Annaa ja Jukkaa yhdistävät itsevarmuus, suoruus, avoimuus ja asioista innostuminen. ”Kumpikaan ei kaivannut hullaantumista. Niin vain kävi”, he sanovat.

Salamarakkaus vei jalat alta Annalta ja Jukalta niin rajusti, että he olivat valmiita jättämään entisen elämänsä saman tien. Miten he uskalsivat?

Jukka Nurminen, 42, napsauttaa sähkösaunan päälle. Lahtelaisessa kerrostaloneliössä on kaaos. Sellainen, joka syntyy, kun kaksi ihmistä kantaa hätäisesti tavaransa uuteen kotiin, eikä ole vielä ehtinyt niitä järjestellä.

Kodinlaitto saa kuitenkin odottaa, sillä pian Jukalla ja tämän tuoreella avopuolisolla Annalla on mahdollisuus saunoa ensimmäistä kertaa yhteisessä kodissa.

Umpirakastunut pari on tuntenut toisensa vasta kolme kuukautta. Tämän rakkauden takia he molemmat olivat heti valmiita hyvästelemään entisen elämänsä. Se, miksi kaikki tapahtui juuri nyt, on Annasta ja Jukasta pelkkää uskomatonta sattumaa.

Vielä viime kesänä 32-vuotiaan Annan elämä näytti ulospäin täydelliseltä. Hänellä oli pienyrittäjän nousukiitoinen ura, luovat harrastukset, idyllinen omakotitalo, kaksi suloista lasta ja hyvä aviomies, kun hän tutustui Jukkaan Twitterissä.

Kumpikaan ei enää muista, kumpi alkoi ensin seurata toista ja miksi, mutta nopeasti he huomasivat ajautuvansa toistuvasti yhteisiin keskusteluihin.

Ymmärsin varmaan, että tähän mieheen voisin rakastua, mutta en ollut siihen vielä valmis.

Ikäkriisiä?

Yksi niistä sananvaihdoista sai Annan paniikkiin. Se oli suhteen ensimmäinen ratkaiseva askel.

Jukka oli juuri heittänyt keskusteluun lupauksen kahvinkeitosta hänen luonaan. Anna pysyi pitkään hiljaa, kunnes kieltäytyi. Hän kun oli vähän niin kuin varattu.

– Kai minä jotenkin alitajuisesti löin liinat kiinni. Ymmärsin varmaan, että tähän mieheen voisin rakastua, mutta en ollut siihen vielä valmis, Anna miettii.

Twiittailu jatkui sellaisena kuin se oli alkanutkin: julkisena, arkisia aiheita samanhenkiseltä vaikuttavan tyypin kanssa kommentoiden. Jukka alkoi seurustella, ja Anna pohti vauhdikkaan kesän keskellä elämänsä peruspalikoita.

– Viimeisen vuoden ajan minulla on mennyt liian lujaa. Laiminlöin parisuhdettani hukuttamalla itseni töihin. Kävin ystävien kanssa tiuhaan viihteellä. Viimeistään kesällä tajusin, että avioliittomme oli muuttunut kämppäkaveruudeksi, Anna sanoo nyt.

Anna oli jo myllännyt monta asiaa elämässään perusteita myöten. Vain vuotta aikaisemmin hän oli toteuttanut freelance-graafikon haaveensa ja perustanut viestinnän ja markkinoinnin osaajien osuuskunnan.

– Yrittäjyys oli ensimmäinen askel siihen suuntaan, että elän niin kuin haluan. Kesällä laitoin myös ruokavalioni remonttiin ja aloin skannata tarkasti seitsemän vuotta kestänyttä avioliittoani.

Tyypillinen aikuisiän kriisi, joku voisi hymähtää. Samaan aikaan toisaalla Jukka eli uuden ”ihan kiva” -parisuhteen alkua. Suhteessa ei roihunnut, mutta Jukka ajatteli, että tasainen tapailu on hyväksyttävä. Ei kai sitä nelikymppisenä enää teinipojan lailla päätä pahkaa rakastu!

Ovi ei mene enää kiinni

Monille kämppäkaveruus puolison kanssa voi riittää, mutta aikuisena voi myös rakastua teinin tavoin. Elokuun lopulla tapahtui jotain, jota Anna ei vieläkään osaa selittää. Kesken koti-illan hänelle tuli vahva olo siitä, että Jukka olisi tavattava. Ihan vain kahvilla. Kyllähän ihmiset kahvitella voivat.

