Eron partaalla ihmisen ikävimmät puolet pyrkivät pintaan. Naiset tunnustavat ilkeitä asioita, joita he ovat tehneet tulevalle ex-kumppanilleen.

Kuvitus Ulla Bergström

"Päätimme avopuolisoni kanssa pitää viikon miettimistauon suhteessamme, koska kaipasin valaistumista yhteisestä tulevaisuudestamme. Loppuviikosta kävin pienellä bilereissulla ulkopaikkakunnalla, päädyin jatkoille viereiseen hotellihuoneeseen ja löysin itseni sängystä yökerhon dj:n kanssa. Siinä oli sitten valaistumista kerrakseen." Maiju 


"Lapsen syntymän jälkeen
parisuhteeni mieheni kanssa ajautui melkoiseen kriisiin. Keksimme toisistamme mitä julkeampia loukkauksia, mutta yksi osui ja upposi: tokaisin nimittäin miehelleni, ettei hän tule elättämään perhettään palkallaan. Mieheni hiljeni välittömästi ja näin, kuinka hän mureni sisältäpäin. Hänen kotonaan oli aina ollut kunnia-asia, että mies maksoi kaiken." Kati


"Olin viettämässä
poikaystäväni ja kavereideni kanssa täydelliseksi suunniteltua minilomaa Lapissa. Perillä pitkän yhteisen automatkan jälkeen hermoni alkoivat kuitenkin kiristyä. Kiukuttelin miehelle pikkujutuista, valitin ja mökötin. Käytökseni aiheutti reissun viimeisenä iltana valtavan riidan. Poikaystäväni pinna petti, ja hän teki selväksi, ettei enää haluaisi jatkaa suhdettamme. Pikkutunneille jatkuneen riidan lopuksi hän käski minun painua v***uun ja meni nukkumaan.

Pinnani paloi lopullisesti hänen kettuilustaan – minullehan ei tuolla tavalla puhuta! Raivosta kiehuen pakkasin tavarani ja soitin taksin, joka tuli hakemaan minua viideltä aamuyöllä. Kukaan ei herännyt. Hätääntynyt poikaystäväni soitti jonkin ajan päästä huomattuaan poissaoloni, mutta päätin olla kääntymättä takaisin. Parinsadan kilometrin taksikyydistä kertyi lopulta 240 euron lasku ja sitä seuranneesta 13 tunnin junamatkasta vielä 70 euroa lisää. Puolitoista vuotta kestänyt suhde päättyi virallisesti muutaman päivän päästä. 

Tiedän tehneeni todella typerästi ja itsekkäästi sekä miestä että kavereitamme kohtaan. Asioista olisi voitu keskustella, ja 300 eurollekin olisi löytynyt parempi käyttökohde. Tällä kertaa minun rajani kuitenkin ylittyi." Petra

 

"Miesystäväni oli vinyylilevyfriikki. Aivan järkyttävän riidan päätteeksi tein jotain, mitä häpeän edelleenkin: kävin salaa vierailemassa hänen kallisarvoisten levykokoelmiensa luona ja naarmutin ne käyttökelvottomiksi avaimilla. Ymmärrettävistä syistä suhteemme ei enää jatkunut." Virve

"Poikaystäväni manipuloi minua ja kasasi harteilleni kaikki parisuhteemme ongelmat. Oli eron aika. Tiesin kuitenkin, ettei järkipuhe tehoaisi. Niinpä otin asian esille kierrellen ja selitellen ympäripyöreitä lauseita siitä, etten ollut enää varma mitä haluan suhteeltamme. Poikaystäväni raivostui ja alkoi meuhkata siihen malliin, että poistuin paikalta. Seuraavana päivänä hän soitti minulle ja käyttäytyi kuin mitään ei olisi tapahtunut. Tiuskaisin, että mehän erosimme eilen ja suljin luurin, vaikka oikeastaan emme olleet tehneet niin. Sen jälkeen en enää vastannut hänen puheluihinsa." Elina

"Olin seurustellut jonkin aikaa itseäni nuoremman miehen kanssa, kunnes huomasin, että olimme liian erilaisia. Mainitsin hänelle asiasta, hän loukkaantui ja päädyimme kovaääniseen väittelyyn. Viikon päästä tapasimme eräissä juhlissa. Tunnelma välillämme olikin yllättäen tuttavallisen lämmin, ja päädyimme vuodattamaan itkien tuntojamme runsaan alkoholin vaikutuksen alaisena. 

