MIten tämä vekotin nyt toimikaan? Kuva: Shutterstock
MIten tämä vekotin nyt toimikaan? Kuva: Shutterstock

Nuoruuden kesätyö ei ole pelkkää taskurahan tienaamista. Naiset kertovat, mitä kesätyö heille opetti.

Ihana tai kamala kesätyö - aina siitä oppii jotain.

1. Kaikki eivät pidä sinusta, vaikka tekisit kaiken oikein

Asiakaspalvelu opettaa kestämään päätöntäkin kritiikkia. Aina löytyy hankalia ja ikäviä ihmisiä.

"Sain ensimmäisen karun kosketukseni asiakaspalvelutyöhön 16-vuotiaana kahvilassa. Ensimmäisenä työaamunani sisään astui mies, joka tilasi kahvin. Kerroin avanneeni kahvilan juuri ja että kahvi oli vasta tippumassa. Mies alkoi huutaa ja kiroilla: 'Miten tänne otetaan noin huonoja työntekijöitä, jotka ei osaa edes keittää kahvia?' Lisäksi hän huoritteli minua. Muistan ajatelleeni kauhuissani, että tällaistako asiakaspalvelutyö on?
Onneksi en ole tuon tapauksen jälkeen kokenut yhtä ilkeää kohtelua. Olen oppinut, että vaikka en itse tekisikään mitään väärää, silti asiakkaat voivat syyttää kaikesta. Ymmärrän, että tämä on osa asiakaspalvelua. Kaikkia ihmisiä ei voi miellyttää."

2. Pomolle voi sanoa vastaan

Ei kannata olla orja, eikä sairaana pidä tulla töihin.

"Sairastuin flunssaan työskennellessäni ruokakaupassa. Käytäntö oli sellainen, että yhden päivän sai olla pois, kun vain ilmoitti asiasta pomolle. Soitin ja kerroin olevani kipeä. Pomoni vastasi, että en kuulosta yhtään kipeältä ja kysyi, onko minulla edes kuumetta. Sanoin, että lämpöä oli 37 astetta, joka pomon mielestä ei ollut paljoa: 'Itse kyllä tulisin töihin.'
Esimies oli hyvin nihkeä, joten marssin työterveyteen, missä minulle määrättiin kahden päivän sairausloma. Vein todistuksen töihin, ja pomo oli nolona. Opin, että työnantajan ei pidä antaa pomputtaa. Pomoni oletti, että kesätyöntekijänä nielen kaiken."

"Olin varma, että kohta muorin takapuoli palaa."

3. Kaikki työ ei ole kaikkia varten

Kesätöistä voi havaita, mikä ei ainakaan ole se oma juttu.

"Olin kauhuissani, kun 16-vuotiaana sairaalan kroonikko-osastolla jouduin auttamaan ummetuksesta kärsivää mummoa vessassa. Mummo pyysi minua ruutaamaan pyllyynsä vettä. Tein työtä käskettyä, mutta mummo huusi koko ajan: 'Kuumempaa, kuumempaa!' En tiennyt, olinko joutunut osaksi mummon perverssiä seksileikkiä vai oliko hänen tuntoaistinsa heikentynyt, mutta olin varma, että kohta muorin takapuoli palaa. Iso hatunnosto sairaalassa työskenteleville, mutta minun juttuni se ei ollut!"

4. Hanttihommat saavat arvostamaan muita töitä

Jokainen työ opettaa jotain. Jos ei muuta, niin ainakin arvostusta muita duuneja kohtaan.

"Kamalin kesätyöni oli pesulassa, jossa pyykättiin sairaalavaatteita. Ensimmäiset kolme työpäivää ripustin märkiä t-paitoja henkareihin. Työ oli mekaanista, kuluttavaa, tylsää ja yksinäistä. Päivät olivat loputtoman pitkiä ja aika mateli ennätysmäisen hitaasti. Pahinta oli, että joissain laitteissa oli punainen lamppu, joka syttyi jos koneeseen syötettiin lakanoita liian hitaasti. Koko homman kruunasi työnjohtaja, joka ei tietääkseni tehnyt muuta kuin kierteli hoputtamassa työntekijöitä.
Tylsä ja puuduttava työ sai minut arvostamaan muita työpaikkoja, joissa olen ollut töissä."

