Kuva Shutterstock

Yksi haluaa puolison samasta kaupunginosasta, toinen ei voi sietää vääränlaista ominaistuoksua. Miksi sinkuilla on rima näin korkealla?

Leena, 30, on sinkku, joka toivoo varakasta ja sivistynyttä puolisoa: jotain samantapaista kuin menestynyt ja hyvätuloinen ex-mies, sillä kukapa haluaisi vaihtaa huonompaan. 38-vuotiaalle Kristiinalle taas on tärkeintä, ettei tulevassa kumppanissa ole mitään samaa kuin nuoruuden rakkaudessa, jonka kanssa solmittu 15 vuoden avioliitto päättyi eroon. Lindan, 21, odotukset tulevaa poikaystävää kohtaan ovat ehtineet kasaantua, sillä hän ei koskaan ole seurustellut.

Linda odottelee, että sopiva mies osuisi kohdalle tosielämässä, mutta Kristiina ja Leena ovat siirtäneet etsinnän Eliittikumppani.fi-sivustolle, sillä baareissa notkuminen ei enää innosta.

– Kun olin viimeksi sinkkuna, ei olisi tullut mieleenkään etsiä miestä netistä, Leena sanoo.

Hänellä menee niin hyvin – kaikessa muussa paitsi miehenmetsästyksessä – että ystävät ovat kieltäytyneet järjestämästä hänelle treffejä. Kaveripiiristä ei kuulemma löydy miestä, jota kehtaisi tarjota hänelle.

– Olen opiskellut hyvässä koulussa, menestynyt työssäni ja edennyt urallani, joten odotan toiselta samaa, Leena sanoo.

Nirsoilu kumppaninvalinnassa liitetään erityisesti Leenan kaltaisiin korkeasti koulutettuihin kaupunkilaisnaisiin, mutta eivät miehetkään ole täysin vaatimuksia vailla.

– Tuntuu, että miehille ulkonäöllä ja hauskuudella on enemmän merkitystä kuin koulutuksella, Leena toteaa.

Tutkija Lassi Lainiala Väestöliitosta kertoo, että naispuoliset sinkut vaikuttaisivat olevan ronkelimpia kuin kumppania etsivät miehet. Naiset ovat tarkempia puolison iästä, ja heidän nettiprofiileissaan on enemmän vaatimuksia. Lainialan mukaan unelmien prinssi ei ole mahdollisimman rikas mies, vaan tärkein kriteeri on tullut koulutuksesta.

– Korkea koulutus on kyllä usein yhteydessä suuriin tuloihin, Lainiala muistuttaa.

Ihan tyhjätasku kumppanikandidaatti ei kelpaa, sillä harva nainen haluaa elättää puolisoaan.

– En tapailisi ketään rahan takia, mutta tuntuisi kummalliselta tienata tuplasti enemmän kuin kumppani, Leena sanoo.

Leena on ekonomi, ja hän arvioi kuuluvansa naisista parhaiten tienaavaan kymmenykseen. Koska hän toivoo tulevalta mieheltään samanpainoista tilipussia, valtaosa miehistä karsiutuu jo pelkän palkan perusteella.

Graafisella alalla työskentelevä Kristiina kertoo, että koulutustaso ei ole hänelle tärkein kriteeri – ja huomauttaa sitten, että opintojen on silti syytä olla samantasoiset kuin hänellä itsellään.

Kun sinkkunainen puhuu koulutuksesta, ei pidä erehtyä luulemaan, että kyse olisi vain opinnoista. Korkeakoulututkinnon ajatellaan merkitsevän vähintäänkin sivistystä, yhteisiä puheenaiheita ja kaunista käytöstä.

– Miehen pitää ymmärtää, että jos mennään viikonlopuksi mökille, evääksi ostetaan esimerkiksi hyvää lihaa. Makkarapaketti ja koppa kaljaa ei käy, Leena tarkentaa.

Harmi vain, että korkeakoulun käyneitä miehiä ei Suomessa riitä kaikille pitkälle opiskelleille naisille.

– Naisten koulutustaso on kasvanut niin, että jos kaikki vaativat puolisoltaan samantasoista koulutusta, sinkkuus tulee lisääntymään, Lainiala sanoo.

Kemia mulle heti nyt!

Satu, 38, etsii ikäistänsä lapsetonta sinkkumiestä, jolla on kelpo koulutus, hyvä työ ja positiivinen luonne. Myös raamikkuus, terveelliset elämäntavat ja ihana ominaistuoksu ovat ehdottomia vaatimuksia.

