Vielä hymyilyttää. Kuva: Shutterstock

Olipa suhde vanhempiisi millainen tahansa, voi joulusta selvitä kunnialla.

Mieti ensin sinun ja vanhempiesi suhdetta. Ovatko ne lämpimät ja läheiset vai muistuttaako yhteydenpitonne lähinnä kylmää sotaa? Valitse sitten näistä neljästä toimintaohjeet pyhiksi.

Perushyvä

Suhde vanhempiisi: Välit vanhempiisi ovat perushyvät. Olette viikoittain yhteydessä, mutta äidin ja isän seura sopii sinulle vain pieninä annoksina.

Näin se sujuu: Aatto menee vielä leppoisasti. Tapaninpäivänä tilanne on toinen: isän vitsit ruokapöydässä eivät paljon naurata. Joulun jälkeen tarvitset vähintään kuukauden tauon ennen kuin pystyt tapaamaan vanhempasi.

Joulunvietto vanhempiesi kanssa on perinne, mutta pitkät joulunpyhät lapsuudenkodissasi ärsyttävät sinua jo etukäteen. Vanhempiesi mielestä on ihanaa vaalia yhteisiä tapoja, mutta sinun hermosi venyvät sitä tiukemmalle mitä pidemmälle pyhät etenevät. Toisaalta et halua vanhemmille pahaa mieltä.

Tunnustele ennen joulua, pystytkö rentoutumaan. Kun arki on hektistä, lomalla on tärkeää levätä. Sosiaalinen vuorovaikutus kuormittaa jokaista eri tavalla. Aikuiset alkavat yleensä tarvita omaa tilaa, jos eri-ikäiset ihmiset ovat pitkään yhdessä. Mieti siis tarkkaan, kannattaako kaikki joulunpyhät viettää vanhempien kanssa vain tavan vuoksi, jos silloin ei oikeasti nauti lomasta.

Jos joulunpyhistä kertyy liian iso annos vanhempien seuraa, on ratkaisu yksinkertainen: sopikaa etukäteen, että tänä vuonna ette vietä koko joulua saman katon alla. Järjestäkää niin, että ehditte viettää aikaa sekä yhdessä että eri porukoissa. Luultavasti vanhempasikin keräävät mielellään voimia jouluna, vaikka he näyttäisivät jaksavan leikkiä loputtomasti lapsenlastensa kanssa.

Asenne auttaa. Päätä olla takertumatta pikkuasioihin. Kun eri sukupolvet viettävät aikaa yhdessä, kaikki ei aina mene putkeen. Joulukinkku voi toisen mielestä olla kuiva ja toisen mielestä sopiva, mutta se ei saa viedä joulumieltä pois.

Jos silti tunnet hermojesi kiristyvän, vedä henkeä ja lähde kävelylle tai ota päiväunet. Ulkoilma ja liikunta piristävät, ja pienten päikkäreiden jälkeen voi herätä uusilla fiiliksillä jatkamaan joulunviettoa.

MUISTA NÄMÄ:

1. Järjestä joulu niin, että aikaa jää rentoutumiselle vain oman perheen kesken.

2. Älä odota, että joulu sujuu täydellisesti isossa porukassa.

3. Kun alkaa ottaa päähän, lähde ulos haukkaamaan raitista ilmaa.

Pientä vääntöä

Suhde vanhempiisi: Vanhemmillasi on mielipide kaikesta, mitä teet, ja yleensä teet väärin. Pidätte kuitenkin säännöllisesti yhteyttä.

Näin se sujuu: Tässä sitä taas ollaan. Teit lanttulaatikon pieleen, rosollin suolakurkut ovat vääränkokoisia, ja lapsesi saivat liian paljon tai liian vähän joululahjoja.

Vietitpä joulusi miten tahansa, vanhempasi valittavat. He haluaisivat viettää joulunpyhät kanssasi, mutta kokemuksesta tiedät, etteivät tapaamiset ole aina iloisia jälleennäkemisiä.

Jos taas jätät vanhempiesi tapaamisen kokonaan väliin, saat varmasti kuulla, kuinka yksinäinen ja hiljainen joulu heillä olikaan. Olet oppinut välttämään pahimmat riidat, mutta oikean joulumielen tavoittaminen tuntuu vaikealta.

