Saatko yhden hengen kutsuja juhliin? Tuleeko kavereillesi aina kiire, kun kumppanisi ilmaantuu paikalle? Hävettääkö viedä siippaasi julkisille paikoille? Saatat seurustella ääliön kanssa

Kuva Colourbox

Toimiva parisuhde tarvitsee aina yleisön, mutta mitä tehdä, kun
ystäväpiiri suhtautuu nihkeästi kumppaniisi? Entä kun järjestät itse juhlia, etkä haluaisi kutsua tiettyä pariskuntaa, jonka toinen puolisko on lievästi sanottuna hankala? Miksi ihmiset sitten seurustelevat ääliöiden kanssa? Jos inhoat kaverisi siippaa, joskus on kyse vain siitä, että henkilökemiat eivät osu yksiin. Mutta jos kaikki muutkin ovat sitä mieltä, että kaverisi kumppani on todellinen toope, kyse voi olla hyväksikäytöstä, yksinäisyyden pelosta tai huonosta omanarvontunnosta.

– Ennen äidit huolehtivat siitä, millainen puoliso lapsille sopii
parhaiten. Nykyään kaveripiiri on se, joka ohjaa, millaisten tyyppien kanssa ollaan. Porukalla mietitään, kuka sopii kenelle ja kuka ei, sanoo Katja Kurri Suomen Mielenterveysseuran psykoterapiaklinikalta.

Ääliömäisyyttä on monta tasoa

Kurri muistuttaa, että monelle rakastetun ääliömäisyys selviää siinä vaiheessa, kun rakastumisen vaihe on ohi. Rakastunut ihminen löytää aluksi kumppanistaan juuri niitä piirteitä, joita toivoo hänessä olevan. Yleensä viimeistään parin vuoden kuluttua kumppania pystytään katsomaan jo kriittisemmin.

– Parisuhdeääliöitä on monenlaisia. Lievimmät ovat yleensä vain  sosiaalisesti taitamattomia. Kutsuisin heitä pseudoääliöiksi, sillämitään varsinaisia ilkimyksiä he eivät ole. Pahimpia ovat ne, jotka omalla toiminnallaan aiheuttavat toiselle kärsimystä. Tosiääliön kanssa seurustelevaa voi olla vaikea auttaa. Jos vanhat ystävät eivät siedä uutta kumppania, pariskunta alkaa helposti eristäytyä. Tilanteeseen saattaa liittyä myös häpeää tai sen pelkoa: sosiaalisesti vajavaista kumppania ei haluta tuoda näytille. Katja Kurri kuitenkin muistuttaa, että eristäytyminen ei ole hyvästä.

– Jos kokee henkistä tai fyysistä väkivaltaa, siitä kertominen on tärkeää. Neljän seinän sisälle umpioituminen on vaarallista myös psyykkisesti.

Ääliöksi koetaan usein myös kylmä ja etäinen puoliso, joka ei ymmärrä kumppaniaan tai tämän kaveripiiriä. Kurrin mukaan tällaiseen suhteeseen ajaudutaan usein, kun etsitään niin kutsuttua korjaavaa kokemusta.

– Ihmiset saattavat seurustella kylmän ihmisen kanssa, koska heidän psyykelleen olisi korjaavaa, että tällainen ihminen muuttuisi rakastavaksi. Toisin sanoen heidät on tavalla tai toisella hylätty lapsuudessa. Onnistuessaan uusi kokemus voi korjata jotain – usein näin ei kuitenkaan käy.

Ystävät joskus liian lähellä

Jokaisen velvollisuus on tarjota kuunteleva korva silloin, kun havaitsee, ettei ystävällä ole kaikki kunnossa suhteessaan. Toisaalta toimivassa parisuhteessa pitää tulla toimeen myös kumppanin kaveripiirin kanssa. Jotta välit pysyvät kunnossa, aina ei kannata purkaa parisuhdeongelmiaan ystävilleen. Se voidaan ymmärtää väärin.

– Hyvien kavereiden tulisi kyllä ymmärtää, että kumppanista
voi puhua välillä kriittisestikin. Se ei tarkoita, että häntä vihaa, Katja Kurri sanoo.

