Kuva: Getty Images

Ero on tunnevuoristorata, josta selviät parhaiten ja nopeiten noudattamalla yhtä neuvoa: pysy mahdollisimman kaukana entisestä puolisostasi.

Se tapahtuu viimeisenä kesälomapäivänä, kun olen ylittämässä katua. Alakulo riistäytyy itkuksi keskellä Mannerheimintietä. Aurinkolasit kätkevät katastrofin vain osittain, ja toivon, etten törmää tuttuihin.

Kotona ulvon olohuoneen karvamatolla sikiöasennossa punaisena ja limaisena kuin vastasyntynyt. Tämä ei ole kaunista kaipuuta vaan tukehduttavaa tuskaa. Mistä helvetistä se tulee? Erosta on jo puoli vuotta. Ja mehän erosimme sovussa. Harkiten. Ystävinä. Järkevät ihmiset.

– Pötyä! sanoo parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow.

– En usko erosimme ystävinä -tarinoihin yhtään. On jokin ihmeellinen nykyajan illuusio, että fiksut ihmiset pystyvät muka eroamaan ystävinä.

"En ikinä neuvo, että yrittäkää erota sivistyneesti kavereina."

Jonkinsortin kavereiksi voidaan kyllä eron jälkeen tulla, mutta siihen menee aikaa, Stolbowin mukaan vuosia. Ensin on käytävä läpi tunteiden vuoristorata, sillä ero ei todellakaan ole mikään järkiasia.

– Ihmiset luulevat aluksi, että he hoitavat homman järkevästi, mutta heillä on väärä käsitys eron kestosta ja syvyydestä. Pitkä suhde, pitkä suru.

– En ikinä neuvo, että yrittäkää erota sivistyneesti kavereina. Älkää vaatiko sitä heti itseltänne. Ensin täytyy päästä irti.

Jos olet rakastanut toista intohimoisesti ja uskonut yhteiseen loppuelämään, olet piru vie pettynyt, surullinen ja jopa vihainen siitä, ettei kaikki mennyt kuten toivoit. Mitä kauemmin kiellät tunteesi ja esität reipasta, sitä pidemmän ajan erosta selviäminen vie, asiantuntijat muistuttavat.

– Et voi heti olla ystävä ihmiselle, joka on pettänyt odotuksesi tai aiheuttanut surua. Ehkä olet vihainen myös itsellesi: miksi sössin tämän taas!

Katkaise välit

Stolbowin mielestä aluksi eksälle ei tarvitse olla edes ystävällinen. Hän uskoo, ettei ole olemassa eroa ilman vihan tunnetta.

– Voimattomuuden ja vallan menetyksen tunteet synnyttävät vihaa. Viha myös auttaa irrottautumaan ex-kumppanista. Se estää lankeamasta uudelleen suhteeseen, johon heikkona hetkenä haluaisi palata.

Eronnut tosiaan pyörittelee yllättävän usein ajatusta, voisiko vanhaan suhteeseen palata. Siksi ystävyyden tavoittelu voi olla jopa huijaamista, itsensä ja toisen.

– Jättäjä saattaa ystävyydellä hakea sovitusta teolleen, mikä antaa jätetylle turhaa toivoa, että toinen harkitsisi paluuta. Jätetyn ystävällisyydessä puolestaan on usein toivetta siitä, että toinen näkisi hänen arvonsa ja pyörtäisi päätöksensä.

Jotta oikeasti voi irrottautua ja päästä eron yli, kannattaa välit ex-kumppaniin Stolbowin mielestä katkaista joksikin aikaa kokonaan. Välttämättömät asiat voi hoitaa vaikka sähköpostilla. Tämä on tarpeen myös siksi, ettei ex-puoliso kaikesta huolimatta ole oikea osoite vihanpuuskillesi.

– Välit kannattaa katkaista kokonaan ja tapaamiset minimoida, vaikka olisi lapsiakin. Kun toisen kohtaaminen on todella vaikeaa, kannatan ”yksi laittaa lapset hissiin ylhäällä ja toinen ottaa vastaan alhaalla” -käytäntöä. Iso koulukunta kannattaa sylistä syliin -vaihtoa, mutta minusta se on alussa julmaa. Tunteiden nieleminen on mahdotonta. Viha tihkuu läpi, lapsi aistii jännitteet ja kokee tilanteen pelottavana.