– Jos muuten mukavan miehen tuoksu ei miellytä, en voi alkaa tapailla häntä, Satu kertoo.

Muutkin kuin tarkkanenäinen Satu ratkaisevat suhteen kohtalon usein jo tapaamisen alkumetreillä. Sukkien on heti pyörittävä jaloissa. Oikeanlaisen kemian vahtaamiseen syyllistyvät myös ne, jotka eivät perusta varsinaisista vaatimuslistoista. Jos treffikumppani ei sulata sydäntä jo ennen kättelyä, pelätään, ettei intohimoa ole tiedossa myöhemminkään.

– Jos etsitään ensimmäisten sekuntien aikana tuntuvaa kemiaa, vain charmantit hurmurit pärjäävät, huolehtii bloggaaja, ärhäkkä miesasiamies Henry Laasanen.

Laasanen tunnetaan markkina-arvoteoriasta, jonka mukaan kaikki naiset tähyilevät miesten kerman perään, ja siksi tavallinen mies ei saa tavallista naista. Valinnanvaran lisääntyminen on Laasasen mukaan saanut naisten pään pyörälle. Hän haikailee entisaikoja, jolloin jokaisessa kylässä oli kerrallaan tarjolla vain muutama naimaikäinen. Tavanomainenkin mies sai seksiä ja parisuhteen, kun naiset eivät tienneet paremmasta.

Nykynainen saattaa tosiaan törmätä elämässään ja nettiprofiilissaan useampiin miehiin kuin 50 vuotta sitten olisi törmännyt. Mutkikkaammaksi jutun tekee se, etteivät kaikki kaduilla ja verkossa liikkuvat miehet nykypäivänäkään ole sinkkuja, heteroita ja halukkaita ryhtymään vakavaan parisuhteeseen tietyn naisen kanssa. 

– Ikääni nähden jo se, että mies on sinkku ja lapseton, tuntuu mahdottomalta vaatimukselta. Varattuja kiinnostuneita olisi kyllä pilvin pimein, Satu sanoo.

Väestöliiton Lainiala arvelee, että sinkkujen nirsoilun taustalla on myöhentynyt avioitumisikä. Kun ensimmäinen avioliitto solmitaan keskimäärin kolmenkympin jälkeen, ehditään sitä ennen kokeilla monta erilaista kumppania.

Vaatimuslista voi olla apuväline täydellisen rakkauden löytämiseksi, mutta monelle se on myös alibi, jonka turvin saa rauhassa viettää sinkkuelämää tai pysytellä poissa huonoilta treffeiltä. Oletus siitä, että kaikki haluavat parisuhteen, on vahva, joten yksin viihtyvä joutuu jatkuvasti perustelemaan, miksei kukaan kelpaa.

Linda saa usein kuulla, että hänen rimansa on liian korkealla. Nainen itse ei allekirjoita väitettä, vaikka yksikin poikaystäväkandidaatti tuli diskattua siksi, että tämä oli liian lyhyt.

– On helpompaa olla vähän bitch ja vedota ulkonäköön kuin alkaa perustella, miksi toinen ei kiinnosta, Linda paljastaa.

Oikeasti kumppanin pituudella ei ole Lindalle väliä, mutta hänelle on käynyt samoin kuin monelle muullekin sinkulle: Hyvää tarkoittavat ystävät ovat ottaneet miehenmetsästyksen yhteiseksi projektiksi ja alkaneet ratsata kavereita ja kumminkaimoja sinkkuystävän parittamiseksi. Kun kavereiden kätköistä kaivettu mieskandidaatti ei sytytä, tiukka vaatimuslista on helppo tekosyy.

Eliittiä netistä

Niille, jotka haluavat tietynlaisen kumppanin täsmällisesti ja tositarkoituksella, verkon deittipalstat ovat baareja houkuttelevampi vaihtoehto. Valinnanvaraa piisaa, lastenhankinnan kaltaiset isot kysymykset voi nostaa heti pöydälle.

Esimerkiksi Eliittikumppani-palvelussa käyttäjiä kannustetaan täyttämään profiilinsa ja vaatimuksensa mahdollisimman tarkasti. Viimeisen päälle viilattujen kriteerien ja monisatakohtaisen persoonallisuustestin avulla palvelu valikoi käyttäjilleen kumppaniehdokkaita, joiden kanssa pitäisi olla sauma onnelliseen elämään.