Tunneryöppy hämmensi minua sen verran, että päätin jostakin syystä ottaa yhteyttä vanhaan seksisuhteeseeni. Pian tapasimmekin kaupungilla. Olin tyytyväisesti käpertyneenä seksisuhteeni kainaloon, kun yhtäkkiä vastaani käveli ex-kumppanini, jonka kanssa olin juuri kyynelehtinyt juhlissa! Sain perääni vihaisen puhelinsoiton, johon vastasin vielä suuremmalla suuttumuksella. Nykyisin emme enää edes tervehdi toisiamme." Vilma

"Olimme mieheni kanssa päättäneet erota, koska liittomme oli lasten syntymän jälkeen ollut pelkkää riitaa. Pariterapiakaan ei auttanut. Kesäloman jälkeen sovimme, että mies etsii uuden asunnon ja minä jään lasten kanssa vanhaan kotiin. Kuukaudet kuluivat, mutta mies ei etsinyt uutta asuntoa tosissaan. Miehen ollessa työreissuillaan olin käytännössä yksinhuoltaja, mutta miehen tavarat ja koko elämä olivat levällään asunnossamme. Järjestely oli hänelle kätevä, kun siivous- ja ruokapalvelut ja muut hoituivat: hän tuli kotiin viikonlopuiksi ja ne olivatkin yhtä riitelyä.

Tunnelma alkoi olla todella kireä, ja ajattelin etten kestä, ellemme pääse eri asuntoihin jouluksi. Lähdin yksin kaverini synttäribileisiin. Siellä pokasin itseäni reilusti nuoremman miehen, josta en ollut yhtään kiinnostunut, ja menin hänen kanssaan sänkyyn. Sovin vielä treffitkin miehen kanssa. Tein tämän kaiken vain siksi, että sain kerrottua miehelleni pettäneeni häntä. Hommalla oli toivottu vaikutus: mies oli sydänjuuriaan myöten loukkaantunut ja hän pakkasikin laukut saman tien. Siinä olikin sitten varsinainen sotku: pettämisestä tuli yllättäen syy eroomme, ja nuori mieskin oli loukkaantunut kun käytin häntä vain välineenä päästäkseni eroon toisesta miehestä." Laura

"Olimme asuneet yhdessä viisi vuotta, kun mieheni rakastui työkaveriinsa ja halusi erota. Kilahdin totaalisesti. Hän tunnusti kaiken ja sanoi menevänsä viikonlopuksi muualle, että saan olla rauhassa ennen kuin aletaan järjestää eroa. Soitin ensin läpi kaikki yhteiset tuttavamme ja itkin ja haukuin miehen totaaliseksi siaksi. Sain tietysti kaikkien sympatiat puolelleni. Sitten otin kaapista hänen kaksi lempipaitaansa ja leikkelin ne saksilla kappaleiksi. Revin myös hänen kalenterinsa ja yhteisen valokuva-albumimme, ja olisin varmaan hajottanut muutakin, ellei siskoni olisi tullut hätiin." Annukka 

Viha helpottaa irrottautumista

Kilttikin ihminen voi muuttua toista terrorisoivaksi hirviöksi, jos parisuhde on ajautumassa tai jo ajautunut karille. Lautaset ja loukkaukset lentelevät usein vielä siinäkin vaiheessa, kun eropäätös on jo tehty. Oma hirviömäisyys saattaa järkyttää paitsi toista myös itseä – miten minusta tulikin näin kamalan kostonhimoinen ihminen? Psykologi ja parisuhdeterapeutti Kari Kiianmaan mukaan kaikki juontaa juurensa omasta epävarmuudesta ja yksinjäämisen pelosta. 

– Yksi suurimmista motiiveista ilkeisiin tekoihin on hylätyksi tulemisen pelko. Viha purkautuu todennäköisimmin tulevaan ex-kumppaniin, koska pelko ruokkii mielikuvitusta, aiheuttaa aggressiivisuutta, mustasukkaisuuden puuskia ja syyttelyä. Vihalla saatetaan muutenkin pyrkiä helpottamaan tuskallista irrottautumista, Kiianmaa huomauttaa. 