Stolbowin mukaan on pötyä väittää, ettei fiksu ihminen raivoa.

– Fiksu ihminen tunnistaa vihan ja aggression tunteensa ja opettelee purkamaan ne. Johonkin raivo on purettava, ettei se käänny sisäänpäin ja muutu katkeruudeksi. Eräs tanssija teki taideteoksen, jossa saksi miehensä pukuja. Parhaimmillaan vihan voi kääntää voimaksi.

– Erossa pääsee eteenpäin vain suremalla ja vihaamalla, se tarkoittaa aktiivista työstämistä.

Älä tuputa totuuttasi

Elokuun trooppisena yönä istumme Lapinlahden hylätyn mielisairaalan salakallioilla huutamassa. Tuskin olimme saaneet piknikviltin levitettyä, kun olimme jo sodassa. Molemmat tukevasti poteroissaan, joista syytökset ja loukkaukset sinkoilevat. Latelen kaikki vikasi. Sinä karjut, minä kimitän ja pillitän. Kidutamme itseämme ja toisiamme.

Miten voimme olla kaikesta eri mieltä? Menemme koteihimme mykkinä.

"Viisaampaa olisi hyväksyä, että hänen käsityksensä suhteestanne ja erostanne voi olla hyvin erilainen kuin sinun."

Klassinen asetelma. Tarve saada toinen näkemään asiat samoin kuin itse ne näkee on piinaava tunne.

– Voit jankuttaa ex-kumppanisi kanssa vaikka kuolemaan saakka, mutta viisaampaa olisi hyväksyä, että hänen käsityksensä suhteestanne ja erostanne voi olla hyvin erilainen kuin sinun, Stolbow sanoo.

Hänelläkin on takanaan ”kamalan riitainen, ihan järkyttävä” ero. Nyt, vuosikausien jälkeen, hän on ex-miehensä kanssa hyvissä väleissä ja he voivat puhua kaikesta – paitsi eronsa syistä. Siitä aiheesta ei kannata edes aloittaa.

Ystävyys on alussa hankalaa, koska harvoin molemmat etenevät samaan tahtiin, toinen on aina eroajatuksissaan pidemmällä.

Stolbowin mukaan rehelliset keskustelut kannattaa käydä siinä vaiheessa, kun eroa vasta harkitaan. Silloin on kerrottava raadollisuuksiin asti, mihin kaikkiin asioihin kumppanissa ja suhteessa on tyytymätön. Mutta kun eropäätös sitten on lopullisesti tehty, täytyy ex-kumppanista päästää ja päästä irti. Et voi jatkuvasti yrittää vedota hänen tunteisiinsa.

– Eteenpäin pääsyä jarruttaa myös se, jos yrität epätoivoisesti hakea konsensusta, sitä että olisitte kaikesta samaa mieltä.

Kysy itseltäsi: miksi minulle on niin tärkeää, että oma näkökulmani voittaa? Yritätkö kääntää hänen päänsä toivoen yhteenpaluuta?

Jos ex-kumppanisi on haluton muuttamaan näkemyksiään, et voi sille mitään. Käännä siis katse itseesi.

Älä stalkkaa

Olen monta kertaa päättänyt, etten halua nähdä sinua enää. En jaksa riidellä, junnata, pettyä aina uudelleen sinuun, itseeni, meihin. Päätän myös, etten kyttää elämääsi Facebookissa.

Päätös pitää ehkä kaksi viikkoa, sitten jommalle kummalle tulee taas tikusta asiaa ja tapaamme. Menemme syömään, elokuviin tai kävelylle. Aluksi on mukavaa, mutta melkein aina eroamme riidoissa.

Näinpä näin!

– Mehän olemme eksperttejä keksimään tikusta asiaa. Erossa kumppani alkaa hohtaa jotain mieletöntä valoa. Hän on kuin purkka, johon jää kiinni.

Olepa taas rehellinen itsellesi. Miksi haluat pitää jatkuvasti yhteyttä? Kammoatko kenties ajatusta, että olet menettänyt valtasi ihmiseen, joka vielä äsken oli sinulle kaikkein läheisin?

– Sehän on sietämätön tunne, etten tiedäkään toisen elämästä enää mitään. Mutta se pitää oppia sietämään ja ajatella, että tämä on omaksi parhaakseni.

