Kuva Milka Alanen

Tuomas, 25, ja Mari-Kaisa, 30, Auvinen pidättäytyivät seksistä ennen avioliittoa. – Se oli hyvällä tavalla jännittävää.

Häämarssi soi, morsiuspari marssii alttarille. Tahdon, tahdon. Vapautuneet hymyt, riisisateessa autoon. Sitten onnitellaan vanhempia, pidetään puheita ja syödään. Vieraita on sataviisikymmentä, ja aika moni esittää musiikkinumeron.

Mari-Kaisa ja Tuomas Auvisen häät heinäkuussa 2006 ovat tutun näköistä settiä. Mutta jos tarkastellaan lähempää, tässä hääparissa on jotain erityistä. Morsian nimittäin seisoo alttarilla ensimmäisen poikaystävänsä kanssa. Sulhanenkin on nykymittapuulla nuori: Tuomas on saanut kaksi viikkoa sitten ylioppilaslakin. Kumpikaan ei ole harrastanut muiden eikä toistensa kanssa seksiä, koska Mari-Kaisa ja Tuomas ajattelevat, että sukupuolielämä kuuluu avioliittoon.

– Meille se oli itsestään selvä asia, pariskunta tuumaa.

Kun kolahti

Hääpäivästä on kulunut kuusi vuotta. Auvisten kotona Helsingissä eletään vilkasta maanantai-iltaa: 2-vuotias Olivia hakkaa pianoa, Ester, 4, tarvitsee äitinsä apua askartelukirjan kanssa. Tuomas on tullut töistä ja laittaa mutteripannun tulelle. Kun tytöt saadaan liimattua Tomin ja Jerryn äärelle, ehditään juoda espressoa ja muistella parisuhteen alkuaikoja.

Ensitapaamisesta on aikaa. Mari-Kaisan ja Tuomaksen vanhemmat tunsivat toisensa, ja Mari-Kaisa muistaa nähneensä Auvisten kotona vilaukselta viisivuotiaan, viulua roikottavan pellavapään.

– Lahjoja olisi, mutta ei se oikein malttaisi harjoitella, hän muistaa Tuomaksen äidin sanoneen.

Mari-Kaisa ja Tuomas eivät kuitenkaan olleet leikkikavereita.

Mari-Kaisa asui 14-vuotiaaksi asti Japanissa, jossa hänen vanhempansa olivat lähetystyössä. Tuomas jatkoi alttoviulun ja muidenkin soittimien treenaamista Suomessa.

Kun Tuomas oli 17 ja Mari-Kaisa 22, he päätyivät samaan bändiin soittamaan kristillistä, akustista poppia. Se oli oikeastaan siinä.

– Ajattelin tosi yksinkertaisesti: tuon ihmisen kanssa haluan mennä naimisiin. Olen aika intuitiivinen tyyppi, Mari-Kaisa kertoo.

Häitä odotellessa

Tuomas oli seurustellut pari kertaa aikaisemminkin, Mari-Kaisa ei.

– Kotiutuminen Suomeen ei ollut helppoa, ja teini-ikä meni identiteettiä etsiessä. Seurusteluasiat eivät mahtuneet elämään. Olin kriisissä, koska kaikki tuttu jäi taakse.

Mari-Kaisalle yksi seurusteluajan hyvistä puolista olikin tutustuminen Tuomaksen perheeseen. Hän oppi, miten suomalaiset elävät: Aamulla syödään voileipä ja lähdetään töihin. Makkara ja sauna kuuluvat yhteen. Sekin selvisi, että Auvisten kotona on normaalia olla mykkä siihen asti, kun aamukahvi on juotu.

Ulkopuolista kiinnostaa, miten rakastunut nuoripari pitää näppinsä irti toisistaan papin aameneen asti.

– Siinä täytyy välttää tilanteita, jotka johtavat kiusauksiin. Vähän kuin olisi dieetillä, Mari-Kaisa kuvaa.

Pariskunta ei kaikesta huolimatta tavannut toisiaan ainoastaan tiukasti vartioituna. He matkustelivat yhdessä ja yöpyivät hostellien yhteismakuusaleissa. Latviaa ja Tšekkiä kiertäessä toiseen tutustui hyvin.

– Totta kai oli kiusauksia. Jos vetovoimaa ei olisi ollut, olisiko seurustelua edes kannattanut jatkaa? Mari-Kaisa miettii.