Anna oli säteilevä ja valloittava persoona, jonka kanssa oli heti niin helppo olla, että muu maailma katosi ympäriltä.

Jukka odotti sovittuna iltapäivänä kahvilassa. Hänkin oli nyt varattu eikä liikenteessä treffailuhengessä, mutta poskia kuumotti.

Twitterin keskusteluissa Jukka oli saanut jo Annasta poikkeuksellisen upean kuvan. Se vahvistui ensisilmäyksellä.

– Anna oli säteilevä ja valloittava persoona, jonka kanssa oli heti niin helppo olla, että muu maailma katosi ympäriltä. Tuskin olisimme huomanneet, vaikka kahvila olisi mennyt kiinni.

Anna kuuntelee Jukan kuvailua hymyillen. Jukan intensiivinen läsnäolo ja katse olivat saaneet varsin itsevarmaksi julistautuvan Annan hämilleen. Suoranaista flirttiä tapaamisessa ei ollut. Puhuttiinkin vain hyvin tavallisista asioista. Silti molemmat poistuivat kahvilasta ihmetellen, onko tämä tottakaan.

– Muistutin itselleni, ettei lähtöhalaus saa olla liian pitkä. Oli vaikeaa olla tuijottamatta hurmioituneena Annan perään. Lähdin kävelemään omaan suuntaani jalat kymmenen senttiä irti maan pinnasta. Näytin varmasti typerältä se onnellinen hymy naamallani, Jukka muistelee.

Anna tiesi tapaamisen jälkeen, että oli tullut aika kertoa aviomiehelle kämppäkaverifiiliksestä ja tunteesta, ettei avioliitto enää ollut korjattavissa. Jukasta hän ei kertoisi – eihän mitään varsinaisesti ollut tapahtunut. Mies otti tiedon vastaan tyrmistyneenä, Anna tunsi helpotusta.

Puhetta ja jahkailua

Seuraavana tiistaina Anna vieraili ensimmäistä kertaa Jukan luona Vääksyssä. Kepeä, mutta intensiivinen jutustelu jatkui yhtä vaivattomasti kuin kahvilassa, kunnes Jukka teki ratkaisevan siirron. Hän otti Annaa kädestä kiinni, katsoi tätä syvälle silmiin ja ehdotti vakavana, että alettaisiin vihdoin puhua oikeista asioista.

– Vilunväreet juoksivat päästä varpaisiin. Ilmapiiri muuttui siinä hetkessä jotenkin aidommaksi, ja juuri se tässä suhteessa on niin hienoa. Kaikki tuntuu aidolta ja luontevalta, ja aivan kaikesta voi puhua, Anna pohtii.

Lasteni äiti epäili sarkastisesti, etten ole kertonut Annalle, millainen paskiainen olen.

Aivan kaikesta – siis todellakin muustakin kuin säästä ja musiikista. Tästä todisteeksi Jukka kertoo ex-vaimonsa ensireaktion, kun tämä kuuli Annasta.

– Lasteni äiti epäili sarkastisesti, etten ole kertonut Annalle, millainen paskiainen olen. Anna on kuitenkin kuullut kaiken ja hyväksyy minut tällaisena. Ja onhan se niinkin, että toisen hankala voi olla toiselle sopivasti haastava.

Jukan 17 vuoden avioliitto sai kaksi vuotta sitten ruman lopun, kun Jukka jäi kiinni pitkästä avioliiton ulkopuolisesta suhteesta. Hän tietää, miten oikeaa hetkeä puhumiselle ei tunnu koskaan tulevan. Jukka yritti kertoa sivusuhteestaan melkein kokonaisen vuoden ajan. Saman ongelman edessä oli nyt Anna.

Ainoa hidaste oli se, että kotona sanat juuttuivat toistuvasti Annan kurkkuun. Oman haparoivan parisuhteensa Jukka sai päätettyä suoraselkäisesti. Anna ihmetteli, miten Jukka jaksoi ymmärtää hänen jahkailujaan.

– Todellisuudessa sisälläni kihisi ja lujaa. Tiesin kuitenkin täsmälleen, mistä oli kyse, kun Annalta tuli eräänä perjantaina viesti: Lapset nukkuvat. Katsotaan telkkaria ja juodaan viiniä. On täydellinen hetki kertoa, mutta en vain pysty.