5. Tulevaisuuden ammatin voi löytää yllättäen

Kesätöissä voi tapahtua oivalluksia ja se voi vaikuttaa koko tulevaisuuteen.

"15-vuotiaana olin kesätöissä lihakaupassa, jossa haisi vahvasti lihasahan polttama luuydin ja sisäelintiski. Lihasta oli vaikeaa leikata oikean kokoisia paloja, joita asiakkaat tarkasti vaativat. Kallista lihaa ei saanut hukata siivuakaan.
Myös perinteiset liharuuat olivat teinitytölle tuntemattomia. Vai tiesitkö itse 15-vuotiaana, miten valitaan oikeat lihat merimiespihviin tai lammaskaaliin, tai mikä on täydellinen paksuus lehtipihville?
Työ kuitenkin opetti paljon: opin tulemaan toimeen kaikenlaisten ihmisten kanssa, työskentelemään kiireessä, olemaan tehokas ja myymään. Ennen kaikkea kiinnostus ruoanlaittoon ja laadukkaisiin raaka-aineisiin heräsi. Myöhemmin minusta tuli kokki."

Oma suhtautuminen työhön vaikuttaa paljon siihen, miten töissä viihtyy.

6. Kielitaito on aina plussaa

Näyttää hyvältä CV:ssä, jos osaa muutakin kuin suomea ja englantia.

"Paras kesätyöni oli Saksassa, jonne menin lukion ensimmäisen vuoden jälkeen. Asuin paikallisessa perheessä, joka kohteli minua kuin omaa tytärtään. Päivisin työskentelin paikallisen vanhainkodin vapaa-ajanosastolla, jossa pelasimme vanhusten kanssa bingoa ja korttia. Joka viikko järjestin myös viini- ja olutillan. Sain olla paljon ulkona ja tehdä erilaisia asioita. Opin myös hyvin saksan kielen!"

"Yksi ikimuistoisimpia kesätyökokemuksiani oli herttaisessa ruokakaupassa ulkosaaristossa sen jälkeen, kun olin kirjoittanut ylioppilaaksi. Ruotsin taitoni kehittyi roimasti, kun työkaverit ja suurin osa asiakkaista puhuivat pelkästään ruotsia. Pikkusaarella oli ihanan kylämäinen tunnelma, ja pienessä puodissa sain nopeasti vastuuta. Kauppa oli myös loistopaikka bongailla julkkiksia, koska monilla oli saaristossa hulppeita huviloita."

7. Asenne vaikuttaa

Oma suhtautuminen työhön vaikuttaa paljon siihen, miten töissä viihtyy.

"Kamalimmat ja hauskimmat kesätyökokemukseni ovat samasta paikasta. Olin 16-vuotiaana töissä huvipuiston ruokapaikassa, jossa oli välillä niin jäätävä kiire, että seisoin kassalla monta tuntia putkeen rahastamassa asiakkaita kahdesta eri jonosta. Päivät saattoivat venyä kymmenentuntisiksi, ja asiakkaat olivat välillä hyvin vaikeita. Aina sattui ja tapahtui kaikenlaista. Muistelen kuitenkin lämmöllä kokemustani rasvakeittimen ja pehmiskoneen äärellä, koska työkaverini olivat mahtavia! Hiljaisina päivinä kehittelimme omia jätskimakuja ja yritimme tehdä maailman suurimman pehmiksen. Mistä vain hommasta saa hauskaa, jos on loistavaa seuraa ja lisää vähän huumoria mukaan."

Millainen ihminen sinusta muovautui kesätöiden ansiosta? Kerro kokemuksesi!