– Nettideittailijoiden vaatimukset ovat lisääntyneet, sillä omien mieltymysten ilmoittamista pidetään hyväksytympänä kuin ennen, Lainiala kertoo.

Netissä on Lainialan mukaan naisten markkinat, joten sopivien tarjokkaiden seulominen ehdotusten virrasta käy toisinaan työstä. Eliittikumppanin avulla puolisoa etsivän Satun strategia on tarkistaa ensin lapsettomuus, sitten kuva ja kolmanneksi vielä profiilin yleisilme. Leena taas karsii koulutuksen ja asuinpaikan perusteella.

Tarjokkaiden viesteissä kahlatessa saattaa alkaa kuvitella, että jossain odottaa täydellinen parhaiden ominaisuuksien kombinaatio. Tähän yli-ihmiseen verrattuna kuka tahansa on täynnä vikoja, eikä vääränlaiseksi koetun tyypin kanssa seurusteluun tietenkään tuhlata aikaa. Tyytyminen on viimeinen sana, joka nykyiseen parinvalinta-ajatteluun sopii.

Satu uskoo, etei toista ihmistä voi väkisin muuttaa, joten haussa on valmiiksi sopiva ja hvässä elämäntilanteessa oleva mies.

– Tässä iässä en vain voi odotella viittä vuotta, Satu sanoo.

Ihminen on epäilemättä itse paras asiantuntija siinä, mitä hän parisuhteeltaan toivoo. Voiko silti käydä niin, että onni menee ohi toisen vääränväristä paitaa tai kummallista koulutustaustaa ihmetellessä?
Sinkkunaisia moinen ei juuri huoleta.

– Jos hyvää ei löydy, huonoakaan ei oteta, Satu tiivistää.

Leenan, Satun ja Kristiinan nimet on muutettu. Juttua varten on haastateltu Eliittikumppanin country manager Saara Rinkistä.

Erillään asuminen on yhä eräänlainen tabu.

Hiljattain selvitimme kokemuksianne siitä, kun pariskunta nukkuu eri sängyissä. Kävi ilmi, että yllättävän moni tekee niin, vaikka aiheesta puhutaan vähän.

Samantyyppinen tabu on pariskunnan asuminen kahdessa eri kodissa.

Perinteisen parisuhteen kaavan mukaan yhteen kuuluu muuttaa siinä vaiheessa, kun suhde vakiintuu. Todellisuudessa monet parit asuvat kuitenkin eri osoitteissa, vaikka ovatkin sitoutuneita toisiinsa. Ja jotkut ovat paljon onnellisimpia, kun eivät jaa kotia.

Myös julkkikset, kuten kirjailijapari Anna-Leena Härkönen ja Riku Korhonen sekä näyttelijät Antti Reini ja Anu Sinisalo, ovat puhuneet julkisuudessa erillään asumisestaan.

– On mielenkiintoista, että tänä päivänä monet parit asuvat eri osoitteissa, mutta jostain syystä siitä ei juurikaan puhuta, Anu sanoi Me Naisille viime vuonna.

Syitä asua erillään on monia: toinen tai molemmat nauttivat yksinolosta, työ tai opiskelu pitävät eri paikkakunnilla, vuorokausirytmi on erilainen toisen kanssa tai on vain tottunut asumaan yksin ja tekemään asiat omalla tavallaan.

Nyt haluaisimme kuulla, miksi sinä ja kumppanisi olette päätyneet erillisiin asuntoihin joko alusta asti tai yhdessä asumisen jälkeen. Nimettömiä kertomuksia voidaan käyttää Me Naisten jutussa. Jätä myös yhteystietosi, jos haluat, että voimme olla sinuun yhteydessä mahdollisesta haastattelusta.

Asutko sinä erillään kumppanisi kanssa? Kerro tarinasi alla olevalla lomakkeella!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Miten tylsää töissä olisikaan, jos olisimme kaikki samanlaisia! Listasimme 22 ihmistyyppiä, jotka löytyvät lähes jokaiselta työpaikalta.

Tsemppari

Tiimihengen kohottaja, joka keksii joka päivä myönteisiä juttuja – myös silloin, kun hänellä itsellään on synkkä päivä. Hemmottelee työkavereitaan itse tekemillään leivonnaisilla ja muistaa aina kysyä, miten toisella menee.

