Neljä vuotta sitten Karoliina Jylhä, 26, kohtasi luolassa hollantilaisen örkkisoturin, Jeroen Streefkerkin, 24. Sitten rakastavaiset muuttivat fantasiamaailmasta Seinäjoelle.

Kuva Oskari Onninen

Vappuna 2008 Karoliina Jylhä piileskeli Helsinki-Vantaan lentoasemalla valtavan tolpan takana ja tarkkaili saapuvia matkustajia. Ystäviensä mielestä hän oli uhkarohkea, kun oli lupautunut majoittamaan hollantilaisen Jeroen Streefkerkin luokseen viikoksi. "Entä jos se tyyppi on joku raiskaaja!" kaverit varoittivat.

Karoliinaakin jännitti, mutta Jeroen tuntui niin kiinnostavalta mieheltä, että hän halusi ottaa riskin.

– Olimme jutelleet Jeroenin kanssa webbikameran välityksellä pitkin kevättä, mutta eihän se välttämättä tarkoita sitä, että kasvotusten synkkaisi. Siksi sovimmekin, että tapaamme aluksi vain ystävinä, Karoliina kertoo.

Kun tummahiuksinen, urheilullinen Jeroen lopulta astui lentoaseman tuloaulaan, Karoliina tunnisti hänet heti. Mies oli juuri niin komea kuin hän oli kuvien perusteella päätellytkin.

– Jeroen tuli luokseni ja halasi lujasti. Se oli ihmeellinen hetki, sillä hän tuntui yhtä aikaa tutulta ja vieraalta. Sydämeni taisi heittää samantien voltin, Karoliina muistelee.

– Minulle kävi ihan samoin. Tunnistin Karoliinan heti ihanasta hymystä, Jeroen sanoo ja luo hellän katseen tyttöystäväänsä.

Haarniskamies chatissa

Parin ensikohtaamisesta oli hymy kaukana. Se oli tapahtunut vain muutamaa kuukautta aiemmin maailman suosituimmassa verkkoroolipelissä, World of Warcraftissa tai WoW:ssa, kuten kymmenen miljoonaa rekisteröitynyttä käyttäjää peliä kutsuu.

– Karoliina oli valinnut pelihahmokseen papin, jolla oli parantamisen kyky. Hän osui taistelukentälle juuri sopivaan aikaan auttamaan minun haavoittunutta örkkisoturiani. Tuosta hetkestä lähtien Karoliinasta tuli tiivis osa meidän pelikiltaamme ja tiimiämme, Jeroen kertoo.

Oikeassa elämässä Karoliinan ja Jeroenin välillä oli vielä tuolloin parin tuhannen kilometrin välimatka: Jeroen asui vanhempiensa luona Etelä-Hollannissa, Karoliina opiskelijaboksissaan Jyväskylässä.

– Olin muuttanut juuri uuteen kämppään, eikä minulla ollut vielä nettiyhteyttä, joten lainasin naapurin langatonta verkkoa päästäkseni pelaamaan. Siihen aikaan olin kyllä aika koukussa pelaamiseen, Karoliina tunnustaa.

World of Warcraftissa jokainen pelaaja saa itse määritellä, kuinka paljon hän itsestään paljastaa. Sosiaalinen Karoliina laittoi itsestään kuvallisen esittelyn pelikillan foorumisivulle. Kun Jeroen näki sen, hän lähetti tiimin uudelle jäsenelle viestin chatin kautta.

– Huomasin heti, että Karoliina on hengenheimolainen: ajattelimme asioista samalla tavalla ja tykkäsimme molemmat metallimusiikista. Seuraavat neljä kuukautta pelailimme yhdessä viikoittain ja höpöttelimme chatissa, kertoo Jeroen.

Vaikka Jeroenin soturi näyttikin haarniskassaan julmalta tappajalta, Karoliina oppi pian tuntemaan miehen pelihahmon takana.

– Jeroenilla oli suoraviivainen pelityyli, eikä hän WoW:ssa koskaan turhia lörpötellyt. Juuri noin hillitty hän on oikeastikin. Minä taas olen tällainen höpöttäjä ja nautin enemmän pelin sosiaalisuudesta kuin sotimisesta, hän nauraa.

Yllätyksiäkin WoW:ssa voi tulla: on täysin mahdollista, että kurvikas naismetsästäjä onkin nelikymppinen australialainen mies tai paksuun haarniskaan pukeutunutta soturia ohjastaa nuori brittityttö.

