Kuva Shutterstock

... tai no. Ainakaan se ei ole pitkän suhteen salaisuus, väittää saksalainen.

Yhteiset intressit ja kiihkeä rakkauselämä? Höpö höpö, niistä ei olekaan elämänmittainen parisuhde tehty. Saksalainen tiedetoimittaja Werner Bartens on julkaissut kirjassaan Was Paare Zusammenhält yhteenvetoa siitä, mitä lääketiede, psykologia ja käyttäytymistieteet ovat havainneet kestävistä liitoista. Hänen johtopäätöksensä ovat ainakin Mitteldeutsche Zeitungin mukaan hiukan hermostuttavia. Ottaa vakavasti, ken tahtoo, mutta tässäpä ohjenuoria:

1. Epävarma puoliso, hyvä kauppa

Tasavertaisuus on periaatteessa kiva juttu. Kestävän parisuhteen toivossa kannattaa silti etsiä kumppani, joka on itseä epävarmempi ja huono tekemään päätöksiä. Hän nimittäin pelkää myös jättämispäätöstä eikä hätkisti eroa.

2. Pitkä mies pysyy paremmin

Yli 190-senttisillä miehillä käy tutkitusti flaksi. On myös niin, että pitkät miehet luottavat viehätysvoimaansa. He eivät pelkää parisuhteessaan, että vaimo haluaisi lähteä jonkun toisen matkaan. Rentoutuneesta asenteestako johtuu, että pitkien miesten suhteet ovat usein pitkiä kestoltaankin?

3. Aikaiset linnut pysyvät yhdessä

Ei välttämättä auta, vaikka odottaisi Sitä Oikeaa pitkään ja avioituisi vasta kypsässä iässä. Jenkkitutkimuksissa on havaittu, että kestävimmät avioliitot solmitaan nuorina ja viattomina: 22–25-vuotiaina.

4. Seksi on yliarvostettua

Vaikka Osmo Kontula väittäisi muuta, hiljainen seksielämä ei välttämättä ole huono merkki. Kun pariskunta harrastaa seksiä vain harvoin, se voi joskus tarkoittaa sitä, että molemmat tuntevat olonsa turvalliseksi parisuhteessa. Säästeliäs seksielämä saattaa kertoa vähäisestä eroahdistuksesta ja lujasta siteestä, kun taas kiihkeä seksin harrastus voikin viitata epävarmuuteen: seksistä toivotaan jatkuvasti vahvistusta suhteelle.

5. Yhden illan juttu on ihan hyvä...

... lähtökohta kestävälle parisuhteelle. Siis ihan yhtä hyvä kuin mikä tahansa muukin. Nopeasti sänkyyn hypänneiden ja pidempään pidättäytyneiden parisuhteiden pituudessa ja tyytyväisyydessä suhteeseen ei näyttäisi olevan eroa.

6. Tasaisen onneton meininki, ok!

Baijerissa tutkittiin pariskuntia, jotka olivat olleet keskimäärin 28 vuotta naimisissa. Kolmasosa pariskunnista kuvaili olevansa ”tasaisen onnettomia” tai ”epävarmoja ja turhautuneita suhteeseen”. Että näemmä tyytymättömyyskin voi synnyttää yhteenkuuluvaisuuden tunteen.

Ei ole yhtä oikeaa lausetta – eivätkä kaikki masentuneet edes halua jutella.

Tilastojen mukaan joka viides suomalainen sairastuu masennukseen elämänsä aikana. Sairaus kuitenkin vaikuttaa monen muunkin elämään – jos jokaisella masentuneella on vierellään esimerkiksi kaksi läheistä ihmistä, masennus koskettaa valtavaa joukkoa suomalaisia.

Masentuneen läheisen on tärkeää huolehtia omasta jaksamisestaan, ja vertaistukeakin on tarjolla. Silti masentuneen lähellä voi olla vaikea olla. Miten toista voisi tukea niin henkilökohtaisessa kokemuksessa?

Miten valita sanat oikein? Masennuksen kokeneet käyttäjät kertoivat AskReddit-sivustolla, mitä toivoisivat itselleen sanottavan.

Sadoista vastauksista käy ilmi, ettei ole olemassa yhtä mallia, joka toimisi joka tilanteessa. Kaikki masentuneet eivät ensinnäkään kaipaa sitä, että joku on koko ajan lähellä – ja silloin heille kannattaa antaa tilaa.

Mielenterveysseuran sivuilla muistutetaan, että monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta. On tärkeää muistaa kertoa, että toinen on tärkeä itselle.

Monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta.

Sitten Redditin käyttäjien ehdotuksiin. Vaikka ei saisikaan aikaan näkyvää muutosta masentuneessa, kannattaa muistaa, että millä tahansa sanoilla voi olla silti merkitystä. Vetäytymisen sijaan on tärkeää näyttää, että ihminen on yhä olemassa sinulle, vaikka onkin masentunut.

1. ”Olet tervetullut.”

