Tuomas halusi ydinperheen, mutta saikin kaksi lasta eri naisille melkein samaan aikaan.

Kuvitus Päivi Arenius

Kun Tuomas oli nuori, hän haaveili perheestä, jossa olisi kaksi tai kolme lasta.

– Unelmani ei ehkä ollut ihan punainen tupa ja peruna-maa, mutta jotain sinne päin, kohta neljäkymmentä täyttävä Tuomas kertoo.

Hänelle oli tärkeää, että perhe asuisi yhdessä ja rinnalla olisi oma rakas ihminen.

Tuomas oli kolmekymppinen, kun haave meni kerralla uusiksi.

Tuomas oli eronnut muutamia kuukausia sitten avovaimostaan Reetasta. Suhde oli ollut katastrofi. Parin koulutustausta ja elämänarvot olivat täysin erilaiset, ja riitoja syntyi jatkuvasti. Ainoa asia, mikä heitä oli pitänyt yhdessä, oli seksi. Koska kemiat toimivat sängyssä, pari päätyi toisinaan jommankumman kotiin vielä suhteen päätyttyäkin.

Eräänä päivänä Reetta soitti ja ilmoitti haluavansa tavata. Kun Tuomas meni Reetan luo, tämä pudotti pommin: hän oli raskaana. Pari oli käyttänyt kondomia, mutta ehkäisy oli pettänyt. Reetta halusi pitää lapsen.

Riita ja lamaannus

Tuomas oli uutisesta järkyttynyt. Hän tiesi, ettei heidän suhteellaan olisi tulevaisuutta. Yhteen palaaminen ei tullut kysymykseen.

– Se oli täysi yllätys. En tiennyt, miten päin olisin. Sokki oli niin kova.

Tuomas ei halunnut isäksi, mutta Reetta oli päätöksensä tehnyt. Kun Tuomas kertoi toivo-vansa aborttia, puhkesi riita. Pari erosi ovet paukkuen.

Kun Reetta hankki tahollaan vauvanvaatteita, Tuomas lamaantui. Hän oli katkera siitä, ettei pystynyt vaikuttamaan elämänsä isoimpaan mullistukseen.

– Masennuin tiedosta pahasti. En olisi halunnut avioliiton ulkopuolista lasta. Olin aina haaveillut ydinperheestä ja minulle oli ollut lapsesta asti selvää, että perhe asuu yhdessä. Nyt haave romuttui täysin ja vanhat elämänarvot joutuivat roskiin.

Tuomas ei pystynyt keskittymään opintoihinsa. Päivät kuluivat kuin usvassa, eikä lopputyön tekemisestä tullut mitään. Iltaisin Tuomas lähti baariin.

Lopulta hän keskeytti opinnot ja päätti mennä elatusmaksujen vuoksi töihin.

Reettaa tuleva isä näki odotuksen aikana vain muutaman kerran.

Toinen yllätys

Kului muutama kuukausi, ja Tuomas törmäsi baarissa toiseen eksäänsä Minnaan. He vaihtoivat kuulumisia, ja Tuomas kertoi Minnalle saavansa Reetan kanssa lapsen. Vaikka Tuomaksen ja Minnan lyhyt suhde oli aikoinaan päättynyt kipinän puuttumiseen, illan kuluessa vanha suola alkoi jälleen janottaa ja pari päätyi yöksi samaan sänkyyn.

– Hän sanoi, ettei kondomia tarvita, ja minä seksistä innostuneena uskoin, Tuomas muistelee.

Eräänä päivänä Minna ilmestyi yllättäen Tuomaksen työpaikalle ja pyysi tätä sivummalle.

– Hän sanoi, ettei tiedä, miten suhtaudun uutiseen, mutta nyt on sama tilanne kuin aikaisemmin. Hän on raskaana.

Tuomas pyöritteli raskausuutiselle epäuskoisena päätään. Yhtäkkiä odottavia äitejä oli kaksi.

– Ensimmäinen sokki oli jo tullut, joten tämä toinen meni siihen samaan kuormaan. Ensimmäinen raskaus muutti kaiken. Toinen uutinen ei ollut siihen verrattuna enää niin järisyttävä.

Tälläkään kertaa Tuomas ei voinut kuvitella palaavansa tulevan äidin kanssa yhteen.

– Ne kortit oli katsottu. Raskaus ei muuta toimimatonta suhdetta toimivaksi, Tuomas perustelee.