Terve itsekkyys on sallitua joulunakin. Suunnittele joulu oman perheesi ja elämäntilanteesi mukaan. Jos koko joulu porukoiden kanssa tuntuu raskaalta, kerro päätöksestäsi jämäkästi mutta kauniisti vanhemmillesi. Elämäntilanteet muuttuvat, ja vanhempiesikin täytyy hyväksyä se. Voitte varmasti vaihtaa jouluna kuulumiset puhelimen tai Skypen välityksellä ja tavata vaikkapa vasta joulun jälkeen.

Jos päätätte kuitenkin viettää joulua yhdessä, asioiden suunnittelu etukäteen voi vähentää kahnausta. Yritä ymmärtää vanhempiasi. Jouluperinteet herättävät tunteita kaikissa, varsinkin vanhemmassa sukupolvessa. Tuskin haluat vanhempiesi tuntevan oloaan täysin vieraaksi jouluna. Sopikaa, mitä vanhempiesi perinteitä kunnioitetaan tänä jouluna ja mitä uutta sinä saat tuoda juhlintaan. Jos asioiden tarkka suunnittelu stressaa, keskity miettimään, että näin joulunpyhät sujuvat aiempaa mukavammin.

Jos ruokapöydässä tai joulusaunassa kuuluu yhteisistä kompromisseista huolimatta napinaa, vedä syvään henkeä ja totea, että sinulle oli tärkeää kokeilla jotain uutta tänä vuonna. Älä syyttele vanhempiasi ja hauku heidän mielipiteitään vääriksi, vaan ilmaise itseäsi esimerkiksi kertomalla, mikä sinua harmittaa ja miltä sinusta tuntuu tilanteessa.

Kinastelut tuovat usein esiin taustalla vaivaavat asiat, jotka tekevät sinun ja vanhempiesi välit vaikeiksi. Jos uskot keskustelun onnistuvan, ota ongelmat puheeksi vanhempiesi kanssa. Solmujen avaaminen voi kirpaista, mutta pidemmän päälle se auttaa.

MUISTA NÄMÄ:

1. Ole tarvittaessa itsekäs.

2. Yritä löytää vanhempiesi kanssa sellaisia kompromisseja, joihin kaikki ovat tyytyväisiä.

3. Jos saat silti kuulla arvostelua, sano reippaasti, että sinä halusit tehdä tänä jouluna asiat juuri tällä tavalla.

Kylmä sota

Suhde vanhempiisi: Sinun ja vanhem-piesi välillä on suuria erimielisyyksiä, ettekä ole puhuneet viime vuosina toisillenne.

Näin se sujuu: Ei todellakaan suju. Et nimittäin voi kuvitellakaan, että viettäisit joulua vanhempiesi kanssa. Edellinen yhteinen joulunne päättyi siihen, että lähdit ovet paukkuen ennen lahjojen avaamista. Sen jälkeen ei ole lähetetty edes joulukortteja.

Erimielisyyksiä on vaikea unohtaa. Joulun alla tunnet silti pienen piston sydämessäsi. Pitäisikö kuitenkin yrittää uudestaan?

Vaatii rohkeutta ottaa yhteyttä pitkän tauon jälkeen, mutta se voi tuottaa tulosta. Usein molemmat osapuolet kaipaavat toisiaan ja yhteydenottoon suhtaudutaan hyvillä mielin.

Joulun alla on helppo lähettää joulukortti tai kirjoittaa kirje kuulumisistaan. Jos olet rohkea, soita. Kerro, että lähestyvä joulu on saanut sinut miettimään vanhempiasi ja heidän elämäänsä. Voit myös pyytää anteeksi, jos olet viime tapaamisellanne sanonut tai tehnyt jotain harkitsematonta.

Jouluksi voi sopia lyhyen tapaamisen, jos se tuntuu sekä sinusta että vanhemmistasi sopivalta. Saavu silloin tapaamiseen avoimin mielin ja muista, että ihmiset muuttuvat. Elämässä tapahtuu joka päivä uusia asioita, jotka vaikuttavat ajatuksiimme. Siksi pitkän välirikon jälkeen voi hämmästyä siitä, miten toinen ajattelee asioista nykyään.