Sokki lähipiirille

Twitter on pysynyt Annan ja Jukan suhteessa koko ajan tärkeänä kanavana. Kun tunteet syvenivät, he tiesivät, että rakkaus näkyisi kohta sielläkin.

Siitä Anna ja Jukka päättivät olla välittämättä. Suurempi pohdinta oli edessä, kun he lokakuussa menivät yhdessä automessuille. Miten he siellä kulkisivat? Kuin bisnesmaailman yhteistyökumppanit vai kuin umpirakastunut nuoripari?

Yhdessä he päätyivät jälkimmäiseen. Oli ihanaa pitää toista kädestä ja suudella julkisesti. Samaan aikaan Anna tajusi, ettei tilinteon hetkeä voisi enää lykätä. Miehen oli kuultava toive avioerosta hänen suustaan.

Mies otti asian hyvin, mistä Anna on suunnattoman kiitollinen. Vihanpitoon ei kulu turhaa energiaa, ja elämä voi jatkua osin myös vanhoilla askelmerkeillä.

Ulospäin tämä voi näyttää hetken mielijohteelta, mutta taustalla on pitkä tyytymättömyys ja asioiden perinpohjainen puntarointi.

Esimerkkinä Anna kertoo parin päivän takaisesta uimareissusta vanhan perheen kesken. Vaikka Annalla oli lapsivapaa viikko, tuntui luontevalta käydä vielä entisessä kodissa setvimässä esikoisen pitkä tukka. Molemmilla on tahtoa järjestellä arki niin, että lapset kärsisivät muutoksista mahdollisimman vähän.

Muille läheisille salamarakkaus ja erouutinen tulivat sokkina. Annan vanhemmat yrittivät saada tytärtään vielä miettimään asiaa. Kukaan perheenjäsenistä ei ollut osannut aavistaa mitään. Alkujärkytyksen jälkeen asiat alkoivat kuitenkin selvitä puhumalla.

– Hekin tietävät, että kun jotain todella päätän, niin sen myös teen, Anna kertoo.

– Ulospäin tämä voi näyttää hetken mielijohteelta, mutta taustalla on pitkä tyytymättömyys ja asioiden perinpohjainen puntarointi. Ei kukaan tee näin isoja ratkaisuja heppoisin perustein, Anna muistuttaa heitä, jotka epäilevät parin toimineen ensihuuman sokaisemina.

Aikuisiän kriisistäkään ei ole Annan ja Jukan mielestä kyse.

– On sattumaa, että olemme juuri nyt saaneet enemmän kuin osasimme ikinä pyytää, Jukka sanoo.

– Kumpikaan ei kaivannut hullaantumista. Niin vain kävi.

Haluan kaiken!

Anna epäilee, ettei moni usko heidän rakkautensa syttyneen oikeasti vasta tänä syksynä. Varmuus toisesta vain tuli, kun mielenkiinnon kohteet ja elämäntilanteet osuivat täysin yhteen.

Edellisestä suhteistaan Anna ja Jukka ovat oppineet tunnistamaan, mitä haluavat.

Ei tällaista tule vastaan päivittäin.

– Minua tiivis yhdessäolo on aiemmissa suhteissa aina ahdistanut. Nyt haluan olla Annan kanssa koko ajan. On mahtavaa, miten hän on päästänyt minut myös reviireille, jotka on aiemmin pitänyt täysin ominaan, Jukka kertoo.

– Musiikki ja liikunta ovat aina olleet omia juttujani. Nyt käymme sekä keikoilla että lenkeillä yhdessä Jukan kanssa, ja niin sen pitää mennäkin. Kun todella haluaa toisen, haluaa kaiken.

– Aikuisena ei enää tarvitse miellyttää toista, vaan sitä haluaa olla aito ja oma itsensä. Asenteemme on kaikki tai ei mitään, Jukka sanoo.

Anna ja Jukka eivät usko, että elämässä voisi ylipäätään olla varma siitä, mitä huominen tuo. Siksi vain tämä hetki on tärkeä.

– Ensihetkestä lähtien olemme saaneet niin paljon, että on ollut pakko uskaltaa tarttua ja uskoa, että se kantaa. Ei tällaista tule vastaan päivittäin.

Anna ja Jukka rohkaisevat muitakin heittäytymään. Parisuhde ei ole parisuhde, jos siinä ei ole tunnetta ja intohimoa. Elämässä ei pidä tyytyä huonoon tai edes keskinkertaiseen.

