, kun eivät jaa kotia.

Myös julkkikset, kuten kirjailijapari Anna-Leena Härkönen ja Riku Korhonen sekä näyttelijät Antti Reini ja Anu Sinisalo, ovat puhuneet julkisuudessa erillään asumisestaan.

– On mielenkiintoista, että tänä päivänä monet parit asuvat eri osoitteissa, mutta jostain syystä siitä ei juurikaan puhuta, Anu sanoi Me Naisille viime vuonna.

Syitä asua erillään on monia: toinen tai molemmat nauttivat yksinolosta, työ tai opiskelu pitävät eri paikkakunnilla, vuorokausirytmi on erilainen toisen kanssa tai on vain tottunut asumaan yksin ja tekemään asiat omalla tavallaan.

Nyt haluaisimme kuulla, miksi sinä ja kumppanisi olette päätyneet erillisiin asuntoihin joko alusta asti tai yhdessä asumisen jälkeen. Nimettömiä kertomuksia voidaan käyttää Me Naisten jutussa. Jätä myös yhteystietosi, jos haluat, että voimme olla sinuun yhteydessä mahdollisesta haastattelusta.

Asutko sinä erillään kumppanisi kanssa? Kerro tarinasi alla olevalla lomakkeella!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Miten tylsää töissä olisikaan, jos olisimme kaikki samanlaisia! Listasimme 22 ihmistyyppiä, jotka löytyvät lähes jokaiselta työpaikalta.

Tsemppari

Tiimihengen kohottaja, joka keksii joka päivä myönteisiä juttuja – myös silloin, kun hänellä itsellään on synkkä päivä. Hemmottelee työkavereitaan itse tekemillään leivonnaisilla ja muistaa aina kysyä, miten toisella menee.

Erityisherkkä

Aistii työpaikalla vallitsevan tunnelman jo pääovelta. Vaistoaa myös puolitutun tunnetilan kahviautomaatilla ja jää helposti vellomaan muista tarttuneisiin tunteisiin. Erityisherkän on joskus pakko juosta vessaan purkamaan tunteensa, että elämä voi taas jatkua. Erityisherkkä toivoo itsekin joskus, että voisi ummistaa silmänsä. 

Koskettelija

Tulee kertomaan asiansa aina iholle, painaa usein kätensä olkapäällesi. Hän muutenkin vähintäänkin hipaisee sinua jokaisessa mahdollisessa tilanteessa, koska onhan koskettaminen luonnollista – vaikkeivat kaikki sitä ymmärräkään.

Reviirihaukka

Hän taas olettaa, että koskettelija ymmärtäisi sanomattakin, että ei ole sopivaa tulla kolmea metriä lähemmäs. Reviirihaukan pöydälle ei todellakaan kannata jättää mitään lyijykynää arvokkaampaa, koska tämä ei epäröi heittää roskiin tavaroita, joita ei tunnista omakseen.

Laiska googlettaja

Kysyy jokaikisen asian ääneen työkaveriltaan. Ei ilmeisesti ole vielä kuullut sellaisesta palvelusta kuin Google.

Jeesaaja

On valmis auttamaan toisia, vaikka itsellä olisi kuinka kiire. Hän opettaa uudet tekniikat ja esittelee ihmiset toisilleen. Hänestä huokuu rehellinen ystävällisyys ja häntä on aina helppo lähestyä.

Lörppäsuu

Puhuu kaikki asiansa ja kaikkien muidenkin asiat. Jos sanot jutun alkuun ”et kerro sitten kellekään”, niin juttu leviää vielä varmemmin. Ei välttämättä sydämessään tarkoita pahaa, mutta aiheuttaa suurella suullaan turhaa draamaa.

Heippalaputtaja

”Äitisi ei ole täällä töissä.” ”Kuka on vienyt mukini? Palauta se heti!” Yleensä heippalaputtajan kiukkuset viestit löytyvät yhteisistä tiloista, kuten keittiöstä tai vessasta.

Tekninen tuki

Jos tämä työkaveri on lomalla, kaikki ovat hukassa. Hänen luokseen rynnätään, kun puhelin tilttaa tai tietokoneen hiiri ei reagoi. Kun tekninen tuki menee paikalle, ongelma ratkeaa kuin itsestään. Yleensä sitä ei varsinaisesti edes ollut, sillä puhelimen tilttaamisen sijaan kyse on usein siitä, että akku oli loppu tai langaton hiiri ei toiminut, koska siinä ei ollut paristoja.

Bilevastaava

Alkaa pikkujouluissa laskea päiviä firman kevätbileisiin. Tässä välissä hän ehtii kutsua koko porukan ainakin kolmesti omaan kotiinsa ja pari kertaa sumplia bileet jonkun toisen kotiin.

Spekuloija

Näkee salaliittoteorioita kaikkialla ja tarkkailee, kuka menee pomon huoneeseen ja milloin. Virallisten nimitysuutisten tultua huutaa aina: ”Mä arvasin!”

Pummi

Ottaa eväshedelmäsi kysymättä lupaa tai kysyy ja ottaa ennen kuin olet ehtinyt vastata. Käyttää muiden kahvimaitoa ja pöllii muutakin ruokaa jääkaapista.

Trendinenä

Aina uusimmat muotijutut päällä ja hyvä hiuspäivä.

