Kun on oikeasti rakastunut, uskaltaa aina olla oma itsensä. Kuva: Shutterstock
Kun on oikeasti rakastunut, uskaltaa aina olla oma itsensä. Kuva: Shutterstock

Joskus on vaikea olla täysin varma omistakaan tunteista. Tietyt seikat auttavat tunnistamaan aidon rakkauden.

Syvät tunteet toista ihmistä kohtaan ovat ihania, mutta ne voivat myös huijata. Rakkaudestaan toista kohtaan saattaa olla satavarma, ja siltikin tunne voi pettää. Joskus tajuaa, että rakkaudeksi kuvitellut tunteet olivatkin vain ihastusta.

Lue myös: 5 myyttiä rakkaudesta – älä mene halpaan

Ihmiset käsittävät rakkauden hiukan eri tavoin. Toiset ajattelevat sen olevan rauhallista ja hellää, toiset mieltävät sen intohimoiseksi ja palavien tunteiden vuoristoradaksi. Psychology Today kertoo, että ”täydellinen” rakkaus on kuitenkin samaan aikaan sekä rauhallista että intohimoista. Aidolla rakkaudella on myös monia muita piirteitä, jotka on mahdollista tunnistaa.

Kokosimme 10 tunnusmerkkiä, joiden avulla voi päätellä, onko todella rakastunut:

1. Rakkaan seurassa voit olla oma itsesi.

Kun kokee helpoksi olla täysin oma itsensä kumppaninsa seurassa, kyse on usein aidosta rakkaudesta. Pariskunnat, jotka vaalivat rehellisyyttä ja avointa keskustelua salailun sijaan, ovat usein suhteessaan onnellisimpia.

2. Arkipäiväisetkin asiat tuntuvat hauskoilta yhdessä.

Romanttiset viikonlopputreffit ja yhteiset lomamatkat ovat suhteen harvinaisia huippuhetkiä, mutta enimmäkseen sitä tallataan hiljaisissa arki-illoissa sekä tavallisilla kauppareissuilla. Kun kumppaniin on todella rakastunut, oikeastaan kaikki asiat tuntuvat mukavilta hänen seurassaan, ja arkisuus on ennemmin ihanaa ja hauskaa kuin tylsää.

3. Petipuuhia seuraa mukava jälkihehku.

Rentoutunut, tyytyväinen ja onnellinen olo seksin jälkeen – olotila, jonka lähinnä rakastuneet kokevat. Rakastuneiden välillä seksi ei ole pelkästään fyysistä, vaan sen kautta välittyvät kokemukset ja tunteet ovat yhtä lailla tärkeitä.

Lue myös: Psykoterapeutilla yllättävä neuvo pariskunnille: hankkikaa lukittava pakopaikka, jossa ei ole puhelimia

4. Olet motivoitunut tekemään kumppanisi elämästä vaivatonta.

Parisuhteessa olennaisessa osassa on molemminpuolinen huolenpito. Pariskunnan rakkaus syvenee, kun molemmat saavat kokea aitoa anteliaisuutta ja huolenpitoa sekä todella tuntevat, että toinen välittää. Aito huolehtiminen erottaa syvän rakkauden pelkästä intohimoisesta ihastumisesta.

5. Otat riskejä kumppanisi hyväksi.

Vaikka usein olisi helpompi vaieta vaikeista asioista, riskien ottaminen intiimeissä asioissa on kuitenkin positiivinen tekijä hyvässä parisuhteessa. Aidosti rakastuneena olo on niin turvallinen, että ihan kaikesta on mahdollista keskustella kumppanin kanssa.

Lue myös: Naiset kertovat: tästä syystä seksiongelmista on vaikea puhua

6. Vastoinkäymiset tuovat teitä vain lähemmäksi toisianne.

Kun aidosti rakastunut pariskunta kokee erilaisia vastoinkäymisiä ja pääsee niistä yhdessä läpi, suhde tuntuu vain syventyvän entisestään kolhuista huolimatta. Ongelmat kuuluvat elämään, ja jos toiseen on aidosti rakastunut, vastoinkäymisiä haluaa selvittää mieluummin yhdessä kuin yksin. Rakastuneena tuntee, että toisen kanssa selviää mistä tahansa.