Erityisherkkä

Aistii työpaikalla vallitsevan tunnelman jo pääovelta. Vaistoaa myös puolitutun tunnetilan kahviautomaatilla ja jää helposti vellomaan muista tarttuneisiin tunteisiin. Erityisherkän on joskus pakko juosta vessaan purkamaan tunteensa, että elämä voi taas jatkua. Erityisherkkä toivoo itsekin joskus, että voisi ummistaa silmänsä. 

Koskettelija

Tulee kertomaan asiansa aina iholle, painaa usein kätensä olkapäällesi. Hän muutenkin vähintäänkin hipaisee sinua jokaisessa mahdollisessa tilanteessa, koska onhan koskettaminen luonnollista – vaikkeivat kaikki sitä ymmärräkään.

Reviirihaukka

Hän taas olettaa, että koskettelija ymmärtäisi sanomattakin, että ei ole sopivaa tulla kolmea metriä lähemmäs. Reviirihaukan pöydälle ei todellakaan kannata jättää mitään lyijykynää arvokkaampaa, koska tämä ei epäröi heittää roskiin tavaroita, joita ei tunnista omakseen.

Laiska googlettaja

Kysyy jokaikisen asian ääneen työkaveriltaan. Ei ilmeisesti ole vielä kuullut sellaisesta palvelusta kuin Google.

Jeesaaja

On valmis auttamaan toisia, vaikka itsellä olisi kuinka kiire. Hän opettaa uudet tekniikat ja esittelee ihmiset toisilleen. Hänestä huokuu rehellinen ystävällisyys ja häntä on aina helppo lähestyä.

Lörppäsuu

Puhuu kaikki asiansa ja kaikkien muidenkin asiat. Jos sanot jutun alkuun ”et kerro sitten kellekään”, niin juttu leviää vielä varmemmin. Ei välttämättä sydämessään tarkoita pahaa, mutta aiheuttaa suurella suullaan turhaa draamaa.

Heippalaputtaja

”Äitisi ei ole täällä töissä.” ”Kuka on vienyt mukini? Palauta se heti!” Yleensä heippalaputtajan kiukkuset viestit löytyvät yhteisistä tiloista, kuten keittiöstä tai vessasta.

Tekninen tuki

Jos tämä työkaveri on lomalla, kaikki ovat hukassa. Hänen luokseen rynnätään, kun puhelin tilttaa tai tietokoneen hiiri ei reagoi. Kun tekninen tuki menee paikalle, ongelma ratkeaa kuin itsestään. Yleensä sitä ei varsinaisesti edes ollut, sillä puhelimen tilttaamisen sijaan kyse on usein siitä, että akku oli loppu tai langaton hiiri ei toiminut, koska siinä ei ollut paristoja.

Bilevastaava

Alkaa pikkujouluissa laskea päiviä firman kevätbileisiin. Tässä välissä hän ehtii kutsua koko porukan ainakin kolmesti omaan kotiinsa ja pari kertaa sumplia bileet jonkun toisen kotiin.

Spekuloija

Näkee salaliittoteorioita kaikkialla ja tarkkailee, kuka menee pomon huoneeseen ja milloin. Virallisten nimitysuutisten tultua huutaa aina: ”Mä arvasin!”

Pummi

Ottaa eväshedelmäsi kysymättä lupaa tai kysyy ja ottaa ennen kuin olet ehtinyt vastata. Käyttää muiden kahvimaitoa ja pöllii muutakin ruokaa jääkaapista.

Trendinenä

Aina uusimmat muotijutut päällä ja hyvä hiuspäivä.

Kävelevä lääkekaappi

Tässä ihmisessä asuu luontainen hoivaaja. Häneltä löytyy aina apu, jos päänsärky, kuukautiset tai vatsakipu yllättävät. Hänen taitonsa riittävät myös isompien haavereiden paikkaamiseen.

Jees jees -tyyppi

Ei ikinä valita, mutta ei myöskään puutu esimerkiksi epäoikeudenmukaisuuksiin. Haluaa olla kaikkien suosiossa ja keskittyy siksi olemaan aina mukavan neutraali. Käytännössä ei sano ikinä mistään mitään.

Myöhästelijä

Myöhässä aina – ihan joka paikasta.

Lounasremmin vetäjä

Kokoaa napakalla huudolla porukan syömään jo klo 10.55.

Umpio

Ei kerro itsestään mitään. Ei halua työpaikalta ystäviä, käy siellä vain töissä.

Urheiluhullu

Hän on aina joko tulossa tai menossa urheilemaan – tämä ei jää kenellekään epäselväksi.

