Oikealle vai vasemmalle? Deittisovellus Tinderiä on moitittu ulkonäkökeskeisyyden korostamisesta. Kuva: Shutterstock
Oikealle vai vasemmalle? Deittisovellus Tinderiä on moitittu ulkonäkökeskeisyyden korostamisesta. Kuva: Shutterstock

Nirsoudessa on sekä hyvät että huonot puolensa, kun tarkoituksena on löytää itselle puoliso.

Lääketieteen tohtori Markus Sormaala herätti viikonloppuna keskustelua Helsingin Sanomiin kirjoittamallaan mielipidekirjoituksella. Hän väitti, että prinsessasadut ja populaarikulttuuri kasvattavat naisista nirsoja puolison etsinnässä. Miehen parinvalintaa hän vertasi käytetyn auton ostamiseen: otetaan se, mikä on tarjolla.

Myöhemmin hän kertoi lehdelle kirjoittaneensa tekstin kieli poskessa ja kärjistäen, vaikka seisookin yhä sanojensa takana.

Teimme pikaisen kyselun lukijoillemme, ja 56 prosenttia heistä allekirjoitti väitteen siitä, että naiset kasvatetaan nirsoiksi puolison valinnassa.

Kyselimme aiheesta myös tarkemmin.

Kyselyn vaatimattomasta (n=31) vastaajajoukosta yli puolet piti itseään nirsona, mitä tulee puolison valintaan. Vastaajat pitivät naisia nirsompina kuin miehiä, mutta puolet heistä oli sitä mieltä, että kyllä mieskin osaa olla nirso suhdemarkkinoilla. Vastaajista kaksi kolmannesta oli naisia.

Onko nirsous hyvä vai huono juttu?

– Nirsous voi parhaimmillaan estää huonon suhteen syntymisen, nimimerkki Zorbas kertoi kyselyssä.

Myös nimimerkki Mummo, 70, totesi kyselyssä, että kahden huonon aviomiehen kokemuksella olisi pitänyt olla nirsompi.

Toisaalta vastauksista kävi ilmi, että nirsous on kaksiteräinen miekka, sillä se voi joko mahdollistaa upean parisuhteen tai vaihtoehtoisesti estää rakkauden löytämisen.

”Nirsous voi parhaimmillaan estää huonon suhteen syntymisen.”

Mutta onko nirsous vain naisten juttu? Zorbas on sitä mieltä, että pelkästään naisia on ihan turha syyttää nirsoilusta.

– Miehet yleensä haluavat huomattavasti itseään nuoremman ja kauniin naisen omasta iästään, ulkonäöstään ja sosiaalisesta asemastaan riippumatta. Vanhempi tai omanikäinen nainen ei tule kyseeseen. Sen sijaan kaikenlaiset naiset kelpaisivat miehille seksikumppaneiksi, joita miehet aktiivisesti etsivät oman kumppaninsa selän takana. On ollut erittäin loukkaavaa huomata, että mies pitää minua ”pelkkänä perseenä”. Prinsessasatujen vastineena miehillä on jo pienestä pitäen, nykyisin tietokonepelien ynnä muiden vaikutuksesta, yksipuolinen seksuaalisuus korostunut, panomies on ainoa oikea mies, hän kirjoittaa.

Nirso saa parempaa – tai on yksin

Moni on kuitenkin valmis puhumaan nirsouden puolesta. Marjut, 30, on sitä mieltä, että nirsous kannattaa.

– Sekä parisuhteessa että sinkkuna eläessäni olen tullut siihen johtopäätökseen, etten halua tyytyä parisuhteeseen. Kyse on siis tietoisesta valinnasta. Pitkä parisuhde vaatii paljon. Olen tyytyväinen elämääni sinkkuna, joten mies, jonka kanssa olisin valmis luopumaan sinkkuelämän hyvistä puolista, on väkisinkin harvinaislaatuinen, hän kirjoittaa.

