Kuva Shutterstock

Ajatteletko, että ystävän tapaamisen voi perua, jos tulee muuta tekemistä? Mieti vielä.

Tein sen taas. Olimme sopineet ystäväni kanssa puhelimessa, että näemme töiden jälkeen. Mutta töissä venähtikin vähän pidempään, eikä tapaaminen väsyneenä enää houkutellut. Soitin ystävälleni ja peruin treffit vedoten kiireeseen. Kotisohvalla podin sitten syyllisyyttä, jota lisäsi ystävältäni tullut tekstiviesti. Hän harmitteli ohareitani ja kertoi leiponeensa minua varten omenapiirakankin.  

Susanna, 36, myöntää suoraan, että hän peruu tai siirtää sovittuja tapaamisia nykyään liian usein ja liian heppoisin perustein – koska se on niin vaivatonta.

Heli, 27, taas joutuu usein ohareiden uhriksi. 

Sellaisia alustavasti sovittuja tapaamisia ja menoja perutaan jatkuvasti.  Alustavasti on sovittu, että mentäisiin, ja sitten ei mennäkään. Itse olen valmistautunut lähtöön, ja toinen ei oikeasti missään vaiheessa olekaan. Tai sitten näitä sopimuksia ei edes muisteta. Välillä se tuntuu loukkaavalta.

Psykologi ja psykoterapeutti Hanne-Leona Luomajoki uskoo, että kännyköiden myötä kynnys muuttaa suunnitelmia on madaltunut. Kun kaverit tavoittaa helposti, hetken mielijohteisiin on houkutus tarttua.

Ja houkutuksia on tullut lisää. Voi huomata, että illalla olisikin tosi mielenkiintoinen keikka, jolle kaveri tarjoaa ylimääräistä lippua. Menenpä mieluummin sinne kuin toisen kaverin kanssa kahville.

Marjo, 41, muistelee, että 90-luvulla ei tapaamisia juuri peruttu.

Asuin opiskeluaikana kimppakämpässä, jossa oli lankapuhelin ja siinä vastaaja. Sen pääsi kuuntelemaan vasta myöhään illalla, kun tuli kotiin. Sähköpostia kävin lukemassa yliopiston tietokoneluokassa kerran päivässä. 

Kevytkaveruutta

Kaveruussuhteet ovat muuttuneet, kun pienistä yhteisöistä on lähdetty isoihin kaupunkeihin ja riippuvuus yhdestä pienestä porukasta ei ole enää niin suuri.

– Jos ajatellaan vaikka 1960-lukua, niin ihmiset kyläilivät ja hengailivat enemmän toistensa kanssa.  Kyläyhteisö tai työpaikan piiri oli pysyvä ja siellä käsitelty aihepiiri laaja, psykologi Tuija Matikka sanoo.

– Aiemmin ihmiset pysyivät uskollisina perusryhmälleen, koska he ajattelivat, ettei sille ole vaihtoehtoja. Jos petti porukan, aiheutti kuprun. 

Nykyisin uusia, lupaavia suhteita on tarjolla enemmän.

– Sellaista kuulee, että vaihdoin asuinpaikkaa ja vaihdoin kaveripiiriä, Matikka lisää.

Hän on havainnut, että nykyajan tulos- ja tavoitekeskeisyys on soluttautunut ystävyyssuhteisiinkin. On salsakoulun kaverit, joogakaverit ja vertaistukiryhmä verkossa. Tiettyä tarvetta varten on tietty kaveri tai porukka.

Myös ihmisiä esineellistävä ajattelutapa on yleistynyt. Saatetaan miettiä, mitä minä tästä ihmisestä tai tapaamisesta saan. Treffit voi huoletta perua, jos jotain kiinnostavampaa tai houkuttelevampaa ilmaantuu.

Ystävän pitää olla kiinnostava

Tutkimusten mukaan ihminen pystyy pitämään yllä sosiaalisia suhteita noin 150 ihmiseen. Jotkut päästävät laumaansa jopa tv-sarjojen hahmot. Tuija Matikan edesmennyt mummo oli niin kiintynyt Kauniiden ja rohkeiden hahmoihin, että hänelle ei saanut soittaa ohjelman aikana. Mummolle oli tärkeää pysyä kärryillä Brooken, Ridgen ja Stephanien kuulumisista.