7. Suunnittelet yhteistä elämäänne pitkälle eteenpäin.

Rakastuneena on melkein vaikeaa olla suunnittelematta yhteistä tulevaisuutta. Toki on niitäkin, jotka jokaisen söpön ihastuksen kohdatessaan maalaavat mielessään yhteisen loppuelämän, mutta rakastuneena suunnitelmat ovat sellaisia, että ne ovat oikeasti toteutettavissa. Yhtäkkiä sitä löytää itsensä kumppaninsa kanssa keskellä yötä pohtimassa, mikä nimi ensimmäiselle lapselle kannattaisi antaa.

8. Rakastat myös kumppanisi huonoja piirteitä.

Kukaan ei ole täydellinen, ja rakastuneena senkin osaa myöntää. Jos kumppanin ärsyttäviä piirteitä ja outoja tapoja voi jopa arvostaa, kertoo se syvästä rakkaudesta. Silloin kumppaniaan ei halua muuttaa, vaan epämiellyttävimmät ominaisuudet hyväksyy osana kumppanin luonnetta.

9. Ällöttävät asiat eivät tunnu rakkaan tekeminä kovin kummoisilta.

Rakastuneena puolison ällöjutut on helpompi sietää. Pahassa räkä- tai oksennustaudissakin häntä hoitaa mielellään. Pitkässä suhteessa kumppanin piereskelystä tulee tavallista kuultavaa. Kohta siihen ei jaksa reagoida mitenkään – paitsi ehkä antamalla samalla mitalla takaisin.

Lue myös: Napanöyhtä, hien haju, harottavat silmät – naiset kertovat oudoista asioista, joita rakastavat kumppaneissaan

10. Kumppanin näkeminen on päivän kohokohta.

Syvästi rakastuneena yhteinen aika kumppanin kanssa tuntuu päivän parhaalta osuudelta. Tietenkin arkeen kuuluu muitakin tärkeitä ihmisiä ja tehtävää, mutta siltikin: kotiinpaluu rakkaan luo tuntuu aina kaikkein ihanimmalta.

Elina Tanskasen mukaan ennen eroa kannattaa kuitenkin punnita tarkasti, voisiko tilanteelle tehdä jotain. 

Suomalaiset harrastavat yhä vähemmän seksiä. Samaan aikaan moni valittelee, ettei kumppania kiinnosta sänkytouhut eikä petipuolella tapahdu asioita, jotka saisivat innostumaan.

Mitä tilanteessa kannattaisi tehdä? Kuinka pitkään ”huonoa seksiä” pitää kestää? Saako toisesta erota sen vuoksi, ettei ole tyytyväinen seksielämäänsä?

Seksuaaliterapeutti (NACS) Elina Tanskasen mukaan saa.

 – Olisi vanhanaikaista sanoa, että parin pitää pysyä yhdessä hinnalla millä hyvänsä. Isot ongelmat seksuaalisuuden alueella heijastuvat muillekin osa-aluille ja lopputuloksena voi olla suhde, jossa on kaksi onnetonta ja omalla tavallaan kärsivää osapuolta. Kun tuntuu siltä, että kaikki kivet on käännetty ja näkökulmat katsottu eikä mikään auta, on ihan hyväksyttävää erota.

Mieti, ennen kuin kaikki loppuu

Tanskanen painottaa, että jokaisen pitää parisuhdettaan punnitessa aina pohtia tilannetta omalta kantiltaan. Joskus toivottomaltakin tuntuva tilanne korjaantuu, kun siihen kiinnitetään oikeanlaista huomiota.

Ennen eroa Tanskanen kehottaa keskustelemaan kumppanin kanssa tuntemuksista ja miettimään ajan kanssa, voisiko tilanteelle tehdä jotain.