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Perheen yhteinen aika, jutteleminen, työpaikkaruokalan feta-pinaattipiirakka ja hienot arkikengät –  kun tarkasti ajattelee, löytää arjesta monta ihanaa pientä asiaa!

Psykoterapeutti Maaret Kallio kertoi MTV:n haastattelussa, että tavallista arkea ei arvosteta nykyään riittävästi. Sosiaalisen median perusteella moni tuntuu viettävän täydellistä elämää, ja moni hehkuttaa vain arjen yläpuolelle nousevia kohokohtia.

Arkea aletaan arvostamaan vastoinkäymisten myötä.

– Kun siihen tulee joku uhka, mitä elämä saattaa tuoda kuten onnettomus, sairaus tai jotain muita kriisejä, niin kyllähän se arkinen, tavallinen elämä näyttäytyy silloin ihan kullanarvoisena, Kallio kertoi MTV:lle.

Me Naiset kysyi viideltä naiselta, miksi se aivan tavallinen arki on ihanaa.

1. PERHE JA KAUNIS KOTI

”On ihanaa olla 9- ja 13-vuotiaiden lasten äiti. Heidän jutuilleen saa nauraa joka päivä. Heidän kanssaan on hauska katsella leffoja, jutella, käydä kävelyillä, istua samassa ruokapöydässä päivän kuulumisia vaihtamassa.

”Tavallisena arki-iltanakin voi laittaa kynttilöitä ja katsella ikkunasta, miten ilta tummuu.”

Tykkään myös kovasti kodistamme, jonka olemme vuosien mittaan remontoineet mieleiseksi. Jokaiseen nurkkaan ja kulmaan liittyy onnellisia muistoja, joka päivä on ihana tulla töistä kotiin. Parasta on, jos puoliso on laittanut ruokaa niin, että koko talo tuoksuu. Tavallisena arki-iltanakin voi laittaa kynttilöitä ja katsella ikkunasta, miten ilta tummuu.”

2. OMA AIKA

”Parasta on, kun voin pelata työmatkat sekä mennessä että palatessa Pokemon Go:ta kenenkään häiritsemättä.” 

3. RUOKA JA KAUNIIT TAVARAT

”Arjessa parasta on rakas puolisoni ja meidän ihana pieni kissa. Joka kerta kun silitän kissaa, oikein tunnen, miten stressitaso ja verenpaine laskevat.

”Käytän arkisinkin kauneimpia astioita, jotka omistan, ja iloitsen niiden kauneudesta.” 

Sitten on myös pienempiä arjen ihanuuksia, kuten Hesarin Torstai-liite, josta iloitsen joka torstaiaamu. Työpaikkaruokalassa ilahdun joka kerta hirveästi, kun on feta-pinaattipiirakkaa, joka on lempiruokaani lounasravintoloiden valikoimasta. Muutenkin syöminen ilahduttaa jatkuvasti: rauhassa syödyt aamiaiset, oikein rasvainen kermajuusto leivän päällä, vadelmat suoraan pakastimesta ja vesimeloni. Myös hyvä sää on aina ihana juttu.

Arkisista tavaroistakin koen hyvää mieltä. Käytän arkisinkin kauneimpia astioita, jotka omistan, ja iloitsen niiden kauneudesta. Minulla on muutamat omasta mielestäni tosi hienot arkikengät, joiden jalkaan vetäminen on aina vähintään pienen sisäisen hymyn paikka. Jos onnistun valitsemaan kivat vaatteet töihin tai laittamaan hiukset erityisen kivasti, tai huulipuna mätsää asuun, siitä saan hyvän mielen.”

4. PIENET, OHIKIITÄVÄT HETKET

”Ne ovat niitä pieniä, ohikiitäviä hetkiä: kun höpsöttelemme sohvalla lapsen kanssa ja hän nauraa katketakseen, tai kun mies kuiskaa korvaan, että olen hänelle tärkein kaikista. Ei sitä lämmintä läikähdystä rinnassa tarvitse kauempaa etsiä.”

