Jes, vihdoinkin omassa rauhassa! Introvertti välittää ihan täysillä läheisistään, mutta akkunsa hän kuitenkin lataa kaikista tehokkaimmin yksin. Kuva: Shutterstock
Jes, vihdoinkin omassa rauhassa! Introvertti välittää ihan täysillä läheisistään, mutta akkunsa hän kuitenkin lataa kaikista tehokkaimmin yksin. Kuva: Shutterstock

Hei ekstrovertti! Älä pakota introverttia puhumaan tai ylitulkitse hänen hiljaisuuttaan. Tämän jutun luettuasi ymmärrät miksi.

Etkö sinäkään erityisemmin nauti esiintymisestä tai väsytkö ollessasi koko päivän ihmisten seurassa? Rakastatko yksin olemista ja omaan rauhaan käpertymistä?

Onneksi olkoon, olet introvertti! Lue täältä, mikä kaikki tekee introverteistä ihan mahtavia ystäviä.

Sääli kyllä, sosiaalisuutta arvostavassa yhteiskunnassamme kaikki eivät ymmärrä introverttien hienoutta. Siksi moni introvertti on joutunut kuulemaan epämiellyttäviä tulkintoja persoonastaan ja siitä, kuinka heidän pitäisi muuttaa omaa käytöstään. 

Listasimme 10 lausetta, jotka introvertti on hyvin todennäköisesti kyllästynyt kuulemaan:

1. ”Puhuisit vähän enemmän.”

Yleisen harhaluulon mukaan kaikki introvertit ovat tuppisuita. Todellisuudessa moni puhuu oikein mieluusti silloin, kun tilanne ja seura ovat sopivia.

Uusien tuttavien seurassa introvertti kuitenkin tyytyy usein vähiin sanoihin. Se johtuu yksinkertaisesti siitä, että introvertti haluaa punnita tokaisujaan.

Uusien tuttavien seurassa introvertti tyytyy usein vähiin sanoihin.

”Ärsyttää, kun ihmiset kysyvät minulta kuulumisia, koska kysymys vaatii niin välittömän vastauksen. En keksi ikinä ”mitäkuuluuseen” mitään järkevää vastattavaa, koska a) en yleensä ole sillä fiiliksellä, että haluaisin jakaa todellisia kuulumisiani spontaanisti jollekin puolitutulle ja b) on jotenkin kiusallista heittää jotain turhanpäiväistä läppää säästä”, 29-vuotias nainen kuvailee.

2. ”Sinun pitäisi päästä yli tuosta ujoudestasi.”

Vaikka introverttius ja sosiaalinen pelokkuus usein sekoitetaan toisiinsa, ne eivät missään mielessä kulje käsikkäin. Introvertti voi olla tietyssä tilanteessa toki arka, mutta se ei tarkoita, että hän olisi sellainen aina.

”Koska en jatkuvasti pälpätä muiden päälle, minua pidetään helposti arkana. Mielestäni se on epäkohteliasta – en itse ajattele olevani erityisen ujo. Minulla ei vain jatkuvasti riitä energiaa siihen, että avautuisin kaikille”, kertoo 28-vuotias nainen.

3. ”Vaikutat siltä, että vihaat kaikkia.”

Moni introvertti on saanut otsaansa myös ihmisvihaajan leiman. Pahimmillaan introvertti on pitkin elämäänsä joutunut vakuuttelemaan useaan otteeseen, ettei vihaa toisia.

”Ajoittainen hiljaisuus, omasta olosta nauttiminen ja pitkällinen harkitsevuus eivät tarkoita sitä, etten tykkäisi toisista ihmisistä ja pystyisi rakastamaan”, 31-vuotias nainen huomauttaa.

Lue myös: Tapailetko introverttiä? Nämä 10 asiaa hän haluaisi sinun tietävän

4. ”Kun ensimmäisen kerran tapasin sinut, en pitänyt sinusta yhtään.”