– Kannattaa etsiä yhteistä maastoa. Siinä voi auttaa esimerkiksi keskusteleminen seksuaaliterapeutin kanssa. Hän voi tuoda tilanteeseen uusia näkökulmia, Tanskanen kertoo.

”Seksi voi tuntua suhteen suurimmalta ongelmalta, mutta todellinen alkusyy ongelmiin voi löytyä toisaalta.”

Ei ole myöskään tavatonta, että ”huonon seksin” syyksi paljastuu jokin ihan muu kuin itse petipuuhat.

– Parisuhteen muu tilanne ja elämäntilanne ylipäätään näkyy hyvin herkästi seksin ja seksuaalisuuden alueella. Seksi voi tuntua suhteen suurimmalta ongelmalta, mutta todellinen alkusyy ongelmiin voi löytyä toisaalta, Tanskanen kertoo.

Erilaiset halut pöydälle!

Joskus seksi voi tuntua kehnolta sen takia, että kumppaneilla on yksinkertaisesti eri toiveet petipuuhista.

– Toinen kumppaneista saattaa tykätä kinkystä seksistä mutta toinen ei ollenkaan. Siinä vaiheessa pitää miettiä, millaisia kompromisseja on valmis tekemään toisen vuoksi.

Viime aikoina julkisuudessa on puhuttu koko ajan enemmän vaihtoehdosta, jossa yksiavioinen suhde avataan. Silloin kumppanit voivat yhteisestä sopimuksesta harrastaa seksiä myös muiden kanssa. 

”Suhteen avaaminen vaatii paljon keskustelua, mutta samalla siinä on elementtejä, jotka voivat tuoda apua tilanteeseen.”

Tanskasen mukaan osalle avoin suhde voi tuoda avun, kun seksielämä ei tavalla tai tyydytä.

– Se on yksi ratkaisu muiden joukossa, mutta se ei toimi kaikille. Suhteen avaaminen vaatii paljon keskustelua, mutta samalla siinä on elementtejä, jotka voivat tuoda apua tilanteeseen.

Avainasemassa paremman seksielämän saavuttamisessa on muutenkin keskusteleminen. Tanskanen muistuttaa, ettei kumppani saa koskaan painostaa ylittämään toisen rajoja.

– On kuitenkin eri asia, että uudet kokeilut ujostuttavat, kuin se, että kokeilu rikkoo selkeästi omia rajoja. On myös eri asia harmitella sitä, että jää vaille jotain hiukan kaipaamaansa asiaa kuin se, ettei voi toteuttaa itseään seksuaalisesti ollenkaan.

Vastaa kyselyyn!

Antti Tuisku kertoo tänään torstaina ilmestyvässä Me Naiset -lehdessä kärsineensä kateuden tunteesta niin pahasti, että haki apua terapiasta. Haastattelussa Antti muistelee esimerkiksi vuoden 2011 Emma Gaalaa, jossa Jenni Vartiainen voitti ennätysmäärän palkintoja. Silloin Antti ei voinut pidätellä pettymystään.

– Olin ihan paskana, etten taaskaan ollut voittanut mitään. Vielä enemmän olin paskana siitä, että en osannut olla onnellinen rakkaan ystäväni puolesta. Kävin sotaa pääni sisällä. En halunnut olla kateellinen, mutta olin. Minun oli pakko pureutua tunteeseen syvemmin: miksi tunnen näin? Antti kertoo.

Pahimmillaan kateus voi ajaa hirveään kierteeseen, eikä pysty keskittymään omaan elämäänsä lainkaan. Mutta on siinä myös hyviäkin puolia. Kodin Kuvalehden haastatteleman psykoterapeutti Terhi Teräs-Hukan mukaan kateudesta puhuminen auttaa ihmistä usein hahmottamaan, mitä hän oikeasti elämältä tahtoo. Se voi opettaa jotain.

Mistä ja kenelle sinä olet ollut kateellinen? Vastaa jutun lopussa olevaan kyselyyn. Voit tehdä sen nimettömänä. Vastauksia voidaan käyttää Me Naisten jutuissa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.