Hän kertoi Minnan raskaudesta Reetalle. Tämä loukkaantui siitä, että Tuomaksesta tulisi myös toisen lapsen isä.

Syntymän aika

Äitien raskaudet etenivät, ja Tuomas eli omaa elämäänsä. Välillä hän yritti osallistua naisten elämään. Reetan kanssa Tuomas meni neuvolaan ja sai tältä ultraäänikuvankin.

Eräänä päivänä Tuomas istuskeli kavereidensa kanssa baarissa, kun Reetta soitti sairaalasta, että synnytys on alkanut ennenaikaisesti. Kun Tuomas kertoi olevansa baarissa, Reetta löi luurin Tuomaksen korvaan. Hän teki selväksi, ettei Tuomas ollut tervetullut sairaalaan.

Tuomas jäi baariin ja juhlisti uutista polttamalla kavereidensa kanssa sikarit. Päällimmäisin tunne oli hämmennys.

Seuraavana päivänä tuore isä lähti sairaalaan. Hän katsoi keskoskaapissa nukkuvaa tytärtään, muttei pystynyt käsittämään, että kyseessä oli hänen lapsensa.

– Se oli todella vaikeaa aikaa. Olin niin masentunut, etten pystynyt iloitsemaan mistään. Minulla oli ristiriitaisia, todella vastakkaisia tunteita yhtä aikaa. Lapsistaan pitäisi olla ylpeä, mutta minun oli käsittämättömän vaikeaa suhtautua muutokseen. Koska olin pitänyt raskauksia negatiivisena asiana, koin sellaisena myös lapsen syntymän, Tuomas kertaa.

Kun Minnan synnytys käynnistyi, Tuomas meni sairaalaan heti. Toisen tyttärensä maailmaantulon hän näki, muttei siltikään pystynyt olemaan iloinen isyydestään.

Isäksi vähitellen

Sosiaalitoimistossa sovittiin, että äidit ovat lasten huoltajia ja Tuomas maksaa elatusmaksut.

Aluksi hän kävi katsomassa vauvoja näiden äitien luona ja viipyi yleensä muutaman tunnin. Suhteen luominen vastasyntyneisiin oli silti hankalaa.

– Kun ei ole fyysistä läsnäoloa, vauvaan ei muodostu sidettä.

Saattoi kulua kuukausia, ettei Tuomas masennukseltaan kyennyt tapaamaan lapsiaan. Välillä tyttäret ehtivätkin unohtaa isänsä eivätkä tunnistaneet heidän luonaan vieraillutta miestä.

– Olin surullinen siitä, että elän erossa lapsistani, joten yritin olla ajattelematta koko asiaa, Tuomas sanoo.

Kun rintaruokinta päättyi, äidit alkoivat vähitellen tuoda vauvoja Tuomaksen luo kylään. Aluksi Tuomaksen äiti tuli auttamaan vaippojen vaihdossa ja syöttämisessä.

Vähitellen Tuomas uskalsi ottaa jommankumman lapsen yökyläänkin. Äiti päivysti puhelimen päässä ja neuvoi, kun Tuomas oli jostakin epävarma.

Tuomas ei silti pystynyt olemaan onnellinen. Hän purki ongelmia ystäviensä kanssa ja yritti saada elämästä kiinni.

– En tajunnut mennä terapiaan. Se olisi varmasti nopeuttanut toipumista. Nyt ystävät saivat toimia terapeutteina.

Kesti kolme vuotta, ennen kuin Tuomas alkoi olla sinut tapahtuneen kanssa. Hän päätti hyväksyä sen, että ydinperhettä ei ole eikä tule. Tuomas löysi uuden avopuolison, nautti suhteesta tämän kanssa ja alkoi hoitaa lapsiaan useammin. 

Etäinen suhde

Aluksi tapaamisista sopiminen oli yhtä kaaosta. Jotta lapset olisivat pystyneet vierailemaan isänsä luona, oli sovitettava yhteen Tuomaksen ja tämän kumppanin sekä äitien ja näiden uusien kumppanien aikataulut.

Tekstiviestit sinkoilivat, kun vanhemmat ehdottelivat sopivia päiviä.

