Liz on tyypillinen newyorkilaissinkku: muualta tullut, kolmekymppinen ja urakeskeinen. ”Sosiaalinen elämäni on rajoittunutta. Deittipalvelu helpottaa uusiin ihmisiin tutustumista.”

New Yorkin teemadeitti-illoissa voi etsiä puolisokseen niin latinoa, blondia, opettajaa kuin palomiestä. Tänä iltana tulevan vaimon tärkein ominaisuus on vaatekoko: korkeintaan 36.

New Yorkissa, Manhattanin itäisillä kaduilla sporttibaari on nimetty Watering Holeksi. Vielä alkuillasta sinne on eksynyt vain kourallinen janoisia. Baaritiskin takana seisoo viinuri Rose ja hänen takanaan jättiscreeni, jolta tiskiin nojailevat asiakkaat herkeämättä tapittavat jääkiekkoa.

Nuhjuinen kuppila näyttää kaikkea muuta kuin romanttiselta seurusteluravintolalta, mutta kohta sen pitäisi jo täyttyä rakkautta etsivistä newyorkilaissinkuista. Pikadeittejä järjestävä firma OnSpeedDating on varannut ravintolan takasopen käyttöönsä ja odottaa sinne jäseniään. Tämän illan tapahtumalle on vain yksi sääntö: sinne ilmoittautuneet naiset saavat olla enintään kokoa 36. Jo pikadeittien mainoksissa luvataan, että naisten vaatekoko tarkistetaan ovella.

Sitä ei tarvitse tehdä ensimmäisten joukossa saapuvalle Lizhen Zhangille, 32. Nainen on niin pieni ja siro, että hän ostaa useimmat vaatteensa lastenosastoilta tai naistenliikkeiden petite-mallistoista, aivan kuten tämäniltaisen mekkonsa ja hattunsa.

– Ne ovat made in Paris. Valitsin pitkään tyyliäni tälle illalle ja päädyin tähän. Asu kertoo tyylitajustani ja ajattelin myös, että sen avulla erottautuisin joukosta, Liz kertoo.

Pikatreffeillä laumasta erottuminen on tärkeää. Kolmen minuutin kohtaamisessa ei ehdi tutustua syvemmin, mutta jos jää toisen mieleen, voi ainakin saada kutsun oikeille treffeille.

Liz ilmoittautuu OnSpeedDatingin edustajalle ja saa mekkonsa rintamukseen tarralapun, jossa lukee ”Liz” sekä ”00”. Tuplanollat kertovat hänen amerikkalaisen vaatekokonsa. Se on tärkeä tieto tilaisuuteen tuleville miehille, joista kukaan ei haluaisi päätyä treffeille ison tytön kanssa. Deittifirma otti tavakseen tarkistaa naisten koon sen jälkeen, kun eräs nykiläisherra valitti joutuneensa juttelemaan liian tuhdille naiselle ja uhkasi järjestäjää oikeustoimilla.

Liziä ei vaivaa, että naisen koko on illan tärkein kriteeri tai ettei miehille ole asetettu minkäänlaisia vaatimuksia.

– Miten niin pinnallista? En nyt oikein ymmärrä. On pieniä naisia ja sitten on plussakokoisia, ja kaikille löytyy omat ihailijansa, Liz kohauttaa pikkuruisia harteitaan.

– Jotkut miehet tykkäävät siitä, että olen laiha ja näytän ikäistäni nuoremmalta. Ehkä kokoni viestii heille, että elän terveellisesti ja pidän huolta itsestäni. Mitä pahaa siinä on?

