Epäselvät eron syyt voivat ahdistaa niin pitkän kuin lyhyenkin suhteen päätteeksi. Kuva: Shutterstock
Epäselvät eron syyt voivat ahdistaa niin pitkän kuin lyhyenkin suhteen päätteeksi. Kuva: Shutterstock

Erosta tulee erityisen vaikea, jos kumppani ei osaa kertoa, miksi haluaa lähteä. Mitä silloin pitäisi tehdä?

Parisuhteen päättyminen on harvoin helppoa. Eroaminen on vielä vaikeampaa, jos se tapahtuu vain toisen toiveesta. Syitä erolle on lukemattomia: erilaiset elämänarvot, välimatka, ristiriitaiset toiveet tulevaisuudesta, uuteen ihastuminen.

Entä jos erolle ei olekaan selkeää syytä – pitäisikö olla?

Lue myös: Saako ihan hyvästä liitosta lähteä?

Jos kumppanin erohalut tulevat yllätyksenä, jätetty kaipaa niille selitystä. On tavallista haluta ymmärtää, miksi toinen haluaa irti suhteesta. Teinkö jotain väärin, missä meni vikaan? Aina lähtijältä ei saa selkeää selitystä, vaikka kuinka tivaisi. Se tuntuu jätetystä ahdistavalta ja vaikeuttaa erokokemuksen käsittelyä.

Paripsykoterapeutti Taina Välitalo neuvoo, että eron syytä on aina oikeus kysyä, mutta loputtomiin sitä ei kannata tivata. Pahalta tuntuu lähtijästäkin, jos hän ei osaa nimetä syytä erotarpeelleen.

– Oli kyse lyhyestä tai pitkästä parisuhteesta, suhde on kuitenkin aina jollain tavalla merkityksellinen. Onhan se jo hyvää käytöstä, että jollain tavalla ilmaisee toiselle, miksi on päätynyt eroamaan.

– Selittäminen ei kuitenkaan aina luonnistu. Eroa haluava ei silloin oikein itsekään käsitä tai osaa pukea sanoiksi, miksi suhde ei tunnu enää hyvältä. Usein on kyse nimenomaan selittämisen vaikeudesta ennemmin kuin haluttomuudesta.

”Mitä tärkeämmästä asiasta on kysymys, sitä hanakammin haluamme ymmärtää sen.”

Olemme perusluonteeltamme sellaisia, että haluamme ymmärtää ja saada selityksen asioille.

– Mitä tärkeämmästä asiasta on kysymys, sitä hanakammin haluamme ymmärtää sen. Erotilanteessa haluaa usein tietää, onko itse tehnyt jotain väärin, mitä kannattaisi korjata myöhemmissä suhteissa, vai liittyykö ongelma vain tähän parisuhteeseen, Taina Välitalo sanoo.

– Monille on yksinkertaisesti vaikeaa käsitellä menettämisen ja jätetyksi tulemisen tunnetta.

Suhdetta voi yrittää selvittää myös ammattilaisen tuella, mutta aina sekään ei ole ratkaisu. Suhteen päättymisen hyväksyminen ottaa aikansa, sillä kyse ei välttämättä ole siitä, että rakkautta ei enää olisi.

– Vaikka suhteessa olisi rakkautta, ihmiset voivat kokea mahdottomaksi jatkaa elämää parisuhteessa, Välitalo sanoo.

Vastaa kyselyyn!

Antti Tuisku kertoo tänään torstaina ilmestyvässä Me Naiset -lehdessä kärsineensä kateuden tunteesta niin pahasti, että haki apua terapiasta. Haastattelussa Antti muistelee esimerkiksi vuoden 2011 Emma Gaalaa, jossa Jenni Vartiainen voitti ennätysmäärän palkintoja. Silloin Antti ei voinut pidätellä pettymystään.

– Olin ihan paskana, etten taaskaan ollut voittanut mitään. Vielä enemmän olin paskana siitä, että en osannut olla onnellinen rakkaan ystäväni puolesta. Kävin sotaa pääni sisällä. En halunnut olla kateellinen, mutta olin. Minun oli pakko pureutua tunteeseen syvemmin: miksi tunnen näin? Antti kertoo.