Lopulta kaikki päättivät, että lapset tulevat isänsä luo yhtä aikaa. Tätä nykyä alakouluikäiset tytöt viettävät joka toisen viikonlopun Tuomaksen kanssa. Yhdessä he elävät normaalia arkea: tekevät ruokaa, katsovat telkkaria, kyläilevät, pelailevat ja ulkoilevat.

– Olen silti sitä mieltä, että viikonloppuisien lempilausahdus "vaikka olemme harvoin yhdessä, se vähä on laatuaikaa" on huonoa omaatuntoa pönkittämään tehty fraasi. Tärkeintä lapselle on vanhempien fyysinen läsnäolo ja sen tuoma turvallisuuden tunne. Sitä samaahan aikuinenkin parisuhteestaan hakee.

Tuomaksen mielestä erillään asuminen on pitänyt isän ja tytärten suhteen väistämättä etäisenä.

– Myös eroperheiden isät kärsivät etäisyydestä. He kuitenkin ehtivät luoda läheisen suhteen lapseen asuessaan yhdessä ennen eroa.

Viikonloppuisää vaivaa myös se, että hän voi vaikuttaa varsin vähän lastensa kasvatukseen.

– Toimimme käytännössä niin kuin äidit haluavat, koska en halua taistella kasvatuksesta.

Koska Tuomas ei ole huoltaja, hän ei voi hoitaa lastensa asioita virallisesti. Hän esimerkiksi haluaisi viedä toisen tyttärensä terveysongelmien takia koululääkärille, mutta äiti on eri mieltä, joten asia on hoitamatta.

– Huoltaja saa tehdä toimeksiantoja, mutta minä voin vain tiedustella koulusta, miten asiat ovat.

Oma vaikeutensa on myös siinä, kuinka antaa rahaa tyttärille tasapuolisesti. Joskus toinen lapsista saattaa tarvita rahaa polkupyörän kaltaisiin isompiin menoihin. Silloin rahaa on tasapuolisuuden nimissä annettava toisellekin, vaikka talous joutuisi tiukille. 

Ei enempää lapsia

Nykyään Tuomas on sinkku. Hän on vuosien mittaan seurustellut ja asunut avoliitossa, mutta suhteet eivät ole kestäneet.

Tuomas on pettynyt siihen, kuinka huonosti uudet kumppanit ovat suhtautuneet hänen lapsiinsa.

– Aluksi naiset sanovat, että kiva kun sulla on lapsia. Kun suhde jatkuu, he eivät usein olekaan enää sitä mieltä.

Yksi suhde kaatui siihen, että nainen alkoi haaveilla omista lapsista. Tuomas taas ei halunnut lisää jälkikasvua ennen kuin oli varma suhteen kestävyydestä. Toista tyttöystävää ei kiinnostanut tutustua Tuomaksen tyttäriin ollenkaan, eikä hän suostunut olemaan Tuomaksen luona, kun nämä olivat paikalla.

Muutama tyttöystävä ei ole voinut sulattaa sitä, että Tuomas antaa rahaa entisille naisilleen, vaikka rahat voisi käyttää yhteisiinkin menoihin.

– Tilanne on ok niin kauan, kun on sinun rahat ja minun rahat. Ongelmat alkavat, kun ollaan meidän rahat -vaiheessa. Jotkut naiset ajattelevat, että elatusmaksujen pitäisi riittää ja että äidit vain yrittävät puristaa lisää rahaa minulta.

Tuttavapiirissään Tuomas on puhunut erikoisesta isyydestään alusta saakka avoimesti. Muut saavat juoruilla, jos heitä huvittaa. Lopulta Tuomas ei ole voinut muuta kuin nähdä tilanteen osittaisen koomisuuden.

– Olen naureskellut, että elämäni on kuin Kauniista ja rohkeista.

Tuomas on hyväksynyt sen, ettei hän toteuta unelmaansa ydinperheestä.

– Nautimme lasten kanssa yhdessäolosta puolin ja toisin. On hienoa tehdä yhdessä ihan tavallisia juttuja: saunoa, uida ja laulaa karaokea. Parhaalta isyys tuntuu, kun lapset tulevat halaamaan.

Haastateltavan ja lasten äitien nimet on jutussa muutettu.

Kiltteys se on, mikä kannattaa.

Töykeys on typerää, sehän tiedetään, mutta lisäksi sillä on tyhmentävä vaikutus, kertoo Inc.com.

Liiketalouden professori Christine Porath on tutkinyt töykeyden vaikutuksia, ja hänen mukaansa jo epäkohteliaan käytöksen todistaminen haittaa luovuutta ja heikentää aivojen toimintaa.