Erimielisyydet on hyvä purkaa auki jossain vaiheessa, mutta kannattaa harkita, onko joulu oikea hetki siihen. Joulu on suomalaisille herkkää aikaa, kun perinteet ja lapsuuden muistot ovat vahvasti läsnä. Joululle ei kannata kasata liikaa paineita, vaan silloin jokaisen täytyisi pystyä myös rauhoittumaan.

Jos kaikesta huolimatta yhteydenottosi torjutaan, toinen ei ollut vielä valmis siihen. Ei auta kuin hyväksyä, että jokainen meistä tekee omat valintansa. Sitä saa myös surra.

Tuntuuko siltä, ettet ole vielä valmis lähettämään jouluterveisiä? Se on ihan ok. Kannattaa kuitenkin muistaa, että jonain päivänä ei ole enää mahdollista ottaa yhteyttä. Mieti, jäätkö katumaan, jos et yritä korjata välejänne.

MUISTA NÄMÄ:

1. Tuo yhteydenotossa esiin lämpö, jolla olet ajatellut vanhempiasi viime aikoina.

2. Muista, että ihmiset voivat muuttua.

3. Ongelmat on hyvä selvittää, mutta joulu ei välttämättä ole paras hetki siihen.

Sopuidylli

Suhde vanhempiisi: Vanhempasi ovat sinulle läheisiä ja pidätte yhteyttä päivittäin.

Näin se sujuu: Mitkä kiristyvät perhesuhteet? Vanhempasi ovat itsestäänselvä osa perheesi joulua. Vietätte pyhät tiiviisti yhdessä, eikä joulutunnelma ole kadonnut tapaninpäivänäkään. Ystäväsi yrittävät joka vuosi houkutella sinua jouluksi Thaimaan lämpöön, mutta tähän asti olet kieltäytynyt perinteiseen joulunviettoon vedoten.

Pitäisikö joskus tempaista ja viettää joulu ihan eri tavalla?

Lämpimät välit omiin vanhempiin ovat hieno asia. Vaikka kaikki nauttivat yhteisistä hetkistä, voi vaihtelu kuitenkin piristää. Ihmiset muuttuvat koko ajan, joten uusia asioita kannattaa kokeilla rohkeasti.

Vanhemmille voi selittää kauniisti mutta jämäkästi, että kokeilet tänä jouluna jotain uutta. Erilainen joulu ei tarkoita, että yhteinen joulunvietto vanhempien kanssa pitäisi jättää kokonaan väliin. Voitte virittäytyä yhdessä joulutunnelmaan ennen varsinaisia pyhiä tai tavata uutenavuotena.

Koska perinteistä poikkeaminen on jännittävää, kannattaa uudenlaiseen jouluun valmistautua henkisesti. Mitkä asiat voivat mennä nyt eri tavalla kuin aiempina vuosina? Esimerkiksi lahjoista on hyvä sopia etukäteen, jos jouluksi lähdetään matkalle usean ystäväperheen kanssa. Pettymys voi olla suuri, jos muut lapset saavat röykkiöittäin paketteja ja itse olet ottanut mukaan jokaiselle vain yhden lahjan.

Joulun jälkeen voit huomata jännittäneesi muutosta turhaan. Parhaassa tapauksessa olette onnistuneet luomaan perheellesi uusia jouluperinteitä.

MUISTA NÄMÄ:

1. Vietä joulua perinteiseen malliin jo ennen aattoa.

2. Käy läpi uudenlainen joulu etukäteen, niin muutokset on helppo kohdata.

3. Mieti, mitä uusia perinteitä tästä joulusta voisi ammentaa tulevia vuosia varten.

Neuvot antoi psykologi ja psykoterapeutti Suvi Laru Väestöliiton Vanhemmuuskeskuksesta.

Lue myös:

Tässä todiste: lapset eivät kaipaa kalliita joululahjoja

Näistä asioista jouluna riidellään – tunnistatko itsesi?

Hyasintti aivastuttaa – mikä joulukukka sopii allergikolle?

Miten tylsää töissä olisikaan, jos olisimme kaikki samanlaisia! Listasimme 23 ihmistyyppiä, jotka löytyvät lähes jokaiselta työpaikalta.

Tsemppari

Tiimihengen kohottaja, joka keksii joka päivä myönteisiä juttuja – myös silloin, kun hänellä itsellään on synkkä päivä. Hemmottelee työkavereitaan itse tekemillään leivonnaisilla ja muistaa aina kysyä, miten toisella menee.

