Kuva Shutterstock

Haaveiletko rakkauden löytämisestä? Rakkausvalmentaja neuvoo, kuinka treenaat mielen lemmelle avoimeksi.

Valoisat kesäillat voivat olla pitkiä yksin vietettäviksi. Mitä tehdä, kun yksikään kiinnostava tyyppi ei tunnu kävelevän vastaan? Tai kun tyyppi toisensa perään vain katoaa maisemasta, koska et uskalla avata suutasi?

Rakkausvalmentaja Jenni Kauppila muistuttaa, että toiseen voi rakastua vasta sitten, kun on oppinut rakastamaan itseään. Jos kukaan ei siis tunnu kolahtavan, syynä voivat olla mielessäsi pyörivät, romanssia sabotoivat ajatukset. Vasta kun tiedostat, kuinka ajatuksesi vaikuttavat toimintaasi, voit päästä eroon sabotoijista.

– Tärkeintä on tunnistaa omat ajatuksensa ja esteensä rakkaudelle ja muistuttaa itseään siitä, etteivät ne välttämättä ole totta, Kauppila sanoo.

Se vaatii rohkeutta, sillä rakastumista rajoittavat uskomukset eivät ole niitä mieluisimpia. Voi joutua vaikka toteamaan, että pelkää sisimmässään tulevansa torjutuksi, jos paljastaa toiselle todellisen itsensä. Mutta rakkaus ei olekaan pelkureiden laji. Jos kuitenkin haluat jättää sinkkuuden taaksesi, aloita tutkimusmatka sisimpääsi.

Pyydystä ikävät ajatukset

On helpompi kiirehtiä treffeiltä toisille kuin pysähtyä miettimään, voisiko syynä jatkuviin pettymyksiin olla omat ajatukset. Ehkä ongelma onkin omassa mielessä, eikä vääränlaisissa kumppaniehdokkaissa?

– Kirjoita viikon ajan ylös omia ajatuksiasi. Niitä ei tarvitse yrittää muuttaa. Riittää, että tiedostat ne, rakkausvalmentaja neuvoo.

Mieleesi voi pulpahtaa hokemia, kuten ”kukaan ei huomaa minua” tai ”en ikinä onnistu parisuhteessa”. Kirjaa ajatuksesi ylös kuin tutkimusmatkailija.

Kun olet tiedostanut ne, voit alkaa kyseenalaistaa ajatteluasi. Huomaat myös, millaisia tunteita uskomuksesi herättävät. Uskalla kohdata ikävätkin tunteet, niin ne alkavat menettää vaikutusvaltaansa. Ajatusten kirjaaminen paljastaa senkin, onko mielessäsi tilaa romanssille. Ehkä et olekaan jättänyt taaksesi aiempaa suhdetta.

Päästä irti menneistä

Moni haikailee tiedostamattaan eksäänsä tai tuntee katkeruutta erosta. Mitä tehdä, jos menneisyys kummittelee mielessä?

– Kysy itseltäsi, mitä sellaista oli edellisessä suhteessasi tai erossa,  jota et ole hyväksynyt, Kauppila neuvoo.

Vasta kun hyväksyt menneen ja päästät siitä irti, voit päästä eteenpäin. Jos olet esimerkiksi tullut petetyksi, asian hyväksyminen tarkoittaa, että myönnät itsellesi tapahtuneen ja uskallat kohdata tunteesi. Olla vaikka vihainen.

– Tukahdutettu viha muuttuu katkeruudeksi. Silloin voi alkaa ajatella, ettei esimerkiksi enää koskaan löydä rinnalleen ketään.

Mielen puhdistamiseksi Kauppila kehottaa kirjoittamaan kirjeen eksälle. Vuodata paperille kaikki, minkä haluaisit sanoa hänelle. Kirjettä ei tarvitse lähettää. Riittää, että tunteet saa purettua. Voit myös kirjoittaa itsellesi kirjeen tunteistasi. Näin on helpompi antaa itselleen anteeksi, jos esimerkiksi antoi toisen kohdella itseään kaltoin.

Lähesty vapaana

Kun mieli on puunattu vanhasta, se on valmis uuteen kipinään. Mutta entä jos aloitteen tekeminen tuntuu yhä ahdistavalta? Rakkausvalmentajalla on lohdullinen viesti: itseään ei tarvitse muuttaa väkisin.