– Eikä pidättäytyminen ollut meille mikään suoritus, jossa epäonnistuminen olisi pilannut kaiken. Jumala ei etsi täydellisyyttä.

Luonteva valinta

Tuomaksen ja Mari-Kaisan valinnan taustalla on kristinusko: Raamatussa neuvotaan säästämään seksi avioliittoon. Jos taas katsoo telkkaria tai lukee lehtiä, seksiin liittyvät ohjeistukset ovat toisentyyppisiä. Se ei ole jäänyt pariskunnalta huomaamatta.

– Ikään kuin seksi kuuluisi itsestään selvästi seurusteluun – tai oikeastaan kaikkeen muuhun paitsi avioliittoon. Ajatellaan, että kumppania täytyy kokeilla ennen kuin voi sitoutua. Aika itsekäs lähtökohta: saanko minä, mitä haluan. Jos molemmat ajattelevat ennen kaikkea, mistä toinen tykkää, silloinhan seksi toimii, Tuomas miettii.

Mari-Kaisan mielestä seksiä ei saisi irrottaa pelkäksi fysiikaksi.

– En usko, että ihminen on niin vahva kuin ajatellaan. Sukupuolielämä menee ihmisessä syvälle, ja herkkää persoonaa pitää suojella.

Tuomas ja Mari-Kaisa eivät istu kotona paheksumassa susipareja. Heillä on monia ystäviä, jotka elävät tyytyväisinä avoliitossa. Auvisten mielestä seurustelu vain on ennemmin välivaihe kuin viiden vuoden "kunhan nyt kattellaan" -jakso.

– Kyse ei ole siitä, että suhtautuisimme seksiin kielteisesti, kysymys on vain asioiden järjestyksestä. Avioliitto on lahja, ja siihen seksi kuuluu tärkeänä osana. Emme ajattele, että jäisimme jostain paitsi, vaikka seksikokemuksia kertyy vain yhden ihmisen kanssa, pariskunta miettii.

Ajan henki on muuttunut nopeasti. Muutama vuosikymmen sitten oli valtavirran ajattelua pitää seksiä avioliittoon kuuluvana – vaikka käytäntö on aina ollut erikseen, ja moni esikoinen on syntynyt yllättävän pian vihkimisen jälkeen. Nyt deittipalvelu mainostaa pettämisen parhautta: "Elämä on lyhyt, hanki salasuhde!"

2000-luvun nuorina Tuomas ja Mari-Kaisa kuuluvat ajatuksineen vähemmistöön. Heillä itsellään ei ole ollut epänormaali olo.

– Minä nyt olin joka tapauksessa outo Japani-menneisyyteni takia, Mari-Kaisa toteaa.

– Ja me olemme kasvaneet porukassa, jossa ajateltiin samalla tavalla. On luontevaa ajatella avioliittoa elämän mittaisena, kun taustalla on ehjä koti ja suojattu elämä kuten meillä. Avioerolapselta tällainen valinta vaatisi eri tavalla rohkeutta, Tuomas sanoo.

Ihana alkuaika

Juhlapaikalla on jo yö, kynttilät on sytytetty. Mari-Kaisan ja Tuomaksen oli tarkoitus lähteä omista häistään hotelliin jo aikaisemmin, mutta hyvää tunnelmaa ei ole raaskinut jättää. Edessäkin on toisaalta kiinnostavia asioita. Hääyö saa painoarvoa, kun siihen liittyy pari vuotta odotettu seksi.

– Kyllä sitä kannatti odottaa, Mari-Kaisa muistelee.

–  Se oli hyvällä tavalla jännittävää. Kun tunsi toisen jo hyvin, pystyi luottamaan ja oli kivaa harjoitella yhdessä, Tuomas sanoo.

Tuomas ei tuntenut suorituspaineita: ei tarvinnut, kun tiesi, että kerta oli kummallekin ensimmäinen.

Mari-Kaisan mukaan seksistä pidättäytyminen selittää joidenkin kristittyjen lyhyet seurusteluajat. Asia ei silti ole yksioikoinen.

– Me olisimme menneet joka tapauksessa pian naimisiin. Mutta on sitäkin nähty, että on menty naimisiin hyvin nuorena eikä ehkä oikeista syistä, Tuomas sanoo.

Auvisten häät eivät olleet pelkkä juhla kavereille, vaan merkitsivät oikeaa muutosta: yhteisen kodin perustamista. Mari Kaisa muistelee häiden jälkeistä aikaa ihanana.