"Haluatko kiduttaa itseäsi? Vai rakastaa ja varjella itseäsi niin, ettet hakemalla hae asioita, jotka satuttavat?"

Omaa mustasukkaisuuttaan ei tarvitse hävetä.

– Mustasukkaisuuden tunteet kuuluvat asiaan. Kaikilla on eron jälkeen tekemistä itsetuntonsa kanssa.

Sen sijaan ei pitäisi urkkia tietoja ex-puolison elämästä ja mahdollisista uusista heiloista sosiaalisesta mediasta.

– Sehän on omanlaistaan viiltelyä. Haluatko kiduttaa itseäsi? Vai rakastaa ja varjella itseäsi niin, ettet hakemalla hae asioita, jotka satuttavat?

Eikä sekään ole lainkaan harvinaista, että päätyy harrastamaan ex-puolisonsa kanssa eroseksiä. Tarkastele silloin motiivejasi: haluatko osoittaa valtaasi, todistella olevasi yhä ykkönen, haetko balsamia itsetunnollesi vai kaipaatko vain tuttuja tapoja ja ihoa? Itseään ei Stolbowin mukaan kannata hairahduksista soimata, mutta muistuttaa voi: eroaminen kestää sitä pidempään, mitä enemmän itselleen sallii.

Kuin serkkupoika

Makaan lattialla kuuntelemassa hiljaisuutta. Kotini näyttää kivalta. Tunnen pientä ylpeyttä itsestäni. Osaan ja pärjään. Mitä tämä on? Jotain onnen tapaista? En kaipaa ketään. Nautin siitä, että saan maata tässä yksin ja ajatella asioita, joista pidän ja joita voin tehdä sydämeni kyllyydestä.

Erosta on vuosi. Kaikki on erinomaisesti juuri nyt. Ehkä haluankin pitää kiinni omasta asunnosta ja itsenäisyydestäni enkä muutakaan enää kenenkään kanssa yhteen.

– Ensinhän tulee hirveä paniikki, ettei selviä ilman toista. Sitten huomaakin, että jumankauta selviää. Klaaraamisesta tulee voimakas usko itseen, ja sillä rohkeudella voi toteuttaa isojakin elämänmuutoksia, Stolbow sanoo.

Jos elämä heittää eteesi niin paskamaisen kokemuksen kuin ero, kannattaa siitä ottaa kaikki oppi irti.

– Erohan voi olla mieletön paikka muuttaa elämänsä suuntaa, kun pysähtyy pohtimaan itseään ja toiveitaan. Itsetunto nousee, ja myös seuraavan suhteen onnistumismahdollisuudet kasvavat.

Entäpä se ystävyys ex-kumppanin kanssa?

– Se onnistuu vasta, kun on jo puoliksi unohtanut koko tyypin – silloin kun toinen ei enää aiheuta värinöitä suuntaan taikka toiseen. Kun törmäätte juhlissa, hän tuntuu kuin serkkupojalta.

Silloin olet valmis.

AK

Parisuhdekouluttaja: ”Ystävinä ei voi erota”

Tässä selkeästi puhuu henkilö jolla ei ollut erotessaan yhteisiä lapsia. Helppohan se on huudella kun ei tarvii pysyä puheväleissä ihan vaan sen takia ettei se toinen osapuoli ala lyömään kapuloita rattaisiin kaikessa jossa pystyy. Sitäpaitsi ämmä on muutenkin väärässä käytännössä kaikessa. Suhde voi ajautua niin haaleaksi että siitä voi kävellä kavereina ulos. Olen ollut tätä sivusta todistamassa.
Lue kommentti

Kiltteys se on, mikä kannattaa.

Töykeys on typerää, sehän tiedetään, mutta lisäksi sillä on tyhmentävä vaikutus, kertoo Inc.com.

Liiketalouden professori Christine Porath on tutkinyt töykeyden vaikutuksia, ja hänen mukaansa jo epäkohteliaan käytöksen todistaminen haittaa luovuutta ja heikentää aivojen toimintaa.

Porathin tutkimukseen osallistuneet henkilöt menestyivät yleisessä luovuustestissä 28 prosenttia huonommin todistettuaan epäkohteliasta käytöstä. Lisäksi epäkohteliaille sanoille altistuneet koehenkilöt pärjäsivät 17 prosenttia huonommin muistitestissä ja jättivät huomiotta 43 prosenttia enemmän matemaattisia virheitä.