– Jos omaa käyttäytymistään yrittää muuttaa hampaat irvessä, se on aina vain vaikeampaa. Kun kykenee hyväksymään itsensä, oma toimintakin alkaa muuttua. Ihan itsestään.

Jos kiinnostavan henkilön luokse käveleminen tuntuu yhtä vaikealta kuin spontaanin katuperformanssiesityksen tekeminen, on paras hyväksyä tuntemuksensa. Voit todeta joka kerta kiinnostavan tyypin kohdattuasi, että haluaisit todella pyytää tuota ihmistä kahville mutta et vain pysty.

– Kun olet tiedostanut asian tarpeeksi monta kertaa, niin joku kerta toimit toisin, Kauppila vakuuttaa.

Rohkeuden takana on vapaa tahto. Kun et enää vaadi itseltäsi ylitsepääsemätöntä, teet lopulta aloitteen vapaasta tahdosta.

– Kun hyväksyy oman pelkonsa, toinen ihminen ei välttämättä edes huomaa sitä, Kauppila muistuttaa.

Avoimena tutkimusretkelle!

Kun treffi-ilta vihdoin koittaa, paras asusteesi on tyhjä mieli.

– Yritä lähestyä toista ilman odotuksia ja vaatimuksia, Kauppila neuvoo.

Jos heti ensimmäiseksi alat kauhistella mielessäsi treffikumppanin rumia kenkiä, saatat hylätä helmen pelkän kenkävalinnan perusteella. Ihannekumppania kuvaileva vaatimuslista kannattaa jättää kotiin. Kauppila muistuttaa, että lista kertoo usein sen tekijän peloista. Jos vaikka tuntee olonsa taloudellisesti turvattomaksi, toivoo kumppaniltaan varakkuutta ja vakaata työpaikkaa.

– Kun toista ei hae täydentämään omia puutteitaan, vaatimuslista jää lyhyeksi. Näin ihmissuhteista ei myöskään muodostu riippuvuussuhteita. Treffeillä on hyvä tarkkailla itseään. Solahdatko johonkin rooliin, esimerkiksi kriittiseksi epäilijäksi tai miellyttämishaluiseksi kyselijäksi? Mitä paremmin tiedostat roolisi, sitä helpompi siitä on irtaantua. Ajatusten sijaan kannattaa keskittyä siihen, millaisia tuntemuksia treffiseurasi sinussa herättää. Älä heitä hanskoja tiskiin, vaikka perhosia ei heti lentelisikään vatsassa.

– Yhteentoimivat kemiat tuntuvat eri ihmisten kehoissa eri tavoin. Toisella kädet hikoilevat, jollakin tulee vatsa kipeäksi…

Itselle sopiva tyyppi voi myös saada ihokarvat pystyyn ärtymyksestä. Tämä johtuu siitä, että ihmiset toimivat peileinä toisilleen. Tyyppi ärsyttää sinua, koska jokin hänessä heijastaa sinulle omia pelkojasi. Hän saa sinut pois mukavuusalueeltasi.

Mutta tuleeko tästä mitään?

Jos vaativaa mieltään ei saa hiljennettyä, se alkaa helposti etsiä vakuuksia jo ensimmäisten treffien aikana: onko tämä se tyyppi, jonka kanssa voisin kuvitella käveleväni alttarille? Sitten sanotaankin heipat, jos toinen ei tunnu heti täydelliseltä.

Kauppila tietää, että useimmat kaipaavat parisuhteelta varmuutta, koska epävarmuus on epämiellyttävä tunne. Seurauksena on onnen estävä noidankehä.

– Ihmiset eivät uskalla antautua suhteelle, koska eivät tiedä, toimiiko se.

Eivätkä he saa tietää sitä, koska antavat toiselle vain osan itsestään. Parisuhteessa ei voi pitää toista jalkaa oven välissä. Elämään kuuluva epävarmuus on hyväksyttävä. Asiaa voi harjoitella panemalla omien ajatusten perään kysymysmerkin. Sen sijaan, että mietit ”tästä ei tule mitään”, mieti: ”Voiko olla, ettei tästä tule mitään?” Jätä kysymys avoimeksi ja luota siihen, että saat vastauksen myöhemmin. Ennen treffeille lähtöä voi muistuttaa itseään: treffailun ei tarvitse olla vakavaa.