– Kuvaavaa on, että ennen kuin hän kuoli aivoinfarktiin, hän oli katsonut Kauniit ja rohkeat ja käynyt saunassa.

Matikan mukaan moni viettää mielellään aikaansa kuvitteellisten hahmojen seurassa, koska niiden elämä on käsikirjoitettu mielenkiintoiseksi. Samantyyppinen kiinnostavuuden vaatimus näkyy myös Facebook-suhteissa. Kaveri on helppo poistaa tai piilottaa näkyvistä, jos tällä on tyhmät tai tylsät jutut.

–  Kyläyhteisöissä ihmisistä ei päässyt samalla tavalla eroon. Kun potentiaalisesti kiinnostavaa porukkaa on paljon, kavereita vaihdetaan helpommin.

Tehokasta vapaa-aikaa

Kiireestä kirjoittanut kasvatustieteen professori Juha T. Hakala uskoo, että työelämän tehokkuusvaatimukset ujuttautuvat salakavalasti muuhunkin elämään. Moni haluaa käyttää vapaa-aikansa esimerkiksi kuntoiluun ja muuhun itsensä kehittämiseen, jotta olisi tehokkaampi töissä.

Ystävyyssuhteiden yllä­pitoa ei välttämättä pidetä tehokkaana ajankäyttönä.

– Elämästä tulee äärimmäisen stressaavaa edestakaisin suhaamista, jolloin ei ole aikaa kohdata ihmisiä kasvokkain, Hakala huomauttaa.

Ajankäyttötutkimukset antavat suomalaisista karun kuvan: sukulaisten ja ystävien kanssa seurusteluun käytetään koko ajan vähemmän aikaa. Sen sijaan harrastukset ja varsinkin tietokoneen käyttö haukkaavat entistä suuremman osan ajasta.

Hakalan mielestä elämäntapa on muuttunut pirstaleisemmaksi, pinnallisemmaksi ja nopeammaksi, mikä on muuttanut myös ihmisten välistä vuorovaikutusta.

Mitä mahtuu ystävyyteen?

Kirsikka, 32, tunnustaa olevansa usein se, joka tekee oharit.

Joskus juuri niiden vanhojen ystävien tapaaminen tuntuu kaikkein rasittavimmalta. Tapaamiseen pitäisi panostaa, ja sen lähestyessä iskee laiskuus. Porukkatreffeistä on helppoa luistaa, mutta myönnän tehneeni oharit myös äitiyslomalla olleelle ystävälleni, jonka vauvaa minun piti mennä katsomaan. Sillon valehtelin tulleeni sairaaksi, vaikka oikeasti vain huvitti enemmän lähteä leffaan.

Hanne-Leona Luomajoen mukaan myös käsitys hyvästä ystävyydestä on muuttunut. Kaikki eivät enää ajattele, ettei hyvä ystävä peru tapaamista viime hetkellä.

– Joku voi ajatella, että kyllä hyvään ystävyyteen mahtuu tällaistakin. Monen mielestä siihen kuitenkin yhä kuuluu ennakoitavuus. Silloin sitä pohtii helposti, enkö olekaan tärkeä tai eikö ystävyyssuhteemme merkitsekään samaa toiselle.

Kaiken kaikkiaan maailma on muuttunut epävarmemmaksi. Moni stressaa siitä, ettei mikään tunnu enää olevan pysyvää. He ovat herkkiä reagoimaan, jos he kokevat, ettei ystävyyssuhteeseenkaan voi enää luottaa.

Joskus on parempi luopua

Luomajoki muistuttaa, että jos ystävän jatkuvat perumiset loukkaavat tai ärsyttävät, ne pitäisi ottaa puheeksi. Toinen ei ole välttämättä ymmärtänyt loukkaavansa.

– Voi aloittaa kysymällä ohareita tekevältä, mitkä ovat hänen kriteerinsä toimivalle ystävyydelle ja kertoa sitten, että haluaisi itse pitää sovituista asioista kiinni. Tärkeää on, ettei pyyntö muutu vaatimukseksi, sillä vaatiminen ja ystävyyden vapaavalintaisuus sopivat huonosti yhteen.

