Prätkämimmi, 41, ja perheenäiti, 22, elävät erilaista elämää kuin suurin osa ikätovereistaan. Miltä tuntuu poiketa peruskaavasta?

Kuva Lauri Mannermaa

– 40-vuotiaana olen kahden parikymppisen pojan äiti ja toivottavasti pian myös mummu, haaveilee Sini Salonen, 22, ja hypistelee kädessään limsapulloa.

Toisella puolella pöytää istuvalta Katariina Käävältä, 41, pääsee huudahdus: 

– Hui kamala!

Ajatus omista lapsenlapsista ei voisi olla Katariinalle vieraampi, sillä hän ei ole koskaan halunnut lapsia. 

Kun Katariinan kaverit suuntaavat perhelomillaan Muumimaailmaan, Katariina istuu moottoripyöräpajalla ja rassaa kädet öljyssä 70-luvun Harley-Davidsoniaan tai 50-luvun Arieliaan.

Sini meni naimisiin 18-vuotiaana ja on nyt 1- ja 2-vuotiaiden poikien äiti. Kun Sinin ikätoverit availevat siidereitä opiskelija-asunnoissaan, Sini valmistaa lapsilleen iltapalaa perheen omakotitalossa Sastamalassa.

Miltä ikään liittyvät väitteet tuntuvat naisista, jotka eivät ole itse eläneet peruskaavan mukaan?

Lapsen saaminen on tie aikuisuuteen.

Sini: Päätin jo viiden vanhana, että haluan miehen, lapsia ja talon. Lasten tekeminen pakottaa tietysti kasvamaan, kun pitää huolehtia muista.
Katariina: Minulle merkittävä aikuisuuden kokemus oli se, kun sain oman alani töitä. Humanistina olin tottunut notkumaan päivät pitkät yliopiston kahvilassa, mutta sille tuli stoppi, kun sain kaveriporukan ensimmäisenä duunia. Se oli iso juttu silloin.

Nelikymppisenä kaikki valinnat on jo tehty. Parikymppiselle koko maailma on vielä avoinna.

Katariina: Myös kolmikymppinen voi ajatella, että valinnat on jo tehty. Olin muutama vuosi sitten tympiintynyt työhöni, vaikka olin valitsemallani alalla. Tuntui siltä, että en pääse tästä enää mihinkään. Sitten päätin tehdä asialle jotakin: jäin opintovapaalle, perustin firman ja ryhdyin freelanceriksi. Ymmärsin, että elämän suuntaa on yhä mahdollista muuttaa.

Sini: Voin edelleen tehdä kaikkea, vaikka lasten hankinta ja naimisiinmeno on tietenkin jo päätetty. Pidän laulamisesta, ja voisin kuvitella ottavani laulutunteja ja osallistuvani laulukilpailuun. Idolsiin en menisi, mutta jokin Tangomarkkinoiden tyyppinen voisi olla minun juttuni.

Parikymppisen, perheellisen naisen elämä on yksinäistä, kun kaverit vain bilettävät. Lapsettoman nelikymppisen elämä on yksinäistä, kun kaikki kaverit viettävät perhe-elämää.

Sini: Olen aina ollut enemmän perheihminen kuin kaveri-ihminen. En ole koskaan tarvinnut paljon ystäviä, koska perheeni on minulle niin läheinen. En välitä tyttöjen illoista tai siitä, että mennään vetämään perseet. Jos lähden ulos, lähden mieluiten mieheni kanssa. Toisaalta en elä ainoastaan lapsille. Joskus esimerkiksi juhlissa kuulee, että joku pariskunta on myöhässä, koska heidän lapsensa ovat päiväunilla. Me tulemme silloin, kun on kutsuttu. Lapset nukkuvat, kun ehtivät.