Seulo itsellesi sulho

Samaa ihmettelee OnSpeedDatingin vuonna 2008 perustanut Amber Guesa, jonka idealaarista teemadeitit ovat lähtöisin. Laiheliinien Skinny Minny -illat ovat vain yksi sadasta treffiteemasta: pulju järjestää pikadeittitapahtumia myös niille, jotka haluavat tavata palomiehiä, isoja naisia, aasialaisia, intialaisia, latinoja tai mustaihoisia, blondeja, opettajattaria tai tarkalleen kaksikymppisiä, kolmekymppisiä, nelikymppisiä…

– Viisikymppisten illat ovat vasta suunnitteilla, mutta uskon, että niistä tulee menestys, Amber sanoo puhelimeen Amerikan puolivälissä Teksasin Austinissa.

Siellä sinkkubisnes on paljon pienempää kuin 8,4 miljoonan asukkaan New Yorkissa, missä pyörii 1,5 miljoonaa yksineläjää. Heistä 53 prosenttia on naisia. Tuntuu oudolta, että ihmisiä kuhisevassa metropolissa on vaikea löytää ketään.

Amberkin on entinen nykiläinen, nyt nelissäkymmenissä ja kokenut treffeilläkävijä. Parikymppisenä puuha oli hauskaa ja huoletonta, sitten biologisen kellon tikittäessä sen oikean löytämisestä tuli jo päänsärky.

– 12 vuoden ajan deittailin p-a-l-j-o-n. Netistä löytämäni miehet paljastuivat aina lyhyiksi, huumorintajuttomiksi tai homoiksi, tai sitten he ihastuivat johonkuhun nuorempaan, sirompaan tai vaaleampaan.

Amber kyllästyi jatkuviin pettymyksiin ja keksi alkaa järjestää treffi-iltoja tarkoin valituille kohderyhmille.

– Olen äänekäs ja kookas ja halusin löytää vertaiseni miehen enkä mitään pientä hissukkaa. Kolme vuotta myöhemmin löysin pikatreffeiltä aviomieheni ja nyt olen onnellisesti naimisissa.

Amber muistuttaa, etteivät teemaillat perustu vain ulkonäköominaisuuksiin. Pikadeittejä järjestetään esimerkiksi tietovisailusta innostuneille.

Ehkä Lizin kannattaisi osallistua sellaiseen. Hänellä kun on tiukka toivelista ihannemiehelleen.

– Miehellä saisi olla hyvä koulutus ja elintaso. Häneltä pitää löytyä älyä, kunnianhimoa ja vimmaa pyrkiä elämässä eteenpäin. Sellainen, jolle on helppo puhua ja joka osaa kuunnella. Hauska, ulospäinsuuntautunut ja minua vähän mutta enintään seitsemän vuotta vanhempi, Liz luettelee.

Vaikka Liz on asunut Yhdysvalloissa vasta 2,5 vuotta, hän kuulostaa jo tyypillisen vaativalta nykiläissinkulta. Synnyinmaassaan Kiinassa hän ei etsinyt pysyvää suhdetta, sillä Liz tiesi aina haluavansa Amerikkaan.

– Elämä täällä on liberaalimpaa, edistyksellisempää ja ympärillämme on loputtomasti vapautta.

Tuntuu kuitenkin, ettei Liz osaa nauttia noista ominaisuuksista ennen kuin löytää vierelleen täydellisen amerikkalaisen miehen.

Seuraa tilaustyönä

61 korttelia pohjoisempana, Manhattanin yläkaupungilla, match maker Fay Goldman valmistautuu asiakastapaamiseen. Hän on käynyt meikattavana Saks Fifth Avenuen kauneusosastolla ja pukeutunut tyylikkääseen housupukuun. Fay haastattelee uudet asiakkaansa perin pohjin: kyselee perhetaustoista, koulutuksesta ja urasta, parisuhdehistoriasta. Haluaako asiakas vain treffiseuraa vai jakaa elämänsä jonkun kanssa?