Oharit on helppo ottaa henkilökohtaisesti, vaikka syy olisi ohareita tekevän ystävän muussa elämässä. Ystävällä voi yksinkertaisesti vain olla liian paljon kaikkea meneillään.

– Kannattaa miettiä, vedänkö nyt väärän johtopäätöksen. Toki joskus voi olla kyse siitä, että joku toinen ystävä tai asia on sillä hetkellä tärkeämpi.

Kun ihminen muuttuu, ystävyyssuhteetkin usein muuttuvat. Luomajoki puhuu myönteisestä luopumisesta. Jos kaveri tuntuu välttelevän tapaamisia tai peruvan niitä tiheään, voi pohtia, kantaako suhde enää.

– Ei voi olettaa, että ystävyyssuhteet säilyvät kehdosta hautaan. Mutta monen on vaikea hyväksyä sitä.

Solut haluavat tavata

Sari, 37, on huomannut tapaavansa kavereitaan yhä vähemmän kasvotusten. 

En kaipaa kahvitteluja ja kyläilyjä enää niin paljon, koska pysyn ystävieni kuulumisista perillä muutenkin. Kaikki ovat Facebookissa, jossa keskustelemme usein. Facebook on tavallaan rauhoittava kaveritapaamisten korvike. Ei tarvitse työpäivän jälkeen rynnätä väsyneenä kaupungille tai siivota hikipäässä omaa kotia vieraita varten. Viihdyn loistavasti yksin kotona, kun tietokoneeni yhdistää minut ystäviini. Katsomme usein esimerkiksi televisiota "yhdessä" eli kommentoimme reaaliajassa ohjelmia Facebookissa.

Vaikka Facebookin kautta pysyisi kärryillä ihmisten kuulumisista ja pitäisi yhteyttä ystäviin, ihminen tarvitsee myös tapaamisia kasvokkain.

– Jos ei koskaan tapaa kasvokkain, tunneside höllentyy. On tutkittu, että kun kaksi kehoa kohtaa, tapahtuu solutasolla asioita, jotka vahvistavat kiintymyssuhdetta, Luomajoki korostaa.

Sanna, 38, pitäisi mieluusti vanhoista ystävistään kiinni, muttei enää itsekään vaivaudu ottamaan vakavasti muutamien kavereidensa kanssa sovittuja treffejä.

Tiedän jo etukäteen ne tyypit, jotka kuitenkin peruvat tai sitten ilmestyvät paikalle vain kertomaan, kuinka kiire heillä on jo seuraavaan menoon. Kai se on jonkinlaista itsesuojelua, ettei enää edes odota, että sovitut jutut toteutuisivat. Onhan se toisaalta tyhmää teatteria suunnitella tapaamisia ja sitten pitää kuitenkin varasuunnitelmaa siinä sivussa.

Hanne-Leona Luomajoki huomauttaa, että ohareita tekevä voisi  pohtia, peruuko hän tapaamisia juuri tietyn ystävän kanssa vai onko kyseessä yleinen tapa. Mikäli oharit koskevat vain yhtä ystävää, häneen voi liittyä vaikeita tunteita tai kokemuksia, joita tietoisesti tai alitajuisesti välttelee.

– Voi esimerkiksi olla kiukkuinen ystävälle jostakin, mutta koska ei osaa ilmaista tunteita suoraan, välttelee mieluummin koko ihmistä.

Kyseessä voi olla myös elämäntilanteeseen liittyvä levottomuus, joka saattaa sivutuotteena nakertaa ihmissuhteita. 

– Tästä voi syntyä meheviäkin väärinkäsityksiä, sillä jos ei saa vastausta toiselta, mieli täyttää puuttuvan kohdan omalla logiikallaan.

Mistä tietää, että parisuhde on tulossa tiensä päähän? Ei ehkä ensimmäisistä eroajatuksista, mutta eräät kysymykset ja asiat paljastavat, että on päätymässä eroon.