”Kun tarkemmin ajattelee, arkiset asiat ovat ylellisiä ja etuoikeutettuja.”

5. TOISTEN ILAHDUTTAMINEN

”Myönnetään, en oikein tykkää sanoista arki ja tavallinen. Joka päivä tapahtuu niin paljon pieniä ihania asioita, enkä haluaisi ottaa niitä itsestäänselvyytenä ja sanoa tavallisiksi. Ei ole itsestäänselvää, että perhe on terve, asut omassa kodissa ja jääkaapissa ruokaa – kun tarkemmin ajattelee, arkiset asiat ovat ylellisiä ja etuoikeutettuja.

Jos nyt en jostain erityisesti arjessani tykkää, niin rehellisesti sanoen ruuanlaitto ja siivoaminen ovat toisinaan tylsää puuhaa. Silti nämäkin pienet arkirutiinit tuovat turvallisuuden ja jatkuvuuden tunnetta elämään.

”Hän pyöräili juuri työpaikkani ohi vain siksi, että halusi tuoda keksejä ja antaa pusun.”

Arkipäivissä parasta on esimerkiksi perheen tapaaminen, lemmikkien kanssa leikkiminen, uiminen ja poikaystävän kanssa hengailu. Meille on poikaystävän kanssa kehittynyt huomaamatta tapa ilahduttaa toisiamme pienillä jutuilla: minä saatan kerätä hänelle mustikoita tai viedä yllätykseksi vaikka balettiin. Hän pyöräili juuri työpaikkani ohi vain siksi, että halusi tuoda keksejä ja antaa pusun.

Pidän myös töiden tekemisestä, sillä opin työssäni jatkuvasti uusia asioita, tapaan kiinnostavia tyyppejä ja saan käyttää luovuuttani.”

kotitonttu

5 naista kertoo, miksi tavallinen arki on aivan parasta!

Juuri näin on, arkisia asioita osataan usein arvostaa vasta, kun ne on menetetty. Voi tulla erilaisia vaikeuksia, työttömyyttä, yllättäviä rahamenoja, jokin vakava sairaus tai jopa kuolemantapaus. Itse osaan arvostaa ihan kotona oloa, ei minun tarvitse lähteä minnekään matkoille. Nautin, kun vanha koirani pystyy vielä liikkumaan aika hyvin, joka päivä mennään ulos luontoon. Katselen puita ja eläimiä, juttelen usein muutaman sanan vanhempien ihmisten kanssa, huomaan kuinka se piristää heitä...
Lue kommentti
”Voi jehna, taas sillä naapurin Mirkulla on asiat niin paljon paremmin...” Kuva: Shutterstock

Kateudesta voi päästä eroon monella tavalla. Huonoin tapa on viitata sille tyystin kintaalla.

Laulaja Antti Tuisku kertoi viime viikon Me Naisissa kärsineensä tuntemastaan kateudesta niin pahasti, että haki siihen apua terapiasta. Haastattelussa Antti muistelee vuoden 2011 Emma Gaalaa, jossa Jenni Vartiainen voitti runsaasti palkintoja. Pettymys oli Antille kova.

– Olin ihan paskana, etten taaskaan ollut voittanut mitään. Vielä enemmän olin paskana siitä, että en osannut olla onnellinen rakkaan ystäväni puolesta. Kävin sotaa pääni sisällä. En halunnut olla kateellinen, mutta olin. Minun oli pakko pureutua tunteeseen syvemmin: miksi tunnen näin? Antti kertoi.

Kateus voi olla pahimmillaan haitallinen kierre, joka ajaa syvään katkeruuteen ja kuluttaa omia voimia. Mutta ei kateus ole läpikotaisin haitallinen tunne, se voi auttaakin: asiantuntijoiden mukaan kateus saattaa avata silmät ymmärtämään paremmin esimerkiksi sitä, mitä oikeasti haluaa elämältään.