Lisäksi Porath mainitsee tutkimuksesta, jossa peräti 71 prosenttia lääkäreistä ja sairaanhoitajista yhdisti epäkohteliaan käytöksen lääketieteellisiin virheisiin.

Jälleen siis yksi todiste siitä, että kiltteys kannattaa. Senhän jo tiesimme, että kiltit ovat tutkitusti muita terveempiä ja onnellisempia. Lisäksi hyvän tekeminen muille parantaa mielialaa – ja toimii siinä tarkoituksessa paremmin kuin itsensä hemmottelu.

Kun siis seuraavan kerran tekee mieli murahtaa työkaverille kahviautomaatilla, mieti kahdesti. Epäkohtelias käytös voi jäädä alitajuntaan vellomaan ja saada työkaverin toimimaan tehottomammin kuin normaalisti.

Jos kaipaat inspiraatiota, kurkkaa täältä, kuinka kiltiksi ryhdytään. Ei muuten ole vaikeaa.

Entisistä suhteista voi oppia esimerkiksi sen, millainen puoliso ei ainakaan itse halua olla.

Me kaikki tiedämme, että eroaminen on kamalaa. Silti se on välttämätöntä, jos suhde ei toimi. Niin vaikeaa kuin eroaminen onkin, se myös opettaa paljon.

Kysyimme naisilta, mitä he ovat oppineet entisiltä kumppaneiltaan. Näin he kertovat:

”Opin, että minusta voi tulla ihan kamala, nalkuttava ja elämäänsä tyytymätön avovaimo. Minun ei saa antaa tehdä niin, vaan pitää laittaa kapuloita rattaisiin. Opin siis konkreettisesti, millainen puoliso en halua enää koskaan olla.” Nainen, 39

”Mustasukkaisuus on sairaus, josta toista ei voi parantaa.”

”Mustasukkaisuus on sairaus, josta toista ei voi parantaa, eikä kenenkään terapeuttia tai lääkäriä pysty leikkimään. Väkivalta ei ole koskaan ok eikä se lopu yhteen kertaan. Ikinä en olisi enää valmis salailemaan tai peittelemään kumppanini käytöstä. Toisen kontrollointi ei kuulu parisuhteeseen.” Nainen, 27

”Että suhteissa on olemassa välitiloja. Vaikka olimme eronneet, jotenkin aina päädyimme samaan sänkyyn. Sitten taas tappelimme ihan hulluna, jonka jälkeen taas panimme. En vieläkään tajua, miten sitä jaksoi.” Nainen, 38

”Opin juomaan Jallua. Sittemmin onneksi opin olemaan myös juomatta Jallua.” Nainen, 27

”Oman mielipiteen perustelu ei kannata, jos toinen on tyhmä. Vaikka argumentit olisivat täysin vedenpitäviä, ihmisillä on näkymättömiä blokkeja, joiden vuoksi he eivät usko totuutta. Siksipä en nykyään enää jaksa jäädä väittelemään tyhmien jääräpäiden kanssa.” Nainen, 30

”Viihtymään paremmin kotona. Hän oli sellainen kotona nysvääjä, minä siihen aikaan tuskin ikinä kotona.” Nainen, 43

”Opin, että haluan tehdä sosiaalityötä vain töissä.”

”Opin, että haluan tehdä sosiaalityötä vain töissä. Vaikka kuinka rakastaisi toista, ei kumppanin huonoja elämäntapoja, esimerkiksi päihteidenkäyttöä, voi vahtia. Tunnen kyllä edelleen fyysistä vetoa pahoihin poikiin, joilla on rikkinäinen lapsuus ja epävakaa elämäntilanne. Mutta en silti enää aio pistää elämääni tauolle toisen takia.” Nainen, 27

”Vuodatin eksälleni ihan liikaa aiempien suhteideni ongelmia. Näin jälkikäteen ihmettelen, miten hän jaksoi kuunnella vouhotustani aiemmista miehistäni. Nykyiselle miehelleni en ole puhunut menneisyydestäni halaistua sanaa.” Nainen, 33

”Että seksi voi olla todella nautinnollista ja kivaa.”