– Kun nirsous keskittyy oikeisiin seikkoihin eli arvojen yhteensopivuuteen, keskinäiseen kemiaan ja hyvään oloon, riittävän tasoiseen intohimoon, niin näen nirsouden vain positiivisena. Kun tietää, että on löytänyt itselleen sopivan kumppanin, on valmis tekemään töitä suhteen eteen, eikä haikaile sitä jotakuta ehkä parempaa.

”Kun nirsous keskittyy oikeisiin seikkoihin, näen sen vain positiivisena.”

Nimimerkki Venus, 30, on samoilla linjoilla.

– Naiset ehkä vaativat suhteesta sitä kuuluisaa kemiaa ja kipinöitä, mikä ei mielestäni ole todellakaan nirsoilua. Miksi tyytyä ”ihan kivaan” ilman intohimoa? Itse olen suhteessa miehen kanssa, joka kolahti heti ja kovaa, enkä joutunut miettimään, haluanko hänet vai en. Jos olisin joutunut, silloin vastaus olisi myös ihan selvä.

Irkku, 60, ei ole valmis sietämään toisessa ihmisessä virheitä.

– Hyvää vapaata miestä on tosi vaikea löytää, siis sellaista joka on pitänyt itsestään ja ruumiistaan huolta. Useimmilla miehillä on iso maha ja epäkohtelias käytös. Kuka sellaista haluaa vaivoikseen, kun on jo edellisestä päässyt eroon? hän kysyy.

Toki kriteerit jokainen määrittelee itse. Toiselle ulkoiset asiat saattavat olla tärkeimpiä, toinen vaatii syvää henkistä yhteyttä. Rakkauden kohtaaminen voi kuitenkin panna ainakin ne ulkoiset kriteerit uusiksi.

– Tottakai on ollut kriteerit millaista miestä hakee mutta kriteerit on mennyt sitten uusiksi. Kun joku mies kolahtaa niin se kolahtaa, nimimerkki Tirppa, 36, kertoo.

”Parisuhteen odotetaan pystyvän täyttävän kaiken rakkauden tarpeen, mitä ihmisessä on.”

Kohtuuttomia odotuksia toista ihmistä kohtaan

42-vuotias Mia sen sijaan ei pidä itseään nirsona, vaikka hänen mielestään muut sitä ovatkin.

– Riski on otettava. Elämää ei voi loputtomiin varmistella. Autokin on ostettava tiettyjen perusasioiden tarkistuksen jälkeen. Jos tulee remppaa, eli parisuhdekriisiä, sitten hoidetaan sitä. Ei voi kaikkea ennakoida, hän perustelee.

Hänen mukaansa nirsous johtuu itsekeskeisyydestä.

– Parisuhteen odotetaan pystyvän täyttävän kaiken rakkauden tarpeen, mitä ihmisessä on. Se, että opeteltaisiin itse rakastamaan epätäydellistä ihmistä ei ole kovin kovassa huudossa. Olen nähnyt nuoria naisia, jotka odottavat tosiaan, että kun vain sopiva mies tulee kohdalle, elämä on mallillaan. Aika hurja odotus tavallisen kuolevaisen suhteen. Joku kaipaa tietämättään korvaavaa kokemusta siitä, mitä vaille jäi lähisuhteissa ja lapsuudessa vaille, joten odotus siitä, että puoliso täyttää tämän aukon on kohtuuton. Muita kautta siihen on tukea saatava, hän pohtii.

Tinder vastaan totuus

Markus Sormaala kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa huonoista kokemuksistaan deittisovellus Tinderissä. Hän kertoi, että ulkonäöllisesti hänet on palvelussa hyväksytty, mutta hänen tervehdyksiinsä ei tule vastausta tai keskustelut tyrehtyvät alkuunsa.

Nettideittailussa tulee pettymyksiä myös, kun siirrytään sovelluksesta elävään elämään.

– Lähinnä nirsoiluni on johtunut siitä, että esimerkiksi Tinderissa juttelet mukavannäköisen ja -oloisen miehen kanssa. Sovitte kahvit ja avot, paikalle ilmestyy ihan erilainen tyyppi, eli tutustuminen on alkanut valheella. Sen tukattomuuden ja mahakummun voin hyvinkin hyväksyä, mutta kun selviää monta muutakin asiaa, niin epärehellisyydessä nirsoilen ehdottomasti! Ja olen saanut itsekin pakit, luultavasti en ollut ”muodollisesti pätevä”, nimimerkki Mimmi48 kertoo.

