Kuva Shutterstock

Usko tai älä, taloustieteen avulla voi parantaa myös ihmissuhteita.

Taloustieteen professori Marina Adshade tutki viiden vuoden ajan, miten taloustieteen oppeja voi hyödyntää ihmissuhteissa.Tuloksena syntyi kirja Dollars and Sex: How Economics Influences Sex and Love.

– Kun romanttisia suhteita katsoo ekonomistin näkökulmasta, voi jättää tunteet huomiotta ja ymmärtää puolueettomasti, miksi tekee tiettyjä valintoja ihmissuhteissa, Marina Adshade sanoo Men's Healthille.

Tässä viisi tilannetta, joissa voit kokeilla, toimisiko kylmä numeropeli paremmin kuin musta nyt vaan tuntuu siltä -ajattelu:

1. Ymmärrä arvosi aleneminen

Karua, mutta totta: jos ihminen saa valita uuden ja hienon puseron sekä vanhemman ja virttyneemmän jumpperin välillä, mitä todennäköisimmin mukaan tarttuu se vähemmän nyppyinen. Marina Adshade on sitä mieltä, että sama pätee ihmissuhdemarkkinoilla: jokainen sinkkuna viettämäsi hetki alentaa markkina-arvoasi. Siksi deitilleen ei kannata kertoa, että edelliset treffisi olivat Abba-yhtyeen kultakaudella – tai sinkkuutensa kannattaa ainakin perustella. Kerro esimerkiksi, että olet sinkku, koska olet vasta hiljattain muuttanut paikkakunnalle.

2. Vältä heikkoja markkinoita

Vaikka suodattaminen on yksi nettideittailun parhaista puolista, se voi myös koitua kohtaloksesi. Jos et suostu edes harkitsemaan miehiä, jotka pitävät urheilusta, ovat alle 190 senttimetriä pitkiä tai joilla on siniset silmät, saatat missata Sen Oikean. Ole siis tarkkana ja avoimin mielin, kun rastitat nettideittipalvelun laatikoita.

3. Unohda menneet, katso tulevaan

Ekonomit neuvovat, että vanhoja menetyksiä ei kannata muistella silloin, kun tekee uusia taloudellisia päätöksiä. Keskity siis tulevaan. Vaikka olisit käyttänyt vuosia hiipuneeseen suhteeseennea, älä ajattele mennyttä tai yhteistä asuntolainaa – tee päätös jatkosta tulevaisuudennäkymien perusteella.

4. Panosta ja tee vaikutus

Hallitukset toitottavat, että tuhlaaminen on paras keino selvitä lamasta. Vaikka illallinen kahdelle tekisi loven loppuviikon ruokabudjettiisi, kunnon treffit tekevät ainakin vaikutuksen deittiisi. Marina Adshade sanoo, että laskun kuittaaminen kertoo sinun olevan valmis sijoittamaan suhteeseenne.

5. Laske pettämisen kustannukset

Kuvitellaan, että olet tapaillut kumppaniasi vuoden ajan – yhteisiin iltoihin on varmasti uponnut monta satasta. Vielä enemmän rahaa on palanut pitkään parisuhteeseen. Pettäminen houkuttelee huomattavasti vähemmän, kun lasket, paljonko rahaa menetät, jos jäät kiinni. Jos maineesi pettäjänä leviää, saatat myös menettää maineesi uusien kumppaneiden silmissä.

Ei ole yhtä oikeaa lausetta – eivätkä kaikki masentuneet edes halua jutella.

Tilastojen mukaan joka viides suomalainen sairastuu masennukseen elämänsä aikana. Sairaus kuitenkin vaikuttaa monen muunkin elämään – jos jokaisella masentuneella on vierellään esimerkiksi kaksi läheistä ihmistä, masennus koskettaa valtavaa joukkoa suomalaisia.

Masentuneen läheisen on tärkeää huolehtia omasta jaksamisestaan, ja vertaistukeakin on tarjolla. Silti masentuneen lähellä voi olla vaikea olla. Miten toista voisi tukea niin henkilökohtaisessa kokemuksessa?

Miten valita sanat oikein? Masennuksen kokeneet käyttäjät kertoivat AskReddit-sivustolla, mitä toivoisivat itselleen sanottavan.

Sadoista vastauksista käy ilmi, ettei ole olemassa yhtä mallia, joka toimisi joka tilanteessa. Kaikki masentuneet eivät ensinnäkään kaipaa sitä, että joku on koko ajan lähellä – ja silloin heille kannattaa antaa tilaa.

Mielenterveysseuran sivuilla muistutetaan, että monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta. On tärkeää muistaa kertoa, että toinen on tärkeä itselle.

Monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta.

Sitten Redditin käyttäjien ehdotuksiin. Vaikka ei saisikaan aikaan näkyvää muutosta masentuneessa, kannattaa muistaa, että millä tahansa sanoilla voi olla silti merkitystä. Vetäytymisen sijaan on tärkeää näyttää, että ihminen on yhä olemassa sinulle, vaikka onkin masentunut.

1. ”Olet tervetullut.”