”Yhdeltä teiniaikojen poikaystävältä opin, että seksi voi olla todella nautinnollista ja kivaa, eikä vain aina sellaista kännistä vaivaannuttavaa sähläämistä.” Nainen, 27

”Aikuisiällä eka mönkään mennyt juttu sai myöhemmin tajuamaan, kuinka varautunut olen kaikkea uutta kohtaan. Sittemmin olen yrittänyt suhtautua uuden kokeilemiseen avoimemmin. Myös nykyinen puolisoni on ollut todella kärsivällinen asenteellisuuteni suhteen.” Nainen, 26

”Eksäni opetti, ettei kannata juoda huonosti tehtyä kotiviiniä, koska siitä tulee kakat housuun.” Nainen, 25

Kysyimme lukijoilta, puhuvatko he parisuhteestaan somessa. Avoimesti aiheesta kertovat miettivät, miksi onnesta ei saisi olla ylpeä. Skeptisimmät taas pitivät pusukuvia kulissina.

Mitä ajattelet, kun puolituttu julkaisee pusukuvan Facebookissa?

Että rakkaus on ihana asia? Vai ei voisi vähempää kiinnostaa? Pelkkää kulissia – taatusti menee huonommin kuin esittävät?

Mitä julkisempia parisuhteista on tullut, sitä useammalla on niistä mielipide, todetaan Marie Clairen jutussa. Ja tottahan se on. Harva voi sanoa, ettei ole koskaan sortunut arvostelemaan muiden suhteita.

”Suurista rakkaudentunnustuksista somessa tulee mieleen, että kelle sitä rakkautta pitää todistella. Eikö tärkeintä ole, että asianomaiset ovat tietoisia? Totuus on näissä tapauksissa usein jotain ihan muuta”, toteaa Niina, 41, Me Naisten kyselyssä.

Kysyimme lukijoilta, kertovatko he parisuhdestatuksensa tai puolisonsa nimen Facebook-profiilissaan. Moni vastasi, ettei kerro, koska parisuhde on yksityisasia. Lähimmät tietävät, ja muille asia ei liiemmin kuulu.

Joskus status on jäänyt laittamatta, koska suhteen alku on ollut epämääräinen. Lukuisten yhteisten vuosien jälkeen tilan muuttaminen tuntuisi hassulta. Kaikki tietävät kuitenkin jo.

”Muuttaako se mitään, jos tuttavani eivät tiedä, että meillä on ihanaa?”

Joskus hiljaisuuden syy on puolison toive.

”Edustan somessa vain itseäni, en puolisoani”, kertoo esimerkiksi 43-vuotias nainen.

Sinttu, 27, on samoilla linjoilla:

”Olen aiemmassa pitkässä suhteessani jakanut hyvin avoimesti parisuhteeseeni liittyviä lomakuvia, vuosipäivähehkutuksia ja muuta mukavaa. Nykyinen puolisoni ei halua, että lisään meistä kuvia mihinkään somekanavaan eikä tee niin itsekään. Minua harmittaa välillä, etten voi jakaa jotain ihanaa hetkeä somessa, koska olemme yhdessä kuvassa. Toisaalta puolisoni ajatusmalli on saanut minut miettimään. Muuttaako se mitään, jos tuttavani eivät tiedä, että meillä on ihanaa?”

Osa kertoo parisuhdestatuksen tai puolison nimen, koska miksi niitä piilotellakaan. Olen ylpeä siitä, että olemme yhdessä, tiivistää 34-vuotias vastaaja.

Milja, 22, on sitä mieltä, että parisuhdestatus kuuluu perustietoihin siinä missä asuinkunta tai työpaikkakin.

”Haluan kertoa Facebookissa perustiedot itsestäni. Jos on parisuhteessa, perustietoihin kuuluu mielestäni kertoa, kenen kanssa on. Haluan olla avoin tässä asiassa. Miksi piilotella? Päinvastoin pitää näyttää, kuinka ihanan ja hyvännäköisen miehen olen saanut.”

Eeva, 24, uskoo, että olisi loukkaantunut, jos poikaystävä ei olisi halunnut laittaa parisuhdestatusta näkyville.