– Se ei välttämättä tarkoita puolison vaihtoa, vaan pysähtymistä omassa elämässä, Anna sanoo.

– On hyvä miettiä vaikka yhdessä kumppanin kanssa, mitä oikeasti haluaa. Keskustelu on meitäkin kantanut.

Jukka ja Anna ovat ehtineet elää jo monella tavalla täysillä hetkessä. Esimerkiksi niin, että kun kiireisestä arjesta on ollut mahdotonta löytää yhteistä aikaa, he ovat sopineet pikatreffit huoltoasemalle ja vaihtaneet kuulumiset jo ajomatkalla puhelimessa. Kolme aikataulutettua minuuttia perillä he ovat viettäneet suudellen.

Annan ja Jukan tarina jatkuu yhä myös Twitterissä: @annapellu @jukkasnurminen #twitterlove #kaikkitaiemitään #jokotai #kuksagate

Kysyimme lukijoilta, puhuvatko he parisuhteestaan somessa. Avoimesti aiheesta kertovat miettivät, miksi onnesta ei saisi olla ylpeä. Skeptisimmät taas pitivät pusukuvia kulissina.

Mitä ajattelet, kun puolituttu julkaisee pusukuvan Facebookissa?

Että rakkaus on ihana asia? Vai ei voisi vähempää kiinnostaa? Pelkkää kulissia – taatusti menee huonommin kuin esittävät?

Mitä julkisempia parisuhteista on tullut, sitä useammalla on niistä mielipide, todetaan Marie Clairen jutussa. Ja tottahan se on. Harva voi sanoa, ettei ole koskaan sortunut arvostelemaan muiden suhteita.

”Suurista rakkaudentunnustuksista somessa tulee mieleen, että kelle sitä rakkautta pitää todistella. Eikö tärkeintä ole, että asianomaiset ovat tietoisia? Totuus on näissä tapauksissa usein jotain ihan muuta”, toteaa Niina, 41, Me Naisten kyselyssä.

Kysyimme lukijoilta, kertovatko he parisuhdestatuksensa tai puolisonsa nimen Facebook-profiilissaan. Moni vastasi, ettei kerro, koska parisuhde on yksityisasia. Lähimmät tietävät, ja muille asia ei liiemmin kuulu.

Joskus status on jäänyt laittamatta, koska suhteen alku on ollut epämääräinen. Lukuisten yhteisten vuosien jälkeen tilan muuttaminen tuntuisi hassulta. Kaikki tietävät kuitenkin jo.

”Muuttaako se mitään, jos tuttavani eivät tiedä, että meillä on ihanaa?”

Joskus hiljaisuuden syy on puolison toive.

”Edustan somessa vain itseäni, en puolisoani”, kertoo esimerkiksi 43-vuotias nainen.

Sinttu, 27, on samoilla linjoilla:

”Olen aiemmassa pitkässä suhteessani jakanut hyvin avoimesti parisuhteeseeni liittyviä lomakuvia, vuosipäivähehkutuksia ja muuta mukavaa. Nykyinen puolisoni ei halua, että lisään meistä kuvia mihinkään somekanavaan eikä tee niin itsekään. Minua harmittaa välillä, etten voi jakaa jotain ihanaa hetkeä somessa, koska olemme yhdessä kuvassa. Toisaalta puolisoni ajatusmalli on saanut minut miettimään. Muuttaako se mitään, jos tuttavani eivät tiedä, että meillä on ihanaa?”

Osa kertoo parisuhdestatuksen tai puolison nimen, koska miksi niitä piilotellakaan. Olen ylpeä siitä, että olemme yhdessä, tiivistää 34-vuotias vastaaja.

Milja, 22, on sitä mieltä, että parisuhdestatus kuuluu perustietoihin siinä missä asuinkunta tai työpaikkakin.

”Haluan kertoa Facebookissa perustiedot itsestäni. Jos on parisuhteessa, perustietoihin kuuluu mielestäni kertoa, kenen kanssa on. Haluan olla avoin tässä asiassa. Miksi piilotella? Päinvastoin pitää näyttää, kuinka ihanan ja hyvännäköisen miehen olen saanut.”

Eeva, 24, uskoo, että olisi loukkaantunut, jos poikaystävä ei olisi halunnut laittaa parisuhdestatusta näkyville.