Eräs 25-vuotias nainen kertoo kuulleensa tämän virkkeen lukemattomia kertoja:

”Hyvät ystävänikin ovat ohimennen sanoneet, että vaikutin ensimmäisellä tapaamiskerrallamme kylmältä ja etäiseltä. He ovat kertoneet, että minuun tutustuminen vaatii aikaa. Tottahan se on, mutta joka kerta kun kuulen tämän, minulle tulee vaikea olo. En pysty ajattelemaan muuta kuin sitä, kuinka omituiselta mahdan vaikuttaa muiden silmissä. Nykyään olen hyvin tietoinen siitä, kuinka huonon ensivaikutelman teen, vaikka kuinka yrittäisin muuttua. Siksi olisi kiva, jos nämä kommentit jäisivät sanomatta. Tiedän kyllä ilmankin, millainen olen.”

5. ”Lähdetään/tehdään ex-tempore jonnekin/jotain! Älä nyt hannaa!”

Koska introvertti lämpenee hitaasti, hän saattaa suhtautua uusiin ja yllättäviin tilanteisiin aluksi varautuneesti. Älä siis odota, että introvertti innostuu uusista asioista sekunneissa.

”Toivoisinkin, ettei minulta vaadittaisi välitöntä vastausta mihinkään.”

”Vastaan yllättäviin ehdotuksiin todella helposti ei. Se johtuu yksinkertaisesti siitä, että en saa tarpeeksi aikaa ajatella, jolloin koen kieltäytymisen helpoimmaksi vaihtoehdoksi. Toivoisinkin, ettei minulta vaadittaisi välitöntä vastausta mihinkään. Se saisi minut useammin vastaamaan tapaamisiin, reissuihin ja muihin kivoihin ehdotuksiin myöntyvästi”, 32-vuotias nainen kertoo.

6. ”Olet ihan liian paljon yksin, sinun täytyy olla yksinäinen.”

Yksin oleminen ja yksinäisyys ovat kaksi eri asiaa. Introvertti nauttii omasta seurastaan, joten hänelle itsen kanssa hengaileminen ei ole taakka – päinvastoin.

7. ”Kyllähän sinä nyt voit tulla edes piipahtamaan niissä juhlissa…”

Ei kannata olettaa, että rentoihin kekkereihin osallistuminen olisi jokaiselle pelkkä ilo. Monelle introvertille uusia ihmisiä kuhiseviin tilaisuuksiin osallistuminen on väsyttävää.

Ei kannata olettaa, että rentoihin kekkereihin osallistuminen olisi jokaiselle pelkkä ilo.

”Pahimpia ovat kokkarit, joissa en tunne ketään ja joissa pitäisi mennä smaltalkaamaan tyhjästä tuntemattomien ihmisten kanssa. Tuntuu raskaalta. Mieluiten jätän menemättä, jos mahdollista”, 40-vuotias nainen kertoo.

Lue myös: Tunnistatko itsesi? 9 asiaa, jotka vain introvertit tajuavat

8. ”Etkö voisi olla vähän enemmän kuin ________ (lisää ekstrovertin tyypin nimi)?”

Ehkäpä. Viimeaikaisen tutkimuksen perusteella ihminen pystyy kyllä muuttamaan persoonaansa, jos oikein kovasti yrittää. Mutta miksi meidän kaikkien pitäisi olla samanlaisia? Mitä vikaa introverttiudessa on?

No ei tietenkään yhtään mitään. Sen sijaan siinä on paljonkin vikaa, että kehottaa toista ihmistä muuttumaan ihan ilman oikeaa syytä.

9. ”Älä ole niin vakava koko ajan.”

Joskus introvertti saattaa olla pitkäänkin hiljaa, kun muut jutustelevat niitä näitä. Sen takia introvertti saatetaan leimataan tylyksi pessimistiksi. 

”Keskityn usein toisten sanomisiin todella intensiivisesti, enkä halua kommentoida heidän asioitaan ennen kuin ymmärrän täysin, mitä he tarkoittavat. Yritän siis ihan tosissani olla hyvä tyyppi. Harmi kyllä tämä tulkitaan usein epäkohteliaaksi. Siksi olen alkanut yhä enemmän sutkautella turhanpäiväisyyksiä keskustelun lomaan. Minua se väsyttää, mutta ainakin ihmiset suhtautuvat minuun nykyään suopeammin”, kertoo 26-vuotias nainen.

