Kuva Lilli Haapala

Mikko Sorja on ollut vaimonsa Marikan tukena rintasyöpätaistelussa. – Ymmärrän kyllä, etteivät kaikki suhteet kestä toisen sairastumista. Jos suhde ei ole hyvällä pohjalla, syöpä voi helposti murtaa sen.

Mikko Sorja, 37:

”Marika löysi kyhmyn rinnastaan viime helmikuussa ja luuli sitä ihan tavalliseksi maitopaakuksi, sillä hän oli lopettanut imettämisen muutama kuukausi aiemmin. Odotin lasten kanssa autossa sillä aikaa, kun Marikalta otettiin sairaalassa koepalat. Kun hän tuli takaisin, näin heti, ettei kaikki ollut hyvin. Marikalla oli kyyneleet silmissä ja kädessään hirveä nivaska papereita.

Lääkäri oli sanonut Marikalle, että kyseessä on todennäköisesti pahanlaatuinen kasvain. Kun 6- ja 2-vuotiaat lapsemme olivat menneet illalla nukkumaan, koko tilanne purkautui. Halailimme toisiamme ja itkimme vuolaasti. Marika odotti silloin kuopustamme.

Kasvaimen pahanlaatuisuus varmistettiin seuraavana päivänä puhelinsoitolla. Vaikka olimme osanneet varautua uutiseen, se oli sokki. Menimme yhdessä kuuntelemaan lääkärin virallisen diagnoosin, ja tulihan siinä aikamoinen vyöry niskaan: Marikan synnytys käynnistettäisiin ja hänen oikea rintansa leikattaisiin. Olimme silloin aika rikki.

En ole tuntenut syövän takia vihaa, mutta pelko oli voimakas varsinkin alussa. Pelkäsin eniten Marikan menettämistä. Miten selviäisin arjesta ilman häntä? Miten pystyisin kasvattamaan yksin kolme lasta? Kun sitten kuulimme levinneisyystutkimuksissa, ettei syöpä ole levinnyt, juhlistimme sitä parilla pullolla skumppaa.

”Huumorillakin on ollut iso merkitys”

Olen koettanut kehua ja kannustaa Marikaa ja lohduttanut häntä esimerkiksi silloin, kun hän on jännittänyt hoitoja. Huumorillakin on ollut iso merkitys, sillä olemme alusta asti pystyneet nauramaan syövälle. En usko, että jurottamisella tästä olisi tullut yhtään mitään.

Olen saanut Marikan sairauden aikana apua ystäviltäni ja vanhemmiltani, mutta myös Marika on tukenut minua. Hänellä on ollut niin paljon voimia, että hän on jaksanut kysyä, miten voin. Se on ollut minulle todella tärkeää.

En tunne muuttuneeni syövän takia, eikä ole kyllä Marikakaan. Olemme kinastelleet ja riidelleet ihan samalla tavalla kuin ennenkin. Tykkään siitä, ettei meidän tarvitse teeskennellä toistemme seurassa.

Meillä on aina ollut hyvä parisuhde, mutta syöpä on tuonut siihen uutta syvyyttä. Jos tulevaisuudessa eteemme tulee pieniä vastoinkäymisiä, ne eivät tunnu enää niin pahoilta. Ymmärrän kyllä, etteivät kaikki suhteet kestä toisen sairastumista. Jos suhde ei ole hyvällä pohjalla, syöpä voi helposti murtaa sen.

Marikan rinta oli pakko poistaa, mutta en voi sanoa, etteikö se olisi harmittanut minua. Ei rinnan puuttuminen ole kuitenkaan loppujen lopuksi haitannut ollenkaan, ihan samanlainen nainen hän on kuin ennenkin. Huomasin ilokseni myös, ettei sillä ole minulle mitään merkitystä, että Marika on nyt kalju.

Marika on vahva ja periksi antamaton nainen. Olen ylpeä siitä, miten hän on jaksanut tämän kaiken. Se on ollut todella hatunnoston arvoinen suoritus. Olen kiitollinen siitä, että minulla on rinnallani ihana vaimo ja että meillä on toisemme.”

Marika Sorja, 28:

”En voi sanoin kuvailla, kuinka ihana Mikko on ollut sairauteni aikana. Olen voinut jutella hänelle kaikesta, ja hän on aidosti kuunnellut minua. Alkusokin aikana itkeskelin paljon ja ryvin itsesäälissä ja kuolemanpelossa. Mitä jos tästä kupsahdankin? Näenkö kun nuorimmaiseni aloittaa koulun? Mikko on onneksi pitänyt minulle tsemppauspuheita.