”Sovitte kahvit ja avot, paikalle ilmestyy ihan erilainen tyyppi, eli tutustuminen on alkanut valheella.”

Manuélilla, 27, onkin pariutumisen riskeihin ratkaisu, joka ei ainakaan mututuntumalta ole edes kovin harvinainen.

– Minä hain fiksua kumppania, joka olisi kohtelias ja käsistään kätevä ”nörttimies”. Löytyi samalta koneinsinööriluokalta. Pitää vain tietää, koska se oikea on siinä nenän edessä. Itse en voisi kuvitella seurustelua tuntemattomien kanssa, joten olen aina valinnut poikaystäväni kaveripiiristä, jotta olen tuntenut henkilön vähintään pari vuotta. Osaan ihastua vain henkilöihin, joihin oikeasti luotan.

mieluummin yksin kuin...

Nirsoilu parisuhdemarkkinoilla kannattaa? Lukijat kertovat: ”Pitkä parisuhde vaatii paljon”

"– Miehet yleensä haluavat huomattavasti itseään nuoremman ja kauniin naisen omasta iästään, ulkonäöstään ja sosiaalisesta asemastaan riippumatta. Vanhempi tai omanikäinen nainen ei tule kyseeseen." Tuo on niin totta. Olen yli viiskymppinen, kuulemma hyvännäköinen ja itseäni huomattavasti nuoremman näköinen. Aivan uskomatonta millaiset kammottavat papparaiset tekevät tuttavuutta. En koskisi pitkällâ tikullakaan! Todella epâsiistejä kaljamahoja. En kuvittele itsesäni liikoja mutta joskus...
Lue kommentti
Vierailija

Nirsoilu parisuhdemarkkinoilla kannattaa? Lukijat kertovat: ”Pitkä parisuhde vaatii paljon”

milloin rupsahdat kirjoitti: Tuo on tyypillistä pinnallista caissia.Pari vuotta ja olet itse kurttunaama..Sitten miehet arvostelee sinua😆Onko kiva kuulla tuollaisia loukkauksia mitä itse viljelet? Suomalaisten naisten ongelma on kylmä kusipäisyys ja luulo että saavat avautua jokaisen ei miellyttävän ihmisen ulkonäöstä. Ihan sama ongelma suomalaisilla miehillä, vai luulitko että miehet eivät avaudu törkeästi naisten ulkonäöstä? Törkeydet vois pitää sisällään ihan kumpikin sukupuoli ikään...
Lue kommentti

Koira on omistajalleen usein kuin perheenjäsen. Siksi on hyvä varautua muutamaan asiaan, jos suunnittelet treffejä koiraihmisen kanssa.

Toko-treenit. Iltapissat. Raakaruoka. Kun tapailet koiranomistajaa, eteesi tulee monia juttuja, joita et ehkä ole tullut ajatelleeksi.

Olen harrastanut ja omistanut koiria 30 vuotta. Tänä aikana olen kuullut harrastuksestani monenlaisia kommentteja.  

Suurin väärinymmärrys koskee koiran roolia. Harva tajuaa, kuinka tärkeä koira on omistajalleen. Minulle se on perheenjäsen, joka esittelen mieluusti jo ensitreffeillä – jos se vain on mahdollista.

Minulle riittää, että olen itse kaivanut tietoa, kouluttanut koiraani sekä itseäni ja oppinut hyväksymään muutokset, joita koiranomistajuus tuo tullessaan. Kun pentu saapuu kotiin, aikatauluni ja koko elämäni ovat menneet uusiksi. Unelmakoirankaan kanssa ei ole aina kivaa, mutta silti rakastan lemmikkiäni yli kaiken.

”Koira on perheenjäsen, joka esittelen mieluusti jo ensitreffeillä.”