10. ”Eläisit vähän!”

Yleensä introvertti kuulee tämän virkkeen silloin, kun joku yrittää maanitella häntä pois omasta rauhastaan. Kaikille elämisen tärkein osa ei ole kuitenkaan se, että viettää koko ajan aikaa toisten kanssa.

”Uskokaa jo, jotkut nauttivat täysin rinnoin siitä, että saavat olla ihan yksin ja katsoa Netflixiä koko viikonlopun.”

”Uskokaa jo, jotkut nauttivat täysin rinnoin siitä, että saavat olla ihan yksin ja katsoa Netflixiä koko viikonlopun. Se ei tarkoita sitä, ettei nauttisi elämästään”, toteaa 25-vuotias nainen.

Lue myös: Viihdytkö itsesi seurassa? Yksinolo tekee hyvää – monin tavoin

Vierailija

”Puhuisit vähän enemmän” ja 9 muuta lausetta, jotka introvertti on kyllästynyt kuulemaan

Vierailija kirjoitti: Ei tämä juttu auttanut ymmärtämään introverttejä yhtään. Piinallisen mykkiä seinään tuijottelijoita, jotka yrittävät paeta, kun sanoo päivää. Miksi kukaan haluaisi heihin tutustua? Eivät osaa vastata kyllä tai ei. Ei mitään sanottavaa. Outo juttu ettei työpaikkaa ja ihmissuhteita löydy. Onneksi sinä olet niin kiinnostava, että kaikki palavat halusta tutustua ja tutustuttuaan eivät malta muuta kuin kuunnella yllä olevan kommenttisi laatuisia elämänviisauksia.
Lue kommentti
Kusiaispesä

”Puhuisit vähän enemmän” ja 9 muuta lausetta, jotka introvertti on kyllästynyt kuulemaan

Näyttäisi että ekstroverttit odottavat vastapuolelta samanlaisia ominaisuuksia eivätkä ymmärrä ihmistä. Muutoin.vaimoni on ekstrovertti ja jonkunverran ylpeakin siitä. Tosiasiassa sehän helpottaa seurassa.mutta on myös raskasta kun hän vie kaiken tilan. Käy jopa niin hassusti että koetan sopertaa itse jotain väliin eikä kukaan edes huomaa että minullakin oli asiaa. Ehkä joskus joku kysyy kohteliaisuudesta sitten mitäs minun töihini kuuluu. On se kyllä raskasta.olis ollut helppo yksin. Pahinta...
Lue kommentti

Koira on omistajalleen usein kuin perheenjäsen. Siksi on hyvä varautua muutamaan asiaan, jos suunnittelet treffejä koiraihmisen kanssa.

Toko-treenit. Iltapissat. Raakaruoka. Kun tapailet koiranomistajaa, eteesi tulee monia juttuja, joita et ehkä ole tullut ajatelleeksi.

Olen harrastanut ja omistanut koiria 30 vuotta. Tänä aikana olen kuullut harrastuksestani monenlaisia kommentteja.  

Suurin väärinymmärrys koskee koiran roolia. Harva tajuaa, kuinka tärkeä koira on omistajalleen. Minulle se on perheenjäsen, joka esittelen mieluusti jo ensitreffeillä – jos se vain on mahdollista.

Minulle riittää, että olen itse kaivanut tietoa, kouluttanut koiraani sekä itseäni ja oppinut hyväksymään muutokset, joita koiranomistajuus tuo tullessaan. Kun pentu saapuu kotiin, aikatauluni ja koko elämäni ovat menneet uusiksi. Unelmakoirankaan kanssa ei ole aina kivaa, mutta silti rakastan lemmikkiäni yli kaiken.

”Koira on perheenjäsen, joka esittelen mieluusti jo ensitreffeillä.”

Kenenkään ei tarvitse rakastaa toisen koiraa, mutta rakkaimpien ihmisten olisi syytä ainakin ymmärtää ja kunnioittaa eläintä. Eteen tulee muitakin uusia asioita, jotka kannattaa hyväksyä, kun hyppää parisuhteeseen koiranomistajan kanssa.

