Heidän käyntinsä näyttää niin kevyeltä, että taisivat tehdä ostoslistan ennakkoon. Kuva: Shutterstock
Heidän käyntinsä näyttää niin kevyeltä, että taisivat tehdä ostoslistan ennakkoon. Kuva: Shutterstock

Yleensä jo yhdessä kauppaan mennessä tietää, että tästä tulee pitkä ja piinallinen reissu.

”Ikeassa on taikaa. Olen kahden eri poikaystävän kanssa ajanut Ikeaan ja ajautunut ihan hirveään riitaan jo ennen Kehä III:sta. Puhevälit ovat olleet tavaratalossa katkolla, eikä siksi ole saatu hankittua mitään, mitä piti.”

Näin Ikea-kokemuksiaan muistelee nelikymppinen nainen. Eikä hän ole ainoa. Jos sisustustavaratalossa kuljeskellessa katselee hieman ympärilleen, näkee nyrpeän naaman jos toisenkin. Huonekalukierroksen alussa pariskunnat saattavat vielä pitää toisiaan kädestä kiinni, mutta viimeistään Pax-kaappijärjestelmien kohdalla puhevälit on menetetty.

Psykologeilla on selityskin siihen, minkä takia huonekalujen sopuisa ostaminen on niin vaikeaa. Tai viikonlopun ruokien – Prisma loputtoman pitkine hyllyineen voi olla ihan yhtä paha kuin Ikea.

– Mikä tahansa iso shoppailukokemus on altis konfliktille, kun sen tekee parina, psykologian professori Julie Peterson vahvistaa Science of Us -sivuston artikkelissa.

Kyselimme toimituksessa parisuhteiden shoppailukokemuksista, ja ostaminen todella koettelee sekä hermoja että suhteita.

”Myös kesälomalla mökkiostokset jostain hehtaariprismasta ajavat välittömään hermoraunioon. Myöskään rautakaupoista en ole koskaan selvinnyt ilman riitaa. Shoppaaminenhan on stressaavaa, ja etukäteen hirvittää, paljonko kassalla joutuu pulittamaan.”

Omat halut vastaan puolison miellyttäminen

Huonekalujen ostaminen on stressaavaa siksi, että ne ovat tavallista isompia hankintoja, joissa jokainen haluaa tietenkin mieluummin onnistua kuin epäonnistua. Parisuhde tuo ostospäätösten tekemiseen vielä lisähaasteen.

– Valinnanvaraa on paljon, ja samalla pitää tasapainotella omien sekä kumppanin halujen ja tarpeiden välillä, Julie Peterson selittää.

Kokemusta ei tee yhtään helpommaksi se, että jo huonekalukauppaan mennessä tietää, että reissu kestää ikuisuuden, kaupassa on kauhea tungos ja siellä joutuu seuraamaan ärsyttävää, nuolilla merkittyä reittiä, joka ei anna anteeksi sitä, että vessahätä yllättää tai tekee mieli palata takaisin tarkastelemaan reitin alkupään tuotteita.

Kaupassa on kauhea tungos ja siellä joutuu seuraamaan ärsyttävää, nuolilla merkittyä reittiä.

Jos kaupasta onnistuu ostamaan jotain, huonekalut joutuu vielä kokoamaan. Kerroimme aiemmin jutussamme psykologi Ramani Durvasulasta, joka nimittää Liatorp-hyllyjärjestelmää avioerokoneeksi. Sen kokoaminen yhdessä kertoo paljon parisuhteesta.

Lue myös: Onko parisuhteesi vahvalla pohjalla? Selvitä Ikea-testin avulla!

Yhdessä shoppailu etenkin parisuhteen alkuvaiheessa tarjoaa myös lukuisia mahdollisuuksia turhautua kumppaninsa tyylitajuun, rahankäyttöön, ajatusmaailmaan tai vaikkapa ärsyttävään tapaan harhautua ihmettelemään ihan muita juttuja kuin kaupasta tultiin hakemaan.