Kävelevä lääkekaappi

Tässä ihmisessä asuu luontainen hoivaaja. Häneltä löytyy aina apu, jos päänsärky, kuukautiset tai vatsakipu yllättävät. Hänen taitonsa riittävät myös isompien haavereiden paikkaamiseen.

Jees jees -tyyppi

Ei ikinä valita, mutta ei myöskään puutu esimerkiksi epäoikeudenmukaisuuksiin. Haluaa olla kaikkien suosiossa ja keskittyy siksi olemaan aina mukavan neutraali. Käytännössä ei sano ikinä mistään mitään.

Myöhästelijä

Myöhässä aina – ihan joka paikasta.

Lounasremmin vetäjä

Kokoaa napakalla huudolla porukan syömään jo klo 10.55.

Umpio

Ei kerro itsestään mitään. Ei halua työpaikalta ystäviä, käy siellä vain töissä.

Urheiluhullu

Hän on aina joko tulossa tai menossa urheilemaan – tämä ei jää kenellekään epäselväksi.

Narisija

Kaikki on aina huonosti. Mitään ei jaksa, kaikki on tyhmää, jalkakin kipeä, pomot on paskoja ja niin edelleen. 

Valittaja

Valittaja on astetta pahempi kuin narisija. Käyttää leijonanosan työajastaan ja elämästään epäkohtien huomioimiseen ja niiden esille tuomiseen olettaen, että joku muu hoitaa ja ratkaisee. Omia ratkaisuehdotuksia valittaja ei esitä. Jos jokin ongelma ratkeaakin, on hän jo keksinyt uuden.

Lusmu

”Joo, hoidettu on”, vaikkei olisikaan. ”Joo, Virtanen taas mokasi”, vaikka olisi itse mokannut. ”Juu juu”, vaikkei aio edes tehdä asialle mitään.

Lisää työpaikan ärsyttäviä ihmistyyppejä löydät täältä.

Puuttuuko listasta joku tyyppi? Kerro kommenteissa!

Mitä sinua pelottaa eniten? Vastaa kyselyyn jutun lopussa.

Ihmisten huoli perheenjäsenistään on suurempi kuin itsestään. Asia selviää suomalaisten pelonaiheita tarkastelleesta kyselystä, josta kertoo Tiede-lehti.

Turun yliopiston lääketieteellisen kuvantamisen apulaisprofessorin Lauri Nummenmaan laatima kysely jatkuu edelleen netissä, mutta välitulosten mukaan suomalaiset pelkäävät eniten läheistensä kuolemaa ja vakavia sairauksia.

– Tämä on mielestäni kiinnostavin tulos. Ihmiset ovat ainakin Suomessa niin sosiaalisia ja toiset ihmiset niin tärkeitä, että olemme enemmän huolissamme toisistamme kuin itsestämme, Nummenmaa sanoo Tiede-lehdessä.

Verkkokyselyssä ihmiset voivat kertoa peloistaan ja valita suurimmat yli 150 vaihtoehdosta. Kymmenen kärjessä ovat nyt läheisiin liittyvät pelot, syöpä, korkeat paikat ja raiskatuksi tulemisen pelko.

Lue myös! Näin pääset eroon pelosta – vinkit kolmeen arkiseen tilanteeseen

Harvinaisempia ovat muun muassa eläimiin, vaikkapa käärmeisiin, tai esineisiin kuten aseisiin kohdistuvat pelot.

– Sellaiset asiat, jota saattavat nyrjäyttää pelkosysteemin yliherkäksi, eivät yleensä pelota perusterveitä vastaajia, kommentoi Nummenmaa.

Mikä on sinun suurin pelkosi? Vastaa alla olevassa kyselyssämme.

Mitä sinä pelkäät eniten?

Kiltteys se on, mikä kannattaa.

Töykeys on typerää, sehän tiedetään, mutta lisäksi sillä on tyhmentävä vaikutus, kertoo Inc.com.

Liiketalouden professori Christine Porath on tutkinyt töykeyden vaikutuksia, ja hänen mukaansa jo epäkohteliaan käytöksen todistaminen haittaa luovuutta ja heikentää aivojen toimintaa.

Porathin tutkimukseen osallistuneet henkilöt menestyivät yleisessä luovuustestissä 28 prosenttia huonommin todistettuaan epäkohteliasta käytöstä. Lisäksi epäkohteliaille sanoille altistuneet koehenkilöt pärjäsivät 17 prosenttia huonommin muistitestissä ja jättivät huomiotta 43 prosenttia enemmän matemaattisia virheitä.

Lisäksi Porath mainitsee tutkimuksesta, jossa peräti 71 prosenttia lääkäreistä ja sairaanhoitajista yhdisti epäkohteliaan käytöksen lääketieteellisiin virheisiin.

Jälleen siis yksi todiste siitä, että kiltteys kannattaa. Senhän jo tiesimme, että kiltit ovat tutkitusti muita terveempiä ja onnellisempia. Lisäksi hyvän tekeminen muille parantaa mielialaa – ja toimii siinä tarkoituksessa paremmin kuin itsensä hemmottelu.

Kun siis seuraavan kerran tekee mieli murahtaa työkaverille kahviautomaatilla, mieti kahdesti. Epäkohtelias käytös voi jäädä alitajuntaan vellomaan ja saada työkaverin toimimaan tehottomammin kuin normaalisti.

Jos kaipaat inspiraatiota, kurkkaa täältä, kuinka kiltiksi ryhdytään. Ei muuten ole vaikeaa.