Katso koiranaisen lista asioista, jotka hämmästyttävät usein uusia deittikumppaneita, mutta jotka ovat olennainen osa koiranaisen elämää:

1. ”Emmekö me mene viikonloppuisin enää muualle kuin kävelylle ja koirapuistoon?”

Useimmat ystäväni juoksevat perjantai-iltana after workeille ja menevät kumppaniensa kanssa elokuviin tai dinnereille. Minulle viikonloput tarkoittavat laatuaikaa erityisesti koirani kanssa. Koska olen ollut arkipäivät töissä, haluan viikonloppuna olla mahdollisimman paljon yhdessä koirani kanssa. Saan lenkkeillä rauhassa ja ehdin mennä vielä myöhäänkin illalla koirapuistoon. Sieltä löytyy ainakin koiramyönteistä jutteluseuraa.

Joskus uudet kumppanit ihailevat ja innostuvat aluksi tästä erilaisesta, tervehenkisestä tavasta viettää viikonloppua, mutta yleensä muutaman perjantain jälkeen kuviot alkavat kyllästyttää. Harva jaksaa viettää seitsemää tuntia – hyvä jos paria tuntiakaan – ulkona joka päivä. Eikä tarvitsekaan, mutta olisihan se varsinkin aluksi kivaa saada seuraa ulkoiluun, kun ei malttaisi olla erossa kummastakaan: ei uudesta deitistä eikä omasta koirastaan.

Lue myös! Koirapuistossa on parempi deittionni kuin Tinderissä

2. ”Elät aivan eri rytmissä kuin muut ihmiset”

Koirani pentuaikana totuin heräämään aikaisin ja olemaan vielä myöhään yöllä pissalenkeillä. Kun muut vielä nukkuvat krapulaansa pois sunnuntaiaamuna, kahdeksaan mennessä olen ollut koirani kanssa ulkona jo 1,5 tuntia ja usein mietinkin, miksi kahvilat aukeavat niin myöhään pyhänä.

Varsinkin vuorotyötä tekevillä kumppaneillani on ollut vaikeuksia sopeutua tähän rytmiin. Itselleni ja koiralleni aikaisista aamuherätyksistä on tullut jo sen verran rutiinia, että niistä en luovu. Onneksi yöllisiä pissalenkkejä ei ole ollut enää pentuajan jälkeen, mutta kesäiltoina on kiva mennä auringonlaskun aikaan ulos ja pitkälle lenkille, kun ei ole enää liian kuuma.

On hyvä tietää, että koiranaisen lyhyt piipahdus kaupassa tarkoittaa korkeintaan viittä minuuttia, mutta lyhyt ulkoilu voi venyä usean tunnin mittaiseksi.

Suosittelemme! Käyttäytyykö koirasi oudosti, kun harrastat seksiä? Tästä se johtuu

3. ”Voisiko koiran jättää välillä kotiin?

Otan koirani mukaan mahdollisimman moneen paikkaan ja karsin mielelläni menoistani, että voin olla karvakuononi kanssa. Tiedän, että kaikkiin juttuihin en voi ottaa koiraani mukaan ja teen kyllä poikkeuksiakin ja jätän sen kotiin tarvittaessa, mutta en mielelläni kovin pitkäksi aikaa.

”Karsin mielelläni menoistani, että voin olla koirani kanssa.”

Kumppanini ei tarvitse noudattaa samaa elämäntyyliä, mutta ymmärrystä kannattaa olla. Moneen asiaan. Koirani esimerkiksi nukkuu mieluusti sängyssäni, mutta sen voi kyllä tarvittaessa komentaa alas. Autossakin se istuisi mieluiten etupenkillä, vaikka saa sen kiinnitettyä myös taakse turvavyöllä.

On myös asioita, joista ei tingitä: Ruokaa ei anneta pöydästä. Herkun eteen pitää tehdä temppu. Koirapuistossa ei rähinöidä. Tottelevaisuuskoulutusta eli toko-treeniä ei skipata sen vuoksi, että tekisi mieli viettää elokuvailta kotona.

