Ei hätää! Pari pikku hommaa vain. Kuva: Shutterstock
Ei hätää! Pari pikku hommaa vain. Kuva: Shutterstock

Mökkikausi käynnistyy nyt, eikä mikään ole vaikeampaa kuin käyttäytyä oikein, kun on toisten mökillä kylässä. Näitä sääntöjä noudattamalla se saattaa onnistua.

Se ken vieraanvaraa odottaa, se pettyä karvaasti saa. Mökillä eivät päde normaalit vieraanvaraisuussäännöt. On suorastaan törkeää odottaa minkäänlaista kohteliaisuutta isäntäväeltä, sillä sinähän olet tunkeutunut heidän tiluksilleen, vaikka kuinka kutsuttu olisitkin. Sinun kuuluu ennemmin palvella isäntäväkeä.

Työtä on sinun tehtävä, kaiken keskellä työtä. Jokaiselle pitäisi olla päivänselvää, etteivät suomalaiset kesäpaikat ole mitään lepoleirejä. Jos haluat antaa itsestäsi TODELLA huonon kuvan, mene ihmeessä kyläilymökillä makoilemaan ja lukemaan. Kunnon kansalainen herää ennen isäntäväkeä, valmistaa aamiaisen ja kyselee jatkuvasti, olisiko jotakin remonttia tai kitkemistä, mitä voisi suorittaa.

Kunnon kansalainen kyselee koko ajan, onko jotain remonttia tai kitkemistä, jota voisi suorittaa.

Ruokaa ei se napaan saa, ken itse sit' ei hanki. Ruuan loppumisen uhka väijyy suomalaisilla mökeillä alati kuin huono kesäsää. Vie siis mukanasi ihan kaikki, mitä aiot suuhusi pistää plus kahden päivän ylimääräiset ruuat, jotka voit jättää isäntäväelle kiitokseksi ja nälkiintymisen estämiseksi, jos eivät vaikka ole ajokunnossa tai eivät jaksa mennä kauppaan.

Puuhommaa aina tarvitaan. Puita on koko ajan hakattava, pinottava ja kannettava paikoista toisiin. Se ei kuitenkaan ole yksinkertaista, sillä noin 95 % todennäköisyydellä otat puita väärästä pinosta, kasaat ne väärin, sytytät saunan kiukaan väärin ja olet muutenkin aivan urpo kaupunkilainen.

Suomalaisilla mökeillä on pukeuduttava rumasti. Piste.

Ken vaatteilla koreilee, se nenilleen saa. Suomalaisilla mökeillä on pukeuduttava rumasti. Piste.

Nyt lähdön hetki on, kai jälkes tahraton. Ensinnäkin poislähtöpäivänä vieraat lähtevät heti aamusta eivätkä jää valuskelemaan iltapäivään. Sitä ennen vieraiden on syytä tiskata tiskit, puistella matot, lakaista lattiat ja hävittää kaikki jäljet olemassaolostaan. Mukaan otetaan kaikki roskat, myös mökkiväen ongelmajätteet, paitsi tyhjät, pantilliset pullot, joista isäntäväki saa edes hieman korvausta vieraiden aiheuttamasta vaivasta.

Vastaa kyselyyn!

Antti Tuisku kertoo tänään torstaina ilmestyvässä Me Naiset -lehdessä kärsineensä kateuden tunteesta niin pahasti, että haki apua terapiasta. Haastattelussa Antti muistelee esimerkiksi vuoden 2011 Emma Gaalaa, jossa Jenni Vartiainen voitti ennätysmäärän palkintoja. Silloin Antti ei voinut pidätellä pettymystään.

– Olin ihan paskana, etten taaskaan ollut voittanut mitään. Vielä enemmän olin paskana siitä, että en osannut olla onnellinen rakkaan ystäväni puolesta. Kävin sotaa pääni sisällä. En halunnut olla kateellinen, mutta olin. Minun oli pakko pureutua tunteeseen syvemmin: miksi tunnen näin? Antti kertoo.