En pidä itseäni tällä hetkellä kauniina. Ennen sairastumistani olin tyytyväinen itsessäni juuri rintoihini ja hiuksiini. Oli siinä aika paljon uuden identiteetin hakemista, kun menetin ne. Mikko ei ole kuitenkaan ollut moksiskaan ulkonäköni muuttumisesta. Seksin määräkään ei ole vähentynyt tai laatu huonontunut. Aina kun olen ajatellut, että olen yhden rintani kanssa ihan roskiskamaa, Mikko on kehunut minua kauniiksi ja sanonut rakastavansa minua kaikesta huolimatta. Se on ollut se kaikista tärkein juttu.

Syövän alkuvaiheessa elin päivä kerrallaan, mutta nyt olen pystynyt miettimään myös tulevaisuuteen. Enää en mieti heräänkö huomenna, vaan että hitto vie, minullahan on vielä monta vuotta edessä. En aio lähteä täältä minnekään!”

Lue koko juttu Me Naisten numerosta 41/2013. Voit ostaa digilehden myös täältä.

Marika ja Mikko Sorja

  • Marika, 28, ja Mikko, 37, asuvat Helsingissä. Perheen lapset ovat 7 kk, 6 ja 2 vuotta.
  • Mikko on vahinkotarkastaja, Marika on äitiyslomalla hoitoalalta. He ovat olleet naimisissa kolme vuotta.
  • Marikan syöpä ei ole levinnyt. Hän sai juuri viimeisen sädehoitonsa.


Tuntuuko uusiin ihmisiin tutustuminen hankalalta? Vai haluatko lämmitellä välejäsi vaikean tyypin kanssa? Yksinkertaisesta niksistä voi olla iso apu.

Välillä tulee vastaan tilanne, jossa ihmiset eivät pidä toisistaan – eikä siihen ole välttämättä mitään sen kummempaa syytä.

Esimerkiksi uudessa työpaikassa voi kestää pitkään ennen kuin lämpenet uusien kollegoidesi seurassa. Aikaa vie sekin, että ärsyttävästä tyypistä tulee edes siedettävä omassa mielessäsi.

Onneksi ihmissuhteiden kehittymistä voi vauhdittaa pienellä psykologisella kikalla. Sama niksi voi auttaa kääntämään kurjat tunteet hetkessä toisiksi –ellei nyt täysin myönteisiksi, niin ainakin neutraaleiksi. Niksistä kertoo talouslehti Business Insider.

Yksinkertainen temppu menee näin: pyydä palvelusta häneltä, jonka kanssa haluat lämmittää välejäsi.

Tälle kikalle on annettu nimi kuuluisan tiedemiehen ja diplomaatin mukaan: kyseessä on Benjamin Franklinin menetelmä.

Lue myös: Näin voit olla mukava sosiaalisissa tilanteissa ilman, että sanot sanaakaan

Jos siis haluat voittaa toisen puolellesi, tehokkain keino siinä on saada hänet auttamaan sinua vapaaehtoisesti. Tapa toimii jopa paremmin kuin se, että tekisit itse palveluksia hänelle. Kannattaa pyytää aluksi pientä, helposti toteutettavaa palvelusta.

Avunpyyntö on älykäs keino osoittaa arvostusta.

Franklin on kuvannut menetelmän omaelämäkerrassaan näin:

”Hän, joka on vapaaehtoisesti tehnyt sinulle kerran palveluksen, auttaa sinua toisenkin kerran todennäköisemmin kuin hän, jota olet käskenyt.”

Avunpyyntö on älykäs keino osoittaa arvostustasi toiselle. Se on myös imarteleva ele auttajaa kohtaan.

Kun pyydät apua toiselta, tunnustat samalla hänen tärkeytensä ja osaamisensa – sekä ilmaiset oman nöyryytesi. Kuka nyt sellaisen jälkeen voisi enää vastustaa sinua?

Ei ole yhtä oikeaa lausetta – eivätkä kaikki masentuneet edes halua jutella.

Tilastojen mukaan joka viides suomalainen sairastuu masennukseen elämänsä aikana. Sairaus kuitenkin vaikuttaa monen muunkin elämään – jos jokaisella masentuneella on vierellään esimerkiksi kaksi läheistä ihmistä, masennus koskettaa valtavaa joukkoa suomalaisia.

Masentuneen läheisen on tärkeää huolehtia omasta jaksamisestaan, ja vertaistukeakin on tarjolla. Silti masentuneen lähellä voi olla vaikea olla. Miten toista voisi tukea niin henkilökohtaisessa kokemuksessa?

Miten valita sanat oikein? Masennuksen kokeneet käyttäjät kertoivat AskReddit-sivustolla, mitä toivoisivat itselleen sanottavan.

Sadoista vastauksista käy ilmi, ettei ole olemassa yhtä mallia, joka toimisi joka tilanteessa. Kaikki masentuneet eivät ensinnäkään kaipaa sitä, että joku on koko ajan lähellä – ja silloin heille kannattaa antaa tilaa.