4. ”Ostat koirallesi raakaruokaa ja herkkuja, mutta pihistelet omissa ostoksissasi”

Vaikka koira saa leipäjuustoa, lohta ja täyslihaa, ei kannata odottaa, että sen omistaja syö ja tarjoilee pelkkää gourmeeruokaa.

Käyn todella harvoin enää ulkona syömässä parinkympin dinnereitä. Sen sijaan maksan helposti useamman kympin koiran hyvinvoinnista ja palkkaan sille päivittäin hoitajan kotiin, ettei sen tarvitse olla yksin.

5. ”Koti on joko täydessä kaaoksessa tai olet koko ajan imuroimassa”

Koirakotini elää kovin vaihtelevassa tilassa. Välillä siellä ovat koiran lelut hujan hajan ja pölypallot näkyvissä, mutta kun ne ärsyttävät tarpeeksi kauan, otan imurin ja mopin esiin. Ja täytyy myöntää, että niin tapahtuu nyt useammin kuin koskaan ennen.

En pidä likaisesta kodista enkä epäjärjestyksestä, mutta joskus kun kaikki vapaa-aika menee koiraharrastuksissa ja ulkona, kodin siisteys jää toissijaiseksi. Siivousintoakin tärkeämpää on kiinnittää huomio koiran hyvinvointiin.

6. ”Koirankarvoja löytyy joka paikasta, jopa työtuolista”

Pienenkin koiran karvat voivat leijailla yllättävän pitkälle. Ex-heilani löysi niitä työtakkinsa hihasta ja penkiltään. Itse en saa niitä pois millään, vaikka kuinka kuivaisin vaatteitani kuivausrummussa ja käytän vaateharjaa. Enkä enää osaa hirveästi kiinnittää huomiota karvoihin. Niitä tulee ja menee niin paljon.

Jos koiran karvat ovat jollekin ongelma, silloin kumppani taitaa olla väärä.

Perheen yhteinen aika, jutteleminen, työpaikkaruokalan feta-pinaattipiirakka ja hienot arkikengät –  kun tarkasti ajattelee, löytää arjesta monta ihanaa pientä asiaa!

Psykoterapeutti Maaret Kallio kertoi MTV:n haastattelussa, että tavallista arkea ei arvosteta nykyään riittävästi. Sosiaalisen median perusteella moni tuntuu viettävän täydellistä elämää, ja moni hehkuttaa vain arjen yläpuolelle nousevia kohokohtia.

Arkea aletaan arvostamaan vastoinkäymisten myötä.

– Kun siihen tulee joku uhka, mitä elämä saattaa tuoda kuten onnettomus, sairaus tai jotain muita kriisejä, niin kyllähän se arkinen, tavallinen elämä näyttäytyy silloin ihan kullanarvoisena, Kallio kertoi MTV:lle.

Me Naiset kysyi viideltä naiselta, miksi se aivan tavallinen arki on ihanaa.

1. PERHE JA KAUNIS KOTI

”On ihanaa olla 9- ja 13-vuotiaiden lasten äiti. Heidän jutuilleen saa nauraa joka päivä. Heidän kanssaan on hauska katsella leffoja, jutella, käydä kävelyillä, istua samassa ruokapöydässä päivän kuulumisia vaihtamassa.

”Tavallisena arki-iltanakin voi laittaa kynttilöitä ja katsella ikkunasta, miten ilta tummuu.”

Tykkään myös kovasti kodistamme, jonka olemme vuosien mittaan remontoineet mieleiseksi. Jokaiseen nurkkaan ja kulmaan liittyy onnellisia muistoja, joka päivä on ihana tulla töistä kotiin. Parasta on, jos puoliso on laittanut ruokaa niin, että koko talo tuoksuu. Tavallisena arki-iltanakin voi laittaa kynttilöitä ja katsella ikkunasta, miten ilta tummuu.”

2. OMA AIKA

”Parasta on, kun voin pelata työmatkat sekä mennessä että palatessa Pokemon Go:ta kenenkään häiritsemättä.” 