– Oman pelikillan porukat oppii silti tuntemaan aika pian, sillä heidän kanssaan saattaa viettää monta tuntia viikossa. Siinä tulee juteltua paljon muustakin kuin pelaamisesta, Jeroen huomauttaa ja kertoo tuntevansa monia WoW:n kautta tavanneita pariskuntia.

– Varsinkin kahden kulttuurin suhteet ovat todella yleisiä.

Sinkkunaisen markkinat

Kun Karoliina kertoi vanhemmilleen, että oli tavannut nettiroolipelissä yhden hollantilaisen pojan", isä piti tyttärelleen lempeän puhuttelun.

– Hän ihmetteli, että miksi sitä sulhasta pitää ulkomailta lähteä etsimään, kun Suomessa on hirvittävät määrät vapaita maajusseja, joilla on paljon peltoa. Isä asuu Kaustisella ja on sitä sukupolvea, joka on löytänyt elämänkumppanin oman kylän raitilta. Hänelle koko nettimaailma on vieras.

Jeroenin kotona seurusteluilmoitus ei tullut yllätyksenä, sillä hänen vanhempansa tunsivat jo Karoliinan. Streefkerkin perheessä jokainen on pelannut World of Warcraftia samassa tiimissä Karoliinan ja Jeroenin kanssa. Jeroenin viisikymppinen isä on yhä fanaattinen WoW-pelaaja, mutta äiti on jo kyllästynyt ja siirtynyt naputtelemaan vanhaa palikkaklassikkoa, Tetristä. Netissä tietenkin.

– Kasvoin tietokoneiden maailmaan jo lapsena, sillä isäni työskentelee it-alalla. Ensimmäinen koneeni oli legendaarinen Commodore 64, ja siitä lähtien olen käynyt läpi kaikki mahdolliset pelit. Hollannissa on tyypillistä, että koko perhe pelaa, Jeroen kertoo.

Karoliinalle konsolit ja tietokoneet ovat tulleet tutuiksi kolmen pikkuveljen myötä. Ala-asteella kovin juttu oli netin IRC-messenger, jossa hän saattoi viestitellä tuntikausia kavereidensa kanssa. World of Warcraftiin Karoliina loi pelaajatilin vuonna 2006.

– Moni luulee, että tyypillinen WoW-pelaaja on joku teinipoika, mutta siellä on ihmisiä laidasta laitaan: eri ikäisiä ja eri kansallisuuksia. Peli on loistava tapa pitää yllä kielitaitoa, sillä kaikki kommunikointi tapahtuu englanniksi, Karoliina kehuu ja sanoo, että sinkkunaiselle miesvaltainen World of Warcraft on oikea paratiisi.

– Parasta on, että nettipeleissä pystyt tapaamaan ison määrän ihmisiä kerralla kotoa käsin. Ravintolassa otos on suppeampi, ja ihmiset arvioivat toisiaan enemmän ulkonäön perusteella. Siellä ilta menee aina jossain vaiheessa siihen, että joku humalainen äijä tuijottaa tissejäsi baaritiskillä.

Pelaaminen loppui häihin

Jeroenkin kiinnitti ensimmäisellä Suomen-vierailullaan huomiota täkäläiseen alkoholinkäyttöön. Kun Karoliina esitteli hollantilaiselle vieraalleen Helsinkiä vappuna 2008, puistot olivat täynnä hoipertelevia juhlijoita.

– Kyllä Hollannissakin nuoret bilettävät mutta eivät näin rankasti. Oli järkyttävää nähdä varsinkin nuoria tyttöjä sellaisessa humalassa, Jeroen muistelee.

Rakkauden roihun keskellä kulttuurisokkikin laimeni. Jeroen ja Karoliina tiesivät ensitapaamisesta, ettei suhde jäisi pelkästään kaveripohjalle. Seuraavan kahden vuoden ajan nuoripari sukkuloi tiiviisti Hollannin ja Suomen välillä. Sitten jatkuva reissaaminen alkoi käydä hermoille.

Maaliskuussa 2010 Jeroen muutti Karoliinan luokse Jyväskylään ja sieltä edelleen Seinäjoelle, josta Karoliina sai maatalouslomittajan paikan.

– Tiedän, että työllistyisin Hollannissa helpommin, mutta perheen perustan mieluummin Suomessa. Täällä on puhdasta ja rauhallista, ja nautin jopa pimeästä kaamosajasta, Jeroen perustelee.

Verkkopelien värikäs fantasiamaailma on pohjalaisesta maisemasta kaukana. Taivas ei lyö tulta eikä lakeuksilla jolkota peikkoja, shamaaneja saati kuolonritareita. Pizzeria kodin kupeesta löytyy, samoin kauppa, josta suomalaisisännät löntystävät ulos pahvisten mäyräkoirien kanssa.