Joka kolmannelle heterosuhteessa olevalle miehelle ero tulee yllätyksenä. Tämä selvisi Väestöliiton kyselytutkimuksessa viime vuonna. Uusi tutkimus kuitenkin osoittaa, että usein eroa haluava osapuoli on itse asiassa harkinnut eroa jo pitkään – tietoisesti tai tiedostamattaan. Psychology Today kertoo Tennesseen yliopiston tutkimuksesta, jonka perusteella psykologit Kathrin Ritter, Vanessa Handsel ja Todd Moore tekivät asteikon. Se kuvastaa hyvin eron eri vaiheita. Ja niihin voi varmasti myös moni eronnut tai eroa harkitseva samastua.

Tutkimuksen mukaan ero voidaan jaksaa viiteen vaiheeseen.

Eron 1. vaihe: tutkiskelu

Mieleen voi tulla seuraavia asioita ja kysymyksiä – ja ihminen usein myös kieltää todelliset ajatuksensa.

1. Olen onnellinen suhteessani ja tyytyväinen siihen sellaisena kuin se on.

2. Minulla on hyvä suhde, enkä tunne tarvetta muuttaa sitä.

3. Suhteeni ei ole hassumpi.

4. Minusta ei ole tarvetta tehdä suhteelle mitään.  

Eron 2. vaihe: suhteen analysointi

Tässä vaiheessa itseltään kysyy usein näitä asioita:

5. Joskus tuntuu, että haluaisin erota.

6. Uskon, ettei suhteeni ole minulle hyväksi.

7. Huomaan, että parisuhteeni on ongelmallinen.

8. Alan nähdä sen, että suhteeni vaikuttaa minuun itseeni ikävästi.

Eron 3. vaihe: valmistautuminen eroon

9. Vaikka suhteen lopettaminen tuntuu vaikealta, teen suunnitelmia, että päättäisin sen.

10. Olen jo aloittanut työstämään eroa, mutta minusta tuntuu, että tarvitsen siinä apua.

11. Aion päättää suhteen seuraavan kuukauden aikana.

12. Aion päättää suhteen pian, mutta en vielä tiedä, miten sen teen.

Eron 4. vaihe: toiminta eli suhteen lopettaminen

13. Olen kertonut kumppanilleni, että haluan ja aion erota.

14. Puhun kumppanini kanssa yhä vähemmän.

15. Vietän yhä vähemmän aikaa kumppanini kanssa ja enemmän muiden ihmisten kanssa.

16. Huomaan, että ajattelen kumppaniani yhä vähemmän.

Eron 5. vaihe: päätöksessä pysyminen

17. Muutan rutiinejani arjessa, sillä välttelen kumppaniani.

18. Vältän paikkoja, joissa saatan törmätä kumppaniini.

19. Hankkiudun eroon asioista, jotka kuuluvat kumppanilleni – tai muistuttavat minua hänestä.

20. Tiedän, etten koskaan palaa kumppanini luokse.

Mietitkö, olisiko sinun parempi erota? 8 arkipäiväistä merkkiä paljastavat, että on aika erota

Erillään asuminen on yhä eräänlainen tabu.

Hiljattain selvitimme kokemuksianne siitä, kun pariskunta nukkuu eri sängyissä. Kävi ilmi, että yllättävän moni tekee niin, vaikka aiheesta puhutaan vähän.

Samantyyppinen tabu on pariskunnan asuminen kahdessa eri kodissa.

Perinteisen parisuhteen kaavan mukaan yhteen kuuluu muuttaa siinä vaiheessa, kun suhde vakiintuu. Todellisuudessa monet parit asuvat kuitenkin eri osoitteissa, vaikka ovatkin sitoutuneita toisiinsa. Ja jotkut ovat paljon onnellisimpia, kun eivät jaa kotia.

Myös julkkikset, kuten kirjailijapari Anna-Leena Härkönen ja Riku Korhonen sekä näyttelijät Antti Reini ja Anu Sinisalo, ovat puhuneet julkisuudessa erillään asumisestaan.

– On mielenkiintoista, että tänä päivänä monet parit asuvat eri osoitteissa, mutta jostain syystä siitä ei juurikaan puhuta, Anu sanoi Me Naisille viime vuonna.

Syitä asua erillään on monia: toinen tai molemmat nauttivat yksinolosta, työ tai opiskelu pitävät eri paikkakunnilla, vuorokausirytmi on erilainen toisen kanssa tai on vain tottunut asumaan yksin ja tekemään asiat omalla tavallaan.