Katariina: Silloin, kun kavereiden lapset olivat pieniä, tapaamisissa oli jonkin verran taukoa. Nykyään lapset voi jo jättää hoitoon. Olen itsekin hyvin kiireinen, joten samanlaista sumplimista se on kaikilla kalenterin kanssa.

Nelikymppisen silmissä parikymppinen on kypsymätön.

Katariina: Jos ajattelen itseäni parikymppisenä, niin olin kyllä todella nuori ja naiivi. Mutta kypsyys on ihmisestä kiinni.

Sini: Olen itsekin sitä mieltä, että ikäiseni ihmiset ovat vielä epäkypsiä. Osaan minäkin välillä käyttäytyä lapsellisesti.

Nelikymppisenä baarissa roikkuminen ja festareilla käyminen on jo noloa.

Katariina: Eihän se noloa ole, mutta kieltämättä istun itsekin mieluummin kotona ja juon valkoviiniä puutarhassa. Nelikymppisenä jaksaa kyllä bilettää, mutta toipuminen kestää kauemmin.  

Sini: Ei se ole noloa. Me käymme usein paikallisessa pubissa laulamassa karaokea. Se taas ei todellakaan ole nuorisopaikka. 

Nelikymppinen ei enää jaksa uskoa parempaan huomiseen. Parikymppinen on naiivi idealisti. 

Katariina: Nelikymppinen valitettavasti kyynistyy. Minä olen kuitenkin humanisti, joten idealismini elää yhä. 18–20- vuotiaana tiesin maailmasta kaiken, mutta nyt elämä ei ole enää niin mustavalkoista.

Sini: Minä en ole koskaan ollut mikään maailman¬parantaja. Minusta maailma on ihan hyvä tällaisenaan.

Iän pitää näkyä tyylissä.

Sini: Teininä ajattelin noin, mutta en enää. Viisikymppinen voi näyttää rokilta, jos hän on mieleltään sellainen. Jos haluaa näyttää mummolta, saa näyttää mummolta.

Katariina: Pitää näyttää siltä, mitä on. Sekään ei ole katu-uskottavaa, jos kaksikymppinen yrittää näyttää ikäistään vanhemmalta.

Parikymppinen ei mene ilman meikkiä edes kauppaan, nelikymppisenä ulkonäöllä ei ole enää väliä.

Sini: Viikonloppuisin en jaksa meikata. Nyt, kun töihin pitää aina laittautua, meikkaaminen ei enää edes huvittaisi joka aamu.

Katariina: Nykyään en kieltämättä ota enää niin paljon paineita ulkonäöstä, mutta en silti mene minne tahansa minkä tahansa näköisenä.

Jos tekee lapsia nuorena, koulut jäävät käymättä ja nuoruus elämättä.

Sini: Koulut voivat kyllä jäädä käymättä, mutta minulla ei ole koskaan ollut suuria urahaaveita. Opiskelu ei kiinnosta minua. Vain kampaajan työ on ollut unelmani, ja nyt saan toteuttaa senkin. Omanikäiset tuttuni elävät erilaista elämää, koska heillä on päivästä toiseen opiskelijabileitä. Siksi vietän enemmän aikaa itseäni vanhempien kavereiden kanssa.

Katariina: Kun olin sinun ikäisesi, opiskelin Yhdysvalloissa ja sitten yliopistossa Suomessa. En minä silloinkaan joka ilta juhlinut, mutta totta kai niitä bileitä riitti.

Nuorena tehdyt lapset ovat vahinkoja.

Sini: Me kyllä yritimme aivan täysillä. Tuntui ahdistavalta, kun  ihmiset kyselivät heti häiden jälkeen, eikö meille tulekaan vauvaa. Kesti vuoden, ennen kuin tulin raskaaksi, enkä voinut sanoa kenellekään, että me kyllä yritämme parhaamme! Mieheni on minua kuusi vuotta vanhempi, joten hän on ehtinyt elää myös nuoruutta. Minä taas pääsen bilettämään sen verran kuin haluan, sillä lapset voi aina viedä mummolaan. Lisäksi on olemassa vain vähän paikkoja, joihin lasten kanssa ei voi mennä. Heidän kanssaan pitää tehdä paljon asioita, jotta he ymmärtävät, etteivät he ole vanhempiensa elämän ainut tarkoitus.