Lizin unelmien mies löytyisi todennäköisesti juuri Fayn asiakaslistoilta, mutta Lizille tuskin koskaan aukeaa pääsyä samoihin piireihin, joissa Fayn herrat liikkuvat. Fayn yritys Meaningful Connections tarjoaa yksityistä, diskreettiä ja kallista palvelua sen oikean löytämiseksi heille, joilta löytyy pätäkkää mutta ei aikaa notkua baareissa. Tyypillinen asiakas käyttää palvelua vuoden ajan ja pulittaa siitä 10 00020 000 euroa. Se kuulostaa satsaukselta, jossa ollaan mukana tositarkoituksella. Fayn mukaan summa ei ole suuri hänen asiakkailleen.

Fay perusti oma yrityksen yli 20 vuotta sitten tehtyään ensin pitkän uran isommassa seuranhakupalvelussa.

– Netin mukana parinhakupalvelu on muuttunut rajusti. Aiemmin palveluntarjoajia oli vain muutamia ja asiakkaat hipsivät tiloihimme toivoen, ettei kukaan nähnyt heitä. Sitä mukaa kuin nettideittailu on yleistynyt, myös match makingista on tullut hyväksytympää, Fay kertoo lounaspaikassaan Keskuspuiston kyljessä.

– Myös asiakkaidemme arjesta on tullut kiireisempää, ja he tarvitsevat apua elämänsä perusasioissa. Palkkaavathan he apua koiran ulkoiluttamiseenkin.

Jos New York on kova ja kiivas kaupunki, Fay tietää, että sellaisia ovat sen sinkutkin. Täällä ollaan urakeskeisiä ja kilpailuhenkisiä. Muoti- ja kauneusbisnes tuo kaupunkiin nuoria, näyttäviä naisia ja runsaasti homomiehiä. Siksi heteromiehillä on täällä elämänsä apajat, kuin karkkikaupassa olisivat.

Moni Fayn asiakas tuleekin hänen toimistolleen kuin kauppaan ostoslistan kanssa.

– Yritän selittää heille, ettei elämänkumppania voi valita kuin annosta ravintolalistalta. Ehdotan, että miettisimme puolisolle vähän todenmukaisempia ja realistisempia kriteereitä. On tyypillistä, että rahan ja vallan mukana myös todellisuudentaju sumentuu ja yksityiselämästä yritetään tehdä samanlaista menestystarinaa kuin bisneksestä, hän muotoilee.

– Mutta sitten on niitäkin, joita elämä on opettanut. Otin hiljattain asiakkaakseni viisikymppisen liikemiehen, joka oli jättänyt vaimonsa kauniin kaksikymppisen vaaleaverikön vuoksi. Nyt blondi oli vuorostaan jättänyt hänet, ja mies tajusi, ettei nuori typy ehkä teekään häntä onnelliseksi.

Pakastesolut odottavat isää

Fay on tehnyt työtään niin pitkään, että vainuaa ongelma-asiakkaat nopeasti. Erostaan katkeroituneita, aggressiivisia tai harhaisia hän ei huoli listoilleen.

– Joillakin on epätodenmukainen käsitys itsestä. Naiset tyypillisimmin valehtelevat olevansa pienempiä ja nuorempia, miehet pidempiä tai paremmin toimeentulevia. Kun asiakas ojentaa valokuvansa, jossa poseeraa aivan toinen henkilö, tiedän, ettei asiakassuhteemme voi toimia.

Tuskin niistä lähtökohdista syntyy toimivaa parisuhdettakaan. Kuulostaa hullulta aloittaa rakkauden etsintä valheella; eikö parisuhteen jos minkä pitäisi perustua rehellisyyteen?

Vaikka Fayn käyntikortissa lukee sana ”love”, hän puhuu romantiikasta tai rakkaudesta vain harvoin. Ennemmin kuin Amorin avustajalta hän vaikuttaakin tiukalta neuvottelijalta, jonka tehtävä on seuloa asiakkailleen toivomusten mukaista seuraa.