”Kun aloimme seurustella, Facebook oli uudehko, sen hetken tärkein some-kanava, ja olimme 17-vuotiaita. Seurustelu oli iso juttu, ja silloin halusin ilman muuta leuhkia Facebookissa ensimmäisellä poikaystävälläni. Olisin ollut loukkaantunut ja pitänyt epäilyttävänä, jos poikaystävä ei olisi halunnut laittaa nimeäni ja parisuhdestatusta näkyville.”

”En ole enää vapailla markkinoilla, turha soitella.”

Joillekin vastaajille parisuhteesta kertominen on keino hätistellä vanhoja heiloja tai uusia kosijoita.

”Pitkään sinkkuna olleena ja monen kanssa yhteyttä pitäen se on helpoin tapa välttää kiusallisia tilanteita. En ole enää vapailla markkinoilla, turha soitella.”

Imelyysöverit

Iso osa heistä, jotka eivät kerro statuksestaan somessa, pitävät pusukuvia ja rakkaudentunnustuksia liian henkilökohtaisilta asioilta. Läheisimmät ihmiset tietävät suhteesta kuitenkin, ja rakkautta voi tunnustaa kasvotustenkin.

”Vaikka rakastan aviomiestäni, ei hänen ihanuuttaan tarvitse somessa hehkuttaa. Riittää, että hän itse tietää, ja he, joiden kanssa olemme tekemisissä ihan livenäkin”, kertoo esimerkiksi Päivi, 44.

Moni vieroksuu pusukuvia, koska julkinen söpöily ei vain tunnu omalta jutulta.

”Mieheni ei ole somessa eikä haluakaan. Siksi hänen asiansa eivät kuulu someen, eivätkä minunkaan asiani siltä osin kuin ne koskevat häntä. Lisäksi kammoksun itsekin imeliä puspus-päivityksiä, ne eivät ole minua. Muita en tuomitse. Joskus on ihan söpöjäkin päivityksiä, ja rakkaushan on ihana asia!” sanoo 43-vuotias vastaaja.

Eeva, 24, ihailee muiden romanttisia vuosipäiväpäivityksiä, vaikkei kynäilekään niitä luontevasti itse.

”Jos osaisin tehdä ei-kornin kehumispäivityksen puolisostani, tekisin. Hän voisi ilahtua.”

”Parisuhde on minulle aika yksityinen asia, ja sen esittely tai hehkutus tuntuisi kohtalon kiusaamiselta.”

Joidenkin mielestä imelät päivitykset tuntuvat tykkäyksien kalastelulta ja kohtalon uhmaamiselta. Katsokaa nyt, kuinka mahtavasti meillä menee!

”Parisuhde on minulle aika yksityinen asia, ja sen esittely tai hehkutus tuntuisi kohtalon kiusaamiselta – tyyliin seuraavana päivänä tulikin ero. Syntymäpäivänä voin laittaa jotain imelää julkisesti ja profiilikuvaa voin kommentoida kuumaksi. En halua, että mies hehkuttelee minua tai suhdettamme tai käyttää sitä jonain somematskuna”, kertoo 40-vuotias nainen.

Rakkaudentunnustusten kannattajia tällainen nihkeily kummastuttaa. Miksi salata onnea muilta?

”En vain pysty olemaan kehumatta miestäni. Entinen oli narsistinen juoppo ja nykyinen on komea ja kiltti”, toteaa esimerkiksi 39-vuotias vastaaja.

Minna P, 45, taas on elänyt kauan yksin lastensa kanssa eikä ole ennen kertonut ihmissuhdeasioistaan Facebookissa. Nyt mielipide on muuttunut.

”Tapasin noin puoli vuotta sitten miehen. Hän on se oikea ja ihana. Kaikki on ihanaa ja helppoa. Nyt on tullut olo, että haluaisin kertoa myös kaikille muille onnestani.”

Sitoutuneet somessa, sitoutuneet livenä

Tutkimuksen mukaan parit, jotka ovat sitoutuneita somessa, ovat sitä myös oikeassa elämässä, kertoo Marie Claire. Kun suhde on esillä somessa, myös ystävillä ja perheenjäsenillä on mahdollisuus tutustua läheisensä kumppaniin. Tutkimuksen mukaan se saa heidätkin sitoutumaan ja osallistumaan parin elämään yhä vahvemmin.