Erityisherkkä

Aistii työpaikalla vallitsevan tunnelman jo pääovelta. Vaistoaa myös puolitutun tunnetilan kahviautomaatilla ja jää helposti vellomaan muista tarttuneisiin tunteisiin. Erityisherkän on joskus pakko juosta vessaan purkamaan tunteensa, että elämä voi taas jatkua. Erityisherkkä toivoo itsekin joskus, että voisi ummistaa silmänsä. 

Koskettelija

Tulee kertomaan asiansa aina iholle, painaa usein kätensä olkapäällesi. Hän muutenkin vähintäänkin hipaisee sinua jokaisessa mahdollisessa tilanteessa, koska onhan koskettaminen luonnollista – vaikkeivat kaikki sitä ymmärräkään.

Reviirihaukka

Hän taas olettaa, että koskettelija ymmärtäisi sanomattakin, että ei ole sopivaa tulla kolmea metriä lähemmäs. Reviirihaukan pöydälle ei todellakaan kannata jättää mitään lyijykynää arvokkaampaa, koska tämä ei epäröi heittää roskiin tavaroita, joita ei tunnista omakseen.

Laiska googlettaja

Kysyy jokaikisen asian ääneen työkaveriltaan. Ei ilmeisesti ole vielä kuullut sellaisesta palvelusta kuin Google.

Jeesaaja

On valmis auttamaan toisia, vaikka itsellä olisi kuinka kiire. Hän opettaa uudet tekniikat ja esittelee ihmiset toisilleen. Hänestä huokuu rehellinen ystävällisyys ja häntä on aina helppo lähestyä.

Lörppäsuu

Puhuu kaikki asiansa ja kaikkien muidenkin asiat. Jos sanot jutun alkuun ”et kerro sitten kellekään”, niin juttu leviää vielä varmemmin. Ei välttämättä sydämesssään tarkoita pahaa, mutta aiheuttaa suurella suullaan turhaa draamaa.

Heippalaputtaja

”Äitisi ei ole täällä töissä.” Kuka on vienyt mukini? Palauta se heti!” Yleensä heippalaputtajan kiukkuset viestit löytyvät yhteisistä tiloista, kuten keittiöstä tai vessasta.

Tekninen tuki

Jos tämä työkaveri on lomalla, kaikki ovat hukassa. Hänen luokseen rynnätään, kun puhelin tilttaa tai tietokoneen hiiri ei reagoi. Kun tekninen tuki menee paikalle, ongelma ratkeaa kuin itsestään. Yleensä sitä ei varsinaisesti edes ollut, sillä puhelimen tilttaamisen sijaan kyse on usein siitä, että akku oli loppu tai langaton hiiri ei toiminut, koska siitä siinä ei paristoja.

Bilevastaava

Alkaa pikkujouluissa laskea päiviä firman kevätbileisiin. Tässä välissä hän ehtii kutsua koko porukan ainakin kolmesti omaan kotiinsa ja pari kertaa sumplia bileet jonkun toisen kotiin.

Spekuloija

Näkee salaliittoteorioita kaikkialla ja tarkkailee, kuka menee pomon huoneeseen ja milloin. Virallisten nimitysuutisten tultua huutaa aina: ”Mä arvasin!”

Pummi

Ottaa eväshedelmäsi kysymättä lupaa tai kysyy ja ottaa ennen kuin olet ehtinyt vastata. Käyttää muiden kahvimaitoa ja pöllii muutakin ruokaa jääkaapista.

Trendinenä

Aina uusimmat muotijutut päällä ja hyvä hiuspäivä.

Kävelevä lääkekaappi

Tässä ihmisessä asuu luontainen hoivaaja. Häneltä löytyy aina apu, jos päänsärky, kuukautiset tai vatsakipu yllättävät. Hänen taitonsa riittävät myös isompien haavereiden paikkaamiseen.

Jees jees -tyyppi

Ei ikinä valita, mutta ei myöskään puutu esimerkiksi epäoikeudenmukaisuuksiin. Haluaa olla kaikkien suosiossa ja keskittyy siksi olemaan aina mukavan neutraali. Käytännössä ei sano ikinä mistään mitään.

Myöhästelijä

Myöhässä aina – ihan joka paikasta.

Lounasremmin vetäjä

Kokoaa napakalla huudolla porukan syömään jo klo 10.55.