Katariina: Omat kaverini ovat lähes kaikki saaneet lapsia vasta kolmikymppisinä. Heidän kanssaan olemme aina nauraneet, että kaikki alle kolmikymppisenä tehdyt lapset ovat teiniraskauksia. Mutta eikö sinusta tunnu siltä, että sitten kun lapset ovat kasvaneet, voit taas elää vapaasti?

Sini: Ei, eivät he rajoita minun elämääni.

Katariina: Ja toisaalta, eihän ihminen ole muutenkaan vapaa tekemään mitä tahansa, koska esimerkiksi töissä pitää käydä.

Sini: Tai sitten on pulaa rahasta.

Nelikymppisenä ei tarvitse enää huolehtia raha-asioista. Parikymppisenä elämä on kituuttamista.

Katariina: Itselläni valinnanvaraa on enemmän, kun ei tarvitse elättää perhettä. Kun jäin opintovapaalle, myös mieheni lopetti palkkatyön ja ryhtyi yrittäjäksi, joten hetken aikaa olimme tyhjän päällä. Pystyimme tekemään niin, koska lapsia ei ollut. Mahdumme myös asumaan melko pienessä asunnossa, joten rahaa jää käytettäväksi vaikkapa moottoripyöräilyyn. Elämme impulsiivisesti emmekä tee suunnitelmia pitkällä tähtäimellä.

Sini: Meillä ei ole tiukkaa, sillä olemme kuitenkin molemmat töissä. Tietenkin lapsiin menee paljon rahaa, mutta kyllä sitä jää vielä minuun itseenikin käytettäväksi. 

Ikääntyminen ilman lapsia tarkoittaa sitä, että jotain olennaista jää kokematta.

Katariina: Me olemme mieheni kanssa kiittäneet onneamme siitä, että meillä ei ole lapsia. Toki olen joutunut pohtimaan lapsen hankkimista. Aina olen tullut samaan johtopäätökseen. 

Sini: Entä silloin, kun näet kadulla ihanasti raskaana olevan naisen? Etkö ajattele, että enkö koskaan pääse kokemaan tuota?

Katariina: En! Oikeastaan en kiinnitä raskaana oleviin naisiin mitään huomiota, koska he eivät kosketa minua millään tavalla.  

Sini: Minua pelottaisi ajatus siitä, että jään vanhempana yksin, kun ei ole lapsia eikä lapsenlapsia.

Katariina: Se ei kuitenkaan voi olla syy tehdä lapsia. Ja vaikka lapsia tekisikin, se ei tarkoita, että he ovat läsnä, kun on vanha. Hehän voivat asua vaikkapa aivan eri mantereella.

Sini Salonen, 22

  • Työskentelee oppisopimuksella kampaajana.
  • Asuu omakotitalossa Sastamalassa.
  • Lapset Mico, 2, ja Luca, 1. Aviomies työskentelee putkimiehenä.
  • Tykkää laulaa karaokea.
  • Omat vanhemmat saivat Sinin nuorena. "Vietämme paljon aikaa perheen kesken, vanhemmat ja siskot mukaan lukien”.

Katariina Kääpä, 41 

  • Työskennellyt tiedottajana, toimittajana ja viestintäalan asiantuntijatehtävissä.
  • Asuu paritalossa Vantaalla.
  • Naimisissa, aviomies työskentelee vähittäistavarakaupan hankinnassa.
  • Lomailee kesällä kiertämällä Suomea moottoripyörillään, jos vain saa ne toimimaan.
  • Nelikymppisten vanhempiensa ainoa yhteinen lapsi, jolla on itseään vanhempia sisar- ja velipuolia. "Emme ole eläneet kovin perhekeskeistä elämää."