– Sai herätä aamulla tuon ihmisen vierestä, juoda yhdessä aamukahvia... kaikki oli kivaa ja uutta.

Tuomas aloitti häiden jälkeen musiikkitieteen opinnot yliopistossa. Opiskelukaverit olivat samanikäisiä tai vanhempia, mutta heidän elämänsä näytti Tuomaksen silmiin sotkuiselta.

– Opiskelijoille on automaattista, että muutetaan yhteen, kun aletaan seurustella – siksi, että yhdessä asuminen on halvempaa. Sitten erotaan, muutetaan pois, aletaan seurustella jonkun toisen kanssa, muutetaan yhteen... hirveää käytännön säätöä, jolta minä vältyin.

Mari-Kaisa taas kertoo välttyneensä sydänsuruilta, koska perusti perheen ensimmäisen poikaystävänsä kanssa.

– Ne voivat olla raskaita, mitä olen kavereita seurannut.

Arki on arkea

Kylppäristä kuuluu loisketta ja kiljahtelua. Tytöt ovat kylvyssä, kohta pestään hampaat ja käydään nukkumaan. Pikantin lisän Auvisten iltatoimiin tuo se, että niitä hoidetaan osittain japaniksi: Mari-Kaisa puhuu tyttöjen kanssa omaa lapsuudenkieltään.

Mari-Kaisan ja Tuomaksen avioliitto on toiminut hyvin. Sunnuntaisin koko perhe käy kirkossa. Usein kutsutaan ystäviä syömään, ja jos vanhemmilla on kahdenkeskistä aikaa, käydään ulkona syömässä. Seksi ei ole muuttunut tylsäksi vaan on edelleen voimavara. Mutta aika on joskus kortilla, eikä elämä kahden lapsen kanssa ole kokopäiväistä paimenidylliä.

– Oli yllättävän raskasta, kun Tuomas opiskeli ja teki samalla töitä. Väsähdin, vaikka olen ollut mielelläni kotona. Pikkulapsiperheen elämä on vaativaa, vaikka myös antoisaa.

Nyt Tuomaksen gradu on valmis, ja miehen kuukausipalkkainen työ musiikinopettajana on Mari-Kaisan mielestä tervetullut muutos. Mari-Kaisa valmistui ennen Esterin syntymää Sibelius-Akatemiasta musiikinopettajaksi, mutta ei ehtinyt työelämään. Tällä hetkellä hän kirjoittaa lauluja japaniksi.

Erotilastoissa näkyy piikki siinä kohdassa, kun pariskunnilla on pieniä lapsia. Auviset eivät ole koskaan ajatelleet avioeroa, vaikka arki on välillä rasittanut.

– Mitä ero ratkaisisi? Luin lehdestä Ville Niinistön ja Maria Wetterstrandin erosta. He asuvat kahdessa eri maassa ja tekevät uraa, heillä on kaksi lasta – huomaan miettiväni, miten he meinaavat järjestää elämänsä eron jälkeen. Ei tule olemaan ainakaan helpompaa, Tuomas pohtii.

Tosi rakkaus?

Tuomaksen ja Mari-Kaisan mielestä avioeroa tarjotaan liian helposti ratkaisuna ongelmiin, vaikka he ovatkin sitä mieltä, että esimerkiksi perheväkivaltatilanteessa ero on ainoa vaihtoehto.

Tuomaksen mielestä monet pienemmät ongelmat osoittautuvat tarkemmin katsottuina henkilökohtaisiksi ongelmiksi. Suhteen solmuja saattaisi avautua, jos puhuisi vaikka terapeutille.

– Olen käynyt tämän keskustelun aika monen ystävän kanssa. En ole vielä tavannut ketään, jonka ihanne ei olisi se, että eletään saman ihmisen kanssa koko loppuelämä. Me vain elämme tämän ihanteen mukaan, mikä on käynyt nykyään jostain syystä eksoottiseksi, Tuomas sanoo.

Rippikoulunuorille jaettiin 90-luvun lopussa Tosi rakkaus odottaa -tietopaketteja, joissa kehotettiin pidättäytymään ennen avioliittoa. Mari-Kaisa ja Tuomas toteuttivat idean elämässään. Mutta mitä tosi rakkaus on?

– Se on jotain vähän mystistä, mitä ei voi sanoilla selittää, Mari-Kaisa toteaa.

– No mä voin yrittää, Tuomas aloittaa.