Pahimmillaan kateus voi ajaa hirveään kierteeseen, eikä pysty keskittymään omaan elämäänsä lainkaan. Mutta on siinä myös hyviäkin puolia. Kodin Kuvalehden haastatteleman psykoterapeutti Terhi Teräs-Hukan mukaan kateudesta puhuminen auttaa ihmistä usein hahmottamaan, mitä hän oikeasti elämältä tahtoo. Se voi opettaa jotain.

Mistä ja kenelle sinä olet ollut kateellinen? Vastaa jutun lopussa olevaan kyselyyn. Voit tehdä sen nimettömänä. Vastauksia voidaan käyttää Me Naisten jutuissa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Eurooppalaiseen keskiarvoon verrattuna suomalaiset suhtautuvat hyvin tiukasti syrjähyppyihin.

Uskottomuus puhuttaa ja kiinnostaa suomalaisia. Monet Me Naistenkin luetummista parisuhdejutuista liittyvät pettämiseen.

Mutta ovatko suomalaiset erityisen uskotonta kansaa? Olemmeko yhä sallivampia pettämistä kohtaan ja petetäänkö parisuhteissa entistä enemmän?

No emme tosiaan.

Väestöliiton tuoreen FINSEX-tutkimuksen mukaan suomalaisten uskollisuus parisuhteissa on lisääntynyt. Suuri osa odottaa kumppaniltaan uskollisuutta entistä enemmän ja tuomitsee syrjähypyt vakaasti.

Rakkautta ja tasa-arvoa

Vielä 70-luvulla joka kolmas 18–24-vuotias ajatteli, että kumppanin syrjähyppy on ihan hyväksyttävä asia. Nyt samaa mieltä on vain 5–15 prosenttia kaikenikäisistä, ja nuorten asenteet sujahtavat samaan keskiarvoon.

Miksi asenteet pettämistä kohtaan ovat tiukentuneet näin paljon? Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontula kertoo Me Naisille, että syy piilee suomalaisten käsityksessä parisuhteesta.

– Päätelmäni mukaan asenteiden tiukentuminen liittyy suomalaisten ajatuksiin siitä, mikä pitää parisuhdetta koossa.

– Ennen monille parisuhde saattoi olla enemmän järjestetty asia, jossa pysyttiin esimerkiksi taloudellisen tilanteen takia. Nykyään parisuhdetta pitää kasassa puhtaasti tunteet ja rakkaus. Silloin suhteen keskiössä on luottamus, jonka kadotessa suhteen pohja putoaa. Rakkaus ja luottamus ovat isompia asioita nykyään kuin ennen.

”Ennen monille parisuhde saattoi olla enemmän järjestetty asia, jossa pysyttiin esimerkiksi taloudellisen tilanteen takia.”

2000-luvulla tehtyjen vertailujen mukaan suomalaisten asenteet pettämistä kohtaan ovat tiukemmat kuin muiden eurooppalaisten. Nyt ero muihin maihin on korostunut entisestään. Suomi on suorastaan seksuaalisen uskollisuuden mallimaa, tutkimuksessakin kiteytetään.

Kontulan mukaan tämä johtuu siitä, että suomessa sukupuolten välinen tasa-arvo on niin korkea. Pettäminen voidaan tuomita, koska suhteessa ei ole pysyttävä väkisin.

– Myös seksuaalinen tasa-arvo on meillä korkeampaa kuin muualla. Meillä niin naiset kuin miehet voivat solmia uusia suhteita. Eroaminen ei ole yhtä helppoa muualla.

Asenteet näkyvät makuuhuoneissa

Erityisen uskollista porukkaa suomalaiset ovat avio- ja avoliitoissa, mutta myös seurustelusuhteissa pettäminen on vähentynyt. Tutkimuksen mukaan koko elämänsä aikana miehistä on pettänyt 39 prosenttia ja naisista 30 prosenttia. Tulos on melko samanlainen kuin aiempinakin vuosina

– Koska nämä luvut kattavat koko elämän, ne eivät voi kovin paljoa muuttua muutamassa vuodessa, tutkimuksessa kerrotaan.

Merkittävä ero on kuitenkin tapahtunut siinä, kuinka moni on pettänyt kumppaniaan viimeisen vuoden aikana. Näissä luvuissa sekä miesten että naisten keskiarvo on alentunut jopa 10 prosenttiyksikköä.