– Tutkitte yhdessä, tuleeko tästä mitään vai ei. Tärkeintä on kohdata toinen avoimesti ja nauttia hetkestä yhdessä.

Seksuaaliterapeutin mukaan suudelma kyllä kertoo jotakin ihmisestä, mutta sitä pitää osata tulkita oikein.

Mitä saat selville, jos suutelet jotakuta tuntematonta silmät kiinni? Tietenkin sen, onko hän hyvä pussailija. Hänen tuoksunsa. Sen, onko suudeltavalla viikset tai parta.

Ja rutkasti muuta.

– Suudelmassa saadaan paljon informaatiota siitä, millainen suudeltava tyyppi on, sanoo erityistason seksuaaliterapeutti, logoterapeutti Elina Tanskanen.

Evoluutiobiologit puhuvat sen puolesta, että parinvalintaan liittyy paljon tiedostamatonta. Vaikka ihmiset eivät yleensä erityisemmin haise, tuoksu, feromonit, geneettiset tekijät, hormonit, terveydentila, kaikki ne välittyvät, vaikkei sitä itse huomaa, Elina kertaa.

Mieti ennen kuin tuomitset

Elinan mukaan erityisen tärkeää on se, miten tulkitsee suudelmasta välittynyttä informaatiota.

– Suudelma ja sen sanaton viestintä kertoo paljon myös ihmisen mielentilasta, vaikka kyseessä olisi lyhytkin hetki. Jos on tosi jännittynyt tai tilanne on latautunut, se voi välittyä suudelmasta, Elina sanoo.

– Silloin ei välttämättä pysty antamaan parasta mahdollista suudelmaa. Jos ensisuudelma ei vie heti jalkoja alta, ihmistä ei kannata täysin tuomita.

”Jos ensisuudelma ei vie heti jalkoja alta, ihmistä ei kannata täysin tuomita.”

Suutelemisen taitoa voi kehittää, ja yhtä lailla se saattaa olla ruosteessa, jos ei ole pitkään aikaan suudellut ketään ja jännittää tilannetta.

– Tietenkin jos suudelman jälkeen tulee kokonaisvaltainen fiilis, ettei missään nimessä, kyllä sitäkin kannattaa kuunnella.

Kannattaako deittikumppaneita siis alkaa pussailla, jotta pääsisi nopeammin selville siitä, voisiko tästä tulla mitään?

Elinan mukaan toisten mielestä suuteleminen on erittäin intiimiä ja toiset taas tekevät sitä mielellään.

– Sen kautta voi saada informaatiota, mutta itseään tai deittikumppaniaan ei saa painostaa edes pussailuun.

Kriteerit mietintään

Normaalisti suudelmassa ovat käytössä kaikki aistit: näet, kosketat, haistat, maistat, kenties kuuletkin toisen ihmisen.

Huomenna Nelosella alkaa uusi Kiss Bang Love -ohjelma, jossa kaksi tuntematonta jättää deittailun alkukiemurat väliin ja ”antautuu kaikkien aistien – paitsi näköaistin – varaan”. He suutelevat toisiaan silmät sidottuna.

Liian tiukat ulkonäkökriteerit saattavat estää löytämästä kumppania.

– Kun blokataan yksi aisti, tilanteeseen joutuu suhtautumaan vähän avoimemmin ja miettimään, mitä mieltä on toisesta ihmisestä, Elina Tanskanen toteaa.

– On hyvä olla tietoinen mieltymyksistään, se vähän helpottaa kumppanin valintaprosessia, mutta jos mieltymykset ovat liian rajoittavia, niitä voi olla hyvä miettiä uudelleen.

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat Sanoma-konserniin.

Ole kiva. Voiko se olla niin yksinkertaista?

Apua, tuolla on tuo tyyppi! Jos nyt katson poispäin, ehkä hän ei huomaa, eikä minun tarvitse tervehtiä... 

Käykö sinullekin välillä aina näin?

Aika moni tuntee kärsivänsä jonkinasteisesta sosiaalisten tilanteiden ahdistuksesta. Juhliin, joissa on paljon uusia ihmisiä, voi olla jännittävää mennä. Ajatus kevyen läpändeeroksen heittämisestä puolituttujen kanssa voi saada tuskanhien kihoamaan pintaan. Myös syöminen tai puhuminen ryhmässä ovat tyypillisiä tilanteita, jotka saavat monen olon vähintäänkin epämukavaksi.