Kenenkään ei tarvitse rakastaa toisen koiraa, mutta rakkaimpien ihmisten olisi syytä ainakin ymmärtää ja kunnioittaa eläintä. Eteen tulee muitakin uusia asioita, jotka kannattaa hyväksyä, kun hyppää parisuhteeseen koiranomistajan kanssa.

Katso koiranaisen lista asioista, jotka hämmästyttävät usein uusia deittikumppaneita, mutta jotka ovat olennainen osa koiranaisen elämää:

1. ”Emmekö me mene viikonloppuisin enää muualle kuin kävelylle ja koirapuistoon?”

Useimmat ystäväni juoksevat perjantai-iltana after workeille ja menevät kumppaniensa kanssa elokuviin tai dinnereille. Minulle viikonloput tarkoittavat laatuaikaa erityisesti koirani kanssa. Koska olen ollut arkipäivät töissä, haluan viikonloppuna olla mahdollisimman paljon yhdessä koirani kanssa. Saan lenkkeillä rauhassa ja ehdin mennä vielä myöhäänkin illalla koirapuistoon. Sieltä löytyy ainakin koiramyönteistä jutteluseuraa.

Joskus uudet kumppanit ihailevat ja innostuvat aluksi tästä erilaisesta, tervehenkisestä tavasta viettää viikonloppua, mutta yleensä muutaman perjantain jälkeen kuviot alkavat kyllästyttää. Harva jaksaa viettää seitsemää tuntia – hyvä jos paria tuntiakaan – ulkona joka päivä. Eikä tarvitsekaan, mutta olisihan se varsinkin aluksi kivaa saada seuraa ulkoiluun, kun ei malttaisi olla erossa kummastakaan: ei uudesta deitistä eikä omasta koirastaan.

Lue myös! Koirapuistossa on parempi deittionni kuin Tinderissä

2. ”Elät aivan eri rytmissä kuin muut ihmiset”

Koirani pentuaikana totuin heräämään aikaisin ja olemaan vielä myöhään yöllä pissalenkeillä. Kun muut vielä nukkuvat krapulaansa pois sunnuntaiaamuna, kahdeksaan mennessä olen ollut koirani kanssa ulkona jo 1,5 tuntia ja usein mietinkin, miksi kahvilat aukeavat niin myöhään pyhänä.

Varsinkin vuorotyötä tekevillä kumppaneillani on ollut vaikeuksia sopeutua tähän rytmiin. Itselleni ja koiralleni aikaisista aamuherätyksistä on tullut jo sen verran rutiinia, että niistä en luovu. Onneksi yöllisiä pissalenkkejä ei ole ollut enää pentuajan jälkeen, mutta kesäiltoina on kiva mennä auringonlaskun aikaan ulos ja pitkälle lenkille, kun ei ole enää liian kuuma.

On hyvä tietää, että koiranaisen lyhyt piipahdus kaupassa tarkoittaa korkeintaan viittä minuuttia, mutta lyhyt ulkoilu voi venyä usean tunnin mittaiseksi.

Suosittelemme! Käyttäytyykö koirasi oudosti, kun harrastat seksiä? Tästä se johtuu

3. ”Voisiko koiran jättää välillä kotiin?

Otan koirani mukaan mahdollisimman moneen paikkaan ja karsin mielelläni menoistani, että voin olla karvakuononi kanssa. Tiedän, että kaikkiin juttuihin en voi ottaa koiraani mukaan ja teen kyllä poikkeuksiakin ja jätän sen kotiin tarvittaessa, mutta en mielelläni kovin pitkäksi aikaa.

”Karsin mielelläni menoistani, että voin olla koirani kanssa.”

Kumppanini ei tarvitse noudattaa samaa elämäntyyliä, mutta ymmärrystä kannattaa olla. Moneen asiaan. Koirani esimerkiksi nukkuu mieluusti sängyssäni, mutta sen voi kyllä tarvittaessa komentaa alas. Autossakin se istuisi mieluiten etupenkillä, vaikka saa sen kiinnitettyä myös taakse turvavyöllä.

On myös asioita, joista ei tingitä: Ruokaa ei anneta pöydästä. Herkun eteen pitää tehdä temppu. Koirapuistossa ei rähinöidä. Tottelevaisuuskoulutusta eli toko-treeniä ei skipata sen vuoksi, että tekisi mieli viettää elokuvailta kotona.