Sanna, 29, on samaa mieltä. Hän ei ymmärrä, miksi suhteesta ei voisi puhua.

”Tuntuu typerältä suomalaiselta nihkeydeltä piilotella onnea muilta. Miksei rakkautta voisi hehkuttaa siinä missä uutta työpaikkaa tai kotia? Liika on tietysti liikaa, mutta pusukuvat ja vuosipäivän rakkaudentunnustukset ovat minusta vain liikuttavan ihania.”

”Miksei rakkautta voisi hehkuttaa siinä missä uutta työpaikkaa tai kotia?”

Moni Me Naisten kyselyn vastaajista on toista mieltä. Kovimmat epäilijät uskovat, että liian kova hehkutus kertoo vain epävarmuudesta suhteessa.

”Joillain on täydellinen elämä, suhde tai mikä vain somen perusteella. Se ei välttämättä ole aitoa. Puolisoilla voi olla vaikka jäätävät välit tai huono keskusteluyhteys, jos somessa kovin kiillotellaan kuvaa. Arkisten sattumusten ja ei niin täydellisten hetkien jakaminen on paljon aidompaa ja kertoo siitä, että suhteessa on muutakin kuin pintaa. On ihana nähdä kuvia pariskunnista tekemässä jotain aitoa: mökillä, metsässä, lenkillä”, kommentoi Sinttu, 27.

Myös Julia, 24, uskoo, ettei vakaata suhdetta tarvitse pönkittää sometykkäyksillä.

”Minun ei tarvitse hakea julkisesti keneltäkään hyväksyntää sille, kuinka ihana poikaystävä minulla on. Mielestäni jatkuva hehkutus parisuhteen ihanuudesta ja onnesta kertoo epävarmuudesta suhteen tilaa ja tulevaisuutta kohtaan.”

”Hehkutukseen kätkeytyy usein kateuttakin.”

Hanna, 33, ilmoittaa parisuhdestatuksen profiilissaan, koska se tuntuu luontevalta, mutta välttää kaikenlaista hehkutusta.

Monelle hehkutus tuntuu olevan vain tykkäyksien kerjäystä ja todistelua.

”Vältän vuosipäivähehkutuksia ja kaikkea höttöistä lässyttämistä ja ärsyynnyn nähdessäni sydämillä höystettyjä päivityksiä. Olen huomannut, että jatkuvaan hehkutukseen kätkeytyy usein tyytymättömyyttä, kateuttakin. Ei minun tarvitse todistaa kenellekään mitään sillä, että mieheni laittaa ruokaa tai ostaa joskus kukkia. Minulla on hyvä parisuhde enkä tarvitse muilta siihen pönkitystä. Joskus vanha sananlasku 'kel onni on, se onnen kätkeköön' pitää täysin paikkaansa”, Hanna kommentoi.

Kertoo itsestä, ei suhteesta

Osa vastaajista uskoo, että somekäyttäytyminen kertoo lähinnä siitä, millainen persoona sosiaalisessa mediassa on ja haluaako ylipäänsä jakaa henkilökohtaisia asioita itsestään.

Nimimerkki AK, 23, päivittää elämästään someen hyvin harkitusti. Hän kokee, että lomakuvat nähtävyyksien edessä tai kuohuvan kippistys vuosipäivänä sopivat hänen profiiliinsa, mutta tunteelliset pusukuvat eivät.

”En halua hieroa omaa onneani vasten kenenkään kasvoja.”

”Mielestäni suutelukuvat eivät kuulu levitykseen. Haluan, että suhteeni pysyy fb-kavereiden (joista osa on myös kaukaisempia tuttavia) silmissä ikään kuin neutraalina teemana, enkä halua hieroa omaa onneani vasten kenenkään kasvoja. En halua nähdä sitä itsekään. Lisäksi kokisin ahdistavaksi sen, jos on lisännyt ällösöpöjä lääppimiskuvia seinälleen, ja sitten suhteessa koittaisikin hankalampi aika. Sehän olisi heti päivänselvää seuraajilleni söpöstelypäivitysten vähentyessä tai puuttuessa kokonaan.”

Lopulta suhteet ovat vain harvoin niin mustavalkoisia. Ehkä somekäyttäytyminen ei kerrokaan suhteesta yhtään mitään. Vaikeneminen voi johtua muustakin kuin epäonnesta, ja hehkutus olla oikeasti silkkaa halua kertoa: olen onnellinen.