Pahimmillaan kateus voi ajaa hirveään kierteeseen, eikä pysty keskittymään omaan elämäänsä lainkaan. Mutta on siinä myös hyviäkin puolia. Kodin Kuvalehden haastatteleman psykoterapeutti Terhi Teräs-Hukan mukaan kateudesta puhuminen auttaa ihmistä usein hahmottamaan, mitä hän oikeasti elämältä tahtoo. Se voi opettaa jotain.

Mistä ja kenelle sinä olet ollut kateellinen? Vastaa jutun lopussa olevaan kyselyyn. Voit tehdä sen nimettömänä. Vastauksia voidaan käyttää Me Naisten jutuissa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Eurooppalaiseen keskiarvoon verrattuna suomalaiset suhtautuvat hyvin tiukasti syrjähyppyihin.

Uskottomuus puhuttaa ja kiinnostaa suomalaisia. Monet Me Naistenkin luetummista parisuhdejutuista liittyvät pettämiseen.

Mutta ovatko suomalaiset erityisen uskotonta kansaa? Olemmeko yhä sallivampia pettämistä kohtaan ja petetäänkö parisuhteissa entistä enemmän?

No emme tosiaan.

Väestöliiton tuoreen FINSEX-tutkimuksen mukaan suomalaisten uskollisuus parisuhteissa on lisääntynyt. Suuri osa odottaa kumppaniltaan uskollisuutta entistä enemmän ja tuomitsee syrjähypyt vakaasti.

Rakkautta ja tasa-arvoa

Vielä 70-luvulla joka kolmas 18–24-vuotias ajatteli, että kumppanin syrjähyppy on ihan hyväksyttävä asia. Nyt samaa mieltä on vain 5–15 prosenttia kaikenikäisistä, ja nuorten asenteet sujahtavat samaan keskiarvoon.

Miksi asenteet pettämistä kohtaan ovat tiukentuneet näin paljon? Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontula kertoo Me Naisille, että syy piilee suomalaisten käsityksessä parisuhteesta.

– Päätelmäni mukaan asenteiden tiukentuminen liittyy suomalaisten ajatuksiin siitä, mikä pitää parisuhdetta koossa.

– Ennen monille parisuhde saattoi olla enemmän järjestetty asia, jossa pysyttiin esimerkiksi taloudellisen tilanteen takia. Nykyään parisuhdetta pitää kasassa puhtaasti tunteet ja rakkaus. Silloin suhteen keskiössä on luottamus, jonka kadotessa suhteen pohja putoaa. Rakkaus ja luottamus ovat isompia asioita nykyään kuin ennen.

”Ennen monille parisuhde saattoi olla enemmän järjestetty asia, jossa pysyttiin esimerkiksi taloudellisen tilanteen takia.”

2000-luvulla tehtyjen vertailujen mukaan suomalaisten asenteet pettämistä kohtaan ovat tiukemmat kuin muiden eurooppalaisten. Nyt ero muihin maihin on korostunut entisestään. Suomi on suorastaan seksuaalisen uskollisuuden mallimaa, tutkimuksessakin kiteytetään.

Kontulan mukaan tämä johtuu siitä, että suomessa sukupuolten välinen tasa-arvo on niin korkea. Pettäminen voidaan tuomita, koska suhteessa ei ole pysyttävä väkisin.

– Myös seksuaalinen tasa-arvo on meillä korkeampaa kuin muualla. Meillä niin naiset kuin miehet voivat solmia uusia suhteita. Eroaminen ei ole yhtä helppoa muualla.

Asenteet näkyvät makuuhuoneissa

Erityisen uskollista porukkaa suomalaiset ovat avio- ja avoliitoissa, mutta myös seurustelusuhteissa pettäminen on vähentynyt. Tutkimuksen mukaan koko elämänsä aikana miehistä on pettänyt 39 prosenttia ja naisista 30 prosenttia. Tulos on melko samanlainen kuin aiempinakin vuosina

– Koska nämä luvut kattavat koko elämän, ne eivät voi kovin paljoa muuttua muutamassa vuodessa, tutkimuksessa kerrotaan.

Merkittävä ero on kuitenkin tapahtunut siinä, kuinka moni on pettänyt kumppaniaan viimeisen vuoden aikana. Näissä luvuissa sekä miesten että naisten keskiarvo on alentunut jopa 10 prosenttiyksikköä.