Kysyimme lukijoiltamme, millaisista asioista he ovat olleet kateellisia ja miten kateus on vaikuttanut heidän elämäänsä. Lisäksi pyysimme heitä kertomaan, mikä on auttanut käsittelemään omaa kateutta.

Kokosimme kyselyn perusteella viisi toimivaa vinkkiä, joiden avulla kateudesta voi yrittää päästä yli.

1. Tunnusta, että olet kateellinen.

”Olen ollut kateellinen paremmasta koulutuksesta monille ihmisille ja myös paremmista ansioista. Koulutuskateus on vaikuttanut minuun niin, että lähdin aikuisiällä opiskelemaan ja nyt haen jatko-opiskelijaksi. Palkkaan liittyvää kateutta en ole saanut nujerrettua, ja se syö kyllä, kun huomaan, etten voi iloita toisen paremmasta työpaikasta. Inhoan itsessäni sitä, että olen kateellinen.

”Koulutuskateus on vaikuttanut minuun niin, että lähdin aikuisiällä opiskelemaan ja nyt haen jatko-opiskelijaksi.”

Helpotusta on kuitenkin tuonut se, että olen pakottanut tunnustamaan asian itselleni. Tuntemani kateus on tunne. Siitä voi päästä yli.”

2. Tarkastele omaa elämääsi kateellisena.

”Tunnen kateutta ystäviäni kohtaan. Heillä on hyvä tukiverkosto ympärillä, ja lapset voi laittaa aina halutessa ja tarvittaessa hoitoon. Meillä lapset ovat olleet kodin ulkopuolella hoidossa tänä vuonna kerran. Yhteinen parisuhdeaika on jäänyt melko vähiin.

”Kateuteen ei ole pakko jumittua.”

Minua kateuden käsittelyssä on auttanut se, että ajattelen sen olevan ohimenevä tunne. Kateuteen ei ole pakko jumittua. Ei ole ystävien vika, jos heillä joku asia on helpompaa kuin itsellä. Usein auttaa myös se, että tunnistaa omasta elämästä niitä asioita, joista joku muu voi olla kateellinen. Ajattelen, että jokaisella on joku asia paremmin tai huonommin kuin muilla.”

3. Yritä olla vertaamatta itseäsi muihin.

”Olen aina ollut serkulleni kateellinen hänen kauneudestaan ja urheilullisuudestaan. Olen kova vertaamaan itseäni muihin, mistä tulee helposti paha mieli. Ainoa asia, mikä auttaa, on vertailun lopettaminen. Jos vertaan itseäni muihin, tulen heti kateelliseksi. Siksi nykyään yritän olla vertaamatta itseäni toisiin ja pyrin vain olemaan oma itseni.”

4. Mieti, miten voisit kehittää itseäsi.

”Eniten kateutta olen kokenut urheiluharrastuksessa. Aina tuntuu, että joku on minua voimakkaampi ja nopeampi. Kateudesta voi päästä eroon parhaiten niin, että tunnistaa omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Silloin on helpompaa kehittää itseään ja voi omaksua kadehtimiaan piirteitä toisilta. Pelkkä kateus ei johda mihinkään, mutta sen avulla voi löytää itsestään paljon voimavaroja toteuttaa itseään.”

”Pelkkä kateus ei johda mihinkään, mutta sen avulla voi löytää itsestään paljon voimavaroja toteuttaa itseään.”

5. Puhu siitä, harmittele ja unohda.

”Olen ollut kateellinen ihmisille monista asioista – usein turhaan. Tämän tajuaminen on auttanut ymmärtämään, ettei kateus ruoki elämässäni mitään erityistä. Sanon aina suoraan, jos olen kateellinen. Ei sillä kannata leukaperiä kiristää tai alkaa kapinoimaan. Paras tapa päästä siitä eroon on puhua siitä ääneen. Silloin kateus muuttuu ensin pikkuhiljaa vain pelkäksi harmitukseksi – ja lopulta se hälvenee kuin itsestään.”