Samaa mieltä on esimerkiksi Riina, 24.

”Tunnen muutaman ihanan parin, jotka eivät ole jakaneet someen ollenkaan parisuhdestatuksiaan, eikä se tee heistä yhtään sen vähemmän rakastuneita. Tunnen myös pareja, jotka kirjoittavat toisilleen jatkuvasti rakkaudentunnustuksia someen, eikä sekään kerro mielestäni mitään. Myös ne parit käsittelevät arkisia parisuhdeongelmiaan somen ulkopuolella.”

Tuntuuko uusiin ihmisiin tutustuminen hankalalta? Vai haluatko lämmitellä välejäsi vaikean tyypin kanssa? Yksinkertaisesta niksistä voi olla iso apu.

Välillä tulee vastaan tilanne, jossa ihmiset eivät pidä toisistaan – eikä siihen ole välttämättä mitään sen kummempaa syytä.

Esimerkiksi uudessa työpaikassa voi kestää pitkään ennen kuin lämpenet uusien kollegoidesi seurassa. Aikaa vie sekin, että ärsyttävästä tyypistä tulee edes siedettävä omassa mielessäsi.

Onneksi ihmissuhteiden kehittymistä voi vauhdittaa pienellä psykologisella kikalla. Sama niksi voi auttaa kääntämään kurjat tunteet hetkessä toisiksi –ellei nyt täysin myönteisiksi, niin ainakin neutraaleiksi. Niksistä kertoo talouslehti Business Insider.

Yksinkertainen temppu menee näin: pyydä palvelusta häneltä, jonka kanssa haluat lämmittää välejäsi.

Tälle kikalle on annettu nimi kuuluisan tiedemiehen ja diplomaatin mukaan: kyseessä on Benjamin Franklinin menetelmä.

Lue myös: Näin voit olla mukava sosiaalisissa tilanteissa ilman, että sanot sanaakaan

Jos siis haluat voittaa toisen puolellesi, tehokkain keino siinä on saada hänet auttamaan sinua vapaaehtoisesti. Tapa toimii jopa paremmin kuin se, että tekisit itse palveluksia hänelle. Kannattaa pyytää aluksi pientä, helposti toteutettavaa palvelusta.

Avunpyyntö on älykäs keino osoittaa arvostusta.

Franklin on kuvannut menetelmän omaelämäkerrassaan näin:

”Hän, joka on vapaaehtoisesti tehnyt sinulle kerran palveluksen, auttaa sinua toisenkin kerran todennäköisemmin kuin hän, jota olet käskenyt.”

Avunpyyntö on älykäs keino osoittaa arvostustasi toiselle. Se on myös imarteleva ele auttajaa kohtaan.

Kun pyydät apua toiselta, tunnustat samalla hänen tärkeytensä ja osaamisensa – sekä ilmaiset oman nöyryytesi. Kuka nyt sellaisen jälkeen voisi enää vastustaa sinua?

Vierailija

Pieni psykologinen kikka saa ihmiset pitämään sinusta heti

Olen samaa mieltä kuin yllä. Toisaalta, toisinaan jos joku joka kuvittelee olevansa tuolla tavoin "nokkela" ymmärtämättä miten yksinkertainen on se saattaa olla ihan hyvä antaa hänen luulla, että on onnistunut yrityksessään manipuloida toista. Se taas toimii samalla tavalla ja antaa tietynlaisen henkisen yliotteen pyytäjään, koska hän kuvittelee sinun pitävän hänestä. Siten hänet on helpompi houkutella hänet tulevaisuudessa tilanteeseen- ehkä vuosienkin kuluttua- jossa hän itse pitää sinusta ja...
Lue kommentti

Ei ole yhtä oikeaa lausetta – eivätkä kaikki masentuneet edes halua jutella.

Tilastojen mukaan joka viides suomalainen sairastuu masennukseen elämänsä aikana. Sairaus kuitenkin vaikuttaa monen muunkin elämään – jos jokaisella masentuneella on vierellään esimerkiksi kaksi läheistä ihmistä, masennus koskettaa valtavaa joukkoa suomalaisia.

Masentuneen läheisen on tärkeää huolehtia omasta jaksamisestaan, ja vertaistukeakin on tarjolla. Silti masentuneen lähellä voi olla vaikea olla. Miten toista voisi tukea niin henkilökohtaisessa kokemuksessa?