Nyt haluaisimme kuulla, miksi sinä ja kumppanisi olette päätyneet erillisiin asuntoihin joko alusta asti tai yhdessä asumisen jälkeen. Nimettömiä kertomuksia voidaan käyttää Me Naisten jutussa. Jätä myös yhteystietosi, jos haluat, että voimme olla sinuun yhteydessä mahdollisesta haastattelusta.

Asutko sinä erillään kumppanisi kanssa? Kerro tarinasi alla olevalla lomakkeella!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Miten tylsää töissä olisikaan, jos olisimme kaikki samanlaisia! Listasimme 22 ihmistyyppiä, jotka löytyvät lähes jokaiselta työpaikalta.

Tsemppari

Tiimihengen kohottaja, joka keksii joka päivä myönteisiä juttuja – myös silloin, kun hänellä itsellään on synkkä päivä. Hemmottelee työkavereitaan itse tekemillään leivonnaisilla ja muistaa aina kysyä, miten toisella menee.

Erityisherkkä

Aistii työpaikalla vallitsevan tunnelman jo pääovelta. Vaistoaa myös puolitutun tunnetilan kahviautomaatilla ja jää helposti vellomaan muista tarttuneisiin tunteisiin. Erityisherkän on joskus pakko juosta vessaan purkamaan tunteensa, että elämä voi taas jatkua. Erityisherkkä toivoo itsekin joskus, että voisi ummistaa silmänsä. 

Koskettelija

Tulee kertomaan asiansa aina iholle, painaa usein kätensä olkapäällesi. Hän muutenkin vähintäänkin hipaisee sinua jokaisessa mahdollisessa tilanteessa, koska onhan koskettaminen luonnollista – vaikkeivat kaikki sitä ymmärräkään.

Reviirihaukka

Hän taas olettaa, että koskettelija ymmärtäisi sanomattakin, että ei ole sopivaa tulla kolmea metriä lähemmäs. Reviirihaukan pöydälle ei todellakaan kannata jättää mitään lyijykynää arvokkaampaa, koska tämä ei epäröi heittää roskiin tavaroita, joita ei tunnista omakseen.

Laiska googlettaja

Kysyy jokaikisen asian ääneen työkaveriltaan. Ei ilmeisesti ole vielä kuullut sellaisesta palvelusta kuin Google.

Jeesaaja

On valmis auttamaan toisia, vaikka itsellä olisi kuinka kiire. Hän opettaa uudet tekniikat ja esittelee ihmiset toisilleen. Hänestä huokuu rehellinen ystävällisyys ja häntä on aina helppo lähestyä.

Lörppäsuu

Puhuu kaikki asiansa ja kaikkien muidenkin asiat. Jos sanot jutun alkuun ”et kerro sitten kellekään”, niin juttu leviää vielä varmemmin. Ei välttämättä sydämessään tarkoita pahaa, mutta aiheuttaa suurella suullaan turhaa draamaa.

Heippalaputtaja

”Äitisi ei ole täällä töissä.” ”Kuka on vienyt mukini? Palauta se heti!” Yleensä heippalaputtajan kiukkuset viestit löytyvät yhteisistä tiloista, kuten keittiöstä tai vessasta.

Tekninen tuki

Jos tämä työkaveri on lomalla, kaikki ovat hukassa. Hänen luokseen rynnätään, kun puhelin tilttaa tai tietokoneen hiiri ei reagoi. Kun tekninen tuki menee paikalle, ongelma ratkeaa kuin itsestään. Yleensä sitä ei varsinaisesti edes ollut, sillä puhelimen tilttaamisen sijaan kyse on usein siitä, että akku oli loppu tai langaton hiiri ei toiminut, koska siinä ei ollut paristoja.

Bilevastaava

Alkaa pikkujouluissa laskea päiviä firman kevätbileisiin. Tässä välissä hän ehtii kutsua koko porukan ainakin kolmesti omaan kotiinsa ja pari kertaa sumplia bileet jonkun toisen kotiin.