”Vaatteiden ostaminen minulle on miehen mielestä tietenkin tuskaista, mutta vaatteiden ostaminen miehelle vasta hankalaa onkin. Hän haluaa minulta selkeän mielipiteen kaikista vaatteista, eli ulkoistaa vastuun siitä, pitäisikö joku verme ostaa vai ei. Silti hän haluaa äärimmäisen hitaasti mallailla ja mietiskellä vaatetta, eikä häntä saa painostaa tekemään ostopäätöstä. Pahinta tähän mennessä on ollut puvuntakkien sovittelu alle viikkoa ennen häitä vain, jotta voidaan taas kerran todeta, että valmiit puvuntakit eivät koskaan istu miehelle, eikä aikaa teettämiseen enää ole.”

Nuku ja syö ensin, shoppaa vasta sitten

Mutta on myös ihmisiä, jotka osaavat homman! Saimme pari vinkkiä heiltä.

”Ruokakauppaan kannattaa tehdä lista etukäteen. Mikään ei ole kauheampaa, kuin perjantai-iltana miettiä yhdessä ruokakaupassa, että mitä ruokaa tehtäisiin viikonloppuna. Edellisessä parisuhteessa kävin kyllä mielelläni yksin ruokakaupassa – ja teimme sen listan etukäteen silti, koska olen sellainen shoppailija, että innostun helposti kokeilemaan kaikkea uutta. Eksäni taas halusi aina pidättäytyä vanhoissa tutuissa brändeissä ja makumaailmoissa, ellen saanut hyvin perusteltua valintojani.”

”Mikään ei ole kauheampaa, kuin perjantai-iltana miettiä yhdessä ruokakaupassa, että mitä ruokaa tehtäisiin viikonloppuna.”

”Ikea-reissuilla huomasin, että kannattaa syödä ja nukkua hyvin etukäteen. Pientä riitaa tulee jo siitä, jos on nälkäinen tai väsynyt. Turha mennä huonekalukaupoille yhdessä työpäivän jälkeen. Mieluummin isojen hankintojen aika on viikonloppuisin tai lomalla, kun on vähän virkeämpi.”

”Prisma sujuu nykyään ihan kohtalaisesti, kun on aika kauan harjoiteltu yhdessä. Nykyään suurin ongelmakohta on se, että unohdan melkein joka kerta punnita jotakin, mikä paljastuu vasta kassalla. Lisäksi kotimatkaksi voidaan saada aikaan rahariita, jos kumpikaan ei ole muistanut, kumpi maksoi viimeksi, ja herää epäilyksiä siitä, että tasan ei mene.”

Millaisia kokemuksia sinulla on ostamisesta parisuhteessa? Kerro kokemuksesi kyselyssä!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Elina Tanskasen mukaan ennen eroa kannattaa kuitenkin punnita tarkasti, voisiko tilanteelle tehdä jotain. 

Suomalaiset harrastavat yhä vähemmän seksiä. Samaan aikaan moni valittelee, ettei kumppania kiinnosta sänkytouhut eikä petipuolella tapahdu asioita, jotka saisivat innostumaan.

Mitä tilanteessa kannattaisi tehdä? Kuinka pitkään ”huonoa seksiä” pitää kestää? Saako toisesta erota sen vuoksi, ettei ole tyytyväinen seksielämäänsä?

Seksuaaliterapeutti (NACS) Elina Tanskasen mukaan saa.

 – Olisi vanhanaikaista sanoa, että parin pitää pysyä yhdessä hinnalla millä hyvänsä. Isot ongelmat seksuaalisuuden alueella heijastuvat muillekin osa-aluille ja lopputuloksena voi olla suhde, jossa on kaksi onnetonta ja omalla tavallaan kärsivää osapuolta. Kun tuntuu siltä, että kaikki kivet on käännetty ja näkökulmat katsottu eikä mikään auta, on ihan hyväksyttävää erota.

Mieti, ennen kuin kaikki loppuu

Tanskanen painottaa, että jokaisen pitää parisuhdettaan punnitessa aina pohtia tilannetta omalta kantiltaan. Joskus toivottomaltakin tuntuva tilanne korjaantuu, kun siihen kiinnitetään oikeanlaista huomiota.

Ennen eroa Tanskanen kehottaa keskustelemaan kumppanin kanssa tuntemuksista ja miettimään ajan kanssa, voisiko tilanteelle tehdä jotain.

