Kaverilla taitaa olla pelkkä leikki mielessä. Kuva: Shutterstock

Asiantuntija Tracey Coxin mukaan kohtalokkaan hurmurin tunnistaa kuudesta merkistä.

Miksi naiset aina rakastuvat renttuihin, Juliet Jonesin sydän kyseli aikoinaan kappaleessaan. Joistakin miehistä tietää heti tavatessa, että tämä ei tule päättymään hyvin, mutta jostakin syystä heihin lankeaa siitä huolimatta – ja saa myöhemmin nenilleen.

Aina sydäntenmurskaajat eivät kuitenkaan ole niin helposti havaittavissa. Seksiekspertti Tracey Cox valottaa blogissaan luonteenpiirteitä, joita kannattaa tarkkailla, jos ei halua pettyä rakkaudessa jälleen kerran.

Näistä merkeistä voi tunnistaa suhteen, joka tulee päättymään huonosti enemmin tai myöhemmin:

1. Kuinka hyvin hän tuntee itsensä?

Jos hän on perillä vahvuuksistaan ja heikkouksistaan, hyvä niin. Jos lapsuuden tai menneiden suhteiden taakka on vielä raskaana selässä, kannattaa suhtautua varauksella. Tracey Cox kannustaa kyselemään esimerkiksi perhesuhteista ja väleistä exiin.

2. Osaako hän näyttää tunteensa?

Mikäli osaa, elämä hänen kanssaan on todennäköisesti helpompaa kuin sellaisen ihmisen kanssa, joka on hyvin sulkeutunut. Kannattaa yrittää saada hänet avautumaan kyselemällä – jos puisevuus vain jatkuu, voi olla parempi perääntyä.

3. Onko hän rehellinen ”hyvis”?

Luotatko siihen, että hän kohtelee sinua, ystäviään ja työtovereitaan aina hyvin? Mitä paremmin hän kohtelee muita, sitä parempaa kohtelua sinäkin tulet todennäköisesti saamaan.

4. Kuinka aikuinen hän on?

Tracey Cox myöntää, että kysymys on hieman tyhmä, mutta silti aiheellinen. Jotkut eivät vain kasva aikuisiksi, mistä merkkinä voi olla sotkuinen koti tai vaikeudet hallita omaa talouttaan. Lainan pyytäminen sinulta ei lupaa kovin hyvää.

5. Onko hän sinut itsensä kanssa?

Terveessä suhteessa on kaksi ihmistä, joiden ei tarvitse hakea jatkuvasti hyväksyntää muualta – esimerkiksi toistuvista yhden yön suhteista. Jos toinen puhuu koko ajan vain itsestään ja ongelmistaan, hänen saattaisi olla parempi jatkaa keskusteluaan terapeutin luona.

6. Kuuluvatko positiivisuus ja iloisuus hänen perusluonteeseensa?

Etsiikö hän mieluummin ongelmia vai ratkaisuja? Alakuloon voi olla joskus kunnon syy, mutta perusluonteenpiirteenä se on vaikea.

Lue myös:

Nyt se on tutkittu: näin kauan kestää sydänsurusta toipuminen

8 asiaa, jotka jokainen eronnut nainen on oppinut elämästä

7 tapaa päättää suhde – näin eroat oikein

Ei ole yhtä oikeaa lausetta – eivätkä kaikki masentuneet edes halua jutella.

Tilastojen mukaan joka viides suomalainen sairastuu masennukseen elämänsä aikana. Sairaus kuitenkin vaikuttaa monen muunkin elämään – jos jokaisella masentuneella on vierellään esimerkiksi kaksi läheistä ihmistä, masennus koskettaa valtavaa joukkoa suomalaisia.

Masentuneen läheisen on tärkeää huolehtia omasta jaksamisestaan, ja vertaistukeakin on tarjolla. Silti masentuneen lähellä voi olla vaikea olla. Miten toista voisi tukea niin henkilökohtaisessa kokemuksessa?

Miten valita sanat oikein? Masennuksen kokeneet käyttäjät kertoivat AskReddit-sivustolla, mitä toivoisivat itselleen sanottavan.

Sadoista vastauksista käy ilmi, ettei ole olemassa yhtä mallia, joka toimisi joka tilanteessa. Kaikki masentuneet eivät ensinnäkään kaipaa sitä, että joku on koko ajan lähellä – ja silloin heille kannattaa antaa tilaa.

Mielenterveysseuran sivuilla muistutetaan, että monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta. On tärkeää muistaa kertoa, että toinen on tärkeä itselle.

Monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta.

Sitten Redditin käyttäjien ehdotuksiin. Vaikka ei saisikaan aikaan näkyvää muutosta masentuneessa, kannattaa muistaa, että millä tahansa sanoilla voi olla silti merkitystä. Vetäytymisen sijaan on tärkeää näyttää, että ihminen on yhä olemassa sinulle, vaikka onkin masentunut.

1. ”Olet tervetullut.”

