”Yllättävää, kun oppilaat sanovat, että Pirjo on suuttunut ja ajanut kaikki ulos luokasta. Sellaista ei ole kovin paljon meidän keskinäisessä suhteessa”, Juha miettii.

Palaako käämi vai ymmärtääkö toista paremmin? Opettajat Pirjo ja Juha Selenius kertovat, millaista on työskennellä puolison kanssa.

– Vieläkin jännittää, kun Juha pitää aamunavauksia. Ettei se hirveästi räi, ja osaako se avata mikrofonin, kertoo jämsäläinen Pirjo Selenius, 55.

Myös aviomies Juha Selenius, 57, kuuntelee Pirjon aamunavauksia hivenen hermostuneena.

– Tarkkailen, onko Pirjon äänessä teennäistä, opettavaista sointia.

Seleniukset ovat seurustelleet kohta neljäkymmentä vuotta ja työskennelleet opettajina Kankarisveden koulussa Jämsässä 27 vuotta. Pirjo opettaa yläkoulussa englantia ja Juha äidinkieltä ja kirjallisuutta.

– Ei me töissä nyhjätä toistemme kanssa. Suurin osa opettajan työstä tapahtuu luokassa, ja välitunnit on kaoottista tavaroitten hakua. Mutta kotona työt ovat läsnä koko ajan.

Eikö se ahdista?

– Ei, ei koskaan. Me tykätään niin hirveästi tästä työstä, vakuuttavat molemmat.

Vaimo paljasti sukkahousut

Pirjon työpöydällä opettajanhuoneessa on muki, johon on printattu valokuva. Juha hymyilee siinä heidän ensimmäisen lapsenlapsensa nimiäisissä. Pirjo jakaa pienen työpöydän toisten kieltenopettajien kanssa, Juha taas toisen äidinkielenopettajan kanssa.

– Vietän välitunnit mieluummin muitten työkavereitten kuin Juhan kanssa, me kieltenopettajat olemme ystäviä keskenämme. Minun ja Juhan välisistä ristiriidoista en voisi puhua työkavereille. Se olisi epäkorrektia Juhaa kohtaan, Pirjo juttelee.

Seleniuksista on tullut yksikkö sekä työkavereille että oppilaille.

– Oppilaat kysyvät minulta, missä Juha on. Sanon, että olen antanut sen aika vapaasti kulkea täällä, Pirjo hymyilee.

Ja jos Pirjo on ollut tunnilla pahalla päällä, Juha kuulee siitä oppilailta viimeistään seuraavalla välitunnilla.

– Kerran kuulin, kun oppilaat oikein juoksi oven taakse. Pirjo oli maininnut niille, että minulla oli 1970-luvulla sukkahousut. Se vähän otti päähän, oliko tuo nyt ihan pakko kertoa. Sukkahousut oli sen ajan hitti, sanoo Juha.

Iltaisin töitä olkkarissa

Pim-pom, kello soi välitunnilta luokkaan. Pirjon luokkahuone on ihan Juhan luokan yläpuolella. Joskus pari hauskuttaa oppilaita soittamalla sisäpuhelimella, että tuotko kaupasta kevytmaitoa.

He toivovat samoja luokkaryhmiä, koska sitä voi hyödyntää opetuksessa.

– Saatan kysyä, viittaako joku oppilas sun tunnilla. Voiko olla niin ujo, ettei uskalla vai eikö vain viitsi, kertoo Pirjo.

Omia lapsiaan he eivät opeta. Se on jo riittävän jännää, että työkaverit opettavat. Tosin Pirjo piti heidän esikoiselleen Emmalle seksikasvatuskurssin, kun sijaisti liikunnanmaikkaa.

– Piti varoa, etten kerro mitään henkilökohtaista. Joittenkin opettajien lapset esittävät, etteivät tunnekaan vanhempiaan, mutta meidän lapset ovat aina tulleet juttelemaan. Elli oli äärimmäisen tarkka, ettei hän esimerkiksi saa vihiä sanakokeista, Pirjo sanoo.

Se ei ollut ihan helppoa, sillä Pirjo ja Juha tekevät töitä iltaisin olkkarissa. Juha korjaa aineita nojatuolissa, ja Pirjo väsää tietokoneella vaikka nettisuunnistusta New Yorkissa. Silloin kun toisen koepino näyttää liian korkealta, toinen tekee enemmän kotitöitä.

– Olen ylpeä Pirjosta, hän suunnittelee erilaisia opetusmetodeja. Mutta naispuoliset kieltenopettajat ovat burn out -tilastojen kärjessä. Sanon Pirjolle, että älä pakkaa tunteja liian täyteen, Juha kertoo.

Saunassa voi puhua oppilaista

Seleniusten keittiön ilmoitustaululla on neljä lukujärjestystä: Pirjon, Juhan, Ellin, 16, ja Eetun, 11.