Porathin tutkimukseen osallistuneet henkilöt menestyivät yleisessä luovuustestissä 28 prosenttia huonommin todistettuaan epäkohteliasta käytöstä. Lisäksi epäkohteliaille sanoille altistuneet koehenkilöt pärjäsivät 17 prosenttia huonommin muistitestissä ja jättivät huomiotta 43 prosenttia enemmän matemaattisia virheitä.

Lisäksi Porath mainitsee tutkimuksesta, jossa peräti 71 prosenttia lääkäreistä ja sairaanhoitajista yhdisti epäkohteliaan käytöksen lääketieteellisiin virheisiin.

Jälleen siis yksi todiste siitä, että kiltteys kannattaa. Senhän jo tiesimme, että kiltit ovat tutkitusti muita terveempiä ja onnellisempia. Lisäksi hyvän tekeminen muille parantaa mielialaa – ja toimii siinä tarkoituksessa paremmin kuin itsensä hemmottelu.

Kun siis seuraavan kerran tekee mieli murahtaa työkaverille kahviautomaatilla, mieti kahdesti. Epäkohtelias käytös voi jäädä alitajuntaan vellomaan ja saada työkaverin toimimaan tehottomammin kuin normaalisti.

Jos kaipaat inspiraatiota, kurkkaa täältä, kuinka kiltiksi ryhdytään. Ei muuten ole vaikeaa.

Entisistä suhteista voi oppia esimerkiksi sen, millainen puoliso ei ainakaan itse halua olla.

Me kaikki tiedämme, että eroaminen on kamalaa. Silti se on välttämätöntä, jos suhde ei toimi. Niin vaikeaa kuin eroaminen onkin, se myös opettaa paljon.

Kysyimme naisilta, mitä he ovat oppineet entisiltä kumppaneiltaan. Näin he kertovat:

”Opin, että minusta voi tulla ihan kamala, nalkuttava ja elämäänsä tyytymätön avovaimo. Minun ei saa antaa tehdä niin, vaan pitää laittaa kapuloita rattaisiin. Opin siis konkreettisesti, millainen puoliso en halua enää koskaan olla.” Nainen, 39

”Mustasukkaisuus on sairaus, josta toista ei voi parantaa.”

”Mustasukkaisuus on sairaus, josta toista ei voi parantaa, eikä kenenkään terapeuttia tai lääkäriä pysty leikkimään. Väkivalta ei ole koskaan ok eikä se lopu yhteen kertaan. Ikinä en olisi enää valmis salailemaan tai peittelemään kumppanini käytöstä. Toisen kontrollointi ei kuulu parisuhteeseen.” Nainen, 27

”Että suhteissa on olemassa välitiloja. Vaikka olimme eronneet, jotenkin aina päädyimme samaan sänkyyn. Sitten taas tappelimme ihan hulluna, jonka jälkeen taas panimme. En vieläkään tajua, miten sitä jaksoi.” Nainen, 38

”Opin juomaan Jallua. Sittemmin onneksi opin olemaan myös juomatta Jallua.” Nainen, 27

”Oman mielipiteen perustelu ei kannata, jos toinen on tyhmä. Vaikka argumentit olisivat täysin vedenpitäviä, ihmisillä on näkymättömiä blokkeja, joiden vuoksi he eivät usko totuutta. Siksipä en nykyään enää jaksa jäädä väittelemään tyhmien jääräpäiden kanssa.” Nainen, 30

”Viihtymään paremmin kotona. Hän oli sellainen kotona nysvääjä, minä siihen aikaan tuskin ikinä kotona.” Nainen, 43

”Opin, että haluan tehdä sosiaalityötä vain töissä.”

”Opin, että haluan tehdä sosiaalityötä vain töissä. Vaikka kuinka rakastaisi toista, ei kumppanin huonoja elämäntapoja, esimerkiksi päihteidenkäyttöä, voi vahtia. Tunnen kyllä edelleen fyysistä vetoa pahoihin poikiin, joilla on rikkinäinen lapsuus ja epävakaa elämäntilanne. Mutta en silti enää aio pistää elämääni tauolle toisen takia.” Nainen, 27

”Vuodatin eksälleni ihan liikaa aiempien suhteideni ongelmia. Näin jälkikäteen ihmettelen, miten hän jaksoi kuunnella vouhotustani aiemmista miehistäni. Nykyiselle miehelleni en ole puhunut menneisyydestäni halaistua sanaa.” Nainen, 33

”Että seksi voi olla todella nautinnollista ja kivaa.”