Spekuloija

Näkee salaliittoteorioita kaikkialla ja tarkkailee, kuka menee pomon huoneeseen ja milloin. Virallisten nimitysuutisten tultua huutaa aina: ”Mä arvasin!”

Pummi

Ottaa eväshedelmäsi kysymättä lupaa tai kysyy ja ottaa ennen kuin olet ehtinyt vastata. Käyttää muiden kahvimaitoa ja pöllii muutakin ruokaa jääkaapista.

Trendinenä

Aina uusimmat muotijutut päällä ja hyvä hiuspäivä.

Kävelevä lääkekaappi

Tässä ihmisessä asuu luontainen hoivaaja. Häneltä löytyy aina apu, jos päänsärky, kuukautiset tai vatsakipu yllättävät. Hänen taitonsa riittävät myös isompien haavereiden paikkaamiseen.

Jees jees -tyyppi

Ei ikinä valita, mutta ei myöskään puutu esimerkiksi epäoikeudenmukaisuuksiin. Haluaa olla kaikkien suosiossa ja keskittyy siksi olemaan aina mukavan neutraali. Käytännössä ei sano ikinä mistään mitään.

Myöhästelijä

Myöhässä aina – ihan joka paikasta.

Lounasremmin vetäjä

Kokoaa napakalla huudolla porukan syömään jo klo 10.55.

Umpio

Ei kerro itsestään mitään. Ei halua työpaikalta ystäviä, käy siellä vain töissä.

Urheiluhullu

Hän on aina joko tulossa tai menossa urheilemaan – tämä ei jää kenellekään epäselväksi.

Narisija

Kaikki on aina huonosti. Mitään ei jaksa, kaikki on tyhmää, jalkakin kipeä, pomot on paskoja ja niin edelleen. 

Valittaja

Valittaja on astetta pahempi kuin narisija. Käyttää leijonanosan työajastaan ja elämästään epäkohtien huomioimiseen ja niiden esille tuomiseen olettaen, että joku muu hoitaa ja ratkaisee. Omia ratkaisuehdotuksia valittaja ei esitä. Jos jokin ongelma ratkeaakin, on hän jo keksinyt uuden.

Lusmu

”Joo, hoidettu on”, vaikkei olisikaan. ”Joo, Virtanen taas mokasi”, vaikka olisi itse mokannut. ”Juu juu”, vaikkei aio edes tehdä asialle mitään.

Lisää työpaikan ärsyttäviä ihmistyyppejä löydät täältä.

Puuttuuko listasta joku tyyppi? Kerro kommenteissa!

Mitä sinua pelottaa eniten? Vastaa kyselyyn jutun lopussa.

Ihmisten huoli perheenjäsenistään on suurempi kuin itsestään. Asia selviää suomalaisten pelonaiheita tarkastelleesta kyselystä, josta kertoo Tiede-lehti.

Turun yliopiston lääketieteellisen kuvantamisen apulaisprofessorin Lauri Nummenmaan laatima kysely jatkuu edelleen netissä, mutta välitulosten mukaan suomalaiset pelkäävät eniten läheistensä kuolemaa ja vakavia sairauksia.

– Tämä on mielestäni kiinnostavin tulos. Ihmiset ovat ainakin Suomessa niin sosiaalisia ja toiset ihmiset niin tärkeitä, että olemme enemmän huolissamme toisistamme kuin itsestämme, Nummenmaa sanoo Tiede-lehdessä.

Verkkokyselyssä ihmiset voivat kertoa peloistaan ja valita suurimmat yli 150 vaihtoehdosta. Kymmenen kärjessä ovat nyt läheisiin liittyvät pelot, syöpä, korkeat paikat ja raiskatuksi tulemisen pelko.

Lue myös! Näin pääset eroon pelosta – vinkit kolmeen arkiseen tilanteeseen

Harvinaisempia ovat muun muassa eläimiin, vaikkapa käärmeisiin, tai esineisiin kuten aseisiin kohdistuvat pelot.

– Sellaiset asiat, jota saattavat nyrjäyttää pelkosysteemin yliherkäksi, eivät yleensä pelota perusterveitä vastaajia, kommentoi Nummenmaa.

Mikä on sinun suurin pelkosi? Vastaa alla olevassa kyselyssämme.

Mitä sinä pelkäät eniten?