– Naiset useimmin haikailevat romantiikan perään, mutta eivät kaikki halua naimisiin tai edes rakastua. Jotkut etsivät isää lapsilleen ja ovat jopa pakastaneet munasolujansa sitä varten. Miehet taas etsivät kumppania, jonka kanssa pitää hauskaa tai jota esitellä kavereille. Vanhemmalle miehelle nuori blondi kainalossa on edelleen vaikuttava statussymboli, Fay toteaa kuivakasti.

– Mutta on sitäkin tapahtunut, että kohtalo puuttuu peliin ja esittelemäni parit rakastuvat korviaan myöten. Urani varrella olen saanut muutamia hääkutsuja. Kyllä minä silloin tunnen tehneeni hyvän työn.

Vinny on ollut yksin viisi vuotta. ”Nykin naiset ovat nirsoja. Jonkun ihan tavallisenkin löytäminen tuntuu tosi vaikealta.”

Suhde kaatuu sushiin

Watering Holessa Liz ja muut naiset ovat saaneet omat pikkupöytänsä. He ovat pynttäytyneet parhaimpiinsa ja tarkistavat huulipunat käsipeilistään. Kunhan rumba kohta käynnistyy, kunkin pöydässä vuorottelee 14 miestä. Miehiä on kaksi vähemmän kuin naisia. OnSpeedDatingin edustaja valvoo digitaalisella ajanlaskimella, että porukka pysyy aikataulussa.

– Saisimmepa edes viisi minuuttia! Liz parahtaa.

Nopea tahti risoo häntä, mutta pakko yrittää. Kotikulmilta New Jerseyn lähiöstä Liz ei löydä ketään sopivaa.

– Siellä asuu perheellisiä tai ei niin… hmm... ammattilaisia, Liz hakee sopivaa sanaa korkeasti koulutetuille uraohjuksille.

35-vuotias Vinny Kwasnicki on juuri sellainen, mitä Liz ei etsi. Järkäleen kokoinen mies työskentelee autojen parissa ja istuu vapaa-ajallaan NY Giantsin katsomossa seuraamassa amerikkalaista jalkapalloa. Queensissa asuva viikonloppuisä erosi viisi vuotta sitten ja toivoo nyt löytävänsä ihan tavallisen naisen.

– Haluaisin elämänkumppanin perusarkeen; röhnöttämään sohvalla, kokkaamaan ja nauramaan kanssani. Et voi kuvitella, miten vaikeaa se on täällä.

Vinny on pukeutunut rennosti farkkuihin, t-paitaan ja pikkutakkiin ja tilannut baaritiskiltä ison kolpakollisen olutta. Deitti-illan naiset särpivät viintä.

Vinnyn sinkkuvuosiin on mahtunut muutama lyhyt seurustelusuhde, pisimmillään parin kuukauden mittaisia juttuja.

– Täkäläisillä sinkuilla on rima korkealla, ja harva suostuu kompromisseihin. Joku haluaa pitkän, toinen vihreäsilmäisen. Eräskin suhteeni kariutui siihen, että nainen tykkäsi sushista ja minä en, Vinny puuskahtaa.

Vinny haluaisi naisen, jolla on aikaa eli joka ei omistaudu vain työlleen. New Yorkissa se on haastavaa: pärjätäkseen kalliissa kaupungissa on pakko painaa pitkää päivää.

– Olen perhekeskeinen, ja minulla on aina aikaa läheisilleni. Naissuhteissani on vain yksi ehdoton kynnyskysymys: naisen on tykättävä lapsista ja tultava juttuun poikani kanssa. Hän on maailmani, ja jos se ei daamille sovi, homma tyssää tasan siihen.

Vinny on etsinyt seuraa enimmäkseen netissä. Siellä kohtaaminen on hänen mielestään helpompaa kuin lähestyä tyttöä baaritiskillä ja peruuttaa pois, kun tämän poikaystävä ilmestyy paikalle.

– Tänne tulin, koska viehätyn pienikokoisista naisista. Olen iso kaveri, ja tuntuisi roisilta seurustella kokoiseni naisen kanssa.