Umpio

Ei kerro itsestään mitään. Ei halua työpaikalta ystäviä, käy siellä vain töissä.

Urheiluhullu

Hän on joko aina tulossa tai menossa urheilemaan – tämä ei jää kenellekään epäselväksi.

Narisija

Kaikki on aina huonosti. Mitään ei jaksa, kaikki on tyhmää, jalkakin kipeä, pomot on paskoja ja niin edelleen. 

Valittaja

Valittaja on astetta pahempi kuin narisija. Käyttää leijonanosan työajastaan ja elämästään epäkohtien huomioimiseen ja niiden esille tuomiseen olettaen, että joku muu hoitaa ja ratkaisee. Omia ratkaisuehdotuksia valittaja ei esitä. Jos jokin ongelma ratkeaakin, on hän jo keksinyt uuden.

Lusmu

”Joo, hoidettu on”, vaikkei olisikaan. ”Joo, Virtanen taas mokasi”, vaikka olisi itse mokannut. ”Juu juu”, vaikkei aio edes tehdä asialle mitään.

Lisää työpaikan ärsyttäviä ihmistyyppejä löydät täältä.

Puuttuuko listasta joku tyyppi? Kerro kommenteissa!

Mitä sinua pelottaa eniten? Vastaa kyselyyn jutun lopussa.

Ihmisten huoli perheenjäsenistään on suurempi kuin itsestään. Asia selviää suomalaisten pelonaiheita tarkastelleesta kyselystä, josta kertoo Tiede-lehti.

Turun yliopiston lääketieteellisen kuvantamisen apulaisprofessorin Lauri Nummenmaan laatima kysely jatkuu edelleen netissä, mutta välitulosten mukaan suomalaiset pelkäävät eniten läheistensä kuolemaa ja vakavia sairauksia.

– Tämä on mielestäni kiinnostavin tulos. Ihmiset ovat ainakin Suomessa niin sosiaalisia ja toiset ihmiset niin tärkeitä, että olemme enemmän huolissamme toisistamme kuin itsestämme, Nummenmaa sanoo Tiede-lehdessä.

Verkkokyselyssä ihmiset voivat kertoa peloistaan ja valita suurimmat yli 150 vaihtoehdosta. Kymmenen kärjessä ovat nyt läheisiin liittyvät pelot, syöpä, korkeat paikat ja raiskatuksi tulemisen pelko.

Lue myös! Näin pääset eroon pelosta – vinkit kolmeen arkiseen tilanteeseen

Harvinaisempia ovat muun muassa eläimiin, vaikkapa käärmeisiin, tai esineisiin kuten aseisiin kohdistuvat pelot.

– Sellaiset asiat, jota saattavat nyrjäyttää pelkosysteemin yliherkäksi, eivät yleensä pelota perusterveitä vastaajia, kommentoi Nummenmaa.

Mikä on sinun suurin pelkosi? Vastaa alla olevassa kyselyssämme.

Mitä sinä pelkäät eniten?

Kiltteys se on, mikä kannattaa.

Töykeys on typerää, sehän tiedetään, mutta lisäksi sillä on tyhmentävä vaikutus, kertoo Inc.com.

Liiketalouden professori Christine Porath on tutkinyt töykeyden vaikutuksia, ja hänen mukaansa jo epäkohteliaan käytöksen todistaminen haittaa luovuutta ja heikentää aivojen toimintaa.

Porathin tutkimukseen osallistuneet henkilöt menestyivät yleisessä luovuustestissä 28 prosenttia huonommin todistettuaan epäkohteliasta käytöstä. Lisäksi epäkohteliaille sanoille altistuneet koehenkilöt pärjäsivät 17 prosenttia huonommin muistitestissä ja jättivät huomiotta 43 prosenttia enemmän matemaattisia virheitä.

Lisäksi Porath mainitsee tutkimuksesta, jossa peräti 71 prosenttia lääkäreistä ja sairaanhoitajista yhdisti epäkohteliaan käytöksen lääketieteellisiin virheisiin.

Jälleen siis yksi todiste siitä, että kiltteys kannattaa. Senhän jo tiesimme, että kiltit ovat tutkitusti muita terveempiä ja onnellisempia. Lisäksi hyvän tekeminen muille parantaa mielialaa – ja toimii siinä tarkoituksessa paremmin kuin itsensä hemmottelu.