– Elämä menee ihan koulun mukaan. Kesän alussa ollaan kuin junan alle jääneitä turskia. Sukulaisia ei jaksa nähdä ennen kuin keskikesällä.

Kun molemmat ovat opettajia, lomat ovat aina yhtä aikaa ja palkkakin sama. Parasta on kuitenkin se, että toiselle voi puhua.

– En viitsi opettajanhuoneessa retostella, että olipa mukava tunti. Juhalle voin kertoa myös, kun menee hyvin. Tässä työssä saa niin hirveän harvoin positiivista palautetta, Pirjo sanoo.

– Joo, opettajanhuoneessa tulee jäätävä hiljaisuus, jos sanoo, että olipa oppilaat ihania.

Opettajamaailmassa vähän kilpaillaan oppilaiden huomiosta, vaikka siitä ei puhuta, Juha selittää.

Seleniukset juttelevat kotona paljon oppilaistaan, mutta eivät ikinä nimillä lastensa kuullen. Saunassa voi puhua vapaammin.

Opettajapari keskustelee paljon myös kasvattamisen filosofiasta.

– Opettaja on onnistunut, jos oppilaat ottavat koulun jälkeen vastuun elämästään ja tekevät omia valintoja, Juha sanoo.

Tuntuuko uusiin ihmisiin tutustuminen hankalalta? Vai haluatko lämmitellä välejäsi vaikean tyypin kanssa? Yksinkertaisesta niksistä voi olla iso apu.

Välillä tulee vastaan tilanne, jossa ihmiset eivät pidä toisistaan – eikä siihen ole välttämättä mitään sen kummempaa syytä.

Esimerkiksi uudessa työpaikassa voi kestää pitkään ennen kuin lämpenet uusien kollegoidesi seurassa. Aikaa vie sekin, että ärsyttävästä tyypistä tulee edes siedettävä omassa mielessäsi.

Onneksi ihmissuhteiden kehittymistä voi vauhdittaa pienellä psykologisella kikalla. Sama niksi voi auttaa kääntämään kurjat tunteet hetkessä toisiksi –ellei nyt täysin myönteisiksi, niin ainakin neutraaleiksi. Niksistä kertoo talouslehti Business Insider.

Yksinkertainen temppu menee näin: pyydä palvelusta häneltä, jonka kanssa haluat lämmittää välejäsi.

Tälle kikalle on annettu nimi kuuluisan tiedemiehen ja diplomaatin mukaan: kyseessä on Benjamin Franklinin menetelmä.

Lue myös: Näin voit olla mukava sosiaalisissa tilanteissa ilman, että sanot sanaakaan

Jos siis haluat voittaa toisen puolellesi, tehokkain keino siinä on saada hänet auttamaan sinua vapaaehtoisesti. Tapa toimii jopa paremmin kuin se, että tekisit itse palveluksia hänelle. Kannattaa pyytää aluksi pientä, helposti toteutettavaa palvelusta.

Avunpyyntö on älykäs keino osoittaa arvostusta.

Franklin on kuvannut menetelmän omaelämäkerrassaan näin:

”Hän, joka on vapaaehtoisesti tehnyt sinulle kerran palveluksen, auttaa sinua toisenkin kerran todennäköisemmin kuin hän, jota olet käskenyt.”

Avunpyyntö on älykäs keino osoittaa arvostustasi toiselle. Se on myös imarteleva ele auttajaa kohtaan.

Kun pyydät apua toiselta, tunnustat samalla hänen tärkeytensä ja osaamisensa – sekä ilmaiset oman nöyryytesi. Kuka nyt sellaisen jälkeen voisi enää vastustaa sinua?

Ei ole yhtä oikeaa lausetta – eivätkä kaikki masentuneet edes halua jutella.

Tilastojen mukaan joka viides suomalainen sairastuu masennukseen elämänsä aikana. Sairaus kuitenkin vaikuttaa monen muunkin elämään – jos jokaisella masentuneella on vierellään esimerkiksi kaksi läheistä ihmistä, masennus koskettaa valtavaa joukkoa suomalaisia.

Masentuneen läheisen on tärkeää huolehtia omasta jaksamisestaan, ja vertaistukeakin on tarjolla. Silti masentuneen lähellä voi olla vaikea olla. Miten toista voisi tukea niin henkilökohtaisessa kokemuksessa?

Miten valita sanat oikein? Masennuksen kokeneet käyttäjät kertoivat AskReddit-sivustolla, mitä toivoisivat itselleen sanottavan.

Sadoista vastauksista käy ilmi, ettei ole olemassa yhtä mallia, joka toimisi joka tilanteessa. Kaikki masentuneet eivät ensinnäkään kaipaa sitä, että joku on koko ajan lähellä – ja silloin heille kannattaa antaa tilaa.