– Osa johtuu samanlaisesta taustasta ja arvoista, osa on mystistä. Sitten asiaan liittyy avioliittolupaus. Olemme luvanneet tahtoa rakastaa kuolemaan asti, ja saimme avioliitossa siunauksen. Jumala on mukana elämässämme. 

Kiltteys se on, mikä kannattaa.

Töykeys on typerää, sehän tiedetään, mutta lisäksi sillä on tyhmentävä vaikutus, kertoo Inc.com.

Liiketalouden professori Christine Porath on tutkinyt töykeyden vaikutuksia, ja hänen mukaansa jo epäkohteliaan käytöksen todistaminen haittaa luovuutta ja heikentää aivojen toimintaa.

Porathin tutkimukseen osallistuneet henkilöt menestyivät yleisessä luovuustestissä 28 prosenttia huonommin todistettuaan epäkohteliasta käytöstä. Lisäksi epäkohteliaille sanoille altistuneet koehenkilöt pärjäsivät 17 prosenttia huonommin muistitestissä ja jättivät huomiotta 43 prosenttia enemmän matemaattisia virheitä.

Lisäksi Porath mainitsee tutkimuksesta, jossa peräti 71 prosenttia lääkäreistä ja sairaanhoitajista yhdisti epäkohteliaan käytöksen lääketieteellisiin virheisiin.

Jälleen siis yksi todiste siitä, että kiltteys kannattaa. Senhän jo tiesimme, että kiltit ovat tutkitusti muita terveempiä ja onnellisempia. Lisäksi hyvän tekeminen muille parantaa mielialaa – ja toimii siinä tarkoituksessa paremmin kuin itsensä hemmottelu.

Kun siis seuraavan kerran tekee mieli murahtaa työkaverille kahviautomaatilla, mieti kahdesti. Epäkohtelias käytös voi jäädä alitajuntaan vellomaan ja saada työkaverin toimimaan tehottomammin kuin normaalisti.

Jos kaipaat inspiraatiota, kurkkaa täältä, kuinka kiltiksi ryhdytään. Ei muuten ole vaikeaa.

Entisistä suhteista voi oppia esimerkiksi sen, millainen puoliso ei ainakaan itse halua olla.

Me kaikki tiedämme, että eroaminen on kamalaa. Silti se on välttämätöntä, jos suhde ei toimi. Niin vaikeaa kuin eroaminen onkin, se myös opettaa paljon.

Kysyimme naisilta, mitä he ovat oppineet entisiltä kumppaneiltaan. Näin he kertovat:

”Opin, että minusta voi tulla ihan kamala, nalkuttava ja elämäänsä tyytymätön avovaimo. Minun ei saa antaa tehdä niin, vaan pitää laittaa kapuloita rattaisiin. Opin siis konkreettisesti, millainen puoliso en halua enää koskaan olla.” Nainen, 39

”Mustasukkaisuus on sairaus, josta toista ei voi parantaa.”

”Mustasukkaisuus on sairaus, josta toista ei voi parantaa, eikä kenenkään terapeuttia tai lääkäriä pysty leikkimään. Väkivalta ei ole koskaan ok eikä se lopu yhteen kertaan. Ikinä en olisi enää valmis salailemaan tai peittelemään kumppanini käytöstä. Toisen kontrollointi ei kuulu parisuhteeseen.” Nainen, 27

”Että suhteissa on olemassa välitiloja. Vaikka olimme eronneet, jotenkin aina päädyimme samaan sänkyyn. Sitten taas tappelimme ihan hulluna, jonka jälkeen taas panimme. En vieläkään tajua, miten sitä jaksoi.” Nainen, 38

”Opin juomaan Jallua. Sittemmin onneksi opin olemaan myös juomatta Jallua.” Nainen, 27

”Oman mielipiteen perustelu ei kannata, jos toinen on tyhmä. Vaikka argumentit olisivat täysin vedenpitäviä, ihmisillä on näkymättömiä blokkeja, joiden vuoksi he eivät usko totuutta. Siksipä en nykyään enää jaksa jäädä väittelemään tyhmien jääräpäiden kanssa.” Nainen, 30

”Viihtymään paremmin kotona. Hän oli sellainen kotona nysvääjä, minä siihen aikaan tuskin ikinä kotona.” Nainen, 43

”Opin, että haluan tehdä sosiaalityötä vain töissä.”