Ja joskus pelkkä puolitutun näkeminen kauppareissulla saattaa aiheuttaa tunteen, ettei huvittaisi edes tervehtiä.

Pahimmillaan sosiaalisten tilanteiden pelossa on kyse psyykkisestä häiriöstä, joka rajoittaa elämää, mutta jos tilanteesi ei ole ihan niin paha, sosiaalisten tilanteiden jännittävyyttä voi yrittää lieventää melko yksinkertaisella kikalla.

Nimittäin ystävällisyydellä.

Kolme kivaa asiaa

Motivation and Emotion -julkaisu kertoo kokeesta, jossa Brittiläisen Kolumbian yliopiston psykologit kokosivat sosiaalisten tilanteiden ahdistuksesta kärsivistä opiskelijoista testiryhmän.

He jakoivat opiskelijat kolmeen ryhmään, joista ensimmäinen ryhmä sai tehtäväkseen tehdä kolme kivaa asiaa lähimmäisilleen päivässä.

Harjoitusta piti jatkaa neljän viikon ajan, ja viikossa oli oltava vähintään kaksi päivää, jolloin opiskelijat yrittivät tietoisesti olla ystävällisiä muille. Kivoiksi teoiksi riittivät melko yksinkertaiset asiat: kämppiksen tiskien peseminen, naapurin nurmikon leikkaaminen tai vanhojen vaatteiden vieminen hyväntekeväisyyteen.

Kivoiksi teoiksi riittivät yksinkertaiset asiat: kämppiksen tiskien peseminen tai naapurin nurmikon leikkaaminen.

Toinen ryhmä sai tehtäväkseen altistaa itsensä sosiaalisille tilanteille tuntemattomien tai puolituttujen kanssa seuraavien neljän viikon ajan. Heidän täytyi vaikkapa tervehtiä bussikuskia, jutella kaupan kassalle tai kutsua satunnainen tuttava lounaalle. Ennen kohtaamisia koehenkilöt saivat tehdä hengitysharjoituksia, jotta tilanteet olisivat olleet heille helpompia.

Kolmas ryhmä pääsi helpolla: heidän piti vain pitää päiväkirjaa sosiaalisista tilanteistaan seuraavien viikkojen ajan.

Nättejä sanoja

Neljän viikon jälkeen sosiaalisten ahdistus oli vähentynyt eniten ensimmäisen testiryhmän jäsenillä, jotka olivat ystävällisiä kanssaihmisilleen. Sen lisäksi että sosiaaliset tilanteet ahdistivat heitä vähemmän, he myös pelkäsivät vähemmän tulevansa kohtaamistilanteissa torjutuiksi tai ajautuvansa konflikteihin.

– Ystävällisyys paitsi vahvisti jo olemassaolevia suhteita, mutta myös laajensi testiryhmäläisten sosiaalista verkostoa, kokeen toteuttaneet psykologit Lynn Alden ja Jennifer Trew kirjoittavat.

Ja mikä parasta: testiryhmäläisten ei ollut pitänyt ryhtyä massiivisiksi hyväntekijöiksi, vaan kivoiksi teoiksi olivat riittäneet oven aukaiseminen naapurin mummolle tai muutama nätti sana tuttavalle.

– Aloittaa voi vaikka ihan vain sanasta 'kiitos', psykologit ohjeistavat.

Lasten saamisesta keskusteleminenkin voi tuntua kipeältä, jos haaveet uhkaavat jäädä toteutumatta.

Lasten saaminen ja toisaalta niiden puuttuminen puhuttavat ihmisiä. Helsingin Sanomissa muistutettiin viime viikolla, että jos haluaa varmasti kaksi lasta, naisen pitäisi yrittää tulla raskaaksi viimeistään 31-vuotiaana.

Sen jälkeen moni huomautti, että eihän se ihan niin yksinkertaista ole.

Neuvojat tarkoittavat varmasti hyvää, mutta ärsyttäähän se. Aiheesta keskusteleminen voi tehdä kipeää, jos toiveet uhkaavat syystä tai toisesta jäädä täyttymättä – sopivaa kumppania ei etsimisestä huolimatta löydy tai puoliso arpoo vielä, haluaako edes jälkikasvua. Lastentekoon kehottaminen ja biologisesta kellosta muistuttelu eivät nekään riemastuta, kun ei ole varma, haluaako elämäänsä lapsia.