Erillään asuminen on yhä eräänlainen tabu.

Hiljattain selvitimme kokemuksianne siitä, kun pariskunta nukkuu eri sängyissä. Kävi ilmi, että yllättävän moni tekee niin, vaikka aiheesta puhutaan vähän.

Samantyyppinen tabu on pariskunnan asuminen kahdessa eri kodissa.

Perinteisen parisuhteen kaavan mukaan yhteen kuuluu muuttaa siinä vaiheessa, kun suhde vakiintuu. Todellisuudessa monet parit asuvat kuitenkin eri osoitteissa, vaikka ovatkin sitoutuneita toisiinsa. Ja jotkut ovat paljon onnellisimpia, kun eivät jaa kotia.

Myös julkkikset, kuten kirjailijapari Anna-Leena Härkönen ja Riku Korhonen sekä näyttelijät Antti Reini ja Anu Sinisalo, ovat puhuneet julkisuudessa erillään asumisestaan.

– On mielenkiintoista, että tänä päivänä monet parit asuvat eri osoitteissa, mutta jostain syystä siitä ei juurikaan puhuta, Anu sanoi Me Naisille viime vuonna.

Syitä asua erillään on monia: toinen tai molemmat nauttivat yksinolosta, työ tai opiskelu pitävät eri paikkakunnilla, vuorokausirytmi on erilainen toisen kanssa tai on vain tottunut asumaan yksin ja tekemään asiat omalla tavallaan.

Nyt haluaisimme kuulla, miksi sinä ja kumppanisi olette päätyneet erillisiin asuntoihin joko alusta asti tai yhdessä asumisen jälkeen. Nimettömiä kertomuksia voidaan käyttää Me Naisten jutussa. Jätä myös yhteystietosi, jos haluat, että voimme olla sinuun yhteydessä mahdollisesta haastattelusta.

Asutko sinä erillään kumppanisi kanssa? Kerro tarinasi alla olevalla lomakkeella!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Miten tylsää töissä olisikaan, jos olisimme kaikki samanlaisia! Listasimme 22 ihmistyyppiä, jotka löytyvät lähes jokaiselta työpaikalta.

Tsemppari

Tiimihengen kohottaja, joka keksii joka päivä myönteisiä juttuja – myös silloin, kun hänellä itsellään on synkkä päivä. Hemmottelee työkavereitaan itse tekemillään leivonnaisilla ja muistaa aina kysyä, miten toisella menee.

Erityisherkkä

Aistii työpaikalla vallitsevan tunnelman jo pääovelta. Vaistoaa myös puolitutun tunnetilan kahviautomaatilla ja jää helposti vellomaan muista tarttuneisiin tunteisiin. Erityisherkän on joskus pakko juosta vessaan purkamaan tunteensa, että elämä voi taas jatkua. Erityisherkkä toivoo itsekin joskus, että voisi ummistaa silmänsä. 

Koskettelija

Tulee kertomaan asiansa aina iholle, painaa usein kätensä olkapäällesi. Hän muutenkin vähintäänkin hipaisee sinua jokaisessa mahdollisessa tilanteessa, koska onhan koskettaminen luonnollista – vaikkeivat kaikki sitä ymmärräkään.

Reviirihaukka

Hän taas olettaa, että koskettelija ymmärtäisi sanomattakin, että ei ole sopivaa tulla kolmea metriä lähemmäs. Reviirihaukan pöydälle ei todellakaan kannata jättää mitään lyijykynää arvokkaampaa, koska tämä ei epäröi heittää roskiin tavaroita, joita ei tunnista omakseen.

Laiska googlettaja

Kysyy jokaikisen asian ääneen työkaveriltaan. Ei ilmeisesti ole vielä kuullut sellaisesta palvelusta kuin Google.