Masentuneelle on tyypillistä vetäytyä omiin oloihinsa, mutta siltikään ei maksa mitään kutsua häntä esimerkiksi mukaan juhliin – vaikka hän olisi jättänyt tulematta ties kuinka monta kertaa.

– Vaikka en tulisi, jo sen tietäminen, että joku haluaa minut mukaan, voi auttaa, Reddit-käyttäjät Lacerik sanoi keskusteluketjussa.

2. ”Tiedän, että teet parhaasi.”

Ulospäin voi näyttää siltä, että masentunut ei tee juuri mitään, vaikka hän käykin läpi väsyttävää henkistä taistelua. Välittämisensä voi näyttää esimerkiksi kertomalla, että tietää toisen yrittävän parhaansa ja ettei tällä ole helppoa.

3. Kysy jotain

Jos ei ole aivan varma siitä, miten masentuneen kanssa tulisi toimia, oiva ratkaisu on kysyminen! Kerro, että haluat auttaa ja kysy, miten sen voisit tehdä. Muista myös kuunnella vastaus huolella. Masentuneella saattaa olla täsmällinenkin vastaus tai sitten ei. Joka tapauksessa olet kertonut, että olet valmis tukemaan häntä.

4. Anna hali

Aina sanoja ei tarvita. Usein riittää, että on läsnä ja kuuntelee, jos toinen haluaa kertoa jotain. Jotkut saavat sanojakin suurempaa lohdutusta fyysisestä kontaktista.

5. ”Ollaan vaan ja hengaillaan.”

Redditissä ehdotellaan reseptiksi rentoa yhdessäoloa: pizzan syömistä, tv:n katselua, videopelejä ja siinä ohessa jutustelua kaikesta mahdollisesta. Joskus on ihan vapauttavaa, etteivät kaikki koko ajan keskity siihen, miten masennus milläkin hetkellä jakselee.

6. ”Rakastan sinua.”

...sellaisena kuin olet. Rakastan sinua, enkä ole menossa minnekään.

7. ”Uskon tunteisiisi ja niillä on minulle merkitystä.”

Osa Redditin käyttäjistä oli sitä mieltä, että he haluavat kuulla pelkästään sen, että heidät hyväksytään tunteineen – eikä heitä yritetä väkisin korjata. ”On ok olla surullinen.”

Joidenkin elämänohjeiden oppiminen ei ole koskaan liian myöhäistä – vaikka saattaahan se harmittaa, kun neuvoa olisi voinut tarvita jo teininä.

Rakkautta. Unelmia. Arkea. Näihin elämän peruspilareihin nojautuvat Me Naisten lukijoiden aikuisena opitut viisaudet.

Me Naiset kertoi viime viikolla seitsemästä elämänohjeesta, jotka ihmiset oppivat liian myöhään. Kysyimme jutussa myös lukijoiltamme, minkä elämänviisauden he ovat oppineet aikuisena.

Vaikka moni harmitteli, että tärkeimmät ohjeet on opittu vasta vanhemmalla iällä, vastauksista henki kiitollisuus ja armollisuus. Ne ovat hyödyllisiä tunteita opittavaksi missä iässä tahansa.

1. Unelmista

2. Tunteista

3. Itsetunnosta

4. Työstä

5. Seikkailuista

6. Ihmissuhteista

7. Rakkaudesta

8. Kiireestä

9. Nukkumisesta

10. Arjesta

Osallistu kyselyyn ja kerro, puhutko parisuhteestasi somessa.

Yhdelle pusukuvat ovat arkipäivää, toinen ei koe julkista söpöilyä omaksi jutukseen. Miten sinun parisuhteesi näkyy sosiaalisessa mediassa? Kerrotko puolisosi nimen Facebook-profiilissa? Hehkutatko rakkautta vuosipäivänä tai jaat selfieitä aurinkorannalta? Miksi tai miksi et? Kertooko somekäyttäytyminen mielestäsi jotain suhteesta?

Osallistu jutuntekoon ja kerro meille, puhutko parisuhteestasi somessa. Vastauksia käytetään myöhemmin Me Naisten jutussa.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Usein se on jotain ihan arkista, mutta jää ikuisesti mieleen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mikä on kauneinta, mitä sinun kumppanisi tai eksäsi on sinulle sanonut? Kerro kommenteissa!

kaunis :)

Naiset kertovat: tämä on kauneinta, mitä puolisoni on minulle sanonut

Sinä olet kaunis. (Sanoo joka päivä!) ja 'Kuka sokea muka ei tajuaisi, että se sama upea nainen on noiden verkkareiden ja t-paidan alla kuin muussakin vaateparressa tai alasti.. hölmöhän sitä olisi, jos ei omaa naistaan pysty näkemään vaatteidenkin lävitse juuri niin loistavana kuin hän on!' - sanoo samainen jo usean vuoden aviomies, kun itse olin ollut kuumeessa ja nuhassa, ja istuin löhöhousuissa sohvalla. Olin myös todennut aiemmin, että joku exä ei sietänyt relavaatteita kotona, koska 'ei...
Lue kommentti