4. ”Ostat koirallesi raakaruokaa ja herkkuja, mutta pihistelet omissa ostoksissasi”

Vaikka koira saa leipäjuustoa, lohta ja täyslihaa, ei kannata odottaa, että sen omistaja syö ja tarjoilee pelkkää gourmeeruokaa.

Käyn todella harvoin enää ulkona syömässä parinkympin dinnereitä. Sen sijaan maksan helposti useamman kympin koiran hyvinvoinnista ja palkkaan sille päivittäin hoitajan kotiin, ettei sen tarvitse olla yksin.

5. ”Koti on joko täydessä kaaoksessa tai olet koko ajan imuroimassa”

Koirakotini elää kovin vaihtelevassa tilassa. Välillä siellä ovat koiran lelut hujan hajan ja pölypallot näkyvissä, mutta kun ne ärsyttävät tarpeeksi kauan, otan imurin ja mopin esiin. Ja täytyy myöntää, että niin tapahtuu nyt useammin kuin koskaan ennen.

En pidä likaisesta kodista enkä epäjärjestyksestä, mutta joskus kun kaikki vapaa-aika menee koiraharrastuksissa ja ulkona, kodin siisteys jää toissijaiseksi. Siivousintoakin tärkeämpää on kiinnittää huomio koiran hyvinvointiin.

6. ”Koirankarvoja löytyy joka paikasta, jopa työtuolista”

Pienenkin koiran karvat voivat leijailla yllättävän pitkälle. Ex-heilani löysi niitä työtakkinsa hihasta ja penkiltään. Itse en saa niitä pois millään, vaikka kuinka kuivaisin vaatteitani kuivausrummussa ja käytän vaateharjaa. Enkä enää osaa hirveästi kiinnittää huomiota karvoihin. Niitä tulee ja menee niin paljon.

Jos koiran karvat ovat jollekin ongelma, silloin kumppani taitaa olla väärä.

Perheen yhteinen aika, jutteleminen, työpaikkaruokalan feta-pinaattipiirakka ja hienot arkikengät –  kun tarkasti ajattelee, löytää arjesta monta ihanaa pientä asiaa!

Psykoterapeutti Maaret Kallio kertoi MTV:n haastattelussa, että tavallista arkea ei arvosteta nykyään riittävästi. Sosiaalisen median perusteella moni tuntuu viettävän täydellistä elämää, ja moni hehkuttaa vain arjen yläpuolelle nousevia kohokohtia.

Arkea aletaan arvostamaan vastoinkäymisten myötä.

– Kun siihen tulee joku uhka, mitä elämä saattaa tuoda kuten onnettomus, sairaus tai jotain muita kriisejä, niin kyllähän se arkinen, tavallinen elämä näyttäytyy silloin ihan kullanarvoisena, Kallio kertoi MTV:lle.

Me Naiset kysyi viideltä naiselta, miksi se aivan tavallinen arki on ihanaa.

1. PERHE JA KAUNIS KOTI

”On ihanaa olla 9- ja 13-vuotiaiden lasten äiti. Heidän jutuilleen saa nauraa joka päivä. Heidän kanssaan on hauska katsella leffoja, jutella, käydä kävelyillä, istua samassa ruokapöydässä päivän kuulumisia vaihtamassa.

”Tavallisena arki-iltanakin voi laittaa kynttilöitä ja katsella ikkunasta, miten ilta tummuu.”

Tykkään myös kovasti kodistamme, jonka olemme vuosien mittaan remontoineet mieleiseksi. Jokaiseen nurkkaan ja kulmaan liittyy onnellisia muistoja, joka päivä on ihana tulla töistä kotiin. Parasta on, jos puoliso on laittanut ruokaa niin, että koko talo tuoksuu. Tavallisena arki-iltanakin voi laittaa kynttilöitä ja katsella ikkunasta, miten ilta tummuu.”

2. OMA AIKA

”Parasta on, kun voin pelata työmatkat sekä mennessä että palatessa Pokemon Go:ta kenenkään häiritsemättä.” 