Kun Vinny on jutellut kolmeminuuttisensa kaikkien 16 naisen kanssa, hän on raapustanut muistilapulleen vain yhden nimen.

– Tulin avoimin mielin ilman suurempia odotuksia ihan vain kokeillakseni, klikkaisiko kenenkään kanssa. Olihan täällä kirjavaa sakkia sairaanhoitajista lakinaisiin ja mustaihoisista kiinalaisiin. En nyt kuitenkaan ala hulluna meilailla kenellekään, Vinny miettii.

Epätoivoa

Muutkaan eivät löytäneet tänään kumppania pikadeitti-illasta. Kun toiset ovat jo lähteneet, 26-vuotias sijoitusneuvoja Steve tyhjentää vielä Budweiser-oluttaan ja miettii, mihin jatkaisi iltaa. Pikadeittien jälkeen alkava karaokeilta ei houkuta.

Steveä on alkanut tympiä, että kaverit kotiseudulla karkaavat naimisiin, mutta hän taivaltaa yhä yksin. Tänäänkään hän ei kirjoittanut ylös yhdenkään naisen nimeä.

Steve on ujo, puhuu mumisten ja tohtii hädin tuskin katsoa silmiin jutellessaan. Hän on opintojensa jälkeen muuttanut töiden perässä New Yorkiin eikä vielä tunne montakaan täkäläistä.

Steve alkaa kysellä toimittajan suunnitelmista tälle illalle ja tulevalle viikonlopulle.

– Miksi et osallistunut pikadeittiin? Mikäs parisuhdestatuksesi on? nuorukainen yllättää suoruudellaan.

Tukkani on sateen latistama, nimettömässäni on kihlasormus, olen 15 vuotta Steveä vanhempi ja kotiemme välillä on tuhansia kilometrejä. En ole ihan varma siitäkään, olisinko läpäissyt illan vaate­kokotarkistusta.

Steven puolesta tulee alakuloinen olo. Ei kai sinkkuelämä New Yorkissa voi olla näin epätoivoista?

Lue lisää:

Kysy nämä seksikysymykset ensitreffeillä

Tämäkin on tutkittu: tässä ovat parhaat puheenaiheet ensitreffeille

Näin livistät tyylikkäästi huonoilta treffeiltä

Miten tylsää töissä olisikaan, jos olisimme kaikki samanlaisia! Listasimme 23 ihmistyyppiä, jotka löytyvät lähes jokaiselta työpaikalta.

Tsemppari

Tiimihengen kohottaja, joka keksii joka päivä myönteisiä juttuja – myös silloin, kun hänellä itsellään on synkkä päivä. Hemmottelee työkavereitaan itse tekemillään leivonnaisilla ja muistaa aina kysyä, miten toisella menee.

Erityisherkkä

Aistii työpaikalla vallitsevan tunnelman jo pääovelta. Vaistoaa myös puolitutun tunnetilan kahviautomaatilla ja jää helposti vellomaan muista tarttuneisiin tunteisiin. Erityisherkän on joskus pakko juosta vessaan purkamaan tunteensa, että elämä voi taas jatkua. Erityisherkkä toivoo itsekin joskus, että voisi ummistaa silmänsä. 

Koskettelija

Tulee kertomaan asiansa aina iholle, painaa usein kätensä olkapäällesi. Hän muutenkin vähintäänkin hipaisee sinua jokaisessa mahdollisessa tilanteessa, koska onhan koskettaminen luonnollista – vaikkeivat kaikki sitä ymmärräkään.

Reviirihaukka

Hän taas olettaa, että koskettelija ymmärtäisi sanomattakin, että ei ole sopivaa tulla kolmea metriä lähemmäs. Reviirihaukan pöydälle ei todellakaan kannata jättää mitään lyijykynää arvokkaampaa, koska tämä ei epäröi heittää roskiin tavaroita, joita ei tunnista omakseen.