Narisija

Kaikki on aina huonosti. Mitään ei jaksa, kaikki on tyhmää, jalkakin kipeä, pomot on paskoja ja niin edelleen. 

Valittaja

Valittaja on astetta pahempi kuin narisija. Käyttää leijonanosan työajastaan ja elämästään epäkohtien huomioimiseen ja niiden esille tuomiseen olettaen, että joku muu hoitaa ja ratkaisee. Omia ratkaisuehdotuksia valittaja ei esitä. Jos jokin ongelma ratkeaakin, on hän jo keksinyt uuden.

Lusmu

”Joo, hoidettu on”, vaikkei olisikaan. ”Joo, Virtanen taas mokasi”, vaikka olisi itse mokannut. ”Juu juu”, vaikkei aio edes tehdä asialle mitään.

Lisää työpaikan ärsyttäviä ihmistyyppejä löydät täältä.

Puuttuuko listasta joku tyyppi? Kerro kommenteissa!

Mitä sinua pelottaa eniten? Vastaa kyselyyn jutun lopussa.

Ihmisten huoli perheenjäsenistään on suurempi kuin itsestään. Asia selviää suomalaisten pelonaiheita tarkastelleesta kyselystä, josta kertoo Tiede-lehti.

Turun yliopiston lääketieteellisen kuvantamisen apulaisprofessorin Lauri Nummenmaan laatima kysely jatkuu edelleen netissä, mutta välitulosten mukaan suomalaiset pelkäävät eniten läheistensä kuolemaa ja vakavia sairauksia.

– Tämä on mielestäni kiinnostavin tulos. Ihmiset ovat ainakin Suomessa niin sosiaalisia ja toiset ihmiset niin tärkeitä, että olemme enemmän huolissamme toisistamme kuin itsestämme, Nummenmaa sanoo Tiede-lehdessä.

Verkkokyselyssä ihmiset voivat kertoa peloistaan ja valita suurimmat yli 150 vaihtoehdosta. Kymmenen kärjessä ovat nyt läheisiin liittyvät pelot, syöpä, korkeat paikat ja raiskatuksi tulemisen pelko.

Lue myös! Näin pääset eroon pelosta – vinkit kolmeen arkiseen tilanteeseen

Harvinaisempia ovat muun muassa eläimiin, vaikkapa käärmeisiin, tai esineisiin kuten aseisiin kohdistuvat pelot.

– Sellaiset asiat, jota saattavat nyrjäyttää pelkosysteemin yliherkäksi, eivät yleensä pelota perusterveitä vastaajia, kommentoi Nummenmaa.

Mikä on sinun suurin pelkosi? Vastaa alla olevassa kyselyssämme.

Mitä sinä pelkäät eniten?

Kiltteys se on, mikä kannattaa.

Töykeys on typerää, sehän tiedetään, mutta lisäksi sillä on tyhmentävä vaikutus, kertoo Inc.com.

Liiketalouden professori Christine Porath on tutkinyt töykeyden vaikutuksia, ja hänen mukaansa jo epäkohteliaan käytöksen todistaminen haittaa luovuutta ja heikentää aivojen toimintaa.

Porathin tutkimukseen osallistuneet henkilöt menestyivät yleisessä luovuustestissä 28 prosenttia huonommin todistettuaan epäkohteliasta käytöstä. Lisäksi epäkohteliaille sanoille altistuneet koehenkilöt pärjäsivät 17 prosenttia huonommin muistitestissä ja jättivät huomiotta 43 prosenttia enemmän matemaattisia virheitä.

Lisäksi Porath mainitsee tutkimuksesta, jossa peräti 71 prosenttia lääkäreistä ja sairaanhoitajista yhdisti epäkohteliaan käytöksen lääketieteellisiin virheisiin.

Jälleen siis yksi todiste siitä, että kiltteys kannattaa. Senhän jo tiesimme, että kiltit ovat tutkitusti muita terveempiä ja onnellisempia. Lisäksi hyvän tekeminen muille parantaa mielialaa – ja toimii siinä tarkoituksessa paremmin kuin itsensä hemmottelu.

Kun siis seuraavan kerran tekee mieli murahtaa työkaverille kahviautomaatilla, mieti kahdesti. Epäkohtelias käytös voi jäädä alitajuntaan vellomaan ja saada työkaverin toimimaan tehottomammin kuin normaalisti.

Jos kaipaat inspiraatiota, kurkkaa täältä, kuinka kiltiksi ryhdytään. Ei muuten ole vaikeaa.