Masentuneelle on tyypillistä vetäytyä omiin oloihinsa, mutta siltikään ei maksa mitään kutsua häntä esimerkiksi mukaan juhliin – vaikka hän olisi jättänyt tulematta ties kuinka monta kertaa.

– Vaikka en tulisi, jo sen tietäminen, että joku haluaa minut mukaan, voi auttaa, Reddit-käyttäjät Lacerik sanoi keskusteluketjussa.

2. ”Tiedän, että teet parhaasi.”

Ulospäin voi näyttää siltä, että masentunut ei tee juuri mitään, vaikka hän käykin läpi väsyttävää henkistä taistelua. Välittämisensä voi näyttää esimerkiksi kertomalla, että tietää toisen yrittävän parhaansa ja ettei tällä ole helppoa.

3. Kysy jotain

Jos ei ole aivan varma siitä, miten masentuneen kanssa tulisi toimia, oiva ratkaisu on kysyminen! Kerro, että haluat auttaa ja kysy, miten sen voisit tehdä. Muista myös kuunnella vastaus huolella. Masentuneella saattaa olla täsmällinenkin vastaus tai sitten ei. Joka tapauksessa olet kertonut, että olet valmis tukemaan häntä.

4. Anna hali

Aina sanoja ei tarvita. Usein riittää, että on läsnä ja kuuntelee, jos toinen haluaa kertoa jotain. Jotkut saavat sanojakin suurempaa lohdutusta fyysisestä kontaktista.

5. ”Ollaan vaan ja hengaillaan.”

Redditissä ehdotellaan reseptiksi rentoa yhdessäoloa: pizzan syömistä, tv:n katselua, videopelejä ja siinä ohessa jutustelua kaikesta mahdollisesta. Joskus on ihan vapauttavaa, etteivät kaikki koko ajan keskity siihen, miten masennus milläkin hetkellä jakselee.

6. ”Rakastan sinua.”

...sellaisena kuin olet. Rakastan sinua, enkä ole menossa minnekään.

7. ”Uskon tunteisiisi ja niillä on minulle merkitystä.”

Osa Redditin käyttäjistä oli sitä mieltä, että he haluavat kuulla pelkästään sen, että heidät hyväksytään tunteineen – eikä heitä yritetä väkisin korjata. ”On ok olla surullinen.”

Joidenkin elämänohjeiden oppiminen ei ole koskaan liian myöhäistä – vaikka saattaahan se harmittaa, kun neuvoa olisi voinut tarvita jo teininä.

Rakkautta. Unelmia. Arkea. Näihin elämän peruspilareihin nojautuvat Me Naisten lukijoiden aikuisena opitut viisaudet.

Me Naiset kertoi viime viikolla seitsemästä elämänohjeesta, jotka ihmiset oppivat liian myöhään. Kysyimme jutussa myös lukijoiltamme, minkä elämänviisauden he ovat oppineet aikuisena.

Vaikka moni harmitteli, että tärkeimmät ohjeet on opittu vasta vanhemmalla iällä, vastauksista henki kiitollisuus ja armollisuus. Ne ovat hyödyllisiä tunteita opittavaksi missä iässä tahansa.

1. Unelmista

2. Tunteista

3. Itsetunnosta

4. Työstä

5. Seikkailuista

6. Ihmissuhteista

7. Rakkaudesta

8. Kiireestä

9. Nukkumisesta

10. Arjesta

Osallistu kyselyyn ja kerro, puhutko parisuhteestasi somessa.

Yhdelle pusukuvat ovat arkipäivää, toinen ei koe julkista söpöilyä omaksi jutukseen. Miten sinun parisuhteesi näkyy sosiaalisessa mediassa? Kerrotko puolisosi nimen Facebook-profiilissa? Hehkutatko rakkautta vuosipäivänä tai jaat selfieitä aurinkorannalta? Miksi tai miksi et? Kertooko somekäyttäytyminen mielestäsi jotain suhteesta?

Osallistu jutuntekoon ja kerro meille, puhutko parisuhteestasi somessa. Vastauksia käytetään myöhemmin Me Naisten jutussa.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Usein se on jotain ihan arkista, mutta jää ikuisesti mieleen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mikä on kauneinta, mitä sinun kumppanisi tai eksäsi on sinulle sanonut? Kerro kommenteissa!

kaunis :)

Naiset kertovat: tämä on kauneinta, mitä puolisoni on minulle sanonut

Sinä olet kaunis. (Sanoo joka päivä!) ja 'Kuka sokea muka ei tajuaisi, että se sama upea nainen on noiden verkkareiden ja t-paidan alla kuin muussakin vaateparressa tai alasti.. hölmöhän sitä olisi, jos ei omaa naistaan pysty näkemään vaatteidenkin lävitse juuri niin loistavana kuin hän on!' - sanoo samainen jo usean vuoden aviomies, kun itse olin ollut kuumeessa ja nuhassa, ja istuin löhöhousuissa sohvalla. Olin myös todennut aiemmin, että joku exä ei sietänyt relavaatteita kotona, koska 'ei...
Lue kommentti