Laiska googlettaja

Kysyy jokaikisen asian ääneen työkaveriltaan. Ei ilmeisesti ole vielä kuullut sellaisesta palvelusta kuin Google.

Jeesaaja

On valmis auttamaan toisia, vaikka itsellä olisi kuinka kiire. Hän opettaa uudet tekniikat ja esittelee ihmiset toisilleen. Hänestä huokuu rehellinen ystävällisyys ja häntä on aina helppo lähestyä.

Lörppäsuu

Puhuu kaikki asiansa ja kaikkien muidenkin asiat. Jos sanot jutun alkuun ”et kerro sitten kellekään”, niin juttu leviää vielä varmemmin. Ei välttämättä sydämesssään tarkoita pahaa, mutta aiheuttaa suurella suullaan turhaa draamaa.

Heippalaputtaja

”Äitisi ei ole täällä töissä.” Kuka on vienyt mukini? Palauta se heti!” Yleensä heippalaputtajan kiukkuset viestit löytyvät yhteisistä tiloista, kuten keittiöstä tai vessasta.

Tekninen tuki

Jos tämä työkaveri on lomalla, kaikki ovat hukassa. Hänen luokseen rynnätään, kun puhelin tilttaa tai tietokoneen hiiri ei reagoi. Kun tekninen tuki menee paikalle, ongelma ratkeaa kuin itsestään. Yleensä sitä ei varsinaisesti edes ollut, sillä puhelimen tilttaamisen sijaan kyse on usein siitä, että akku oli loppu tai langaton hiiri ei toiminut, koska siitä siinä ei paristoja.

Bilevastaava

Alkaa pikkujouluissa laskea päiviä firman kevätbileisiin. Tässä välissä hän ehtii kutsua koko porukan ainakin kolmesti omaan kotiinsa ja pari kertaa sumplia bileet jonkun toisen kotiin.

Spekuloija

Näkee salaliittoteorioita kaikkialla ja tarkkailee, kuka menee pomon huoneeseen ja milloin. Virallisten nimitysuutisten tultua huutaa aina: ”Mä arvasin!”

Pummi

Ottaa eväshedelmäsi kysymättä lupaa tai kysyy ja ottaa ennen kuin olet ehtinyt vastata. Käyttää muiden kahvimaitoa ja pöllii muutakin ruokaa jääkaapista.

Trendinenä

Aina uusimmat muotijutut päällä ja hyvä hiuspäivä.

Kävelevä lääkekaappi

Tässä ihmisessä asuu luontainen hoivaaja. Häneltä löytyy aina apu, jos päänsärky, kuukautiset tai vatsakipu yllättävät. Hänen taitonsa riittävät myös isompien haavereiden paikkaamiseen.

Jees jees -tyyppi

Ei ikinä valita, mutta ei myöskään puutu esimerkiksi epäoikeudenmukaisuuksiin. Haluaa olla kaikkien suosiossa ja keskittyy siksi olemaan aina mukavan neutraali. Käytännössä ei sano ikinä mistään mitään.

Myöhästelijä

Myöhässä aina – ihan joka paikasta.

Lounasremmin vetäjä

Kokoaa napakalla huudolla porukan syömään jo klo 10.55.

Umpio

Ei kerro itsestään mitään. Ei halua työpaikalta ystäviä, käy siellä vain töissä.

Urheiluhullu

Hän on joko aina tulossa tai menossa urheilemaan – tämä ei jää kenellekään epäselväksi.

Narisija

Kaikki on aina huonosti. Mitään ei jaksa, kaikki on tyhmää, jalkakin kipeä, pomot on paskoja ja niin edelleen. 

Valittaja

Valittaja on astetta pahempi kuin narisija. Käyttää leijonanosan työajastaan ja elämästään epäkohtien huomioimiseen ja niiden esille tuomiseen olettaen, että joku muu hoitaa ja ratkaisee. Omia ratkaisuehdotuksia valittaja ei esitä. Jos jokin ongelma ratkeaakin, on hän jo keksinyt uuden.