3. RUOKA JA KAUNIIT TAVARAT

”Arjessa parasta on rakas puolisoni ja meidän ihana pieni kissa. Joka kerta kun silitän kissaa, oikein tunnen, miten stressitaso ja verenpaine laskevat.

”Käytän arkisinkin kauneimpia astioita, jotka omistan, ja iloitsen niiden kauneudesta.” 

Sitten on myös pienempiä arjen ihanuuksia, kuten Hesarin Torstai-liite, josta iloitsen joka torstaiaamu. Työpaikkaruokalassa ilahdun joka kerta hirveästi, kun on feta-pinaattipiirakkaa, joka on lempiruokaani lounasravintoloiden valikoimasta. Muutenkin syöminen ilahduttaa jatkuvasti: rauhassa syödyt aamiaiset, oikein rasvainen kermajuusto leivän päällä, vadelmat suoraan pakastimesta ja vesimeloni. Myös hyvä sää on aina ihana juttu.

Arkisista tavaroistakin koen hyvää mieltä. Käytän arkisinkin kauneimpia astioita, jotka omistan, ja iloitsen niiden kauneudesta. Minulla on muutamat omasta mielestäni tosi hienot arkikengät, joiden jalkaan vetäminen on aina vähintään pienen sisäisen hymyn paikka. Jos onnistun valitsemaan kivat vaatteet töihin tai laittamaan hiukset erityisen kivasti, tai huulipuna mätsää asuun, siitä saan hyvän mielen.”

4. PIENET, OHIKIITÄVÄT HETKET

”Ne ovat niitä pieniä, ohikiitäviä hetkiä: kun höpsöttelemme sohvalla lapsen kanssa ja hän nauraa katketakseen, tai kun mies kuiskaa korvaan, että olen hänelle tärkein kaikista. Ei sitä lämmintä läikähdystä rinnassa tarvitse kauempaa etsiä.”

”Kun tarkemmin ajattelee, arkiset asiat ovat ylellisiä ja etuoikeutettuja.”

5. TOISTEN ILAHDUTTAMINEN

”Myönnetään, en oikein tykkää sanoista arki ja tavallinen. Joka päivä tapahtuu niin paljon pieniä ihania asioita, enkä haluaisi ottaa niitä itsestäänselvyytenä ja sanoa tavallisiksi. Ei ole itsestäänselvää, että perhe on terve, asut omassa kodissa ja jääkaapissa ruokaa – kun tarkemmin ajattelee, arkiset asiat ovat ylellisiä ja etuoikeutettuja.

Jos nyt en jostain erityisesti arjessani tykkää, niin rehellisesti sanoen ruuanlaitto ja siivoaminen ovat toisinaan tylsää puuhaa. Silti nämäkin pienet arkirutiinit tuovat turvallisuuden ja jatkuvuuden tunnetta elämään.

”Hän pyöräili juuri työpaikkani ohi vain siksi, että halusi tuoda keksejä ja antaa pusun.”

Arkipäivissä parasta on esimerkiksi perheen tapaaminen, lemmikkien kanssa leikkiminen, uiminen ja poikaystävän kanssa hengailu. Meille on poikaystävän kanssa kehittynyt huomaamatta tapa ilahduttaa toisiamme pienillä jutuilla: minä saatan kerätä hänelle mustikoita tai viedä yllätykseksi vaikka balettiin. Hän pyöräili juuri työpaikkani ohi vain siksi, että halusi tuoda keksejä ja antaa pusun.

Pidän myös töiden tekemisestä, sillä opin työssäni jatkuvasti uusia asioita, tapaan kiinnostavia tyyppejä ja saan käyttää luovuuttani.”

kotitonttu

5 naista kertoo, miksi tavallinen arki on aivan parasta!