3. RUOKA JA KAUNIIT TAVARAT

”Arjessa parasta on rakas puolisoni ja meidän ihana pieni kissa. Joka kerta kun silitän kissaa, oikein tunnen, miten stressitaso ja verenpaine laskevat.

”Käytän arkisinkin kauneimpia astioita, jotka omistan, ja iloitsen niiden kauneudesta.” 

Sitten on myös pienempiä arjen ihanuuksia, kuten Hesarin Torstai-liite, josta iloitsen joka torstaiaamu. Työpaikkaruokalassa ilahdun joka kerta hirveästi, kun on feta-pinaattipiirakkaa, joka on lempiruokaani lounasravintoloiden valikoimasta. Muutenkin syöminen ilahduttaa jatkuvasti: rauhassa syödyt aamiaiset, oikein rasvainen kermajuusto leivän päällä, vadelmat suoraan pakastimesta ja vesimeloni. Myös hyvä sää on aina ihana juttu.

Arkisista tavaroistakin koen hyvää mieltä. Käytän arkisinkin kauneimpia astioita, jotka omistan, ja iloitsen niiden kauneudesta. Minulla on muutamat omasta mielestäni tosi hienot arkikengät, joiden jalkaan vetäminen on aina vähintään pienen sisäisen hymyn paikka. Jos onnistun valitsemaan kivat vaatteet töihin tai laittamaan hiukset erityisen kivasti, tai huulipuna mätsää asuun, siitä saan hyvän mielen.”

4. PIENET, OHIKIITÄVÄT HETKET

”Ne ovat niitä pieniä, ohikiitäviä hetkiä: kun höpsöttelemme sohvalla lapsen kanssa ja hän nauraa katketakseen, tai kun mies kuiskaa korvaan, että olen hänelle tärkein kaikista. Ei sitä lämmintä läikähdystä rinnassa tarvitse kauempaa etsiä.”

”Kun tarkemmin ajattelee, arkiset asiat ovat ylellisiä ja etuoikeutettuja.”

5. TOISTEN ILAHDUTTAMINEN

”Myönnetään, en oikein tykkää sanoista arki ja tavallinen. Joka päivä tapahtuu niin paljon pieniä ihania asioita, enkä haluaisi ottaa niitä itsestäänselvyytenä ja sanoa tavallisiksi. Ei ole itsestäänselvää, että perhe on terve, asut omassa kodissa ja jääkaapissa ruokaa – kun tarkemmin ajattelee, arkiset asiat ovat ylellisiä ja etuoikeutettuja.

Jos nyt en jostain erityisesti arjessani tykkää, niin rehellisesti sanoen ruuanlaitto ja siivoaminen ovat toisinaan tylsää puuhaa. Silti nämäkin pienet arkirutiinit tuovat turvallisuuden ja jatkuvuuden tunnetta elämään.

”Hän pyöräili juuri työpaikkani ohi vain siksi, että halusi tuoda keksejä ja antaa pusun.”

Arkipäivissä parasta on esimerkiksi perheen tapaaminen, lemmikkien kanssa leikkiminen, uiminen ja poikaystävän kanssa hengailu. Meille on poikaystävän kanssa kehittynyt huomaamatta tapa ilahduttaa toisiamme pienillä jutuilla: minä saatan kerätä hänelle mustikoita tai viedä yllätykseksi vaikka balettiin. Hän pyöräili juuri työpaikkani ohi vain siksi, että halusi tuoda keksejä ja antaa pusun.

Pidän myös töiden tekemisestä, sillä opin työssäni jatkuvasti uusia asioita, tapaan kiinnostavia tyyppejä ja saan käyttää luovuuttani.”

kotitonttu

5 naista kertoo, miksi tavallinen arki on aivan parasta!