”Kun aloimme seurustella, Facebook oli uudehko, sen hetken tärkein some-kanava, ja olimme 17-vuotiaita. Seurustelu oli iso juttu, ja silloin halusin ilman muuta leuhkia Facebookissa ensimmäisellä poikaystävälläni. Olisin ollut loukkaantunut ja pitänyt epäilyttävänä, jos poikaystävä ei olisi halunnut laittaa nimeäni ja parisuhdestatusta näkyville.”

”En ole enää vapailla markkinoilla, turha soitella.”

Joillekin vastaajille parisuhteesta kertominen on keino hätistellä vanhoja heiloja tai uusia kosijoita.

”Pitkään sinkkuna olleena ja monen kanssa yhteyttä pitäen se on helpoin tapa välttää kiusallisia tilanteita. En ole enää vapailla markkinoilla, turha soitella.”

Imelyysöverit

Iso osa heistä, jotka eivät kerro statuksestaan somessa, pitävät pusukuvia ja rakkaudentunnustuksia liian henkilökohtaisilta asioilta. Läheisimmät ihmiset tietävät suhteesta kuitenkin, ja rakkautta voi tunnustaa kasvotustenkin.

”Vaikka rakastan aviomiestäni, ei hänen ihanuuttaan tarvitse somessa hehkuttaa. Riittää, että hän itse tietää, ja he, joiden kanssa olemme tekemisissä ihan livenäkin”, kertoo esimerkiksi Päivi, 44.

Moni vieroksuu pusukuvia, koska julkinen söpöily ei vain tunnu omalta jutulta.

”Mieheni ei ole somessa eikä haluakaan. Siksi hänen asiansa eivät kuulu someen, eivätkä minunkaan asiani siltä osin kuin ne koskevat häntä. Lisäksi kammoksun itsekin imeliä puspus-päivityksiä, ne eivät ole minua. Muita en tuomitse. Joskus on ihan söpöjäkin päivityksiä, ja rakkaushan on ihana asia!” sanoo 43-vuotias vastaaja.

Eeva, 24, ihailee muiden romanttisia vuosipäiväpäivityksiä, vaikkei kynäilekään niitä luontevasti itse.

”Jos osaisin tehdä ei-kornin kehumispäivityksen puolisostani, tekisin. Hän voisi ilahtua.”

”Parisuhde on minulle aika yksityinen asia, ja sen esittely tai hehkutus tuntuisi kohtalon kiusaamiselta.”

Joidenkin mielestä imelät päivitykset tuntuvat tykkäyksien kalastelulta ja kohtalon uhmaamiselta. Katsokaa nyt, kuinka mahtavasti meillä menee!

”Parisuhde on minulle aika yksityinen asia, ja sen esittely tai hehkutus tuntuisi kohtalon kiusaamiselta – tyyliin seuraavana päivänä tulikin ero. Syntymäpäivänä voin laittaa jotain imelää julkisesti ja profiilikuvaa voin kommentoida kuumaksi. En halua, että mies hehkuttelee minua tai suhdettamme tai käyttää sitä jonain somematskuna”, kertoo 40-vuotias nainen.

Rakkaudentunnustusten kannattajia tällainen nihkeily kummastuttaa. Miksi salata onnea muilta?

”En vain pysty olemaan kehumatta miestäni. Entinen oli narsistinen juoppo ja nykyinen on komea ja kiltti”, toteaa esimerkiksi 39-vuotias vastaaja.

Minna P, 45, taas on elänyt kauan yksin lastensa kanssa eikä ole ennen kertonut ihmissuhdeasioistaan Facebookissa. Nyt mielipide on muuttunut.

”Tapasin noin puoli vuotta sitten miehen. Hän on se oikea ja ihana. Kaikki on ihanaa ja helppoa. Nyt on tullut olo, että haluaisin kertoa myös kaikille muille onnestani.”

Sitoutuneet somessa, sitoutuneet livenä

Tutkimuksen mukaan parit, jotka ovat sitoutuneita somessa, ovat sitä myös oikeassa elämässä, kertoo Marie Claire. Kun suhde on esillä somessa, myös ystävillä ja perheenjäsenillä on mahdollisuus tutustua läheisensä kumppaniin. Tutkimuksen mukaan se saa heidätkin sitoutumaan ja osallistumaan parin elämään yhä vahvemmin.

Sanna, 29, on samaa mieltä. Hän ei ymmärrä, miksi suhteesta ei voisi puhua.