Lusmu

”Joo, hoidettu on”, vaikkei olisikaan. ”Joo, Virtanen taas mokasi”, vaikka olisi itse mokannut. ”Juu juu”, vaikkei aio edes tehdä asialle mitään.

Lisää työpaikan ärsyttäviä ihmistyyppejä löydät täältä.

Puuttuuko listasta joku tyyppi? Kerro kommenteissa!

Mitä sinua pelottaa eniten? Vastaa kyselyyn jutun lopussa.

Ihmisten huoli perheenjäsenistään on suurempi kuin itsestään. Asia selviää suomalaisten pelonaiheita tarkastelleesta kyselystä, josta kertoo Tiede-lehti.

Turun yliopiston lääketieteellisen kuvantamisen apulaisprofessorin Lauri Nummenmaan laatima kysely jatkuu edelleen netissä, mutta välitulosten mukaan suomalaiset pelkäävät eniten läheistensä kuolemaa ja vakavia sairauksia.

– Tämä on mielestäni kiinnostavin tulos. Ihmiset ovat ainakin Suomessa niin sosiaalisia ja toiset ihmiset niin tärkeitä, että olemme enemmän huolissamme toisistamme kuin itsestämme, Nummenmaa sanoo Tiede-lehdessä.

Verkkokyselyssä ihmiset voivat kertoa peloistaan ja valita suurimmat yli 150 vaihtoehdosta. Kymmenen kärjessä ovat nyt läheisiin liittyvät pelot, syöpä, korkeat paikat ja raiskatuksi tulemisen pelko.

Lue myös! Näin pääset eroon pelosta – vinkit kolmeen arkiseen tilanteeseen

Harvinaisempia ovat muun muassa eläimiin, vaikkapa käärmeisiin, tai esineisiin kuten aseisiin kohdistuvat pelot.

– Sellaiset asiat, jota saattavat nyrjäyttää pelkosysteemin yliherkäksi, eivät yleensä pelota perusterveitä vastaajia, kommentoi Nummenmaa.

Mikä on sinun suurin pelkosi? Vastaa alla olevassa kyselyssämme.

Mitä sinä pelkäät eniten?

Kiltteys se on, mikä kannattaa.

Töykeys on typerää, sehän tiedetään, mutta lisäksi sillä on tyhmentävä vaikutus, kertoo Inc.com.

Liiketalouden professori Christine Porath on tutkinyt töykeyden vaikutuksia, ja hänen mukaansa jo epäkohteliaan käytöksen todistaminen haittaa luovuutta ja heikentää aivojen toimintaa.

Porathin tutkimukseen osallistuneet henkilöt menestyivät yleisessä luovuustestissä 28 prosenttia huonommin todistettuaan epäkohteliasta käytöstä. Lisäksi epäkohteliaille sanoille altistuneet koehenkilöt pärjäsivät 17 prosenttia huonommin muistitestissä ja jättivät huomiotta 43 prosenttia enemmän matemaattisia virheitä.

Lisäksi Porath mainitsee tutkimuksesta, jossa peräti 71 prosenttia lääkäreistä ja sairaanhoitajista yhdisti epäkohteliaan käytöksen lääketieteellisiin virheisiin.

Jälleen siis yksi todiste siitä, että kiltteys kannattaa. Senhän jo tiesimme, että kiltit ovat tutkitusti muita terveempiä ja onnellisempia. Lisäksi hyvän tekeminen muille parantaa mielialaa – ja toimii siinä tarkoituksessa paremmin kuin itsensä hemmottelu.

Kun siis seuraavan kerran tekee mieli murahtaa työkaverille kahviautomaatilla, mieti kahdesti. Epäkohtelias käytös voi jäädä alitajuntaan vellomaan ja saada työkaverin toimimaan tehottomammin kuin normaalisti.

Jos kaipaat inspiraatiota, kurkkaa täältä, kuinka kiltiksi ryhdytään. Ei muuten ole vaikeaa.