Mielenterveysseuran sivuilla muistutetaan, että monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta. On tärkeää muistaa kertoa, että toinen on tärkeä itselle.

Monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta.

Sitten Redditin käyttäjien ehdotuksiin. Vaikka ei saisikaan aikaan näkyvää muutosta masentuneessa, kannattaa muistaa, että millä tahansa sanoilla voi olla silti merkitystä. Vetäytymisen sijaan on tärkeää näyttää, että ihminen on yhä olemassa sinulle, vaikka onkin masentunut.

1. ”Olet tervetullut.”

Masentuneelle on tyypillistä vetäytyä omiin oloihinsa, mutta siltikään ei maksa mitään kutsua häntä esimerkiksi mukaan juhliin – vaikka hän olisi jättänyt tulematta ties kuinka monta kertaa.

– Vaikka en tulisi, jo sen tietäminen, että joku haluaa minut mukaan, voi auttaa, Reddit-käyttäjät Lacerik sanoi keskusteluketjussa.

2. ”Tiedän, että teet parhaasi.”

Ulospäin voi näyttää siltä, että masentunut ei tee juuri mitään, vaikka hän käykin läpi väsyttävää henkistä taistelua. Välittämisensä voi näyttää esimerkiksi kertomalla, että tietää toisen yrittävän parhaansa ja ettei tällä ole helppoa.

3. Kysy jotain

Jos ei ole aivan varma siitä, miten masentuneen kanssa tulisi toimia, oiva ratkaisu on kysyminen! Kerro, että haluat auttaa ja kysy, miten sen voisit tehdä. Muista myös kuunnella vastaus huolella. Masentuneella saattaa olla täsmällinenkin vastaus tai sitten ei. Joka tapauksessa olet kertonut, että olet valmis tukemaan häntä.

4. Anna hali

Aina sanoja ei tarvita. Usein riittää, että on läsnä ja kuuntelee, jos toinen haluaa kertoa jotain. Jotkut saavat sanojakin suurempaa lohdutusta fyysisestä kontaktista.

5. ”Ollaan vaan ja hengaillaan.”

Redditissä ehdotellaan reseptiksi rentoa yhdessäoloa: pizzan syömistä, tv:n katselua, videopelejä ja siinä ohessa jutustelua kaikesta mahdollisesta. Joskus on ihan vapauttavaa, etteivät kaikki koko ajan keskity siihen, miten masennus milläkin hetkellä jakselee.

6. ”Rakastan sinua.”

...sellaisena kuin olet. Rakastan sinua, enkä ole menossa minnekään.

7. ”Uskon tunteisiisi ja niillä on minulle merkitystä.”

Osa Redditin käyttäjistä oli sitä mieltä, että he haluavat kuulla pelkästään sen, että heidät hyväksytään tunteineen – eikä heitä yritetä väkisin korjata. ”On ok olla surullinen.”

Joidenkin elämänohjeiden oppiminen ei ole koskaan liian myöhäistä – vaikka saattaahan se harmittaa, kun neuvoa olisi voinut tarvita jo teininä.

Rakkautta. Unelmia. Arkea. Näihin elämän peruspilareihin nojautuvat Me Naisten lukijoiden aikuisena opitut viisaudet.

Me Naiset kertoi viime viikolla seitsemästä elämänohjeesta, jotka ihmiset oppivat liian myöhään. Kysyimme jutussa myös lukijoiltamme, minkä elämänviisauden he ovat oppineet aikuisena.

Vaikka moni harmitteli, että tärkeimmät ohjeet on opittu vasta vanhemmalla iällä, vastauksista henki kiitollisuus ja armollisuus. Ne ovat hyödyllisiä tunteita opittavaksi missä iässä tahansa.

1. Unelmista

2. Tunteista

3. Itsetunnosta

4. Työstä

5. Seikkailuista

6. Ihmissuhteista

7. Rakkaudesta

8. Kiireestä

9. Nukkumisesta

10. Arjesta

Osallistu kyselyyn ja kerro, puhutko parisuhteestasi somessa.

Yhdelle pusukuvat ovat arkipäivää, toinen ei koe julkista söpöilyä omaksi jutukseen. Miten sinun parisuhteesi näkyy sosiaalisessa mediassa? Kerrotko puolisosi nimen Facebook-profiilissa? Hehkutatko rakkautta vuosipäivänä tai jaat selfieitä aurinkorannalta? Miksi tai miksi et? Kertooko somekäyttäytyminen mielestäsi jotain suhteesta?

Osallistu jutuntekoon ja kerro meille, puhutko parisuhteestasi somessa. Vastauksia käytetään myöhemmin Me Naisten jutussa.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.