Kerro meille, miksi sinä olet joutunut lykkäämään lapsihaaveitasi. Teemme aiheesta juttua, johon keräämme kokemuksia. Voit kertoa tarinasi alla olevalla lomakkeella.

Mistä syistä olet lykännyt lasten saamista? Voit valita enintään kolme sopivinta vaihtoehtoa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Whatsapp-niksi helpottaa tuntemattoman numeron selvittämistä.

Whatsapp on pikaviestipalvelu, jonka lähes kaikki suomalaiset tuntevat. Kaikkein aktiivisimmin viestiä käyttävät teinit. Ei siis ole ihme, että parhaimmat käyttövinkit tulevat heiltä.

Oululainen Minna, 16, kertoo uudesta kikasta, jonka harva tietää.

– Kun joku on soittanut tuntemattomasta kännykkänumerosta, voi sen numeron tallentaa puhelimeen ja mennä sen jälkeen Whatsappiin katsomaan, kuka soittaja on. Silloin ei tarvitse maksaa kalliiden numeropalveluiden maksuja.

Kaikki suomalaiset eivät tietenkään ole ladanneet Whatsappia puhelimeensa, joten sataprosenttisen varma niksi tämä ei ole. Suomessa 16–24-vuotiaat ovat kuitenkin ahkerampia whatsappaajia. Heistä jopa 95 prosenttia käyttää jotain pikaviestipalveluja, Tilastokeskus kertoo.

Numeropalveluista saa toki nopeasti tietoon tuntemattoman numeron soittajan nimen ja mahdollisesti osoitteenkin. Mutta ne ovat äärimmäisen hinnakkaita: kalleimmat tekstiviestihaut maksavat jopa lähemmäs viisi euroa.

Suosittelemme! Näin luet Whatsapp-viestit lähettäjän tietämättä

Ja Whatsappin avulla tuntemattomasta soittajasta voi saada irti osoitetta merkittävämpiä tietoja, Minna sanoo. Silloin ei heti tarvitse mennä nettiin etsimään esimerkiksi soittajan kuvaa.

– Näet soittajan kuvan, jos hän on ladannut sellaisen Whatsappiin. Se saattaa olla hyödyllistä, jos kyse on todella tärkeästä tyypistä. Lisäksi jotkut ovat saattaneet kirjoittaa tila-kenttään jotain jännää itsestään, sanoo Minna.

Kuvakikka toimii parhaiten, jos kyseessä on tuttu henkilö tai ihminen, jonka aikoo nähdä lähiaikoina. Whatsapp ei välttämättä myöskään paljasta käyttäjän koko nimeä, sillä jotkut ovat kirjautuneet Whatsapp-käyttäjiksi lempinimellä. Tuntematon kännykkänumero voi olla myös jonkin yrityksen.

Jaahas, tuntemattomalla tyypillä on ilmeisesti komea koira. Mutta mitäänsanomaton vakiolause ”Hey there! I am using Whatsapp” ei hirveästi kerro tästä koiratyypistä. Kuvakaappaus
Jaahas, tuntemattomalla tyypillä on ilmeisesti komea koira. Mutta mitäänsanomaton vakiolause ”Hey there! I am using Whatsapp” ei hirveästi kerro tästä koiratyypistä. Kuvakaappaus

Deittivinkki!

Jos haluat selvittää etukäteen kaiken mahdollisen uudesta treffikumppanistasi, luo hänen numerostaan siis uusi yhteystieto puhelimessasi ja katso sen jälkeen, mitä Whatsapp paljastaa, ellei henkilö ole estänyt tuntemattomilta kontakteilta pääsyä tietoihinsa.

Varo kuitenkin, ettet vahingossa lähetä tuntemattomalle henkilölle viestiä tai soita Whatsapp-puhelua, kun painat nimen kohdalta nähdäksesi lisää tietoa – jos haluat pitää stalkkauksesi salassa.

teinien hömpötyksiä

Helpompaa on kun lataa fonecta caller sovelluksen puhelimeen. Ei tarvi klikkailla mitään ja näet kuka soittaa ja löydät helposti numerotkin. Siihen mitään vatsapissaa tarvi.

Seppo Granlundström

Ei toimi sellaisen numeron kohdalla jonka haltija on Whatsappissa määrittänyt tietonsa vain omille kontakteille näkyviksi.