Jeesaaja

On valmis auttamaan toisia, vaikka itsellä olisi kuinka kiire. Hän opettaa uudet tekniikat ja esittelee ihmiset toisilleen. Hänestä huokuu rehellinen ystävällisyys ja häntä on aina helppo lähestyä.

Lörppäsuu

Puhuu kaikki asiansa ja kaikkien muidenkin asiat. Jos sanot jutun alkuun ”et kerro sitten kellekään”, niin juttu leviää vielä varmemmin. Ei välttämättä sydämessään tarkoita pahaa, mutta aiheuttaa suurella suullaan turhaa draamaa.

Heippalaputtaja

”Äitisi ei ole täällä töissä.” ”Kuka on vienyt mukini? Palauta se heti!” Yleensä heippalaputtajan kiukkuset viestit löytyvät yhteisistä tiloista, kuten keittiöstä tai vessasta.

Tekninen tuki

Jos tämä työkaveri on lomalla, kaikki ovat hukassa. Hänen luokseen rynnätään, kun puhelin tilttaa tai tietokoneen hiiri ei reagoi. Kun tekninen tuki menee paikalle, ongelma ratkeaa kuin itsestään. Yleensä sitä ei varsinaisesti edes ollut, sillä puhelimen tilttaamisen sijaan kyse on usein siitä, että akku oli loppu tai langaton hiiri ei toiminut, koska siinä ei ollut paristoja.

Bilevastaava

Alkaa pikkujouluissa laskea päiviä firman kevätbileisiin. Tässä välissä hän ehtii kutsua koko porukan ainakin kolmesti omaan kotiinsa ja pari kertaa sumplia bileet jonkun toisen kotiin.

Spekuloija

Näkee salaliittoteorioita kaikkialla ja tarkkailee, kuka menee pomon huoneeseen ja milloin. Virallisten nimitysuutisten tultua huutaa aina: ”Mä arvasin!”

Pummi

Ottaa eväshedelmäsi kysymättä lupaa tai kysyy ja ottaa ennen kuin olet ehtinyt vastata. Käyttää muiden kahvimaitoa ja pöllii muutakin ruokaa jääkaapista.

Trendinenä

Aina uusimmat muotijutut päällä ja hyvä hiuspäivä.

Kävelevä lääkekaappi

Tässä ihmisessä asuu luontainen hoivaaja. Häneltä löytyy aina apu, jos päänsärky, kuukautiset tai vatsakipu yllättävät. Hänen taitonsa riittävät myös isompien haavereiden paikkaamiseen.

Jees jees -tyyppi

Ei ikinä valita, mutta ei myöskään puutu esimerkiksi epäoikeudenmukaisuuksiin. Haluaa olla kaikkien suosiossa ja keskittyy siksi olemaan aina mukavan neutraali. Käytännössä ei sano ikinä mistään mitään.

Myöhästelijä

Myöhässä aina – ihan joka paikasta.

Lounasremmin vetäjä

Kokoaa napakalla huudolla porukan syömään jo klo 10.55.

Umpio

Ei kerro itsestään mitään. Ei halua työpaikalta ystäviä, käy siellä vain töissä.

Urheiluhullu

Hän on aina joko tulossa tai menossa urheilemaan – tämä ei jää kenellekään epäselväksi.

Narisija

Kaikki on aina huonosti. Mitään ei jaksa, kaikki on tyhmää, jalkakin kipeä, pomot on paskoja ja niin edelleen. 

Valittaja

Valittaja on astetta pahempi kuin narisija. Käyttää leijonanosan työajastaan ja elämästään epäkohtien huomioimiseen ja niiden esille tuomiseen olettaen, että joku muu hoitaa ja ratkaisee. Omia ratkaisuehdotuksia valittaja ei esitä. Jos jokin ongelma ratkeaakin, on hän jo keksinyt uuden.