”Opin, että haluan tehdä sosiaalityötä vain töissä. Vaikka kuinka rakastaisi toista, ei kumppanin huonoja elämäntapoja, esimerkiksi päihteidenkäyttöä, voi vahtia. Tunnen kyllä edelleen fyysistä vetoa pahoihin poikiin, joilla on rikkinäinen lapsuus ja epävakaa elämäntilanne. Mutta en silti enää aio pistää elämääni tauolle toisen takia.” Nainen, 27

”Vuodatin eksälleni ihan liikaa aiempien suhteideni ongelmia. Näin jälkikäteen ihmettelen, miten hän jaksoi kuunnella vouhotustani aiemmista miehistäni. Nykyiselle miehelleni en ole puhunut menneisyydestäni halaistua sanaa.” Nainen, 33

”Että seksi voi olla todella nautinnollista ja kivaa.”

”Yhdeltä teiniaikojen poikaystävältä opin, että seksi voi olla todella nautinnollista ja kivaa, eikä vain aina sellaista kännistä vaivaannuttavaa sähläämistä.” Nainen, 27

”Aikuisiällä eka mönkään mennyt juttu sai myöhemmin tajuamaan, kuinka varautunut olen kaikkea uutta kohtaan. Sittemmin olen yrittänyt suhtautua uuden kokeilemiseen avoimemmin. Myös nykyinen puolisoni on ollut todella kärsivällinen asenteellisuuteni suhteen.” Nainen, 26

”Eksäni opetti, ettei kannata juoda huonosti tehtyä kotiviiniä, koska siitä tulee kakat housuun.” Nainen, 25

Kysyimme lukijoilta, puhuvatko he parisuhteestaan somessa. Avoimesti aiheesta kertovat miettivät, miksi onnesta ei saisi olla ylpeä. Skeptisimmät taas pitivät pusukuvia kulissina.

Mitä ajattelet, kun puolituttu julkaisee pusukuvan Facebookissa?

Että rakkaus on ihana asia? Vai ei voisi vähempää kiinnostaa? Pelkkää kulissia – taatusti menee huonommin kuin esittävät?

Mitä julkisempia parisuhteista on tullut, sitä useammalla on niistä mielipide, todetaan Marie Clairen jutussa. Ja tottahan se on. Harva voi sanoa, ettei ole koskaan sortunut arvostelemaan muiden suhteita.

”Suurista rakkaudentunnustuksista somessa tulee mieleen, että kelle sitä rakkautta pitää todistella. Eikö tärkeintä ole, että asianomaiset ovat tietoisia? Totuus on näissä tapauksissa usein jotain ihan muuta”, toteaa Niina, 41, Me Naisten kyselyssä.

Kysyimme lukijoilta, kertovatko he parisuhdestatuksensa tai puolisonsa nimen Facebook-profiilissaan. Moni vastasi, ettei kerro, koska parisuhde on yksityisasia. Lähimmät tietävät, ja muille asia ei liiemmin kuulu.

Joskus status on jäänyt laittamatta, koska suhteen alku on ollut epämääräinen. Lukuisten yhteisten vuosien jälkeen tilan muuttaminen tuntuisi hassulta. Kaikki tietävät kuitenkin jo.

”Muuttaako se mitään, jos tuttavani eivät tiedä, että meillä on ihanaa?”

Joskus hiljaisuuden syy on puolison toive.

”Edustan somessa vain itseäni, en puolisoani”, kertoo esimerkiksi 43-vuotias nainen.

Sinttu, 27, on samoilla linjoilla:

”Olen aiemmassa pitkässä suhteessani jakanut hyvin avoimesti parisuhteeseeni liittyviä lomakuvia, vuosipäivähehkutuksia ja muuta mukavaa. Nykyinen puolisoni ei halua, että lisään meistä kuvia mihinkään somekanavaan eikä tee niin itsekään. Minua harmittaa välillä, etten voi jakaa jotain ihanaa hetkeä somessa, koska olemme yhdessä kuvassa. Toisaalta puolisoni ajatusmalli on saanut minut miettimään. Muuttaako se mitään, jos tuttavani eivät tiedä, että meillä on ihanaa?”

Osa kertoo parisuhdestatuksen tai puolison nimen, koska miksi niitä piilotellakaan. Olen ylpeä siitä, että olemme yhdessä, tiivistää 34-vuotias vastaaja.

Milja, 22, on sitä mieltä, että parisuhdestatus kuuluu perustietoihin siinä missä asuinkunta tai työpaikkakin.

”Haluan kertoa Facebookissa perustiedot itsestäni. Jos on parisuhteessa, perustietoihin kuuluu mielestäni kertoa, kenen kanssa on. Haluan olla avoin tässä asiassa. Miksi piilotella? Päinvastoin pitää näyttää, kuinka ihanan ja hyvännäköisen miehen olen saanut.”