Kun yhdessäolo ei osoittautunutkaan pelkäksi auringonpaisteeksi, ihminen voi epäillä, että syy kaikkiin ongelmiin juontaa juurensa kumppanista. Marttyyrin asemaan on kuitenkin turha tarttua, koska suhteessa on aina kaksi osapuolta. 

– Suurin virhe on ajatella, että oma onneton olo johtuu kumppanista. Onnen etsiminen toisesta on tuhoon tuomittu tie. Nykykulttuurissa kuvitellaan helposti, että tuon toisen pitäisi tehdä jotain, jotta minä tulisin onnelliseksi. Itsekkäitä tekoja perustellaan omilla tunteilla, vaikka pitäisi yrittää nähdä kokonaiskuva. 

Yleisin käytännön esimerkki loukkauksista eron partaalla on Kiianmaan mukaan pettäminen. Uskottomuusdraamaan ajaudutaan, koska suhteesta puuttuu avoimuus. Jos kumppanin kanssa ei olla totuttu puhumaan tunteista ja kertomaan odotuksista, alttius salasuhteeseen kasvaa. 

Mutta mitä sitten pitäisi tehdä, kun kosto hiipii mieleen ja sisäinen hirviö sumentaa pään suuttumuksesta? Onko sitä mitenkään mahdollista hallita? 

– Aikalisä on hyvä ajatus. Vihan purkaminen välittömästi on huono idea, koska punainen raivo on haitallista. Rakentava vihan ilmaiseminen vaatii järjen käyttöä, mutta omien tunteiden rehellinen ilmaiseminen voi viime hetkillä tuoda suhteeseen läheisyyttä, Kiianmaa opastaa.

Erillään asuminen on yhä eräänlainen tabu.

Hiljattain selvitimme kokemuksianne siitä, kun pariskunta nukkuu eri sängyissä. Kävi ilmi, että yllättävän moni tekee niin, vaikka aiheesta puhutaan vähän.

Samantyyppinen tabu on pariskunnan asuminen kahdessa eri kodissa.

Perinteisen parisuhteen kaavan mukaan yhteen kuuluu muuttaa siinä vaiheessa, kun suhde vakiintuu. Todellisuudessa monet parit asuvat kuitenkin eri osoitteissa, vaikka ovatkin sitoutuneita toisiinsa. Ja jotkut ovat paljon onnellisimpia, kun eivät jaa kotia.

Myös julkkikset, kuten kirjailijapari Anna-Leena Härkönen ja Riku Korhonen sekä näyttelijät Antti Reini ja Anu Sinisalo, ovat puhuneet julkisuudessa erillään asumisestaan.

– On mielenkiintoista, että tänä päivänä monet parit asuvat eri osoitteissa, mutta jostain syystä siitä ei juurikaan puhuta, Anu sanoi Me Naisille viime vuonna.

Syitä asua erillään on monia: toinen tai molemmat nauttivat yksinolosta, työ tai opiskelu pitävät eri paikkakunnilla, vuorokausirytmi on erilainen toisen kanssa tai on vain tottunut asumaan yksin ja tekemään asiat omalla tavallaan.

Nyt haluaisimme kuulla, miksi sinä ja kumppanisi olette päätyneet erillisiin asuntoihin joko alusta asti tai yhdessä asumisen jälkeen. Nimettömiä kertomuksia voidaan käyttää Me Naisten jutussa. Jätä myös yhteystietosi, jos haluat, että voimme olla sinuun yhteydessä mahdollisesta haastattelusta.

Asutko sinä erillään kumppanisi kanssa? Kerro tarinasi alla olevalla lomakkeella!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Miten tylsää töissä olisikaan, jos olisimme kaikki samanlaisia! Listasimme 22 ihmistyyppiä, jotka löytyvät lähes jokaiselta työpaikalta.

Tsemppari

Tiimihengen kohottaja, joka keksii joka päivä myönteisiä juttuja – myös silloin, kun hänellä itsellään on synkkä päivä. Hemmottelee työkavereitaan itse tekemillään leivonnaisilla ja muistaa aina kysyä, miten toisella menee.

Erityisherkkä

Aistii työpaikalla vallitsevan tunnelman jo pääovelta. Vaistoaa myös puolitutun tunnetilan kahviautomaatilla ja jää helposti vellomaan muista tarttuneisiin tunteisiin. Erityisherkän on joskus pakko juosta vessaan purkamaan tunteensa, että elämä voi taas jatkua. Erityisherkkä toivoo itsekin joskus, että voisi ummistaa silmänsä. 