Kun siis seuraavan kerran tekee mieli murahtaa työkaverille kahviautomaatilla, mieti kahdesti. Epäkohtelias käytös voi jäädä alitajuntaan vellomaan ja saada työkaverin toimimaan tehottomammin kuin normaalisti.

Jos kaipaat inspiraatiota, kurkkaa täältä, kuinka kiltiksi ryhdytään. Ei muuten ole vaikeaa.

Entisistä suhteista voi oppia esimerkiksi sen, millainen puoliso ei ainakaan itse halua olla.

Me kaikki tiedämme, että eroaminen on kamalaa. Silti se on välttämätöntä, jos suhde ei toimi. Niin vaikeaa kuin eroaminen onkin, se myös opettaa paljon.

Kysyimme naisilta, mitä he ovat oppineet entisiltä kumppaneiltaan. Näin he kertovat:

”Opin, että minusta voi tulla ihan kamala, nalkuttava ja elämäänsä tyytymätön avovaimo. Minun ei saa antaa tehdä niin, vaan pitää laittaa kapuloita rattaisiin. Opin siis konkreettisesti, millainen puoliso en halua enää koskaan olla.” Nainen, 39

”Mustasukkaisuus on sairaus, josta toista ei voi parantaa.”

”Mustasukkaisuus on sairaus, josta toista ei voi parantaa, eikä kenenkään terapeuttia tai lääkäriä pysty leikkimään. Väkivalta ei ole koskaan ok eikä se lopu yhteen kertaan. Ikinä en olisi enää valmis salailemaan tai peittelemään kumppanini käytöstä. Toisen kontrollointi ei kuulu parisuhteeseen.” Nainen, 27

”Että suhteissa on olemassa välitiloja. Vaikka olimme eronneet, jotenkin aina päädyimme samaan sänkyyn. Sitten taas tappelimme ihan hulluna, jonka jälkeen taas panimme. En vieläkään tajua, miten sitä jaksoi.” Nainen, 38

”Opin juomaan Jallua. Sittemmin onneksi opin olemaan myös juomatta Jallua.” Nainen, 27

”Oman mielipiteen perustelu ei kannata, jos toinen on tyhmä. Vaikka argumentit olisivat täysin vedenpitäviä, ihmisillä on näkymättömiä blokkeja, joiden vuoksi he eivät usko totuutta. Siksipä en nykyään enää jaksa jäädä väittelemään tyhmien jääräpäiden kanssa.” Nainen, 30

”Viihtymään paremmin kotona. Hän oli sellainen kotona nysvääjä, minä siihen aikaan tuskin ikinä kotona.” Nainen, 43

”Opin, että haluan tehdä sosiaalityötä vain töissä.”

”Opin, että haluan tehdä sosiaalityötä vain töissä. Vaikka kuinka rakastaisi toista, ei kumppanin huonoja elämäntapoja, esimerkiksi päihteidenkäyttöä, voi vahtia. Tunnen kyllä edelleen fyysistä vetoa pahoihin poikiin, joilla on rikkinäinen lapsuus ja epävakaa elämäntilanne. Mutta en silti enää aio pistää elämääni tauolle toisen takia.” Nainen, 27

”Vuodatin eksälleni ihan liikaa aiempien suhteideni ongelmia. Näin jälkikäteen ihmettelen, miten hän jaksoi kuunnella vouhotustani aiemmista miehistäni. Nykyiselle miehelleni en ole puhunut menneisyydestäni halaistua sanaa.” Nainen, 33

”Että seksi voi olla todella nautinnollista ja kivaa.”

”Yhdeltä teiniaikojen poikaystävältä opin, että seksi voi olla todella nautinnollista ja kivaa, eikä vain aina sellaista kännistä vaivaannuttavaa sähläämistä.” Nainen, 27

”Aikuisiällä eka mönkään mennyt juttu sai myöhemmin tajuamaan, kuinka varautunut olen kaikkea uutta kohtaan. Sittemmin olen yrittänyt suhtautua uuden kokeilemiseen avoimemmin. Myös nykyinen puolisoni on ollut todella kärsivällinen asenteellisuuteni suhteen.” Nainen, 26

”Eksäni opetti, ettei kannata juoda huonosti tehtyä kotiviiniä, koska siitä tulee kakat housuun.” Nainen, 25