Jeroen myöntää, että elämä Seinäjoella on vaatinut totuttelua.

– Välimatkat täällä ovat pitkiä, ja työnhaku tyssää aina siihen, etten osaa suomea. Toivon, että tilanne paranee, kunhan olen oppinut kielen kunnolla. Sen jälkeen haluaisin opiskella urheiluohjaajaksi ja tehdä töitä liikunnan parissa, aiemmin metallialalla työskennellyt Jeroen suunnittelee.

World of Warcraftin pelaamisen Karoliina ja Jeroen lopettivat jo muutama vuosi sitten, koska harrastus alkoi viedä liikaa aikaa muulta elämältä. Tällä hetkellä pariskunnan aika menee häiden suunnitteluun. Niitä juhlitaan ensi kesänä Kaustisella hollantilaisten ja suomalaisten sukujen voimin.

– Häissämme on fantasiateema, mutta sen voin luvata, että haarniskapukuja ja miekkoja siellä ei nähdä, Karoliina nauraa.

Tuntuuko uusiin ihmisiin tutustuminen hankalalta? Vai haluatko lämmitellä välejäsi vaikean tyypin kanssa? Yksinkertaisesta niksistä voi olla iso apu.

Välillä tulee vastaan tilanne, jossa ihmiset eivät pidä toisistaan – eikä siihen ole välttämättä mitään sen kummempaa syytä.

Esimerkiksi uudessa työpaikassa voi kestää pitkään ennen kuin lämpenet uusien kollegoidesi seurassa. Aikaa vie sekin, että ärsyttävästä tyypistä tulee edes siedettävä omassa mielessäsi.

Onneksi ihmissuhteiden kehittymistä voi vauhdittaa pienellä psykologisella kikalla. Sama niksi voi auttaa kääntämään kurjat tunteet hetkessä toisiksi –ellei nyt täysin myönteisiksi, niin ainakin neutraaleiksi. Niksistä kertoo talouslehti Business Insider.

Yksinkertainen temppu menee näin: pyydä palvelusta häneltä, jonka kanssa haluat lämmittää välejäsi.

Tälle kikalle on annettu nimi kuuluisan tiedemiehen ja diplomaatin mukaan: kyseessä on Benjamin Franklinin menetelmä.

Lue myös: Näin voit olla mukava sosiaalisissa tilanteissa ilman, että sanot sanaakaan

Jos siis haluat voittaa toisen puolellesi, tehokkain keino siinä on saada hänet auttamaan sinua vapaaehtoisesti. Tapa toimii jopa paremmin kuin se, että tekisit itse palveluksia hänelle. Kannattaa pyytää aluksi pientä, helposti toteutettavaa palvelusta.

Avunpyyntö on älykäs keino osoittaa arvostusta.

Franklin on kuvannut menetelmän omaelämäkerrassaan näin:

”Hän, joka on vapaaehtoisesti tehnyt sinulle kerran palveluksen, auttaa sinua toisenkin kerran todennäköisemmin kuin hän, jota olet käskenyt.”

Avunpyyntö on älykäs keino osoittaa arvostustasi toiselle. Se on myös imarteleva ele auttajaa kohtaan.

Kun pyydät apua toiselta, tunnustat samalla hänen tärkeytensä ja osaamisensa – sekä ilmaiset oman nöyryytesi. Kuka nyt sellaisen jälkeen voisi enää vastustaa sinua?

Ei ole yhtä oikeaa lausetta – eivätkä kaikki masentuneet edes halua jutella.

Tilastojen mukaan joka viides suomalainen sairastuu masennukseen elämänsä aikana. Sairaus kuitenkin vaikuttaa monen muunkin elämään – jos jokaisella masentuneella on vierellään esimerkiksi kaksi läheistä ihmistä, masennus koskettaa valtavaa joukkoa suomalaisia.

Masentuneen läheisen on tärkeää huolehtia omasta jaksamisestaan, ja vertaistukeakin on tarjolla. Silti masentuneen lähellä voi olla vaikea olla. Miten toista voisi tukea niin henkilökohtaisessa kokemuksessa?

Miten valita sanat oikein? Masennuksen kokeneet käyttäjät kertoivat AskReddit-sivustolla, mitä toivoisivat itselleen sanottavan.

Sadoista vastauksista käy ilmi, ettei ole olemassa yhtä mallia, joka toimisi joka tilanteessa. Kaikki masentuneet eivät ensinnäkään kaipaa sitä, että joku on koko ajan lähellä – ja silloin heille kannattaa antaa tilaa.