Lusmu

”Joo, hoidettu on”, vaikkei olisikaan. ”Joo, Virtanen taas mokasi”, vaikka olisi itse mokannut. ”Juu juu”, vaikkei aio edes tehdä asialle mitään.

Lisää työpaikan ärsyttäviä ihmistyyppejä löydät täältä.

Puuttuuko listasta joku tyyppi? Kerro kommenteissa!

Mitä sinua pelottaa eniten? Vastaa kyselyyn jutun lopussa.

Ihmisten huoli perheenjäsenistään on suurempi kuin itsestään. Asia selviää suomalaisten pelonaiheita tarkastelleesta kyselystä, josta kertoo Tiede-lehti.

Turun yliopiston lääketieteellisen kuvantamisen apulaisprofessorin Lauri Nummenmaan laatima kysely jatkuu edelleen netissä, mutta välitulosten mukaan suomalaiset pelkäävät eniten läheistensä kuolemaa ja vakavia sairauksia.

– Tämä on mielestäni kiinnostavin tulos. Ihmiset ovat ainakin Suomessa niin sosiaalisia ja toiset ihmiset niin tärkeitä, että olemme enemmän huolissamme toisistamme kuin itsestämme, Nummenmaa sanoo Tiede-lehdessä.

Verkkokyselyssä ihmiset voivat kertoa peloistaan ja valita suurimmat yli 150 vaihtoehdosta. Kymmenen kärjessä ovat nyt läheisiin liittyvät pelot, syöpä, korkeat paikat ja raiskatuksi tulemisen pelko.

Lue myös! Näin pääset eroon pelosta – vinkit kolmeen arkiseen tilanteeseen

Harvinaisempia ovat muun muassa eläimiin, vaikkapa käärmeisiin, tai esineisiin kuten aseisiin kohdistuvat pelot.

– Sellaiset asiat, jota saattavat nyrjäyttää pelkosysteemin yliherkäksi, eivät yleensä pelota perusterveitä vastaajia, kommentoi Nummenmaa.

Mikä on sinun suurin pelkosi? Vastaa alla olevassa kyselyssämme.

Mitä sinä pelkäät eniten?

Kiltteys se on, mikä kannattaa.

Töykeys on typerää, sehän tiedetään, mutta lisäksi sillä on tyhmentävä vaikutus, kertoo Inc.com.

Liiketalouden professori Christine Porath on tutkinyt töykeyden vaikutuksia, ja hänen mukaansa jo epäkohteliaan käytöksen todistaminen haittaa luovuutta ja heikentää aivojen toimintaa.

Porathin tutkimukseen osallistuneet henkilöt menestyivät yleisessä luovuustestissä 28 prosenttia huonommin todistettuaan epäkohteliasta käytöstä. Lisäksi epäkohteliaille sanoille altistuneet koehenkilöt pärjäsivät 17 prosenttia huonommin muistitestissä ja jättivät huomiotta 43 prosenttia enemmän matemaattisia virheitä.

Lisäksi Porath mainitsee tutkimuksesta, jossa peräti 71 prosenttia lääkäreistä ja sairaanhoitajista yhdisti epäkohteliaan käytöksen lääketieteellisiin virheisiin.

Jälleen siis yksi todiste siitä, että kiltteys kannattaa. Senhän jo tiesimme, että kiltit ovat tutkitusti muita terveempiä ja onnellisempia. Lisäksi hyvän tekeminen muille parantaa mielialaa – ja toimii siinä tarkoituksessa paremmin kuin itsensä hemmottelu.

Kun siis seuraavan kerran tekee mieli murahtaa työkaverille kahviautomaatilla, mieti kahdesti. Epäkohtelias käytös voi jäädä alitajuntaan vellomaan ja saada työkaverin toimimaan tehottomammin kuin normaalisti.

Jos kaipaat inspiraatiota, kurkkaa täältä, kuinka kiltiksi ryhdytään. Ei muuten ole vaikeaa.