”Yhdeltä teiniaikojen poikaystävältä opin, että seksi voi olla todella nautinnollista ja kivaa, eikä vain aina sellaista kännistä vaivaannuttavaa sähläämistä.” Nainen, 27

”Aikuisiällä eka mönkään mennyt juttu sai myöhemmin tajuamaan, kuinka varautunut olen kaikkea uutta kohtaan. Sittemmin olen yrittänyt suhtautua uuden kokeilemiseen avoimemmin. Myös nykyinen puolisoni on ollut todella kärsivällinen asenteellisuuteni suhteen.” Nainen, 26

”Eksäni opetti, ettei kannata juoda huonosti tehtyä kotiviiniä, koska siitä tulee kakat housuun.” Nainen, 25

Kysyimme lukijoilta, puhuvatko he parisuhteestaan somessa. Avoimesti aiheesta kertovat miettivät, miksi onnesta ei saisi olla ylpeä. Skeptisimmät taas pitivät pusukuvia kulissina.

Mitä ajattelet, kun puolituttu julkaisee pusukuvan Facebookissa?

Että rakkaus on ihana asia? Vai ei voisi vähempää kiinnostaa? Pelkkää kulissia – taatusti menee huonommin kuin esittävät?

Mitä julkisempia parisuhteista on tullut, sitä useammalla on niistä mielipide, todetaan Marie Clairen jutussa. Ja tottahan se on. Harva voi sanoa, ettei ole koskaan sortunut arvostelemaan muiden suhteita.

”Suurista rakkaudentunnustuksista somessa tulee mieleen, että kelle sitä rakkautta pitää todistella. Eikö tärkeintä ole, että asianomaiset ovat tietoisia? Totuus on näissä tapauksissa usein jotain ihan muuta”, toteaa Niina, 41, Me Naisten kyselyssä.

Kysyimme lukijoilta, kertovatko he parisuhdestatuksensa tai puolisonsa nimen Facebook-profiilissaan. Moni vastasi, ettei kerro, koska parisuhde on yksityisasia. Lähimmät tietävät, ja muille asia ei liiemmin kuulu.

Joskus status on jäänyt laittamatta, koska suhteen alku on ollut epämääräinen. Lukuisten yhteisten vuosien jälkeen tilan muuttaminen tuntuisi hassulta. Kaikki tietävät kuitenkin jo.

”Muuttaako se mitään, jos tuttavani eivät tiedä, että meillä on ihanaa?”

Joskus hiljaisuuden syy on puolison toive.

”Edustan somessa vain itseäni, en puolisoani”, kertoo esimerkiksi 43-vuotias nainen.

Sinttu, 27, on samoilla linjoilla:

”Olen aiemmassa pitkässä suhteessani jakanut hyvin avoimesti parisuhteeseeni liittyviä lomakuvia, vuosipäivähehkutuksia ja muuta mukavaa. Nykyinen puolisoni ei halua, että lisään meistä kuvia mihinkään somekanavaan eikä tee niin itsekään. Minua harmittaa välillä, etten voi jakaa jotain ihanaa hetkeä somessa, koska olemme yhdessä kuvassa. Toisaalta puolisoni ajatusmalli on saanut minut miettimään. Muuttaako se mitään, jos tuttavani eivät tiedä, että meillä on ihanaa?”

Osa kertoo parisuhdestatuksen tai puolison nimen, koska miksi niitä piilotellakaan. Olen ylpeä siitä, että olemme yhdessä, tiivistää 34-vuotias vastaaja.

Milja, 22, on sitä mieltä, että parisuhdestatus kuuluu perustietoihin siinä missä asuinkunta tai työpaikkakin.

”Haluan kertoa Facebookissa perustiedot itsestäni. Jos on parisuhteessa, perustietoihin kuuluu mielestäni kertoa, kenen kanssa on. Haluan olla avoin tässä asiassa. Miksi piilotella? Päinvastoin pitää näyttää, kuinka ihanan ja hyvännäköisen miehen olen saanut.”

Eeva, 24, uskoo, että olisi loukkaantunut, jos poikaystävä ei olisi halunnut laittaa parisuhdestatusta näkyville.