Juuri näin on, arkisia asioita osataan usein arvostaa vasta, kun ne on menetetty. Voi tulla erilaisia vaikeuksia, työttömyyttä, yllättäviä rahamenoja, jokin vakava sairaus tai jopa kuolemantapaus. Itse osaan arvostaa ihan kotona oloa, ei minun tarvitse lähteä minnekään matkoille. Nautin, kun vanha koirani pystyy vielä liikkumaan aika hyvin, joka päivä mennään ulos luontoon. Katselen puita ja eläimiä, juttelen usein muutaman sanan vanhempien ihmisten kanssa, huomaan kuinka se piristää heitä...
Lue kommentti
”Voi jehna, taas sillä naapurin Mirkulla on asiat niin paljon paremmin...” Kuva: Shutterstock

Kateudesta voi päästä eroon monella tavalla. Huonoin tapa on viitata sille tyystin kintaalla.

Laulaja Antti Tuisku kertoi viime viikon Me Naisissa kärsineensä tuntemastaan kateudesta niin pahasti, että haki siihen apua terapiasta. Haastattelussa Antti muistelee vuoden 2011 Emma Gaalaa, jossa Jenni Vartiainen voitti runsaasti palkintoja. Pettymys oli Antille kova.

– Olin ihan paskana, etten taaskaan ollut voittanut mitään. Vielä enemmän olin paskana siitä, että en osannut olla onnellinen rakkaan ystäväni puolesta. Kävin sotaa pääni sisällä. En halunnut olla kateellinen, mutta olin. Minun oli pakko pureutua tunteeseen syvemmin: miksi tunnen näin? Antti kertoi.

Kateus voi olla pahimmillaan haitallinen kierre, joka ajaa syvään katkeruuteen ja kuluttaa omia voimia. Mutta ei kateus ole läpikotaisin haitallinen tunne, se voi auttaakin: asiantuntijoiden mukaan kateus saattaa avata silmät ymmärtämään paremmin esimerkiksi sitä, mitä oikeasti haluaa elämältään.

Kysyimme lukijoiltamme, millaisista asioista he ovat olleet kateellisia ja miten kateus on vaikuttanut heidän elämäänsä. Lisäksi pyysimme heitä kertomaan, mikä on auttanut käsittelemään omaa kateutta.

Kokosimme kyselyn perusteella viisi toimivaa vinkkiä, joiden avulla kateudesta voi yrittää päästä yli.

1. Tunnusta, että olet kateellinen.

”Olen ollut kateellinen paremmasta koulutuksesta monille ihmisille ja myös paremmista ansioista. Koulutuskateus on vaikuttanut minuun niin, että lähdin aikuisiällä opiskelemaan ja nyt haen jatko-opiskelijaksi. Palkkaan liittyvää kateutta en ole saanut nujerrettua, ja se syö kyllä, kun huomaan, etten voi iloita toisen paremmasta työpaikasta. Inhoan itsessäni sitä, että olen kateellinen.

”Koulutuskateus on vaikuttanut minuun niin, että lähdin aikuisiällä opiskelemaan ja nyt haen jatko-opiskelijaksi.”

Helpotusta on kuitenkin tuonut se, että olen pakottanut tunnustamaan asian itselleni. Tuntemani kateus on tunne. Siitä voi päästä yli.”

2. Tarkastele omaa elämääsi kateellisena.

”Tunnen kateutta ystäviäni kohtaan. Heillä on hyvä tukiverkosto ympärillä, ja lapset voi laittaa aina halutessa ja tarvittaessa hoitoon. Meillä lapset ovat olleet kodin ulkopuolella hoidossa tänä vuonna kerran. Yhteinen parisuhdeaika on jäänyt melko vähiin.

”Kateuteen ei ole pakko jumittua.”

Minua kateuden käsittelyssä on auttanut se, että ajattelen sen olevan ohimenevä tunne. Kateuteen ei ole pakko jumittua. Ei ole ystävien vika, jos heillä joku asia on helpompaa kuin itsellä. Usein auttaa myös se, että tunnistaa omasta elämästä niitä asioita, joista joku muu voi olla kateellinen. Ajattelen, että jokaisella on joku asia paremmin tai huonommin kuin muilla.”