Masentuneelle on tyypillistä vetäytyä omiin oloihinsa, mutta siltikään ei maksa mitään kutsua häntä esimerkiksi mukaan juhliin – vaikka hän olisi jättänyt tulematta ties kuinka monta kertaa.

– Vaikka en tulisi, jo sen tietäminen, että joku haluaa minut mukaan, voi auttaa, Reddit-käyttäjät Lacerik sanoi keskusteluketjussa.

2. ”Tiedän, että teet parhaasi.”

Ulospäin voi näyttää siltä, että masentunut ei tee juuri mitään, vaikka hän käykin läpi väsyttävää henkistä taistelua. Välittämisensä voi näyttää esimerkiksi kertomalla, että tietää toisen yrittävän parhaansa ja ettei tällä ole helppoa.

3. Kysy jotain

Jos ei ole aivan varma siitä, miten masentuneen kanssa tulisi toimia, oiva ratkaisu on kysyminen! Kerro, että haluat auttaa ja kysy, miten sen voisit tehdä. Muista myös kuunnella vastaus huolella. Masentuneella saattaa olla täsmällinenkin vastaus tai sitten ei. Joka tapauksessa olet kertonut, että olet valmis tukemaan häntä.

4. Anna hali

Aina sanoja ei tarvita. Usein riittää, että on läsnä ja kuuntelee, jos toinen haluaa kertoa jotain. Jotkut saavat sanojakin suurempaa lohdutusta fyysisestä kontaktista.

5. ”Ollaan vaan ja hengaillaan.”

Redditissä ehdotellaan reseptiksi rentoa yhdessäoloa: pizzan syömistä, tv:n katselua, videopelejä ja siinä ohessa jutustelua kaikesta mahdollisesta. Joskus on ihan vapauttavaa, etteivät kaikki koko ajan keskity siihen, miten masennus milläkin hetkellä jakselee.

6. ”Rakastan sinua.”

...sellaisena kuin olet. Rakastan sinua, enkä ole menossa minnekään.

7. ”Uskon tunteisiisi ja niillä on minulle merkitystä.”

Osa Redditin käyttäjistä oli sitä mieltä, että he haluavat kuulla pelkästään sen, että heidät hyväksytään tunteineen – eikä heitä yritetä väkisin korjata. ”On ok olla surullinen.”

Joidenkin elämänohjeiden oppiminen ei ole koskaan liian myöhäistä – vaikka saattaahan se harmittaa, kun neuvoa olisi voinut tarvita jo teininä.

Rakkautta. Unelmia. Arkea. Näihin elämän peruspilareihin nojautuvat Me Naisten lukijoiden aikuisena opitut viisaudet.

Me Naiset kertoi viime viikolla seitsemästä elämänohjeesta, jotka ihmiset oppivat liian myöhään. Kysyimme jutussa myös lukijoiltamme, minkä elämänviisauden he ovat oppineet aikuisena.

Vaikka moni harmitteli, että tärkeimmät ohjeet on opittu vasta vanhemmalla iällä, vastauksista henki kiitollisuus ja armollisuus. Ne ovat hyödyllisiä tunteita opittavaksi missä iässä tahansa.

1. Unelmista

2. Tunteista

3. Itsetunnosta

4. Työstä

5. Seikkailuista

6. Ihmissuhteista

7. Rakkaudesta

8. Kiireestä

9. Nukkumisesta

10. Arjesta

Osallistu kyselyyn ja kerro, puhutko parisuhteestasi somessa.

Yhdelle pusukuvat ovat arkipäivää, toinen ei koe julkista söpöilyä omaksi jutukseen. Miten sinun parisuhteesi näkyy sosiaalisessa mediassa? Kerrotko puolisosi nimen Facebook-profiilissa? Hehkutatko rakkautta vuosipäivänä tai jaat selfieitä aurinkorannalta? Miksi tai miksi et? Kertooko somekäyttäytyminen mielestäsi jotain suhteesta?

Osallistu jutuntekoon ja kerro meille, puhutko parisuhteestasi somessa. Vastauksia käytetään myöhemmin Me Naisten jutussa.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Usein se on jotain ihan arkista, mutta jää ikuisesti mieleen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mikä on kauneinta, mitä sinun kumppanisi tai eksäsi on sinulle sanonut? Kerro kommenteissa!

kaunis :)

Naiset kertovat: tämä on kauneinta, mitä puolisoni on minulle sanonut

Sinä olet kaunis. (Sanoo joka päivä!) ja 'Kuka sokea muka ei tajuaisi, että se sama upea nainen on noiden verkkareiden ja t-paidan alla kuin muussakin vaateparressa tai alasti.. hölmöhän sitä olisi, jos ei omaa naistaan pysty näkemään vaatteidenkin lävitse juuri niin loistavana kuin hän on!' - sanoo samainen jo usean vuoden aviomies, kun itse olin ollut kuumeessa ja nuhassa, ja istuin löhöhousuissa sohvalla. Olin myös todennut aiemmin, että joku exä ei sietänyt relavaatteita kotona, koska 'ei...
Lue kommentti