”Tuntuu typerältä suomalaiselta nihkeydeltä piilotella onnea muilta. Miksei rakkautta voisi hehkuttaa siinä missä uutta työpaikkaa tai kotia? Liika on tietysti liikaa, mutta pusukuvat ja vuosipäivän rakkaudentunnustukset ovat minusta vain liikuttavan ihania.”

”Miksei rakkautta voisi hehkuttaa siinä missä uutta työpaikkaa tai kotia?”

Moni Me Naisten kyselyn vastaajista on toista mieltä. Kovimmat epäilijät uskovat, että liian kova hehkutus kertoo vain epävarmuudesta suhteessa.

”Joillain on täydellinen elämä, suhde tai mikä vain somen perusteella. Se ei välttämättä ole aitoa. Puolisoilla voi olla vaikka jäätävät välit tai huono keskusteluyhteys, jos somessa kovin kiillotellaan kuvaa. Arkisten sattumusten ja ei niin täydellisten hetkien jakaminen on paljon aidompaa ja kertoo siitä, että suhteessa on muutakin kuin pintaa. On ihana nähdä kuvia pariskunnista tekemässä jotain aitoa: mökillä, metsässä, lenkillä”, kommentoi Sinttu, 27.

Myös Julia, 24, uskoo, ettei vakaata suhdetta tarvitse pönkittää sometykkäyksillä.

”Minun ei tarvitse hakea julkisesti keneltäkään hyväksyntää sille, kuinka ihana poikaystävä minulla on. Mielestäni jatkuva hehkutus parisuhteen ihanuudesta ja onnesta kertoo epävarmuudesta suhteen tilaa ja tulevaisuutta kohtaan.”

”Hehkutukseen kätkeytyy usein kateuttakin.”

Hanna, 33, ilmoittaa parisuhdestatuksen profiilissaan, koska se tuntuu luontevalta, mutta välttää kaikenlaista hehkutusta.

Monelle hehkutus tuntuu olevan vain tykkäyksien kerjäystä ja todistelua.

”Vältän vuosipäivähehkutuksia ja kaikkea höttöistä lässyttämistä ja ärsyynnyn nähdessäni sydämillä höystettyjä päivityksiä. Olen huomannut, että jatkuvaan hehkutukseen kätkeytyy usein tyytymättömyyttä, kateuttakin. Ei minun tarvitse todistaa kenellekään mitään sillä, että mieheni laittaa ruokaa tai ostaa joskus kukkia. Minulla on hyvä parisuhde enkä tarvitse muilta siihen pönkitystä. Joskus vanha sananlasku 'kel onni on, se onnen kätkeköön' pitää täysin paikkaansa”, Hanna kommentoi.

Kertoo itsestä, ei suhteesta

Osa vastaajista uskoo, että somekäyttäytyminen kertoo lähinnä siitä, millainen persoona sosiaalisessa mediassa on ja haluaako ylipäänsä jakaa henkilökohtaisia asioita itsestään.

Nimimerkki AK, 23, päivittää elämästään someen hyvin harkitusti. Hän kokee, että lomakuvat nähtävyyksien edessä tai kuohuvan kippistys vuosipäivänä sopivat hänen profiiliinsa, mutta tunteelliset pusukuvat eivät.

”En halua hieroa omaa onneani vasten kenenkään kasvoja.”

”Mielestäni suutelukuvat eivät kuulu levitykseen. Haluan, että suhteeni pysyy fb-kavereiden (joista osa on myös kaukaisempia tuttavia) silmissä ikään kuin neutraalina teemana, enkä halua hieroa omaa onneani vasten kenenkään kasvoja. En halua nähdä sitä itsekään. Lisäksi kokisin ahdistavaksi sen, jos on lisännyt ällösöpöjä lääppimiskuvia seinälleen, ja sitten suhteessa koittaisikin hankalampi aika. Sehän olisi heti päivänselvää seuraajilleni söpöstelypäivitysten vähentyessä tai puuttuessa kokonaan.”

Lopulta suhteet ovat vain harvoin niin mustavalkoisia. Ehkä somekäyttäytyminen ei kerrokaan suhteesta yhtään mitään. Vaikeneminen voi johtua muustakin kuin epäonnesta, ja hehkutus olla oikeasti silkkaa halua kertoa: olen onnellinen.

Samaa mieltä on esimerkiksi Riina, 24.