Eeva, 24, uskoo, että olisi loukkaantunut, jos poikaystävä ei olisi halunnut laittaa parisuhdestatusta näkyville.

”Kun aloimme seurustella, Facebook oli uudehko, sen hetken tärkein some-kanava, ja olimme 17-vuotiaita. Seurustelu oli iso juttu, ja silloin halusin ilman muuta leuhkia Facebookissa ensimmäisellä poikaystävälläni. Olisin ollut loukkaantunut ja pitänyt epäilyttävänä, jos poikaystävä ei olisi halunnut laittaa nimeäni ja parisuhdestatusta näkyville.”

”En ole enää vapailla markkinoilla, turha soitella.”

Joillekin vastaajille parisuhteesta kertominen on keino hätistellä vanhoja heiloja tai uusia kosijoita.

”Pitkään sinkkuna olleena ja monen kanssa yhteyttä pitäen se on helpoin tapa välttää kiusallisia tilanteita. En ole enää vapailla markkinoilla, turha soitella.”

Imelyysöverit

Iso osa heistä, jotka eivät kerro statuksestaan somessa, pitävät pusukuvia ja rakkaudentunnustuksia liian henkilökohtaisilta asioilta. Läheisimmät ihmiset tietävät suhteesta kuitenkin, ja rakkautta voi tunnustaa kasvotustenkin.

”Vaikka rakastan aviomiestäni, ei hänen ihanuuttaan tarvitse somessa hehkuttaa. Riittää, että hän itse tietää, ja he, joiden kanssa olemme tekemisissä ihan livenäkin”, kertoo esimerkiksi Päivi, 44.

Moni vieroksuu pusukuvia, koska julkinen söpöily ei vain tunnu omalta jutulta.

”Mieheni ei ole somessa eikä haluakaan. Siksi hänen asiansa eivät kuulu someen, eivätkä minunkaan asiani siltä osin kuin ne koskevat häntä. Lisäksi kammoksun itsekin imeliä puspus-päivityksiä, ne eivät ole minua. Muita en tuomitse. Joskus on ihan söpöjäkin päivityksiä, ja rakkaushan on ihana asia!” sanoo 43-vuotias vastaaja.

Eeva, 24, ihailee muiden romanttisia vuosipäiväpäivityksiä, vaikkei kynäilekään niitä luontevasti itse.

”Jos osaisin tehdä ei-kornin kehumispäivityksen puolisostani, tekisin. Hän voisi ilahtua.”

”Parisuhde on minulle aika yksityinen asia, ja sen esittely tai hehkutus tuntuisi kohtalon kiusaamiselta.”

Joidenkin mielestä imelät päivitykset tuntuvat tykkäyksien kalastelulta ja kohtalon uhmaamiselta. Katsokaa nyt, kuinka mahtavasti meillä menee!

”Parisuhde on minulle aika yksityinen asia, ja sen esittely tai hehkutus tuntuisi kohtalon kiusaamiselta – tyyliin seuraavana päivänä tulikin ero. Syntymäpäivänä voin laittaa jotain imelää julkisesti ja profiilikuvaa voin kommentoida kuumaksi. En halua, että mies hehkuttelee minua tai suhdettamme tai käyttää sitä jonain somematskuna”, kertoo 40-vuotias nainen.

Rakkaudentunnustusten kannattajia tällainen nihkeily kummastuttaa. Miksi salata onnea muilta?

”En vain pysty olemaan kehumatta miestäni. Entinen oli narsistinen juoppo ja nykyinen on komea ja kiltti”, toteaa esimerkiksi 39-vuotias vastaaja.

Minna P, 45, taas on elänyt kauan yksin lastensa kanssa eikä ole ennen kertonut ihmissuhdeasioistaan Facebookissa. Nyt mielipide on muuttunut.

”Tapasin noin puoli vuotta sitten miehen. Hän on se oikea ja ihana. Kaikki on ihanaa ja helppoa. Nyt on tullut olo, että haluaisin kertoa myös kaikille muille onnestani.”

Sitoutuneet somessa, sitoutuneet livenä

Tutkimuksen mukaan parit, jotka ovat sitoutuneita somessa, ovat sitä myös oikeassa elämässä, kertoo Marie Claire. Kun suhde on esillä somessa, myös ystävillä ja perheenjäsenillä on mahdollisuus tutustua läheisensä kumppaniin. Tutkimuksen mukaan se saa heidätkin sitoutumaan ja osallistumaan parin elämään yhä vahvemmin.