– Joskus ystävät voivat myös antaa vääriä neuvoja. Silloin on tarpeellista löytää kaveripiirin ulkopuolinen henkilö, jonka kanssa voi puhua, tai kääntyä esimerkiksi terapeutin puoleen.

– Tärkeä valinta on myös, miten elää omassa parisuhteessaan.

Kumpikin puoliso on vastuussa omasta käyttäytymisestään sekä
siitä, miten toisen näkee. Ääliömäistä on, jos ei suostu tarkastelemaan omaa toimintaansa kriittisesti. Yleensä tilanne paranee, kun kertoo toiselle rehellisesti, miltä tämän käytös tuntuu. Sen jälkeen kumppani ei enää tunnu niin ääliömäiseltä – ellei tämä siis todella ole ääliö.

5 kohdan testi: Oletko ääliön kanssa?

1 Oletko alkanut saada kutsuja ilman avec-merkintää?

2 Järjestetäänkö sinua varten tyttöjen tai poikien iltoja? 3 Pelkäätkö etukäteen
sosiaalisia
tilanteita
kumppanisi kanssa? 4 Pidätkö kumppaniasi
holhokkinasi tai lähinnä
huollettavana? 5 Vihjailevatko ystäväsi jotain
puolisostasi ja vältteletkö
aihetta?

Lue myös naisten tarinat ääliöpuolisoista.

Erillään asuminen on yhä eräänlainen tabu.

Hiljattain selvitimme kokemuksianne siitä, kun pariskunta nukkuu eri sängyissä. Kävi ilmi, että yllättävän moni tekee niin, vaikka aiheesta puhutaan vähän.

Samantyyppinen tabu on pariskunnan asuminen kahdessa eri kodissa.

Perinteisen parisuhteen kaavan mukaan yhteen kuuluu muuttaa siinä vaiheessa, kun suhde vakiintuu. Todellisuudessa monet parit asuvat kuitenkin eri osoitteissa, vaikka ovatkin sitoutuneita toisiinsa. Ja jotkut ovat paljon onnellisimpia, kun eivät jaa kotia.

Myös julkkikset, kuten kirjailijapari Anna-Leena Härkönen ja Riku Korhonen sekä näyttelijät Antti Reini ja Anu Sinisalo, ovat puhuneet julkisuudessa erillään asumisestaan.

– On mielenkiintoista, että tänä päivänä monet parit asuvat eri osoitteissa, mutta jostain syystä siitä ei juurikaan puhuta, Anu sanoi Me Naisille viime vuonna.

Syitä asua erillään on monia: toinen tai molemmat nauttivat yksinolosta, työ tai opiskelu pitävät eri paikkakunnilla, vuorokausirytmi on erilainen toisen kanssa tai on vain tottunut asumaan yksin ja tekemään asiat omalla tavallaan.

Nyt haluaisimme kuulla, miksi sinä ja kumppanisi olette päätyneet erillisiin asuntoihin joko alusta asti tai yhdessä asumisen jälkeen. Nimettömiä kertomuksia voidaan käyttää Me Naisten jutussa. Jätä myös yhteystietosi, jos haluat, että voimme olla sinuun yhteydessä mahdollisesta haastattelusta.

Asutko sinä erillään kumppanisi kanssa? Kerro tarinasi alla olevalla lomakkeella!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Miten tylsää töissä olisikaan, jos olisimme kaikki samanlaisia! Listasimme 22 ihmistyyppiä, jotka löytyvät lähes jokaiselta työpaikalta.

Tsemppari

Tiimihengen kohottaja, joka keksii joka päivä myönteisiä juttuja – myös silloin, kun hänellä itsellään on synkkä päivä. Hemmottelee työkavereitaan itse tekemillään leivonnaisilla ja muistaa aina kysyä, miten toisella menee.

Erityisherkkä

Aistii työpaikalla vallitsevan tunnelman jo pääovelta. Vaistoaa myös puolitutun tunnetilan kahviautomaatilla ja jää helposti vellomaan muista tarttuneisiin tunteisiin. Erityisherkän on joskus pakko juosta vessaan purkamaan tunteensa, että elämä voi taas jatkua. Erityisherkkä toivoo itsekin joskus, että voisi ummistaa silmänsä. 