Koskettelija

Tulee kertomaan asiansa aina iholle, painaa usein kätensä olkapäällesi. Hän muutenkin vähintäänkin hipaisee sinua jokaisessa mahdollisessa tilanteessa, koska onhan koskettaminen luonnollista – vaikkeivat kaikki sitä ymmärräkään.

Reviirihaukka

Hän taas olettaa, että koskettelija ymmärtäisi sanomattakin, että ei ole sopivaa tulla kolmea metriä lähemmäs. Reviirihaukan pöydälle ei todellakaan kannata jättää mitään lyijykynää arvokkaampaa, koska tämä ei epäröi heittää roskiin tavaroita, joita ei tunnista omakseen.

Laiska googlettaja

Kysyy jokaikisen asian ääneen työkaveriltaan. Ei ilmeisesti ole vielä kuullut sellaisesta palvelusta kuin Google.

Jeesaaja

On valmis auttamaan toisia, vaikka itsellä olisi kuinka kiire. Hän opettaa uudet tekniikat ja esittelee ihmiset toisilleen. Hänestä huokuu rehellinen ystävällisyys ja häntä on aina helppo lähestyä.

Lörppäsuu

Puhuu kaikki asiansa ja kaikkien muidenkin asiat. Jos sanot jutun alkuun ”et kerro sitten kellekään”, niin juttu leviää vielä varmemmin. Ei välttämättä sydämessään tarkoita pahaa, mutta aiheuttaa suurella suullaan turhaa draamaa.

Heippalaputtaja

”Äitisi ei ole täällä töissä.” ”Kuka on vienyt mukini? Palauta se heti!” Yleensä heippalaputtajan kiukkuset viestit löytyvät yhteisistä tiloista, kuten keittiöstä tai vessasta.

Tekninen tuki

Jos tämä työkaveri on lomalla, kaikki ovat hukassa. Hänen luokseen rynnätään, kun puhelin tilttaa tai tietokoneen hiiri ei reagoi. Kun tekninen tuki menee paikalle, ongelma ratkeaa kuin itsestään. Yleensä sitä ei varsinaisesti edes ollut, sillä puhelimen tilttaamisen sijaan kyse on usein siitä, että akku oli loppu tai langaton hiiri ei toiminut, koska siinä ei ollut paristoja.

Bilevastaava

Alkaa pikkujouluissa laskea päiviä firman kevätbileisiin. Tässä välissä hän ehtii kutsua koko porukan ainakin kolmesti omaan kotiinsa ja pari kertaa sumplia bileet jonkun toisen kotiin.

Spekuloija

Näkee salaliittoteorioita kaikkialla ja tarkkailee, kuka menee pomon huoneeseen ja milloin. Virallisten nimitysuutisten tultua huutaa aina: ”Mä arvasin!”

Pummi

Ottaa eväshedelmäsi kysymättä lupaa tai kysyy ja ottaa ennen kuin olet ehtinyt vastata. Käyttää muiden kahvimaitoa ja pöllii muutakin ruokaa jääkaapista.

Trendinenä

Aina uusimmat muotijutut päällä ja hyvä hiuspäivä.

Kävelevä lääkekaappi

Tässä ihmisessä asuu luontainen hoivaaja. Häneltä löytyy aina apu, jos päänsärky, kuukautiset tai vatsakipu yllättävät. Hänen taitonsa riittävät myös isompien haavereiden paikkaamiseen.

Jees jees -tyyppi

Ei ikinä valita, mutta ei myöskään puutu esimerkiksi epäoikeudenmukaisuuksiin. Haluaa olla kaikkien suosiossa ja keskittyy siksi olemaan aina mukavan neutraali. Käytännössä ei sano ikinä mistään mitään.

Myöhästelijä

Myöhässä aina – ihan joka paikasta.

Lounasremmin vetäjä

Kokoaa napakalla huudolla porukan syömään jo klo 10.55.

Umpio

Ei kerro itsestään mitään. Ei halua työpaikalta ystäviä, käy siellä vain töissä.

Urheiluhullu

Hän on aina joko tulossa tai menossa urheilemaan – tämä ei jää kenellekään epäselväksi.

Narisija

Kaikki on aina huonosti. Mitään ei jaksa, kaikki on tyhmää, jalkakin kipeä, pomot on paskoja ja niin edelleen. 