Entisistä suhteista voi oppia esimerkiksi sen, millainen puoliso ei ainakaan itse halua olla.

Me kaikki tiedämme, että eroaminen on kamalaa. Silti se on välttämätöntä, jos suhde ei toimi. Niin vaikeaa kuin eroaminen onkin, se myös opettaa paljon.

Kysyimme naisilta, mitä he ovat oppineet entisiltä kumppaneiltaan. Näin he kertovat:

”Opin, että minusta voi tulla ihan kamala, nalkuttava ja elämäänsä tyytymätön avovaimo. Minun ei saa antaa tehdä niin, vaan pitää laittaa kapuloita rattaisiin. Opin siis konkreettisesti, millainen puoliso en halua enää koskaan olla.” Nainen, 39

”Mustasukkaisuus on sairaus, josta toista ei voi parantaa.”

”Mustasukkaisuus on sairaus, josta toista ei voi parantaa, eikä kenenkään terapeuttia tai lääkäriä pysty leikkimään. Väkivalta ei ole koskaan ok eikä se lopu yhteen kertaan. Ikinä en olisi enää valmis salailemaan tai peittelemään kumppanini käytöstä. Toisen kontrollointi ei kuulu parisuhteeseen.” Nainen, 27

”Että suhteissa on olemassa välitiloja. Vaikka olimme eronneet, jotenkin aina päädyimme samaan sänkyyn. Sitten taas tappelimme ihan hulluna, jonka jälkeen taas panimme. En vieläkään tajua, miten sitä jaksoi.” Nainen, 38

”Opin juomaan Jallua. Sittemmin onneksi opin olemaan myös juomatta Jallua.” Nainen, 27

”Oman mielipiteen perustelu ei kannata, jos toinen on tyhmä. Vaikka argumentit olisivat täysin vedenpitäviä, ihmisillä on näkymättömiä blokkeja, joiden vuoksi he eivät usko totuutta. Siksipä en nykyään enää jaksa jäädä väittelemään tyhmien jääräpäiden kanssa.” Nainen, 30

”Viihtymään paremmin kotona. Hän oli sellainen kotona nysvääjä, minä siihen aikaan tuskin ikinä kotona.” Nainen, 43

”Opin, että haluan tehdä sosiaalityötä vain töissä.”

”Opin, että haluan tehdä sosiaalityötä vain töissä. Vaikka kuinka rakastaisi toista, ei kumppanin huonoja elämäntapoja, esimerkiksi päihteidenkäyttöä, voi vahtia. Tunnen kyllä edelleen fyysistä vetoa pahoihin poikiin, joilla on rikkinäinen lapsuus ja epävakaa elämäntilanne. Mutta en silti enää aio pistää elämääni tauolle toisen takia.” Nainen, 27

”Vuodatin eksälleni ihan liikaa aiempien suhteideni ongelmia. Näin jälkikäteen ihmettelen, miten hän jaksoi kuunnella vouhotustani aiemmista miehistäni. Nykyiselle miehelleni en ole puhunut menneisyydestäni halaistua sanaa.” Nainen, 33

”Että seksi voi olla todella nautinnollista ja kivaa.”

”Yhdeltä teiniaikojen poikaystävältä opin, että seksi voi olla todella nautinnollista ja kivaa, eikä vain aina sellaista kännistä vaivaannuttavaa sähläämistä.” Nainen, 27

”Aikuisiällä eka mönkään mennyt juttu sai myöhemmin tajuamaan, kuinka varautunut olen kaikkea uutta kohtaan. Sittemmin olen yrittänyt suhtautua uuden kokeilemiseen avoimemmin. Myös nykyinen puolisoni on ollut todella kärsivällinen asenteellisuuteni suhteen.” Nainen, 26

”Eksäni opetti, ettei kannata juoda huonosti tehtyä kotiviiniä, koska siitä tulee kakat housuun.” Nainen, 25