Sanna, 29, on samaa mieltä. Hän ei ymmärrä, miksi suhteesta ei voisi puhua.

”Tuntuu typerältä suomalaiselta nihkeydeltä piilotella onnea muilta. Miksei rakkautta voisi hehkuttaa siinä missä uutta työpaikkaa tai kotia? Liika on tietysti liikaa, mutta pusukuvat ja vuosipäivän rakkaudentunnustukset ovat minusta vain liikuttavan ihania.”

”Miksei rakkautta voisi hehkuttaa siinä missä uutta työpaikkaa tai kotia?”

Moni Me Naisten kyselyn vastaajista on toista mieltä. Kovimmat epäilijät uskovat, että liian kova hehkutus kertoo vain epävarmuudesta suhteessa.

”Joillain on täydellinen elämä, suhde tai mikä vain somen perusteella. Se ei välttämättä ole aitoa. Puolisoilla voi olla vaikka jäätävät välit tai huono keskusteluyhteys, jos somessa kovin kiillotellaan kuvaa. Arkisten sattumusten ja ei niin täydellisten hetkien jakaminen on paljon aidompaa ja kertoo siitä, että suhteessa on muutakin kuin pintaa. On ihana nähdä kuvia pariskunnista tekemässä jotain aitoa: mökillä, metsässä, lenkillä”, kommentoi Sinttu, 27.

Myös Julia, 24, uskoo, ettei vakaata suhdetta tarvitse pönkittää sometykkäyksillä.

”Minun ei tarvitse hakea julkisesti keneltäkään hyväksyntää sille, kuinka ihana poikaystävä minulla on. Mielestäni jatkuva hehkutus parisuhteen ihanuudesta ja onnesta kertoo epävarmuudesta suhteen tilaa ja tulevaisuutta kohtaan.”

”Hehkutukseen kätkeytyy usein kateuttakin.”

Hanna, 33, ilmoittaa parisuhdestatuksen profiilissaan, koska se tuntuu luontevalta, mutta välttää kaikenlaista hehkutusta.

Monelle hehkutus tuntuu olevan vain tykkäyksien kerjäystä ja todistelua.

”Vältän vuosipäivähehkutuksia ja kaikkea höttöistä lässyttämistä ja ärsyynnyn nähdessäni sydämillä höystettyjä päivityksiä. Olen huomannut, että jatkuvaan hehkutukseen kätkeytyy usein tyytymättömyyttä, kateuttakin. Ei minun tarvitse todistaa kenellekään mitään sillä, että mieheni laittaa ruokaa tai ostaa joskus kukkia. Minulla on hyvä parisuhde enkä tarvitse muilta siihen pönkitystä. Joskus vanha sananlasku 'kel onni on, se onnen kätkeköön' pitää täysin paikkaansa”, Hanna kommentoi.

Kertoo itsestä, ei suhteesta

Osa vastaajista uskoo, että somekäyttäytyminen kertoo lähinnä siitä, millainen persoona sosiaalisessa mediassa on ja haluaako ylipäänsä jakaa henkilökohtaisia asioita itsestään.

Nimimerkki AK, 23, päivittää elämästään someen hyvin harkitusti. Hän kokee, että lomakuvat nähtävyyksien edessä tai kuohuvan kippistys vuosipäivänä sopivat hänen profiiliinsa, mutta tunteelliset pusukuvat eivät.

”En halua hieroa omaa onneani vasten kenenkään kasvoja.”

”Mielestäni suutelukuvat eivät kuulu levitykseen. Haluan, että suhteeni pysyy fb-kavereiden (joista osa on myös kaukaisempia tuttavia) silmissä ikään kuin neutraalina teemana, enkä halua hieroa omaa onneani vasten kenenkään kasvoja. En halua nähdä sitä itsekään. Lisäksi kokisin ahdistavaksi sen, jos on lisännyt ällösöpöjä lääppimiskuvia seinälleen, ja sitten suhteessa koittaisikin hankalampi aika. Sehän olisi heti päivänselvää seuraajilleni söpöstelypäivitysten vähentyessä tai puuttuessa kokonaan.”

Lopulta suhteet ovat vain harvoin niin mustavalkoisia. Ehkä somekäyttäytyminen ei kerrokaan suhteesta yhtään mitään. Vaikeneminen voi johtua muustakin kuin epäonnesta, ja hehkutus olla oikeasti silkkaa halua kertoa: olen onnellinen.