Koskettelija

Tulee kertomaan asiansa aina iholle, painaa usein kätensä olkapäällesi. Hän muutenkin vähintäänkin hipaisee sinua jokaisessa mahdollisessa tilanteessa, koska onhan koskettaminen luonnollista – vaikkeivat kaikki sitä ymmärräkään.

Reviirihaukka

Hän taas olettaa, että koskettelija ymmärtäisi sanomattakin, että ei ole sopivaa tulla kolmea metriä lähemmäs. Reviirihaukan pöydälle ei todellakaan kannata jättää mitään lyijykynää arvokkaampaa, koska tämä ei epäröi heittää roskiin tavaroita, joita ei tunnista omakseen.

Laiska googlettaja

Kysyy jokaikisen asian ääneen työkaveriltaan. Ei ilmeisesti ole vielä kuullut sellaisesta palvelusta kuin Google.

Jeesaaja

On valmis auttamaan toisia, vaikka itsellä olisi kuinka kiire. Hän opettaa uudet tekniikat ja esittelee ihmiset toisilleen. Hänestä huokuu rehellinen ystävällisyys ja häntä on aina helppo lähestyä.

Lörppäsuu

Puhuu kaikki asiansa ja kaikkien muidenkin asiat. Jos sanot jutun alkuun ”et kerro sitten kellekään”, niin juttu leviää vielä varmemmin. Ei välttämättä sydämessään tarkoita pahaa, mutta aiheuttaa suurella suullaan turhaa draamaa.

Heippalaputtaja

”Äitisi ei ole täällä töissä.” ”Kuka on vienyt mukini? Palauta se heti!” Yleensä heippalaputtajan kiukkuset viestit löytyvät yhteisistä tiloista, kuten keittiöstä tai vessasta.

Tekninen tuki

Jos tämä työkaveri on lomalla, kaikki ovat hukassa. Hänen luokseen rynnätään, kun puhelin tilttaa tai tietokoneen hiiri ei reagoi. Kun tekninen tuki menee paikalle, ongelma ratkeaa kuin itsestään. Yleensä sitä ei varsinaisesti edes ollut, sillä puhelimen tilttaamisen sijaan kyse on usein siitä, että akku oli loppu tai langaton hiiri ei toiminut, koska siinä ei ollut paristoja.

Bilevastaava

Alkaa pikkujouluissa laskea päiviä firman kevätbileisiin. Tässä välissä hän ehtii kutsua koko porukan ainakin kolmesti omaan kotiinsa ja pari kertaa sumplia bileet jonkun toisen kotiin.

Spekuloija

Näkee salaliittoteorioita kaikkialla ja tarkkailee, kuka menee pomon huoneeseen ja milloin. Virallisten nimitysuutisten tultua huutaa aina: ”Mä arvasin!”

Pummi

Ottaa eväshedelmäsi kysymättä lupaa tai kysyy ja ottaa ennen kuin olet ehtinyt vastata. Käyttää muiden kahvimaitoa ja pöllii muutakin ruokaa jääkaapista.

Trendinenä

Aina uusimmat muotijutut päällä ja hyvä hiuspäivä.

Kävelevä lääkekaappi

Tässä ihmisessä asuu luontainen hoivaaja. Häneltä löytyy aina apu, jos päänsärky, kuukautiset tai vatsakipu yllättävät. Hänen taitonsa riittävät myös isompien haavereiden paikkaamiseen.

Jees jees -tyyppi

Ei ikinä valita, mutta ei myöskään puutu esimerkiksi epäoikeudenmukaisuuksiin. Haluaa olla kaikkien suosiossa ja keskittyy siksi olemaan aina mukavan neutraali. Käytännössä ei sano ikinä mistään mitään.

Myöhästelijä

Myöhässä aina – ihan joka paikasta.

Lounasremmin vetäjä

Kokoaa napakalla huudolla porukan syömään jo klo 10.55.

Umpio

Ei kerro itsestään mitään. Ei halua työpaikalta ystäviä, käy siellä vain töissä.

Urheiluhullu

Hän on aina joko tulossa tai menossa urheilemaan – tämä ei jää kenellekään epäselväksi.

Narisija

Kaikki on aina huonosti. Mitään ei jaksa, kaikki on tyhmää, jalkakin kipeä, pomot on paskoja ja niin edelleen. 