”Kun aloimme seurustella, Facebook oli uudehko, sen hetken tärkein some-kanava, ja olimme 17-vuotiaita. Seurustelu oli iso juttu, ja silloin halusin ilman muuta leuhkia Facebookissa ensimmäisellä poikaystävälläni. Olisin ollut loukkaantunut ja pitänyt epäilyttävänä, jos poikaystävä ei olisi halunnut laittaa nimeäni ja parisuhdestatusta näkyville.”

”En ole enää vapailla markkinoilla, turha soitella.”

Joillekin vastaajille parisuhteesta kertominen on keino hätistellä vanhoja heiloja tai uusia kosijoita.

”Pitkään sinkkuna olleena ja monen kanssa yhteyttä pitäen se on helpoin tapa välttää kiusallisia tilanteita. En ole enää vapailla markkinoilla, turha soitella.”

Imelyysöverit

Iso osa heistä, jotka eivät kerro statuksestaan somessa, pitävät pusukuvia ja rakkaudentunnustuksia liian henkilökohtaisilta asioilta. Läheisimmät ihmiset tietävät suhteesta kuitenkin, ja rakkautta voi tunnustaa kasvotustenkin.

”Vaikka rakastan aviomiestäni, ei hänen ihanuuttaan tarvitse somessa hehkuttaa. Riittää, että hän itse tietää, ja he, joiden kanssa olemme tekemisissä ihan livenäkin”, kertoo esimerkiksi Päivi, 44.

Moni vieroksuu pusukuvia, koska julkinen söpöily ei vain tunnu omalta jutulta.

”Mieheni ei ole somessa eikä haluakaan. Siksi hänen asiansa eivät kuulu someen, eivätkä minunkaan asiani siltä osin kuin ne koskevat häntä. Lisäksi kammoksun itsekin imeliä puspus-päivityksiä, ne eivät ole minua. Muita en tuomitse. Joskus on ihan söpöjäkin päivityksiä, ja rakkaushan on ihana asia!” sanoo 43-vuotias vastaaja.

Eeva, 24, ihailee muiden romanttisia vuosipäiväpäivityksiä, vaikkei kynäilekään niitä luontevasti itse.

”Jos osaisin tehdä ei-kornin kehumispäivityksen puolisostani, tekisin. Hän voisi ilahtua.”

”Parisuhde on minulle aika yksityinen asia, ja sen esittely tai hehkutus tuntuisi kohtalon kiusaamiselta.”

Joidenkin mielestä imelät päivitykset tuntuvat tykkäyksien kalastelulta ja kohtalon uhmaamiselta. Katsokaa nyt, kuinka mahtavasti meillä menee!

”Parisuhde on minulle aika yksityinen asia, ja sen esittely tai hehkutus tuntuisi kohtalon kiusaamiselta – tyyliin seuraavana päivänä tulikin ero. Syntymäpäivänä voin laittaa jotain imelää julkisesti ja profiilikuvaa voin kommentoida kuumaksi. En halua, että mies hehkuttelee minua tai suhdettamme tai käyttää sitä jonain somematskuna”, kertoo 40-vuotias nainen.

Rakkaudentunnustusten kannattajia tällainen nihkeily kummastuttaa. Miksi salata onnea muilta?

”En vain pysty olemaan kehumatta miestäni. Entinen oli narsistinen juoppo ja nykyinen on komea ja kiltti”, toteaa esimerkiksi 39-vuotias vastaaja.

Minna P, 45, taas on elänyt kauan yksin lastensa kanssa eikä ole ennen kertonut ihmissuhdeasioistaan Facebookissa. Nyt mielipide on muuttunut.

”Tapasin noin puoli vuotta sitten miehen. Hän on se oikea ja ihana. Kaikki on ihanaa ja helppoa. Nyt on tullut olo, että haluaisin kertoa myös kaikille muille onnestani.”

Sitoutuneet somessa, sitoutuneet livenä

Tutkimuksen mukaan parit, jotka ovat sitoutuneita somessa, ovat sitä myös oikeassa elämässä, kertoo Marie Claire. Kun suhde on esillä somessa, myös ystävillä ja perheenjäsenillä on mahdollisuus tutustua läheisensä kumppaniin. Tutkimuksen mukaan se saa heidätkin sitoutumaan ja osallistumaan parin elämään yhä vahvemmin.