Mielenterveysseuran sivuilla muistutetaan, että monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta. On tärkeää muistaa kertoa, että toinen on tärkeä itselle.

Monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta.

Sitten Redditin käyttäjien ehdotuksiin. Vaikka ei saisikaan aikaan näkyvää muutosta masentuneessa, kannattaa muistaa, että millä tahansa sanoilla voi olla silti merkitystä. Vetäytymisen sijaan on tärkeää näyttää, että ihminen on yhä olemassa sinulle, vaikka onkin masentunut.

1. ”Olet tervetullut.”

Masentuneelle on tyypillistä vetäytyä omiin oloihinsa, mutta siltikään ei maksa mitään kutsua häntä esimerkiksi mukaan juhliin – vaikka hän olisi jättänyt tulematta ties kuinka monta kertaa.

– Vaikka en tulisi, jo sen tietäminen, että joku haluaa minut mukaan, voi auttaa, Reddit-käyttäjät Lacerik sanoi keskusteluketjussa.

2. ”Tiedän, että teet parhaasi.”

Ulospäin voi näyttää siltä, että masentunut ei tee juuri mitään, vaikka hän käykin läpi väsyttävää henkistä taistelua. Välittämisensä voi näyttää esimerkiksi kertomalla, että tietää toisen yrittävän parhaansa ja ettei tällä ole helppoa.

3. Kysy jotain

Jos ei ole aivan varma siitä, miten masentuneen kanssa tulisi toimia, oiva ratkaisu on kysyminen! Kerro, että haluat auttaa ja kysy, miten sen voisit tehdä. Muista myös kuunnella vastaus huolella. Masentuneella saattaa olla täsmällinenkin vastaus tai sitten ei. Joka tapauksessa olet kertonut, että olet valmis tukemaan häntä.

4. Anna hali

Aina sanoja ei tarvita. Usein riittää, että on läsnä ja kuuntelee, jos toinen haluaa kertoa jotain. Jotkut saavat sanojakin suurempaa lohdutusta fyysisestä kontaktista.

5. ”Ollaan vaan ja hengaillaan.”

Redditissä ehdotellaan reseptiksi rentoa yhdessäoloa: pizzan syömistä, tv:n katselua, videopelejä ja siinä ohessa jutustelua kaikesta mahdollisesta. Joskus on ihan vapauttavaa, etteivät kaikki koko ajan keskity siihen, miten masennus milläkin hetkellä jakselee.

6. ”Rakastan sinua.”

...sellaisena kuin olet. Rakastan sinua, enkä ole menossa minnekään.

7. ”Uskon tunteisiisi ja niillä on minulle merkitystä.”

Osa Redditin käyttäjistä oli sitä mieltä, että he haluavat kuulla pelkästään sen, että heidät hyväksytään tunteineen – eikä heitä yritetä väkisin korjata. ”On ok olla surullinen.”

Joidenkin elämänohjeiden oppiminen ei ole koskaan liian myöhäistä – vaikka saattaahan se harmittaa, kun neuvoa olisi voinut tarvita jo teininä.

Rakkautta. Unelmia. Arkea. Näihin elämän peruspilareihin nojautuvat Me Naisten lukijoiden aikuisena opitut viisaudet.

Me Naiset kertoi viime viikolla seitsemästä elämänohjeesta, jotka ihmiset oppivat liian myöhään. Kysyimme jutussa myös lukijoiltamme, minkä elämänviisauden he ovat oppineet aikuisena.

Vaikka moni harmitteli, että tärkeimmät ohjeet on opittu vasta vanhemmalla iällä, vastauksista henki kiitollisuus ja armollisuus. Ne ovat hyödyllisiä tunteita opittavaksi missä iässä tahansa.

1. Unelmista

2. Tunteista

3. Itsetunnosta

4. Työstä

5. Seikkailuista

6. Ihmissuhteista

7. Rakkaudesta

8. Kiireestä

9. Nukkumisesta

10. Arjesta

Osallistu kyselyyn ja kerro, puhutko parisuhteestasi somessa.

Yhdelle pusukuvat ovat arkipäivää, toinen ei koe julkista söpöilyä omaksi jutukseen. Miten sinun parisuhteesi näkyy sosiaalisessa mediassa? Kerrotko puolisosi nimen Facebook-profiilissa? Hehkutatko rakkautta vuosipäivänä tai jaat selfieitä aurinkorannalta? Miksi tai miksi et? Kertooko somekäyttäytyminen mielestäsi jotain suhteesta?

Osallistu jutuntekoon ja kerro meille, puhutko parisuhteestasi somessa. Vastauksia käytetään myöhemmin Me Naisten jutussa.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.