Mielenterveysseuran sivuilla muistutetaan, että monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta. On tärkeää muistaa kertoa, että toinen on tärkeä itselle.

Monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta.

Sitten Redditin käyttäjien ehdotuksiin. Vaikka ei saisikaan aikaan näkyvää muutosta masentuneessa, kannattaa muistaa, että millä tahansa sanoilla voi olla silti merkitystä. Vetäytymisen sijaan on tärkeää näyttää, että ihminen on yhä olemassa sinulle, vaikka onkin masentunut.

1. ”Olet tervetullut.”

Masentuneelle on tyypillistä vetäytyä omiin oloihinsa, mutta siltikään ei maksa mitään kutsua häntä esimerkiksi mukaan juhliin – vaikka hän olisi jättänyt tulematta ties kuinka monta kertaa.

– Vaikka en tulisi, jo sen tietäminen, että joku haluaa minut mukaan, voi auttaa, Reddit-käyttäjät Lacerik sanoi keskusteluketjussa.

2. ”Tiedän, että teet parhaasi.”

Ulospäin voi näyttää siltä, että masentunut ei tee juuri mitään, vaikka hän käykin läpi väsyttävää henkistä taistelua. Välittämisensä voi näyttää esimerkiksi kertomalla, että tietää toisen yrittävän parhaansa ja ettei tällä ole helppoa.

3. Kysy jotain

Jos ei ole aivan varma siitä, miten masentuneen kanssa tulisi toimia, oiva ratkaisu on kysyminen! Kerro, että haluat auttaa ja kysy, miten sen voisit tehdä. Muista myös kuunnella vastaus huolella. Masentuneella saattaa olla täsmällinenkin vastaus tai sitten ei. Joka tapauksessa olet kertonut, että olet valmis tukemaan häntä.

4. Anna hali

Aina sanoja ei tarvita. Usein riittää, että on läsnä ja kuuntelee, jos toinen haluaa kertoa jotain. Jotkut saavat sanojakin suurempaa lohdutusta fyysisestä kontaktista.

5. ”Ollaan vaan ja hengaillaan.”

Redditissä ehdotellaan reseptiksi rentoa yhdessäoloa: pizzan syömistä, tv:n katselua, videopelejä ja siinä ohessa jutustelua kaikesta mahdollisesta. Joskus on ihan vapauttavaa, etteivät kaikki koko ajan keskity siihen, miten masennus milläkin hetkellä jakselee.

6. ”Rakastan sinua.”

...sellaisena kuin olet. Rakastan sinua, enkä ole menossa minnekään.

7. ”Uskon tunteisiisi ja niillä on minulle merkitystä.”

Osa Redditin käyttäjistä oli sitä mieltä, että he haluavat kuulla pelkästään sen, että heidät hyväksytään tunteineen – eikä heitä yritetä väkisin korjata. ”On ok olla surullinen.”

Joidenkin elämänohjeiden oppiminen ei ole koskaan liian myöhäistä – vaikka saattaahan se harmittaa, kun neuvoa olisi voinut tarvita jo teininä.

Rakkautta. Unelmia. Arkea. Näihin elämän peruspilareihin nojautuvat Me Naisten lukijoiden aikuisena opitut viisaudet.

Me Naiset kertoi viime viikolla seitsemästä elämänohjeesta, jotka ihmiset oppivat liian myöhään. Kysyimme jutussa myös lukijoiltamme, minkä elämänviisauden he ovat oppineet aikuisena.

Vaikka moni harmitteli, että tärkeimmät ohjeet on opittu vasta vanhemmalla iällä, vastauksista henki kiitollisuus ja armollisuus. Ne ovat hyödyllisiä tunteita opittavaksi missä iässä tahansa.

1. Unelmista

2. Tunteista

3. Itsetunnosta

4. Työstä

5. Seikkailuista

6. Ihmissuhteista

7. Rakkaudesta

8. Kiireestä

9. Nukkumisesta

10. Arjesta

Osallistu kyselyyn ja kerro, puhutko parisuhteestasi somessa.

Yhdelle pusukuvat ovat arkipäivää, toinen ei koe julkista söpöilyä omaksi jutukseen. Miten sinun parisuhteesi näkyy sosiaalisessa mediassa? Kerrotko puolisosi nimen Facebook-profiilissa? Hehkutatko rakkautta vuosipäivänä tai jaat selfieitä aurinkorannalta? Miksi tai miksi et? Kertooko somekäyttäytyminen mielestäsi jotain suhteesta?

Osallistu jutuntekoon ja kerro meille, puhutko parisuhteestasi somessa. Vastauksia käytetään myöhemmin Me Naisten jutussa.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.