Sanna, 29, on samaa mieltä. Hän ei ymmärrä, miksi suhteesta ei voisi puhua.

”Tuntuu typerältä suomalaiselta nihkeydeltä piilotella onnea muilta. Miksei rakkautta voisi hehkuttaa siinä missä uutta työpaikkaa tai kotia? Liika on tietysti liikaa, mutta pusukuvat ja vuosipäivän rakkaudentunnustukset ovat minusta vain liikuttavan ihania.”

”Miksei rakkautta voisi hehkuttaa siinä missä uutta työpaikkaa tai kotia?”

Moni Me Naisten kyselyn vastaajista on toista mieltä. Kovimmat epäilijät uskovat, että liian kova hehkutus kertoo vain epävarmuudesta suhteessa.

”Joillain on täydellinen elämä, suhde tai mikä vain somen perusteella. Se ei välttämättä ole aitoa. Puolisoilla voi olla vaikka jäätävät välit tai huono keskusteluyhteys, jos somessa kovin kiillotellaan kuvaa. Arkisten sattumusten ja ei niin täydellisten hetkien jakaminen on paljon aidompaa ja kertoo siitä, että suhteessa on muutakin kuin pintaa. On ihana nähdä kuvia pariskunnista tekemässä jotain aitoa: mökillä, metsässä, lenkillä”, kommentoi Sinttu, 27.

Myös Julia, 24, uskoo, ettei vakaata suhdetta tarvitse pönkittää sometykkäyksillä.

”Minun ei tarvitse hakea julkisesti keneltäkään hyväksyntää sille, kuinka ihana poikaystävä minulla on. Mielestäni jatkuva hehkutus parisuhteen ihanuudesta ja onnesta kertoo epävarmuudesta suhteen tilaa ja tulevaisuutta kohtaan.”

”Hehkutukseen kätkeytyy usein kateuttakin.”

Hanna, 33, ilmoittaa parisuhdestatuksen profiilissaan, koska se tuntuu luontevalta, mutta välttää kaikenlaista hehkutusta.

Monelle hehkutus tuntuu olevan vain tykkäyksien kerjäystä ja todistelua.

”Vältän vuosipäivähehkutuksia ja kaikkea höttöistä lässyttämistä ja ärsyynnyn nähdessäni sydämillä höystettyjä päivityksiä. Olen huomannut, että jatkuvaan hehkutukseen kätkeytyy usein tyytymättömyyttä, kateuttakin. Ei minun tarvitse todistaa kenellekään mitään sillä, että mieheni laittaa ruokaa tai ostaa joskus kukkia. Minulla on hyvä parisuhde enkä tarvitse muilta siihen pönkitystä. Joskus vanha sananlasku 'kel onni on, se onnen kätkeköön' pitää täysin paikkaansa”, Hanna kommentoi.

Kertoo itsestä, ei suhteesta

Osa vastaajista uskoo, että somekäyttäytyminen kertoo lähinnä siitä, millainen persoona sosiaalisessa mediassa on ja haluaako ylipäänsä jakaa henkilökohtaisia asioita itsestään.

Nimimerkki AK, 23, päivittää elämästään someen hyvin harkitusti. Hän kokee, että lomakuvat nähtävyyksien edessä tai kuohuvan kippistys vuosipäivänä sopivat hänen profiiliinsa, mutta tunteelliset pusukuvat eivät.

”En halua hieroa omaa onneani vasten kenenkään kasvoja.”

”Mielestäni suutelukuvat eivät kuulu levitykseen. Haluan, että suhteeni pysyy fb-kavereiden (joista osa on myös kaukaisempia tuttavia) silmissä ikään kuin neutraalina teemana, enkä halua hieroa omaa onneani vasten kenenkään kasvoja. En halua nähdä sitä itsekään. Lisäksi kokisin ahdistavaksi sen, jos on lisännyt ällösöpöjä lääppimiskuvia seinälleen, ja sitten suhteessa koittaisikin hankalampi aika. Sehän olisi heti päivänselvää seuraajilleni söpöstelypäivitysten vähentyessä tai puuttuessa kokonaan.”

Lopulta suhteet ovat vain harvoin niin mustavalkoisia. Ehkä somekäyttäytyminen ei kerrokaan suhteesta yhtään mitään. Vaikeneminen voi johtua muustakin kuin epäonnesta, ja hehkutus olla oikeasti silkkaa halua kertoa: olen onnellinen.