Juuri näin on, arkisia asioita osataan usein arvostaa vasta, kun ne on menetetty. Voi tulla erilaisia vaikeuksia, työttömyyttä, yllättäviä rahamenoja, jokin vakava sairaus tai jopa kuolemantapaus. Itse osaan arvostaa ihan kotona oloa, ei minun tarvitse lähteä minnekään matkoille. Nautin, kun vanha koirani pystyy vielä liikkumaan aika hyvin, joka päivä mennään ulos luontoon. Katselen puita ja eläimiä, juttelen usein muutaman sanan vanhempien ihmisten kanssa, huomaan kuinka se piristää heitä...
Lue kommentti
”Voi jehna, taas sillä naapurin Mirkulla on asiat niin paljon paremmin...” Kuva: Shutterstock

Kateudesta voi päästä eroon monella tavalla. Huonoin tapa on viitata sille tyystin kintaalla.

Laulaja Antti Tuisku kertoi viime viikon Me Naisissa kärsineensä tuntemastaan kateudesta niin pahasti, että haki siihen apua terapiasta. Haastattelussa Antti muistelee vuoden 2011 Emma Gaalaa, jossa Jenni Vartiainen voitti runsaasti palkintoja. Pettymys oli Antille kova.

– Olin ihan paskana, etten taaskaan ollut voittanut mitään. Vielä enemmän olin paskana siitä, että en osannut olla onnellinen rakkaan ystäväni puolesta. Kävin sotaa pääni sisällä. En halunnut olla kateellinen, mutta olin. Minun oli pakko pureutua tunteeseen syvemmin: miksi tunnen näin? Antti kertoi.

Kateus voi olla pahimmillaan haitallinen kierre, joka ajaa syvään katkeruuteen ja kuluttaa omia voimia. Mutta ei kateus ole läpikotaisin haitallinen tunne, se voi auttaakin: asiantuntijoiden mukaan kateus saattaa avata silmät ymmärtämään paremmin esimerkiksi sitä, mitä oikeasti haluaa elämältään.

Kysyimme lukijoiltamme, millaisista asioista he ovat olleet kateellisia ja miten kateus on vaikuttanut heidän elämäänsä. Lisäksi pyysimme heitä kertomaan, mikä on auttanut käsittelemään omaa kateutta.

Kokosimme kyselyn perusteella viisi toimivaa vinkkiä, joiden avulla kateudesta voi yrittää päästä yli.

1. Tunnusta, että olet kateellinen.

”Olen ollut kateellinen paremmasta koulutuksesta monille ihmisille ja myös paremmista ansioista. Koulutuskateus on vaikuttanut minuun niin, että lähdin aikuisiällä opiskelemaan ja nyt haen jatko-opiskelijaksi. Palkkaan liittyvää kateutta en ole saanut nujerrettua, ja se syö kyllä, kun huomaan, etten voi iloita toisen paremmasta työpaikasta. Inhoan itsessäni sitä, että olen kateellinen.

”Koulutuskateus on vaikuttanut minuun niin, että lähdin aikuisiällä opiskelemaan ja nyt haen jatko-opiskelijaksi.”

Helpotusta on kuitenkin tuonut se, että olen pakottanut tunnustamaan asian itselleni. Tuntemani kateus on tunne. Siitä voi päästä yli.”

2. Tarkastele omaa elämääsi kateellisena.

”Tunnen kateutta ystäviäni kohtaan. Heillä on hyvä tukiverkosto ympärillä, ja lapset voi laittaa aina halutessa ja tarvittaessa hoitoon. Meillä lapset ovat olleet kodin ulkopuolella hoidossa tänä vuonna kerran. Yhteinen parisuhdeaika on jäänyt melko vähiin.

”Kateuteen ei ole pakko jumittua.”

Minua kateuden käsittelyssä on auttanut se, että ajattelen sen olevan ohimenevä tunne. Kateuteen ei ole pakko jumittua. Ei ole ystävien vika, jos heillä joku asia on helpompaa kuin itsellä. Usein auttaa myös se, että tunnistaa omasta elämästä niitä asioita, joista joku muu voi olla kateellinen. Ajattelen, että jokaisella on joku asia paremmin tai huonommin kuin muilla.”