Miten valita sanat oikein? Masennuksen kokeneet käyttäjät kertoivat AskReddit-sivustolla, mitä toivoisivat itselleen sanottavan.

Sadoista vastauksista käy ilmi, ettei ole olemassa yhtä mallia, joka toimisi joka tilanteessa. Kaikki masentuneet eivät ensinnäkään kaipaa sitä, että joku on koko ajan lähellä – ja silloin heille kannattaa antaa tilaa.

Mielenterveysseuran sivuilla muistutetaan, että monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta. On tärkeää muistaa kertoa, että toinen on tärkeä itselle.

Monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta.

Sitten Redditin käyttäjien ehdotuksiin. Vaikka ei saisikaan aikaan näkyvää muutosta masentuneessa, kannattaa muistaa, että millä tahansa sanoilla voi olla silti merkitystä. Vetäytymisen sijaan on tärkeää näyttää, että ihminen on yhä olemassa sinulle, vaikka onkin masentunut.

1. ”Olet tervetullut.”

Masentuneelle on tyypillistä vetäytyä omiin oloihinsa, mutta siltikään ei maksa mitään kutsua häntä esimerkiksi mukaan juhliin – vaikka hän olisi jättänyt tulematta ties kuinka monta kertaa.

– Vaikka en tulisi, jo sen tietäminen, että joku haluaa minut mukaan, voi auttaa, Reddit-käyttäjät Lacerik sanoi keskusteluketjussa.

2. ”Tiedän, että teet parhaasi.”

Ulospäin voi näyttää siltä, että masentunut ei tee juuri mitään, vaikka hän käykin läpi väsyttävää henkistä taistelua. Välittämisensä voi näyttää esimerkiksi kertomalla, että tietää toisen yrittävän parhaansa ja ettei tällä ole helppoa.

3. Kysy jotain

Jos ei ole aivan varma siitä, miten masentuneen kanssa tulisi toimia, oiva ratkaisu on kysyminen! Kerro, että haluat auttaa ja kysy, miten sen voisit tehdä. Muista myös kuunnella vastaus huolella. Masentuneella saattaa olla täsmällinenkin vastaus tai sitten ei. Joka tapauksessa olet kertonut, että olet valmis tukemaan häntä.

4. Anna hali

Aina sanoja ei tarvita. Usein riittää, että on läsnä ja kuuntelee, jos toinen haluaa kertoa jotain. Jotkut saavat sanojakin suurempaa lohdutusta fyysisestä kontaktista.

5. ”Ollaan vaan ja hengaillaan.”

Redditissä ehdotellaan reseptiksi rentoa yhdessäoloa: pizzan syömistä, tv:n katselua, videopelejä ja siinä ohessa jutustelua kaikesta mahdollisesta. Joskus on ihan vapauttavaa, etteivät kaikki koko ajan keskity siihen, miten masennus milläkin hetkellä jakselee.

6. ”Rakastan sinua.”

...sellaisena kuin olet. Rakastan sinua, enkä ole menossa minnekään.

7. ”Uskon tunteisiisi ja niillä on minulle merkitystä.”

Osa Redditin käyttäjistä oli sitä mieltä, että he haluavat kuulla pelkästään sen, että heidät hyväksytään tunteineen – eikä heitä yritetä väkisin korjata. ”On ok olla surullinen.”

Joidenkin elämänohjeiden oppiminen ei ole koskaan liian myöhäistä – vaikka saattaahan se harmittaa, kun neuvoa olisi voinut tarvita jo teininä.

Rakkautta. Unelmia. Arkea. Näihin elämän peruspilareihin nojautuvat Me Naisten lukijoiden aikuisena opitut viisaudet.

Me Naiset kertoi viime viikolla seitsemästä elämänohjeesta, jotka ihmiset oppivat liian myöhään. Kysyimme jutussa myös lukijoiltamme, minkä elämänviisauden he ovat oppineet aikuisena.

Vaikka moni harmitteli, että tärkeimmät ohjeet on opittu vasta vanhemmalla iällä, vastauksista henki kiitollisuus ja armollisuus. Ne ovat hyödyllisiä tunteita opittavaksi missä iässä tahansa.

1. Unelmista

2. Tunteista

3. Itsetunnosta

4. Työstä

5. Seikkailuista

6. Ihmissuhteista

7. Rakkaudesta

8. Kiireestä

9. Nukkumisesta

10. Arjesta