”Tunnen muutaman ihanan parin, jotka eivät ole jakaneet someen ollenkaan parisuhdestatuksiaan, eikä se tee heistä yhtään sen vähemmän rakastuneita. Tunnen myös pareja, jotka kirjoittavat toisilleen jatkuvasti rakkaudentunnustuksia someen, eikä sekään kerro mielestäni mitään. Myös ne parit käsittelevät arkisia parisuhdeongelmiaan somen ulkopuolella.”

Vierailija

Kertovatko Facebookin pusukuvat onnellisesta suhteesta? ”Jatkuvaan hehkutukseen kätkeytyy usein tyytymättömyyttä”

Turhaa pelleilyä koko f-book. Tuottaa vain yksinkertaisille riippuvuutta. Jos ihminen ei kykene kokemaan itseään elossa olevaksi muutoin, niin voi voi. Mut tää on niin tätä. Suurin osa valehtelee vai onko sen tarkoitus 'valetyytyväisyydellä' nostaa mielialaa? Jos näin on niin sittenhän se voi olla ok. Ihmiset odottaa tykkäyksiä kieli pitkällä.
Lue kommentti

Tuntuuko uusiin ihmisiin tutustuminen hankalalta? Vai haluatko lämmitellä välejäsi vaikean tyypin kanssa? Yksinkertaisesta niksistä voi olla iso apu.

Välillä tulee vastaan tilanne, jossa ihmiset eivät pidä toisistaan – eikä siihen ole välttämättä mitään sen kummempaa syytä.

Esimerkiksi uudessa työpaikassa voi kestää pitkään ennen kuin lämpenet uusien kollegoidesi seurassa. Aikaa vie sekin, että ärsyttävästä tyypistä tulee edes siedettävä omassa mielessäsi.

Onneksi ihmissuhteiden kehittymistä voi vauhdittaa pienellä psykologisella kikalla. Sama niksi voi auttaa kääntämään kurjat tunteet hetkessä toisiksi –ellei nyt täysin myönteisiksi, niin ainakin neutraaleiksi. Niksistä kertoo talouslehti Business Insider.

Yksinkertainen temppu menee näin: pyydä palvelusta häneltä, jonka kanssa haluat lämmittää välejäsi.

Tälle kikalle on annettu nimi kuuluisan tiedemiehen ja diplomaatin mukaan: kyseessä on Benjamin Franklinin menetelmä.

Lue myös: Näin voit olla mukava sosiaalisissa tilanteissa ilman, että sanot sanaakaan

Jos siis haluat voittaa toisen puolellesi, tehokkain keino siinä on saada hänet auttamaan sinua vapaaehtoisesti. Tapa toimii jopa paremmin kuin se, että tekisit itse palveluksia hänelle. Kannattaa pyytää aluksi pientä, helposti toteutettavaa palvelusta.

Avunpyyntö on älykäs keino osoittaa arvostusta.

Franklin on kuvannut menetelmän omaelämäkerrassaan näin:

”Hän, joka on vapaaehtoisesti tehnyt sinulle kerran palveluksen, auttaa sinua toisenkin kerran todennäköisemmin kuin hän, jota olet käskenyt.”

Avunpyyntö on älykäs keino osoittaa arvostustasi toiselle. Se on myös imarteleva ele auttajaa kohtaan.

Kun pyydät apua toiselta, tunnustat samalla hänen tärkeytensä ja osaamisensa – sekä ilmaiset oman nöyryytesi. Kuka nyt sellaisen jälkeen voisi enää vastustaa sinua?

jst

Pieni psykologinen kikka saa ihmiset pitämään sinusta heti

Ärsyyntynyt kirjoitti: Älä kokeile. Avun pyytäjiä jonossa muìsta itsekkäistä syistä. Toisen älyn vähättelyä. Samaa mieltä! Erityiseti turhissa pikkuasioissa apua pyytelevät pelkästään ärsyttävät. Sen sijaan, toisen osaamista ja älykkyyttä VOI arvostaa ottamalla sen huomioon. Yksinkertaisin tapa on kysyä henkilöltä mielipidettä tai kritiikkiä johonkin käsillä olevaan asiaan. Pidä kuitenkin työpaikalla asiat lähinnä työasioina ja siviilissä siviiliasioina.
Lue kommentti