Valittaja

Valittaja on astetta pahempi kuin narisija. Käyttää leijonanosan työajastaan ja elämästään epäkohtien huomioimiseen ja niiden esille tuomiseen olettaen, että joku muu hoitaa ja ratkaisee. Omia ratkaisuehdotuksia valittaja ei esitä. Jos jokin ongelma ratkeaakin, on hän jo keksinyt uuden.

Lusmu

”Joo, hoidettu on”, vaikkei olisikaan. ”Joo, Virtanen taas mokasi”, vaikka olisi itse mokannut. ”Juu juu”, vaikkei aio edes tehdä asialle mitään.

Lisää työpaikan ärsyttäviä ihmistyyppejä löydät täältä.

Puuttuuko listasta joku tyyppi? Kerro kommenteissa!

Mitä sinua pelottaa eniten? Vastaa kyselyyn jutun lopussa.

Ihmisten huoli perheenjäsenistään on suurempi kuin itsestään. Asia selviää suomalaisten pelonaiheita tarkastelleesta kyselystä, josta kertoo Tiede-lehti.

Turun yliopiston lääketieteellisen kuvantamisen apulaisprofessorin Lauri Nummenmaan laatima kysely jatkuu edelleen netissä, mutta välitulosten mukaan suomalaiset pelkäävät eniten läheistensä kuolemaa ja vakavia sairauksia.

– Tämä on mielestäni kiinnostavin tulos. Ihmiset ovat ainakin Suomessa niin sosiaalisia ja toiset ihmiset niin tärkeitä, että olemme enemmän huolissamme toisistamme kuin itsestämme, Nummenmaa sanoo Tiede-lehdessä.

Verkkokyselyssä ihmiset voivat kertoa peloistaan ja valita suurimmat yli 150 vaihtoehdosta. Kymmenen kärjessä ovat nyt läheisiin liittyvät pelot, syöpä, korkeat paikat ja raiskatuksi tulemisen pelko.

Lue myös! Näin pääset eroon pelosta – vinkit kolmeen arkiseen tilanteeseen

Harvinaisempia ovat muun muassa eläimiin, vaikkapa käärmeisiin, tai esineisiin kuten aseisiin kohdistuvat pelot.

– Sellaiset asiat, jota saattavat nyrjäyttää pelkosysteemin yliherkäksi, eivät yleensä pelota perusterveitä vastaajia, kommentoi Nummenmaa.

Mikä on sinun suurin pelkosi? Vastaa alla olevassa kyselyssämme.

Mitä sinä pelkäät eniten?

Kiltteys se on, mikä kannattaa.

Töykeys on typerää, sehän tiedetään, mutta lisäksi sillä on tyhmentävä vaikutus, kertoo Inc.com.

Liiketalouden professori Christine Porath on tutkinyt töykeyden vaikutuksia, ja hänen mukaansa jo epäkohteliaan käytöksen todistaminen haittaa luovuutta ja heikentää aivojen toimintaa.

Porathin tutkimukseen osallistuneet henkilöt menestyivät yleisessä luovuustestissä 28 prosenttia huonommin todistettuaan epäkohteliasta käytöstä. Lisäksi epäkohteliaille sanoille altistuneet koehenkilöt pärjäsivät 17 prosenttia huonommin muistitestissä ja jättivät huomiotta 43 prosenttia enemmän matemaattisia virheitä.

Lisäksi Porath mainitsee tutkimuksesta, jossa peräti 71 prosenttia lääkäreistä ja sairaanhoitajista yhdisti epäkohteliaan käytöksen lääketieteellisiin virheisiin.

Jälleen siis yksi todiste siitä, että kiltteys kannattaa. Senhän jo tiesimme, että kiltit ovat tutkitusti muita terveempiä ja onnellisempia. Lisäksi hyvän tekeminen muille parantaa mielialaa – ja toimii siinä tarkoituksessa paremmin kuin itsensä hemmottelu.

Kun siis seuraavan kerran tekee mieli murahtaa työkaverille kahviautomaatilla, mieti kahdesti. Epäkohtelias käytös voi jäädä alitajuntaan vellomaan ja saada työkaverin toimimaan tehottomammin kuin normaalisti.

Jos kaipaat inspiraatiota, kurkkaa täältä, kuinka kiltiksi ryhdytään. Ei muuten ole vaikeaa.