Valittaja

Valittaja on astetta pahempi kuin narisija. Käyttää leijonanosan työajastaan ja elämästään epäkohtien huomioimiseen ja niiden esille tuomiseen olettaen, että joku muu hoitaa ja ratkaisee. Omia ratkaisuehdotuksia valittaja ei esitä. Jos jokin ongelma ratkeaakin, on hän jo keksinyt uuden.

Lusmu

”Joo, hoidettu on”, vaikkei olisikaan. ”Joo, Virtanen taas mokasi”, vaikka olisi itse mokannut. ”Juu juu”, vaikkei aio edes tehdä asialle mitään.

Lisää työpaikan ärsyttäviä ihmistyyppejä löydät täältä.

Puuttuuko listasta joku tyyppi? Kerro kommenteissa!

Mitä sinua pelottaa eniten? Vastaa kyselyyn jutun lopussa.

Ihmisten huoli perheenjäsenistään on suurempi kuin itsestään. Asia selviää suomalaisten pelonaiheita tarkastelleesta kyselystä, josta kertoo Tiede-lehti.

Turun yliopiston lääketieteellisen kuvantamisen apulaisprofessorin Lauri Nummenmaan laatima kysely jatkuu edelleen netissä, mutta välitulosten mukaan suomalaiset pelkäävät eniten läheistensä kuolemaa ja vakavia sairauksia.

– Tämä on mielestäni kiinnostavin tulos. Ihmiset ovat ainakin Suomessa niin sosiaalisia ja toiset ihmiset niin tärkeitä, että olemme enemmän huolissamme toisistamme kuin itsestämme, Nummenmaa sanoo Tiede-lehdessä.

Verkkokyselyssä ihmiset voivat kertoa peloistaan ja valita suurimmat yli 150 vaihtoehdosta. Kymmenen kärjessä ovat nyt läheisiin liittyvät pelot, syöpä, korkeat paikat ja raiskatuksi tulemisen pelko.

Lue myös! Näin pääset eroon pelosta – vinkit kolmeen arkiseen tilanteeseen

Harvinaisempia ovat muun muassa eläimiin, vaikkapa käärmeisiin, tai esineisiin kuten aseisiin kohdistuvat pelot.

– Sellaiset asiat, jota saattavat nyrjäyttää pelkosysteemin yliherkäksi, eivät yleensä pelota perusterveitä vastaajia, kommentoi Nummenmaa.

Mikä on sinun suurin pelkosi? Vastaa alla olevassa kyselyssämme.

Mitä sinä pelkäät eniten?

Kiltteys se on, mikä kannattaa.

Töykeys on typerää, sehän tiedetään, mutta lisäksi sillä on tyhmentävä vaikutus, kertoo Inc.com.

Liiketalouden professori Christine Porath on tutkinyt töykeyden vaikutuksia, ja hänen mukaansa jo epäkohteliaan käytöksen todistaminen haittaa luovuutta ja heikentää aivojen toimintaa.

Porathin tutkimukseen osallistuneet henkilöt menestyivät yleisessä luovuustestissä 28 prosenttia huonommin todistettuaan epäkohteliasta käytöstä. Lisäksi epäkohteliaille sanoille altistuneet koehenkilöt pärjäsivät 17 prosenttia huonommin muistitestissä ja jättivät huomiotta 43 prosenttia enemmän matemaattisia virheitä.

Lisäksi Porath mainitsee tutkimuksesta, jossa peräti 71 prosenttia lääkäreistä ja sairaanhoitajista yhdisti epäkohteliaan käytöksen lääketieteellisiin virheisiin.

Jälleen siis yksi todiste siitä, että kiltteys kannattaa. Senhän jo tiesimme, että kiltit ovat tutkitusti muita terveempiä ja onnellisempia. Lisäksi hyvän tekeminen muille parantaa mielialaa – ja toimii siinä tarkoituksessa paremmin kuin itsensä hemmottelu.

Kun siis seuraavan kerran tekee mieli murahtaa työkaverille kahviautomaatilla, mieti kahdesti. Epäkohtelias käytös voi jäädä alitajuntaan vellomaan ja saada työkaverin toimimaan tehottomammin kuin normaalisti.

Jos kaipaat inspiraatiota, kurkkaa täältä, kuinka kiltiksi ryhdytään. Ei muuten ole vaikeaa.