3. Yritä olla vertaamatta itseäsi muihin.

”Olen aina ollut serkulleni kateellinen hänen kauneudestaan ja urheilullisuudestaan. Olen kova vertaamaan itseäni muihin, mistä tulee helposti paha mieli. Ainoa asia, mikä auttaa, on vertailun lopettaminen. Jos vertaan itseäni muihin, tulen heti kateelliseksi. Siksi nykyään yritän olla vertaamatta itseäni toisiin ja pyrin vain olemaan oma itseni.”

4. Mieti, miten voisit kehittää itseäsi.

”Eniten kateutta olen kokenut urheiluharrastuksessa. Aina tuntuu, että joku on minua voimakkaampi ja nopeampi. Kateudesta voi päästä eroon parhaiten niin, että tunnistaa omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Silloin on helpompaa kehittää itseään ja voi omaksua kadehtimiaan piirteitä toisilta. Pelkkä kateus ei johda mihinkään, mutta sen avulla voi löytää itsestään paljon voimavaroja toteuttaa itseään.”

”Pelkkä kateus ei johda mihinkään, mutta sen avulla voi löytää itsestään paljon voimavaroja toteuttaa itseään.”

5. Puhu siitä, harmittele ja unohda.

”Olen ollut kateellinen ihmisille monista asioista – usein turhaan. Tämän tajuaminen on auttanut ymmärtämään, ettei kateus ruoki elämässäni mitään erityistä. Sanon aina suoraan, jos olen kateellinen. Ei sillä kannata leukaperiä kiristää tai alkaa kapinoimaan. Paras tapa päästä siitä eroon on puhua siitä ääneen. Silloin kateus muuttuu ensin pikkuhiljaa vain pelkäksi harmitukseksi – ja lopulta se hälvenee kuin itsestään.”

Seksuaaliterapeutti Marja Kihlströmin kehittelemä parisuhdetesti paljastaa, mihin suhteessa kannattaa ensisijaisesti satsata. 

Onko parisuhteeni riittävän hyvä, olemmeko me onnellisia?

Tätä moni suhteessa oleva miettii tasaisin väliajoin. Nyt ei tarvitse enää arvailla: seksuaaliterapeutti (NACS) Marja Kihlström on kehittänyt testin, jossa parisuhteessa elävä voi helposti nähdä, millä tolalla oma suhde on.  

Kihlströmin mukaan parisuhteen tilaa kannattaa testata toisinaan ihan siksi, että arjessa suhde ja siihen panostaminen saattavat helposti unohtua. Testin pyrkimyksenä on auttaa pysähtymään ja miettimään, pitäisikö joihinkin suhteen osa-alueisiin kiinnittää enemmän huomiota.

– Sen avulla voi huomata, olisiko syytä kiinnittää huomiota puhumiseen, läheisyyteen vai siihen, miten tukee kumppanin unelmia. Nämä kaikki vaikuttavat tutkitusti parisuhteen laatuun ja onnellisuuteen, Kihlström kertoo.

Hänen mukaansa moni parisuhde pysyisi huomattavasti paremmassa kunnossa, jos ihmiset osaisivat tarttua vaikeuksiin tarpeeksi ajoissa.

– Vaikka testi onkin kevyt, se voi auttaa tunnistamaan ongelmia ajoissa ja tarvittaessa hakeutumaan avun pariin, Kihlström kertoo.

Kihlströmin kehittelemä testi on julkaistu ensimmäisen kerran hänen Puhu muru -blogissaan.

kerttu

6 kohdan rakkaustesti paljastaa, missä kunnossa parisuhteesi on

Testin vastausvaihtoehdot eivät ihan riitä, mutta kyllä parisuhteemme paranee kokoajan, kun pian tulee 41 vuotta oltua naimisissa ja kulmia on hiottu keinoilla, mitä en missään nimessä enää käyttäisi, mutta kai ne tarvittiin timanttien hiomiseksi. Ihanaa kun tuntee toisen niin, että ei tarvitse missään tilanteessa vetää roolia, vaan voi olla oma itsensä. Huumori ja luottamus, sekä "kipinä" ovat ihania asioita. Rakkaus voi paljon ja todella rakkauden vastakohta on pelko, sekin aikanaan koettu...
Lue kommentti