Samaa mieltä on esimerkiksi Riina, 24.

”Tunnen muutaman ihanan parin, jotka eivät ole jakaneet someen ollenkaan parisuhdestatuksiaan, eikä se tee heistä yhtään sen vähemmän rakastuneita. Tunnen myös pareja, jotka kirjoittavat toisilleen jatkuvasti rakkaudentunnustuksia someen, eikä sekään kerro mielestäni mitään. Myös ne parit käsittelevät arkisia parisuhdeongelmiaan somen ulkopuolella.”

Vierailija

Kertovatko Facebookin pusukuvat onnellisesta suhteesta? ”Jatkuvaan hehkutukseen kätkeytyy usein tyytymättömyyttä”

Turhaa pelleilyä koko f-book. Tuottaa vain yksinkertaisille riippuvuutta. Jos ihminen ei kykene kokemaan itseään elossa olevaksi muutoin, niin voi voi. Mut tää on niin tätä. Suurin osa valehtelee vai onko sen tarkoitus 'valetyytyväisyydellä' nostaa mielialaa? Jos näin on niin sittenhän se voi olla ok. Ihmiset odottaa tykkäyksiä kieli pitkällä.
Lue kommentti

Tuntuuko uusiin ihmisiin tutustuminen hankalalta? Vai haluatko lämmitellä välejäsi vaikean tyypin kanssa? Yksinkertaisesta niksistä voi olla iso apu.

Välillä tulee vastaan tilanne, jossa ihmiset eivät pidä toisistaan – eikä siihen ole välttämättä mitään sen kummempaa syytä.

Esimerkiksi uudessa työpaikassa voi kestää pitkään ennen kuin lämpenet uusien kollegoidesi seurassa. Aikaa vie sekin, että ärsyttävästä tyypistä tulee edes siedettävä omassa mielessäsi.

Onneksi ihmissuhteiden kehittymistä voi vauhdittaa pienellä psykologisella kikalla. Sama niksi voi auttaa kääntämään kurjat tunteet hetkessä toisiksi –ellei nyt täysin myönteisiksi, niin ainakin neutraaleiksi. Niksistä kertoo talouslehti Business Insider.

Yksinkertainen temppu menee näin: pyydä palvelusta häneltä, jonka kanssa haluat lämmittää välejäsi.

Tälle kikalle on annettu nimi kuuluisan tiedemiehen ja diplomaatin mukaan: kyseessä on Benjamin Franklinin menetelmä.

Lue myös: Näin voit olla mukava sosiaalisissa tilanteissa ilman, että sanot sanaakaan

Jos siis haluat voittaa toisen puolellesi, tehokkain keino siinä on saada hänet auttamaan sinua vapaaehtoisesti. Tapa toimii jopa paremmin kuin se, että tekisit itse palveluksia hänelle. Kannattaa pyytää aluksi pientä, helposti toteutettavaa palvelusta.

Avunpyyntö on älykäs keino osoittaa arvostusta.

Franklin on kuvannut menetelmän omaelämäkerrassaan näin:

”Hän, joka on vapaaehtoisesti tehnyt sinulle kerran palveluksen, auttaa sinua toisenkin kerran todennäköisemmin kuin hän, jota olet käskenyt.”

Avunpyyntö on älykäs keino osoittaa arvostustasi toiselle. Se on myös imarteleva ele auttajaa kohtaan.

Kun pyydät apua toiselta, tunnustat samalla hänen tärkeytensä ja osaamisensa – sekä ilmaiset oman nöyryytesi. Kuka nyt sellaisen jälkeen voisi enää vastustaa sinua?

jst

Pieni psykologinen kikka saa ihmiset pitämään sinusta heti

Ärsyyntynyt kirjoitti: Älä kokeile. Avun pyytäjiä jonossa muìsta itsekkäistä syistä. Toisen älyn vähättelyä. Samaa mieltä! Erityiseti turhissa pikkuasioissa apua pyytelevät pelkästään ärsyttävät. Sen sijaan, toisen osaamista ja älykkyyttä VOI arvostaa ottamalla sen huomioon. Yksinkertaisin tapa on kysyä henkilöltä mielipidettä tai kritiikkiä johonkin käsillä olevaan asiaan. Pidä kuitenkin työpaikalla asiat lähinnä työasioina ja siviilissä siviiliasioina.
Lue kommentti