3. Yritä olla vertaamatta itseäsi muihin.

”Olen aina ollut serkulleni kateellinen hänen kauneudestaan ja urheilullisuudestaan. Olen kova vertaamaan itseäni muihin, mistä tulee helposti paha mieli. Ainoa asia, mikä auttaa, on vertailun lopettaminen. Jos vertaan itseäni muihin, tulen heti kateelliseksi. Siksi nykyään yritän olla vertaamatta itseäni toisiin ja pyrin vain olemaan oma itseni.”

4. Mieti, miten voisit kehittää itseäsi.

”Eniten kateutta olen kokenut urheiluharrastuksessa. Aina tuntuu, että joku on minua voimakkaampi ja nopeampi. Kateudesta voi päästä eroon parhaiten niin, että tunnistaa omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Silloin on helpompaa kehittää itseään ja voi omaksua kadehtimiaan piirteitä toisilta. Pelkkä kateus ei johda mihinkään, mutta sen avulla voi löytää itsestään paljon voimavaroja toteuttaa itseään.”

”Pelkkä kateus ei johda mihinkään, mutta sen avulla voi löytää itsestään paljon voimavaroja toteuttaa itseään.”

5. Puhu siitä, harmittele ja unohda.

”Olen ollut kateellinen ihmisille monista asioista – usein turhaan. Tämän tajuaminen on auttanut ymmärtämään, ettei kateus ruoki elämässäni mitään erityistä. Sanon aina suoraan, jos olen kateellinen. Ei sillä kannata leukaperiä kiristää tai alkaa kapinoimaan. Paras tapa päästä siitä eroon on puhua siitä ääneen. Silloin kateus muuttuu ensin pikkuhiljaa vain pelkäksi harmitukseksi – ja lopulta se hälvenee kuin itsestään.”

Seksuaaliterapeutti Marja Kihlströmin kehittelemä parisuhdetesti paljastaa, mihin suhteessa kannattaa ensisijaisesti satsata. 

Onko parisuhteeni riittävän hyvä, olemmeko me onnellisia?

Tätä moni suhteessa oleva miettii tasaisin väliajoin. Nyt ei tarvitse enää arvailla: seksuaaliterapeutti (NACS) Marja Kihlström on kehittänyt testin, jossa parisuhteessa elävä voi helposti nähdä, millä tolalla oma suhde on.  

Kihlströmin mukaan parisuhteen tilaa kannattaa testata toisinaan ihan siksi, että arjessa suhde ja siihen panostaminen saattavat helposti unohtua. Testin pyrkimyksenä on auttaa pysähtymään ja miettimään, pitäisikö joihinkin suhteen osa-alueisiin kiinnittää enemmän huomiota.

– Sen avulla voi huomata, olisiko syytä kiinnittää huomiota puhumiseen, läheisyyteen vai siihen, miten tukee kumppanin unelmia. Nämä kaikki vaikuttavat tutkitusti parisuhteen laatuun ja onnellisuuteen, Kihlström kertoo.

Hänen mukaansa moni parisuhde pysyisi huomattavasti paremmassa kunnossa, jos ihmiset osaisivat tarttua vaikeuksiin tarpeeksi ajoissa.

– Vaikka testi onkin kevyt, se voi auttaa tunnistamaan ongelmia ajoissa ja tarvittaessa hakeutumaan avun pariin, Kihlström kertoo.

Kihlströmin kehittelemä testi on julkaistu ensimmäisen kerran hänen Puhu muru -blogissaan.

kerttu

6 kohdan rakkaustesti paljastaa, missä kunnossa parisuhteesi on

Testin vastausvaihtoehdot eivät ihan riitä, mutta kyllä parisuhteemme paranee kokoajan, kun pian tulee 41 vuotta oltua naimisissa ja kulmia on hiottu keinoilla, mitä en missään nimessä enää käyttäisi, mutta kai ne tarvittiin timanttien hiomiseksi. Ihanaa kun tuntee toisen niin, että ei tarvitse missään tilanteessa vetää roolia, vaan voi olla oma itsensä. Huumori ja luottamus, sekä "kipinä" ovat ihania asioita. Rakkaus voi paljon ja todella rakkauden vastakohta on pelko, sekin aikanaan koettu...
Lue kommentti