– Kannattaa etsiä yhteistä maastoa. Siinä voi auttaa esimerkiksi keskusteleminen seksuaaliterapeutin kanssa. Hän voi tuoda tilanteeseen uusia näkökulmia, Tanskanen kertoo.

”Seksi voi tuntua suhteen suurimmalta ongelmalta, mutta todellinen alkusyy ongelmiin voi löytyä toisaalta.”

Ei ole myöskään tavatonta, että ”huonon seksin” syyksi paljastuu jokin ihan muu kuin itse petipuuhat.

– Parisuhteen muu tilanne ja elämäntilanne ylipäätään näkyy hyvin herkästi seksin ja seksuaalisuuden alueella. Seksi voi tuntua suhteen suurimmalta ongelmalta, mutta todellinen alkusyy ongelmiin voi löytyä toisaalta, Tanskanen kertoo.

Erilaiset halut pöydälle!

Joskus seksi voi tuntua kehnolta sen takia, että kumppaneilla on yksinkertaisesti eri toiveet petipuuhista.

– Toinen kumppaneista saattaa tykätä kinkystä seksistä mutta toinen ei ollenkaan. Siinä vaiheessa pitää miettiä, millaisia kompromisseja on valmis tekemään toisen vuoksi.

Viime aikoina julkisuudessa on puhuttu koko ajan enemmän vaihtoehdosta, jossa yksiavioinen suhde avataan. Silloin kumppanit voivat yhteisestä sopimuksesta harrastaa seksiä myös muiden kanssa. 

”Suhteen avaaminen vaatii paljon keskustelua, mutta samalla siinä on elementtejä, jotka voivat tuoda apua tilanteeseen.”

Tanskasen mukaan osalle avoin suhde voi tuoda avun, kun seksielämä ei tavalla tai tyydytä.

– Se on yksi ratkaisu muiden joukossa, mutta se ei toimi kaikille. Suhteen avaaminen vaatii paljon keskustelua, mutta samalla siinä on elementtejä, jotka voivat tuoda apua tilanteeseen.

Avainasemassa paremman seksielämän saavuttamisessa on muutenkin keskusteleminen. Tanskanen muistuttaa, ettei kumppani saa koskaan painostaa ylittämään toisen rajoja.

– On kuitenkin eri asia, että uudet kokeilut ujostuttavat, kuin se, että kokeilu rikkoo selkeästi omia rajoja. On myös eri asia harmitella sitä, että jää vaille jotain hiukan kaipaamaansa asiaa kuin se, ettei voi toteuttaa itseään seksuaalisesti ollenkaan.

Vastaa kyselyyn!

Antti Tuisku kertoo tänään torstaina ilmestyvässä Me Naiset -lehdessä kärsineensä kateuden tunteesta niin pahasti, että haki apua terapiasta. Haastattelussa Antti muistelee esimerkiksi vuoden 2011 Emma Gaalaa, jossa Jenni Vartiainen voitti ennätysmäärän palkintoja. Silloin Antti ei voinut pidätellä pettymystään.

– Olin ihan paskana, etten taaskaan ollut voittanut mitään. Vielä enemmän olin paskana siitä, että en osannut olla onnellinen rakkaan ystäväni puolesta. Kävin sotaa pääni sisällä. En halunnut olla kateellinen, mutta olin. Minun oli pakko pureutua tunteeseen syvemmin: miksi tunnen näin? Antti kertoo.

Pahimmillaan kateus voi ajaa hirveään kierteeseen, eikä pysty keskittymään omaan elämäänsä lainkaan. Mutta on siinä myös hyviäkin puolia. Kodin Kuvalehden haastatteleman psykoterapeutti Terhi Teräs-Hukan mukaan kateudesta puhuminen auttaa ihmistä usein hahmottamaan, mitä hän oikeasti elämältä tahtoo. Se voi opettaa jotain.

Mistä ja kenelle sinä olet ollut kateellinen? Vastaa jutun lopussa olevaan kyselyyn. Voit tehdä sen nimettömänä. Vastauksia voidaan käyttää Me Naisten jutuissa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.