Samaa mieltä on esimerkiksi Riina, 24.

”Tunnen muutaman ihanan parin, jotka eivät ole jakaneet someen ollenkaan parisuhdestatuksiaan, eikä se tee heistä yhtään sen vähemmän rakastuneita. Tunnen myös pareja, jotka kirjoittavat toisilleen jatkuvasti rakkaudentunnustuksia someen, eikä sekään kerro mielestäni mitään. Myös ne parit käsittelevät arkisia parisuhdeongelmiaan somen ulkopuolella.”

Vierailija

Kertovatko Facebookin pusukuvat onnellisesta suhteesta? ”Jatkuvaan hehkutukseen kätkeytyy usein tyytymättömyyttä”

Turhaa pelleilyä koko f-book. Tuottaa vain yksinkertaisille riippuvuutta. Jos ihminen ei kykene kokemaan itseään elossa olevaksi muutoin, niin voi voi. Mut tää on niin tätä. Suurin osa valehtelee vai onko sen tarkoitus 'valetyytyväisyydellä' nostaa mielialaa? Jos näin on niin sittenhän se voi olla ok. Ihmiset odottaa tykkäyksiä kieli pitkällä.
Lue kommentti

Tuntuuko uusiin ihmisiin tutustuminen hankalalta? Vai haluatko lämmitellä välejäsi vaikean tyypin kanssa? Yksinkertaisesta niksistä voi olla iso apu.

Välillä tulee vastaan tilanne, jossa ihmiset eivät pidä toisistaan – eikä siihen ole välttämättä mitään sen kummempaa syytä.

Esimerkiksi uudessa työpaikassa voi kestää pitkään ennen kuin lämpenet uusien kollegoidesi seurassa. Aikaa vie sekin, että ärsyttävästä tyypistä tulee edes siedettävä omassa mielessäsi.

Onneksi ihmissuhteiden kehittymistä voi vauhdittaa pienellä psykologisella kikalla. Sama niksi voi auttaa kääntämään kurjat tunteet hetkessä toisiksi –ellei nyt täysin myönteisiksi, niin ainakin neutraaleiksi. Niksistä kertoo talouslehti Business Insider.

Yksinkertainen temppu menee näin: pyydä palvelusta häneltä, jonka kanssa haluat lämmittää välejäsi.

Tälle kikalle on annettu nimi kuuluisan tiedemiehen ja diplomaatin mukaan: kyseessä on Benjamin Franklinin menetelmä.

Lue myös: Näin voit olla mukava sosiaalisissa tilanteissa ilman, että sanot sanaakaan

Jos siis haluat voittaa toisen puolellesi, tehokkain keino siinä on saada hänet auttamaan sinua vapaaehtoisesti. Tapa toimii jopa paremmin kuin se, että tekisit itse palveluksia hänelle. Kannattaa pyytää aluksi pientä, helposti toteutettavaa palvelusta.

Avunpyyntö on älykäs keino osoittaa arvostusta.

Franklin on kuvannut menetelmän omaelämäkerrassaan näin:

”Hän, joka on vapaaehtoisesti tehnyt sinulle kerran palveluksen, auttaa sinua toisenkin kerran todennäköisemmin kuin hän, jota olet käskenyt.”

Avunpyyntö on älykäs keino osoittaa arvostustasi toiselle. Se on myös imarteleva ele auttajaa kohtaan.

Kun pyydät apua toiselta, tunnustat samalla hänen tärkeytensä ja osaamisensa – sekä ilmaiset oman nöyryytesi. Kuka nyt sellaisen jälkeen voisi enää vastustaa sinua?

jst

Pieni psykologinen kikka saa ihmiset pitämään sinusta heti

Ärsyyntynyt kirjoitti: Älä kokeile. Avun pyytäjiä jonossa muìsta itsekkäistä syistä. Toisen älyn vähättelyä. Samaa mieltä! Erityiseti turhissa pikkuasioissa apua pyytelevät pelkästään ärsyttävät. Sen sijaan, toisen osaamista ja älykkyyttä VOI arvostaa ottamalla sen huomioon. Yksinkertaisin tapa on kysyä henkilöltä mielipidettä tai kritiikkiä johonkin käsillä olevaan asiaan. Pidä kuitenkin työpaikalla asiat lähinnä työasioina ja siviilissä siviiliasioina.
Lue kommentti